Dodaj do ulubionych

Wybory za granica?

IP: *.intesa.it 20.09.01, 13:45
Chcialbym wiedziec dlaczego jezeli chce zaglosowac za granica musze wczesniej
pojechac do konsulatu i sie zarejestrowac. W moim przypadku jest to nie
mozliwe, bo pracuje i musialbym wziasc urlop i przemierzyc 50 km w jedna
stronedo Mediolanu, czy komus zalezy aby ograniczyc liczbe glosujacych? Chce
spelnic swoj obywatelski obowiazek!
Obserwuj wątek
    • Gość: jajacek Re: Wybory za granica? IP: *.kabel.telenet.be 20.09.01, 14:15
      Wystarczylo by jak bys zadzwonil.
      Nie trzeba bylo osobiscie jechac do konsulatu.
      Na okraglo trabila o tym TV.Polonia
      Mogles wejsci tez na strony PKW w internecie.
      Czyli zadna trodnosc jak ktos chce spelnic ob.obowiazek
      Pozdro.
      • Gość: Jasiek Re: Wybory za granica? IP: *.abo.wanadoo.fr 20.09.01, 17:45
        Gość portalu: jajacek napisał(a):

> Wystarczylo by jak bys zadzwonil.
        > Nie trzeba bylo osobiscie jechac do konsulatu.
        > Na okraglo trabila o tym TV.Polonia
        > Mogles wejsci tez na strony PKW w internecie.
        > Czyli zadna trodnosc jak ktos chce spelnic ob.obowiazek
        > Pozdro.
        Ja nie mam TV Polonia, dzwonilem do konsulatu i nie zarejestrowano mnie przez telefon, a ponadto w
        ostatniej chwili zmieniono porzadek prawny, panujacy dotad. Przed kilkoma dniami jeszcze Gazeta
        podawala, ze mozna pojsc do konsulatu bez wczesniejszego rejestrowania sie...
        • Gość: jacek2 Re: Wybory za granica? IP: *.abo.wanadoo.fr 20.09.01, 18:52
          Zarejestrowalem sie telef w kosulacie polskim w Paryzu bez wiekszych
          problemow.Trzeba podac numer paszportu,date wydania imie ojca, nie wiem po co
          te wszystkie dane ?
          • Gość: Jasiek Re: Wybory za granica? IP: *.abo.wanadoo.fr 21.09.01, 10:50
            Gość portalu: jacek2 napisał(a):

> Zarejestrowalem sie telef w kosulacie polskim w Paryzu bez wiekszych
            > problemow.Trzeba podac numer paszportu,date wydania imie ojca, nie wiem po co
            > te wszystkie dane ?

Wynika z tego, ze rzecz zalezy od sprawnosci pracy konkretnego konsulatu. Ja akurat nie zdolalem
            przeslac z Francji danych do Rzymu zadna droga. Wielogodzinnie oblegalem faks, nie dalo rady sie
            dodzwonic- drugim razem, bo za pierwszym, ok. dwa tygodnie temu powiedziano mi, ze... mam wyslac
            faks... Trudno pokonywac w celu zarejestrowania sie ponad 1000 km... Moze pisac na Berdyczow?
            • Gość: jajacek Re: Wybory za granica?Jasiek IP: *.kabel.telenet.be 21.09.01, 10:59
              Niestety na glupote biurokraci i najleprze przepisy nie pomoga!
              Mam nadzieje ze kiedys te biurwy w konsulatach zrozumieja ze sa dla nas a nie
              my dla nich
              Pozdro.
              • Gość: Jasiek Re: Wybory za granica?Jasiek IP: *.abo.wanadoo.fr 21.09.01, 11:36
                Fakt, choc zeby zmienic mentalnosc, trzeba edukowac... A na to trzeba kasy - czyli klania sie budzet. I
                w kolo macieju. Przyznaje, ze mimo wszystko tez mam nadzieje.
                Pozdro
    • Gość: asia Re: Wybory za granica? IP: 193.222.126.* 20.09.01, 17:27
      To jeszcze nic, bywa jeszcze "lepiej". Ja przebywam w Szwajcarii i zeby
      zaglosowac powinnam cala niedziele spedzic na podrozy do ambasady polskiej w
      Bernie. O czyms takim, jak oddanie glosu droga listowna jeszcze nikt nie
      slyszal? A szkoda, widac, ze rzadzacym nie bardzo zalezy na kilku glosach,
      przeciez licza sie tylko miliony!
      Odczuwam to jako pogarde dla tych, ktorzy nie moga "po kosciele" w najblizszej
      szkole zaglosowac.
      • Gość: jajacek Re: Zgadzam sie z Asia IP: *.kabel.telenet.be 20.09.01, 18:03
        Powinna byc jakas mozliwosci glosowania listownego ,ale wydaje mi sie ze tu
        chodzi glownie o identyfikacje osoby glosojacej.
        Na przyklad Asia ma wojka ktory kocha LRP i wojek wysyla taki glos w imieniu
        Asi bo wie ze Asia nie ma zamiaru brac udzialu w wyborach. Jak zidetyfikowac ze
        glos oddala Asia a nie jej wojek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka