Dodaj do ulubionych

Kto ich wybrał

26.09.05, 22:03
Też jesteśmy ciekawi...
Obserwuj wątek
    • jerry21 Re: Kto ich wybrał 26.09.05, 22:46
      jednych naiwni - drugich ustawieni -trzecich przestraszeni
      za cztery lata albo wczesniej frekwencja -30%
      • almagus Re: Kto ich wybrał Wyniki wyborów wg PRL: 27.09.05, 00:20
        Wyniki wyborów wg PRL:
        Na LPR głosowała w 99,99% Młodzież Wszechpolska,
        na Samoobronę głosowali w 99,99% matoły,
        na SLD w 99,99% złodzieje,
        na PiS w 99,99% naiwni.

Oczywiście głosowali również inni.

"Inteligencja" polegała w tych wyborach na tym, że nie poszło się głosować, a
        głupota dalej polega na tym ,że czegoś się oczekuje!
        • poikll Re: Kto ich wybrał Wyniki wyborów wg PRL: 27.09.05, 08:46
          Nie można tego ująć lepiej!
          • szowinita Nie każdy powinien mieć prawo głosu 27.09.05, 11:47
            Demokracja niekoniecznie musi być najlepszym z ustrojów. Jeśli ludzie mają
            pojęcie o prawach ekonomii, to można pozwolić sobie na demokrację (jak np. w
            USA). W krajach takich jak Polska, gdzie wielu wierzy że (cytuję) "...polskie
            rezerwy walutowe są zdeponowane w zagranicznych bankach na niski procent..."
            większość ludzi nie powinna mieć prawa głosu.

Nasz system edukacyjny jest idiotycznie skomponowany, bo uczniowie uczą się w
            liceum o przebiegu mejozy i mitozy (komu to do cholery się przydało oprócz
            biologów i lekarzy??) czy o budowie związków wielkocząsteczkowych, albo
            przerabiają kolejne wzloty wieszczów naszych i nie naszych a nie mają pojęcia o
            podstawowych prawach ekonomicznych ani o prawach ekonomii (to nie to samo, gdyby
            ktoś nie wiedział. Następnie tacy "dojrzali" młodzi ludzie idą głosować i
            wybierają różnych zabawnych kandydatów... Jeśli ktoś słabo zna "Pana Tadeusza",
            albo Cierpienia innego pana, to jego brak wiedzy nie jest niebezpieczny.
            Natomiast wyborca, który nie ma pojęcia o podstawowych prawach rządzących
            gospodarką może być śmiertelnym zagrożeniem - tak, dosłownie śmiertelnym bo
            jeśli brakuje w budżecie pieniędzy na leki dla ludzi chorych na raka to jest to
            śmiertelne zagrożenie.
            • saan1 Re: Nie każdy powinien mieć prawo głosu 27.09.05, 14:12
              BRAWO SZOWINITA. Widzę to po moim dziecku, które kończy ekonomę na UW
    • walter_m Giertych i LPR 26.09.05, 22:48
      Jeżeli Giertych nie dostanie się do sejmu to będzie największa wygrana tych
      wyborów !!!
      • t-800 Re: Giertych i LPR 26.09.05, 22:50
        Dostał się.
        • walter_m Re: Giertych i LPR 26.09.05, 22:53
          Poczekajmy jedank na oficjalne wyniki, które będą jutro, inaczej w perspektywie
          czekaja mnie koszmary :o(
      • pinia1a Re: Giertych i LPR 27.09.05, 11:28
        walter_m napisał:

> Jeżeli Giertych nie dostanie się do sejmu to będzie największa wygrana tych
        > wyborów !!!

NIESTETY SIĘ DOSTANIE - JUŻ SIĘ O TO WARSZAWKA POSTARAŁA!
        • rebjot Re: Giertych i LPR 27.09.05, 16:35
          Znowu ktoś się czepia "warszafki". Pewnie każda okazja jest dobra. Zamiast się
          czepiać innych sprawdź ile głosów oddano na LPR na Twoim podwórku bo w tej
          "warszafce" dostali "minimum minimorum" tak, że o mały figiel Romuś by się nie
          załapał (czyli załapał się jako jedyny z LPR)
    • ryjek1975 Re: Kto ich wybrał 26.09.05, 22:49
      no nic... szkoda... ale za 4 lata już będą rządzić liberałowie. Widać, że
      młodzi, wykształceni ludzie wiedzą, o co chodzi w polityce. Niestety starsi
      nieporadni, drżący o swoje emerytury (co zresztą zrozumiałe - nie mam
      pretensji) zaecydowali, że jeszcze nie teraz.

Szkoda. W PO najbardziej podobało mi się to, że właściwie nie mieli żadnego
      programu, a Rokita wprost mówił, że ich rządzenie będzie takie raczej
      administracyjne niż rewolucyjne - moim zdaniem o to właśnie chodzi. Nasi
      sprytni przedsiębiorcy dostosowaliby się do istniejącego prawa i gospodarka
      ruszyłaby z miejsca. A tak, znowu rewolucje, reformy, co roku inne zasady...
      lipa. Mam tylko nadzieję, że PO zdecydowanie będzie hamować Kaczora w zapędach.
      • walter_m Re: Kto ich wybrał 26.09.05, 22:55
        Istotnie, wielka szkoda, ale jak widać w wiekszości elektorat mamy lewacki :o(
      • cyganeczka7 Re: Kto ich wybrał 26.09.05, 23:24
        Niestety starsi
        > nieporadni, drżący o swoje emerytury (co zresztą zrozumiałe - nie mam
        > pretensji) zaecydowali, że jeszcze nie teraz.

Oj ryjek,ryjek - pomyliłeś się sromotnie!!! chociaż jestem emerytką
        zagłosowałam na PO i nie drżałam o swoją emeryturkę - bo nie ma nawet o co :)
        Szkoda, że nie wygrali.
        Pozdrawiam.
        • ryjek1975 Re: Kto ich wybrał 27.09.05, 11:09
          @Cyganeczko - no to bardzo dziękuję i gratuluję! Ale jesteś wyjątkiem
          potwierdzającym regułę. Ale ja nie zgadywałem - ja sie oparlem na wykresach z
          gazety.
    • kato28 Re: Kto ich wybrał 26.09.05, 23:16
      Samoobrona - partia popierana przez głupków i wsioków. Było do przewidzenia.
      Ich elektorat to wierne odbicie pajaca Leppera
    • douglasmclloyd "Przypadkowe spoleczenstwo" (n/t) 26.09.05, 23:18
      • hatra Re: "Przypadkowi 26.09.05, 23:29
        e-politicus.net/viewtopic.php?t=361&start=5685
    • aureliano4 Re: Kto ich wybrał 26.09.05, 23:29
      Posłanka Beger i poseł Witaszek, to wysokiej próby parlamentarzyści, karykatury
      czy obraz społeczeństwa.
      • walter_m Re: Kto ich wybrał 26.09.05, 23:45
        Ach te krwiki w oczach, ..., posłanka Beger znów będzie błyszczeć w sejmie ...
    • wojciechjanek czyli tylko PO ma szanse na przyszlosc 27.09.05, 00:28
    • wj_2000 Re: Kto ich wybrał 27.09.05, 01:21
      "Wynik Sojuszu jest wyraźnie lepszy niż prognozy sondażowe, pewnie dzięki
      poparciu przez prezydenta na finiszu kampanii, a także niskiej frekwencji,
      która faworyzowała zdyscyplinowany elektorat SLD."

To jakiś wyświechtany slogan. Powszechnie słychać objaśnienie niższej
      frekwencji niż 4 lata temu tym, że rozgoryczony elektorat SLD, pozostał w domu.
      Jak napisał Kurski, PiS wybrał strategię bycia prawicowym w formie, lewicowym w
      treści. I to profituje.
      SLD lewicowy z nazwy, działał jak najbardziej liberalna z polskich liczących
      się partii. I elektorat socjalny go odrzucił. Elektorat przedsiębiorców (którzy
      liberalizm i pragmatyzm SLD doceniali 4 lata temu) w obliczu utraty znaczenia
      SLD i konfrontacji PiS-PO, przerzucili głosy na PO.
      Została garstka ludzi rozumnych - owe 11%.
      -
    • piotrpsp wybory i zabory 27.09.05, 02:50
      Jak patrze na t mapke to mi wyglada ze PiS wygrala njawiecej w dawnym zaborze
      rosyjskim a PO njawiecej w dawnym zaborze niemieckim. Czy jest w tym cos
      glebszego? Czy dawny zabor niemiecki to tam gdzie teraz jest lepiej? Ludzie
      bardziej wyksztalceni? Nacjonalizm mniejszy?
      • douglasmclloyd Re: wybory i zabory 27.09.05, 02:51
        piotrpsp napisał:

> Jak patrze na t mapke to mi wyglada ze PiS wygrala njawiecej w dawnym zaborze
        > rosyjskim a PO njawiecej w dawnym zaborze niemieckim. Czy jest w tym cos
        > glebszego? Czy dawny zabor niemiecki to tam gdzie teraz jest lepiej? Ludzie
        > bardziej wyksztalceni? Nacjonalizm mniejszy?

To Polska A.
        • brylant1 Naród nieuków -dzielmy biedę sprawiedliwie 27.09.05, 07:20
          Z pokazanych wykresach wykształcenie/elektorat widac dokładnie że w polsce nic
          się nie zmieni bo wykształcenie ludzi jest na żenującym poziomie!!! Jeśli ktoś
          nie umie liczyć, myśli za niego telewizor i radio to efekt propagandy (np.pustej
          lodówki w spocie PIS) robi wrazenie na nieukach !!! Nawet wygrana PIS
          spowodowała zachwianie kursem PLN'u!! Bo rządy socjalistów
          PIS,LPR,Samoobrony,PSL,SLD mogą mieć wspólne hasło wyborcze "SPRAWIEDLIWIE
          DZIELMY BIEDĘ NA WSZYSTKICH"
          A ponowny wybór np p.BEGER jest potwierdzeniem powyższej tezy.
          Widac że elektorat tych partii (PIS,SLD,PSL,Samoobrona,LPR) to naiwniacy z
          podstawowyn wykształceniem w przeważającej większości. A nieuków niepotrafiacych
          samodzielnie myśleć - Kaczory, LEPPERY itp potrafią przerobić na papke.

Chcę Normalnej POlski
          • zigzaur Re: Naród nieuków -dzielmy biedę sprawiedliwie 27.09.05, 10:41
            Ciekawe, czy możliwa jest (nie tylko arytmetycznie ale i programowo) koalicja
            sejmowa:

PiS + Lepper + PSL + Giertych + SLD

a PO w opozycji?
            • dragger na 99% nie jest mozliwa 27.09.05, 14:00
              bo co by o kaczorach nie mowic, to jakies zasady maja. A z partia skazanych (SO) nie moga sie pokazywac nie niszczac do reszty wszystkiego, na co im sie udalo zapracowac w kwestii renomy Prawa i Sprawiedliwosci... Predzej bedzie jakis mniejszosciowy rzad niz taka koalicja
            • piotrpsp Re: Naród nieuków -dzielmy biedę sprawiedliwie 28.09.05, 18:13
              zigzaur napisał:

> Ciekawe, czy możliwa jest (nie tylko arytmetycznie ale i programowo) koalicja
              > sejmowa:
              >
              > PiS + Lepper + PSL + Giertych + SLD
              >
              > a PO w opozycji?

Rzecznik prasowy stanu wojennego juz powiedzial ze POPiS bedzie trwal krotko a
              potem bedzie PiS + Lepper + PSL + Giertych + SLD.
        • aron2004 Re: wybory i zabory 27.09.05, 09:28
          Ciekawe jest to że PiS wygrał tam gdzie Polska B czyli na wschodzie i
          jednocześnie tam gdzie były najlepsze wyniki matur czyli też na wschodzie i
          dodatkowo w Galicji.

• zigzaur Re: wybory i zabory 27.09.05, 10:45
            Ten podział geograficzny nie ma sensu, poza tym jest błędny.

Największy "wschód" mieszka na skrajnym zachodzie Polski: szczecińskie,
            zielonogórskie, zachodnia część dolnośląskiego, i olsztyńskie - to tereny
            zasiedlone przez ludzi z polskiego "dalekiego wschodu".

Natomiast Małopolska, Kielecczyzna i Lubelszczyzna to najlepsze ziemie dawnej
            Rzeczypospolitej. To tam najbardziej kwitła gospodarka i kultura.
            • amhu Re: wybory i zabory 27.09.05, 10:54
              Natomiast Małopolska, Kielecczyzna i Lubelszczyzna to najlepsze ziemie dawnej
              > Rzeczypospolitej. To tam najbardziej kwitła gospodarka i kultura.
              ------------------------
              Galicja najlepiej rozwinietym cywilizacyjnie obszarem dawnej Rzeczypospolitej?
              Najbardziej zacofana i ciemnogrodzka Szanowny Zigzaurze!Polecam lekture
              opracowan z zakresu historii gospodarczej Polski. Chocby: Skodlarski J., Zarys
              historii gospodarczej Polski, PWN 2000.
              • zigzaur Re: wybory i zabory 27.09.05, 11:14
                Miałem na myśli XV, XVI i XVII wiek, kiedy to Polska ukształtowała się na dobre.
                Nie wiek XIX. Zresztą, nawet wtedy Galicja nie była najgorsza. Najwięcej
                analfabetyzmu było właśnie w Kongresówce.
                • amhu Re: wybory i zabory 27.09.05, 14:31
                  I znowu sie mylisz. Galicja i w XIX w. byla najslabiej rozwinieta sposrod
                  wszystkich rozszarpanych czesci Rzeczypospolitej. Bylo to wrecz Europa "Z".
                  Swiadczyc o tym moze tragicznie wrecz niski poziom uprzemyslowienia i
                  porazajaca nedza, ktora zaowocowala pod koniec XIX w. masowa, wielomilionowa
                  emigracja do Europy Zachodniej i USA. Takiej skali emigracja na tle
                  ekonomicznym nawet w 10% nie bylo z Kongresowki o zaborze pruskim nie
                  wspominajac.
                  • zigzaur Re: wybory i zabory 27.09.05, 14:38
                    Galicja miała, o ile o tym wiesz i zapominasz, szkolnictwo polskojęzyczne.
                    Kongresówka miała najwyższy procent analfabetów w całej carskiej Rosji.

Większość emigrantów do Ameryki pochodziła nie z Podkarpacia ale z rejonu Wilna,
                    Białegostoku i Łomży. Akurat wiem coś o tym.

Uprzemysłowienie Kongresówki wynikało z inwestycji niemieckich.

Z Kongresówki bardzo wielu ludzi emigrowało do Niemiec.
                    • amhu Re: wybory i zabory 27.09.05, 14:47
                      A ty swoje! No coz. Zegnam zyczac milego dnia.
      • amhu Re: wybory i stopa bezrobocia 27.09.05, 08:25
        Zwroc piotrpsp na jeszcze jedna prawidlowosc wyraznie widoczna na mapie - PO
        wygrala w Polsce polnocnej i zachodniej najbardziej dotknietych kleska
        bezrobocia, czesto postpeegerowska. Czyzby mieszkancy tych czesci Polski w
        koncu uznali, ze nie panstwo lecz dynamicznie rozwijajca sie gospodarka jest
        gwarantem ich i ich dzieci przyszlosci? Ze potrzebna jest im wedka a nie ryba?
        Oby tak bylo.
        • dragger dodatkowo 27.09.05, 14:02
          PO wygralo na slasku, wbrew temu, ze kaczory przylozyly lapy do kantu z gorniczymi emeryturami.
    • thenosmokingorchestra Mapa jak z rozbiorow? 27.09.05, 07:13
    • indianski Wierni idealom 27.09.05, 07:25
      --cytat--
      Społeczny przekrój wyborców PiS jest podobny do składu elektoratu SLD sprzed
      czterech lat
      --koniec--
      No prosze - okazuje sie ze najwieksi krzykacze na forum po prostu zmienili
      front . Najpierw wrzeszczeli "wroc komuno" , a teraz spiewaja "Boze cos
      Polske ..." .
    • heimo Re: Kto ich wybrał 27.09.05, 08:31
      Nie rozumiem za bardzo tej "infografiki" - dlaczego wiekowa struktura
      elektoratu dla niektórych partii ma w poszczególnych przedziałach w sumie mniej
      niż 100%? Znowu GW nawaliła czy ja czegoś nie kumam? A może część głosów
      zostało oddanych przez osoby poniżej 18 roku życia???? ;-)
      • miskorabol Re: Kto ich wybrał 27.09.05, 08:33
        almagus 27.09.05, 00:20 + odpowiedz

Wyniki wyborów wg PRL:
        Na LPR głosowała w 99,99% Młodzież Wszechpolska,
        na Samoobronę głosowali w 99,99% matoły,
        na SLD w 99,99% złodzieje,
        na PiS w 99,99% naiwni.

a Ty na kogo palancie głosowałes ?? na PO AWS bis debilu jeden
        • kra_bik bojowka a pojecie bojówki 27.09.05, 21:48
          > a Ty na kogo palancie głosowałes ?? na PO AWS bis debilu jeden

powyzszy epitet w porównaniu do tego kto głosował na elpeer, sprowokował mnie
          do napisania ponizszego pytania

Ludzie starsi, powinni pamietać czasy wojny, kiedy bojówki róznej maści były
          powodem śmierci, rozstrzeliwań, wysyłki do obozów. ofiarami donosów itp
          teraz ten sam elektorat głosuje na partię (mam na mysli LPR), której odłamem,
          są bojówki "wszechpolskie", dążące do siania nienawiści i zabijania wszystkich -
          - którzy dadzą się .... zagazować.
          Zapomnieli już jak stali po murem ? czy też może chcą to przeżyc raz jeszcze ?
      • anvill Re: Kto ich wybrał 27.09.05, 08:59
        No chyba że głosowali ci z powąskowskiego...
    • sajkopatyk Kto głosował na SLD i Samąbronę ?? 27.09.05, 08:38
      Ten naród nigdy się nie uzy na swoich błędach ,no ale to naród "stękaczy" .
      • mzok Re: Kto głosował na SLD i Samąbronę ?? 27.09.05, 08:56
        Analiza dość zaskakująca. Zgadzam się całkowicie, że niska frekwencja wynika z
        tego, że to właśnie duża część elektoratu SLD zostałą w domach (najlepiej
        ilustruje to przepływ elektoratu). A co do poparcia PO i PiS wśród młodych to
        wynika to głównie z faktu, że TV stworzyłą obraz, że poza PiS i PO nic innego
        się nie liczy i duża część tego, mocno nieświadomego elektoratu głoswoała na PO
        jako anty-PiS i PiS jako anty-PO (znam nawet osobę, która głosowałą na PO,
        dlatego, że Donald Duck ma łądną córkę!!!). A za 4 lata Platforma zmieni się w
        Peron A PiS w nie wiadomo co - tak wygląda ludzka pamięć.
    • meeneque Dzieje się w Chełmie 27.09.05, 09:31
      Oj dzieje...
      • kw55 CHEŁM PRZEPRASZA ZA SAMOOBRONĘ ! 27.09.05, 16:44
        SMUTNE JEST TO ŻE LUDZIE WIERZA TAKIM PROSTAKOM !
    • zigzaur Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 09:43
      1. Elektorat PiS:
      Urzędnicy niższego szczebla, którzy mają dość blokowania awansu przez ich
      przełożonych, starą kadrę z PZPR i ZSL. Stąd podstawowy progam partii: zachować
      biurokrację i koncesjonizm, ale usunąć starą nomenklaturę. Wrogość do PZPR i ZSL
      ale naśladowanie ich filozofii.
      2. Elektorat PO:
      Ludzie wykształceni i pracujący na własny rachunek: przedsiębiorcy, wolne
      zawody, specjaliści. Mniej głosów na PO niż na PiS wynika z oczywistego faktu,
      że w Polsce jest więcej urzędasów niż ludzi pracujących twórczo.
      3. Elektorat lepperowców:
      Nieroby, alkoholicy a przede wszystkim przestępcy: wyłudzacze lewych rent,
      przestępcy pospolici, chuliganeria. Ilość głosów na lepperowców uświadamia nam,
      jak wielu ludzi w Polsce żyje z przestępstw.
      4. Elektorat SLD:
      Twardy, stary aparat PZPR i ich rodziny. Beton nie nadający się do naprawy ani
      reedukacji.
      5. Elektorat giertychowców:
      Ludzie z problemami psychicznymi i psychoseksualnymi, pełni nienawiści do
      otaczającego świata, także część (CZĘŚĆ !!!!!) kleru.
      6. Elektorat ZSL:
      Twardy beton wiejskiej (i nie tylko) nomenklatury: BGŻ, GS, SKR, leśnicy,
      strażacy itp. Żyją przeszłością i myślą, że kiedyś powróci.
      • licznick Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 09:51
        interesujace, poza elektoratem PO, wszyscy wedlug ciebie posiadają najbardziej
        plugawe atrybuty. umiales kiedys w czlowieku dostrzec cos dobrego i to ze
        posiada swoje racje?
        • brylant1 Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:00
          bardzo trafne spostrzeżenia - dodam tylko że ogromna role odgrywa tu
          wykształcenie i tzw zaradność życiowa - elektorat PIS,Samąbroną,SLD,PSL,LPR -to
          ludzie o postawach roszczeniowych (urzedasy,górnicy,hutnicy,kolejarze itp)
          trzeba im dac bo im sie należy.
          A wszystko przez 40 lat rozpiesczania w socjaliźmie
        • blablablab1 Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:03
          ciekawe, że na SLD mają prawo głosować tylko stare komuchy? dziwne, bo ja jestem
          młoda, studiuję, rodzinę mam apolityczną, a oddałam głos na SLD. początkowo
          nawet chciałam na PO, ale po wysłuchaniu m.in. debaty w trojce nt. płatnych
          studiów, już wiedziałam na kogo nie będę głosować - pan Rokita nie dość, że
          arogancki, to jedyne co powtarzał to wyświechtane slogany, z kolei pan
          Olejniczak jako jedyny miał sensowne argumenty i kulturalny styl prowadzenia
          dyskusji. zdobył mój głos.
          • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:11
            Zechciej przyjąć do wiadomości prosty fakt, że nie ma nic za darmo. Także
            studiów. Utrzymanie budynków i pensje kadry wymagają pieniędzy. Jeśli będziesz
            płacić z własnej kieszeni, to będziesz wymagać. Jeśli zgodzisz się na dalsze
            finansowanie z budżetu, to będą ci robić łaskę. A i tak większość budżetowych
            pieniędzy pójdzie na górników, na dotowanie eksportu na wschód, na urzędnicze
            fanaberie (szkolenia, konferencje itp.).

Za jedzenie płacisz z własnej kieszeni i głodna nie chodzisz. Za fryzjera,
            solarium, kosmetyczkę też płacisz z własnej kieszeni. I jest dobrze, bo
            obsługują cię starannie i z uśmiechem.
            • blablablab1 Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 22:06
              Zechciej przyjąć do wiadomości, że na płacenie za studia mnie po prostu nie stać
              - a że wiedziałam od początku, że nie będzie mnie na to stać, to w odpowiednim
              czasie wzięłam się za naukę, byłam laureatką trzech olimpiad przedmiotowych,
              zdałam maturę na szóstki i uzyskałam stypendia (premiera, prywatnej fundacji, a
              już na studiach naukowe) i sobie radzę, jeszcze pracując. u mnie na roku jest
              wiele takich osób, większość z nas pochodzi z rodzin mało zamożnych, z
              niewielkich miejscowości, osób kończących prestiżowe licea jest zdecydowana
              mniejszość. dla tych zamożniejszych te 150-200 zł nie zrobi żadnej różnicy, dla
              takich średniaków/biedaków jak ja - będzie barierą nie do przeskoczenia, gdyż po
              prostu nie wiem skąd jeszcze miałabym taką kasę wytrzasnąć. i proszę - nie praw
              mi tu frazesów o stypendiach (są symboliczne, a otrzymują je głownie dzieci
              rodziców z własną działalnością gosp."wykazującą straty"), ani o kredytach (w
              zeszłym roku nie otrzymałam kredytu, ponieważ wg banku miałam za niski dochód i
              nie udało mi się znaleźć żyranta z zarobkami powyżej 2000 zł - dla kogo zatem są
              te kredyty?)
              rozumiem, że w twojej filozofii nie ma dla mnie miejsca na studiach, podobnie
              jak nie byłoby np. w szpitalu, bo "za wszystko się płaci" :/

no cóż, płaci się też podatki i czasem warto się zastanowić, czy edukacja nie
              jest nam czasem w tym pięknym kraju potrzebna...
              • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 22:35
                A czy stać cię na płacenie podatków, z których utrzymuje się:
                - biura poselskie osobników typu Leppera,
                - zagraniczne wojaże Struzika i Grześkowiakowej,
                - fundacje Pani Joli,
                - msze polowe w wojsku i bandę kapelanów,
                - górnicze przywileje emerytalne,
                - dotowanie eksportu żywności na wschód,
                - armię urzędasów,
                - skorumpowany aparat policyjno-prokuratorski, który "umarza z powodu
                niewykrycia sprawcy",
                - ubeckie emerytury?

No, zgoda, coś tam skapnie i na naukę i na edukację. Ale drobny ochłap.
        • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:06
          Umiem dostrzec dobre ale umiem też i złe:
          1. W elektoracie PiS dostrzegam bunt przeciwko korupcji: "Ten sqsyn kazał mi
          wypisać zezwolenie na coś tam a całą łapówkę schował do swojej kieszeni. Tak nie
          może być! Musi być dekomunizacja! Ja chcę ja jego miejsce i ja wtedy będę brał!"
          2. W elektoracie lepperowców dostrzegam pozytywne naśladownictwo: "Lepper
          bezkarnie kradł, to i da innym kraść. Wszystkim da się renty po 900 złotych a na
          wszystko będzie tyrał Balcerowicz w kamieniołomie."
          3. O problemach psychicznych elektoratu giertychowców napisałem znając osobiście
          sylwetki kilku zwolenników i zwolenniczek Giertycha.
      • nordwest11 Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:02
        Zastanawiające jest jak dużo nienawiści do ogółu Polaków żywi ta kilku- czy
        kilkunastoprocentowa grupa ludzi względnie zamożnych i uważających się za
        liberałów. Wyzywanie wszystkich którzy nie głosowali na PO (czasami także na PD
        lub PJKM) od nierobów, pijaków, urzędasów itd. Zachowują się czasem jak biali
        kolonizatorzy w kraju Murzynów.
        • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:07
          A co?
          Czy w Polsce nie ma:
          - urzędasów,
          - nierobów,
          - przestępców?

Oni też mają prawa wyborcze i korzystają z niego.
          • licznick Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:13
            > Czy w Polsce nie ma:
            > - urzędasów,
            > - nierobów,

chodzi ci o tuska nalezacego do klasy prozniaczej? ile on sie w zyciu
            napracowal? na pytanie jakie ma osiagniecia siedzac tyle lat w polityce, umial
            tylko odpowiedziec ze w 89 pracowal nad demopolizacja rynku prasy.
            • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:28
              Jak będziesz pisać nazwiska małą literą, to nigdy żadnej pracy nie dostaniesz i
              będziesz elektoratem roszczeniowym do usranej śmierci.
              • licznick Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:33
                zadziwiajaca odpowiedz, skad wiesz jakim jestem elektoratem? czyzbys sam ze soba
                rozmawial?
                • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:35
                  Twoja ortografia mówi coś niecoś o tobie.
                  • licznick Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:42
                    twoje talenta projekcyjne jeszcze wiecej o tobie
                    • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:48
                      Nie prosiłem o ocenę mojej osoby. Moje umiejętności dobrze ocenia rynek.

Zdanie zaczyna się wielką literą i kończy kropką lub innym znakiem.
                      • licznick Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:52
                        oceniajac innych na forum, a ogolnie twoje wypowiedzi do tego sie sprowadzaja,
                        wiecej mowisz o sobie niz o innych. sam sie oceniasz.

> Zdanie zaczyna się wielką literą i kończy kropką lub innym znakiem.

czy to jakis istotny punkt poczucia twojej wartosci? kolejny raz z rzedu
                        wspominasz o zasadach jezyk.
                        • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 11:12
                          Po prostu, uważam, że prawidłowe posługiwanie się mową i pismem jest podstawą.
                          Dla jasności: nie jestem nauczycielem polskiego w podstawówce.
                          • saikokila Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 11:37
                            Twoja analiza jest nie tylko uproszczona ale i prymitywna, wybierasz sobie czynniki które uważasz za wygodne. Uciekanie z odpowiedzią i atakowanie stylu przedmówcy to typowa zagrywka trolla internetowego. Kultury w całym wątku brak. A to że rynek ocenia... wielu płaci się wiele za niewiele. Coraz gorsze projekty i wykonanie. Prawdziwi specjaliści nie mogą się przebić, czasem uciekają, czasem pracują na kogoś innego. Wszystko co przedstawiasz źle o tobie świadczy. I język nie jest podstawą. Jest niezbędny, ale to tylko forma. To tak samo jakby na przykład powiedzieć że "mężczyzna jest podstawą" w związku. Ech...
                            • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 11:40
                              A może tak coś konkretnego i merytorycznego?
                              Zamiast narzekania.
        • kowalskijohn Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:21
          nordwest11 napisał:

> od nierobów, pijaków, urzędasów itd. Zachowują się czasem jak biali
          > kolonizatorzy w kraju Murzynów.

Szkoda tylko że to właśni ci ludzie z wyższym wykształceniem, przedsiębiorcy,
          ludzie młodzi z dużych miast wkładają najwięcej do budżetu i szlag ich trafia
          jak widzą że na 12,1 mln ludzi pracujących jest 12,3 mln ludzi na rentach,
          zasiłkach, emeryturach, bezrobociu. W takim wypadku to Oni są niestety Murzynami
          a reszta pasożytuje na nich. Białymi Panami są niestety politycey, ludzie z
          układami, przestepcy którym wszystko wolno.
          • licznick Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:25
            a ci na bezrobociu co niby biora takiego od panstwa? prace na czarno? do
            zasilkow w wiekszosci prawa nie maja.

czlowiek ktory wypracowal emeryture jest pasozytem?

czlowiek ktory pracowal, placil skladki na rente i zdrowie nie pozwala mu
            pracowac jest pasozytem?
            • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:34
              Użyję argumentu arytmetycznego:

Za komuny wielu ludzi wykonywało ciężką ale niepotrzebną i czasami szkodliwą
              pracę. Oto parę przykładów:
              - produkcja części zamiennych do sowieckiej broni
              - obsługa zagłuszarek Wolnej Europy
              - wydobywanie węgla dla elektrowni produkujących prąd do zasilania zagłoszarek
              - wydobywanie węgla dla hut produkujących drut kolczasty
              - drukowanie i dystrybucja kartek na cukier, mięso itp.
              - praca w komunistycznej propagandzie
              - SB - zbrodnicza policja polityczna
              - LWP - wojsko przeznaczone do krwawego ataku na Zachód albo do tłumienia
              protestów w kraju i za granicą (Czechosłowacja)
              i tak dalej.

Ludzie ci zarabiali średnio 20-30 USD - wtedy to był majątek. Dzisiaj mają
              emerytury w przeliczeniu 200-300 USD. Gdzie jest drugi taki kraj, gdzie
              emerytura jest 10 x większa od płacy?
              • zigzaur Aha, jeszcze jedno 27.09.05, 10:39
                Polska ma największą ilość rencistów w historii ludzkości.
                Znacznie więcej niż np. Francja i Niemcy po I wojnie światowej (druty kolczaste
                w okopach, gazy bojowe, walka wręcz, ogłuszająca ciężka artyleria).

Czyżby Polska toczyła ostatnio jakąś wielką wojnę?

Większość "rencistów" ma prawo jazdy. Do otrzymania prawa jazdy konieczne jest
                pewne minimum stanu zdrowia. Jeśli ktoś może jeździć, to znaczy, że może
                wykonywać jakąś pracę.
                Gdyby badanie lekarskie na temat orzeczenia o rencie połączyć z wydaniem
                orzeczenia o możliwości jazdy samochodem, to założę się, że ilość "rencistów"
                znacznie zmniejszyłaby się.
                • licznick Re: Aha, jeszcze jedno 27.09.05, 10:44
                  Sami politycy po 89 zachecali na przechodzenie na rente, bo nie mieli zielonego
                  pojecia co zrobic z ludzmi w pewnym wieku ktorych nikt nie chce przyjac juz do
                  poracy.
                  • zigzaur Re: Aha, jeszcze jedno 27.09.05, 10:46
                    Durnie zachęcali a jeszcze więksi durnie słuchali.

W ekonomii obowiązuje prosta zasada: tyle możesz wydać, ile zarabiasz.
                    • nordwest11 Re: Aha, jeszcze jedno 27.09.05, 11:02
                      Większość ludzi po 50 czy 55 roku życia nie miała w którymś momencie innego
                      wyjścia jak przejść na rentę. Co mieli wg Ciebie zrobić? Utopić się? Ich wina
                      że urodzili się za wcześnie by być młodymi prężnymi yuppies?
                      • zigzaur Re: Aha, jeszcze jedno 27.09.05, 11:17
                        W wieku lat 55 jest się jeszcze w pełni sił i zdrowia a w dodatku posiada się
                        ogromny zasób wiedzy i doświadczenia.

Kogo poważna firma wysyła na poważne rozmowy? Faceta w wieku 25 czy 55 lat?
                        Kto budzi większe zaufanie? Kto jest bardziej zrównoważony i sceptyczny?
                        Pracownicy z dużym i pozytywnym doświadczeniem to wielki skarb dla firmy. Nie
                        każdy potrafi to docenić.
                        • nordwest11 Re: Aha, jeszcze jedno 27.09.05, 11:26
                          Chyba zupełnie nie masz kontaktu z rzeczywistością. Zarówno potoczne
                          doświadczenie większości Polaków, jak i artykuły prasowe (w bardzo
                          sprzyjających transformacji mediach, np. "Wyborczej" i "Rzeczypospolitej") oraz
                          poważne analizy socjologiczne wykazują, ze ogromne grupy zawodowe właśnie w
                          wieku 55-65 lat były skazane na usunięcie z rynku pracy tylko z racji wieku.
                          Inna rzecz ze znaczna część młodzieży też jest "straconym pokoleniem" ale to
                          inna para kaloszy.
                          Żal mi Ciebie Zigzaur, musisz być strasznie pewnym siebie egoistą z zupełym
                          brakiem empatii. I wiesz co? Więcej socjalizmu jest w Tobie niż w tych których
                          tak krytykujesz. To Lenin, Stalin, Trocki, Bucharin i Zinowiew lekką reką
                          uznawali za "niepotrzebne" lub "pasożytnicze" całe wielkie grupy ludności.
                          Twoje socjoinżynierskie i merytokratyczne myślenie o społeczeństwie jest
                          najbliższe właśnie sowieckim inzynierom społecznym.
                          • zigzaur Re: Aha, jeszcze jedno 27.09.05, 11:39
                            Próbujesz mi wmówić to, czego nie napisałem.

Pracownicy w wieku około 55 lat są BARDZO CENNI z powodów, które opisałem.
                            Marnowanie ich potencjału jest głupotą. Ale oni sami powinni krytycznie spojrzeć
                            na swoje doświadczenie i stale doskonalić swoje umiejętności.
                            Uważam, że masowe zwalnianie ludzi w tym wieku wynikało z zupełnie innej przyczyny:
                            Chodzi o tak zwane nagrody jubileuszowe.
                            Za komuny, po przepracowaniu iluś tam lat w określonych branżach dostawało się
                            te nagrody, wynoszące ok. 3 miesięcznych pensji. Wtedy było to 100 USD więc nie
                            miało znaczenia. Wyobraźmy sobie, że do małej firmy przyjęto pięćdziesięciolatka
                            i prawo pracy (oraz inne przepisy) nakazuje wypłacić mu 200O USD tylko dlatego,
                            że wcześniej pracował gdzie indziej. Właściciele małych, prywatnych firm bali
                            się tego rodzaju roszczeń.

Imputowanie mi sowieckich poglądów jest - delikatnie mówiąc - brakiem kontaktu z
                            rzeczywistością.
                • pinia1a Re: Aha, jeszcze jedno 27.09.05, 11:51
                  zigzaur napisał:

> Polska ma największą ilość rencistów w historii ludzkości.
                  > Znacznie więcej niż np. Francja i Niemcy po I wojnie światowej (druty
                  kolczaste
                  > w okopach, gazy bojowe, walka wręcz, ogłuszająca ciężka artyleria).
                  >
                  > Czyżby Polska toczyła ostatnio jakąś wielką wojnę?

>
                  > Większość "rencistów" ma prawo jazdy. Do otrzymania prawa jazdy konieczne jest
                  > pewne minimum stanu zdrowia. Jeśli ktoś może jeździć, to znaczy, że może
                  > wykonywać jakąś pracę.
                  > Gdyby badanie lekarskie na temat orzeczenia o rencie połączyć z wydaniem
                  > orzeczenia o możliwości jazdy samochodem, to założę się, że ilość "rencistów"
                  > znacznie zmniejszyłaby się.

Moim przedmówcom chyba mam nadzieję tu nie chodzi o wprowadzenie eutanazji!
                  To te wcześniejsze emerytury zwłaszcza mundurowych oraz machlojki lekarzy przy
                  przyznawaniu rent są przyczyną. Najtrudniej o rentę naprawdę choremu.
                  Rentę trzeba sobie "załatwić nogami".
                  Kto nie ma zdrowia ciągle chodzić po lekarzach i czekać w długich kolejkach
                  renty nie dostanie.

• zigzaur Re: Aha, jeszcze jedno 27.09.05, 14:09
                    Oczywiście.

Są osoby, którym renta JEST POTRZEBNA i które pobierają rentę ZASŁUŻENIE.

Właśnie w ICH INTERESIE jest wyeliminowanie rencistów lewych. Będą dostawać
                    więcej pieniędzy.
              • brylant1 Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:44
                widac że "lepiej" dla wszystkich socjalistów będzie jak podzielimy biedę
                sprawiedliwie po równo - widac że tesknota za "sprawiedliwoscią"
                społeczno-socjalną nie umarła.
                A jak słyszę takie słowa od ludzi mojego rocznika (młodzież) to krew mnie
                zalewa. Studia (darmowe) pokończone ale głową to się nie chce ruszyć.

• zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 11:26
                  Po "równo"?

Każdy wie, z czym rymuje się to słowo.
              • nordwest11 Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 10:56
                zigzaur napisał:
                > Użyję argumentu arytmetycznego:
                > Za komuny wielu ludzi wykonywało ciężką ale niepotrzebną i czasami szkodliwą
                > pracę. Oto parę przykładów:
                > - produkcja części zamiennych do sowieckiej broni
                > - obsługa zagłuszarek Wolnej Europy

A skąd Ty spadłeś, z Księżyca? Czy może cały okres PRL Ty i Twoja rodzina
                spędziła czysta i nieskalana w Londynie? I co, chciałbyś żeby teraz ludzie
                którzy pracowali w PRL zdechli z głodu, bo byli kiedyś pracownikami najemnymi a
                nie wolnymi przedsiębiorcami? Argumentujac tak jak argumenmtowałeś, powinieneś
                uznać że wszyscy wykonywali pracę złą i szkodliwą, np. rolnicy (bo
                wyprodukowany przez nich chleb jadła też MO i SB), kolejarze (bo wozili tą
                sowiecką broń) itd. I co miała zrobić wg Ciebie większość Polaków za komuny?
                Wyjechać do wolnorynkowego raju USA czy prowadzić "prywatną inicjatywę" w
                postaci sprzedawania pomidorów szklarniowych albo galanterii skórzanej - bo to
                było wolno?

I jeszcze jedno. Nie osądzaj za łatwo co jest szkodliwe. Za kilkadziesiąt lat
                prawdopodobnie jako "niepotrzebna" i "szkodliwa" będzie oceniona część zawodów,
                które dziś przynoszą prestiż i pieniądze, i są bardzo trendy w III RP np.:
                kreator reklam (nakłania ludzi do kupowania towarów tak naprawdę im
                niepotrzebnych, napędzając konsumpcję przyczynia się do wzrostu
                zanieczyszczenia środowiska itd.).

• zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 11:33
                  Nie imputuj mi tego, czego nie napisałem.

Prosty przykład: przywileje emerytalne dla górników.
                  Ekonomia nie uznaje pracy "ciężkiej", przy której można się utyrać, usmolić i
                  jeszcze coś ciężkiego spadnie na głowę. Liczy się praca, której efekty można
                  sprzedać.
                  Podobnie jest z przywilejami emerytalnymi LWP, MO i SB. Ci "emeryci" dostają
                  pieniądze aktualnie wypracowywane przez obecnych pracujących, czyli właśnie
                  elektorat PO. Składki płacone na ZUS za czasów PRL wyparowały. Co się z nimi
                  stało, wiedział chyba tylko Ireneusz Sekuła a on zabrał tę tajemnicę do grobu.
                  Być może właśnie dlatego.

Co do kreatora reklam.
                  Kreator reklam bierze pieniądze od producenta lub dystrybutora towarów, ponieważ
                  zleceniodawca LICZY NA TO, że wydatek na reklamę pozwoli zwiększyć sprzedaż.

Należy wyrobić w sobie NIEUFNOŚĆ do reklamy i innych form propagandy. To się
                  przydaje w życiu.
                  • nordwest11 Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 12:04
                    Niesłuszne uprzywilejowanie byłych milicjantów i SB-ków to jedno. Niewątpliwie
                    nie powinni mieć wyższych emerytur i mnie bardzo boli to, że takowe mają.
                    Górnicy - tu już byłbym ostrożniejszy. Natomiast Ty wrzuciłeś do jednego worka
                    wszytskich byłych pracowników z epoki PRL i sugerowałeś że wszyscy którzy
                    pobierają dziś emerytury są pasożytami. Słusznie że zwróciłeś uwagę na
                    skradzione w czasie PRL-u składki na ZUS. Dodam jeszcze, że całe pokolenia
                    zostały w latach 80-tych okradzione z oszczędności życia, bo książeczki PKO czy
                    mieszkaniowe zamieniły się nagle wskutek inflacji w nic nie warte zeszyciki.
                    Ale czy dlatego że Sekuła lub ktoś inny okradł całe pokolenia, to starsi ludzie
                    mają dzis iść na złom? Lansujesz skrajny egoizm społeczny i walkę pokoleń. Nie
                    wiesz co będzie za kilkadziesiąt lat, kiedy sam już nie będziesz zdolny do
                    pracy? Może Twoje składki na fundusz emerytalny też ktoś ukradnie, a
                    oszczędności całego Twojego życia zamienią się w świstek papieru? Bynajmniej
                    tego Tobie nie życzę, ale pomyśl, że nie zawsze musisz być na wozie.
                    • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 14:11
                      Wszystko ładnie. Tylko dlaczego jest takie duże poparcie dla ZWOLENNIKÓW
                      rozpętania inflacji, która zżera oszczędności?

Nie mówię o walce pokoleń, mówię o INTERESACH pokoleń.
          • nordwest11 Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 11:00
            Bezrobotni w ogromnej większości nie mają prawa do zasiłku. Jeśli mówimy o
            pracujących na czarno - to oni są wykorzystywani przez przedsiębiorczych
            biznesmenów, którzy zatrudniają ich na czarno zamiast zapłacić porządnie, ze
            składką emerytalną i podatkiem. Pomyśl też ilu obecnych bezrobotnych lub
            rencistów albo emerytów chciałoby pracować, ale ich miejsca pracy zostały
            zniszczone wskutek "wrogiego przejęcia", tak jak ten facet od Wisły zniszczył
            fabrykę kabli w Ożarowie.
            • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 11:24
              Niskie płace pracowników i w ogóle pomiatanie pracownikami, to właśnie skutek
              zwalczania wolnego rynku i konkurencji. W normalnych warunkach gospodarowania
              niezadowolony pracownik ucieka do konkurenta.

Niestety, od czasu rządów Jana Olszewskiego (sojusznika braci K.) w gospodarce
              dominuje interwencjonizm, koncesjonizm, fiskalizm i biurokracja.

Prosty przykład:
              W pewnym powiatowym miasteczku w latach 1990-1992 założono 12 prywatnych firm,
              powiedzmy budowlanych. W okresie koncesjonizmu (od 1992) urzędasy zniszczyły
              kontrolami i szykanami 10 z nich. Pozostały tylko 2 firmy: jedną prowadzi były
              esebek, drugą były aparatczyk. Obaj "biznesmeni" albo się między sobą dogadują
              albo zwalczają, np. przy użyciu dresów i donosów.
              Z powodu zlikwidowania konkurencji, wystąpiła nadpodaż siły roboczej a tym samym
              spadek wartości ludzkiej pracy. Aparatczyk i esbek nie są zainteresowani
              promowaniem dobrych pracowników, bo i tak opanowali rynek. Nie są zainteresowani
              podnoszeniem pensji dobrych pracowników, bo konkurencji nie ma.

Tylko wolny rynek da pracę. Czas to pojąć.
              • nordwest11 Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 12:09
                To prawda, tylko że lekarstwa proponowane przez Platformę na to nie wystarczą,
                poza tym obawiam się że w niektórych miejscach sama Platforma tkwi w takich
                właśnie systemach. Dlatego potrzebna jest koalicja PiS-Platforma.
                • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 14:13
                  Ta konieczność wynika z arytmetyki wyników wyborów oraz protestu elektoratu
                  wobec korupcji rządów SLD i PSL. Zgoda.

Tylko że PO i PiS mają diametralnie odmienne podejście. Przywódcy i elektorat
                  PiS uważają, że wszystko da się załatwić papierem z pieczątką i podpisem. Sądzą,
                  że urzędnik będzie największym i najlepszym uzdrawiaczem.
        • leszek306 Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 12:55
          Głosowałem na PJKM. Jak wypadli - żenada? I co teraz? Szanowni
          ultraliberałowie, którzy wszystkich innych nazywają roszczeniowcami i
          nieudacznikami, płaczą, bo nie mieli dostępu do TV, bo GW i inne gazety ich nie
          dostrzegały, itd. I wszyscy są winni, tylko nie oni sami z programem, który jak
          się okazało, praktycznie nikogo nie interesuje.
          Chwała wszystkim liberałom, którzy są self-made-men, którzy wszystko
          zawdzięczają sobie i niczego nie potrzebują od innych. Ale państwo, to nie
          tylko oni. A polityka to nie tylko ekonomia.
          • zigzaur Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 14:41
            A ja JKM poznałem osobiście.
            Powiedziałem Mu:
            "Jest Pan doskonałym publicystą, bo pisze Pan i mówi, CO zrobić.
            Natomiast jest Pan marnym politykiem, bo nie wie Pan JAK to zrobić."
            Gdy JKM był w Sejmie (1991-1993), prawie cały czas poświęcał atakowaniu UD i
            KLD. Skutek? Zwycięstwo wyborcze PSL i SLD w 1993.
            Ciąg dalszy znamy.

Nie wystarczy mieć racje, trzeba je też przeforsować. Trzeba mnożyć sojuszników
            przez pozyskiwanie INNYCH orientacji a nie zrażanie ich do siebie. Przeciwników
            trzeba osłabiać a nie kumulować.
            • leszek306 Re: Uproszczona analiza elektoratu: 27.09.05, 14:47
              zigzaur napisał:

> A ja JKM poznałem osobiście.
              > Powiedziałem Mu:
              > "Jest Pan doskonałym publicystą, bo pisze Pan i mówi, CO zrobić.
              > Natomiast jest Pan marnym politykiem, bo nie wie Pan JAK to zrobić."

I tu jest klucz.
    • hanauma Re: Kto ich wybrał 27.09.05, 09:54
      wniosek z tego (malo odkrywczy), ze dobre wyksztalcenie jest cenne.
      wniosek drugi, niestety taki, ze populisci, demagodzy i rozne typy z pod
      ciemnej gwaizdy maja duze szanse w kilku kolejnych elekcjach.

obawiam sie, ze jednak Romano znow bedzie oplacany z moich pieniedzy. A na to
      nie mam zupelnie ochoty.
      Warszawo, tak niewiele brakowalo...
      • wiktorynka71 Ja dokonałabym innego podziału 27.09.05, 10:57
        nie ze względu na wykształcenie, pochodzenie itd, choć i w tym jest oczywisty
        sens.
        Przyglądając się kampanii wyborczej i wynikom muszę stwierdzić że:
        PIS wygrało, bo głosowali na niego:
        1. słuchacze ojca Rydzyka "zatopić plaformę"
        2. zastraszeni przez spoty reklamowe PIS, bojący sie znikajacej lodówki,
        znikajacych zabawek i łóżeczek dla dzieci, krótko "bojaźliwy prosiaczek", co
        się boi, ale tak dokładnie sam nie wie czego.
        3. No i wkońcu Ci, którym program PIS się podobał.
        Kto głosował na PO?
        Tylko i wyłącznie Ci którzy znają program tej partii, są do niego przekonani i
        widzą w nim sens.
        Wniosek
        PIS nie wygrał. Wygrał tu sprawnie działajacy team reklamowy, który skutecznie
        zastraszył część obywateli oraz ojciec Rydzyk, który kolejny raz udowodnił, ze
        z nim sie trzeba liczyć. Kolejny raz w naszym pięknym kraju, zamiast rozsądku
        wygrała głupota. Polak jest mądry ale ZAWSZE po szkodzie. Przez najbliższe 4
        lata PIS będzie się błaźnił, a w następnych wyborach znowu wygra SLD. Następne
        8 lat dziadostwa.
        • wiktorynka71 A mogło być inaczej... n/t 27.09.05, 10:59
    • pinia1a Re: Kto ich wybrał 27.09.05, 11:38
      40% społeczeństwa mieszało w starym garnku.
      Jak można coś innego wybrać jak tylko to nam podano w menu.
      Stale te same łebki się mieszają.
      Najgorzej mają zawsze drudzy na listach.
      Dlaczego te stare pryki zawsze sie ustawią na początku i nikt nie wybiera
      młodych?
      Każda partia powinna wystawić młodych na pierwsze miejsca na listach.
      Stare zużyte kakry niech idą w cień. Inaczej nie odmłodzimy kadry rządzących i
      zawsze będziemy narzekać.
    • allys Re: Kto ich wybrał 27.09.05, 11:53
      A ja głosuję na Partie Demokratyczną, bo Mazowiecki czy Geremek to klasa dla
      siebie i z tymi burakami nie mają o czym rozmawiać:) Takiej politycznej
      kultury niestety za często w tym kraju nie uświadczysz.
      • licznick Re: Kto ich wybrał 27.09.05, 11:55
        klasa dla siebie i tylko dla siebie, a spoleczenstwo to dla nich buraczki ktore
        trzeba pouczyc.
      • pinia1a Re: Kto ich wybrał 27.09.05, 12:04
        A ja na młodą Socjaldemokrację.
        Tylko,że nie weszła do Sejmu i co mi z tego głosu przyszło?
        • xaliemorph Re: Kto ich wybrał 27.09.05, 12:24
          > A ja na młodą Socjaldemokrację.
          > Tylko,że nie weszła do Sejmu i co mi z tego głosu przyszło?

Każdy tak gada, a gdyby każdy zagłosował wg. własnego widzimi się to i SDPL, i
          PD mogłybybyć w sejmie. A tak ludzie jak owieczki i baranki słuchają sondaży i
          głosują na inne owieczki do przycisków. Ba może nawet udałoby się Koriwnowi
          Mikke kiedyś przekroczyć próg 5%, bo ogólnie dużo ludzi mówi że może by na niego
          zagłosowało ale on i tak nie ma szans. Niestety ci u nas wygrywa marketing,
          reklama sklepowa, czyli podejście stricte różne jakie powinno być do tych którzy
          będą zarządzać naszymi pieniędzmi. Cóż kiedyś jak się oddawało pieniądze do
          banku/funduszu inwestycyjnego ludzie się dokładnie interesowali gdzie je oddać,
          dziś komercjalizm taki że nawet w tym momencie opierają się na tzw. dobrej marce.
    • leszek306 PO - partia elit 27.09.05, 13:13
      A co to jest elita? Chodzi o kabaret?
    • iza.bella.iza "Kto ich wybrał" - chamski tytuł:( 27.09.05, 21:55
      A sugestia jest taka - znów będą rządzić "oni". Jeśli prasa wciąż wmawia
      ludziom, że trwa podział na "my, rządzeni" i "oni - rządzący", to nie dziwne
      jest, że Polacy wciąż nie są społeczeństwem obywatelskim i nie chodzą na wybory.
    • kucharpa co wam przypomina podzial partii w regionach? 27.09.05, 22:11
      spojrzcie na mape regionow!! podzial wyglada jak podzial Polski podczas
      rozbiorow! w zaborze carskim i Galicji kroluje PiS (a w Galicji nawet LPR) -
      silne przywiazanie do wartosci katolickich - cecha leciutkiego zacofania
      myslowego, w zaborze pruskim PO - przywiazanie do przedsiebiorczaosci i
      pragmatyzmu. Bordowe wyspy postpegeeryzmu pomine...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka