Dodaj do ulubionych

Dlaczego oszolomy walcza z liberalizmem

30.09.05, 17:57
cxzyzby wiedzialy o nim tyle ile ich uczy o nim radyjo wrogie jak wiadomo
wolnosci i demokracji w normalnym pokeciu.
Polecam oszolomom kilka definicji liberalizmu, aby nareszcie zaczely myslec
samodzielnie bez rydzykowych i dyktatorskich wskazowek.
Liberalizm ekonomiczny (Leseferyzm) postuluje wycofanie się państwa z
ingerencji w gospodarkę. Postuluje prywatyzację, deregulację, obniżenie
podatków i barier celnych.

Ekonomiczny liberalizm jest przeciwny socjaldemokratycznemu modelowi państwa
opiekuńczego. Europejscy liberałowie nie są generalnie przeciwni umiarkowanej
ingerencji państwa w służbę zdrowia, edukację, emerytury, walkę z biedą i
bezrobociem. Konserwatywni liberałowie i libertarianie postulują ograniczenie
roli państwa również w tych dziedzinach, proponując całkowitą prywatyzację
lub mieszane modele prywatno-państwowe (jak np. w polskim zreformowanym
systemie emerytalnym).

Liberalizm społeczny jest za zachowaniem i rozszerzeniem praw i wolności
obywatelskich, takich jak wolność słowa, wolność prasy, wolność religii itd.
Partie liberalne są świeckie, choć niekoniecznie antyklerykalne.Europejscy i
amerykańscy liberałowie są za równouprawnieniem niezależnie od płci i rasy, w
tym prawom zakazującym dyskryminacji w miejscu pracy. Duża część liberałów
jest za prawem do aborcji, do eutanazji, dekryminalizacją niektórych środków
psychoaktywnych i równymi prawami dla homoseksualistów, w tym za prawnym
uznaniem związków homoseksualnych, choć niekoniecznie zrównanie ich z
heteroseksualnym małżeństwem.Poglądy te odrzuca konserwatywny liberalizm.

Klasyczne poglądy liberalne cechuje nastawienie, że ani rząd, ani żadna grupa
czy jednostka społeczna, nie powinny w żaden sposób zakłócać wolności
jednostki, a jedynym dopuszczalnym zniewoleniem jest sytuacja, gdy jednostka
stanowi rzeczywiste zagrożenie dla czyjejś wolności lub mienia. Państwo
liberalne nie powinno "wtrącać się" w sprawy swoich obywateli, a podstawą
budowania praw powinny być prawa naturalne.

CZY ZROZUMIELKISCIE ZE WALKA Z LIBERALIZMEM TO WALKA Z WOLNOSCIA I CHEC
NARZUCENIA WAM ZAMORDYZMU W KLERYKALNYM WYDANIU ???!!!
Obserwuj wątek
    • aron2004 Re: Dlaczego oszolomy walcza z liberalizmem 30.09.05, 17:59
      > CZY ZROZUMIELKISCIE ZE WALKA Z LIBERALIZMEM TO WALKA Z WOLNOSCIA I CHEC
      > NARZUCENIA WAM ZAMORDYZMU W KLERYKALNYM WYDANIU ???!!!

wolę dyktaturę kleru niż dyktaturę gejów

• malaszaramysz Re: Dlaczego oszolomy walcza z liberalizmem 30.09.05, 18:01
        aron2004 napisał:

> > CZY ZROZUMIELKISCIE ZE WALKA Z LIBERALIZMEM TO WALKA Z WOLNOSCIA I CHEC
        > > NARZUCENIA WAM ZAMORDYZMU W KLERYKALNYM WYDANIU ???!!!
        >
        > wolę dyktaturę kleru niż dyktaturę gejów
        >
        Prawie na jedno wychodzi.Niestety.
        • gargamel.z.rm Re: Dlaczego oszolomy walcza z liberalizmem 30.09.05, 18:05
          Podobno 60% amerykanskich ksiezy przyznalo sie do stosunkow homoseksualnych !
          Hahaha. Trafilas w dziesiatke !
          • aron2004 Re: Dlaczego oszolomy walcza z liberalizmem 30.09.05, 18:06
            ale przynajmniej geje-księża nie wyzywają mnie od faszystów jak jestem
            przeciwny adoptowaniu dzieci przez pary gejowskie
          • maanasasarovara Re: Dlaczego oszolomy walcza z liberalizmem 30.09.05, 18:08
            W Stanach Zjednoczonych - są na to świadkowie - różne lewackie oszołomy
            przyjmowały nawet święcenia kapłańskie by rozsadzać Kościół od środka.
            • gargamel.z.rm Re: Dlaczego oszolomy walcza z liberalizmem 30.09.05, 18:14
              W Polsce KK rozsadzaja Rydzyki,Jankowskie i inni sekciarze majacy w nosie nauki
              JPII.
              • aron2004 Re: Dlaczego oszolomy walcza z liberalizmem 30.09.05, 18:15
                gargamel.z.rm napisał:

> W Polsce KK rozsadzaja Rydzyki,Jankowskie i inni sekciarze majacy w nosie
                nauki JPII.

to w końcu zdecyduj się gargamelu czy jesteś za czy przeciw JPII. Przecież JPII
                był przeciwko aborcji, eutanazji, adopcji dzieci przez pary gejowskie a to
                przecież kanon nowoczesnej Europy.
                • gargamel.z.rm niech wiec katoliczki nie chodza na skrobanki 30.09.05, 18:21
                  kto je do tego zmusza,co ?
    • travel_wawa Re: Dlaczego oszolomy walcza z liberalizmem 30.09.05, 18:04
      Bo ludźmi o poglądach liberalnych trudno manipulować.
      • gargamel.z.rm Re: Dlaczego oszolomy walcza z liberalizmem 30.09.05, 18:07
        W ogole wyksztalconymi trudno manipulowac. Stad wsrod wrogow liberalizmu jest
        tylu debili.
        • aron2004 Re: Dlaczego oszolomy walcza z liberalizmem 30.09.05, 18:09
          gargamel.z.rm napisał:

> W ogole wyksztalconymi trudno manipulowac. Stad wsrod wrogow liberalizmu jest
          > tylu debili.

może napisz gargamelu co wg ciebie jest liberalizmem.

bo np. w takiej Francji lewica non-stop straszy ludzi liberalizmem i zdobywa w
          ten sposób głosy
    • ja.wars [...] 30.09.05, 18:07
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • gargamel.z.rm [...] 30.09.05, 18:09
        • aron2004 Re: won z FK, - prokurator wezmie sie za ciebie,g 30.09.05, 18:14
          gargamelu ile już zebrałeś na honorarium dla Widackiego? podesłałbyś coś
          towarzyszom bo procesy nadchodzą.

Kulczyk nie wiadomo czy pomoże bo sam może mieć kłopoty, Kotta z Millenium
          wywalą WIeczerzak z Jamrożym generalnie może być ciepło.

• gargamel.z.rm Re: won z FK, - prokurator wezmie sie za ciebie,g 30.09.05, 18:16
            A ten Widacki to co za jeden ? Olewam wasze persony,mieszkam za granoica i chce
            was tumany nauczyc tylko rozumu,ktorego nie macie. Ponial ?
            • aron2004 Re: won z FK, - prokurator wezmie sie za ciebie,g 30.09.05, 18:53
              gargamel.z.rm napisał:

> A ten Widacki to co za jeden ? Olewam wasze persony,mieszkam za granoica i
              chce was tumany nauczyc tylko rozumu,ktorego nie macie. Ponial ?

nauczycielu, twoim uczniom z SLD grozi kryminał a tobie szkoda eurocenta na
              mecenasa dla towarzyszy?

• ja.wars prawo nakazuje walczyc ze zlodziejami 30.09.05, 18:15
      na calym swiecie.
      • gargamel.z.rm [...] 30.09.05, 18:18
        • ja.wars [...] 30.09.05, 18:20
          • honeybeam do gargamela 30.09.05, 18:46
            Widzisz bo to jest tak. Pamiętam kiedy byłam mała i leżąc w ciemnym pokoju
            słyszłam jakiś nieznany dźwięk który mnie przerażał zazwyczaj wstawałam z
            łóżka, żeby sprawdzić i wyjaśnić jego pochodzenie. Bardzo szybko okazywało się
            że za "przerażającym dźwiękiem" zazwyczaj stoi osuwający się kapieć pod
            łóżkiem, ubranie zsuwające się z krzesła i inne takie tam. Tego nauczyła mnie
            mama. Jeśli coś Cię przeraża nie chowaj głowy pod kołdrę, idź i sprawdź z czym
            masz do czynienia. Zostało mi tak do tej pory. Zaczęto ostatnio straszyć nas
            liberalizmem, ponieważ nie wiedziałam co to takiego (nie kończyłam studiów
            ekonomicznych :), a wiedzę intuicyjną uznałam za niewysterczającą. Sięgnęłam do
            książek. Czytam właśnie dzieło Ludwiga von Mises "Liberalizm w tradycji
            klasycznej" i wiesz co....jestem zachwycona :). Gość nazwał już dawno te
            rzeczy, które przez długie lata mnie "uwierały". Pisząt to wszytsko, zmierzam
            do tego aby wszyscy Ci, którzy krytykują na ślepo poglądy liberalizmu sięgnęli
            do źródeł i "nie chowali głowy pod kołdrę". Bo jeśli chcemy coś krytykować
            musimy najpierw wiedzieć co krytkować i sami wyrobić sobie zdanie na ten temat.
            Czego i Wam (chowaczom głów pod kołdrę) szczerze życzę. Ja podpisuję się pod
            słowami Pana Mises obiema rękami :)

" Zadanie rządu w oczach liberała polaga tylko i wyłącznie na zagwarantowaniu
            ochrony życia, zdrowia, wolności i właśności prywatnej przed przemocą.
            Wszystko, co wykracza poza to, jest złem".
            (L. von Mises, "Liberalizm w tradycji klasycznej")
    • fryda12 Polacy potrzebuja ko-liberalizmu :)) 30.09.05, 18:30
      konserwatywnych wartosci i Wolnego Rynku :)

www.bezuprzedzen.pl/poglady/konserwatywny_liberalizm.html
      bez jakichs lewackich wymyslow typu "liberalizm spoleczny" :)
      • kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: Polacy potrzebuja ko-liberalizmu :)) 30.09.05, 18:52
        Czyli najgorszego szajsu.
        • fryda12 co tam belkoczesz, robaczku? :) 30.09.05, 19:27
    • my.uczennice.vii.liceum Re: Dlaczego oszolomy walcza z liberalizmem 30.09.05, 18:49
      Zeby zycie bylo takie proste jak te twoje ksiazkowe definicje.
      Trafiasz kula w plot piszac o amerykanskich liberalach.
      Szkoda czasu i nikt z tym nie bedzie dyskutowal.
      Powiemy tylko, ze PO ma bardzo malo wspolnego z amerykanskim
      liberalizmem, na dodatek czuc z daleka, ze PO ma hidden agenda.

Zachwycajaca jest konkluzja
      > CZY ZROZUMIELKISCIE ZE WALKA Z LIBERALIZMEM TO WALKA Z WOLNOSCIA I CHEC
      > NARZUCENIA WAM ZAMORDYZMU W KLERYKALNYM WYDANIU ???!!!

Wynika z niej, ze amerykanscy konserwatysci: republikanie i torysi
      "walcza z wolnoscia i narzucaja zamordyzm w klerykalnym wydaniu"

Jak zawsze powinnysmy, ale nie mozemy sie powstrzymac i zglaszamy
      kandydature Gargamela.z.rm do konkursu o tytul "Debila Roku".
      • my.uczennice.vii.liceum i jak zawsze zguubilysmy sygnaturke 30.09.05, 18:57

--
        Pan Donald Puczymorda.

• ja.wars liberalizmem gospodaraczy = wolnosc dla zlodziei 30.09.05, 19:31
        tylko i wylacznie, a niewola dla 95% narodu.
    • henryk.log walczymy z kaczyzmem 30.09.05, 19:40
      Q rozpaczy i "smutku rynsztoków"!!
      • honeybeam Re: walczymy z kaczyzmem 30.09.05, 19:56
        "Nie ma potrzeby wiele mówić o zawiści i zazdrosnej wrogości. Z zawiścią mamy
        do czynienia, gdy ktoś tak nienawidzi drugiego, że jest gotów ponieść ciężkie
        straty, byle tamtemu stała się krzywda.(...) Wielokrotnie słyszy się
        socjalistów mówiących, że nawet materialny niedostatek będzie łatwiejszy do
        zniesienia w społeczeństwie socjalistycznym, bo ludzie będą mieli świadomość,
        że nikt nie ma się lepiej od swego sąsiada"
        (L. von Mises, op. cit.)
        • surmy a my walczyly z tuskizmem - nasze prawo i 30.09.05, 19:58
          sprawiedliwosc;)
        • deltalima Re: walczymy z kaczyzmem 30.09.05, 19:59
          honeybeam napisała:

> "Nie ma potrzeby wiele mówić o zawiści i zazdrosnej wrogości. Z zawiścią mamy
          > do czynienia, gdy ktoś tak nienawidzi drugiego, że jest gotów ponieść ciężkie
          > straty, byle tamtemu stała się krzywda.(...) Wielokrotnie słyszy się
          > socjalistów mówiących, że nawet materialny niedostatek będzie łatwiejszy do
          > zniesienia w społeczeństwie socjalistycznym, bo ludzie będą mieli świadomość,
          > że nikt nie ma się lepiej od swego sąsiada"
          > (L. von Mises, op. cit.)

otóż to. 99,1% osób, które zagłosowały ostatniej niedzieli odpowiadają
          powyższemu.
          reszta głosowała na pjkm.
        • henryk.log Re: walczymy z kaczyzmem 01.10.05, 01:37
          "Nie ma potrzeby wiele mówić.."..hehe..

"Jesteście mądrzejsi niż ja byłem w waszym wieku.
          Jak osiągnięcie mój wiek to dopiero wtedy będziecie mądrzejsi niż ja teraz.
          Pozostaje wam tylko doskonalić się :-)>2 bor..?<
    • leszek.sopot Trzymasz tylko nos w książkach? 30.09.05, 20:53
      Co innego ideały i definicje liberalizmu, a co innego polskie wydanie. Może zainteresuje ciebie krytyka polskiego liberalizmu wykonana 5 lat temu przez Pawła Śpiewaka i Ireneusza Krzemińskiego:
      "Liberałowie a la Lewandowski, podobnie jak marksiści, nie cenią zbytnio demokracji, zwłaszcza gdy oznacza ona publiczną dyskusję i poszukiwanie najlepszych rozwiązań. Zawsze bowiem mają jeden, ten jedyny właściwy model gospodarczy, uzasadniony niepodważalnymi racjami. Gdy więc trzeba wybierać między własnymi racjami, opartymi na jedynie słusznym modelu, a opinią większości - zawsze wybiorą swoją rację, uważając, że lud jest lub bywa ciemny, irracjonalny, żywi się stereotypami. Podobnie jak polityczni przeciwnicy, którzy są niedouczonymi warchołami... „Liberałowie” potrzebują więc władzy politycznej, by swój najsłuszniejszy program wprowadzić w życie.
      [...]
      Nasza niechęć do liberalizmu w stylu Lewandowskiego bierze się stąd, że jest wybitnie jednostronny i doskonale abstrakcyjny. Gdy na gdańskiej konferencji w dziesięciolecie powstania Kongresu Liberalno-Demokratycznego wystąpiliśmy w obronie związków zawodowych, postąpiliśmy tak, bo uważamy, że zasada równowagi władz domaga się, by kontrolować wszelką władzę - również ekonomiczną. A to przecież jedna z naczelnych zasad liberalnych - i w Anglii, i w Ameryce.
      Gdy Lewandowski i zwolennicy ekonomicznego liberalizmu domagają się nieograniczonej swobody działań gospodarczych, zapominają o kolejnej fundamentalnie liberalnej zasadzie, równie ważnej dla Margaret Thatcher jak Ronalda Reagana - równości szans dla ogółu obywateli. I właśnie praktycznego zastosowania zasady równości szans domagaliśmy się, twierdząc, że państwo oraz władze lokalne powinny zrobić nieporównanie więcej dla oświaty publicznej, rozwoju nauki i ochrony sfery kultury".
      ("DOKTRYNER WOLNOŚCI", "GW" 2000 r. - niestety nie zanotowałem sobie numeru i dokładnej daty wydania)
      • maanasasarovara Re: Trzymasz tylko nos w książkach? 30.09.05, 21:00
        > ie związków zawodowych, postąpiliśmy tak, bo uważamy, że zasada równowagi
        władz
        > domaga się, by kontrolować wszelką władzę - również ekonomiczną

kontrola w gospodarce odbywa się poprzez wolną konkurencję i zmiany popytu,
        wtedy korzyści odnosi konsument
        jak wmiesza się w to państwo - nie będzie można kupić tanich butów od Chińczyka
        i chlebu za złotówkę w supermarkecie
        • leszek.sopot Re: Trzymasz tylko nos w książkach? 30.09.05, 21:07
          A co z równością w gospodarce? Jesteś za takim systemem wyzysku pracowników jaki jest w Chinach (zresztą w całej Azji) i chiałbyś abuy polski pracodawca mógł tak samo postępować abyś mógł kupić tanie buty? Tylko gdybyś ty był takim pracownikiem, to nawet na te buty nie byłoby ciebie stać.
    • surmy wszedzie liberalny kapitalizm to smierc narodu 01.10.05, 01:29
      i miliardowe zyski dla mafii pasozytow.
      • ostrowiczanin Re: wszedzie liberalny kapitalizm to smierc narod 01.10.05, 01:36
        liberały to ciemna masa która nie potrafi zarządzać gospodarką i dlatego głoszą
        perpetum mobile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka