bracia_zbrojek 07.11.05, 14:53 4,04 za euro. Juz nas leją, a rząd PiS jeszcze w trakcie tworzenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaa_ga Re: Zloty i euro 07.11.05, 14:57 Zaczyna się ucieczka i wyprzedaż złotego. Aktualny stan na giełdzie - WIG20 traci 1,5% Inwestorzy zagraniczni wycofują sie z giełdy... Banki tracą, Orlen traci.... Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkadziwaczka7 dowod ze Pisuary sa lewicowe. 07.11.05, 15:06 kaoital nie chce ryzykowac zabawy z katopopulistami. Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_zbrojek Re: dowod ze Pisuary sa lewicowe. 07.11.05, 15:21 Ale nam przyszło! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: dowod ze Pisuary sa lewicowe. 07.11.05, 15:27 w maju 2005 za rządów liberała Belki WIG był o wiele niższy niż dziś. euro już było po 5 zł. dlaczego wtedy racjonaliści nie panikowali? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkadziwaczka7 Re: dowod ze Pisuary sa lewicowe. 07.11.05, 15:28 ten rzad jest bez poparcia gdziekolwiek. bedzie bieda bez kapitalu i bez pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: dowod ze Pisuary sa lewicowe. 07.11.05, 16:01 skąd wiesz że ten rząd jest bez poparcia gdziekolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana_blusa Re: dowod ze Pisuary sa lewicowe. 07.11.05, 16:06 aron2004 napisał: > skąd wiesz że ten rząd jest bez poparcia gdziekolwiek? Ten rzad ma oparcie w Toruniu. Inaczej dawno by lezal, a nawet nigdy nie powstal. Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_zbrojek Re: dowod ze Pisuary sa lewicowe. 07.11.05, 16:11 Po 5 zł euro jeszcze nie było, więc nie kłam. Ale będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: dowod ze Pisuary sa lewicowe. 07.11.05, 16:23 bracia_zbrojek napisał: > Po 5 zł euro jeszcze nie było, więc nie kłam. Ale będzie! Euro kosztowało już gruuuubo powyżej 4 zł. A tu wielki płacz że ledwo 4 zł przekroczyło. a taka korona słowacka to np. jest 40 koron za euro czy jakoś tak i da się żyć. Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa No to palnąłeś... 07.11.05, 16:30 Na Słowacji nie było denominacji. Nie było też hiperinflacji, jak u nas. Zupełnie nietrafne porównanie. Akurat przy tym przeliczniku, jak obecnie, ceny w Polsce i na Słowacji są porównywalne, więc to chyba oznacza, że kurs zarówno Sk jak i PLN są kursami równowagi. na Słowacji są ceny wyrażone w innym nominale: Piwo 20Sk (2 PLN) poł litra wódki 120 Sk (12 PLN) itd Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: No to palnąłeś... 07.11.05, 16:31 co ty chrzanisz. Na Słowacji np. w TEsco jest drożej niż u nas. Byłem tam we wrześniu no chyba że coś się przez 2 miesiące zmieniło ale nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 macie krótką pamięć 07.11.05, 16:34 wejdźcie sobie na www.bankier.pl tam jest wykres WIGu za ostatni rok i co się okazuje w maju 2005 podczas świetlanych rządów lyberała Belki, WIG miał wartość 25800 pkt. Dziś ma 32800 pkt. i jakoś w maju nikt nie biadał że inwestorzy uciekają i nie było katastrofy na horyzoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: macie krótką pamięć 07.11.05, 18:53 I to jest wlasnie nieszczescie.WIG wzrosl poniewaz inwestorzy pozbywaja sie papierow.Proste? Nie dla wyborcy Kaczynskich i Leppera? Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa A ja byłem tydzień temu. 07.11.05, 16:39 Niektóre rzeczy sa droższe, niektóre tańsze. Ceny żarcia w knajpach tańsze, ceny noclegów w schroniskach tańsze, ceny biletów kolejowych i autobusowych tańsze, paliwo porównywalne, za to DUŻO lepszej jakości(Slovnaft). Cen alkoholu nie wymieniam - wiadomo ( Becherovka DWUKROTNIE tańsza niz w Polsce.) Tańsze karnety narciarskie, ale w zależności od regionów. Porównywalne lub tańsze kąpieliska termalne ( porównywać można z polskimi Aquaparkami, bo u nas termalnych nie ma) Efekt jest taki, że po tańsze u nas rzeczy Słowacy jeżdżą do nas, my po tańsze rzeczy do Słowaków. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: A ja byłem tydzień temu. 07.11.05, 16:43 Słowacy ( jak i Czesi) mają potwornie drogie szmaty. Z tego co ja zauważyłem to zdarzają się ceny 2-3 wyższe niz u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Maja bardzo mały wybór szmat 07.11.05, 16:47 i butów, jak też artykułów budowlanych. Stąd wyższe ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
keller1 Re: dowod ze Pisuary sa lewicowe. 07.11.05, 19:54 > sic!aldonio uff gorąco! Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana_blusa 5-6 zlotych za euro 07.11.05, 16:05 To prawie ideal. Zlotowka jest przewartosciowana i dusi gospodarke. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: 5-6 zlotych za euro 07.11.05, 16:26 Benzyna po 6-7 PLN na pewno rozkręci gospodarkę... Odpowiedz Link Zgłoś
kuuba Re: 5-6 zlotych za euro 07.11.05, 16:28 Może coś jeszcze mądrego czy tylko sama populistyka? Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana_blusa Re: 5-6 zlotych za euro 07.11.05, 16:29 travel_wawa napisał: > Benzyna po 6-7 PLN na pewno rozkręci gospodarkę... Przerzuc sie na gaz. Benzyna to nie wszystko, co najgorsze podrozeja wczasy na Karaibach. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Nie tylko na Karaibach.... 07.11.05, 16:33 Na Słowacji, w Czechach, na Węgrzech... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Nie tylko na Karaibach.... 07.11.05, 16:35 travel_wawa napisał: > Na Słowacji, w Czechach, na Węgrzech... czyli ludzie pojadą na wczasy w Polsce i zarobią polscy hotelarze. Ech ten PiS to durny... Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Mylisz się 07.11.05, 16:41 I tak pojadą do Austrii czy na Słowację, bo polski standart często to wywalanie forsy w błoto. Poza tym natychmiast podniosa ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Mylisz się 07.11.05, 16:42 travel_wawa napisał: > I tak pojadą do Austrii czy na Słowację no więc w czym problem? > bo polski standart często to wywalanie > forsy w błoto. to też wina PiS >Poza tym natychmiast podniosa ceny. nie - jest za duża konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa I tak pojadę na Słowację na narty. 07.11.05, 16:45 Obojetnie czy za 1000 Sk dam 104 czy 120 PLN, choc wolę jaknajtaniej. Mi nie odpowiada pazerność i chamstwo tych, co uwazają, ze w krótkim szonie MUSZA zarobic na caly rok. Poza tym w Polsce prawie nie ma znizek dla dzieci, a na Słowacji sa i to duze. Np do 6 roku zycia prawie wszystko za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana_blusa Re: Nie tylko na Karaibach.... 07.11.05, 16:41 Dzieki slabszej zlotowce wzrosnie eksport. Eksport powinien stac sie kolem zamachowym polskiej gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
kuuba Re: 5-6 zlotych za euro 07.11.05, 16:27 Jak myślisz czy tym wszystkim powyżej to ktoś płaci za pisanie takich pierdoł czy oni tacy sami z siebie gamoniowaci są - za demokracją czasem bywam, ale przeciw głupkom zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: 5-6 zlotych za euro 07.11.05, 16:29 6 może nie, ale 5, czy 5 i grosze zł na Euro, to prawdziwa wartość złotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Przy porównaniu wartości nabywczej 07.11.05, 16:35 wychodzi inaczej, wręcz przeciwnie. Ceny w Europie Zachodniej nawet przy dzisiejszym kursie sa duzo wyzsze niz w Polsce. Bardziej miarodajne jest porownywanie kursow walut regionu: Sk, Kc, HUF z PLN. Poniewaz ceny w krajach Wyszehradu sa teraz porownywalne, oznacza to, ze kursy naszych walut tez odpowiadaja poziomowi rownowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
kuuba NIe wdawaj sie w zawiłe kanony, bo się gubisz 07.11.05, 16:39 rozbiesz sprawe przez logike. Co dla kraju (takiego jak nasz) jest lepsze eksport czy , import a reszte powinieneś dopowiedzieć sobie sam Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Import inwestycyjny. 07.11.05, 16:43 Kurs 6 PLN za euro to mrzonki. Obecne zawirowania moga dac wahania gora do 4,50. Kurs wynika z rownowagi. Politycy politykami, a firmy robia biznes, handluja. Odpowiedz Link Zgłoś
kuuba Nie filozofuj - mówmy o relacjach prostych 07.11.05, 16:50 a dopóki Twój import inwestycyjny zacznie funkcjonować (bo przynajmniej mam nadzieje, że mówisz o inwestycjach rzeczowych a nie chwilowym spekulowaniu)to co w tzw międzyczasie a tak na marginesie to znów gafa bo dla importu inwestycyjnego wyższy kurs w perspektywie jest znacznie lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana_blusa Re: Import inwestycyjny. 07.11.05, 16:51 travel_wawa napisał: > Kurs 6 PLN za euro to mrzonki. > > Obecne zawirowania moga dac wahania gora do 4,50. > Kurs wynika z rownowagi. Politycy politykami, a firmy robia biznes, handluja. Nie wszystkie. Niektore przez mocna zlotowke padaja (sluze przykladami). Odpowiedz Link Zgłoś
kuuba Re: Import inwestycyjny. 07.11.05, 16:54 Chyba szkoda zachodu z tłumaczeniem, bo to jakbyś uczył konia schodzić przodem po drabinie Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Przy porównaniu wartości nabywczej 07.11.05, 16:44 Bogate USA, trzyna dolara niedowartościowanego, i bogaci się. A my, jak idioci trzymamy złotówkę przewartościowaną i BIEDNIEJEMY, i stwarzamy miejsca pracy poza Polską. A wiesz dlaczego? Bo szef banku USA odpowiada i za poziom inflacji i za gospodarkę, a nasz tylko za inflację. Taki skrajny monetaryzm, jest jednym z gwoździ do trumny Polski Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana_blusa Re: Przy porównaniu wartości nabywczej 07.11.05, 16:52 pan.nikt napisał: > Bogate USA, trzyna dolara niedowartościowanego, i bogaci się. > A my, jak idioci trzymamy złotówkę przewartościowaną i BIEDNIEJEMY, i stwarzamy > > miejsca pracy poza Polską. > > A wiesz dlaczego? > Bo szef banku USA odpowiada i za poziom inflacji i za gospodarkę, a nasz tylko > za inflację. Taki skrajny monetaryzm, jest jednym z gwoździ do trumny Polski Nie wiem dlaczego Polska broni mocnej zlotowki, jak niepodleglosci. Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana_blusa NBP 07.11.05, 17:12 NBP w okresie wakacyjnym dokonwywal duzych tranzakcji walutowych. Innymi slowy manipulowal kursem zlotowki. NBP jest zainteresowany mocna zlotowka ze wzgledu na obsluge dlugu. To ze dusi eksport i polskich przedsiebiorcow malo go interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kuuba No cóż nasuwa się kolejne pytanie? 07.11.05, 18:27 Kto jest zainteresowany obsługa polskiego długu przy mocnej złotówce? Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana_blusa NBP 07.11.05, 18:29 kuuba napisał: > Kto jest zainteresowany obsługa polskiego długu przy mocnej złotówce? NBP, kupuje tanio walute i splaca gierkowskie dlugi. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Czy 40 Sk za 1 Eur to tez za mało? 07.11.05, 18:45 Rozumiem, że skoro waszym zdaniem PLN jest przewartościowany, to samo dotyczy korony słowackiej, forinta czy korony czeskiej. Dla wielu inwestorów stanowimy w zasadzie wspólny obszar. Widać to po rekacjach na rynku walutowym. Jak forint słabnie, słabnie też Sk i PLN. Rozumiem, że 50 - 60 Sk za 1 Eur też powinno być, tak uważacie? Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana_blusa Re: Czy 40 Sk za 1 Eur to tez za mało? 07.11.05, 19:44 travel_wawa napisał: > Rozumiem, że skoro waszym zdaniem PLN jest przewartościowany, to samo dotyczy > korony słowackiej, forinta czy korony czeskiej. Co nas obchodzi korona slowacka albo czeska? > Dla wielu inwestorów stanowimy w zasadzie wspólny obszar. > Widać to po rekacjach na rynku walutowym. Jak forint słabnie, słabnie też Sk i > PLN. > > Rozumiem, że 50 - 60 Sk za 1 Eur też powinno być, tak uważacie? Ja uwazam, ze euro powinno kosztowac 5 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Mam informacje, że to z powodu 07.11.05, 18:36 obaw że rząd Pana Premiera Marcinkiewicza może NIE zaistniec (a nie z obaw że zaistnieje - po czwartkowym głosowaniu w Sejmie) - to zmienia postać rzeczy, prawda?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana_blusa Re: Mam informacje, że to z powodu 07.11.05, 18:37 loppe napisał: > obaw że rząd Pana Premiera Marcinkiewicza może NIE zaistniec (a nie z obaw że > zaistnieje - po czwartkowym głosowaniu w Sejmie) - to zmienia postać rzeczy, > prawda?:)) I jeden, i drugi powod jest rownie dobry :) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Mam informacje, że to z powodu 07.11.05, 19:01 dziekim tym paru groszom spadku wartosci zlotowki nasz dlug wzrosl o okolo 10 miliardow zlotych.Jak myslisz(jesli wiesz co to znaczy) kto za ten wzrost zaplaci? Pytanie 2. O ile wzrosnie dlug Kaczego PRL jesli zlotowka bedzie kosztowala,wedlu ciebie realne 5 ZL? Odpowiedz Link Zgłoś
kuuba A może by tak pomyśleć troche dalej 07.11.05, 19:05 i zacząc spłacać ten dług inaczej niźli tylko przez duszenie gospodarki Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: A może by tak pomyśleć troche dalej 07.11.05, 19:07 kuuba napisał: > i zacząc spłacać ten dług inaczej niźli tylko przez duszenie Inaczej to mozesz sie pokochac z kaczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: A może by tak pomyśleć troche dalej 07.11.05, 19:07 odpowiedzialnośc za wahania kursu spada na PO które nie dotrzymało koalicyjnej obietnicy znakomity, ale mniejszościowy, rząd to nie jest ten poziom stabilności który rynki wolą najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Należy wpisać do konstytuty obowiązek 07.11.05, 19:10 zawierania kompromisów z oszustami. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: A może by tak pomyśleć troche dalej 07.11.05, 19:12 Na PO przeciez to dzisiejsi kalicjanci od lat powtarzaja bzdury o przewartosciowanej zlotowce.Aby jej wartosc urealnic chca nawet pogonic Balcerowicza.Swoja droga ciekawe ile tea igrzyska beda kosztowaly Polskiego podatnika.(usuniecie Balcerowicza) 15-30 miliardow Zlotych wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: A może by tak pomyśleć troche dalej 07.11.05, 19:14 Cóż zagadnienie ma wiele aspektów. Zwróc uwagę, że nawet dolar USA, a więc najmocniejsza waluta świata bywa przechodzi bardzo poważne wahania kursowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
kuuba Re: A może by tak pomyśleć troche dalej 07.11.05, 19:30 Mało tego i przy tym spadku wartości dolara to nie amerykańska opozycja wzosiła larum a europa Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana_blusa Re: A może by tak pomyśleć troche dalej 07.11.05, 19:51 loppe napisał: > Cóż zagadnienie ma wiele aspektów. Zwróc uwagę, że nawet dolar USA, a więc > najmocniejsza waluta świata bywa przechodzi bardzo poważne wahania kursowe.... Co tam dolar. Polska to mocarstwo, ktorej waluta musi isc ciagle w gore! Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: A może by tak pomyśleć troche dalej 07.11.05, 19:09 Drozsze nosniki energi i surowce napewno napedza Polska gospodarke.Rosjanie juz zazadali renegocjacji cen gazu i ropy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych poszly w gore akcje 07.11.05, 19:13 Dzisiaj na gieldzie poszly w gore akcje firmy produkujacej prezerwatywy:( Czyzby negatywna reakcja na propozycje wprowadzenia "becikowego"? Odpowiedz Link Zgłoś
kuuba populizm 07.11.05, 19:32 zastanów się import czy eksport jest w stanie pobudzić gospodarke Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana_blusa Re: Mam informacje, że to z powodu 07.11.05, 19:46 x2468 napisał: > dziekim tym paru groszom spadku wartosci zlotowki nasz dlug wzrosl o okolo 10 > miliardow zlotych.Jak myslisz(jesli wiesz co to znaczy) kto za ten wzrost zapla > ci? Najlepiej niech placa ci co pozyczali :))) > Pytanie 2. O ile wzrosnie dlug Kaczego PRL jesli zlotowka bedzie > kosztowala,wedlu ciebie realne 5 ZL? A co mnie to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Mam informacje, że to z powodu 07.11.05, 19:52 a o ile wzrósł polski dług za Millera jak euro było po 4,80 zł? jakoś platformersi wtedy nie panikowali? Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana_blusa Re: Mam informacje, że to z powodu 07.11.05, 19:53 aron2004 napisał: > a o ile wzrósł polski dług za Millera jak euro było po 4,80 zł? jakoś > platformersi wtedy nie panikowali? To jest gadanie bez sensu. Polska nie pozyczala zagranica zlotowek. Odpowiedz Link Zgłoś