leonowiczjuliusz 07.03.01, 21:59 Slowa Hymnu Polskiego nalezy zmienic, na slowa bardziej odpowiednie do obecnych czasow. "Szabla" juz nic nikomu nie odbierzemy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Polonus Szabla odbierzemy IP: unknown, 194.51.91.* 09.03.01, 12:15 Nie przesadzajmy z rewizjonizmem hymnu narodowego. Niedawno temu u nas, we Francji, wybuchla dyskusja by zmienic jedno zdanie "Marchons, marchons, que sang impyr abreuve nos sillons" czyli po polsku: maszerujmy i niech nieczysta krew (w domysle: przeciwnikow naszej rewolucji) poi nasze pola (sillon = slad jaki plug zoztawia). Bylo o tym tyle krzyku jak o Zaolzie a potem ucichlo, bo czym zastapic tekst ktory sie tak ladnie spiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vladimir Re: Szabla odbierzemy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.01, 22:55 Bogurodzicą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk Re: Hymn Polski IP: *.komputer-serwis.com.pl 11.03.01, 10:36 to chyba jakis zart ...... jesli nie to zart to narod polski przezywa totalna kleske az takimi obywatelami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etahol Re: Hymn Polski IP: *.coh.org 20.03.01, 22:33 Hymn musi zostac jaki jest..nie ma rady. Choc trzeba przyznac slowa nie sa zbyt madre ethanol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej` Re: Hymn Polski IP: *.proxy.aol.com 20.03.01, 23:13 Gość portalu: etahol napisał(a): > Hymn musi zostac jaki jest..nie ma rady. > Choc trzeba przyznac slowa nie sa zbyt madre > > ethanol Zmien trunek to ci sie bambus rozjasni. No i oczywiscie mniej lektury "Zydziny Wyborczej" rowniez by w tym troche pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ethanol Re: Hymn Polski IP: *.coh.org 21.03.01, 04:16 Gość portalu: Andrzej` napisał(a): > > Gość portalu: etahol napisał(a): > > > Hymn musi zostac jaki jest..nie ma rady. > > Choc trzeba przyznac slowa nie sa zbyt madre > > > > ethanol > > Zmien trunek to ci sie bambus rozjasni. No i oczywiscie > mniej lektury "Zydziny Wyborczej" rowniez by w tym > troche pomoglo. Ja mam bambuko jasne Endrjiu, a jak to poetycko stwierdziles "Zydzina Wyborcza" nie ma tu nic do rzeczy. Oszolomku, padalczyku, endeku ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Hymn Polski IP: 64.12.102.* 21.03.01, 04:20 Gość portalu: ethanol napisał(a): > Oszolomku, padalczyku, endeku ??? Jak juz wspomnialem, odstawic ethanol do szafki, i mniej "Zydziny Wyborczej" przed snem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ethanol Re: Hymn Polski IP: *.coh.org 21.03.01, 21:23 Ot tepy endek Andrej. Moze mi powiesz dlaczego to mamy: "przechodzic Wisle i Warte" ??? i dlaczego w tej kolejnosci ??? albo dlaczego z "Ziemi Wloskiej do Polski dla ojczyzny ratowania" mamy "rzucac sie przez morze" ??? Troche to kurna naokolo, nie uwazasz ???...i raczej male szanse dotarcia do ojczyzny. Uwazam po prostu ze J. Wybicki gornych lotow poeta nie byl. Ale hymn jaki jest taki jet i go szanuje i speiwam jak trza. I na to tylko zwrocilem uwage. A oszolomek od razu na mnie z morda. ethanol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jules Re: Hymn Polski IP: unknown, 194.51.91.* 21.03.01, 14:07 Ludzie! Przestancie sie okladac szablami i wymyslac od zydlakow. Jako terapie polecam Wam nowele Ksawerego Proszynskiego p.t. "Karabela z Meschedu". Jest to subtelne studium o potedze symboli. Sa one potrzebne. Szanujmy je ale nie bijmy sie za bardzo o sztandar, bo jest z plotna a kazde plotno moze sie podzec, albo poszarpac przy takiej bijatyce. Ja spiewam Marsylianke i wcale nie mam ochoty zarzynac wrogow narodu aby ich krew wsiakala w skiby, jak to jest w tekscie. Nauczmy sie brac rzeczy w przenosni a nie zaraz kolkami sie napieprzac jak gorale po weselu! Pax vobis cum! Odpowiedz Link Zgłoś