asienka32 19.11.05, 10:24 Wsród żyjących oczywoiście, do tego niekwestionowanym przez większośc, niekontrowersyjnym i nie powiązanym z żadnymi układami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deoszolomizacja Re: JRN !! ??? Jezu! Ratuj! Nas! ;-(((( 19.11.05, 23:52 ;-(((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: Ja ??? !!!! :-))) ...rycyk_fircyk ??? n/t 20.11.05, 09:44 zapijaczonyryj napisał: > Ja jezdem Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 10:29 asienka32 napisała: > Wsród żyjących oczywoiście, do tego niekwestionowanym przez większośc, > niekontrowersyjnym i nie powiązanym z żadnymi układami? Władysław Bartoszewski Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Bartoszewski, Wiesław Chrzanowski 19.11.05, 10:32 Zbigniew Brzeziński, Gustaw Holoubek, Ewa Łętowska Odpowiedz Link Zgłoś
chaber_vel_haber TW "Spółdzielca " ?? 19.11.05, 11:36 no mysle ze jest autorytetem niewatpliwie Odpowiedz Link Zgłoś
hummer L. Stomma 19.11.05, 18:34 Ogólnie autorytetów jest wiele. Tyle tylko, że lokalnych. Autorytetem jest osoba, dobra, wykonująca swoją pracę i wykazująca zrozumienie dla innych, służąca im poradą. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 10:34 > Władysław Bartoszewski Też o nim myślałam. Dla mnie jeszcze Franciszek Macharski, który jest znakomitym przykładem jak można być duchownym i zarazem zupełnie pozbawionym oszołomstwa i betonowej postawy. Nie jestem, wbrew temu o co mnie posądzasz, dewotką i do kościoła zaglądam głównie podczas zwiedzania zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 10:36 asienka32 napisała: > Nie jestem, wbrew temu o co mnie posądzasz, dewotką i do kościoła zaglądam > głównie podczas zwiedzania zabytków. a ja nie jestem lewicowym odszczepieńcem, Macharskiego szanuję jako krakowianin, choć zdarzały mu się kontrowersyjne decyzje Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 10:39 Macharski jest klasa sama w sobie. Ale kościół wybrał drogę pod betonem Glempem. I płaci za to coraz większymi atakami i spadkiem zaufania społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 10:43 asienka32 napisała: I płaci za to coraz większymi atakami i spadkiem zaufania > społeczeństwa. dlatego większą rolę w episkopacie powinien odgrywać kler oświecony w rodzaju Ks. Bonieckiego aha jesli chodzi o autorytety to zapominałem napisać o bp. Pieronku Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm narażasz się 19.11.05, 10:47 różnym żydofobom i innemu kolorowemu gardłowaniu. Zaraz usłyszysz o lyberałach i uwolach w episkopacie i KK (Życiński, Pieronek, Boniecki, może nawet Macharski). Przy czym ja wszystkich wymienionych niezwykle cenię. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: narażasz się 19.11.05, 10:50 elfhelm napisał: > Przy czym ja wszystkich wymienionych niezwykle cenię. ja też ich cenię, gdyby cały kler był taki katolicyzm w Polsce wyglądałby zupełnie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: narażasz się 19.11.05, 10:58 > (Życiński, Pieronek, Boniecki, może nawet Macharski). Przy czym ja wszystkich wymienionych niezwykle cenię. Hej a gdzie nasz kochany arcybiskup Tadeusz? Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 10:56 Środowisko tygodnika powszechnego za bardzo zbliza sie do Michnika jak na niekontrowersyjny moralny wzór. Przynajmniej jak dla mnie. Ale z całą pewnością kosciól ludzi myślących, to coś czego w Polsce brakuje. Myślę, ze wiara i cała sfera duchowa jest potrzebna, niestety w zderzeniu z pazernymi bucami parafialnymi traci swoj pierwotny sens. Pieronek jest mądrym facetem, ale na autorytet moralny to chyba za mało. Wielki cień na środowisko KUL rzuca niewyjaśniona sprawa teczek SBeckich. Kompletnie nie mam zdania na temat Dziwisza. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:03 Dziwisz? Mnie się wydaje zupełnie bezbarwny i pozbawiony osobowości. Zapewne dlatego, że jest kojarzony wyłącznie z Watykanem i służbą papieżowi. Niemniej dorównanie Macharskiemu jest ciężko wykonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:06 asienka32 napisała: > Środowisko tygodnika powszechnego za bardzo zbliza sie do Michnika jak na > niekontrowersyjny moralny wzór. Przynajmniej jak dla mnie. > Ale z całą pewnością kosciól ludzi myślących, to coś czego w Polsce brakuje. > Myślę, ze wiara i cała sfera duchowa jest potrzebna, niestety w zderzeniu z >pazernymi bucami parafialnymi traci swoj pierwotny sens. asiu nie poznaje cię, oto słowa prawdy... :) w nagrodę zabawny link: www.ojciec-dyrektor.de/ > Pieronek jest mądrym facetem, ale na autorytet moralny to chyba za mało. >Wielki cień na środowisko KUL rzuca niewyjaśniona sprawa teczek SBeckich. tu akurat sie nie wypowiem bo nic nie wiem na ten temat (teczek) a na autoryt nadaje się najlepiej, ten człowiek ma odwagę mówic co jest nie tak i za to go szanuję > Kompletnie nie mam zdania na temat Dziwisza. hmmm no coz, przyszedł do Krakowa i od razu zapowiedział budowę wielkiego pomnika-kombinatu JPII skaldającego się z uczelni kościoła, kopca bibliotek, centrum pielgrzymkowego etc., przypomina to wszystko przedsięwizecie biznesowe, na razie wiecej nie dodam bo trzeba poczekać trochę aż się facet odsłoni i cos pokaże Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:12 > asiu nie poznaje cię, oto słowa prawdy... :) > > w nagrodę zabawny link: www.ojciec-dyrektor.de/ Nigdy nie twierdziłam inaczej. Jedynie uważałami uważam, że osoby odcinające się od bycia katolikami powinny odczepić się od proboszczów. Niestety mieszanie Rydzyka w sprawy wiary jest nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:18 asienka32 napisała: > Niestety mieszanie Rydzyka w sprawy wiary jest nieporozumienie. chyba mieszanie SIĘ Rydzyka w sprawy wiary i polityki to nieporozumienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:26 Działa to w obie strony, więc oczywiście masz rację. Ale często spotykam się z łączeniem dwóch zjawisk, powiem coś pozytywnego o kościele i od razu słyszę, że jestem fanką RM. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:35 asienka32 napisała: > Działa to w obie strony, więc oczywiście masz rację. > Ale często spotykam się z łączeniem dwóch zjawisk, powiem coś pozytywnego o > kościele i od razu słyszę, że jestem fanką RM. nie da się ukryć, że wiekszość wygłaszanych przez ciebie tu opinii jest zadziwiająco zbieżna z nauczaniem RM Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:42 Większość moich poglądów jest zbieżna z dekalogiem. I ni etylko moich, bo prawo dzisiejszego cywilizowanego świata ma wiele wspólnego z przykazaniami. Radio Maryja być moze też się na nim opiera, chociaż mam wrazenie, ze tylko tak gdzie jest im wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony Racja! Ks. Boniecki! 19.11.05, 11:38 Bp. Pieronek, albo o. Wacław Oszajca. Jak mądrze mówi się o chrześcijaństwie, to jest to wielka wartość. Ukłony! Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:57 asienka32 napisała: > Macharski jest klasa sama w sobie. Ale kościół wybrał drogę pod betonem > Glempem. I płaci za to coraz większymi atakami i spadkiem zaufania > społeczeństwa. Podzielam Twoją opinię! Natomiast co do autorytetu... muszę się porządnie pomysleć. I mimo szacunku dla Kościoła i jego nauki, to jednak nie wśród duchownych kogos takiego bym widziała. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 20:26 asienka32 napisała: > Macharski jest klasa sama w sobie. Ale kościół wybrał drogę pod betonem > Glempem. I płaci za to coraz większymi atakami i spadkiem zaufania > społeczeństwa. I dobrze, wszak elektorat PiS jest podobny :-) A swoją drogą Gocłowski, Gulbinowicz. To są autorytety, piszę serio. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Duchowni moga byc autorytetami tylko dla wiernych 19.11.05, 15:35 Nie moze byc utorytetem facet ktory twierdzi ze seks ma sluzyc tylko prokreacji, aborcja to zabijanie dzieci, a po smierci idzie sie do nieba, jezeli przypadkiem bylo sie wyspowiadanym i dostalo sie odpuszczenie grzechow. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Pytałam poważnie. 19.11.05, 10:32 asienka32 napisała: ja napisałem zupelnie powaznie: Władysłąw Bartoszewski, do niedawna był tez śp. Jan Nowak-Jeziorański Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 10:33 W tym kraju i wg. tych kryteriów nie znajdziesz nikogo! Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Liczę, że znajdę. 19.11.05, 10:35 I liczę, że uda nam się pomyśleć ponad podziałami i róznicami w poglądach. Jeśli nie, to znaczy, ze w Polsce nie już słowa moralnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 10:44 asienka32 napisała: > I liczę, że uda nam się pomyśleć ponad podziałami i róznicami w poglądach. I właśnie o tę różnice w poglądach chodzi. To jest linia podziału, która uniemożliwi wybranie choćby 1 (jednej) osoby, co do której nie byłoby zastrzeżen. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 10:59 Ale to oznaczałoby, ze nie mamy żadnej i niepodważalnej wspolnej wartości w narodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 11:21 asienka32 napisała: > Ale to oznaczałoby, ze nie mamy żadnej i niepodważalnej wspolnej wartości w > narodzie? Ujmę to inaczej. Mamy i wartości i autorytety - tylko z "narodem" jest coś nie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 11:28 > Ujmę to inaczej. > Mamy i wartości i autorytety - tylko z "narodem" jest coś nie tak! Tak twierdziu Geremek jak dostaje wyborach poparcie na poziomie statystycznego błędu. Wartości to program UW a autorytet to jej liderzy według niego. Myślę, że naród tworzy i szanuje wartości. A nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 11:56 asienka32 napisała: > Myślę, że naród tworzy i szanuje wartości. W pełni zgoda. Tylko że każdy "członek" tego narodu ma inne - swoje - pojęcie wartości i autorytetu. Spójrz na swój wątek. Ogólnie - ile głosów, tyle autorytetów, a za każdym z nich inna "wartość". Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 15:34 Ale zawsze gdzieś ponad podziałami powinny być te uniwersalne. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 15:49 asienka32 napisała: > > Mamy i wartości i autorytety - tylko z "narodem" jest coś nie tak! > > Tak twierdziu Geremek jak dostaje wyborach poparcie na poziomie > statystycznego błędu. > Wartości to program UW a autorytet to jej liderzy według niego. Zalosna jestes, lepiej nie obieraj sobie autorytetu moralnego, bo bedzie on co najwyzej autortetem klamcow i propagandzistow. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 15:56 Z całą pewnością nie będzie to żaden dyżurny mądrala z PeDecji. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 15:58 asienka32 napisała: > Z całą pewnością nie będzie to żaden dyżurny mądrala z PeDecji. Znajac Ciebie, bedzie nim biegly w erystyce, wyszczekany plwacz na Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 16:13 > wyszczekany plwacz na Michnika. Piszę o moralnych autorytetach w tym watku a nie ulubionych publicystach. Tak trudno przestawić sie na inny poziom dyskusji? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 16:27 asienka32 napisała: > > wyszczekany plwacz na Michnika. > > Piszę o moralnych autorytetach w tym watku a nie ulubionych publicystach. Klamiesz na temat moralnych autopryttow, nuie tylko w tymn watku. > Tak trudno przestawić sie na inny poziom dyskusji? Chyba tak. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 16:29 Czy inne zdanie niż twoje to jest od razu kłamstwem? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 16:34 asienka32 napisała: > Czy inne zdanie niż twoje to jest od razu kłamstwem? Slowo "klamstwo" jest dobrze opisane i zdefinowane. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 16:35 Udowodnij mi więc, ze kiedykolwiek skłamałam na FK. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 16:46 asienka32 napisała: > Udowodnij mi więc, ze kiedykolwiek skłamałam na FK. Przed chwila, w tym watku: " > Ujmę to inaczej. > Mamy i wartości i autorytety - tylko z "narodem" jest coś nie tak! Tak twierdziu Geremek jak dostaje wyborach poparcie na poziomie statystycznego błędu. " Wiedzialem ze jetes zalosna, ale nie az tak dosadnie. Chyba ze klamstwo masz we krwi i robisz to nieswiadomie. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 16:48 A gdzie w tym stwierdzeniu skłamałam? Żałosny jesteś ty, bo się mnie czepiłeś jak rzep, okazuje sie, że tylko po to aby mni eobrazić Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 17:25 asienka32 napisała: > A gdzie w tym stwierdzeniu skłamałam? > Żałosny jesteś ty, bo się mnie czepiłeś jak rzep, okazuje sie, że tylko po to > aby mni eobrazić Zacytowalem zdanie ktore napisals, a ktore jest klamstwem. GProfesor Geremek wcale nie twierdzi tak, jak napisal twoj przedmowca, a ty prypisalas to Gemremkowi. Jestes bezczelna klamczucha. Po ra kolejny klamiesz twierdzac ze prostuje twoje klamstwa by cie obrazac. SAMA MNIE PROSILAS bym przytoczyil Towje klmastwo, a gdy to zrobilem, obrzuccasz mnie epitetami. To TY OBRAZSZ SWOICH CZYTELNIKOW, klamiac im bezczelnie w oczy. Zreszta nie po raz pierwszy i peno nie ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: Liczę, że znajdę. 19.11.05, 17:39 Jesli nie ma juz zadnego niekontrowersyjnego autorytetu do wybrania wsrod ludzi, ktorzy ryzykowali glowa dla rozmaitych polskich spraw, maja multum zaslug, sa szanowani nie tylko w Polsce, ale i za granicami kraju to mysle, ze trzeba sie powaznie nad tym zastanowic, co to wogole jest moralnosc, T. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 10:35 Nie ma takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 10:37 Dla mnie prof.Leszek Kołakowski. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 10:38 dla mnie też ale zaraz szczekaczki wypomną jakiś jego artykuł sprzed 50 lat Odpowiedz Link Zgłoś
hopp Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:05 A dla mnie nie jest, czyli jestem szczekaczką? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:07 szczekaczką jest ten, kto zaraz zacznie rzucać żydostwem i innymi epitetami w tym stylu... Odpowiedz Link Zgłoś
ius_et_lex Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:37 Zgadzam się z powyższym zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
hihiro Niema, nie było i nigdy nie będzie 19.11.05, 10:42 asienka32 napisała: > Wsród żyjących oczywoiście, do tego niekwestionowanym przez większośc, > niekontrowersyjnym i nie powiązanym z żadnymi układami? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm I jeszcze Borusewicz 19.11.05, 10:50 mimo zbliżenia do PiSsu. Jest autorytetem dla wielu poza pewną gnidą z Pomorza. Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly2 Re: Kto nie jest, oto pytanie. 19.11.05, 10:52 Dla mnie nie jest: napewno kazdy z PiS, PO, SO, SD, LPR, SD więc ktoś z kościoła, też nikogo nie widzę, więc chyba tylko......? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:16 Niewiele jest miejsc poza tym forum, gdzie w sposób tak zmasowany opluwa się Koścół i duchowieństwo. Ale wystarczy zapytać forumowiczów o moralne autorytety. Tu już wielu wątpliwości nie ma i cięgiem wymienia przedstawicieli Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:20 hrabia.mileyski napisał: > Niewiele jest miejsc poza tym forum, gdzie w sposób tak zmasowany opluwa się > Koścół i duchowieństwo. przepraszam panie hrabio, w/w duchowni nie byli - jak pan to nazywa - opuwani przez światłych tego forum, raczej piętnuje się tu skompromitowaną opcję endecko-narodową Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:28 Dobrze, ze to mi wyjaśniłeś. Inaczej mówiąc opcja endecko-narodowa to to samo co "katolicki ciemnogród"? Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:33 hrabia.mileyski napisał: > Dobrze, ze to mi wyjaśniłeś. > Inaczej mówiąc opcja endecko-narodowa to to samo co "katolicki ciemnogród"? jesli masz tendencje do uproszczeń to tak Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:40 Wybacz, ale to nie są uproszczenia mojego autorstwa. I nie ja operuję "słowami-wytrychami". Na moje pytanie odpowiadasz jednak twierdząco i to "uproszczenie" jednak nie jest dla Ciebie zbyt kontrowersyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:44 hrabia.mileyski napisał: > Wybacz, ale to nie są uproszczenia mojego autorstwa. I nie ja operuję > "słowami-wytrychami". Na moje pytanie odpowiadasz jednak twierdząco i to > "uproszczenie" jednak nie jest dla Ciebie zbyt kontrowersyjne. nie jest, choć niektórzy endecy sprawiają wrażenie wykształconych co jednak nie przeszkadza im w głoszeniu zupełnie nieoświeconyhc poglądów, stąd "ciemnogród" Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:49 Nie dziw sie przeto, ze często ludzi o "oświeconych" poglądach nazywa się lewactwem. buraque napisał: niektórzy endecy sprawiają wrażenie wykształconych co jednak nie > > przeszkadza im w głoszeniu zupełnie nieoświeconyhc poglądów, stąd "ciemnogród" Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:50 hrabia.mileyski napisał: > Nie dziw sie przeto, ze często ludzi o "oświeconych" poglądach nazywa się lewac > twem. mnie to wcale nie dziwi, choć to kolejne uproszczenie Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:51 Niewątpliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:34 Opluwa się kościół również za stanowisko w sprawie aborcji czy eutanazji, a to nie jest sprawa endecko-narodowych poglądów. Wszyscy wymienieni przez nas duchowni, prezentują w obudwu sprawach bardzo klarowne i konserwatywne poglądy. Hrabia poruszył ważną kwestię. Opluwa się kościól, bo tak jest teraz modnie. Bez głębszego zastanowienia. Miesza się w jednym worku Rydzyka i Bonieckiego, eutanazję i antysemityzm i wiele innyc zupełnie skrajnych części kościoła katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:38 asienka32 napisała: > Opluwa się kościól, bo tak jest teraz modnie. > Bez głębszego zastanowienia. bardzo przepraszam, ja opluwam, czy raczej zwalczam, poglądy endecko-narodowe, i nie biorę udziału w dyskusjach n/t aborcji i eutanazji, które go tematu uważam za zastępcze Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:43 Zwalczasz również mnie, chociaż z narodową endecją mam tyle wspolnego co z Chińczykami :))) Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:47 asienka32 napisała: > Zwalczasz również mnie, chociaż z narodową endecją mam tyle wspolnego co z > Chińczykami :))) masz więcej wspólnego niz ci się wydaje :) i nie zwalczam ciebie tylko niektóre twoje poglądy Odpowiedz Link Zgłoś
hopp Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:41 > Hrabia poruszył ważną kwestię. Opluwa się kościól, bo tak jest teraz modnie. > Bez głębszego zastanowienia Czy krytyka to opluwanie? I skad wiesz, że bez głębszego zastanowienia? Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Sytuacja lekko schizofreniczna 19.11.05, 11:44 Krytyki słucham z zainteresowaniem. Ale słów katole, katoland, ciemnogród, pedalstwo czarnych nie specjalnie utożsamiam z krytyką. Odpowiedz Link Zgłoś
hopp Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:10 Zbyt dużo było bardzo bolesnych rozczarowań, żebym miała odwagę nazwać kogoś swoim autorytetem, ale najbliżej do tego chyba Karolowi Modzelewskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
marc1951 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:34 Karol Modzelewski,jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
chaber_vel_haber Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:34 tandem: michnik - maleszka Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:34 Wydaje mi się, że wielkich moralnych autorytetów nam nie potrzeba. Wielka tęsknota za ojcem Wirgiliuszem ( Hejże dzieci, hejże ha, róbcie wszystko co i ja), jest przejawem lenistwa umysłowego i moralnego. Potrzeba nam przyzwoitości powszechnego zastosowania, umiejetności samodzielnej oceny co jest przyzwoite, a na co przyzwolenia dać nie możemy. Nie wyklucza to, wręcz przeciwnie umożliwia, odczuwanie szacunku dla ludzi wybitnych i uczciwych, a także wzorowanie sie na nich z zachowaniem zdrowego krytycyzmu. Jeśli jednak będziemy z ludzi mniej lub bardziej wybitnych czynić żywe pomniki, możemy nie zauważyć, kiedy zejdziemy za nimi na manowce. Bałwochwalczym stosunkiem do nich czynimy im krzywdę. Pomnik łatwo obalić pod byle pretekstem. Wystarczy wykazać, za wielbionym bohaterem kryje sie człowiek z krwi i kości, z wieloma słabościami, by wszystkie jego zasługi zostały przekreślone. Zbyt namietna tęsknota za autorytetami jest bardzo niebezpieczna. łacno moze sie nim stać na ten przykład wielce szanowny Ojciec Rydzyk. Wojna na autorytety to już prawdziwe nieszczęscie. Jak wy obalacie nasz, to my obalimy wasz. Poszukamy, pogrzebiemy i cos złego wynajdziemy. Dlatego do niewinnego pytania Asieńki podchodziłabym z dużą ostrożnością. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:39 panidalloway napisała: > Dlatego do niewinnego pytania Asieńki podchodziłabym z dużą ostrożnością. czyżby sugerowała pani spisek asieńki mający na celu zaszufladkowanie forumowiczów? Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:44 Nie jestem podejrzliwa, a tylko ostrożna. Ostrożności nigdy dosyć, szczególnie, gdy o autorytetach mowa. Przeczytałeś tylko ostatnie zdanie.?( Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:49 panidalloway napisała: > Nie jestem podejrzliwa, a tylko ostrożna. Ostrożności nigdy dosyć, szczególnie, > > gdy o autorytetach mowa. > Przeczytałeś tylko ostatnie zdanie.?( przeczytalem calość, zacytowałem ostatnie zdanie, nie wgłębiając sie specjalnie w treść każdy ma taki autorytet na jaki go stać/na jaki zasłuzył Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:49 Autorytet molalny nie zawsze znacza osobę na pomniki. To czasem jest ktoś, kto swoim życiem pokazuje jak żyć aby być dobrym czlowiekiem. Na przykład Marek Kotański/śp/, ks. Nowak, siostra Małgorzata Chmielowska czy Janina Ochojska. Nie pouczają, nie mądrzą się /Kotański miał zapędy do tego, co przysparzało mu wrogów/ tylko czynią. Odpowiedz Link Zgłoś
hopp Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 11:56 > Nie pouczają, nie mądrzą się (...)tylko czynią. Właśnie! Dzięki, że przypomniałaś mi o Owsiaku. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 15:30 Owsiak to showman i cham, ktory kiedyś zrobił wielkie przedsięwzięcie charytatywne, ale dziś prowadzi przedsiębiorstwo pod nazwą WOŚP. Gdyby TVP przeznaczyła na zakup sprzętu, wpływy, które traci z reklam emitując za darmo Owsiaka, kupiłaby mniej więcej tyle samo sprzętu co WOŚP. Ponoć pracownicy i producenci TVP Owsiaka kochają, bo za nim idzie wielka kasa. Kiedyś już prowadziłam ostre dyskusje na ten temat i z tego co się zorientowałam nie jestem odosobniona w poglądach. Dlatego uwazam, ze Owsiak na miano autorytetu moralnego nie zasługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
matkakobiet Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:23 tylko ze ta cala kasa idzie na wyposazenie szpitali ii ciągle towrzy to przedsięwzięcie > Gdyby TVP przeznaczyła na zakup sprzętu, wpływy, które traci z reklam emitując za darmo Owsiaka, kupiłaby mniej więcej tyle samo sprzętu co WOŚP po peirwsze musialby wykazac taka cheć i wole ktorej do tej pory zadna telewizja w polsce ani na siwecie nie wykazala czy ty bylas ostatnio w pierwsyzm lepszym polskim szpitlau bieda jedyny znak nowoczensoci to tylko to co daje wosp tak samo karetki czy sprzet wopr itp po zatym owsiak moze jest showmanem i chamem ale pokazuje mlodym ludiozm ze w zyciu sa inne wartosci niz kasa kasa kasa pomoc innnym uczucie wspoldzialaniach w swoich programach promuje tez zwiedzanie poznawanie nowych kultur , potrafi zachęcić młodych ludiz by cały zimowy dzień lazili z puszką i zbierali pieniądze żeby uczyli się udzielać pierwszej pomocy fakt asienko czytalam wczesniejsze twoje posty i tobie i wielu podobnych wkurza to ze ten prostak potrafi zachecic do takiej postawy i takich dzialan nie potrafi tego wiekszosc księży polityków cyz nauczycieli ale fakt kontrowersyjny jest tylko ja nie rozumiem co jest zlegow byciu kontrowersyjnym? idealista nie musi byc idealny ale wierny swoim ideałom niekontrowersyjni sa calkowici konformisci tlyko ze tacy ida w uklady wiec ? jako autorytet daję ochojską to na pewno pewni chcialabym wymienic kogos z poslkich tworcow poetow kompozytorw rezyserow etc ale oni sa dla autorytetem za pracowitosc smialosc w dazeniu do celu. nie wiem jakie sa ich postawy morlane zreszta znac czyjac postawe moralna moga tlyko ludize z bliskiego otoczenia Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:27 Ja nie piszę że Owsiak robi coś złego, tylko daleka jestem od zachwytu nad WOSP. > ale fakt kontrowersyjny jest tylko ja nie rozumiem co jest zlegow byciu > kontrowersyjnym? Jakbyś matkokobiet przeczytała o czym jest ten wątek, to nie zadałabyś tak idiotycznego pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
matkakobiet Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:37 ale co jest zlegow byciu kontrowersyjnym bo dla kogos bycie kontrowersyjnym to chodzenie w różowych szpilkach dla kogoś przeklnianie dla kogoś głośne popieranie aborcji a dla kogoś glośne krzyczenie przeciw tabletkom antykoncepcyjnym sma nie wiesz co jestw byciu kontrowersyjnym zlego wiekszosc wielkich ludiz byla kontrowersyjna i pilsudzki i papież dla wielu wiec wytlumacz mi cow tym zlego ? Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:41 Nic w tym złego. Ale trudno jest za kontrowersyjność zasługiwać na miano autorytetu. A o tym jest dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
matkakobiet Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:57 asienka32 napisała: > Nic w tym złego. > Ale trudno jest za kontrowersyjność zasługiwać na miano autorytetu. A o tym > jest dyskusja. a czy ty wiesz co znaczy kontrowersyjny? ty chyba mylisz te pojecie z pojeciem skandalista asienko jak dla mnie moje autorytety osoby ktore ja szanuje nie musza byc autorytetami srodowisk lpru i niehc beda dla nich kontrowersyjne rozumiesz o co chodiz bo taki czlowiek o ktorym ty napislas sie w zyciu nie narodzil (i chyba dobrze)a ci ktorzy takich udaja to zwykli koniunturalisci Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 17:02 A Owsiak nie zachowuje się jak skandalista przy okazji rozwalania budek handlarzy na przystanku Woodstock, tylko dlatego, że postawili je na terenie, za który jego fundacja nie może brać kasy za dzierawę? Odpowiedz Link Zgłoś
matkakobiet Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 17:10 a ktos chcial zaorbic na jego imprezie nielgalnie mogl sie wkurzyc czyz nie? a chrystus tez budki porozwalal a jesli chodzi o zahcowanie to owsiak jest porywczy i wulgrany ale jesli chodzi o morlanosc to tak maz tatus idealista uczciwy odwazny pracowity oddnay sprawie ale wpadnie w szla nie jest nicyzm kontrowersyjnym to ludzka slabosc i ze dosc czesta wsrod ludzi kontrowersyjne jest to co niespotykane zazwyczaj wiec ? co do moich autorytetow ogolnopolskoznanych to jeszcze: ochojska tez moim zdnaiem bardzo w porzadku jest(ale ktos moze sie burzyc naprzykald ze jej stanowisko co do czeczeni wiec hcyba tez odpada co?) za postawe spoleczna mozna by wymienic oczywiscie jeszcze tego pana ktorego nazwiska nie pamietam ktory walczy o integracje osob niepelnosprawnych no i padlo tu gdzies nazwiskoz ktorym tez sie zgodzic musze- kazimierz staszewski Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 17:18 Legalnie, bo płacac wlaścicielowi terenu za dzierżawę. I tu jest problem. owsiak jest > porywczy i wulgrany ale jesli chodzi o morlanosc to tak maz tatus idealista > uczciwy odwazny pracowity oddnay sprawie Nie wiem jakim jest meżem i tatusie, pewnie nie gorszym od mojego męza. A porywczość i wulgaryzm to zwykłe prostactwo i chamstwo, a nie słabostka. Z jednej strony zachęca zieciaki do zbiorki pieniędzy /pochwalam/ a z drugiej uczy chamskiego wysławiania się i promuje styl bycia: róbta co chceta. Zarabia przy tym wielkie pieniądze /też nie potępiam/ i uważa się za omc boga /to już gorzej/. Czyli na autorytet moralny stanowczo za wiele ALE. Odpowiedz Link Zgłoś
matkakobiet Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 18:31 Zarabia przy tym wielkie pieniądze /też nie potępiam/ i uważa się za omc boga /to już gorzej/??????- skad te niusy z tv trwam;p a co do robta co chceta kazdy te zdanie zaleznie od swojej dojrzalosci zrozumie inaczej a wulgrayzmow nie pochwlam tylko chce ci uzmyslowic ze nie ma takich ludzi i nie beedzie i dobrze bo to jakas komiskowa sztuczna nieludzka postac niekontrowersyjny szanowany przez kazdego nie wchodzacyw uklady te zdanie ejst nielogiczne a morlanie pislam wiele razy ze nie znasz ani bartoszewskiego ani owsiaka ani nikogoz nich osobiscie wiec sama przestan zgrywac osobę ktora ma prawo oceniac czyjąś moralność lepiej niż inni a i napisalas szanowany przez wiekszosc to swego czasu owsiak byl wiec czego ty chcesz podla go ktos wczensiej jako przyklad a ty sie burzysz... kto jest do ciebie wiekszoscią do cholery sama sie gubisz a to dlatego ze ocenianie kogokolwiek jest subiektywne i nie znajdziesz obiektywnego Odpowiedz Link Zgłoś
matkakobiet Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 18:35 a jesli chodzi o kontrowersyjnosc to walesa to tez swietny przyklad a geremek sorry no jest inteligentny szanuje go ale czy autorytet .. jeszcze moralny? nie wiem za malo wyrazisty chyba nie pazuje do twoejgo postulatu Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 20.11.05, 08:19 >skad te niusy z tv trwam;p Takie argumenty działają na mnie jak płachta na byka, więc nei skomentuję tak jak mach ochotę to zobić. > a wulgrayzmow nie pochwlam tylko chce ci uzmyslowic ze nie ma takich ludzi i ni > e > beedzie i dobrze Zwykła przyzwoitośc nakazuje przy rozmowach np. z przedstawicielem duzego banku zachowywać się zgodnie z ogólnie przyjętą etykietą. Jeśli facet ok. pięćdziesiatki tego nie wie lub nie potrafi to znaczy, że coś z nim jest nie tak. Ów przedstawiciel,osoba dla mnie mocno wiarygodna, Owsiakiem był załamany a całą machiną WOSP zniesmaczony i zażenowany. kto jest do > ciebie wiekszoscią do cholery sama sie gubisz a to dlatego ze ocenianie > kogokolwiek jest subiektywne i nie znajdziesz obiektywnego Przez cały czas powtarzam, ze dyskutujemy w tym wątku o autorytecie moralnym a nie tym, czy chamstwo Owsiaka jest do przyjęcia czy nie. Dla mnie słowo autorytet zobowiązuje również do umiejętnosci zachowania się w odpowiednich sytuacjach czyli np. jak kląć to przynajmniej wiedziec kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 12:03 Jest bardzo wielu ludzi, ktorych należy szanować, bardziej lub mniej znanych i dobrze o tym przypominać, bo cierpimy na jakiś głęboki deficyt szacunku. W tym sensie można na przykład uważać za autorytet babcię z parteru, która mimo biedy karmi bezdomne koty, nawet jak nosi typowe dla osób ubogich nakrycie głowy. Autorytet w dziedzinie wrażliwośći, lecz już nie koniecznie w dziedzinie rozeznania politycznego. Szanujmy ludzi za dobro, które czynią, ale nie wyrywajmy go sobie (OŚP na ten przykład.) Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 12:43 Właściwie to jest ciekawy problem z tą Babcią. Małe dobro czynione gdzieś w kąciku, wymagjace wielkich wyrzeczeń, nigdy nie dostrzeżone, a często wyszydzone i dobro wielkie bo czynione na wielką skalę, rozpoznane i światu ogłoszone. To pierwsze nie zaraża, nie porywa, nie ma swoich wyznawców. To drugie porywa tłumy, czyni cuda, ale bardziej jest bezbronne od pierwszego. Jest łakomym kąskiem. Tak wielu chce je ukraśc i podrobić, zawłaszczyć znaki rozpoznawcze i tak wielu bezbronnych daje sie nabrać.(siostra Teresa i księżna Diana) Jesli wielki autorytet się pomyli, utraci samokrytycyzm, wielkie też czyni szkody. Jeśli nie potrafi się obronić przed bezprawnym powoływaniem się nań, może być zniekształcany przez ludzi złej woli. Może więcej o nas mówi nie to, jakie mamy wielkie autorytety, ale co wzbudza nasz szacunek na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
melisa-bb Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 14:11 Kocham wszystkie stare babulki w moherowych berecikach karmiace koty. Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 14:28 Ja niestety znam tylko jedną i jest trochę niesympatyczna, bo nie lubi psów. Z autorytetami zawsze jest jakiś kłopot. Odpowiedz Link Zgłoś
melisa-bb Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 15:56 Ona nie lubi pieskow bo sie boi o swoje koty. Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:01 Toteż ja jej stosunek do psów rozumiem, ale nie podzielam, a do kotów i rozumiem i podzielam. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 15:38 asienka32 napisała: > Nie pouczają, nie mądrzą się Jakis palant powie ze Michnik, albo Herbert sie madrzyli i juz nie sa autorytetami moralnymi! Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 15:53 > Jakis palant powie ze Michnik, albo Herbert sie madrzyli > i juz nie sa autorytetami moralnymi! Nawet wymądrzać się trzeba umieć, o czym boleśnie przekonałsię Donald przeżynając II turę wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 15:55 asienka32 napisała: > > Jakis palant powie ze Michnik, albo Herbert sie madrzyli > > i juz nie sa autorytetami moralnymi! > Nawet wymądrzać się trzeba umieć, o czym boleśnie przekonałsię Donald > przeżynając II turę wyborów. Zas najkorzysteniej jest klamac, oszukiwac i pomawiac, o czym tryumfalnie przekonal sie Lech Kaczynski wygrywajac, II ture wyborow. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 15:58 Pomawiali, kłamali i oszukiwali obaj. Tyle, ze Kaczyński robił to profesjonalniej i skuteczniej. To jest wątek o moralnych autorytetach, a obaj panowie na pewno na ich miano nie zasługują, więc kończę tu i teraz dyskusję o II turze. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:01 asienka32 napisała: > Pomawiali, kłamali i oszukiwali obaj. Tyle, ze Kaczyński robił to > profesjonalniej i skuteczniej. Klamiesz. Nie ma i nie bedzie dowodow ze Tusk klamal. Juz jest pelno dowodow za oszukiwal i klamal Kaczynski. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:15 Historyk z zawodu i pasji mówi zdecydowanym tonem,ze dziadek w Wermahcie nie służył podczas gdy ogólnie dostępne źódła dowodzą jednoznacznie, że służył? Nie bądź śmieszny. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:31 Byla mowa o dowodach a nie o przypuszczeniach i smiesznosci. Przejdz na pozom faktow a nie propagandy Kurskiego.. Nie manipuluj! Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:34 A masz dowód, ze Kaczyński Lech kłamał? Takie same przypuszczenia na podstawie okoliczności i poźniejszych wydarzeń, wiec sam uprawiając propagande nie zarzucaj jej innnym. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:36 asienka32 napisała: > A masz dowód, ze Kaczyński Lech kłamał? Pelno ich w prasie i innych mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:39 Dla obrony twoich teorii niezbitym dowodem jest poszlaka. Dla teorii sprzecznych poszlaka jest poszlaką albo kłamstwem :))) Wybacz, ale to nie jest dyskusja tylko zwykły bełkot z Twojej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:47 asienka32 napisała: > Dla obrony twoich teorii niezbitym dowodem jest poszlaka. > Dla teorii sprzecznych poszlaka jest poszlaką albo kłamstwem :))) > Wybacz, ale to nie jest dyskusja tylko zwykły bełkot z Twojej strony. Belkot to jest faktycznie, ale nie z mojej strony, bo to TY NAPISALAS! Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Asienko podpis w stopce to jak nic protenstantyzm 19.11.05, 20:21 asienka32 napisała: > Dla obrony twoich teorii niezbitym dowodem jest poszlaka. > Dla teorii sprzecznych poszlaka jest poszlaką albo kłamstwem :))) > Wybacz, ale to nie jest dyskusja tylko zwykły bełkot z Twojej strony. Natomiast cieszy mnie towje poruszenie na forum. Zawsze zjawiasz się, gdy PiS potrzebuje kłamcy. Dobranoc. Swoją drogą mogę się założyć, że nie jesteś kobietą. Żadna kobieta nie cieszy się z rozpadu domu. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Asienko podpis w stopce to jak nic protenstan 20.11.05, 08:22 >Swoją drogą mogę się założyć, że nie jesteś kobietą . Żadna kobieta nie cieszy się z rozpadu domu. Proszę bardzo, zakładaj się z kim chcesz i o co chcesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 20:18 asienka32 napisała: > A masz dowód, ze Kaczyński Lech kłamał? Takie same przypuszczenia na podstawie > okoliczności i poźniejszych wydarzeń, wiec sam uprawiając propagande nie > zarzucaj jej innnym. Mówił o Polsce solidarnej a nie o policyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 20.11.05, 08:25 A gdzie masz w Polskę policyjną? I co mógl zrobić w tej sprawie facet, ktory jeszcze nie został zaprzysiężony na prezydenta RP? Może Kwach coś namieszał a tobie się zwyczajnie pochrzaniło w liberalnej główce kto tu jeszcze nam milościwie prezydentuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 20:17 asienka32 napisała: > Historyk z zawodu i pasji mówi zdecydowanym tonem,ze dziadek w Wermahcie nie > służył podczas gdy ogólnie dostępne źódła dowodzą jednoznacznie, że służył? > Nie bądź śmieszny. Ta sam się zresztą wcelił :-) Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 20.11.05, 08:33 > Ta sam się zresztą wcelił :-) I własnie na tym drobnym szczególe głupek Kurski pojechał po geniuszu Tusku jak po zakłamanym smarkaczu :) Zapewne Józef Tusk został wcielony do Wermahtu siłą /jak wielu innych Polaków/ i nic złego ani haniebnego w tym nie było. Kolejny wojenny dramat. Tyle, że Donald chciał przekombinować i wyszło mu dosyć fatalnie, bo jeśli nie wiedział rzeczywiście, że dziadek w Wermahcie służył, to dał ciała jako historyk a jak wiedział to wyszedlna zwyklego malutkiego krętacza. Kurskiego nie trawię /i tak nie przyjmiesz tego do wiadomości/ i całą tę sprawę uważam ze obrzydliwą, ale klasę człowieka ocenia się również po tym jak potrafi poradzić sobie z niewybrednymi atakami. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer PiS (Kłamstwo profesjonalne) :-) 19.11.05, 20:16 asienka32 napisała: > Pomawiali, kłamali i oszukiwali obaj. Tyle, ze Kaczyński robił to > profesjonalniej i skuteczniej. Kaczyński moralnym aotorytetem IV RP :-) Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: PiS (Kłamstwo profesjonalne) :-) 20.11.05, 08:36 > Kaczyński moralnym aotorytetem IV RP :-) W ogóle nie. Ale w twojej wypranej liberalnymi hasełkami makówce i tak to jest nie do pojęcia, że mam takie zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Grzegorz Piechna 19.11.05, 12:07 bryt.bryt napisał: > Wszyscy kochamy Grzegorza. :-) Grzegorza Rasiaka ;)? A tak powaznie to nie ma jeszcze się czym emocjonować panie bryt, poczekamy zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 12:47 A po co Ci ktoś taki? Odpowiedz Link Zgłoś
indris A co to znaczy autorytet ? 19.11.05, 14:48 Są DWA znaczenia tego słowa, w istotny sposób różne. Pierwsze (i powszechniejsze) oznacza kogoś kogo się szanuje. Drugie, mniej znane, oznacza kogoś, czyje sądy się uznaje za słuszne TYLKO ze względu na to, że to on właśnie je głosi. W pierwszym znaczeniu niekwestionowanym przez większść autorytetem jest chyba Władysław Bartoszewski. W drugim znaczeniu niekwestionowanego autorytetu NIE MA i to bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ubekkubek Re: Chcialam poważnie podyskutowac w tym wątku :( 19.11.05, 15:33 Przepraszam. Poważnie nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Chcialam poważnie podyskutowac w tym wątku :( 19.11.05, 15:55 I w 99% przypadków to jest zaletą w tym przybytku dla mądrali :) Odpowiedz Link Zgłoś
melisa-bb Re: Chcialam poważnie podyskutowac w tym wątku :( 19.11.05, 16:00 Wolnośc to nie "róbta co chceta". Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Wolność jest wtedy kiedy za bezmyślne 19.11.05, 16:37 nazwanie nazistą kogokolwiek płaci się mu po cywilnej rozprawie odszkodowanie o zniesławienie. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 16:43 Tzw. "moralne autorytety" nie powinny byc ucielesniane w postaci jednostek bo one tez popelniaja bledy. Kult jednostki wzial sie wlasnie z idei wyzszosci moralnej jednej osoby nad innymi. Spoleczenstwo musi czerpac z ogolu doswiadczen na poziomie zarowno zbiorowym jak i indywidualnym i na tym opierac swoje wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 17:13 Długo myslałam, kto z zyjących po Janie Pawle może być autorytetem moralnym Polaków i w kim mogą szukać oparcia. I wyszło mi, że ostał nam się Lech Wałęsa. LECH WAŁĘSA Zdaje się, że będzie on nam autentycznie potrzebny. Bardzo mi się nie podobaja kłamstwa i krętactwa Kaczyńskich. Wygląda na to, że zaczynają jak w tym przysłowiu: od rzemyczka... a więc mamy dziwne, budzące mieszane uczucia nominacje. Dziwne pojmowanie skromności, mam na myśli lot na urlop na Sycylię za pieniądze podatnika... to są narazie drobiazgi ale mają jakąś taka ponurą niepokojącą wymowę. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Co do Wałęsy się zgadzam 19.11.05, 17:20 ale nie za konflikt z Kaczyńskimi. To nie ma zwiazku z byciem lub nie autorytetem. Tylko za Solidarnosć, markę na świecie i intuicję polityczną, a także niezlomność w zasadach jakimi się kieruje. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Zacznijmy moze od genezy tego, czym jest tzw. 19.11.05, 17:09 "autotytet moralny". Otoz jest to czlowiek ustanowiony przez GW tym mianem celem wspierania swym "nieomylnym" i "ostatecznym" zdaniem jej linii politycznej i swiatopogladowej. Do tego z tym autorytetami jest jeszcze jeden klopot. Zobacz przyklad Niesiolowskiego. Jeszcze 10 lat temu GW wylewala mu podobne kubly pomyj na glowe jak dzis wylewa na Kacorow na przyklad. A dzis jak Niesiolowski zmienil linie jeszcze chwile a zostanie ustanowiony przez GW autorytetem moralnym ... Tak wiec autorytet moralny to tylko czlowiek mianowany przez GW tym mianem (dlugookresowo lub doraznie) w celu realizacji jedynej slusznej linii GW. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com LECH WAŁĘSA 19.11.05, 17:20 Długo myslałam, kto z zyjących po Janie Pawle może być autorytetem moralnym Polaków i w kim mogą szukać oparcia. I wyszło mi, że ostał nam się Lech Wałęsa. LECH WAŁĘSA Zdaje się, że będzie on nam autentycznie potrzebny. Bardzo mi się nie podobaja kłamstwa i krętactwa Kaczyńskich. Wygląda na to, że zaczynają jak w tym przysłowiu: od rzemyczka... a więc mamy dziwne, budzące mieszane uczucia nominacje. Dziwne pojmowanie skromności, mam na myśli lot na urlop na Sycylię za pieniądze podatnika... to są narazie drobiazgi ale mają jakąś taka ponurą niepokojącą wymowę. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Re: LECH WAŁĘSA 19.11.05, 17:23 Z punktu widzenia tego co napisalem masz racje. Teraz akurat Walesa jest dla GW uzyteczny. Z punktu widzenia tego co sam slyszalem na wlasne uszy podczas zajec z Drzycimskim jego pierwszym rzecznikiem prasowym bylbym ostrozniejszy. Drzycimski do dzis zachowal pewien stopien lojalnosci wobec Walesy i nie powiedzial duzo, jednak to co powiedzial juz wystarczylo, zeby wysnuc pare wnioskow. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: LECH WAŁĘSA 19.11.05, 17:33 U Wałęsy bardzo sobie cenię odwagę i niezależność. Posiada też mądrość życiową i szanuje go właściwie cały świat. Dobrze, że kogoś takiego mamy. A jakieś tam drobiazgi i przywary, a kto ich nie ma. Ja mam swoje żale do Wałęsy np. za to, że tak długo trzymał przy sobie Wachowskiego... No cóż tylko Pan Bóg nie popełnia błędów... Lecha Kaczyńskiego to że poleciał na urlop na koszt państwa też jeszcze nie dyskwalifikuje, chyba, że nadużywanie władzy wejdzie mu w krew. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Re: LECH WAŁĘSA 19.11.05, 17:39 Tu nie chodzi o te przywary. A teraz to co slyszalem na wlasne uszy. 1. Nie wiem, czy wiesz ale Drzycimski podal sie do dymisji krotko po tym jak Walesa zostal preziem. Pozostal na tym stanowisko do czasu wybrania nowego rzecznika co jak pamietam troche trwalo (ponad rok chyba). Pozostal na zasadzie lojalnosci. I teraz najwazniejsze wiesz czemu Drzycimski podal sie do dymisji ? 2. Stwierdzil (cytuje tylko sens slow juz pare minelo). Walesa jak zostal prezydentem zaczal realizowac polityke o 180% inna niz deklarowal w kampanii. Zaczelo sie wspieranie lewej nogi itp. Czyli - wnioski kazdy wyciaga sam. Ja wyciagnalem swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: LECH WAŁĘSA 19.11.05, 17:55 frank_drebin napisał: Walesa jak zostal > prezydentem zaczal realizowac polityke o 180% inna niz deklarowal w kampanii. > Zaczelo sie wspieranie lewej nogi itp. > Czyli - wnioski kazdy wyciaga sam. Ja wyciagnalem swoje. Prezydentura Wałęsy? Chyba ją przegrał. Tu się przychylam do Twojej opinii. Chociaż chyba jeszcze nie mamy na ten temat takich dogłębnych analiz. Taką kropką nad "i" w tej materii była przegrana z Kwaśniewskim. Ale może to była cena jaką musiał zapłacić za (powiem szumnie) swojej wielkość. Bo do tej wielkości Wałęsie brakowało pokory. To przez brak pokory i zaufania do ludzi przegrał prezydenturę. Ale tych cech nabawił się w czasie kiedy był traktowany jak sierżant w okopach - i miał tam pozostać. Od myślenia mieli być inni. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Zacznijmy moze od genezy tego, czym jest tzw. 19.11.05, 17:23 Autorytet moralny, czyli ktośkto wzbudza powszechny podziw i szacunek, niekoniecznie pouczający innych. No i broń boże samozwańczy autorytet moralny. O tych namaszczonych przez GW już pisalismy potoki słów i z tego co się orientuję chyba mamy /Ty i ja/ podobne zdanie w sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin W tym ujeciu wytezylem mozgownice i nie znam 19.11.05, 17:26 nikogo takiego. Z mojego punktu widzenia zaznaczam. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com LECH WAŁĘSA 19.11.05, 17:38 Oczywiście Lech Wałęsa nie mieści się w profilu autorytetów via GW. Zdaje się, że o to poszło w wojnie na górze. Że traktowano go jak sierżanta w okopach. Kiedyś takie sformułowania użył Jacek KUroń. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: LECH WAŁĘSA 19.11.05, 17:40 Od kiedy Wałesa publicznie krytykuje Kaczorów profi GW jakby trochę złagodniał w sprawie byłego prezydenta RP :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: LECH WAŁĘSA 19.11.05, 17:50 sawa.com napisała: > Oczywiście Lech Wałęsa nie mieści się w profilu autorytetów via GW. Zdaje się, > że o to poszło w wojnie na górze. Że traktowano go jak sierżanta w okopach. > Kiedyś takie sformułowania użył Jacek KUroń. Faktycznie zdaje Ci sie. Poszlo nie o to. Walesa zaczal ludzi jak bezuzyteczne bufory, podpuszczony przez Kaczynskich. Zaczął od Wujca, skończył na Mazowieckim. Przez Turowicza, Michnika, Kuronia. Gdy zostal sam, Kaczynsci potraktowali Walese jak zuzyty bufor. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: LECH WAŁĘSA 19.11.05, 17:58 dr.szfajcner napisał: > sawa.com napisała: > > > Oczywiście Lech Wałęsa nie mieści się w profilu autorytetów via GW. Zdaje > > się, > > że o to poszło w wojnie na górze. Że traktowano go jak sierżanta w okopac > h. > > Kiedyś takie sformułowania użył Jacek KUroń. > > Faktycznie zdaje Ci sie. > Poszlo nie o to. > Walesa zaczal ludzi jak bezuzyteczne bufory, > podpuszczony przez Kaczynskich. > Zaczął od Wujca, skończył na Mazowieckim. > Przez Turowicza, Michnika, Kuronia. > > Gdy zostal sam, Kaczynsci potraktowali Walese > jak zuzyty bufor. Po prostu w tym towarzystwie potrzebny był mądry psychoterapeuta. Po takiej traumie jak stan wojenny to i tak panowie jakoś sobie poradzili. Mogło być jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: LECH WAŁĘSA 19.11.05, 18:03 sawa.com napisała: > Po prostu w tym towarzystwie potrzebny był mądry psychoterapeuta. Po takiej > traumie jak stan wojenny to i tak panowie jakoś sobie poradzili. Mogło być > jeszcze gorzej. Jest jeszcze gorzej. Teraz to towarzystwo doszlo do wladzy, nie zmieniajc zbytni o metod. Starym zwyczejem zwoeje winy przypisali innym i udaj ze posyadja czyste rece sumienia. ( Sumienia moze nawet czyste - nieuzywane ). Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: LECH WAŁĘSA 19.11.05, 18:11 dr.szfajcner napisał: > Jest jeszcze gorzej. > Teraz to towarzystwo doszlo do wladzy, > nie zmieniajc zbytni o metod. > Starym zwyczejem zwoeje winy przypisali > innym i udaj ze posyadja czyste rece sumienia. > ( Sumienia moze nawet czyste - nieuzywane ). Nie mamy wyjścia. Musimy zaufać instytucjom demokratycznym i nam jako społeczeństwu, że nie damy się ubezwłasnowolnić. To miałam na myśli mówiąc, że to dobrze, że mamy Wałęsę. On się sprawdził. I jeśli będzie trzeba to znów przeskoczy przez płot. Nie sądzę jednak, żeby to było konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: LECH WAŁĘSA 19.11.05, 18:15 sawa.com napisała: > To miałam na myśli mówiąc, że to dobrze, że mamy Wałęsę. On się sprawdził. I > jeśli będzie trzeba to znów przeskoczy przez płot. Pilnowac trzeba arcymocno, bo obawiam sie ze takich frajerow jak Walesa, Michnik, Kuron, a przede wszystkim Balcerowicz jeszcze dlugo nikt nie bedzie chcial odgrywac. A niestety, zdaje sie ze Kaczynscy na to wlasnie licza. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Bronislaw Geremek 19.11.05, 17:39 co roku wybierany przez GW na "Czlowieka Roku" Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: Bronislaw Geremek 19.11.05, 17:41 Nie dorośliśmy do Geremka jako moralnego autorytetu :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Bronislaw Geremek 19.11.05, 17:53 asienka32 napisała: > Nie dorośliśmy do Geremka jako moralnego autorytetu :) Teraz sie zgadza. Spora czesc Polakow nie dorosla. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Bronislaw Geremek 19.11.05, 18:01 dr.szfajcner napisał: > asienka32 napisała: > > > Nie dorośliśmy do Geremka jako moralnego autorytetu :) > > Teraz sie zgadza. > Spora czesc Polakow nie dorosla. Szanuję Pana prof. Geremka. Pamiętaj też dowcip: Prof. Geremek na schodach. Nie widomo czy schodzi na dół czy wychodzi na górę. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Bronislaw Geremek 19.11.05, 18:12 sawa.com napisała: > Szanuję Pana prof. Geremka. Pamiętaj też dowcip: Prof. Geremek na schodach. > Nie widomo czy schodzi na dół czy wychodzi na górę. Wole pomietac o jego niewatpliwych zaslugach: Gdy on byl ministrem spraw zagranicznych, mielismy poprawne stosunki z wszytskimi sasiadami, za wyjatkiem Ukrainy, mielismy dominujaca pozycje w Trojkacie Wyszehrackim, znaczacy udzial w osi Paryz-Berlin-Warszawa, sukcesy w negocjacjach z UE ( Nicea!! ), i bardzo przyjazne sosunki z USa bez dawania dupy w Iraku. Acha - dostalismy od Niemiec odszkodowania dla pracownikow przymusowych ( dzieki podpieciu sie pod Zydow ). W ciagu 4 lat od czasu gdy odszedl - mamy poprawne stosunki tylko z Ukraina, zandego znaczenia w Trojkacie Wyszehradzkim, wypadlismy z Osi Paryz-Brlin-Warszawa na rzecz Moskwy, Niemcy zadaja od nas odszkodowan, za Z ameryka wiadomo ....i nie potrafimy znalezc sojusznikow w zadnych negocjacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Re: Bronislaw Geremek 19.11.05, 18:25 Za to dr. dorosl. Juz tak sie zblaznil na poprzednim nicku, ze az musial zmienic ;) To byloby tyle na temat dorastania ;) dr.szfajcner napisał: > asienka32 napisała: > > > Nie dorośliśmy do Geremka jako moralnego autorytetu :) > > Teraz sie zgadza. > Spora czesc Polakow nie dorosla. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner <lodzoez Wszechplska 20.11.05, 09:59 frank_drebin napisał: Nim zabierzecie glos Poruczniku na temat dorastania, to zdejmijcie najpierw krotkie bawarskie spodenki. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka.z.zapalkami1 Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 18:16 Tadeusz Mazowiecki i Leszek Kołakowski Odpowiedz Link Zgłoś
smok5 Mazower i ten drugi 19.11.05, 18:26 autorytety hahaha. Ten pierwszy odpowiedzialny za całe obecne bagno - litośnik komuchów. Ten drugi zwyczajny marksista -tfu. Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 18:52 asienka32 napisała: > Wsród żyjących oczywoiście, do tego niekwestionowanym przez większośc, > niekontrowersyjnym i nie powiązanym z żadnymi układami? I spodziewała się w tej kwestii poważnej dyskusji. Udało się! Trwa w najlepsze dyskusja o moralności i o tym , co nas Polaków łączy. Co prawda próbowałam, temu jeszcze jednemu niby to poczciwemu pomysłowi na opluwanie ludzi jakoś tam dla Polski zasłużonych nogę podłożyć, ale cóż mogę biedna, sama jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 19:16 panidalloway napisała: > asienka32 napisała: > > > Wsród żyjących oczywoiście, do tego niekwestionowanym przez większośc, > > niekontrowersyjnym i nie powiązanym z żadnymi układami? > I spodziewała się w tej kwestii poważnej dyskusji. > Udało się! Trwa w najlepsze dyskusja o moralności i o tym , co nas Polaków > łączy. > Co prawda próbowałam, temu jeszcze jednemu niby to poczciwemu pomysłowi na > opluwanie ludzi jakoś tam dla Polski zasłużonych nogę podłożyć, ale cóż mogę > biedna, sama jedna. Nie rozumiem. Dlaczego uważasz, że jest to pomysł na opluwanie ludzi? Zdumiewasz mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 19:31 To może przeczytaj tę dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 20:42 panidalloway napisała: > To może przeczytaj tę dyskusję. Przeczytałam ją. Przyznaje, że biegiem. Nie zauważyłam nic strasznego. Normalna roznica zdań w niektórych miejdscach. Nie obraź się ale myślisz kategoriami prezydenta Poznania. Ponieważ sa agresywni przeciwnicy gejowskiego pokazywania światu ichnich odmienności, więc nie pozwolę - myśli pan prezydent - na pokojową demonstrację. Jest to oczywiście złamanie praw konstytucyjnych (prawa do pokojowej demonstracji) i ugięcie się pod presją grup awanturniczych. Nici wyszły z takiego myślenia. Bataliony Policji i tak musiał ściągnąć i odgradzać jednych od drugich. Ja osobiście jestem przeciwna żeby polską ulicą rządzili ogoleni na gołą pałę młodziani o aparycji, którą lepiej niespotkać w ciemnym zaułku. Odpowiedz Link Zgłoś
ius_et_lex Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? Matka 19.11.05, 19:28 >>Za stworzenie domu, w którym zrodził się świat wartości odmieniających Polskę, Życie Warszawy uhonorowało Jadwigę Kaczyńską tytułem Człowieka Roku. – Nie mam recepty, jak wychować dzieci na przywódców narodu. Ich zainteresowania mogą wynikać z tego, że w naszej rodzinie mężczyźni zawsze interesowali się polityką, która była głównym tematem rozmów – wyznała na wczorajszej uroczystości w Domu Dziennikarza Jadwiga Kaczyńska<< www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_ListNews1&news_cat_id=9&news_id=74709 Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Kto jest w Polsce moralnym autorytetem? 19.11.05, 21:09 Nie obrażam się. Jestem przeciw( rzadzeniu łysych na ulicach). Co do dyskusji pozostaję przy swoim. Po jakiego diabła zaczynać wątek, który musi prowadzić do kolejnego międlenia, że Owsiak cham, Mazower tfu i awantury o to,kto bardziej kłamał z tym Wehrmachtem i to pod pretekstem ,że szuka się czegoś wspólnego. Przyzwyczaimy się, że tak wygląda normalna wymiana poglądów. Ja nie chcę i myślę, że fajnie byłoby wybić się na normalniejszą. Odpowiedz Link Zgłoś