Dodaj do ulubionych

Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia

16.07.05, 20:17
Najlepsza impreza historyczna w Europie, a może na świecie. Tak trzymać !!!
Obserwuj wątek
    • desposrs Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 16.07.05, 21:19
      BYŁAM TAM DZIŚ OSOBIŚCIE I MUSZĘ POWIEDZIEĆ, ŻE JESTEM POD WRAŻENIEM.....A
      STRZAŁY Z ARMAT BYŁY REWELACYJNE,A CO DO MOJEGO CHŁOPAKA TO DO TERAZ NIE
      POTRAFI WYJŚĆ Z PODZIWU!!!!!
    • superpole Zdjecie 13, to z Mazowszanką jest bomba ! 16.07.05, 21:23
      .
    • zigzaur Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 16.07.05, 22:30
      Odnoszę wrażenie, że zaprezentowane zbroje pochodzą z czasów o kilkadziesiąt,
      jeśli nie sto, lat późniejszych.
      A może przyzwyczaiłem się do ekranizacji Forda?
    • seven fajne helmy 16.07.05, 23:58
      nie znam sie na tym, ale wiele z nich przypomina mi helm lorda vadera z gwiezdnych wojen :))
    • yabanjin A moze by tak bitwe pod Kurskiem? 17.07.05, 16:50
    • babuszka48 Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 17.07.05, 23:10
      Spędziłam z całą rodziną sobotni dzień i byłam zachwycona. To co działo sie za
      pomnikiem grunwaldzkim w kierunku kopca Jagiełły, było jakbym zanlazła sie na
      pikniku ale nei z tej epoki. gdybym była młodsza zapewne wstąpiłabym czem
      prędzej do jakiegoś bractwa rycerskiego, białogłowy też w nich są. Cudowne
      wydarzenie i godne kultywowania. Wszyscy moi panowie /mąż i synowie byli
      zachwyceni/ Jesteśmy dumni ze swoich piastowskich korzeni.
      Jedyny minus to odpustowy jarmark od strony wsi Grunwald to nie na miejscu jak
      kwaiat przy kożuchu.
    • me.how durnosc nad durnosciami 18.07.05, 09:16
      panowie i panie w wieku srednim bawia sie w wojne: zabijanie, podzynanie gardel, walenie w leb
      obuchem, scinanie glow, etc. brawo panowie i panie! wprowadzcie jeszcze gwalcenie, wykluwanie oczu,
      wycinanie jezorow... niech bedzie naprawde jak w wiekach srednich. celebrujmy, jak na cywilizowane
      narody przystalo, nienawisc, agresje i walke na smierc - ot tak, dla zabawy. utrwalajmy w pamieci
      tragiczne momenty trudnej polsko-niemieckiej historii - ot tak, by bylo smiesznie. a moze siegnac do
      swiezszej historii i zainscenizowac powiedzmy... ostrzal westerplatte? z mazowszanka i kielbaskami
      naturalnie!

jakze to budujace rozpoczac tydzien od wiadomosci z kraju przodkow.
      jakze to... (zalosne? smutne?...) ze przodkowie wciaz pod grunwaldem, 1410 - kazdy polak wie!

udanego tygodnia, michal.
      • a_n_d Re: durnosc nad durnosciami 18.07.05, 11:44
        Sugerujesz, że powinniśmy starać się zapomnieć o historii?
        • me.how Re: durnosc nad durnosciami 18.07.05, 13:44
          bynajmniej nie.

moj problem polega na tym, ze chocbym nie wiem jak sie wytezal (od samego rana
          przez pol dnia!) nie moge sie doszukac sensu i pozytku (oprocz obrotow kielbasiano-odpustnych) tego
          typu schadzek milosnikow wojen (oni pewnie zwa sie milosnikami historii czy militarystami), ktorzy
          najpewniej nigdy nie zastanowili sie nad tym czym te wojny de facto sa/byly. dokola wystarczajaco
          duzo tych aktualnych (techniki co prawda nowe ale oblicze niezmiennie to samo: w mekach, upodleniu,
          smrodzie i strachu gina ludzie), zatem material do refleksji jak reka siegnac.

ps
          kiedys, przy okazji pobytu w polsce z kolezanka z zagranicy, uslyszalem pytanie: dlaczego polacy,
          tragicznie doswiadczeni tyloma wojnami, tak bardzo lubuja sie w militariach (ciuchy, akcesoria,
          pojazdy)? odpowiedzi do dzisiaj nie znam a pytanie ciekawe.
    • wyraq1 Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 18.07.05, 09:25
      a gdzie odziane w skóry hordy z głodnej Litwy? Oni to przecież zadziobali
      dzidami Wielkiegi Mistrza?
    • bgolda <a href="http://public.fotki.com/bgolda/grunwald_2005/" target="_b 18.07.05, 09:48
      Moje zdjęcia stamtąd
      • bgolda Brzydko się wyświetliło 18.07.05, 17:42
        public.fotki.com/bgolda/grunwald_2005/
    • turbogenerator Powinni na serio 18.07.05, 10:31
      A ja tam i tak uwazam ze sie powinni na serio lac.
      • pies_na_czarnych Re: Powinni na serio 18.07.05, 11:49
        turbogenerator napisał:

> A ja tam i tak uwazam ze sie powinni na serio lac.
        >

Dzisiaj na serio, to powinni tych w czarnych sukienkach lac:))
    • rpq Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 18.07.05, 12:27
      A ja bym zlustrował parę osób z tego szemranego towarzystwa, co to korzystali z
      pomocy braci ze wschodu w walce z państwem zakonu szpitala najświętszej
      panienki. I wynik też bym zrewidował na remisowy ze wskazaniem na gości.
      • rpq Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 18.07.05, 12:50
        Już sam fakt, że na ich czele stał Władysław ( dla niepoznaki Jagiełło, ale my
        wiemy swoje) a w odwodzie grał taki Mazowiecki (Janusz, ale z takim nazwiskiem
        to czy nie wszystko jedno?) powinno wzbudzić słuszne podejrzenia. No czekamy na
        nowych historyków, tak jak czekamy na nowych prawników – Lecha z Donaldowy
        Kaczkowej, Janusza z Dornowic i oczywiście Romana von Giertych
        • pies_na_czarnych Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 18.07.05, 13:28
          rpq napisał:

> Już sam fakt, że na ich czele stał Władysław ( dla niepoznaki Jagiełło, ale
          my
          > wiemy swoje) a w odwodzie grał taki Mazowiecki (Janusz, ale z takim nazwiskiem
          >
          > to czy nie wszystko jedno?) powinno wzbudzić słuszne podejrzenia. No czekamy
          na
          >
          > nowych historyków, tak jak czekamy na nowych prawników – Lecha z Donaldow
          > y
          > Kaczkowej, Janusza z Dornowic i oczywiście Romana von Giertych

:))))))
    • mocfull CENZURA!!! - "Coroczna kicha" 08.08.05, 13:29
      Media stoją bezkrytycznie po stronie tej lichej imprezy! W sobote napisałem nie
      pochlebny komentarz pt: "COROCZNA KICHA" i został on szybciutko zdjęty z forum,
      pomimo, iż nie zawierał żadnych słów uważanych powszechnie za obraźliwe. Nie
      widzę podstaw do ocenzurowania mojej wypowiedzi. Jest to kolejna manipulacja
      mająca zwabić maluczkich na tą beznadziejną imprezę w przyszłym roku. "GAZETA"
      jest jak widać tworem nieobiektywnym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka