Dodaj do ulubionych

Proszę podać link do programu PO.

20.09.05, 20:42
Program PiS juz znalazłem:
www.pis.org.pl/dokumenty/program2005.pdf
www.pis.org.pl/dokumenty/dokumenty_programowe.htm
Również program prezydencki Lecha Kaczyńskiego:
www.lechkaczynski.pl/program.php
Teraz chcę się zapoznać z programem PO. Proszę podać linki. Program Donalda
Tuska już znalazłem:
www.tusk.pl/program.html
Na stronie PO pod linkiem "program" pisze:

"Program

Szanowni Państwo,

Platforma Obywatelska zamierza po wyborach parlamentarnych rozpocząć
realizację swojego program wyborczego.

Pełną treść programu dla Polski znajdziecie Państwo na stronie internetowej
kandydata PO na premiera Jana Rokity.

www.janrokita.pl"

Wchodzę na stronę www.janrokita.pl wciskam ctrl+f i szukam hasła "program".
Nie ma. Wchodzę w google.com i piszę: "site:janrokita.pl program". Wyskakuje 9
stron, ale chodzi o program III polskiego radia albo o program SLD. Programu
PO nie ma.
Obserwuj wątek
    • bladatwarz Re: Proszę podać link do programu PO. 20.09.05, 20:46
      Imperatorze, musi gdzies byc.
      Jak PO pisze, ze jest, to byc musi.
      :))))
      • panzerpapst Przecież to proste, program jest na stronie Rokity 20.09.05, 20:54
        a strona Rokity w jego komputerze :)
    • t-800 Re: Proszę podać link do programu PO. 20.09.05, 20:54
      Po prawej stronie masz menu:

Dla Polski

Konstytucja
      Podatki
      Edukacja
      Służba zdrowia
      Sanacja państwa
      Bezpieczeństwo
      Skuteczne rządzenie
      Polityka zagraniczna
      Bezpieczeństwo narodowe
      Pokonanie bezrobocia
      Gospodarka
      Transport
      Rolnictwo
      Sytuacja kobiet

Swoją drogą dziwne rozwiązanie.
      • panzerpapst To jest program ? Chyba to lista zyczeń, a nie 20.09.05, 20:57
        program, takie cos to ja mogę w 5 minut napisac, np. zdrowie: "Tylko stopniowe uruchomienie konkurencji o pacjenta pomiędzy szpitalami i pomiędzy ubezpieczycielami - da szansę na to, by nas pacjentów lepiej traktowano i lepiej leczono. A pierwszym obowiązkiem rządu jest troszczenie się o los i zdrowie Polaków." Ale jak to zrobić ! Oto jest pytanie !
        • bladatwarz Re: To jest program ? Chyba to lista zyczeń, a ni 20.09.05, 21:01
          Napisz szybko list do Rokity i daj nam znac jak Ci wyjasni.
          Reforma zdrowia w wykonaniu PO? Zalatwia nas tak jak Hausner z funduszami
          emerytalnymi. One beda konkurowac, a my bedziemy mogli guzik zrobic.
          • pandada Re: To jest program ? Chyba to lista zyczeń, a ni 20.09.05, 21:09
            Fundusze emerytalne to POPiS (dawniej AWS) wymyślił.
            • bladatwarz Re: To jest program ? Chyba to lista zyczeń, a ni 20.09.05, 21:23
              Kiedys spieralam sie na tym forum na ten temat z niejakim leszkiem.sopotem.

Wyjasniam, ze koncepcja fundzuszy emerytalnych powstala w 1997, kiedy Hausner
              byl szara eminencja rzadu. AWS zostala wrobiona we wdrazanie tego systemu (z
              Alotem na czele i niejaka Kaminska (?)). W 2001 roku znowu za III filar wzial
              sie niejaki Hausner.

,,w pierwszej połowie 1997 roku za kadencji drugiej trwały rozmowy w tej sprawie
              z partnerami społecznymi w Komisji Trójstronnej. Pełnomocnikiem rządu do spraw
              tej reformy wówczas był pan prof. Hausner, obecny minister pracy i polityki
              społecznej i to pod jego kierunkiem powstał zapis ustawowy uchwalony w sierpniu
              1997 roku w ustawie o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych, (...)

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_020411/publicystyka/publicystyka_a_1.html
              64.233.183.104/search?q=cache:4TQd94dFU30J:www.radiomaryja.pl/archiwum/roznie/dane/04182002.htm+Hausner+%2B+fundusze+emerytalne&hl=pl&client=firefox-a
              64.233.183.104/search?q=cache:L1VG-TqbLA0J:www.kurier.wzz.org.pl/kz/kz196/2.shtml+Hausner+%2B+fundusze+emerytalne+%2B+rzeczpospolita&hl=pl&client=firefox-a
              Milej lektury
              :)
              • leszek.sopot Re: To jest program ? Chyba to lista zyczeń, a ni 20.09.05, 22:02
                bladatwarz napisała:

> Kiedys spieralam sie na tym forum na ten temat z niejakim leszkiem.sopotem.

Na temat funduszy emerytalnych się ze mną spierałaś? Kiedy?!
                Na forum "ekonomia" nie zaglądam, a na forum kraj nie pamiętam aby gdzieś o tym toczyła się dyskusja. Bladatwarzo, czy to ja dziś jestem wczorajszy czy znowu ty?

> Wyjasniam, ze koncepcja fundzuszy emerytalnych powstala w 1997, kiedy Hausner
                > byl szara eminencja rzadu. AWS zostala wrobiona we wdrazanie tego systemu (z
                > Alotem na czele i niejaka Kaminska (?)). W 2001 roku znowu za III filar wzial
                > sie niejaki Hausner.

> ,,w pierwszej połowie 1997 roku za kadencji drugiej trwały rozmowy w tej sprawie
                > z partnerami społecznymi w Komisji Trójstronnej. Pełnomocnikiem rządu do spraw
                > tej reformy wówczas był pan prof. Hausner, obecny minister pracy i polityki
                > społecznej i to pod jego kierunkiem powstał zapis ustawowy uchwalony w sierpniu 1997 roku w ustawie o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych, (...)
                >
                >
                > www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_020411/publicystyka/publicystyka_a_1.html
                > 64.233.183.104/search?q=cache:4TQd94dFU30J:www.radiomaryja.pl/archiwum/roznie/dane/04182002.htm+Hausner+%2B+fundusze+emerytalne&hl=pl&client=firefox-a
                > 64.233.183.104/search?q=cache:L1VG-TqbLA0J:www.kurier.wzz.org.pl/kz/kz196/2.shtml+Hausner+%2B+fundusze+emerytalne+%2B+rzeczpospolita&hl=pl&client=firefox-a
                > Milej lektury
                > :)
                • bladatwarz Re: To jest program ? Chyba to lista zyczeń, a ni 20.09.05, 22:10
                  Pisalam Ci, zebys nie odbieral Hausnerowi powodow do radosci z funduszy
                  emerytalnych. Nie mam dzis ochoty na przeszukiwanie archiwum, ale bardzo sie
                  upierales, ze fundusze emrytalne to nie byla rzecz hausnera.
                  Ja rzadko jestem wczorajsza.
                  :)
                  • leszek.sopot Re: To jest program ? Chyba to lista zyczeń, a ni 20.09.05, 22:45
                    Ja pamiętam po prostu, że o te fundusze emerytalne walczyła już chyba w 1996 roku Ewa Tomaszewska (wówczas członek prezydium KK "S") oraz Teresa Kmińska - wówczas przewodnicząca sekcji zdrowia "S". Program funduszy emerytalnych i kas chorych był później sztandarowym punktem programu AWS.
        • bleman Re: To jest program ? Chyba to lista zyczeń, a ni 21.09.05, 14:54
          "Tylko stopniowe
          > uruchomienie konkurencji o pacjenta pomiędzy szpitalami i pomiędzy ubezpieczyci
          > elami - da szansę na to, by nas pacjentów lepiej traktowano i lepiej leczono. A
          > pierwszym obowiązkiem rządu jest troszczenie się o los i zdrowie Polaków."

Mozna skopiowac system z innych krajow ;-)

Rzeczywiscie troche malo pisze ta platforma o tym co zrobic.
        • liberus Re: To jest program ? Chyba to lista zyczeń, a ni 21.09.05, 15:23
          panzerpapst napisał:

> program, takie cos to ja mogę w 5 minut napisac, np. zdrowie: "Tylko

Jakość, a nie ilość. Sugerujesz, że 144 strony lania wody przez PiS sa lepsze,
          bo się nie da tego zrobić w 10 minut?
      • imperator_roman_giertych Re: Proszę podać link do programu PO. 20.09.05, 21:03
        Nigdzie nie pisze, że to jest program PO. A na dodatek te myśli, nie wiem czy
        Jasia Rokity, czy całego PO, bo nie ma żadnego wyjaśnienia ani na początku ani
        na końcu co to jest, w zakresie "polityki zagranicznej" się nie otwierają. Lipa.
        • imperator_roman_giertych Re: Proszę podać link do programu PO. 20.09.05, 21:24
          Klikamy "Polityka zagraniczna" u Jasia Rokity (program?) :

"Not Found

The requested URL /dlapolski08_polityka.html was not found on this server.
          Apache/2.0.51 (Fedora) Server at www.janrokita.pl Port 80"
          • imperator_roman_giertych Re: Proszę podać link do programu PO. 20.09.05, 21:29
            Czyżby służby specjalne obcego państwa usunęły ten plik ?
    • pan.nikt Re: Proszę podać link do programu PO. 20.09.05, 20:57
      ja też nie kocham PO, ale ślepy nie jestem:
      www.janrokita.pl/
      Po prawej stronie strony masz zakładki:
      Dla Polski
      Konstytucja
      Podatki itd.

Kliknij te zakładki i zobaczysz.

A co wart jest ten program, to inna broszka.
      • imperator_roman_giertych Re: Proszę podać link do programu PO. 20.09.05, 21:06
        pan.nikt napisał:

> ja też nie kocham PO, ale ślepy nie jestem:
        > www.janrokita.pl/
        > Po prawej stronie strony masz zakładki:
        > Dla Polski
        > Konstytucja
        > Podatki itd.
        >
        > Kliknij te zakładki i zobaczysz.
        >
        > A co wart jest ten program, to inna broszka.

Takie coś może zostać jutro zmienione na stronie, to nie jest poważne podejście,
        nawet nigdzie nie pisze, że to jest ten program partii politycznej. Tusk
        zapowiadał, że zdymisjonuje Rokitę jak będzie źle rządził i co wtedy? PO
        zostanie bez programu?
    • zygmunt55 Widziałem program PO, Tusk miał CD esperanza... 20.09.05, 21:18
      ...w telewizji pokazali Tuska, w ręce miał CD marki esperanza - 1,40 zł z
      pudełkiem. Taniutko. To program, który Prezydent Tusk chce przesłać
      Kaczyńskiemu. W rewanżu za ich karrton papierów rzekomo z programem PIS.
      I taki właśnie jest porogram PO. Czyste CD, nikt się trudził, by choć nakleić
      na nią jakś etykietkę.
    • palnick Oto on imPOnujący program PO :). 20.09.05, 21:31
      www.platforma.org/_files_/dokumenty/program/program_po.pdf
      • imperator_roman_giertych Re: Oto on imPOnujący program PO :). 20.09.05, 21:35
        To nie dziwię się, że wstydzą się go i gdzieś chowają po kątach.
        www.platforma.org/index.php/oplatformie/program
        • bladatwarz Re: Oto on imPOnujący program PO :). 20.09.05, 22:08
          Ja sadzilam, ze to tekst informacyujny a nie program.
          Serio to jest program PO?
          • niezapowiedziany Re: Oto on imPOnujący program PO :). 20.09.05, 23:54
            nie, to jest wystapienie (i to chyba skrot) Rokity z konwencji wyborczej z 19 czerwca.

Program jest na stronie Rokity. PiS ma obszerniejszy, ale tylko dlatego, ze zawiera:
            - wprowadzenie,
            - opis stanu obecnego w kazdym z podrozdzialow
            - wprowadzenie w kazdym z podrozdzialow zawierajace deklaracje, ze chca zeby bylo lepiej
            - zakonczenie w kazdym z podrozdzialow, ze bedzie lepiej (oczywiscie kazde na strone lub wiecej)

sa tez konkretne propozycje, ale te sa i na stronie PO. roznica taka, ze na stronie PO, one nie sa ubrane w mase slow. to co PiS wypisuje na pol strony, w propozycji PO ujete jest w jednym zdaniu. przyklad chocby z obizeniem skladek ubezpieczeniowych. PiS pisze: dla pracownikow zatrudnianych na nowo stworzonych stanowiskach pracy. PO: nowozatrudnionych pracownikow.

i tak z kazdym zdaniem (dotyczacym propozycji). nie mowie o tych ogolnych stwierdzeniach ze miliona wstepow. a i w czesciach poswieconych propozycjom, sa nie tylko propozycje, ale i zdania zachwalajace takie rozwiazanie. taki marketing.

same propozycje tez sa nieco rozdete jak na moj gust, jesli chodzi o program partii okreslajacy polityke na 4 lata:
            w PiS np. utworzenie konkursu Nikfor XXI, ktory ma na celu promocje itp itd.

to tak jak w konstytucji europejskiej byla mowa o kwotach produkcyjnych w polnocnej Nadrenii i limity polowu dorsza dla wschodniego wybrzeza Baltyku... sorry, ale to naprawde jest miejsce na takie rzeczy??
    • jola_iza Re: Proszę podać link do programu PO. 20.09.05, 21:48
      No nie powiem co ja myślę o tym programie bo mnie admin skreśli.Ale o dwóch
      punktach się wypowiem.Dogadają się z pracodawcami,żeby kobiety mogły robić
      karierę i jednocześnie wychowywać dzieci a co każą zamknąć prywaciarza jak
      będzie wolał chłopa zamiast babę z dzieciakami? Nie będzie nowych przywilejów
      dla władzy a co ze starymi ,a może tych starych nie ma?
    • leszek.sopot Ha, ha - program w sprawie kobiet:) 20.09.05, 22:07
      "Nie zamierzamy kobiet faworyzować. Chodzi jedynie o to, by nie były dyskryminowane w pracy ze względu na rolę, jaką odgrywają w rodzinie. Zamierzamy w tej sprawie doprowadzić do paktu z przedsiębiorcami. Z przedsiębiorcami, którym oferujemy przecież tak wiele ułatwień. Wypracujemy wraz z nimi reguły i rozwiązania, które pozwolą kobiecie robić karierę zawodową, a jednocześnie wyjść za mąż i mieć dzieci, rozwiązania, które spowodują, że obie strony, i pracodawcy szukający odpowiednich osób, i potrzebujące pracy kobiety, będą zadowolone".

Czyli PO obiecuje, że porozmawia z pracodawcami, ale co im zaproponują i co mają uzyskać kobiety to o tym nic nie ma. Co to mają być za "reguły i rozwiązania"?
      Taka papka propagandowa: bla, bla, bla.
    • karlin Linki do Tuska 20.09.05, 22:09
      www.koty.wb.pl/komiks/komiks17.html
    • palnick HOT NEWS - czym naprawdę jest PO ! 20.09.05, 22:25
      po.org/
      • zygmunt55 Re: HOT NEWS - czym naprawdę jest PO ! 20.09.05, 22:38
        Po piąte. Uniemożliwimy ponowne uwłaszczenie się partii politycznych,
        koterii politycznych na państwie i uniemożliwimy okupację stanowisk.
        Nie dopuścimy do powrotu zasady TKM. Delegatom na konwencję
        wyborczą odradziłem robienie kursów do rad nadzorczych. Przyszli
        wojewodowie będą kompetentnymi prawnikami ze znajomością obcych
        języków, z doświadczeniem zarządczym i znający się na administracji.
        Kompetencji wymagać będziemy od wszystkich pracowników rządowych.

Czy nie ma w tym sprzeczności? TKM nie będzie i okupacji stanowisk też nie?
        A jak to niechlujnie napisane - kto to w końcu pisze, my czy ja? Ale to
        niechluje.
        Ależ to jajcarstwo!
    • palnick Proszę podać link do programu PO. Jest ! 20.09.05, 23:10
      www.donald.org/
    • niezapowiedziany to jest program?????????????????? 21.09.05, 00:12
      ponizszy fragment nie jest z czesci "Wprowadzenie", ani z czesci wstepnej do kazdego z podrozdzialow, ani z podsumowania kazdego podrozdzialow, ale z czesci majacej zawierac propozycje (dzial gospodarka):

"Chcemy zerwać z dotychczasową praktyką układów i korupcji poprzez zapewnienie
      wszystkim Polakom bezpieczeństwa oraz podobnych warunków
      życiowego startu. Do osiągnięcia tego celu nie wystarczy nawet najlepsza
      z możliwych polityka gospodarcza. Ona może stworzyć tylko ramy,
      które muszą zostać wypełnione konkretnymi działaniami na rzecz tych,
      którzy potrzebują wsparcia i pomocy.
      Szczególnie dotyczy to osób starszych, samotnych, niepełnosprawnych
      i wykluczonych społecznie. Rozwój gospodarczy kraju i postęp materialny
      nie może być udziałem jedynie nielicznej uprzywilejowanej grupy obywateli.
      Pożytki płynące z przemian muszą objąć także mniej zamożną część
      społeczeństwa. Proces degradacji oraz powstawania coraz większych kontrastów
      społecznych musi zostać zatrzymany.
      Nie chcemy jednak obiecywać „złotych gór”. Jesteśmy i chcemy pozostać
      partią wiarygodną. Realizując nasz program społeczny, będziemy
      uwzględniać realne możliwości finansowe państwa. Finanse te przy konsekwentnej
      realizacji naszego programu gospodarczego powinny umożliwić
      zrealizowanie podstawowych celów społecznych. Zerwiemy z prowadzoną
      od czterech lat praktyką systematycznego zmniejszania środków na
      pomoc społeczną. Zamiast ograniczać nakłady, należy uszczelnić system
      pomocy, kierując środki do tych, którzy rzeczywiście najbardziej jej potrzebują"

Tak pisze PiS! To jest program? Czy ogolne sformulowania: chcemy zeby bylo lepiej? Czym to sie rozni od megaobszernego "programu" SLD sprzed 4 lat??

NIE W ILOSCI SLOW ISTOTA!
    • imperator_roman_giertych Re: Proszę podać link do programu PO. 21.09.05, 14:27
      Czemu ciągle na stronie Rokity jak się kliknie politykę zagraniczną w tym
      pseudoprogramie:

Not Found

The requested URL /dlapolski08_polityka.html was not found on this server.
      Apache/2.0.51 (Fedora) Server at www.janrokita.pl Port 80

??????????????????????????????????????
    • eda30 Re: Proszę podać link do programu PO. 21.09.05, 14:44
      No ludzie wy nie wiecie jaki jest program PO.Juz mówię: przed każdymi
      wiadomościami w TV Donald opowiada o swojej matce co to ją zrobili w balona
      z kasą,przed każdym filmem Donald opowiada gdzie w gdańsku jest stocznia i jak
      pracował na kominach,przed każdy teleturniejem córka Donalda opowiada jak jej
      tata pracował jako robotnik itp.itd.
      WSPANIAŁY PROGRAM PO.
      • leszek.sopot nie dostała emerytury? 21.09.05, 14:58
        eda30 napisał:

> No ludzie wy nie wiecie jaki jest program PO.Juz mówię: przed każdymi
        > wiadomościami w TV Donald opowiada o swojej matce co to ją zrobili w balona
        > z kasą,przed każdym filmem Donald opowiada gdzie w gdańsku jest stocznia i jak
        > pracował na kominach,przed każdy teleturniejem córka Donalda opowiada jak jej
        > tata pracował jako robotnik itp.itd.
        > WSPANIAŁY PROGRAM PO.

Może wiesz o co chodzi z mamą Donalda?
        • eda30 Re: nie dostała emerytury? 21.09.05, 19:15
          Chodzi o to że mama po 40 latach pracy dostała 1600zl odprawy,a jakis prezes
          z orlenu za 2 tygodnie pracy skasował 700tys.No i teraz don Donaldo pyszczy że
          to niesprawiedliwe,ale sam leser pier... przez 15 lat taplania sie w bagienku
          polskiej polityki nic w tym kierunku nie zrobił.A może ma pretensje ze ten
          prezes to nie jego kumpel z PO?
          • leszek.sopot Re: nie dostała emerytury? 21.09.05, 19:33
            eda30 napisał:

> Chodzi o to że mama po 40 latach pracy dostała 1600zl odprawy,a jakis prezes
            > z orlenu za 2 tygodnie pracy skasował 700tys.No i teraz don Donaldo pyszczy że to niesprawiedliwe,ale sam leser pier... przez 15 lat taplania sie w bagienku
            > polskiej polityki nic w tym kierunku nie zrobił.A może ma pretensje ze ten
            > prezes to nie jego kumpel z PO?

No tak, ale Donek chyba sugeruje, że mama została strasznie pokrzydzona - chyba tym, że nie dostała emerytury, a tylko jakąś odprawę. Moja mama przechodząc na emeryturę nie dostała ani grosdza. Dlaczego pani Tusk coś dostała?
            • palnick Re: nie dostała emerytury? 21.09.05, 20:57
              leszek.sopot napisał:

> eda30 napisał:
              >
              > > Chodzi o to że mama po 40 latach pracy dostała 1600zl odprawy,a jakis pre
              > zes
              > > z orlenu za 2 tygodnie pracy skasował 700tys.No i teraz don Donaldo pysz
              > czy że to niesprawiedliwe,ale sam leser pier... przez 15 lat taplania sie w
              bag
              > ienku
              > > polskiej polityki nic w tym kierunku nie zrobił.A może ma pretensje ze te
              > n
              > > prezes to nie jego kumpel z PO?
              >
              >
              > No tak, ale Donek chyba sugeruje, że mama została strasznie pokrzydzona -
              chyba
              > tym, że nie dostała emerytury, a tylko jakąś odprawę. Moja mama przechodząc
              na
              > emeryturę nie dostała ani grosdza. Dlaczego pani Tusk coś dostała?
              -------------
              Bo jak synek umiała się zakręcić koło swojej portmonetki ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka