nikolaus2 26.07.05, 12:55 szkoda, ze nie ma zdjec pustych butelek i puszek po piwie, ktore ta banda oproznila aby rozgrzac sie do walki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matthiasthronbala Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 13:25 To sa jaja, najpierw pobrali wczesniejsze odprawy, ktore przepili i przepuscili na dziwki, a teraz chca wczesniejszych emerytur!Kto za to zaplaci? Wszyscy inni ktorzy nie sa gornikami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slaynes Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 15:39 Jestes debilem mowil ci to ktos? mi tez nikt nie kaze doplacac na ciebie, KGHM jest njbardziej wypłacalna polską firmą cieciu Odpowiedz Link Zgłoś
sir_labadz Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 15:50 i co z tego, zus jest ten sam, to czemu maja miec wieksze przywileje? Odpowiedz Link Zgłoś
jamajka79 Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 23:48 sir_labadz napisał: > i co z tego, zus jest ten sam, to czemu maja miec wieksze przywileje? bo płacą dwa albo nawet trzy razy wieksze składki na ZUS to co ty płacisz za cały rok to oni muszą dać może w trzy miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 22:02 Tyle że KGHM to górnicy nmiedziowi a tu protestowali ci z kopalni węgla kamiennego. I kto tu jest debilem? Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 23:58 oczywiście ty. 1)miedziowi też protestowali 2)jak się wzieło odprawę nie można wrócić na kopalnię. Co do samych starć - mam nadzieję, że zabulą za to i zmądrzeją może wtedy, choć wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 23:59 pkt. 2 był do matthiasthronbala Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 27.07.05, 00:40 > > Co do samych starć - mam nadzieję, że zabulą za to i zmądrzeją może wtedy, choć > > wątpię. Zmieniłem zdanie, dobrze robią, początkowo dałem się wpuścić w maliny, ale przyznaję się do błędu, chociaż tyle obywatel jeszcze może i powinien zrobić, nic to nie zmieni, ale satysfakcję dać może na chwilę. Choćby za te rozkradzione miliardy kamieniami należy w sejm porzucać dla satysfakcji:) Odpowiedz Link Zgłoś
ja-kub darmozjady 26.07.05, 13:26 Dokładnie. Jak sobie przypomnę że więcej wydajemy na dotacje górnictwa niż na oświatę to mnie krew zalewa. Odpowiedz Link Zgłoś
robertschab Re: darmozjady 26.07.05, 13:34 jak czytam takich debili jak ty tyo mnie krew zalewa.moj ojciec jest emerytownym gornikiem.proponuje zjechac 1,5 km pod ziemie i zobaczyc jak tam pracuja.wez pieluchy zebys nie popuscil ze strachu DARMOZJADZIE Odpowiedz Link Zgłoś
rrob Re: darmozjady 26.07.05, 13:39 Ja też mam w rodzinie byłych górników. Nie znaczy to jednak, że podoba mi się ten "występ" pijanego bydła. Odpowiedz Link Zgłoś
abujek Re: darmozjady 26.07.05, 13:41 A nikt Twojego ojca nie zmusza do zjeżdżania 1,5 km w dół ani tam pracy, równie dobrze może sobie znaleźć inną pracę, a jak nie może to jego problem, a nie wszystkich nie musimy kupować węgla z "takim trudem i potem" wykopanego - łaski bez - sprowadzimy z australi albo z rosji- tak ja ty masz w dupie polskiego rolnika ze zbankrutowanego pgr-u, którego żywność była za droga i kupowałeś tańszą zagraniczną - ale ci z pgr-u nie mieli autobusów zakładowych, wypasionych związkowców na obronę i śląskiej tłuszczy do wykrzykiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
12345obywatel Re: darmozjady 26.07.05, 13:54 jako obywatel tego kraju, który płaci podatki, nie godzę sie, aby Sejm kolejny raz pchał w tyłek górników moje pieniądze. Anglia miała swoją kobiete z jajami, która pokazała górnikom ich miejsce (i teraz Anglia ma z tego wielkie korzyści). Niestety, nasi politycy jaj nie mają (nie mówiąc juz o kręgosłupie moralnym i przyzwoitości) i w trosce o wyborców (tylko o których bo nie o mnie) pewnie znowu ugną się przed terrorem chuliganów i pijaków. Takie zachowanie prowadzi do anarchii. Odpowiedz Link Zgłoś
1goodman Re: darmozjady 26.07.05, 14:12 absolutnie popieram, proponuje wysłać -emaile do wszystkich posłów na sejm (www.sejm.gov.pl) tam znajdziecie adresy - z żadaniem, że jeżeli zatwierdzą te i inne ustawy "wyborcze" - tzn "kiełbaski wyborcze" to nie będziemy na nich głosowali. "Jeżeli ktoś Tobie coś obiecuje, to znaczy że zabierze innemu. Pomyśl, komu zabierze, kiedy rozmamia z nim" Odpowiedz Link Zgłoś
slaynes Re: darmozjady 26.07.05, 15:41 Do kghm'u tez doplacasz? a wiesz ze gornicy tez placą podatki? podsumowanie- mam nadzieje ze bedziesz mial problemy finansowe, nie bedziesz mial pracy zdechniesz z głodu bo z twoją głupotą na to zasługujesz Odpowiedz Link Zgłoś
goliat1 Re: darmozjady 26.07.05, 15:52 Czy warto się denerwować, obrażać - brak pracy i bieda poniża czy to ma oznaczać że wyzwiskami, obrazą wzajemną musimy się upadlać? niedość już tego jak żyjemy czy zawsze musimy łapać za broń? w amoku alkoholowym podjudzani przez innych? Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak O prosze, oto poziom gorniczego bydla 27.07.05, 07:52 Koles, moze zaczniesz po ludzku pisac, bo ze chamem jestes skonczonym to juz wszyscy tu wiemu. A jesli gornicy z KGHM, stoczniowcy, czy kosmonauci tak wiele wypracowywuja i odprowadzaja tak wielkie skladki to bardzo prosze niech odchodza na emeryture nawet i po 5 latach, tylko niech ta emerytura bedzie adekwatna do odlozonych przez nich funduszy. Odpowiedz Link Zgłoś
bocian4 ale jaja ;-)))) 27.07.05, 12:36 Ty, ale wiesz ze poza KGHM jest jeszcze paru innych górnikow? Czy nie? mamusia opowiedziała ze KGHM to jedyne kopalnie w Polsce? To ze jakis samochod osiaga 300 na godzinę nei znaczy ze wszystkie. To ze KGHM jest dochodowy (choć na inwestycje w afryce swoje stracił) nei znaczy ze całe górnictwo jest dochodowe. Po pierwsze czas to zrestrukturyzować i pozamykac połowę tych kopalni. Lepiej mieć uczciwą statystyke bezrobotnych i zwalczać bezrobocie niż kupę górników zatrudnionych do ktorych trzeba dopąłcać. Górnicy łosiu płąca podatki, tylko ze z tych podatkow nie utrzymaja swoich kopalni. Utrzymuje je całe panstwo. I jak bys do szkołki chodził to bys wiedział że z prostego rachunku matematycznego widaż iz jeżlei do czegos notorycznie dopłącasz to chyba w ktorymś momencie traci sens? A na koniec - uleglosć wobec huliganów - bo dla mnei ci co byli w w-wie to w duzej mierze huligani, jest kolejnym błędem dej sejmowej hołoty. Jedna drugiej warta. pa Odpowiedz Link Zgłoś
testigo Autor <abujek> i jego "PROBLEM" 26.07.05, 15:41 > A nikt Twojego ojca nie zmusza do zjeżdżania 1,5 km w dół ani tam pracy, równie >dobrze może sobie znaleźć inną pracę, a jak nie może to jego problem (...) Drogi hiper-rynkowy autorze! prosze o szczera odpowiedz: KTO ZAPLACIL ZA TWOJE WYKSZTALCENIE - twoi Rodzice czy moze Cale Spoleczenstwo (w tym i ja) z naszych PODATKOW??? Placicles za przedszkole-podstawowke-ogolniak?-studia? No wiec widzisz: gdyby wszyscy mysleli tak jak Ty, to moze by sie okazalo: <abujek nie ma kasy na nauke? JEGO PROBLEM! Bedzie zyl ze zbierania puszek...> Uwazaj z tym <JEGO PROBLEM> bo moze sie okazac, ze tych <PROBLEMOW> moze sie znalezc niepokojaco wiele... Wybierz sie do kopalni, wybierz, wiele zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
1goodman Re: Autor <abujek> i jego "PROBLEM" 26.07.05, 17:03 dzwonią ale nie wiadomo w którym kościele. Rodacy, problemem jest to, że w górnictwie jeszcze jest komunizm, a gdzie indziej gospodarka wolnorynkowa. Dopóki będą politycy, którzy uzasdnienie dla swojej obecności przy korycie widzą w przerzucaniu kasy z jednego konta na drugie, z podatków od jednych na wynagrodzenia drugich, dopóty będa "problemy". Nikt nie mówi, że praca górnika jest lekka. Ale w gospodarce wolnorynkowej obarczanie kosztami pracy innych grup jest tylko złodziejstwem. Zwłaszcza, że górnicy otrzymali największe dotacje na rozwiązanie "problemu". Z jakim rezultatem? Pijana banda, demolująca otoczenie najważniejszej instytucji naszego kraju. Tu nie ma szacunku do niczego, nawet do ręki co dokarmiała. Nihilizm, rozwydrzenie, brak kultury - to eufemizm. Ale sami to stworzylismy dając za darmo. Dalsze rozdawiennictwo tylko to pogorszy. Ktoś się założy? Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Re: Autor <abujek> i jego "PROBLEM" 26.07.05, 17:03 Owszem za czasow PRL spoleczenstwo lozylo na swiadczenia socjalne dla wszyskich rowno. O ile sobie przypominam, wprawdzie bylismy wszyscy rowni, to byly jednak grupy tych "rowniejszych". Gornicy z roznych wzgledow do jednej z tych "rowniejszych" grup nalezeli. Trudno sie dziwic, ze jest wielu ludzi, ktorzy im tego zapomniec nie moga lub nie potrafia. Gornictwo od bardzo dawna boryka sie z problemami i to na calym swiecie. Jesli sie potrafi przystosowac do tej nowej sytuacji to przetrwa, a tam gdzie ze zmianami czeka sie do momentu kryzysu to obawiam sie, ze zginie. To nic nowego wystarczy sie rozejrzec i poprostu wybrac cos co gdzie indziej zadzialalo. Jedno jest pewne, gospodarka nakazowo-przydzialowa PRL do niczego dobrego nie doprowadzila. Wprowadzenie gospodarki "wymuszeniowej" w dzisiejszej Polsce tez nie poprawi sytuacji gornikow na dluzsza meta. Znow beda Ci rowniejsi co sie zdaza "zalapac" na jakas panstwowa zapomoge, a za jakis czas nastepni beda w potrzebie. Niestety wolny rynek bylby najlepszym wyjsciem i te przedsiebiorstwa gornicze, ktore umialy by to wykorzystac prowadzily by swoja dzialalnosc z pozytkiem dla wszystkich. To co jest w tej chwili nie satysfakcjonuje ani gornikow, ani skarbu panstwa, ani spoleczenstwa i nigdy nie bedzie w stanie tego dokonac. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: darmozjady 27.07.05, 00:03 abujek napisał: > A nikt Twojego ojca nie zmusza do zjeżdżania 1,5 km w dół ani tam pracy, równie > > dobrze może sobie znaleźć inną pracę, a jak nie może to jego problem, a nie > wszystkich nie musimy kupować węgla z "takim trudem i potem" wykopanego - łaski > > bez - sprowadzimy z australi albo z rosji- tak ja ty masz w dupie polskiego > rolnika ze zbankrutowanego pgr-u, którego żywność była za droga i kupowałeś > tańszą zagraniczną - ale ci z pgr-u nie mieli autobusów zakładowych, > wypasionych związkowców na obronę i śląskiej tłuszczy do wykrzykiwania. to se sprowadź, nawet z księżyca, ponoć tam jest tańszy. Zero pojęcia, ale bredzi, propaganda jednak swoje zrobiła. Ruski na dzień dzisejszy jest droższy i gorszy, mitycznej Australii to nawet nie zamierzam komentować. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
1goodman Re: darmozjady 26.07.05, 14:07 i co z tego. Jakim prawem domagasz się, aby jedni utrzymywali drugich. Ja też pracuję bardzo cieżko, i to po 12 godzin dziennie. I nie jeżdże do Warszawy urządzać terrorystyczne zadymy aby ograbić innych Polaków. Zawsze mysleliście tylko o sobie, niedotrzymtywaliście żadnych umów a o Solidarności przypominacie sobie gdy zabraknie Wam na gorzałkę. Wzieliście odprawy z naszych podatków a potem znowu szliście na kopalnie. W górnictwo wpompowano takie pieniądze a jak jadę przez Śląsk to mi wstyd. Ograbiony, zniszczony, brudny, rozkradziony. Dlaczego Polacy z innych regionów nie postępują jak Wy, dlaczego pracują z zaciśniętymi zębami. Wielkopolska nie ma węgla i co, daje sobie radę, to samo Galicja, Pomorze. Tylko Wy nauczyliście się tylko brać. Żadnej chęci zmian, reform, tylko żądania. Wstyd. Wam potrzebna jest Thatcher!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: darmozjady 26.07.05, 14:14 spokojnie,spokojnie. a jaki to argument,że twój ojciec jest emerytowanym górnikiem? mówimy o pijanej hołocie przed sejmem i ciągłym,bezmyślnym dopłacaniem do górnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gromek1 Re: darmozjady 26.07.05, 14:23 Nie przesadzaj! Nie ma w Polsce kopalni o głębokości 1,5km. Najgłębsze poziomy to 1050m Odpowiedz Link Zgłoś
zasaniak Re: darmozjady 26.07.05, 14:31 Twój ojciec winie się wstyfdzić za tę bandę pijaków i bandytów których pokazała polska telewizja, a którzy nazywaja się górnikami. Czy twój ojciec też był takim bandziorem ???? Odpowiedz Link Zgłoś
peaka Re: darmozjady 26.07.05, 15:02 Jak śmiesz nazywać kogoś "darmozjadem" bydlaku! Jeżeli warunki pracy ci nie odpowiadają to żądaj ich poprawy od pracodawcy, albo zmień pracę lub zawód, a nie w kółko tylko wyciągać łapę po pieniądze. P...ona chołota. :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
mzsr Re: darmozjady - mam nadzieję, że przeczytasz..... 26.07.05, 15:36 Człowieku, nie wiem jak cięszko pracował Twój tatuś, ale mój wiele by dał aby być na miejscu Twojego, on mówi "synu zmęczenie, ból stawów inne dolegliwość to nic w porównaniu z bezradnością w zdobyciu chleba". Mój ojciec jest stary zchorowany emeryturę ma NĘDZNĄ a twojemu (lub innemu) zachciewa się nie dość że wysokiej to jeszcze - o zgrozo - wcześniejszej. Jeszcze jedno MADRALO. Nie mów, że cię krew zalewa bo mój ojciec jest PO WYLEWIE!!! Chyba, że chcesz podzielć się z nim losem. Dobra rada - przewartościuj sobie świat. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: darmozjady - mam nadzieję, że przeczytasz.... 27.07.05, 00:06 mzsr napisał: > Człowieku, nie wiem jak cięszko pracował Twój tatuś, ale mój wiele by dał aby > być na miejscu Twojego, on mówi "synu zmęczenie, ból stawów inne dolegliwość to > > nic w porównaniu z bezradnością w zdobyciu chleba". Mój ojciec jest stary > zchorowany emeryturę ma NĘDZNĄ a twojemu (lub innemu) zachciewa się nie dość że > > wysokiej to jeszcze - o zgrozo - wcześniejszej. > Jeszcze jedno MADRALO. Nie mów, że cię krew zalewa bo mój ojciec jest PO > WYLEWIE!!! Chyba, że chcesz podzielć się z nim losem. Dobra rada - > przewartościuj sobie świat. a kto twojemu tatusiowi bronił przyjechać na Śląsk albo do Lubina i przyjąć się na kopalnię? Żenada. Teraz jest 100 chętnych na jedno miejsce, ale wtedy nie było problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
stopp5 Re: darmozjady 26.07.05, 15:41 robertschab napisał: > jak czytam takich debili jak ty tyo mnie krew zalewa.moj ojciec jest emerytowny > m > gornikiem.proponuje zjechac 1,5 km pod ziemie i zobaczyc jak tam pracuja.wez > pieluchy zebys nie popuscil ze strachu DARMOZJADZIE To gdzie w Polsce Twój Ojciec znalazł kopalnię węgla, która zeszła z eksploatacją poniżej 1230 m (tę liczbę podaję CELOWO) A w kopalniach - owszem bywało się - nie tylko w Wieliczce na trasie turystycznej, więc wiem jak taka praca wygląda, było mi dane zasmakować tych "przyjemności" w ramach tzw. praktyk robotniczych. Opamiętaj się człowieku. W wielu zawodach ciężko jest dotrwać do 65 lat, ale nie widzę, by inni (no może jeszcze lepperowcy) robili tak agresywne zadymy, których koszty ponosi reszta społeczeństwa. Gwarantuję Ci, że przy wielu zajęciach,innych niż górnictwo to ty byś miał ze strachu "ciepełko" w gaciach , a mimo to nie widzę przedstawicieli innych zawodów rozbijających płyty brukowe, rzucających żelastwem, domagających się dla siebie wyjątkowych przywilejów. Owszem - niech sobie górnicy przechodzą na wcześniejszą emeryturę, ALE NIECH BĘDZIE ONA FINANSOWANA Z ICH SKŁADEK. Odpowiedz Link Zgłoś
to_nie_my_toniemy Re: darmozjady 26.07.05, 22:45 Mądrze napisane STOPP5! A za te burdy i chamskie zachowanie cofnąć podjętą decyzję o wcześniejszych emeryturkach!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vanveyden1 Re: darmozjady 26.07.05, 14:17 Związkowcy sprowadzili do Warszawy zwykłe bydło i bandziorów – mimo że Sejm poszedł im na rękę – bardzo źle się stało. Ale skoro tak ma być, to przynajmniej od przyznanych im z budżetu (za moje, cholera, pieniądze) apanaży powinni globalnie odliczyć koszty zniszczenia miasta i leczenia policjantów. „Gdzie Hitler i Stalin zrobili co swoje”… a górnicy dołożyli. Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: darmozjady 26.07.05, 15:05 >„Gdzie Hitler i Stalin zrobili co swoje”… a górnicy dołożyli. Może zachowaj proporcje,co?? Sląsko odbudowywał w znacznym stopniu powojenną W-we,jesli nie pamiętasz. Stalin,Hitler i górnicy,ale porównałeś:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
michof Re: darmozjady 26.07.05, 16:39 Ciekawe czemu najbardziej grupa która ma najwięcej przywilejów idzie i robi zadyme ??? Dlaczego ja mam cziągle zarabiać i płacić na coś co samo nie umie na siebie zarobić ??? Niech zmienią zawód jak tak cholera źle i tak ciężko im się pracuje. Niech postudiują medycynę, albo co innego i niech zapieprzają w beznadziejnych warunkach pracy ale bezpiecznie za mniejsze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: darmozjady 27.07.05, 00:36 tak niżej napisałem - po namyśle stwierdzam, że chętnie bym w ten sejm porzucał też sobie:) Wy co tak jesteście anty - jesteście miodem dla elyt rządzących, a co za tym idzie opiniotwórczych, cieszą się zapewne, bo robią wam papkę z mózgu z dużym skutkiem, jeszcze nie zauważyliście? Połowa zresztą to licealiści, więc jeszcze nie liznęli życia, stąd te farmazony zaciekle wypisują, uważając za swoje poglądy, w rzeczywistości powtarzają to co im Telewizja Publiczna wbiła w czerepy. Odpowiedz Link Zgłoś
srull Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 13:40 Z lekka przeginaja kolesie. A podpieranie sie w walce o swoje racje krzyzem - zakrawa o farse, zwlaszcza w swietle pozniejszej batalii na plyty chodnikowe, sruby i co tam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Górniku won z Warszawy 26.07.05, 14:12 Piwo masz u siebie.Awanturuj się przy swoich hasioku (który jest ci niezbędny jak się piwa opijesz). Odpowiedz Link Zgłoś
agra1 Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 14:17 Banda łobuzów. Mamy placić podatki po to, żeby mogli za ciężkie pieniądze kopać niepotrzebny węgiel, co jakiś czas przyjechac do Wareszawy na popijawę i jeszcze domagac się wcześniejszej emerytury. Zachowują sie, jakby tylko oni pracowali ciężko. Niejaki robertschab pisał >jak czytam takich debili jak ty tyo mnie krew zalewa.moj ojciec jest >emerytownym gornikiem.proponuje zjechac 1,5 km pod ziemie i zobaczyc jak tam >pracuja.wez pieluchy zebys nie popuscil ze strachu DARMOZJADZIE A ja bym takiego wysłała na przykład na izbę przyjkęć, niech popatrzy na pracę lekarzy, niech postoi ileś godzin przy stole operacyjnym ze świadomością, że każdy najmniejszy błąd może kosztować życie ludzkie, niech pozapieprza na 3 etatach, bo z jednego nie starczy na chleb dla dzieci. Nie potrzebujemy tylu górników, nie potrzebujemy takiej ilości drogiego i kiepskiego węgla, jak w całej Polsce ludzie mogą sie dokształcać i zmieniać branżę, to oni też. A na pewno nie mają prawa robić burd . Koszty obstwy takich manifestacji powinny iść z pieniędzy przeznaczonych na górnictwo, może wtedy by zaczęli my śleć Odpowiedz Link Zgłoś
raszko Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 14:22 Taki jest efekt marnotrawienia pieniędzy publicznych przez ostatnie lata, że mamy lepszych (silnych fizycznie) i gorszych (matki z dziećmi, niepełnosprawnych, schorowanych), którzy dopiero zaznają szczęścia w Niebie - cieszę się, że chociaż wobec śmieci jesteśmy jednacy i po niej będziemy sprawiedliwie ocenieni, a głupota i pycha zostaną poskromione Odpowiedz Link Zgłoś
camell_ek 4 zdjecie 26.07.05, 14:22 Rewelacyjne jest zdjecie 4, lewicowa koszulka Che Guevary i prawicowa opaska Solidarnosci. Najlepszy przyklad glupoty gornikow. Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: 4 zdjecie 26.07.05, 14:31 Jaka znowu prawicowa opaska solidarności? Widziałeś kiedyś prawicowy związek zawodowy? W kwestiach gospodarczych każdy związek zawodowy robotników to lewica i to skrajna. Odpowiedz Link Zgłoś
slawomirus78 Re: 4 zdjecie 26.07.05, 14:48 Bardzo dobrze chłopaki zrobiły. Cała Polska się tuczyła na górnictwie za śp komuny. Teraz chcą odebrać co ich. Co w tym dziwnego. Warszawiacy przyjżyjcie się temu dokładnie. Ja PO przejmie władzę obniży podatki czyli powyższy je 95% Polaków takie protesty się nasilą. Ludzie widzą że ich solidaruchy sprzedały pseudokomunistom. Jężeli w Polsce nastąpi wybuch społeczny to będzie miał konotacje lewicowe. Oj popalą się ogrodzone osiedla popalą kwestia czasu........ Odpowiedz Link Zgłoś
firaneczka Bydło 26.07.05, 14:49 tych "górników' powinni powsadzać w budy i urządzić im ścieżki zdrowia!!!! do jasnej cholery nie dość że darmozjady domagają się ciągle więcej pieniędzy to jeszcze robią szkody i ranią niewinnych ludzi (bo nikt mi nie powie że policja sprowokowała te zajścia) Spałować zamknąć na izbę wytrzeźwień wystawić rachunki ściagnąć z pensji, dopier..lić kolegium z 3000zł każdemu to się może DARMOZJADY nauczą!!!! taaaa dać tym darmozjadom kolejne przywileje a na załatanie dziury budżetowej proponuje obłożyć dywidendę 80% podatku, taki sam podatek od zysków giełdowych i oprocentowania kont bankowych......... Odpowiedz Link Zgłoś
slawomirus78 Re: Bydło 26.07.05, 15:06 Firaneczka jak ty masz wogóle czelność nazywać tych CIĘZKO PRACUJĄCYCH LUDZI darmozjadami. Widziałas kiedyś ich pracę? Tutaj chodzi o górnicze emerytury. Większość górników nie dożywa 65 roku życia ze względu na ciężkie warunki pracy. I mają święte prawo do domagania się z tego powodu tych wcześniejszych emerytur. Chodi tylko o top by nie dostawali ich ludzie pracujący w górnictwie a nie zjeżdżający nigdy na dół. A teraz idź Firaneczka obejrzyj sobie Kasie i Tomka tam nie ma bydła. Odpowiedz Link Zgłoś
xkya GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 14:49 Wszystko jasne. W czasie transmisji telewizyjnej z zajść, juz policja wiedziala, ze opustoszaly okoliczne sklepy z piwa. Mieli na to czas by zbadac ten problem. Policja koczuje tam od nocy i jakos jak zwykle nikt nie wpadl i NIGDY NIE WPADNIE na pomysl, by wydac w takich miejscach ZAKAZ SPRZEDAŻY ALKOHOLU DO ODWOŁANIA. To wszystko po to by potem strzepic ozory, że PIJANA CHOŁOTA itd. Stare komusze chwyty, obliczone na bezmyslnych odbiorców. Z przykrością czytam słowa krytyki dla górników. Co za głupia logika. Węgiel z Australii, żywność tez sprowadzić. 5 mln bezrobotnych niech zdycha. A sami wypieprzajcie zagranicę. Intelektualiści europejczycy. GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIE Odpowiedz Link Zgłoś
anamnesis Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 15:06 Zabawne. A więc to wina sklepów, że górnicy się upili. A może by tak w końcu nauczyli się samodzielnie mysleć i kierowac swoim życiem. Komuna się skończyła Odpowiedz Link Zgłoś
xkya Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 15:28 Zgadzam się z toba, choć nie do końca. Komuna się skończyła. Mamy demokracje. Polega ona na tym, ze obywatele mają prawo zglosić projekt ustawy jeżeli zgromadzą pod nim 150.000 podpisów. Choć to nie łatwe, ale zrobili to. Treść ustawy może być najgłupsza z możliwych, ale Sejm OBOWIĄZEK ją rozpatrzyć. Jeżeli Marszałek pozwala sobie na wyrzucenie takiego projektu wprost do kosza bez rozpatrywania, to znaczy, ze wlaśnie komuna wróciła. Zatem nie dziwię się, że za takie potraktowanie ich projektu górnicy się wkurzyli. Ja bym się też wkurzył. Z naszej demokracji należy wykorzenić chamstwo i arogancję polityków nawet jak dotyczy to marszałków sejmu a tym bardziej kandydatów na prezytdenta RP. Wyciągasz wniosek, że sklepy są winne. Sklep robil swoje - sprzedawał ciesząc się, że robi biznes. Nie wiem czy będą do przodu, gdy dodatkowo będą musieli wstawić nowe szyby. Odpowiedz Link Zgłoś
camell_ek Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 16:44 xkya napisał: > Zgadzam się z toba, choć nie do końca. > Komuna się skończyła. Mamy demokracje. > Polega ona na tym, ze obywatele mają prawo zglosić projekt ustawy jeżeli > zgromadzą pod nim 150.000 podpisów. > Choć to nie łatwe, ale zrobili to. A czy obywatele maja prawo robic rozruby na ulicy? Czy maja prawo stosowac szantaz "jak nie bedzie ustawy takiej jaka my chcemy to nie wyjedziemy"? To co robia gornicy teraz, niezaleznie od tego czy ktos ich popiera czy nie, to przestepstwo. Za to sie idzie do wiezienia. Odpowiedz Link Zgłoś
xkya Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 17:15 Niestety, patrzysz na to krótkowzrocznie. Górnicy nie przyjechali tu by wymusic przegłosowanie ustawy. Przyjechali, bo zostało naruszone konstytucyjne prawo. Marszałek wyrzucił projekt ustawy do kosza. To jest naruszenie prawa. Nie pomijaj tego. Przekazanie projektu do komisji to był psi jego obowiązek. Tym czynem spowodował tak zwane "wywołanie niepokojów społecznych". Za to jest paragraf. Jak mówisz "Za to się idzie do więzienia" A ty dostrzegasz prawo dopiero wtedy gdy niepokoje społeczne wywołują straty. To troszkę za późno. Zacznij myśleć. Gdybym był górnikiem sam bym przjechał pokazać bałwanom, że w tym kraju najwyższym suwerenem jest NARÓD, którego nikt nie ma prawa bezczelnie lekceważyć łamiąc jego prawa. Pytasz czy obywatele mają prawo robic rozruby na ulicy. Uważam, że TAK. W tej sytuacji nazywa się to NIEPOSŁUSZEŃSTWO OBYWATELSKIE. Chyba tego terminu nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
1goodman Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 17:21 nie wiem, kto patrzy krótkowzrocznie. W państwie demokratycznym sposób działania jaki dzisiaj pokazali górnicy jest tylko złamaniem prawa. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
xkya Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 17:36 Patrzysz na to jednostronnie. przeczytaj uważnie moje wszystkie posty, może zrozumiesz ich sens. Jeżeli nie, to znaczy, że wogóle nie kumasz nic. To wszystko/ Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 17:53 Nie wydaje Ci sie, ze gornicy maja duzo innych problemow do rozwiazania, niz wdawanie sie w te awanture ? Czy to nie lekka przesada wysylac "pospolite ruszenie" i marnowac swoj czas i innych, nie mowiac o kosztach ? Sa dziesiatki sposobow by bronic prawa, jesli ktos naprawde chece ? W kraju demokratycznym oczywiscie, a Polska nim jeszcze jest. To co sie dzieje w Warszawie nikomu nie przyniesie korzysci, a szczegolnie gornikom. Odpowiedz Link Zgłoś
xkya Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 18:05 Niestety nie zgadzam się z tobą. Piszesz - "Sa dziesiatki sposobow by bronic prawa" Podaj ze trzy skuteczne. Wykaż się. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 19:19 xkya napisał: > Niestety nie zgadzam się z tobą. > Piszesz - "Sa dziesiatki sposobow by bronic prawa" > Podaj ze trzy skuteczne. Wykaż się. Tym sie roznimy. Mnie chodzi o uzywanie srodkow zgodnych z prawem, Tobie o uzyskanie efektow. I to takich jakich oczekujesz. To chyba jeden z podstawowych problemow w RP. Ustawodawcy nie licza sie z nikim tylko z samym soba. Gornicy sobie wymyslili (prawdopodobnie kierownictwo zwiazkow), ze uzywajac wybiegow w przepisach przeforsuja ustawe, ktora zapewni im korzysci finansowe. Byly to plonne nadzieje. Teraz tytani jurystyki probuja ratowac twarz i wysylaja biednych ludzi na niepotrzebna awanture. Odpowiedz Link Zgłoś
xkya Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 19:53 Piszesz: "Tym sie roznimy. Mnie chodzi o uzywanie srodkow zgodnych z prawem" Mnie tez chodzi o to samo. Marszalek sejmu przekroczył prawo. Ale ty tego nie zauwazasz. Piszesz: "Tobie o uzyskanie efektow." Mnie chodzi o to by prawo był egzekwowane od wszystkich, a nie tylko od maluczkich. Inaczej prawo nie działa, wiec jest do niczego, martwe. Piszesz: "ze uzywajac wybiegow w przepisach przeforsuja ustawe" Jezeli ktoś zgodnie z prawem przygotowuje projekt ustawy i zbiera wymagane 150000 podpisow, to ty to nazywasz "uzywaniem wybiegow w przepisach". Gratuluję. Treść ustawy może być nawet najgłupsza, ale zostala zlozona zgodnie z prawem. A tu marszalek sejmu wyrzuca ja bezczelnie bez ropatrywania do kosza. Piszesz: "Byly to plonne nadzieje". Zarty sie ciebie trzymają. Marszalek już wyciągnął ją z kosza i przekazał do odpowiedniej komisji gwarantujac osobiscie szybkie jej rozpatrzenie. Piszesz: "wysylaja biednych ludzi na niepotrzebna awanture" Swiadomych ludzi nikt nie musi wysyłać, sami widzą jak ktoś ich chce w konia zrobić. Ty chyba nie rozumiesz, że prawo w państwie demokratycznym to zbiór zasad zgodnie z którymi ten Naród chce funkcjonować. Jezeli owo prawo nie ma ich akceptacji to nie ma państwa demokratycznego tylko dyktatura. Moje pytanie o twoje trzy sposoby jest w dalszym ciągu aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 20:31 W jednym sie zgadzamy, przyjales do wiadmosci, ze nie jestem prawnikiem. To, ze ktos zlamal prawo nie upowaznia innych do jego lamania. Ustawa przygotowana przez gornikow (???) to zwylke wymuszanie pod grozba uzycia sily, jak to mozna bylo zobaczyc w Warszawie. Jesli ja marszalek wyciagnal z kosza to nie dlatego, ze ma jakas wartosc, ale by uspokoic nastroje. Jesli marszalek nam sie nie podoba, to wybierzmy innego (razem z gornikami). Mozemy to zrobic niedlugo. Prawo w panstwie demokratycznym ??? Oczywiscie to wszystko prawda. Ale w jaki sposob zmierzyc, jaki jest stopien akceptacji tego prawa w narodzie ? Jest to nie latwe, a moze nawet nie mozliwe. Narod akceptuje prawo, przez swoich przedstawicieli wybranych w wolnych wyborach, ktorzy to prawo tworza. Obaj (oboje ??) wiemy doskonale o co tu chodzi gornikom. Chca przetrwac i to zrozumiale. Mmoim zadaniem robia to w najgorszy sposob jaki mozna sobie wyobrazic Trzy sposoby (jak Trzy Studniczki) - Rzecznik Praw Konstytucyjnych, Rzecznik Praw Obywatelskich, Sady - az do Sadu Najwyzszego, Zwiazki Zawodowe, Administracja Panstwowa (ministerstwa), Urzad Prezydenta, Sejm i Senat RP, Trybunal Konstytucyjny, Trybunal w Strasburgu, Srodki masowego przekazu Odpowiedz Link Zgłoś
xkya Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 21:24 Napisałeś: "Prawo w panstwie demokratycznym ??? Oczywiscie to wszystko prawda. Ale w jaki sposob zmierzyc, jaki jest stopien akceptacji tego prawa w narodzie ? Jest to nie latwe, a moze nawet nie mozliwe. Narod akceptuje prawo, przez swoich przedstawicieli wybranych w wolnych wyborach, ktorzy to prawo tworza." Człowieku, napisałeś same komunały. Jesteś bezradny. Brak ci nawet wiedzy historycznej. 1956, 1970, 1976, 1980 - te daty nic ci nie mówią. To protesty robotnicze. To chwile, kiedy bezmózga władza przegięłą pałę i Naród powiedział NIE. A też był sejm i, jak to zgrabnie ująłeś: "Narod akceptuje prawo, przez swoich przedstawicieli wybranych w wolnych wyborach, ktorzy to prawo tworza." W jaki sposób zmierzyć? Przede wszystkim trzeba znać swój NARÓD. Kto go nie zna nie wie czego ten Naród oczekuje. Wiec z czym do gości? Jeżeli bezmózgie istoty tego nie potrafią, to narażają się na zdecydowany sprzeciw Narodu. On sam da o sobie znać. Byli już tacy co chcieli Naród zamienić, bo im do ideologii nie pasował. Napisałeś: "Jesli marszalek nam sie nie podoba, to wybierzmy innego " I tu też propaganda. Jakbym czytał Nałęcza. Podoba, nie podoba, spytaj swojej kobiety, czy jej się podoba, to ci powie. Jeżeli marszałek łamie prawo, to natychmiast powinien zostać odwołany. Bardzo płytko rozumujesz. Napisałeś: "Obaj (oboje ??) wiemy doskonale o co tu chodzi gornikom. Chca przetrwac i to zrozumiale."" Mmoim zadaniem robia to w najgorszy sposob jaki mozna sobie wyobrazic" Zdaje się, że wiemy jednak trochę inaczej. Nie wyobrażam sobie 64 letniego górnika, któremu ktoś jeszcze każe pracować na dole. Ty tylko ledwie zauważasz - "Chcą przetrwać". KAZDY CHCE. DZIWISZ SIE? Chcą DOŻYC DO EMERYTURY na którą całe lata płacili duże składki emerytalne. " Mmoim zadaniem robia to w najgorszy sposob jaki mozna sobie wyobrazic" Robią jak potrafią. Nie bądź takim estetą. Forma ci się nie podoba. Za brutalna, co? Miękki jesteś. A tam są twardzi ludzie, którzy walczą o swoje życie. Napisałeś: "Trzy sposoby (jak Trzy Studniczki) - Rzecznik Praw Konstytucyjnych, Rzecznik Praw Obywatelskich, Sady - az do Sadu Najwyzszego, Zwiazki Zawodowe, Administracja Panstwowa (ministerstwa), Urzad Prezydenta, Sejm i Senat RP, Trybunal Konstytucyjny, Trybunal w Strasburgu, Srodki masowego przekazu" Może jeszcze dobrze by było napisać wprost do Marszałka Sejmu. To dobry chłop, napewno zrozumie i pomoże. Wcale bym się nie zdziwił, gdybyś zaproponował zaklinanie deszczu. Tak samo skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 22:42 Z pelnym szacunkiem, za duzo to wolaczy. Narod wybral sobie takich przedstawicieli jakich chacial. Przykro, ale Sejm RP to przekroj spoleczny tego wlasnie Narodu. Mysle moze plytko na Ciebie, za to gornicy poszli glebiej, o grubosc plyty chodnikowej. Szczerze im zycze sukcesu. Od tej pory "Narod" bedzie wysylal delegacje do stolicy i zdejmowal wszystkich, ktorzy sie temu "Narodowi" nie podobaja. Ciekawe jak szerokie grono tych "przedstawicieli" bedzie decydowalo kogo i za co zdejmowac? Kim bedzie ten kto ten Narod zna ? Istne polskie piekielko, ladnie - bo cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 17:44 Zlamanie prawa przez jakas strone nie usprawiedliwia innych by prawo lamac. Inaczej wszyscy komu sie zachce beda naruszac prawo w imie jego ochrony. Zamiast rozladowywac swoja frustracje w walkach ulicznych, bez zadnego poszanowania prawa (ktore sie to przyjechalo bronic), wystarczylo zebrac dobry zespol adwokacki i pozwac kogo trzeba. Napewno by bylo taniej i efektywniej niz organizacja tej pozalowania godnej wycieczki. Papier jest silniejszy niz kamienie i plyty chodnikowe. A tak wogole to gornicy powinni sie zastanowic, bo chyba maja o wiele pilniejsze kryzysy do przezwyciezenia niz szarpanie sie z marszalkiem sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
xkya Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 18:00 O chyba mam do czynienia z prawnikiem. Piszesz, że to bardziej ekonomicznie. To tak jak byś namawiał kogoś do wziecia dobrej pożyczki hipotecznej na 30 lat z łagodnymi spłatami miesięcznymi. Jasne jak słońce. Już wy prawnicy byście pozytywnie załatwili sprawę. Posiedzeń sądu - jak najwięcej - koszty rosną. Wasi koledzy po fachu broniliby strony przeciwnej zawzięcie. Piękny teatr, a raczej kabaret. Zresztą niewżne, kto z was by reprezentował którą stronę. Waszym głównym zadaniem byłoby przeciągać sprawę aż do przedawnienia, a kasę brać zgodnie z waszym "etycznym" nakazem. Brać maksa. Jeden zgodnie z prawem udowodni jedno, a drugi zgodnie z tym samym prawem udowodni coś przeciwnego. Zdolne z was chłopaki. Potraficie cuda robić. Taki fach to kopalnia złota. Czym gorsze prawo tym dla was lepiej. POZDRAWIAM GÓRNIKÓW - PRZJEDŹCIE CHŁOPY JESZCZE RAZ I POPĘDŹCIE PAPUGOM KOTA. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 18:53 Dziekuje za votum zaufania w kwestii prawniczej. Bardzo mi to zchlebia, ze wzial mnie ktos za prawnika. Ja jestem tylko inzynierem, ale mam na te cala sprawe nieco inne spojrzenie. Powiedzmy z "pewnego dystansu" (z podkresleniem aspektu odleglosci). Wiadomo, ze gornikom nie chodzi o "obrone prawa" itd, chodzi im tylko i wylacznie o przetrwanie. Przyklad z wyslaniem prawnikow to synonim to "uzycia glowy, a nie miesni". Tego gornikom naprawde potrzeba. Ich najwiekszym problemem w chwili obecjnej jest wyjscie ze slepego zaulka, w ktorym sie znalezli, nie zawsze ze swojej winny. Jesli im ktokolwiek moze pomoc to sa oni sami na pierwszym miejscu. Wystarczy popatrzec na inne rejony gornicze w swiecie, jak poradzono sobie z bardzo podobnymi problemami. Nie bedzie to latwe, ale gornicy nie boja sie trudnych zadan. I teraz w odroznieniu moga zrobic cos pozytecznego wreszcie dla siebe samych. Odpowiedz Link Zgłoś
xkya Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 20:11 Panie inzynierze, trafil pan tez na inzyniera i to starego, który akurat z samym górnictwem nie ma nic do czynienia. Ale za to jest imżynierem, który pracuje z ludźmi, z robotnikami. Nie wyobrażam sobie bym kiedykolwiek poszedl na warsztat z odręcznym rysunkiem i powiedział - ludzie zróbcie mi to. Jak? - martwcie sie sami, to wasz problem. Dla robotników trzeba opracować dokumentacje technologiczną, by każdy wiedział co ma zrobić, z czego, czym i jak. Nie mozna ludzi pozostawic samych z problemem, którego nie są w stanie sami rozwiązać, bo nic dobrego z tego nie wyniknie. Panie inżynierze to podstawowe zasady, których pan nie zna. Wstyd. Od tego jest inteligencja, i przede wszystkim inżynierowie, żeby opracowywać różne mechanizmy finansowe i społeczne, które będą działać. Chyba, że już mamy tylko takich inżynierów, który przyzwyczaili się swoje prace robić na półkę, bo nikomu do niczego nie służą. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 20:54 Milo mi poznac, kogos kto rozwiazuje trudne problemy na codzien ! Wracajac to dyskusji, nie bardzo rozumiem porownania z warsztatem i dokumentacja, a meritum sprawy. A juz budzi moje zdziwienie kwestionowanie znajomosci zasad, ktore pan zapewne ma, oraz autentyczna troske. Nigdy bym sie nie osmelil postawic je pod znakiem zapytania w stosunku do Pana. Gdy pisalem "gornicy" mialem na mysli grupe zawodowa, wlaczajac w to cala kadre techniczna i kierownicza oraz zwiazkowa. Od nich mozna wymagac by ten plan, czy rysunek byl na tyle zrozumialy by mozna czegos dokonac. Moja praca dzieki Bogu na polke nie trafia. Wprost przeciwnie znajduje zastosowanie. Jedno jest pewne, to w jakim stanie jest gornictwo nikogo nie satysfakcjonuje. Jak poprzednio zaznaczylem, patrze na to co sie dzieje w Warszawie z dystansu i nie jestem na biezaco ze wszystkim. Jesli chce Pan jeszcze wymienic korespondencje na ten lub inny temat, teraz lub w przyszlosci to prosze przeslac ja na moj email w Gazecie jack.flash@NOSPAM.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
xkya Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 22:31 Szanowny Pan Inżynier napisał: "Gdy pisalem "gornicy" mialem na mysli grupe zawodowa, wlaczajac w to cala kadre techniczna i kierownicza oraz zwiazkowa." To nieporozumienie. "Piekarz piecze chleb, górnik rąbie wegiel, stolarz robi stół, żołnierz ma na warcie stać byś spokojnie mógł spać." Był w latach 50-tych taki wiesz Tuwima, którego fragment bardzo nieudolnie usiłowałem przytoczyć. Dla mnie górnik to zdecydowanie ten co rąbie węgiel. Tak, chyba się nie mylę. GÓRNIK TO TEN CO RĄBIE WĘGIEL. To też grupa zawodowa. Pozostali, o których Szanowny Pan napisał to nie są górnicy. To zawody inne: inżynierowie różnych branż, najprzeróżniejsi technicy, handlowcy, no i kolesie na samej górze, którzy zasiadają gdzie się da i biorą forsę - ile się da. Z czarnym górnictwem węgla mają to wspólnego, że robią czarne interesy. Ci ostatni oczywiście. Wszyscy oni załapali się do pracy, na górze. Z powodzeniem mogą pracować w każdym innym przedsiębiorstwie przemysłowym. Nie można ich włączać do grupy zawodowej górników. To nie dla nich ta ustawa. Jasne, część z nich bardzo by chiała korzystać z przywilejów górniczych. Osobiście nie spodziewm się, że ci ludzie potrafią rozwiązać problem, gdy pojawi się informacja - "Zamykają naszą kopalnię". Każdy z nich ma swój zawód i pracę znajdzie. A górnik pozostanie sam. "Od nich mozna wymagac by ten plan, czy rysunek byl na tyle zrozumialy by mozna czegos dokonac." Nie, nie można od nich tego wymagać. Dodatkowo nikt im takiego planu nie przygotował. W ramach reformy usiłowano załatwić to przez wysłanie górników na wcześniejsze emerytury, dawano odprawy finansowe, część przeniesiono do innych kopalń. Tak je właśnie reformowano. Nikt z bezmózgich lepszego pomysłu nie miał. Ale nawet wtedy problemu nie rozwiązano do konca. Wydobycie węgla od czasu komuny zmniejszono o ponad połowę. Kopalnie przeorganizowano na najprzeróżniejsze spółki węglowe, których władze w większości składają sie z cwaniaków zasiadaczy i piastowaczy stanowisk. W konsekwencji węgiel zalega na kopalnianych chałdach, a na północy kraju go brak. Część węgla idzie gdzieś pocichu bokiem, pieniądze za ten węgiel również, ale nie do górników. Tak to Panie Kolego ja widzę ten problem i co ciekawe też z daleka bo z samej Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 23:12 No to istna paranoja. Chyba czas isc spac bo to w Warszwie juz chyba 23:00 ??? Widze, ze zna Pan sprawy od potrzewki. Jesli Pan bedzie kandydowal do Sejmu to ma Pan moj glos. Chocby i we wczesniejszym glosowaniu, bo w dniu wyborow nie bede mogl Uklony Odpowiedz Link Zgłoś
mzsr Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 15:57 Europejski intelektualista odpowie - jeśli każdy dorosły człowiek ma dołożyć ze swojej pracy 1000 zł na emertyry dla górników, to wolę węgiel kupić z Australii, tych pieniędzy nie wypłacać górnikom, (poradzić im aby sobie gdzie indziej pracę znaleźli) a te pieniądze dać młodym inżynierom aby coś wymyślili, wyprodukowali i wyeksportowali do Australi w zamian za węgiel. Efekt - węgiel w Polsce zostaje, wszyscy kasy na górników nie łożą, mamy zdolnych inżynierów, produkt eksportowy, który można nie tylko eksportować do Australi, a przyprodukcji którego może pracować 55 letni górnik i rzesza innych ludzi oraz kasę z ich podatków (z podatków górników). Efekt drastycznie odmienny. A dlaczego to nie jest takie łatwe. Ponieważ najpierw trzeba zrozumieć, potem trzeba chcieć a następnie musi się udać. A tacy jak Ty poprostu to uniemożliwiają. Odpowiedz Link Zgłoś
xkya Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 26.07.05, 17:02 Witaj oświecony intelektualisto europejczyku. Bardzo ładnie ułożyłeś sobie ten scenariusz. Ja miałem kiedyś podobny. Tak samo realny jak twój. Z tym, że twój jest bardzo załkamany. Już w pierwszym zdaniu jest fałsz. Każdy górnik, który dobrze zarabia ma obowiązek płacić całkiem pokaźną składkę emerytalną. I to robi bo musi. Nikt mu potem łachy nie robi i żadnego 1000 zł żaden dorosły człowiek nie dokłada do górniczej emerytury. On na tę emeryturę ciężko zapracował. Jeżeli do górnictwa się dopłaca, a szefowie koncernów górniczych i całe rzesze ich kumpli zawsze biorą nagrody z kolosalnych zysków, to tu powinieneś upatrywać swoich 1000 zl. To tu zasiadają europejscy intelektualiści biznesmeni. Problem polega na tym, że niewielu 65 latków górników do tej emerytury dożyje. Wiec jego składki raczej idą na emerytury dla europejskich intelektualitów. Dla mnie jest zrozumiałe, że każdy górnik chciałby trochę na tej emeryturze pożyć. Dlatego zgadzam się, że ich wiek emerytalny powinien być krótszy. Ten cały twój transformacyjny wywód powinien być dawno zrealizowany przez europejskich intelektualistów w sejmie. Ale te europejskie pierdzistołki zajmują się gejami, równouprawnieniem kobiet i innymi pierdułami, zamiast zajmować się ważnymi sprawami. A jeżeli ty nie jesteś politykiem tylko biznesmenem to zapewne zatrudniasz ludzi oficjalnie za 1500 zl, by płacić mniejszy ZUS, a resztę dajesz do ręki. Właśnie takie są realia. Dodatkowo powinieneś zdawać sobie sprawę, że doprowadzeni do rozpaczy bezrobotni przyjdą do miast kraść i rabować. W próżni ich nie zawiesisz. Przemyśl to oświecony. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk To juz na Slasku nie ma "starzykow"? Same 26.07.05, 23:16 "synki" zostaly? Odpowiedz Link Zgłoś
pastelka1 Re: GÓRNICY - TRZYMAJCIE SIĘ 27.07.05, 11:20 xkya napisał: > A jeżeli ty nie jesteś politykiem tylko biznesmenem to zapewne zatrudniasz > ludzi oficjalnie za 1500 zl, by płacić mniejszy ZUS, a resztę dajesz do ręki. > Właśnie takie są realia. Taaaaaak? To ja poproszę o zatrudnienie u tamtego Pana. Nawet bez tej części "do ręki". Bo realia, drogi xkya sa takie, że nasi "biznesmeni" zatrudniają za stawkę minimalną. I tyleż płacą. I dobrze, jeśli to w ogóle to jest umowa o pracę, a nie praca "na czarno". I wyobraź sobie, że ludzie są szczęśliwi, kiedy taką pracę zdobędą, mimo że musieli się przekwalifikować (często na własny koszt, bo każdy musi się przekwalifikowac, tylko nie górnik - nie wiadomo dlaczego), że w poprzedniej nie dostali odprawy a jeśli już, to jakieś nędzne grosze. I pracują. Nie idą urządzać burd przed instytucjami państwowymi. Mimo, że wcześniejszych emerytur nie dostaną, a na tych "normalnych", jeśli dożyją, nie będą mieli z czego się utrzymać. Nie twierdzę, że to jest normalne. Nie. Tylko chcę Ci uświadomić, że sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana, niż Ci sie wydaje. Może sobie łaskawie zestawisz to z sytuacją i roszczeniami górników, całe lata hołubionych przez komuchów. Cóż, przyzwyczajenie... Tylko dlaczego płacić za nie ma reszta społeczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk BO WYDANIE ZAKAZU HANDLU ALKOHOLEM 26.07.05, 23:11 NIE NALEZY DO POLICJI, ALE NALEZALO DO KACZORA :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk PS; WRZASKLIWY ANALFABETO: "HOLOTA", 26.07.05, 23:13 przez samo "h", bo to od GOLOTA - zreszta i tak nie zrozumiesz. A jesli chodzi o zdychanie z glodu to jestem za - P[RAWO NATURALNE: kto sie do cywilizacji postindustrialnej nie nadaje, to niech sobie zdycha:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard_cebula Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 15:10 A kto wam każe zapieprzać na trzech etatach, pracować po 12 godzin, gnoic sie przed szefem? Głupi rząd i parlament który dba tylko o swoje 10 tys stołkowego, co jakos widze nikogo nie oburza. Górnicy widzą, że na tych tłustych buraków działają tylko chamskie metody i wyciągają z tego ile się da, bezczelnie, owszem, ale po prostu dbają o swoje. I o to gnojone społeczeństwo, które samo woli siedzieć jak mysz pod miotła i co najwyżej pokozaczyc na anonimowym forum, ma do nich pretensje, zamiast do tych, którzy je gnoją. I co chcecie w ten sposób zyskać? Nawet jak się górnikom zabierze tą waszą wycharowaną kasę, to pójdzie na biura poselskie, albo na inne światłe cele, ale wy jej na pewno nie zobaczycie. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia lodzkie wlokniarki przegraly emerytury, bo... 26.07.05, 15:26 ...mialy za slabe bary! Dlaczego faworyzowac jedna grupe zawodowa kosztem innych - nie mniej pokrzywdzonych ekonomicznie w procesie transformacji????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
xkya Re: lodzkie wlokniarki przegraly emerytury, bo... 26.07.05, 15:39 Zdecydowanie Tak. Miały za słabe bary. Nic nie uzyskały. A tu jest prawo dżungli. Jeżeli pójdą po rozum do głowy, to następnym razem przyłączą się do kogoś mocnego. Np do górników. Na polityków tylko wizja dostania łomotu od Narodu robi wrażenie. Kto siedzi cicho to znaczy, że mu dobrze. Gdyby wszyscy cicho siedzieli to szybko by wszystkich utopiła głupota płynąca strumieniami z sejmu. Politycy tak działają jak im Naród pozwala. Niechaj zatem nikt się nie dziwi, że zdarzają sie przypadki, że Naród nie pozwala. Jeszcze wczoraj projekt ustawy można było wyrzucić do kosza. Dziś już go szybciutko z kosz wyjęto. Tak się gra jak przeciwnik pozwala. To stara i uniwerslna prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
novax67 Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 15:46 Zdjecie nr 4 jest wielce wymowne. Na klacie Che Guevara a na czole Solidarnosc. Jakas pomylka chyba, albo znak czasow. O co tu chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
ade_79 Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 16:02 w tym kraju nikt nigdy nie zrozumie ludzi ktorzy pracuja w ciezkich warunkach zawsze ktos sie bedzie oburzal ze ten to ma lepiej i tak nie moze byc bo on na niego nie bedzie placic podatkow na niego ale tak pomyslec chwile to widac ze nasze podatki pochlaniaja wszystkie rodzaje wladzy a nie ciezko pracujacy ludzie czemu oni maja pracowac dluzej niz zyja niech panowie poslowie prezesowie i takie tam inne wezma po 50% mniej kasy i juz bedzie po problemach z utrzymaniem pracownikow a i tak zostana w najwyzszych progach podatkowych(ktorych i tak nie placa) pzrywileje sie naleza czy sei to innym podoba czy nie jesli ktos sobie zapracuje np pod ziemia a nie nad na wygodnym krzesle i o to caly dym a nie ze chca zeby im za darmo cos dawac a tak na marginesie ciekawe ilu zadymiarzy sie dolaczylo zeby tylko sie z policja potrzaskac Odpowiedz Link Zgłoś
1goodman Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 16:49 jakie to proste. Zupelnie jak u Leppera. Weź kalkulator i policz przez chwilę. A twedy okaże się, ze to jednak nie jest tak proste i oczywiste. Zobaczysz sam. Odpowiedz Link Zgłoś
sisi21 Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 16:38 pRZYBYWALAM ZA GRANICA 6 LAT, W KRAJU KOMUNISTYCZNYM.zAROBILAM TYLE, ABY KUPIC SOBIE MATERIAL BUDOWLANY I POSTAWIC NOWY DOM.20 LAT PRZEBYWAM W POLSCE, PRACUJE NA GORNIKOW,ODDAJAC IM POL MOICH ZAROBKOW, SAMA NIE DORABIAJAC SIE NICZEGO.pYTAM SIE DOKAD RZAD POLSKI BEDZIE NAM BRAL ZAROBIONE UCZCIWIE PIENIADZE I ROZDAWAL LUDZIOM, KTORZY SA LOBUZAMI I CHULIGANAMI, KTORZY WYCIAGNA TYLKO TEKE PO TO.A WCZESNIESNIEJSZA EMERYTURA IM SIE NIE NALEZY.TO NIE SA LUDZIE PRACY. Odpowiedz Link Zgłoś
nu-jack1 Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 16:40 Górnicy mają aż nadto, dostają 13-tki i 14-tki, jeszcze bezczelnie chcą więcej!!!! Za dobrze im za komuny było i teraz nie mogą się przestawić. Trzeba skończyć z tymi komunistycznymi praktykami dopłacania do nierentownych zakładów. Wszyscy za to płacimy. Prywatyzacja rozwiązałaby wszystko. Moim zdaniem ci ludzie są bezczelni!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rasiejewski Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 16:44 jesteście debilami wiecie co to jest praca na dole na kopalni !!!. Pewenie byście nawet kilofa nie utrzymali. Ja pochodze z rodziny o tradycjach górniczych i wiem co to znaczy.Siedzicie tylko na swoich tłustych tyłkach i mówicie ,że nie będzie pieniędzy na wcześniejszą emeryturę jesteście debilami i tyle.Ja sobie nie wyobrażam aby 60 letni górnik z******** z kilofem na dole. POZDRO DLA GÓRNIKÓW SZACUNEK ZA PRACE J***** RZĄD 3RP Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 18:28 rasiejewski napisał: > jesteście debilami wiecie co to jest praca na dole na kopalni !!!. > Pewenie byście nawet kilofa nie utrzymali. Ja pochodze z rodziny o tradycjach > górniczych i wiem co to znaczy.Siedzicie tylko na swoich tłustych tyłkach i > mówicie ,że nie będzie pieniędzy na wcześniejszą emeryturę jesteście debilami i > > tyle.Ja sobie nie wyobrażam aby 60 letni górnik z******** z kilofem na dole. > POZDRO DLA GÓRNIKÓW SZACUNEK ZA PRACE J***** RZĄD 3RP Jesli moj "Tlusty tylek" lub czyjs inny "Tlusty tylek" (obawiam sie, ze moj nie jest zadowalajaco "Tlusty"), ma placic za emerytury gornicze o wartosci takiej jak gornik co musi ciezko przepracowc, no to jak On przestanie pracowac to moj "Tlusty itd" musi utrzymac gornika no i siebie. Majac tylko i wylacznie krzeslo jako narzedzie, bo przeciez urobku nim nie przepchne. To moze gornik zapusci sobie taki sam tylek jak moj (moze byc nawet bardziej "Tlusty" - od sztygara wzwyz) i bedzie jego "nowy" tylek robic to co moj "Tylek itd.." robi. Praca napewno lzejsza, ja kilofa nie bede musial dzwigac, a gornik na siebie zarobi. Przy okazji poznamy sie blizej, a moze kiedys zaprosimy sie na obiad (ah ta modra kapusta) i pojdziemy na piwo. Obejdzie sie rowniez bez dewastacji nawierzchni utwardzonej w stolicy, ktora z takim trudem odbudowano po wojnie. Nie bez ogromnej pomocy braci gorniczej. Aha! Obywatelu ten Rzad RP (tu inwektywa .... - patrz wyzej na oryginal) tos sam wybral. Jesli Ci on nie odpowiada to wybierz inny i mozesz to uczynic juz nie dlugo. Tylko wybieraj madrze, nie taki co to glosi - "Czarni - do wegla ! Zolci - do siarki !" Odpowiedz Link Zgłoś
kazik1941 Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 19:40 rasiejewski napisał: > jesteście debilami wiecie co to jest praca na dole na kopalni !!!. > Pewenie byście nawet kilofa nie utrzymali. Ja pochodze z rodziny o tradycjach > górniczych i wiem co to znaczy.Siedzicie tylko na swoich tłustych tyłkach i > mówicie ,że nie będzie pieniędzy na wcześniejszą emeryturę jesteście debilami i > > tyle.Ja sobie nie wyobrażam aby 60 letni górnik z******** z kilofem na dole. > POZDRO DLA GÓRNIKÓW SZACUNEK ZA PRACE J***** RZĄD 3RP Pracowałem na kopalni wprawdzie krótko ale pracowałem i wiem jaka to jest praca, nie jest to praca lekka ale bez urazy nie jest to również praca bardzo cięzka i gdyby tam były okna nie było by tak źle. Ale z żądaniami górników również nie mogę się zgodzić. Przecież po 25-ciu latach pracy ma się lat 45 i już emerytura? Tłumaczy się to tym że górnicy żyją krótko to skąd się biorą na śląsku 70-80 letni górnicy? Nie neguję tego że górnicy powinni iść wcześniej na emeryturę-ale nie w wieku 45 lat może w wieku 55 lub 60 lat.Przecież jest przepis że jeśli się pracuje w warunkach szkodliwych to 5 lat wcześniej mozna iść na emeryturę,zrobić dla górników 10 lat ok ale nie w wieku 45 lat.To że śląsk utrzymywał w ciężkich czasach resztę kraju to można włożyć do bajek, to raczej przez śląsk który wydobywał nikomu nie potrzebne ilości węgla sprzedawany poniżej kosztów wydobycia a miał bardzo dużo kosztownych przywilejów reszta kraju była dużo biedniejsza.Jeszcze jedna bajka to wypadkowość w górnictwie nie powiem że jej nie ma ale w skali kraju więcej jest wypadków śmiertelnych w budownictwie niż w górnictwie tylko że każdy wypadek w górnictwie jest bardzo nagłaśniany w mediach a inne nie. Poza tym może mi ktoś wyjaśni jak to jest że ci biedni wykorzystywani górnicy na pokojową demonstrację do Warszawy przyjechali z petardami,bejsbolami,śrubami,drągami, czy to są eksponaty pokojowej demonstracji.Prawdę mówiąc to trochę szkoda mi tych górników bo przez głupich przywódców sami sobie strzelili gola. Nikt teraż po ich zachowaniu nie będzie miał dla nich żadnego szacunku. Pokazali swoją pazerność i nie liczy się dla nich nic, Ze kraj jest na dorobku , że pielęgniarki,salowe,przy taśmie produkcyjnej itp zarabia się grosze to liczą się tylko górnicy, dla nich musi być a już w szczególności dla tej braci górniczej pracującej na powierzchni i w biurach (związkowcy!!!)I jak tu ich lubić? popierać? zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 17:55 Każdego dnia na tym forum drodzy krzykacze wylewacie kubły pomyj wintencji rządu, parlamentu, a nawet na kandydatów. Górnikom się dziwicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
macia123 Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 18:35 najwyższy czas zacząć strzelać do tej bandy Odpowiedz Link Zgłoś
sld-upek1 Szkoda że nie ma zdjęć z restauracji sejmowej. 26.07.05, 21:46 Tam dopiero była kanonada. Odpowiedz Link Zgłoś
miro99 Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 26.07.05, 22:27 Dlaczego policja nie użyła wszelkich przewidzianych prawem środków, aby rozpędzić tę pijaną hołotę? NIE JESTEM Z WAMI! Nie podoba mi się, jak roz....lacie moje miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: bandyckie burdy w Warszawie 27.07.05, 00:15 marudzicie, była rekrutacja na początku roku - czemu nie poskładaliście papierów? Chętnych było wielu na jedno miejsce, ale może by się udało. Inni by na was robili i mielibyście 13-tki których tak zazdrościcie i inne (wyimaginowane) przywileje. Warunki były łatwe do spełnienia: - średnie, - nie związany teraz z górnictwem (nie pracujący n.p. w prywatnych spółkach na dole), - no i (to dla kilku "znawców" powyżej - nie brał odprawy - każdy musiał podpisać, że nie brał! Więc nie chrzańcie "wzięli odprawy i wrócili". Odpowiedz Link Zgłoś
madine1 Re: bandyckie burdy w Warszawie 27.07.05, 00:17 Słusznie! Jak mi się dzieje krzywda albo mam poczucie, że zostałem oszukany, to nie idę z drągiem pod gmach sejmu. Jak widzę przywódców, którzy wykorzystują tę biedną hołotę do załatwiania jakichś swoich sprawek, a potem mówią w studiu TV, że im "przykro", to mnie krew zalewa. Niech powiedzą to prosto w oczy matkom tych 24 policjantów, którzy trafili dzisiaj do szpitala. Nigdy do głowy by mi nie przyszło, żeby domagać się od państwa jakichkolwiek przywilejów dla siebie. Uważałbym to za upokarzające. Rozumiem, że górnicy wykonują trudny, szkodliwy dla zdrowia zawód. No i co? Nikt im nie powiedział, jak podpisywali umowę o pracę, że będzie ciemno i duszno? Trzeba było rozwijać w sobie inne talenty poza trzymaniem kilofa, pilnie się uczyć i pójść do jakiejś mniej forsownej roboty - z pożytkiem dla siebie i społeczeństwa. A na marginesie: ktoś, kto domaga się dla siebie wcześniejszej emerytury, musi być naprawdę nieszczęśliwy. Ja będę się starał być czynny zawodowo jak najdłużej się da, bo moja praca przynosi mi radość. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: bandyckie burdy w Warszawie 27.07.05, 00:25 tak po zastanowieniu (najpierw potępiałem te burdy) myślę, że sam chętnie bym w ten sejm czymś porzucał:) Policja? Też parę razy dali mi się ci "biedni chłopcy" we znaki w czasach gdy byłem młodszy i prowadziłem "nocne życie". Zresztą całkiem niedawno widziałem jak strzelali z gumowych kulek w tłum wychodzący po meczu, z których większość stanowili normalni ludzie, w tym matki z dziećmi , bo paru pseudo rzuciło w nich kamieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
madine1 Re: bandyckie burdy w Warszawie 27.07.05, 00:42 > Policja? Też parę razy dali mi się ci "biedni chłopcy" we znaki w czasach gdy > byłem młodszy i prowadziłem "nocne życie". To że miałeś za młodu do czynienia z jakimiś policjantami (ciekawe, z jakiej okazji...), usprawiedliwia twoim zdaniem obrzucanie INNYCH policjantów kamieniami przez pijanych górników? Uważasz że policja, broniąc dostępu do gmachów publicznych przed agresywnym tłumem, zasłużyła na te ofiary? Też miałem parę razy do czynienia z nadgorliwymi i up...dliwymi policjantami, ale w tej sytuacji policja stanęła po właściwej stronie i należą jej się słowa szacunku. Zwłaszcza że to ci policjanci mają więcej powodów do narzekania na swoją sytuację niż górnicy: zarabiają grosze, a każdy miał okazję przekonać się dzisiaj o warunkach, w jakich pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: bandyckie burdy w Warszawie 27.07.05, 01:32 odp. bez powodu, powód nie jest konieczny - nocne życie niesie ryzyko i tyle. odp. 2. stanęli po bardzo niewłaściwej stronie, powinni wziąść pały w ręce i wkroczyć do tego sejmu:) Odpowiedz Link Zgłoś
rd3 Re: Górnicze protesty w Warszawie - zdjęcia 28.07.05, 07:49 cześć! Fajnie, górnicy sobie załatwili przyszłość. A co z maszynistami, palaczami w kotłowniach i wieloma innymi przedstawicielami ciężkich zawodów? Gdzie równość wobec konstytucji? Chcą pracować mniej? Krócej? To może niech płacą odpowiednio większe składki? Co na temet tej ustawy ma do powiedzenia Recznik Praw Obywatelskich? Prezydent zapewne ją podpisze, w końcu jak sejm i rząd są na wylocie. Nie oni zjedzą tę żabę, nie ich następcy nawet. Zjemy ją my, młodzi ludzie, którzy kiedyś to sfinansują. Po co było walczyć? Toż to socjalizm. Może pójdę pod sejm? idzie ktoś? Cel wyprawy się wymyśli na poczekaniu. Każdy z flaszką, dla kurażu! Pozdrawiam, rafał Odpowiedz Link Zgłoś