dokowski 17.08.05, 11:18 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=27800416 Nie nazywajcie religijnych prawicą, to obraza rozumu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pandada Re: Ważny tekst o lewicowości 17.08.05, 11:23 A podaj definicję prawicy i źródło, z którego korzystasz. Terminy "lewica" i "prawica" są mgliste i zmieniają swoje znaczenie z biegiem czasu. Używajmy takich par: socjalizm-kapitalizm i liberalizm-konserwatyzm. Ja jestem umiarkowanym liberalnym socjalistą :) Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski To pomieszanie pojęć 17.08.05, 11:48 pandada napisał: > Używajmy takich par: socjalizm-kapitalizm i liberalizm-konserwatyzm. > Ja jestem umiarkowanym liberalnym socjalistą Liberalizm i kapitalizm są przeciwieństwem socjalizmu. Fundamentami kapitalizmu jest wolny przemysł i wolny handel, a więc wolny rynek - liberalizm jest fundamentem kapitalizmu. Natomiast fundamentem socjalizmu jest państwowa własność i państwowy zarząd przemysłu i handlu. Podejrzewam, że pomyliły ci się pojęcia "socjalizmu" z "pomocą socjalną". Zwolenników pomocy socjalnej nazywamy socjaldemokratami, a nie socjalistami. Odpowiedz Link Zgłoś
kuuba Re: Ważny tekst o lewicowości 17.08.05, 11:54 pandada napisał: > Ja jestem umiarkowanym liberalnym socjalistą :) No to jakby Ci tu powiedzieć, to zuch z Ciebie- potrafić zrobić taaaaki szpagat, no no Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski To wymaga wyróżnienia 17.08.05, 11:50 "Prawosławny hierarcha uznał, że normy socjalistyczne w istocie były niezwykle bliskie nauczaniu Chrystusa" A ja tego juz od lat dowodzę na różnych forach GW. Musieli mu moje teksty przetłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś