Dodaj do ulubionych

Rozmowa z arcybiskupem Henrykiem Muszyńskim

16.09.05, 09:00
uf dziekuje moim rodzicom ze poznali sie na dogmatach religijnych i dali mi
wolna reke w szukaniu mojego miejsca w tym swiecie poza deffinicja:
bog/honor/ojczyzna........ religia to opium dl mas....jak aktualne wyraziscie
w obecnym czasie!!!!!
Obserwuj wątek
    • padliniarz [...] 16.09.05, 10:10
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • www.nasznocnik.pl Oho - mamy i "chrześcijańskiego... 17.09.05, 07:32
        ...posta w naszym domu" ;-))
    • rasziel Re: Rozmowa z arcybiskupem Henrykiem Muszyńskim 16.09.05, 10:27
      Tak, największą przywarą polaków jest indywidualizm. A ja głupi myślałem że
      indywidualizm to zaleta. Cóż, w końcu jestem tylko "głupim" ateistą, gdzie mi
      do mądrości arcybiskupa:)
      • ubik007 Re: Rozmowa z arcybiskupem Henrykiem Muszyńskim 16.09.05, 10:58
        Wartości chrześcijańskie są fundamentem naszej kultury i dla wierzących i dla
        niewierzących. Oczywiście pewne wartości są już anachroniczne (jak zakaz
        antykoncepcji czy nakaz zachowania dziewictwa do ślubu), ale zasadniczy zrąb
        zachowuje trwałość.
        • arahat1 sekta chrzescian przybyla do kraju naszych 16.09.05, 12:51
          przodkow 1000 lat temu i zaczal sie pogrom!!!! o jakich tu warosciach naszych
          przodkow klikasz koles????
          • ariadna-enta Re: sekta chrzescian przybyla do kraju naszych 17.09.05, 01:14
            arahat1 napisała:

> przodkow 1000 lat temu i zaczal sie pogrom!!!! o jakich tu warosciach naszych
            > przodkow klikasz koles????

Koleś chyba klikał o wartościach nadrzędnych jak miłość bliżniego, podstawowe
            zasady chociażby dekalog {masz coś do dekalogu? }. Czy te wartości są
            przestrzegane to już zupełnie inna spraw . A ty oświecony koleś, "niezatruty
            jak rozumiem chzreścijaństwem ,od którego jak rozumiem wzięły początek wszelkie
            nieszczęscia,jaki masz kanon wartości. Ateizm oczywiście jest panaceum na
            wszystkie bolączki Polska nagle stanie się krainą mlekiem i miodem płynąca, to
            tylko sekta chrześcijan wszystko hamuje.
            • kropekuk Nie chrzescijan, lecz KATOLICKICH POGAN. 17.09.05, 07:33
              Pojdz do kosciola, posluchaj tych wiernych, zobacz jak na codzien zyja, jaka
              magie poganska pod ksywka swiat chrzescijanskich odprawiaja, to moze ci sie
              odechcie w kontekscie katolicyzmu polskiego bredzic o jakimkolwiek
              chrzescijanstwie i Biblii :))))))
          • ariadna-enta Re: sekta chrzescian przybyla do kraju naszych 17.09.05, 01:14
            arahat1 napisała:

> przodkow 1000 lat temu i zaczal sie pogrom!!!! o jakich tu warosciach naszych
            > przodkow klikasz koles????

Koleś chyba klikał o wartościach nadrzędnych jak miłość bliżniego, podstawowe
            zasady chociażby dekalog {masz coś do dekalogu? }. Czy te wartości są
            przestrzegane to już zupełnie inna spraw . A ty oświecony koleś, "niezatruty
            jak rozumiem chzreścijaństwem ,od którego jak rozumiem wzięły początek wszelkie
            nieszczęscia,jaki masz kanon wartości. Ateizm oczywiście jest panaceum na
            wszystkie bolączki Polska nagle stanie się krainą mlekiem i miodem płynąca, to
            tylko sekta chrześcijan wszystko hamuje.
        • marc1951 Re: Rozmowa z arcybiskupem Henrykiem Muszyńskim 16.09.05, 17:12
          Kultura europejska powstala na wartosciach chrzescijanskich,jak by tak bylo,to
          na internet musielibysmy poczekac jeszcze kilkaset lat.
    • 18261826www Nasza religia konczy sie gdzie zaczyna radioMaryja 16.09.05, 12:58
      Sekta rydzyka nie ma nic wspolnego z religia katolicka,
      dziala na szkode nas wszystkich, tworzac mit o Polakach jako antysemitach i
      rasistach.
      • ariadna-enta Re: Nasza religia konczy sie gdzie zaczyna radioM 17.09.05, 01:28
        18261826www napisał:

> Sekta rydzyka nie ma nic wspolnego z religia katolicka,
        > dziala na szkode nas wszystkich, tworzac mit o Polakach jako antysemitach i
        > rasistach.

Masz rację na szczęście jednak oni są w mniejszości chociaż są bardzo głośni,
        ale na tym min chyba polega demokracja,że swoje poglądy mogą wygłaszać zarówno
        zdewociałe babcie oraz ateiści. A co do mitu ,że POlacy to antysemici i rasiści
        dawno przestałam się przejmować- myślę i robię swoje. Ci co najgłośniej tak
        mówią sami chyba mają coś na sumieniu.
    • kropekuk Czy mi sie zdaje, czy Muszynski wali Sartrem? 17.09.05, 07:30
      Z katolska egzegeza, rzecz jasna:))))))))
      • www.nasznocnik.pl Formuła na tyle ogólna, że... 17.09.05, 07:39
        ...nawet Sartre (jeśli Ci tak zależy) się zmieści (oczywiście - nie cały ;-)
        • alterpars Debata na temat 18.09.05, 01:24
          czy europa jest chrzescijanska czy laicka prowadzona na terytorium polski nie
          ma sensu. To kraj w ktorym panoszy sie zamkniety na ludzi nastawiony na kase
          utuczony kler. Jan Pwael 2 byl ozdobna wisienka na torcie z blota ktore liczy
          na to ze odium WIELKOSCI Karola Wojtyly splynie magicznym sposobem na ich
          czarne..sutanny. Europa jest chrzescijanska ale nie chrzescijanska w pojmowaniu
          polskich ksiezy pokroju ks Rydzyka.Ci nadaja sie do jatrzenai nienawisci
          budowania swiatyn za grube miliony i prowadzenia drogich samochodow. X biskupie
          Muszynski czy ksiadz tez to widzi czy przymyka oczy hm?
    • iza.bella.iza Re: Rozmowa z arcybiskupem Henrykiem Muszyńskim 18.09.05, 01:29
      arahat1 napisała:

> uf dziekuje moim rodzicom ze poznali sie na dogmatach religijnych i dali mi
      > wolna reke w szukaniu mojego miejsca w tym swiecie poza deffinicja:
      > bog/honor/ojczyzna........ religia to opium dl mas....jak aktualne wyraziscie
      > w obecnym czasie!!!!!

To fajnie, że jesteś wdzięczny swoim rodzicielom. Ale co Twoje powyższe
      wyznanaie ma wspólnego z tym, co powiedział Muszyński?
    • edico Re: Ja też dziękuję rodzicom 18.09.05, 02:00
      że na tym tle zmusili mnie do myślenia i analizowania konkretnej rzeczywistości.
      Nie mam nic przeciwko religii, wiary czy jak to można by bylo określić.
      Natomiast forma realizacji tego wszystkiego przypomina mi do złudzenia filozofię
      Szawła - PODSTAWOWEGO DOKTRYNERA KATOLOICYZMU. Reszta zaczyna być jebajką. W tej
      kwestii moznaznaleźć wiele wypowiedzi zarówno świętych jak i wieli oficjeli kocioła.
      Dziękuję rodzicom za to, że wskazując mi tzw. wartości katolickie w konfrontacji
      z rzeczywistością wychowali mnie na ateistę. Dla każdego - jak mi się wydaje
      normalnego człowieka obserwującego katolicyzm, organizzcja i struktura
      organizacyjna katolicyzmu nie powinna budziś żadnych złudzeń w konfrontacji
      między slowami a czynami. Piszę o tym nie bez kozery, bowiem histrię Polski
      trzeba zacząć wreszci napisać na nowo bez frywolności cudowności katolicyzmu.
      Nawet w wielu spuściznach książąt kościoł jest wiele doskonałych uwagna ten tmat.
      Dla tego dzisiejsze wybory rozgrwane przez kościół i jego podpułkownijów mam w
      serdwcznych objęciac. Nie wiem, czy w ogóle pójdę na wybory. Wiem tylko jedno,
      że gdybym mial tą świafomość, do czego to może doprowadzić, od 30 lat mnir by
      juz nie bylo w tym kraju. Nie dziwię się młodym mającym coś więcejn, niż jKIŚ
      TAM DYPLOM JAKIEJŚ TAM SZKOŁY, zrywają z tego kraju nieustającej głupoty jedynie
      słusznej racji.

Pozdrawiam wszystkich, kjtorzy jeszce chcą po polsku a nie po katolicku!!!
    • edico Re: Aarcybiskup Henryk Muszyński 18.09.05, 02:20
      A do kogo on to mówił???
      Uzgodnił te swoje slowa z Gocłowskim, Michalikiem, Paetzem, Zimonmien???
      Po kiego grzyba podnosć jakieś slowa PROWINCJONALNEGO BISKUPA skoro to nawet w
      kościele nie ma żadnego znaczenia. W kościele katolickim są dwa bieguny - kasa i
      interes ekonomiczny Watykanu. Bądź trendy, dołóż a za chwilę ogloszą Ciebie
      świętym pro formo. Za egzorcyzmy będziesz musiał odrębnie zadość uczynić.
      Noooo... Chyba,że kas abędzire płynęła wprost do Watykanu. Wiele przecierp[isz,
      zanim miejscowi biskupi ucałują rączki, ale kasa jest kasą!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka