tolech 16.07.05, 20:17 Najlepsza impreza historyczna w Europie, a może na świecie. Tak trzymać !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
desposrs Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 16.07.05, 21:19 BYŁAM TAM DZIŚ OSOBIŚCIE I MUSZĘ POWIEDZIEĆ, ŻE JESTEM POD WRAŻENIEM.....A STRZAŁY Z ARMAT BYŁY REWELACYJNE,A CO DO MOJEGO CHŁOPAKA TO DO TERAZ NIE POTRAFI WYJŚĆ Z PODZIWU!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 16.07.05, 22:30 Odnoszę wrażenie, że zaprezentowane zbroje pochodzą z czasów o kilkadziesiąt, jeśli nie sto, lat późniejszych. A może przyzwyczaiłem się do ekranizacji Forda? Odpowiedz Link Zgłoś
seven fajne helmy 16.07.05, 23:58 nie znam sie na tym, ale wiele z nich przypomina mi helm lorda vadera z gwiezdnych wojen :)) Odpowiedz Link Zgłoś
babuszka48 Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 17.07.05, 23:10 Spędziłam z całą rodziną sobotni dzień i byłam zachwycona. To co działo sie za pomnikiem grunwaldzkim w kierunku kopca Jagiełły, było jakbym zanlazła sie na pikniku ale nei z tej epoki. gdybym była młodsza zapewne wstąpiłabym czem prędzej do jakiegoś bractwa rycerskiego, białogłowy też w nich są. Cudowne wydarzenie i godne kultywowania. Wszyscy moi panowie /mąż i synowie byli zachwyceni/ Jesteśmy dumni ze swoich piastowskich korzeni. Jedyny minus to odpustowy jarmark od strony wsi Grunwald to nie na miejscu jak kwaiat przy kożuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
me.how durnosc nad durnosciami 18.07.05, 09:16 panowie i panie w wieku srednim bawia sie w wojne: zabijanie, podzynanie gardel, walenie w leb obuchem, scinanie glow, etc. brawo panowie i panie! wprowadzcie jeszcze gwalcenie, wykluwanie oczu, wycinanie jezorow... niech bedzie naprawde jak w wiekach srednich. celebrujmy, jak na cywilizowane narody przystalo, nienawisc, agresje i walke na smierc - ot tak, dla zabawy. utrwalajmy w pamieci tragiczne momenty trudnej polsko-niemieckiej historii - ot tak, by bylo smiesznie. a moze siegnac do swiezszej historii i zainscenizowac powiedzmy... ostrzal westerplatte? z mazowszanka i kielbaskami naturalnie! jakze to budujace rozpoczac tydzien od wiadomosci z kraju przodkow. jakze to... (zalosne? smutne?...) ze przodkowie wciaz pod grunwaldem, 1410 - kazdy polak wie! udanego tygodnia, michal. Odpowiedz Link Zgłoś
a_n_d Re: durnosc nad durnosciami 18.07.05, 11:44 Sugerujesz, że powinniśmy starać się zapomnieć o historii? Odpowiedz Link Zgłoś
me.how Re: durnosc nad durnosciami 18.07.05, 13:44 bynajmniej nie. moj problem polega na tym, ze chocbym nie wiem jak sie wytezal (od samego rana przez pol dnia!) nie moge sie doszukac sensu i pozytku (oprocz obrotow kielbasiano-odpustnych) tego typu schadzek milosnikow wojen (oni pewnie zwa sie milosnikami historii czy militarystami), ktorzy najpewniej nigdy nie zastanowili sie nad tym czym te wojny de facto sa/byly. dokola wystarczajaco duzo tych aktualnych (techniki co prawda nowe ale oblicze niezmiennie to samo: w mekach, upodleniu, smrodzie i strachu gina ludzie), zatem material do refleksji jak reka siegnac. ps kiedys, przy okazji pobytu w polsce z kolezanka z zagranicy, uslyszalem pytanie: dlaczego polacy, tragicznie doswiadczeni tyloma wojnami, tak bardzo lubuja sie w militariach (ciuchy, akcesoria, pojazdy)? odpowiedzi do dzisiaj nie znam a pytanie ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
wyraq1 Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 18.07.05, 09:25 a gdzie odziane w skóry hordy z głodnej Litwy? Oni to przecież zadziobali dzidami Wielkiegi Mistrza? Odpowiedz Link Zgłoś
bgolda <a href="http://public.fotki.com/bgolda/grunwald_2005/" target="_b 18.07.05, 09:48 Moje zdjęcia stamtąd Odpowiedz Link Zgłoś
bgolda Brzydko się wyświetliło 18.07.05, 17:42 public.fotki.com/bgolda/grunwald_2005/ Odpowiedz Link Zgłoś
turbogenerator Powinni na serio 18.07.05, 10:31 A ja tam i tak uwazam ze sie powinni na serio lac. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Powinni na serio 18.07.05, 11:49 turbogenerator napisał: > A ja tam i tak uwazam ze sie powinni na serio lac. > Dzisiaj na serio, to powinni tych w czarnych sukienkach lac:)) Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 18.07.05, 12:27 A ja bym zlustrował parę osób z tego szemranego towarzystwa, co to korzystali z pomocy braci ze wschodu w walce z państwem zakonu szpitala najświętszej panienki. I wynik też bym zrewidował na remisowy ze wskazaniem na gości. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 18.07.05, 12:50 Już sam fakt, że na ich czele stał Władysław ( dla niepoznaki Jagiełło, ale my wiemy swoje) a w odwodzie grał taki Mazowiecki (Janusz, ale z takim nazwiskiem to czy nie wszystko jedno?) powinno wzbudzić słuszne podejrzenia. No czekamy na nowych historyków, tak jak czekamy na nowych prawników – Lecha z Donaldowy Kaczkowej, Janusza z Dornowic i oczywiście Romana von Giertych Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Bitwa pod Grunwaldem AD 2005 - zdjęcia 18.07.05, 13:28 rpq napisał: > Już sam fakt, że na ich czele stał Władysław ( dla niepoznaki Jagiełło, ale my > wiemy swoje) a w odwodzie grał taki Mazowiecki (Janusz, ale z takim nazwiskiem > > to czy nie wszystko jedno?) powinno wzbudzić słuszne podejrzenia. No czekamy na > > nowych historyków, tak jak czekamy na nowych prawników – Lecha z Donaldow > y > Kaczkowej, Janusza z Dornowic i oczywiście Romana von Giertych :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mocfull CENZURA!!! - "Coroczna kicha" 08.08.05, 13:29 Media stoją bezkrytycznie po stronie tej lichej imprezy! W sobote napisałem nie pochlebny komentarz pt: "COROCZNA KICHA" i został on szybciutko zdjęty z forum, pomimo, iż nie zawierał żadnych słów uważanych powszechnie za obraźliwe. Nie widzę podstaw do ocenzurowania mojej wypowiedzi. Jest to kolejna manipulacja mająca zwabić maluczkich na tą beznadziejną imprezę w przyszłym roku. "GAZETA" jest jak widać tworem nieobiektywnym. Odpowiedz Link Zgłoś