Dodaj do ulubionych

Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wszystko

16.10.05, 03:38
o swoich dziadkach ?
Czy możecie z pewnością powiedzieć, że mówią, mówili Wam wszystko o swojej przeszłości ? Każdy a przynajmniej większość ma swoje sekrety i epizody które chętnie by wymazał ze swojej pamięci i do nich nie wracał.
To jest poprostu ludzkie.
Obserwuj wątek
    • zabanowana.mysz.biala Przyznajcie ale uczciwie! Ja wiem dosyć dużo...... 16.10.05, 07:49
      ale na pewno nie WSZYSTKO!;-)))
      • asienka32 Pokolenie naszych dziadków było mocno przez histor 16.10.05, 09:35
        ię doświadczane.
        Zarówno II wojna i czasy po wojnie, kiedy w komunie trzeba było żyć.
        Wierzę, ze mój Dziadek był porządnym człowiekiem i nie życzyłabym sobie, żeby
        ktokolwiek wyciągał Jego życiorys do brudnej gry politycznej.
        Drugiego dziadka nie znałam i prawie nic o nim nie wiem.
    • travel_wawa Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 09:37
      Ja wiem niewiele o moim dziadku od strony Ojca.
      Wiem tylko tyle, ze partyzantka zrobila z niego komuniste, co bylo przyczyna
      rozpadu jego rodziny. Nigdy go nie poznalem. Dawno nie zyje.

I jakos nie mialo to ZADNEGO wplywu na moje antykomunistyczne i patriotyczne
      wychowanie.
    • goldenwomen Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 09:38
      moj dziadek lubił strzelac sobie kielicha jak babcia wychodziła do kościoła o
      czym zreszta nigdy sie nie dowiedziała . To była taka nasza tajemnica
      rodzinna :DDDDDDDDDDDDDD
      • asienka32 Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 09:41
        goldenwomen napisała:

> moj dziadek lubił strzelac sobie kielicha jak babcia wychodziła do kościoła o
        > czym zreszta nigdy sie nie dowiedziała . To była taka nasza tajemnica
        > rodzinna :DDDDDDDDDDDDDD
        Ciiicho, bo jak niedajboże zdecydujesz się na kariere polityczną, ktoś Ci to
        wywlecze.
        • goldenwomen Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 09:42
          a niech tam.........mój dziadek juz dawno nie zyje a ja kandydowac gdziekolwiek
          nie mam zamiaru :DDDDDDDDDDDDD
          • asienka32 Nigdy nie mów nigdy :) 16.10.05, 09:51

• goldenwomen Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 09:55
            myślisz że mogłabym .......kiedyś tam.......????? no, no .....zastanowie się!co
            najwyżej za ten kielich zbanuje mnie dewoctwo ale co wazne chyba dzieki temu
            moj dziadek dożył 90 lat wiec tak do konca o wypiciu kielicha nie mozna mówić
            że deprawował mi dziadka
            • asienka32 Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 09:57
              mój głos masz :)))
              • goldenwomen Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 10:07
                heeheehehehheehehheheehe dziekuje!!!!!!!!!!!tylko nie mów że zdecydował o tym
                ukradkiem pijący dziadek ????????? :DDDDDDDDDDD
                • asienka32 Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 10:14
                  Takie dziadki sa najlepsze, bo wraz z legendą żyją dłużej :)
                  • goldenwomen Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 10:15
                    dokladnie tak
    • kkkaczory_biss_brothers Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 09:56
      Rodzina Tuska musiała podpisać Volklistę!!!
      Wcielenie do wermachtu jest tylko tego konsekwencją. Obecność członków rodziny
      Tuska w wermachcie, ucieczka innych z Polski na Gustlofie to są sprawy które
      każa sie głęboko zastanowić nad Tuka poczuciem przynależności narodowej.
      • zabanowana.mysz.biala Re: To nie ten temat, kaczy klakerze!!!;-))))))) 16.10.05, 10:06

• kkkaczory_biss_brothers Czyżby Tusk nie wiedział, że jego rodzina podpisał 16.10.05, 10:10
          a Volklistę? Dobry żart:)
          • zabanowana.mysz.biala Re: TO NIE TEN TEMAT! Nie umiesz czytać..... 16.10.05, 10:20
            ... ze zrozumieniem?!
            • kkkaczory_biss_brothers To jest jak najbardziej na temat 16.10.05, 10:22
              Na bardzo niwygodny temat.
              • zabanowana.mysz.biala Re: To jest temat, KLAKIERKO!!! b/o 16.10.05, 10:27
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=30491908&a=30491908
      • travel_wawa A jaka jest twoja przynależność narodowa? 16.10.05, 10:27
        > każa sie głęboko zastanowić poczuciem przynależności narodowej.

Bo na pewno nie polska. Jesteś co najwyżej polsko języcznym tubylcem chorym z
        nienawiści.
        Polacy zawsze byli otwarci, tolerancyjni, nigdy ksenofobiczni.
        Jestes typem obrzydliwgo prymitywa.
        • kkkaczory_biss_brothers Re: A jaka jest twoja przynależność narodowa? 16.10.05, 10:32
          Polacy mają prawo wiedzieć WSZYSTKO o kandydacie i jego przeszłości.
          Gdyby Tusk był osobą prywatna takie grzenbanie w zyciorysie byłoby
          nieuprwnione. On chce być prezydentem. Osobą nr 1 w Polsce. Będzie mieł
          decydujący wpływ na polska polityke zagraniczną.
          • travel_wawa Re: A jaka jest twoja przynależność narodowa? 16.10.05, 10:50
            > Polacy mają prawo wiedzieć WSZYSTKO o KANDYDACIE i jego przeszłości.

Pochodzenie, genealogia to nie jest przeszłość KANDYDATA.

Grzebanie w życiorysach przodków to obsesja i paranoja!
            Czystej krwi OSZOŁOMSTWO!
      • ufo54 Niedoinformowany kaczysta 16.10.05, 10:37
        > Rodzina Tuska musiała podpisać Volklistę!!!
        ---------------------------------------------
        Niedoinformowany jesteś. Dziadek Tusk nie musiał żadnej volkslisty podpsiywać.
        Jako obywatel Wolnego Miasta Gdańska był Reichsdeutschem i na tej podstawie był
        wcielony do Wehrmachtu. Więcej czytaj i słuchaj.
        • kkkaczory_biss_brothers G. prawda 16.10.05, 11:05
          Moi przodkowie mieszkali na terench wcielonych do III rzeszy i nie byli
          Reichdojczami, BO NIE PODPISALI VOLKLISTY.
          • ufo54 G. prawda, że G. prawda 16.10.05, 11:16
            > Moi przodkowie mieszkali na terench wcielonych do III rzeszy i nie byli
            > Reichdojczami, BO NIE PODPISALI VOLKLISTY.
            ---------------------------------------------------------------------------
            Inne zasady obowiązywały na terenach wcielonych do Rzeszy a inne w Wolnym
            Mieście Gdańsku, który Niemcy uważali za swój.
            Nie masz pojęcia o tych sprawach. Jeśli ktoś podpisał VOLKSLISTĘ to był
            VOLKSDEUTSCHEM. REICHSDEUTSCH nic nie musiał podpisywać. Był uważany za swojego
            z definicji. Czy mu się to podobało czy nie!
    • seth.destructor Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 10:12
      Mój stryjeczny dziadek był... nie, ja nie będę kandydować:^!!!
    • aguido Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 10:27
      Prawie nikt nie zna całej prawdy o swych dziadkach, a nawet, przeważnie, o
      rodzicach. A i dziadkowie, a nawet rodzice czesto nie znają całej prawdy o
      swych dorosłych dzieciach i wnukach.
      I to jest normalne.
      Dlatego nikt nie odpowiada za uczynki swych dziadków, rodziców, dorosłych
      dzieci i wnuków.
      Truizmy?
      To dlaczego, zbyt prości, ludzie prowadzą głupie dyskusje na ten temat?

A tu przy okazji 'goldenwomen' już sobie załatwia głosy wyborców poprzez
      uczynki swego dziadka.
    • bagarmosen Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 10:40
      WIEM BYC MOŻE NIE WSZYSTKO: ponieważ mieszkam w "kongresowce" co jak niektorzy
      pogardliwie nazywaja a więc moj dziadek pomimo sprzeciwow rodziny uciekl do
      Piłsudzkiego (slawna wyprawa na Kijów) , w 1939 wcielenie do wojska i wiadomo
      jak było po starciu z Niemcami! powrót do domu po 17 września a tam
      oczywiście "czerwono-armiejcy" sie dopytywali gdzie zacz? normalną sprawa , że
      musiał się ukrywać! przed "slawną armiją" i odnogą NKWD jako element , który
      jest przewidziany do podróży na Syberię(za Kijow) dzięki" uprzejmości " żyda
      z Jedwabnego! tak,tak- prawda!Następnie AK (ciąg dalszy następuje po wojnie) ,
      potem Sztuttfow(soryy za pisownie) tak,tak być może razem z Tuskiem ,odrazu
      mowię że także" z niemieckim nazwiskiem" jest bardzo popularne w Niemczech
      dzisiaj ALE DOTRWAL DO KOŃCA!!!!!!!!!!I NIE DAL SIĘ!!!!!!!! Po wojnie
      prześladowania , byl "nikim" dla "wladzy" ,jego synowie za "wywrotową i
      rewolucyjną" postawe odbywali słuzbę wojskową w kopalni na sląsku(jesli kto
      wie o czym pisze - to zdaje sobie z tego sprawę)Dziadek oprócz
      tego ,że "płacił" za Kijow ,AK ale także placil za swoją siostrę , która
      mieszkala do końca swego życia w Gdynii i pracowala w Krigsmarine - slawna
      podróż JANA NOWAKA - JEZIORAŃSKIEGO NA STATKU ,UKRYCIE JEGO W CHAŁDACH WĘGLA
      TO SPRAWKA MOJEJ CIOTECZNEJ BABKI( za to zaliczyla Rawensbrug).Pamiętam jeden
      epizod - gdy przyszło pismo międzynarodowego krzyża z genewy w , którym
      zaproponowano dziatkowi 'rekompensate pienięzną" za oboz - co wtedy dzialo się
      w domu !!!!!!!- dziadek powiedzial tylko tyle "nic od Niemcow nie wezmę " i nie
      wziąl DYSKUSJA ZAKOŃCZYLA SIĘ NA TYM ETAPIE!!!! a więc krotko MOŻNA BYĆ
      POLAKIEM Z ZASADAMI POMIMO niemieckiego NAZWISKA I MIEĆ ZASADY!!!!!!
      TAKŻE TUSK STAL SIĘ DLA MNIE OSOBĄ NIEWIARYGODNĄ!!!!!!! nalezy
      powiedzieć jeszcze jedno - pokolenia , ktore zamieszkiwały teren wolnego
      Gdańska oraz terenow wokól w poprzednich latach na gwałt szukały jakiegokolwiek
      papierka aby uzyskać obywatelstwo niemieckie - znam to z autopsji. a więc
      dziadek Tusk - bez kręgosłupa moralnego TAK JAK JEGO POTOMEK!!!!!!!!!
    • mm48 TYLKO PRAWDA! 16.10.05, 10:45
      Historia twojego dziadka ,mojego dla tej sprawy rzeczywiscie nie ma znaczenia
      ale TUSK chce zostac prezydentem Polski i dlatego obowiazuja inne
      standarty.Jako historyk n pewno znal prawde o dziadku ,ale troche niewygodna na
      te kampanie, stad przemilczal o tym fakcie w swojej
      ksiazce.Prof.Wieczorkiewicz ,w TVN 24 powiedzial ,ze TUSK nie mogl nie wiedzic
      prawdy o dziadku.To nie jest mozliwe.TO jest abecadlo dzialan historyka.TUSK to
      wiedzial ale przemilczal, a potem prwie plakal ,jak mozna jego dziadkowi cos
      takiego zarzucic ( zrobil to ustami swojego rzecznika,jakby cos to przeciez nie
      on)I z tym momentem pokazal jaki jest zaklamany.Ten czlowiek nie ma HONORU.Jest
      miekki i dlatego latwo nim manipulowac.Widac tez kompleksy a to jest
      niebezpieczne dla funkcji Prezydenta.Z takiej pozycji nie mozna reprezentowac
      interesow Polski.Stad pozostaje jedynie powiedziec ludziom honoru: NIE PANIE
      TUSK!
      • asienka32 Re: TYLKO PRAWDA! 16.10.05, 10:49
        Pozostaje odpowiedzeić na pytanie czy Tusk zaprzeczył, że dziadek był
        kiedykolwiek w Wermahcie czy tylko powiedział, że słowa Kurskiego
        jakoby "dziadek zgłosił się na ochotnika do Wermahtu" to pomowienie.
        A to jest wielka różnica.
        • mm48 do asienka32 16.10.05, 10:55
          Nie ,wlasnie to jest manipulacja.Teraz czepiacie sie slow, ze "powiedziano ,ze
          na ochotnika wstapil do Wermachtu". A skad wiesz ,ze nie wstapil na
          ochotnika.Skad masz taka wiedze? Nawet Niemcy tej wiedzy nie maja w przypadku
          dziadka Tuska, a ty zmanipulowana przez media dalej podajesz "swoja wiedze".
          Na marginesie chce ci przypomniec ,ze byli ludzie ,ktorzy mimo przymusunie
          wstepowali do Wemachtu ,ale za to gineli.Ja nie potepiam dziadka Tuska ,ze
          wstapil sam czy tez go wcielili ,ale za klamstwo TUSKA ,ze nie wiedzial.On na
          pewno wiedzial!
          • asienka32 Re: do asienka32 16.10.05, 11:03
            Nie wiem czy nie wstąpił na ochotnika, ale wiem, ze w czasie wojny wcielano pod
            przymusem do Wermachtu obywateli WM Gdańska, m. in. mojego dziadka.
            I wiem, ze odmowa kończyła się wielkimi represjami również na rodzinie.
            I nie zarzucaj mi "mojej wiedzy" bo póki co rżniesz światlejszego ode mnie,
            chociaż wiesz jedynie tyle co papka medialna przekazuje.
            I jeszcze jedno.
            Jesteśmy wszyscy zmanipulowani przez media, tyle, że przez różne.
            A choćby dlatego, ze tylko media są dla nas źródlem wiedzy na ten /i inne/
            tematy.
        • bagarmosen Re: TYLKO PRAWDA! 16.10.05, 10:55
          asienka32 - dlaczego namawiasz do dzielenia włosa na czworo????????powiem
          prawdę - NIE SPODZIEWALAM SIĘ TEGO PO TUSKU!!!!!!!! rozbior zdań nic nie
          pomoże i lapanie za słowa PRAWDA JEST TYLKO JEDNA!!!!!!!!!!
          • asienka32 Re: TYLKO PRAWDA! 16.10.05, 10:58
            Prawdy są trzy, jak to mawiał śp. Józef Tishner.
    • citisus Uczciwy człowiek nie rżnie głupa tylko dystans ma. 16.10.05, 11:04
      Jak się nie jest pewnym, to się kampani oszczerczej nie prowadzi
      i świętego oburzenie nie udaje.

Nie chcę takiego prezydenta, marionetki sterowanej przez sztab ...
      • zabanowana.mysz.biala Re: A ja nie chcę takiego! 16.10.05, 11:08
        citisus napisał:

>Nie chcę takiego prezydenta, marionetki sterowanej przez sztab ...

www.spieprzajdziadu.pl/pliki/kaczor-naczelnik.jpg
      • dr3xhab Re: Uczciwy człowiek nie rżnie głupa tylko dystan 16.10.05, 15:19
        Upranym umysłom obsesji ciągle mało - lustrowania do syta.
        Przyszła pora na lustrowanie dziadków.
        Nadchodzą czasy sprawdzania cnót i puszczania się ciotecznych prababek.
        Paranoja nie zna granic.
    • jakeww he he he 16.10.05, 11:27
      Chcesz powiedzieć że mój Dziadek był w Wehrmachcie??? he he he
    • czarls_bronson Re: Przyznajcie ale uczciwie!!! kto z Was wie wsz 16.10.05, 11:29
      precz.z.preczem napisał:

> o swoich dziadkach ?

Ja dzisiaj nie wiem nic
      i nie chcę by mnie ktokolwiek przepraszał
      jeśli coś wie czego ja nie wiem!!!!!!!!!!!!!!
    • precz.z.preczem Re: Zatem cytując Nadredaktora należało by 16.10.05, 15:00
      powiedzieć odpier*olcie się od dziadków. Większość pamiętających tamte trudne czasy jest już w krainie wiecznych łowów.
      Co do Tuska to uważam, że mógł nie wiedzieć i fakt że z wykształcenia jest historykiem wiele tu nie zmienia. Liczne posty na zadany temat potwierdzają,że często niewiele wiemy o przeszłości swoich przodków. Primo bo nie pytamy, sekundo bo dziadkowie nie bardzo mają ochotę o tym mówić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka