Dodaj do ulubionych

Co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków??

• incognitto Kto to jest A. Szaron ... 05.01.06, 17:36
      po_godzinach napisała:

> Na takie pytanie nie godzi się nawet odpowiadać.
      > Wstyd je zadawać.

..że świat wstrzymuje oddech obserwując stan jego zdrowia?

takie pytanie przed_ godzina w prI PR zadał dziennikarz Sz. Weisowi
      tez jakis niedouczony chyba:)
      • po_godzinach Re: Kto to jest A. Szaron ... 05.01.06, 17:51
        Jeśli zgodzimy się, że konflikt palestyński ma coś wspólnego z pokojem na
        świecie, to zgodzimy się również, że choroba przywódcy Izraela nie jest bez
        całkowitego znaczenia. Ton i styl dziennikarski pozostawiając na boku. Może
        dziennikarz był na praktyce? :)
        • incognitto Re: Kto to jest A. Szaron ... 05.01.06, 18:01
          po_godzinach napisała:

> Jeśli zgodzimy się, że konflikt palestyński ma coś wspólnego z pokojem na
          > świecie, to zgodzimy się również, że choroba przywódcy Izraela nie jest bez
          > całkowitego znaczenia. Ton i styl dziennikarski pozostawiając na boku. Może
          > dziennikarz był na praktyce? :)

najpierw musimy się zgodzić, że nia ma głupich pytań, sa głupie odpowiedzi, do tego zmierzala moja odpowiedź na Twoj zarzut:)
          • po_godzinach Re: Kto to jest A. Szaron ... 05.01.06, 18:02
            Owszem, są głupie pytania - więc się i nie zgodzimy.
    • smok5 Szukałem. 05.01.06, 17:42
      I dalej nie znalazłem NIC.
      • hulaj_dusza Re: Szukałem. Pamiętasz jakieś lektury... 05.01.06, 17:43
        ... z dzieciństwa?
        • smok5 'Dno oka" 05.01.06, 17:53
          Jak byli zydowscy wieżniowie obozów koncentracyjnych jako funkcjonariusze UB
          stosowali metody SS w wieżieniu na Klosterstrasse w Gliwicach. Polecam
          -pouczająca lektura.
          • hulaj_dusza Re: 'Dno oka" - miałeś bardzo smutne dzieciństwo 05.01.06, 19:37
            smok5 napisał:

> Jak byli zydowscy wieżniowie obozów koncentracyjnych jako funkcjonariusze UB
            > stosowali metody SS w wieżieniu na Klosterstrasse w Gliwicach. Polecam
            > -pouczająca lektura.

Znasz z dzieciństwa tylko tę jedną książkę?
            Nic dziwnego, że piękno ojczystego języka
            jest dla ciebie pojęciem abstrakcyjnym...
            • smok5 Ja tego nie pamiętam, 05.01.06, 19:42
              ale niektórzy z mojej rodziny tak :(.
              • hulaj_dusza Re: Ja tego nie pamiętam... 05.01.06, 20:11
                Skąd możesz wiedzieć, co MOJA rodzina pamięta?
                Ale ja nie mam zwyczaju na forum publicznym rozdzierać szat...

Nie czytałeś ksiązek, o których tutaj juz pisano? Nie znasz "Lokomotywy", etc.?
                Po prostu ci nie wierzę!
                • smok5 Pewnie,że znam 05.01.06, 20:25
                  i lubię je. Nie mam uprzedzeń antysemickich -tyle tylko,że mają oni również
                  czarną karte w naszej historii podobnie jak Niemcy i ruscy. I nie widze w naszej
                  historii żyda o którym mógłbym powiedziec Wielki Przyjaciel Polaków.
                  • hulaj_dusza Re: Pewnie,że znam 05.01.06, 20:31
                    smok5 napisał:

> i lubię je. Nie mam uprzedzeń antysemickich -tyle tylko,że mają oni również
                    > czarną karte w naszej historii podobnie jak Niemcy i ruscy. I nie widze w
                    nasze
                    > j
                    > historii żyda o którym mógłbym powiedziec Wielki Przyjaciel Polaków.

Naprawdę? Nie słyszałeś o Januszu Korczaku? Wyobraź sobie, że znam kilka
                    starszych już mocno osób, które wychowywał w "swoim" domu dziecka...
                    Byli Polakami, więc nie zostali wzięci do getta i nie spotkał ich los
                    Doktora Korczaka i jego żydwoskich dzieci - śmierć w Treblince...
                    • maaac Re: Pewnie,że znam 06.01.06, 05:53
                      1. smok jest oszustem - część spraw o których twierdzi jakoby on przeżył,
                      widział, wiedział nie bardzo trzyma się przy bliższym przyjżeniu całości.

2. O polskich Żydach nie można mówić "Wielki Przyjaciel Polaków" ponieważ
                      niejednokrotnie byli z nich bardziej Polacy - niż taki np. smok. Jak się
                      rozejrzeć po polskich bohaterach narodowych, wybitnych twórcach, naukowcach to
                      po zastosowaniu kryterium "czystości narodowo-rasowej" ciekawe ilu by się
                      ostało.
                      • smok5 Co ci nie pasuje? 06.01.06, 06:13
                        To ze zabili siostrę mojego dziadka w świętochłowicach wczesniej katujac ją w
                        wiezieniu w Gliwicach, czy to ze mój ojciec uciekł na zachód a nas nie puszczono
                        na jego pogrzeb? Nie wszyscy wspominają okres PRL-u jako czas wiecznej
                        szczęśliwosci towarzyszu.
                      • smok5 Jeszce jedno nie nazywaj nikogo oszustem 06.01.06, 06:15
                        ja juz pisałem pisz o sobie prawde albo nie pisz nic.Dotyczy to również mnie.
                        Nie podoba mi się twoj post.
                        • maaac Re: Jeszce jedno nie nazywaj nikogo oszustem 06.01.06, 06:18
                          Może Ci się i nie podobać - nie zmienia to faktu, że jak wytykam ci
                          nieścisłości w twoich wypowiedziach to zmieniasz temat lub znikasz.
        • incognitto Żydzi utworzyli Polakom "Solidarność" 05.01.06, 17:56

i nią kierowali

Wiadomo jaki wpływ na ruch robotniczy w Polsce mial KOR, wiadomo tez kto KORem kierował, czy zatem w przyszłości, w podobnym watku na forum jakies gazety
          padnie m.in taka jw odpowiedź?
          • po_godzinach Re: Żydzi utworzyli Polakom "Solidarność" 05.01.06, 17:57
            Już padła :).

• incognitto Re: Żydzi utworzyli Polakom "Solidarność" 05.01.06, 17:59
              po_godzinach napisała:

> Już padła :).

haha:)
              a prosił ich kto??
              • po_godzinach Re: Żydzi utworzyli Polakom "Solidarność" 05.01.06, 18:10
                Owszem.
                • incognitto Re: Żydzi utworzyli Polakom "Solidarność" 06.01.06, 16:52
                  po_godzinach napisała:

> Owszem.

Np ??
      • hulaj_dusza Re: DO smoka5, patrioty... 06.01.06, 11:35
        Znasz na pewno "Czerwone maki pod Monte Cassino"?
        To taki patriotyczny utwór...
        Wyobraź sobie, że muzykę do niego skomponował Żyd...
        Pocztaj sobie o nim:

pl.wikipedia.org/wiki/Alfred_Sch%C3%BCtz
        • hulaj_dusza Re: DO smoka5, patrioty... Żydzi walczyli i ginęli 06.01.06, 12:04
          także za ciebie, smoku5!!!

...Z boku pierwszego rzedu grobow, na 18 z nich umieszczono zamiast krzyzy
          tablice z gwiazdami Dawida. To mogily zabitych zolnierzy-Zydow - tych, ktorzy
          nie porzucili Drugiego Korpusu w Palestynie (sposrod 4000 zolnierzy i oficerow
          pochodzenia zydowskiego okolo 3500 odeszlo wowczas
          z polskich oddzialow przylaczajac sie do zydowskich organizacji podziemnych
          dzialajacych na rzecz powstania niepodleglego Izraela - gen. Anders zignorowal
          dezercje i nie podjal zadnych krokow w celu odszukania czy ukarania dezerterow.
          Jednym z nich byl pozniejszy premier Izraela Menachem Begin)...

www.dziennik.com/www/dziennik/kult/archiwum/01-06-01/pp-05-11-05.html
          • malaszaramysz "Przechodniu,powiedz Polsce,żeśmy polegli wierni 06.01.06, 12:30
            jej służbie"
        • hulaj_dusza Re: DO smoka5, patrioty... Czekam na reakcję... 07.01.06, 09:39

• hulaj_dusza Re: DO smoka5, patrioty... Czekam na reakcję... 07.01.06, 11:51
            Wciąż...
            • smok5 Np Niemcy mieli duzy wpływ na rozwój Krakowa 07.01.06, 14:10
              generał Haller miał niemieckie korzenie to dlaczego mam wyróżniać żydów
              walczących w Polskim Wojsku? Z drugiej strony masz rację - napisanie piesni
              "Czerwone Maki" swiadczy o patriotyźmie. Nie zapomnij jednak,ze 4000 zołnierzy
              II Korpusu pochodzenia zydowskiego zdezerterowała w Palestynie.
              • hulaj_dusza Re: Np Niemcy mieli duzy wpływ na rozwój Krakowa 07.01.06, 14:45
                Wiesz co, smoku5 - jesteś żałosny w swoim uporze.
                Co ma Haller do tematu tego wątku?
                W dodatku - nie umiesz czytać: nie 4000...

Ponieważ DWUKROTNIE napisałeś posty o tym, że szukałeś, ale nie znalazłeś
                NICZEGO dobrego, co zrobiliby Żydzi dla Polaków (nota bene - to też byli
                Polacy, tylko wyznania mojżeszowego, wypadałoby napisać: MYLIŁEM SIĘ.

Ale ciebie na to nie stać...

Trzymaj się.
                • smok5 Myliłem się. 07.01.06, 14:58
                  Jak najbardziej napisałem z przekory i bez sensu. Zydzi byli i są normalnymi
                  obywatelami tego kraju. Jestem dumny,ze Rzeczpospolita przygarnęła ich gdy inni
                  ich prześladowali. Oni wynagrodzili to Polsce wydajac wielu Wielkich. Płynie we
                  mnie troche niemieckiej krwi dlatego tym bardziej się wstydzę. Przepraszam.
                  • hulaj_dusza Re: Myliłem się. - każdy może się mylić! 07.01.06, 15:19
                    Jesteśmy TYLKO ludźmi.

Pozdrawiam, trzymaj się.
    • remekk Zdziczałe zbrodnie na Kresach , UB etc ... 05.01.06, 17:56
      ...Próby dgenerownia narodu polskiego , złodziejstwo i wyjątkowo plugawy
      antypolonizm .
      Dzis zbrodniarze "oskarżają " swe polskie ofiary - tylko ich na to stać ... .
      • kum.z.antalowki A Polacy Polakom to więcej dobrego czy złego? 05.01.06, 18:09

Co za kretyński wątek...
      • kropek_oxford Proby degenerowania? Czyzby polskie prostytutki 05.01.06, 18:57
        na pieniadze wabili?
        • bladatwarz Gwalcili, podzynali gardla, mordowali 06.01.06, 00:11
          To o partyznatce zydowskiej z KOiuch.
          Mam nadzieje, ze wreszcie IPN wyjawi te historie swiatu.
          Za stanowiska w urzedach zdradzali i wskzywali swoietom, kogo nalezy wyslac na
          Sybir. Jeszcze cieple domy brali chetnie z sowieckich rak Ci wieczni goscie z Azji.
          Pora zeby Polacy dowiedzieli sie o swojej historii na ziemiach wschodnich tuz po
          agresji i napasci swoietow na Polske w 1939.
          • kropek_oxford A co mord na Polaku ma wspolnego z "degeneracja 06.01.06, 06:33
            narodu polskiego"? Po bolszewicku - "ofiara winna"?
            • bladatwarz Znow nie na temat i wywracanie kota ogonem 09.01.06, 00:23
              kropek_oxford napisał:

> narodu polskiego"? Po bolszewicku - "ofiara winna"?
    • dr.szfajcner Patronke dla ich ulubionego radia. 05.01.06, 18:18

Patronke dla ich ulubionego radia.
    • zapijaczonyryj Dali nam wielu przywódców. 05.01.06, 18:20
      sekretarzy, ministrów, sędziów.Zawsze obsadzali czołowe stanowiska w PRL, moze
      i teraz też
      • x2468 Re: Dali nam wielu przywódców. 05.01.06, 19:25
        Dlatego ze od wiekow kazde Zydowskie dziecko musialo sie uczyc czytac,pisac i
        liczyc.W tym samym czasie przodkowie smoka,bladej twarzy i paru innch tu
        obecnych lezeli zapijaczeni w rowie.Jesli pan chcial aby mu policzono i zapisano
        snopki na polu,to musial wziac Zyda.Polak nie potrafil.Mogl jedynie te snopki
        nosic.Zobacz jak duzy odsetek Zydow byl wsrod przedwojennch np. lekarzy w
        Polsce.Jak wiele Zydowskich nazwisk jest na "Liscie Katynskiej"
        • joannabarska Re: Dali nam wielu przywódców. 05.01.06, 19:32
          Racja,ale mowisz do tych, co wiedzą, głupkow nie przekonasz. Bezmózgowie!
        • galt ...to i 500+ lat wspolnej histori 05.01.06, 20:07
          Podbnie jak nalezaloby zapytanc jak ci rzekomi Zydzi moga obsadzac te
          wszystkiee urzedy wbrew woli swoich organizacji i ich elektoratow.
          Argument wymierzony tendencyjnie przeciw Zydom ktory bazuje na obserwacji, ze
          zawsze oni rzekomo obsadzaja wyzsze stanowiska, jest dokladnie argumentem
          przeciwko oskarzycielom. Jak wiec to sie dzieje, ze tylko Zydzi maja
          kwalifikacje na obejmowanie takich stanowisk i predzej czy pozniej potrzby
          organizacyjne zwroca sie z prosba o ich serwisy?

Moze dlatego, ze dana spolecznosc zalega z produkcja kwalifikowanej liczby
          fachowcow? A moze tez dlatego, ze pomijamy prosty fakt, ze nasza ponad 500
          letnia wspolna historia naprodukowala tylu przedstawicieli o mieszanym
          pochodzeniu, ze dzisiaj tak latwo znalezc przodkow zydowskich w polskich
          rodzinach jak niektorzy dopatruja sie przodkow polksich w rodzinach
          europejskich czy amerykanskich...
        • justusz Re: Dali nam wielu przywódców. 06.01.06, 06:08
          A mnie sie wydaje ze ci trzej polscy oferenci takze chca kupic dom po papiezu
          zeby na nim zarobic. Wiec skad ta przewrotnosc myslenia i pretensje ze zyd
          BałamutH chce zarobic i jest to naganne ? To nie jest naganne to jest normalne i
          sprawiedliwe...
      • hulaj_dusza Re: Dali nam wielu przywódców. 05.01.06, 19:38
        zapijaczonyryj napisał:

> sekretarzy, ministrów, sędziów.Zawsze obsadzali czołowe stanowiska w PRL,
        moze
        > i teraz też

Teraz też;)))
    • zenek68 dali nam ,,autorytet moralny,,...aż mdli od niego. 05.01.06, 20:16
      • hulaj_dusza Re: Mówisz o Ludwiku Dornie? n/t b/t 05.01.06, 20:32

• zapijaczonyryj Re: dali nam ,,autorytet moralny,,...aż mdli od n 05.01.06, 20:37
        Od czego? Od tego przemiłego usmiechu nr 5 na tłustej i rumianej buzi
        nowego "prezia".
        Patrz na jego reakcję na odbiór nagrody wprost przez bliżniaka
    • a.adas Z krwi Ichniej Matka Jego, Królowa Polski zrodzona 05.01.06, 20:43
    • kaczka7111 Czy Zydowka Maryja wiare zmienila z Mojrzeszowej? 05.01.06, 21:32
      Sa na to jakiekolwiek biblijne potwierdzenia? Jesli nie, to powinno byc
      Radyjo Zydowka Moriah. Nie?
      Pytanie jest powazne i nawet ojciec Rydzyk moze sie wypowiedziec na ten temat.
      • eizoo Re: Czy Zydowka Maryja wiare zmienila z Mojrzeszo 09.01.06, 15:29
        kaczka7111 napisała:

> Sa na to jakiekolwiek biblijne potwierdzenia? Jesli nie, to powinno byc
        > Radyjo Zydowka Moriah. Nie?
        Miriam chyba.
        Bo Moria /aka Moriah/ to góra...
    • klarek_i Po prostu byli z nami przez wieki. Pracowali z 05.01.06, 21:43
      nami, z nami cierpieli i od nas, asymilowali się i nie, tworzyli swoją i polską
      kulturę, naukę. Dużo zrobili. Zło od nich przyszło w drugiej połowie XIX w.,
      kiedy ich braci wygnano z terenów Rosji. To był obcy żywioł i my dla nich
      bylismy obcy. To nie była ich ziemia, nie ich sąsiedzi. No i doszedł do
      tego "socjalizm", bardzo popularny wśród nich. A ziemie Polski były dla nich
      obce i potencjalną zdobyczą. I ta grupa połozyła się cieniem na naszych
      stosunkach.
    • galt technicznie: gdyby nie Zydzi nie mielibysmy JPII 05.01.06, 21:51
      Gdyby nie Zydzi nie mielibysmy Mojzesza, nie mielibysmy Chrystusa, nie
      mielibysmy Sw. Pitora, nie mielibysmy Jana Pawla II.

:(
      • karbat Re: technicznie: gdyby nie Zydzi nie mielibysmy J 05.01.06, 21:55
        zydzi narod wybrany ,starsi bracia w wierze maja swoj niemaly wklad w Polsce i
        na swiecie :
        -dali nam i wielu innym Boga
        -dali nam i wielu innym Pismo Swiete
        -ich zaslugi dla kultury i nauki europejskiej sa znaczace
        -przyczynili sie do rozkwitu handlui bankowosci w Europie
        -ich wplywy na swiecie obecnie sa nie male

• karbat Re: cos sie nie zgadza ? 05.01.06, 22:50
        • skun2 Re: technicznie: gdyby nie Zydzi nie mielibysmy J 05.01.06, 23:54
          karbat napisał:

> zydzi narod wybrany ,starsi bracia w wierze maja swoj niemaly wklad w Polsce
          i
          > na swiecie :
          > -dali nam i wielu innym Boga
          > -dali nam i wielu innym Pismo Swiete
          > -ich zaslugi dla kultury i nauki europejskiej sa znaczace
          > -przyczynili sie do rozkwitu handlui bankowosci w Europie
          > -ich wplywy na swiecie obecnie sa nie male
          >

No za tego Boga to moim zdaniem - Trybunał Stanu!
          • po_godzinach Re: technicznie: gdyby nie Zydzi nie mielibysmy J 06.01.06, 00:17

> No za tego Boga to moim zdaniem - Trybunał Stanu!

Dla Boga?
            • wlodekbar Re: technicznie: gdyby nie Zydzi nie mielibysmy J 06.01.06, 00:44
              Wlasnie :)
        • wlodekbar Re: technicznie: gdyby nie Zydzi nie mielibysmy J 06.01.06, 00:43
          O, i to chyba ten drobny okruszek, ktory dali nam Zydzi.
          No, drobny, jak drobny, to tak zartem naturalnie :)
      • wlodekbar Re: technicznie: gdyby nie Zydzi nie mielibysmy J 06.01.06, 00:41
        I to wystarczajacy powod do tego, by uznac ten dziwaczny antysemityzm za
        nieporozumienie.
        • bracia_zbrojek Re: technicznie: gdyby nie Zydzi nie mielibysmy J 06.01.06, 00:59
          Wysyp durniów na tym wątku obfity. Smutne to, ale dziękujemy za te rozsadne
          głosy, których też nie tak mało. Ludzie, mysleć!!!
        • piaf.e Re: technicznie: gdyby nie Zydzi nie mielibysmy J 06.01.06, 01:14
          nie czytałam postow bo przez insolentes , ktorych poznaje po nickach dyskusja
          zapewne sprowadza sie do łapania za słowa i czepiania się jak pijany płota,
          jedni drugich, słowem dlugi wątek o niczym , albo nieswiadome bojkotowanie
          wątku przez niektorych pustągadką

tych, ktorzy mieli w tym wątku coś interesującego do powiedzenia z gory
          przepraszam , przeczytam wybiorczo jutro.

Chciałam coś od siebie dopisac.W Polsce nie znałam zadnego zyda, czy osoby
          wyznajacej religię mojzeszowa(tak to sie chyba nazywa po polsku)
          Ale jak mieszkałam w ameryce południowej poznałam pewnego rabina, super
          inteligenty i kulturalny facet.
          Zaczeło sie od zwykłej rozmowy przy kawie w sklepie, ktory tam miałam.
          Innego dnia przedstawił mi swoją żonę i dzieci i zaprosił do siebie do domu, a
          potem na rozne święta , ktore się w ich religi obchodzi, głownie dla
          dzieci.fantastyczna rodzina jak rowniez ich znajomi.

Nie wiem skąd u polakow tyle uprzedzeń do żydow.
          • wlodekbar Z glupoty 06.01.06, 01:28
        • galt ...czy napewno antysemityzm? 06.01.06, 19:30
          mialem okazje bladzac kiedys po Internecie natknac sie na listy studentow z
          Israela, ktorzy relacjonowali swoje wycieczki do Polski.
          Podzielili sie uprzedzaniami ktorymi nafaszerowali ich inni powtarzajac
          pogloski, ze Polska to bardzo antysemcki kraj, ze Zydow sie tam nienawidzi,
          itp., itd. Mlodzi jednak zapakowali sie i pojechali. Szukali antysemityzmu i
          nie bardzo mogli znalezc az natrafili na sklepy z ksiazkami antysemickimi.
          Weszli i sie przedstawili i zainicjowali dyskusje. Po wielu takich dyskusjach z
          owymi sklepikarzami i innymi ludzmi doszli do wniosku, ze w Poslce nie ma
          antysemityzmu jest jedynie wielka frustracja i poczucie beznadziejnosci i
          krzywdy za ktora ludzie upatruja winnych. Patrza na Zydow jako jednych z tych
          ktorzy sa winni komunizmowi i obecnemu stanowi. Dochodza do wniosku, ze to nie
          jest antysemityzm tylko niechec wobec systemu, ktory ich oszukal i wszystkim
          ktorzy mu dopomogli.

Z takim przekonaniem wrocili do Israela.

Moze wiec i my troche przesadzamy z tym samopietnowaniem sie. Prostowanie
          prawdy jak zwykle ma dwa konce.
          • wlodekbar Re: ...czy napewno antysemityzm? 06.01.06, 20:41
            Z moich osobistych obserwacji z czasow, gdy juz bylem doroslym czlowiekiem,
            tzn. z czasow dekady gierkowskiej i potem - z obserwacji osoby pracujacej w
            prasie wynikaloby, ze koledzy i kolezanki, dziennikarze zydowskiego pochodzenia
            byli pierwsi jesli chodzi o 'rozrabianie' polityczne. To oni wlasnie
            najczesciej nasmiewali sie z rezimu, z teatralizacji zycia i obludy dekady
            gierkowskiej etc.
          • kaczka7111 Zapomnieli ze wiekszosc czlonkow PZPR to Polacy? 06.01.06, 22:04
            pewnie tak, wiec lepeij Zydow winic? Antysemityzm niejedno ma przebranie. Tutaj
            jest duzo takich ja nie-antysemitow.
          • skun2 Re: ...czy napewno antysemityzm? 08.01.06, 00:53
            Polakom w kswestii nietolerancji dużo brakuje do takic żabojadów n.p.
    • basia.basia do bladej twarzy 06.01.06, 11:10
      Widzę, że przeczytałaś ostatni biuletyn IPN nieco wybiórczo:)
      Chcę Ci zwrócić uwagę na to, że jakkolwiek Żaryn podkreśla, że po wojnie
      pozostało w Polsce bardzo niewielu Żydów ( 1% w stosunku do ogólnej liczby)
      i dokumentuje ich nadreprezentację w centralnych organach "bezpieczeństwa"
      (36%) to jednak pozostaje 64%.

Z drugiej zaś strony w wielu sprawach, które poruszasz zgadzam się z Tobą.
      Mam na myśli wmawianie Polakom antysemityzmu jako cechy narodowej. Warto
      może pamiętać, że u nas nigdy rasizm nie występował w tak ekstremalnej postaci
      (pomijam Niemcy hitlerowskie) jak w USA: nie mieliśmy Ku-Klux-Klanu, segregacji
      rasowej itp.
      • x2468 Re: do bladej twarzy 06.01.06, 12:06
        Podziekuj zznym wesolkom,galbom,bladym twarzom Rydzykom i Giertychom.To oni
        dorabiaja nam gebe antysemitow.Obcy ,turysta ktory przyjezdza do Polski widi na
        murach "jude-gaz2,"jude" i szubienice ,gwiazde Dawida i szubienice,Lub jak w
        Krakowie 100 metrowej dlugosci napis "urodzilismy sie po to aby mordowac
        Zydow".Do tego uslyszy Rydzyka i Giertycha,przeczyta na foru mwypociny bladej
        twarzy,przeczyta o Kielcach i Jedwabnym i wystarczy.Jak to wytlumaczyc? Ze to
        wszystko fatamorgana?
        • basia.basia Re: do bladej twarzy 06.01.06, 12:30
          x2468 napisał:

> Podziekuj zznym wesolkom,galbom,bladym twarzom Rydzykom i Giertychom.To oni
          > dorabiaja nam gebe antysemitow.Obcy ,turysta ktory przyjezdza do Polski widi na
          > murach "jude-gaz2,"jude" i szubienice ,gwiazde Dawida i szubienice,Lub jak w
          > Krakowie 100 metrowej dlugosci napis "urodzilismy sie po to aby mordowac
          > Zydow".Do tego uslyszy Rydzyka i Giertycha,przeczyta na foru mwypociny bladej
          > twarzy,przeczyta o Kielcach i Jedwabnym i wystarczy.Jak to wytlumaczyc? Ze to
          > wszystko fatamorgana?

Niestety muszę przyznać Ci rację ale... nic nie dzieje się bez przyczyny!
          Ja twierdzę, że nastroje antysemickie są podgrzewane w haniebny sposób nie tylko
          przez tych, których wymieniłeś. Ma w tym udział również GW, która rozpętała
          wręcz histerię z powodu Jedwabnego. Wmawianie nam wszystkim, że jesteśmy
          antysemitami wzbudziło niechęć i opór nawet u tych, którzy nigdy nie objawiali
          najmniejszych oznak uprzedzeń do Żydów. Jan Gross jest przyjacielem Michnika
          jeszcze z ławy szkolnej a Michnik ustawił się w roli tuby Grosa, który w swojej
          książce napisał wiele kłamstw.
      • kropek_oxford A jak wielu mieliscie Murzynow? A poza tym to 06.01.06, 12:11
        wlasnej historii nie znasz - mieliscie dobre zaczatki segregacji rasowej, tj,
        getta lawkowe na wyzszych uczelniach, dzielo wspolne Falangi i - ponoc - takze
        i owczesnej Wszypolskiej. Az strach pomyslec, co by sie dzialo, gdyby to byli
        czarni:(((
        • basia.basia Re: A jak wielu mieliscie Murzynow? A poza tym t 06.01.06, 12:24
          kropek_oxford napisał:

> wlasnej historii nie znasz - mieliscie dobre zaczatki segregacji rasowej,

Zaczątki!!!

tj,
          > getta lawkowe na wyzszych uczelniach, dzielo wspolne Falangi i - ponoc - takze
          > i owczesnej Wszypolskiej. Az strach pomyslec, co by sie dzialo, gdyby to byli
          > czarni:(((
        • bladatwarz Gabryska, znowu piszesz brednie wyssane z palca 09.01.06, 00:22
          Według Małego rocznika statystycznego 1937, w Polsce w 1931 roku było 3.113.900
          ludzi wyznania mojżeszowego, którzy stanowili 9,8% ogółu ludności Polski. Żydzi
          stanowili w tymże roku 9,1% ogółu uczniów szkół podstawowych (na Kresach dużo
          religijnych Żydów nie posyłało dzieci do „gojowskich" szkół), 18% uczniów szkół
          średnich, 16,2% szkół zawodowych i 14,8% szkół wyższych, z tym, że na
          Uniwersytecie Warszawskim stanowili 23,7% ogółu studentów, na Uniwersytecie
          Jagiellońskim 25,8%, Uniwersytecie Stefana Batorego w Wilnie 29,7% i
          Uniwersytecie Jana Kazimierza we Lwowie 31,8% oraz na Politechnice Warszawskiej
          10,1% i Politechnice Lwowskiej 12,2% studentów. Pan Grynberg zakochany w Stanach
          Zjednoczonych, w których mieszka („Wprost" 22.3.1992), powinien wiedzieć, że to
          w przedwojennej Ameryce wiele renomowanych uniwersytetów w ogóle nie przyjmowało
          na studia Żydów.

www.kki.com.pl/piojar/polemiki/jedwabne/dyskrym.html
      • pandada Re: do bladej twarzy 06.01.06, 12:54
        antysemityzm może zostać naszą cechą narodową, ale tylko w pewnym sensie: jeżeli zapytamy się w jakim kraju jest dużo antysemitów (sam termin jakby wyklucza antysemityzm arabski, ponieważ i oni należą do ludów semickich, a zatem dziwolog leksykalny rzutuje na oceny).

Ale i w Polsce antysemityzm nie jest wyznawany przez większość społeczeństwa, a w postaci ostrej stanowi margines. Jest najczęściej na poziomie słownym, ponieważ Żydów u nas jest bardzo mało. Nie jest to raczej prześladowanie Żydów, lecz przypisywanie żydowskiego pochodzenia wrogom. Cżesto ma to być obelga (vide: kibole).

Natomiast już zupełnie głupie byłoby sądzenie, że antysemityzm jest częścia polskości. Jego stosunkowo duże rozpowszechnienie w naszym kraju jest spowodowane po prostu wielowiekowym wspólzamieszkiwaniem z Żydami na jednym terenie. Antysemityzm nie różni się za bardzo od żadnej innej nienawiści na tle etnicznym lub religijnym. Nie jest ani lepszy ani gorszy - równie głupi i niebezpieczny.

Jest też w Polsce przecież nienawiść do Ukraińców, Rosjan, Niemców, Litwinów. Dlaczego? Bo są blisko. Obecnie bliskość uzyskuje się też dzięki mediom, co poszerza paletę ludów do nienawidzenia.

Jeżeli byśmy spoglądali na ksenofobię generalnie, to już Polacy mocno by sie nie wyróżniali na tle innych narodowości, a po obecnym przypływie nastrojów ksenofobicznych zapewne nastąpi ich odpływ.
        • gryzipiorko Re: do bladej twarzy 06.01.06, 18:57

zgoda; glupie jest powiedzenie ze antysemityzm jest zakodowany w polskiej
          swiadomosci czy ze jest wyznawany przez wiekszosc spolecznstwa/ To zwyczajnie
          nieprawda i doraabianie nam geby antysemitow.

Podobnie z napisami na murach; kto rozsadny bedzie twierdzil ze to zrobili
          zwyczajni Polacy. Bardzeij wazne wydaje sie pytanie kto zyskuje najbardziej na
          takim rozpowszechnianiu antysemickich rysunkow i hasel???? A kto traci
          najwiecej??
          Odpowiedz wydaje sie najprostsza. Polacy jako spoleczenstwo traca najwiecej na
          takich aktach. A kto zatem zyskuje? No ,,przede wszystkim ci ktorym najbardziej
          zalezy na rozpowszechnieniu w swiecie opinii ,ze Polacy sa antysemitami.
          Wrogowie Polski; tez rozne osrodki syjonistyczne na swiecie czyli niektorzy
          Zydzi.
          I tak w ogole to nie wiadomo na pewno ilu Zydow mieszka w Polsce. Wielu nie
          przyznaje sie do tego,zmieniajac nazwiska na polskie,co falszuje statystyki.
          przeiciez Michnik,, Borowski ,,Urban Cimoszewicz, czy Kwasniewski to tylko
          niektore przyklady najbardzuej znane ,zmian nazwisk.

Mysle ze jest ich calkiem sporo...

I
      • afik42 A to do basi.basi 06.01.06, 19:00
        basia.basia napisała:

> Mam na myśli wmawianie Polakom antysemityzmu jako cechy narodowej.

basiu.basiu,
        Czy my nie jestesmy przypadkiem nieco przewrazliwieni? Na punkcie dumy
        narodowej, honoru i - oczywiscie - antysemityzmu?
        Odnosze wrazenie, ze Polacy namietnie pragna uchodzic za narod idealny, za
        absolutne czyscioszki i niewiniatka. Przy takiej postawie, kazdy przypadek
        jakiegos idioty wykrzykujacego lub wypisujacego antypolskie obelgi urasta do
        rangi katastrofy narodowej.
        Odrobine pewnosci siebie, poczucia wlasnej wartosci - bo za ta nadmiernie
        emocjonalna reakcja kryje sie - wedlug mnie - zwyczajne zakompleksienie.

To wlasnie ludzie pokroju pana Kaluskiego upierajacy sie przy przekonywaniu
        kazdego, ze nie jestesmy antysemitami, itp. czynia ogolowi Polakow niedzwiedzia
        przysluge, poniewaz reakcja przekonywanych jest - odwrotna od zamierzonej.

W pelni przekonuja mnie poglady m.in. Gombrowicza: jezeli jako Polacy pragniemy
        sie doskonalic i chcemy poprawic wlasna reputacje wsrod innych, powinnismy
        zaprzestac babrania sie w narodowej martyrologi, przestac chwalic sie wszystkim
        naokolo wlasnymi osiagnieciami (bo to sprawia wrazenie wywyzszania sie, ze niby
        jestesmy lepsi), a w miejsce tego powinnismy stac sie wobec siebie samych
        znacznie bardziej krytyczni (choc bez popadania w masochizm naturalnie). I
        bardziej skromni. Fakty przemawiaja same za siebie - predzej czy pozniej - a te
        fakty w przypadku historii Polski, choc dalekie od idealu (musimy to przyznac
        wobez samych siebie), wcale nie sa zle.

Sledze prase i publikacje angielsko-jezyczne, rozmawiam z obcokrajowcami
        (mieszkam na stale w USA), rowniez z Zydami, i WCALE nie widze zadnej
        tzw. "antypolskiej kampanii", wmawiania nam, ze jestesmy narodem antysemitow.
        Te rzekoma kampanie widza jedynie oczami swej rozhisteryzowanej, a w kazdym
        razie - przeczulonej - wyobrazni najwyrazniej bardzo zakompleksieni Polacy spod
        znaku obroncow "czci i honoru Narodu polskiego".
        :)
      • bladatwarz do basi.basi 07.01.06, 23:05
        basia.basia napisała:

> Widzę, że przeczytałaś ostatni biuletyn IPN nieco wybiórczo:)
        > Chcę Ci zwrócić uwagę na to, że jakkolwiek Żaryn podkreśla, że po wojnie
        > pozostało w Polsce bardzo niewielu Żydów ( 1% w stosunku do ogólnej liczby)
        > i dokumentuje ich nadreprezentację w centralnych organach "bezpieczeństwa"
        > (36%) to jednak pozostaje 64%.

NIe przeczytalam biiuletynu wybiorczo.
        1. basia.basia napisała:

Po wojnie zostal nie 1% a 10%. W pierwszym artykule biletynu jest wyjasnienie.
        „Wszyscy krawcy wyjechali. O Żydach w PRL” – z Natalią Aleksiun i Dariuszem
        Stolą rozmawia Barbara Polak. Jest tam podana liczba 250 tysiecy.
        Do tego dochodza osoby przywiezione przez sowietow do Polski, ktorym zmieniano
        nazwiska i ktore mialy objac stanowiska w politycznych organach Polski. Pisze
        zreszta o tym Paczkowski 9nie w tym biuletynie).
        A co do reprezentacji w UBecji, ciekawe sa opinie Rosjan na ten temat, ktorzy
        przyjezdzali do naszych Ministerstw i instytucji na wizytacje. Wiecej w tym
        samym biuletynie.
    • palnick [...] 06.01.06, 19:10
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • karbat Re: Jak to co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków?? 06.01.06, 20:50
        palnick napisał:

> Dali nam Królową Polski i muzę radyjową - Żydówkę Miriam (wiecznie dziewicę).
        > Dali nam Józka Chrystusa Polaka umęczonego przez Żydów, który później został
        > bogiem.
        > Dali się masowo wyrżnąć hitlerowcom (Niemcom) oddając do naszych ulic ich
        > kamienice.
        >
        > Czy to mało?

No z tymi kamienicami sprawa nie do konca rozliczona
        zalegamy im z rachunkiem na 10 mld w/g ich kalkulacji

-czyli praktycznie "dali nam kredyt" ,ktory musimy splacic
        jego wysokosc sprawa otwarta
        • arielmoisiecyc Re: Jak to co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków?? 07.01.06, 15:12
          KOLEGO DODAJ NA NASZĄ KOŻYĆ ,ŻE SYJONIŚCI ZALEGAJĄ POLSCE I INNYM NARODOM
          BAJOŃSKIE KWOTY PODATKU OD DAROWIZNY ZIEM PALESTYŃSKICH , KTÓRE JAK UTRZYMUJĄ
          SYJONIŚCI OTRZYMALI JAKO DAROWIZNĘ OD JAHWĘ.
          TAK ŻE NIE JEST ŻLE NALEŻY SIE TYLKO DOMAGAĆ ZWROTU TEJ KWORY!!!

ARIEL POLSKI ŻYD NIE SYJONISTA
          • karbat Re: Jak to co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków?? 07.01.06, 20:39
            nie na temat (:

-co zydzi zrobili dobrego dla Polakow
    • arielmoisiecyc CZY MOŻE MI KTOŚ WSKAZAĆ CHOĆ JEDNEGO SYJO... 07.01.06, 15:09
      CZY MOŻE MI KTOŚC WSKAZAĆ CHOĆ JEDNEGO SYJONISTE KTÓRY POMÓGŁ GOJOWI
      W CZASIE II W.S. BO JA TAKIEGO PRZYKŁADU NIE ZNAM.
      PO PROSTU Z ANTYSEMITYZMU SYJONIŚCI ZROBILI SOBIE OLBRZYMI INTERES
      KTÓRY NAPĘDZA ICH MULTIMEDIA W TYM PRASĘ SYJONISTYCZNĄ.
      PODOBNIE JEST Z TZW. HOLOHAUSTEM . PRAWDZIWI ZYDZI MUWIA O SHOA
      A HOLOKAUST TO TERMIN PRZYWŁASZCZONY PRZEZ POLAKOŻERCĘ ELI WISELA
      TEGO KTÓRY TWIERDZIŁ PUBLICZNIE I TO W POLSCE ,ŻE "POLACY WYSSALI ANTYSEMITYZM
      Z MLEKIEM MATKI" NA TYM WŁAŚNIE POLEGO OBŁUDA SYJONISTÓW.

ARIEL POLSKI ŻYD ALE NIE SYJONISTA
      • smok5 A jak oni mieli nam pomagac? 07.01.06, 15:13
        W czasie ostatniej wojny? Ludzie sa dobrzy i zli. Zydzi i Polacy tez.
        • arielmoisiecyc Re: A jak oni mieli nam pomagac PO LUDZKU 07.01.06, 15:22
          NORMALNIE PO LUDZKU MOGLI POMAGAC ISTNIAŁY WIELKIE SYJONISTYCZNE ORGANIZACJE W
          AMERYCE SYJONISCI MIELI SWOICH WYSOKICH PRZEDSTAWICIELI W ANGLI.
          A POLSCY SYJONIŚCI MIELI KUPE KASY NA HANDLU Z NIEMCAMI.
          NIESTETY POMAGALI TYLKO NIELICZNYM SYJONISTOM W POLSCE BO ZWYKLI ZYDZI MUSIELI
          PORZUCAĆ NAWET SWOJE DZIECI. POLACY OCZEKIWALI TAKIEJ POMOCY ALE JEJ NIE
          DOZNALI.
          NORMALNEJ PROSTEJ LUDZKIEJ POMOCY. SYJONISCI UWAZALI GOJOW ZA PODLUDZI
          I BRZYDZILI SIE POLAKI DLATEGO ŻADNEJ TAKIEJ POMOCY NIE BYŁO.
        • maaac Re: A jak oni mieli nam pomagac? 07.01.06, 16:01
          Pierwszy post - odpowiedź na główne pytanie:

smok5 napisał:

> I dalej nie znalazłem NIC.

drugi post:

smok5 napisał:

> W czasie ostatniej wojny? Ludzie sa dobrzy i zli. Zydzi i Polacy tez.

To jakiś inny smok czy zmądrzałeś od tego czasu? Jeżeli to drugie to cieszę
          się. :)
          • hulaj_dusza Re: BRAWO, smoku5!!! Pozdrawiam!!! 08.01.06, 21:35
        • remekk Na Kresach w 39 mieli wiele mozliwości pomocy ... 09.01.06, 07:25
          ...nie groziły za to tazkie kary jak Polakom pod okupacja niemiecką .
          Nie ma żadnego w pełni udokumentowanego przypadku takiej pomocy .
          Wszystkie relacje są zgodne co do masowosci udziału w eksterminacji Polaków
          oraz pzrodowania w zdziczałych zbrodnaich jak ta grodzieńska ... .
      • malaszaramysz Re: CZY MOŻE MI KTOŚ WSKAZAĆ CHOĆ JEDNEGO SYJO... 09.01.06, 07:05
        Syjoniści to nacjonaliści. Nacjonaliści maści wszelkiej mają chory stosunek do
        świata i ludzi.Bez znaczenia czy są to nacjonaliści polscy,żydowscy,niemieccy
        czy angielscy. Nic ich nie różni. Dlaczego nacjonaliści żydowscy mają być lepsi
        od innych?
    • maureen2 Re: Co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków?? 07.01.06, 15:43
      nie zostali Polakami.
      • imagistyk Re: Co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków?? 07.01.06, 15:48
        Żydzi dali Polakom Jesusa Chrystusa i jego matkę,a bez nich nie byłoby kultu JP II.
    • 1410_tenrok Re: Co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków?? 07.01.06, 15:57
      A czy wiesz przykładowo, że Mikołaj Rej był Zydem, tak samo jak A. Mickiewicz,
      tak samo jak J. Tuwim, tak samo jak H. Steinhaus, tak samo jak prof. Hirszfeld.

Tak to prawda, Zydzi nic nie zrobili dla Polski, he, he!
      • piaf.e Re: Co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków?? 07.01.06, 18:46
        ciekawy watek i wiele ciekawych wypowiedzi.
        • jowitaa1 Re: Co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków?? 08.01.06, 18:40

tak to bardzo ciekawy watek,zwlaszcza od niedawna kiedy mozna wzglednie
          swobodnie wypwiadac sie w kwestii zydowskiej w Polsce.
          Wyborcza akturat to gazeta prozydowska wiec cenzuruje an forum niektore
          wypoweidzi i to dosc dowolnie.
          Ale poki co watek jakos sie rozwija i jak widac z wypowiedzi wiele jest
          schematyzmu myslenia o stosunkach polsko zydowskich jak rowniez widac efekty
          prania mozgu kiedy ludzie powtarzaja bzdety rozpowszechniane przez nieprzyjazne
          Polsce osoby , osrodki syjonistyczne ,na temat Polakow i Polski.

W ten nieprzyjazny chor wlaczyl sie ostatnio Lem,twierdzac,ze Polacy maja
          zakodowany w swiadomosci antysemityzm. To w ogole byl wywiad nieprzyjazny dla
          nas,co jest bardzo zaskakujace,jednakowoz ze to akurat Lem,jak mowia biografie
          sam zydowskiego pochodzenia.
          Lem mial ciotecznego brata slynnego przesmiewcy,tworcy znanych piosenek -
          Mariana Hemara,takze Zyda z pochodzenia; Hemar zaslynal jako patriota polski i
          bronil Polski przed posadzeniami o antysemickosc.

Nie jest rowniez wskaznikiem antyssemickosci w POlsce zamalowywanie
          przystankwoo czy murkow napisami antysemickimi. To wylacznie przejaw glupoty
          niedojrzalch osob lub takze dzialania celowe tych ,ktorym zlaezy na tym aby
          dorabiac Polsce gebe antyssemitow.
          Takie napisy nei sluza dobrze Polsce ale sa dobrym tematem dla izraelskich
          gazet...
          Nie moze byc mowy o porozumieniu polsko zydowskim bez obopolnych jednoczesnych
          dzialan z obu stron. Kwasniewski z jarmolka w Jedwabnem wcale nie zrobil dobrze
          dla tych relacji,bo nie bylo nigdy z drugiej strony podobnego aktu wobec
          Polakow chocby za zydowskich komunistow -katow polskch patriotow,ktorych
          nadreprezentacja (ok 37% ) w dawnych sluzbach ubeckich zostala udowodniona
          przez naukowcow z IPN...
          Osobiscie nie czuje wspolodpowiedzialnosci za Jedwabne ,ani nie mam poczucia
          winy; Mam wspolczucie dla ofiar,a to jest diametralnie rozne od poczucia winy
          jakie usiluje sie zaszczepic wszystkim Polakom.

A co dobrego zrobili Zydzi dla Polakkow??

MOze niech sie odezwa i sami powiedza jaki jest ich udzial w
          dobru...... ;zobaczymy..

• 1410_tenrok Re: Co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków?? 07.01.06, 16:10
      Niestety sa w tym kraju quasiludzie, ktorzy chorzy sa na nienawisc - wyssaną z
      mlekiem.....
    • bladatwarz [...] 12.01.06, 00:55
      • kaczka7111 [...] 12.01.06, 02:22
        • remekk [...] 12.01.06, 11:11
      • ukos Np. od Prawdziwiepolskiego pochodzi połowa LPR 12.01.06, 11:16
    • palnick A coo dobrego zrobili Polacy dla Polaków?? 12.01.06, 01:10
      Błagam o jeden choćby przykład !
    • porannakawa Re: Co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków?? 12.01.06, 01:48
      Dali nam Marię (miriam) jako Częstochowską Królową Polski!
      Mało?
      • palnick Re: Co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków?? 12.01.06, 01:56
        porannakawa napisała:

> Dali nam Marię (miriam) jako Częstochowską Królową Polski!
        > Mało?
        -------
        palnick napisał:

> Dali nam Królową Polski i muzę radyjową - Żydówkę Miriam (wiecznie dziewicę).
        > Dali nam Józka Chrystusa Polaka umęczonego przez Żydów, który później został
        > bogiem.
        > Dali się masowo wyrżnąć hitlerowcom (Niemcom) oddając do naszych ulic ich
        > kamienice.
        >
        > Czy to mało?
        • remekk Re: Co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków?? 12.01.06, 11:18

>
          > > Dali nam Królową Polski i muzę radyjową - Żydówkę Miriam (wiecznie dziewi
          > cę).
          > > Dali nam Józka Chrystusa Polaka umęczonego przez Żydów, który później zos
          > tał
          > > bogiem.
          A potem opluli ich w talmudzie i nie tylko ... .
          > > Dali się masowo wyrżnąć hitlerowcom (Niemcom) oddając do naszych ulic ich
          >
          > > kamienice.
          > >
          > > Czy to mało?
          Za wojne dostali kasę - zagarneli wszystko - równeiż to co nalezne Plsce -
          teraz chca okrasc Polskę ... .
          • afik42 Re: Co dobrego zrobili Żydzi dla Polaków?? 12.01.06, 15:59
            Remekku: Pleciesz w kolko i do znudzenia te same bzdury, z ktorych
            idiotycznosci, a co wiecej - WULGARNOSCI(!) - najwyrazniej, w swojej
            ignorancji, nie zdajesz sobie sprawy.

Nie istnieje na swiecie takie odszkodowanie, ktore byloby w stanie
            zrekompensowac fakt wymordowania przez hitlerowcow kilku milionow Zydow. To co
            dostali ich ocaleni spadkobiercy, dostali (o ile wiem) jako "zadoscuczynienie"
            od Niemcow i te "odszkodowania" nie mialy wiele wspolnego z mieniem utraconym w
            Polsce.

A kwestia zwrotu majatku (owych kamienic) utraconego w Polsce NIE JEST
            zalatwiona do konca i z tego pora abysmy sobie zdali wreszcie sprawe. To co
            bylo "zalatwione" za PRL, funta klakow nie jest warte.

Co powiedziawszy, wcale nie uwazam, ze roszczenia o zwrot majatku lub
            odszkodowanie sa zasadne jako roszczenia wylacznie PRZECIWKO Polsce.

Sprawa jest bardziej skomplikowana i nie da sie odfajkowac prymitywnym -
            "dostali", "zabrali"... Nie dostali a zabrano im.

Glownymi pozwanymi powinni byc: ZSRR (ale juz nie istnieje), USA, W. Brytania
            oraz Niemcy. Bo to sama wojna oraz "porzadek" ustanowiony porozumieniami w
            Jalcie leza u podstaw owych roszczen.

Zydzi polscy zostali wymordowani przez hitlerowcow. Pozydowskie mienie (to
            ktore nie zostalo zniszczone w wyniku dzialan wojennych) przeszlo w rece
            polskiej administracji jako mienie porzucone. Do tych domow wprowadzono
            uciekinierow polskich z dawnych terenow wschodnich, ktorzy sami utracili
            wiekszosc lub cale swoje mienie "za Bugiem".

To jednak, ze mienie pozydowskie posluzylo w duzej mierze jako rekompensata dla
            Polakow zza Buga nie oznacza, ze dawnym wlascicielom zydowskim (dawnym
            wlascicielom w ogole) nie nalezy sie zwrot tego mienia. Tzn. ich zyjacym
            spadkobiercom.

remekk napisał:

> Za wojne dostali kasę - zagarneli wszystko - równeiż to co nalezne Plsce -
            > teraz chca okrasc Polskę ... .
            • po_godzinach uzupełnię 12.01.06, 16:13
              Chciałam uzupełnić:

"Pozydowskie mienie (to
              ktore nie zostalo zniszczone w wyniku dzialan wojennych) przeszlo w rece
              polskiej administracji jako mienie porzucone. Do tych domow wprowadzono
              uciekinierow polskich z dawnych terenow wschodnich, ktorzy sami utracili
              wiekszosc lub cale swoje mienie "za Bugiem".

Mienie pożydowskie (domy i wyposażenie) bywało równiez zasiedlane w wyniku
              zniszczeń wojennych przez sąsiadów nie-Żydów (w Polsce centralnej). Mienie to
              potraktowano jako "niczyje".
              • afik42 Tak, zgadza sie. Staralem sie streszczac 12.01.06, 16:25
                Naturalnie, ludnosc polska zasiedlala rowniez mienie poniemieckie na terenach
                przylaczonych do Polski. Rzekomo (bo nie znam sprawy) opuszczajacy te tereny
                Niemcy dostawali jakies odszkodowanie(?).
                • po_godzinach Re: Tak, zgadza sie. Staralem sie streszczac 12.01.06, 16:33
                  To jest zresztą dość oczywiste: po wojnie, gdy nie było gdzie mieszkać, nie
                  było istotne, czyja jest własność. Niemniej - to mienie ma prawowitego
                  własciciela (o ile całej rodziny żydowskiej nie pochłonął Holocaust).
                  Generalnie potomkowie polskich Żydów nie ubiegają się o odzyskanie mienia,
                  pozostaje ono często w rekach polskiej administracji powodując zresztą bardzo
                  skomplikowaną sytuację własnościową kamienic. Czasem lepiej dla tych domów
                  byłoby, gdyby potomek odzyskał swą własność - przynajmniej byłaby sznasa na
                  remont zrujnowanych czynszówek.

Bywa, że kamienice odzyskują potomkowie niemieccy - wtedy zwykle domy te są
                  remontowane.
                • karbat Re: co nam dali Zydzi 12.01.06, 16:49
                  Zydzi dali swiatu i Polsce Boga Jahwe , my przejelismy od nich wiare oparta na
                  dogmatach starszych braci w wierze ,dokladniej od sekty zydowskich
                  chrzescijan ,ktora byla zwolenniczka nawracania nieobrzezanych pogan.

Dzis organizuja rokrocznie w Krakowie na Kazimierzu b. popularne dni kultury
                  zydowskiej .Pouczajaca tlumnie odwiedzana impreza.

• incognitto A co Żydzi Polakom zawdzięczają? Cytuję Żyda:) 12.01.06, 21:40

.."Tylko w Polsce, pomijając rzecz jasna starozytny Izrael, Żydzi mieli swobodę praktykowania, rozwijania i pielegnowania swojej zydowskie religii(.)

Chasydyzm nalezy do najbardziej znaczących i oryginalnych zjawisk nie tylko w historii judaizmu, ale i w całej historii rozwoju religii, ktory od swych narodzin W Polsce stanowic będzie najwieksze duchowe odrodzenia w naszej liczacej cztery tyiąsce lat żydowskiej historii.
        -Jesli zatem Polacy żywiliby nienawiśc do Żydów, jesli byliby rasistami, antysemitami, czy pozwoliliby Żydom w swym wlasnym, polskim środowisku* na kultywowanie najbardziej znaczącego duchowego osiagnięcia od wiekow?
        (.)
        Wypomnijcie tu, jesli musicie, pewne krzywdy wyrzadzone Żydom przez Polakow, ale miejcie wtedy na uwadze i to, ze podczas długiego czasu, około tysiąca lat, Polacy jako gospodarze*, okazywali szczodrość swym żydowskim gościom*, mimo, ze sami byli niepokojeni przez klopotliwych sąsiadów, którzy niespodziewanie zmienili się w ich gospodarzy..
        (.)
        ..jeśli kiedykolwiek bedziecie mówić o tych duchowo naladowanych polsko-zydowskich zwiazkach, nie zapominajcie przecież o istnieniu najbardziej wielkodusznej i wdzięcznej polskiej duszy narodowej.

-Świadectwo pobytu Żydów W polsce prowadzi do wniosku, ze w tym okresie nasz naród osiągnał wyzyny wewnętrznego rozwoju. Mam wszelkie dane po temu, aby oznajmić, iż był to złoty okres w żydowskiej historii, historii żydowskiej duszy.

"Przechodząc obok" - J.Kosiński

*-podobaja mi sie te okreslenia:))
        • karbat Re: A co Żydzi Polakom zawdzięczają? Cytuję Żyda: 12.01.06, 21:56
          jedno pytanie bez odpowiedzi
          jak obrzezac Polakow
          i bedzie pelnia szczescia
          • bladatwarz Dobre nazwiska 13.01.06, 14:51
            ,,We wszelkich tego typu badaniach nalezy jednak zachowywac szczegolna
            ostroznosc. Przemiany w strukturze komunistycznego aparatu terroru, walka miedzy
            "chamami" i "Zydami" w centrum wladzy (ktora miala tez swe odniesienie do
            bezpieki cywilnej i wojskowej) doprowadzily do stanu, w ktorym "chamy" oskarzaly
            publicznie o "wypaczenia socjalizmu", dokonane szczegolnie w pierwszej dekadzie
            istnienia PRL, funkcjonariuszy pochodzenia zydowskiego, czyli "Zydow". Jednak
            nie zawsze "Zyd" byl Zydem prawdziwym, tak jak nie zawsze "cham" musial byc
            Polakiem.

Komintern, czyli Miedzynarodowka Komunistyczna (z siedziba oczywiscie w
            Moskwie), zalecala oficjalnie towarzyszom zydowskim zmiane danych personalnych,
            w tym nazwisk, na slowianskie. Wspominala to dzialaczka KPP, Ester
            Rozental-Szneiderman po przybyciu do Moskwy w 1926 r.: "Ktoz moze pojac i opisac
            swiety dreszcz, jaki mnie przejal, gdy weszlam do gmachu Kominternu,
            znajdujacego sie nie opodal Kremla... Watpie, czy mlody czytelnik naszych czasow
            potrafi to sobie uprzytomnic".

Przedstawiciel KPP w Kominternie natychmiast zaproponowal jej zmiane nazwiska:
            "Wybierzcie sobie slowianskie, dobrze brzmiace". Nie zgodzila sie ona jednak na
            taki zabieg, ale jak wspomina: "Malo kto z moich nowo przybylych towarzyszy
            oparl sie tej pokusie. Lea Kantorowicz przeobrazila sie w Jelene Kaminska; jej
            maz Icchak Gordon - w Aleksandra Leonowicza; Nechama i Jozef Feigenbaum stali
            sie Natalia i Osipem Krawczynkim; Chana Milsztajn jest tu Hanna Turska; Motke
            Hajman to teraz Mikolaj Wojnarowicz; z jednego Rapaporta zrodzil sie Krawiecki,
            z drugiego, czestochowskiego - Jozef Karpinski".

Czesc z tych "politycznych emigrantow" przybywala w 1944 r. z Moskwy do Polski,
            obejmujac eksponowane funkcje, juz z nowym zyciorysem i zmienionymi
            personaliami. Np. Natan Grunspan-Kikiel w MBP byl wiceministrem i generalem
            brygady, ale znany jest jako Roman Romkowski. Mojzesz Bobrowicki, tez
            wiceminister MBP i tez general, stal sie Mieczyslawem Mietkowskim. Nachym
            Alster, I z-ca przewodniczacego Komitetu ds. Bezpieczenstwa Publicznego i
            wiceminister MSW zostal Antonim Alsterem. Lajb-Wolf Ajzen, z-ca komendanta
            szkoly sluzby bezpieczenstwa w Kujbyszewie, z-ca dyrektora Biura Personalnego
            MBP, dyrektor gabinetu ministra MBP, z-ca Komendanta Centrum Wyszkolenia MBP,
            wicedyrektor IV, nastepnie III Departamentu, przybral nazwisko Leon
            Andrzejewski. Julia Brustiger, dyrektor Departamentu Politycznego MBP, zostala
            Julia Brystygier. Jozef Goldberg, dyrektor Departamentu Sledczego MBP, nazwal
            sie Jozefem Rozanskim. I tak dalej...

Z drugiej strony, przedstawiciele spolecznosci zydowskiej neguja role Zydow w
            powojennym aparacie terroru komunistycznego w Polsce. Np. prof. Chone Shmeruk,
            przewodniczacy Osrodka Kultury Zydow Polskich na Hebrajskim Uniwersytecie w
            Jerozolimie, w wypowiedzi dla "Tygodnika Powszechnego" w 1990 r. stwierdzil:
            "Berman nie funkcjonowal jako Zyd, on funkcjonowal jako czlonek partii. A partia
            nie byla zydowska, byla polska. On sie nie uwazal za Zyda, za kogos, kto
            wystepuje w imieniu Zydow. I zaden Zyd nie widzial w nim przedstawiciela narodu
            zydowskiego. Czulby sie obrazony, gdyby ktos mu to powiedzial. Berman
            funkcjonowal jako Berman i jego mozna obwiniac, czynic mu zarzuty. Ale jako Zyd?
            To samo moglby robic Polak. Gdyby nie on, bylby Polak na jego miejscu".

Z tym juz nie mozna sie zgodzic. Gdyby byli Polacy, odpowiedni na te stanowiska,
            to Stalin (ktorego trudno uznac za tak szczegolnego filosemite), z pewnoscia
            nimi wlasnie, a nie Zydami, badz osobami pochodzenia zydowskiego obsadzalby
            stanowiska kierownicze w bezpiece, Informacji Wojskowej, aparacie politycznym w
            wojsku, w kompartii i administracji. Stalin poslugiwal sie tymi kadrami
            komunistycznymi, ktore mial i ktorym ufal (przynajmniej poczatkowo, w okresie
            "utrwalania wladzy ludowej"). Nie wyszukiwal specjalnie towarzyszy pochodzenia
            zydowskiego, aby wysylac ich do Mongolii, Chin, Korei Pln. i do Albanii. Racje
            ma natomiast prof. Shmerik, iz Zydzi funkcjonowali jako czlonkowie partii, a nie
            przedstawiciele narodu zydowskiego. ''
            • afik42 Na marginesie ale w kontekscie 13.01.06, 17:09
              bladatwarz napisała (zacytowala):

> Racje ma natomiast prof. Shmerik, iz Zydzi funkcjonowali jako czlonkowie
              > partii, a nie przedstawiciele narodu zydowskiego. ''
              >
              • bladatwarz Re: Na marginesie ale w kontekscie 13.01.06, 17:30
                Odpowiedz znajdziesz u JKM. Nie chce mi sie szukac artykulu. O ile pamietam byl
                zamieszczony tez w NIE.

Tak jak Kwasniewski nie mial prawa przepraszac w imieniu polskiego narodu za
                Jedwabne opisane przez niejakiego agenta Grossa wspolpracujacego z esbecja, tak
                kwestia przeprosin jest do ustalenia miedzy zydami i sowietami.

> > Racje ma natomiast prof. Shmerik, iz Zydzi funkcjonowali jako czlonkowie
                > > partii, a nie przedstawiciele narodu zydowskiego. ''

A co to tego cyatatu, to zydzi reprezentowali aparat i byli przez Rosjan
                wskazywani na stanowiska oilityczne, bo byli zydami wlasnie. Rosjanie wybierali
                zydow ze wzgledu na ich lojalnosc wobec systemu komunistycznego, aktywna
                dzialalnosc w partiach komunistycznych przed wojna oraz watpliwy patriotyzm (co
                potwierdza zachowanie zydow na kresach po wejsciu wojsk sowieckich).
                Liczyli i sie ni przeliczyli.
                • afik42 Re: Na marginesie ale w kontekscie 13.01.06, 18:11
                  bladatwarz napisała:

> Tak jak Kwasniewski nie mial prawa przepraszac w imieniu polskiego narodu za
                  > Jedwabne opisane przez niejakiego agenta Grossa wspolpracujacego z esbecja,
                  > tak kwestia przeprosin jest do ustalenia miedzy zydami i sowietami.

Kwasniewski nie przepraszal w imieniu narodu polskiego ale w imieniu swoim i
                  tych Polakow, ktorzy poczuwali sie do takiego obowiazku (przeprosin). Sam pan
                  Kaluski przytoczyl ten cytat [ ;) ]. Naturalnie, mozna to debatowac bo wystapil
                  jako prezydent Polski.

> > > Racje ma natomiast prof. Shmerik, iz Zydzi funkcjonowali jako czlonkowie
                  > > > partii, a nie przedstawiciele narodu zydowskiego. ''
                  >
                  > A co to tego cyatatu, to zydzi reprezentowali aparat i byli przez Rosjan
                  > wskazywani na stanowiska oilityczne, bo byli zydami wlasnie. Rosjanie
                  > wybierali zydow ze wzgledu na ich lojalnosc wobec systemu komunistycznego,
                  > aktywna dzialalnosc w partiach komunistycznych przed wojna oraz watpliwy
                  > patriotyzm (co potwierdza zachowanie zydow na kresach po wejsciu wojsk
                  > sowieckich).

Tu jedno kloci sie z drugim. Zgadzam sie z okresleniem „wybierali osoby
                  pochodzenia zydowskiego ze wzgledu na ich lojalnosc wobec systemu
                  komunistycznego”. Ale nie dlatego, ze byli Zydami (albo – zydami) lecz dlatego,
                  ze byli komunistami.

Komunista to osoba, ktora ponad wszystko przedkladala „komunistyczny system
                  wartosci”, gdzie nadrzedna wartoscia byla – partia komunistyczna,
                  tzw. „spoleczna wlasnosc srodkow produkcji” oraz „dyktatura Proletariatu”
                  (realizowana w imieniu Proletariatu przez jej „awangarde” – partie
                  komunistyczna dzialajaca wedlug zasady „centralizmu demokratycznego”).

Komunista, w wyzej podanym rozumieniu, byl zaprzeczeniem tradycyjnie rozumianej
                  postawy zydowskiej. Tradycyjny Zyd to nie tylko jego „semickosc” ale rowniez
                  religia i lojalnosc wobez spolecznosci zydowskiej (zydowski nacjonalizm).

Komunista byl zaprzeczeniem nacjonalizmu – byl „internacjonalista”. Oraz byl –
                  ateista. W tym sensie, komunista nie byl wcale Zydem. Byl anty-Zydem. I ci
                  komunisci pochodzenia zydowskiego ostro i jednoznacznie odcinali sie od swojej
                  zydowskosci. Zas tradycyjni Zydzi odcinali sie od Zydow-komunistow uznajac ich
                  za renegatow i zdrajcow.

Tyle na ten raz.
                  • po_godzinach Re: Na marginesie ale w kontekscie 13.01.06, 18:40
                    Na marginesie, ale w kontekście - zainteresowanym polecam "W ogrodzie pamięci"
                    Joanny Ronikier.

PS. gratuluję znakomitego tekstu :)
                  • bladatwarz Z tego wynika, ze zydzi z politbiura to kosmici 13.01.06, 18:48
                    1.Byli lojalni wobec sowietow
                    2.Chcieli budowac socjalizm
                    3.Robili to wbrew Polakom i wbrew swoim przekonaniom
                    4.Zmieniali nazwiska, zeby sie odciac od zydostwa, ktore zdradzili dla komuny
                    Normalnie ludzie bez korzeni, bez przywiazania do kultury, do ziemi, do
                    tradycji, bez honoru. Gdzie ich sowieci rzucili tam wiernie oddawali sie
                    praktykowaniu nowej ideologii. Normalni kosmici z misja...
                    • kaczka7111 Re: Z tego wynika, ze zydzi z politbiura to kosmi 13.01.06, 18:50
                      4.Zmieniali nazwiska,
                      BO SIE BALI i BOJA antysemitow POLSKICH.
                      • po_godzinach Re: Z tego wynika, ze zydzi z politbiura to kosmi 13.01.06, 18:56
                        tym bardziej, że nazwiska "zydowskie" równiez były im pod przymusem nadane
                        podczas zaborów - nie było więc znowu do czego tak się przywiązywać.
                    • po_godzinach Nie. 13.01.06, 18:54
                      Z tego wynika, że Żydzi z "politbiura" to komuniści tak samo, jak Polacy
                      z "politbiura". Komuniści - czyli wyznawcy systemu wyznającego ideologię
                      komunistyczną.

Komunista nie ma ani religii, ani narodowości, ani państwa.
                    • afik42 Re: Z tego wynika, ze zydzi z politbiura to kosmi 13.01.06, 20:27
                      > Z tego wynika, ze zydzi z politbiura to kosmici

Zydzi z politbiura to jedno. A co z nie-zydami z politbiura? Nie sami chyba
                      zydzi tam byli? Wladyslaw Gomulka, Jozef Cyrankiewicz, Edward Ochab, F. Mazur,
                      Mieczyslaw Moczar, Zenon Kliszko, Ryszard Strzelecki, Marian Spychalski, Ignacy
                      Loga-Sowinski, Stefan Jedrychowski, Boleslaw Jaszczuk. A pozniej: Edward
                      Gierek, Zdzislaw Grudzien, Edward Babiuch, Piotr Jaroszewicz, Jan Szydlak,
                      Jerzy Lukasiewicz, Zdzislaw Zandarowski. I na koniec: Stanislaw Kania,
                      Kazimierz Barcikowski, Mieczyslaw Jagielski, Mieczyslaw Rakowski i
                      najslawniejszy ze slawnych – sam Wojciech Jaruzelski.

Jaruzelski to juz nie tylko „nie-zyd”, to polska szlachta i to z tradycjami. Co
                      z tym fantem?

> 1.Byli lojalni wobec sowietow.
                      A kim byli sowieci?

> Robili to wbrew Polakom i wbrew swoim przekonaniom
                      Z pewnoscia nie zupelnie wbrew swoim przekonaniom. Wlasnie w zgodzie ze swoimi
                      przekonaniami. W przeciwienstwie do „schylkowego” okresu komunizmu (lata 70-
                      te), „wczesni” komunisci byli jak naj bardziej ideowi, przkonani o slusznosci
                      swoich pogladow. Naturalnie, niezwlocznie po zdobyciu wladzy zaczeli w „ich”
                      szeregi zglaszac sie wszelkiej masci karierowicze i oportunisci. Wlacznie z
                      niektorymi, bardzo aktywnymi, dzialaczami tzw. Prawicy (np. Boleslaw Piasecki)

> ludzie bez korzeni, bez przywiazania do kultury, do ziemi, do tradycji, bez
                      > honoru
                      Komunisci - i to wcale nie tylko ci pochodzenia zydowskiego - komunisci w
                      ogole, odcinali sie od calej przeszlosci, od kultury, od tradycji... Komunizm
                      bowiem, to byl „ruch, ktory znosi stan obecny”. Malo tego, stan obecny mial byc
                      znoszony wszelkimi dostepnymi srodkami, w tym w drodze rewolucji politycznej,
                      przy uzyciu przemocy, a nawet terroru. „Cel uswieca srodki”.

cdn.
          • incognitto Re: A co Żydzi Polakom zawdzięczają? Cytuję Żyda: 13.01.06, 15:14
            karbat napisał:

> jedno pytanie bez odpowiedzi
            > jak obrzezac Polakow
            > i bedzie pelnia szczescia

az tak gościnni to my chyba nie jesteśmy:))
        • afik42 Ku pokrzepieniu serc 13.01.06, 15:37
          incognitto napisał:

> .."Tylko w Polsce, pomijając rzecz jasna starozytny Izrael, Żydzi mieli
          > swobodę praktykowania, rozwijania i pielegnowania swojej zydowskie religii(.)

Nie tylko w Polsce. Zydom powodzilo sie przez stulecia bardzo dobrze pod
          arabska wladza, we Wloszech, rowniez w Anglii, nawet w Niemczech i Hiszpani.
          Problem w tym, ze ich potem z wiekszosci tych miejsc wypedzono, albo
          przesladowano, i to w bardzo brutalny sposob. Co odroznia Polske od innych
          miejsc to to wlasnie, ze – z wyjatkiem naturalnie Holocaustu – nigdy w Polsce
          nie doszlo do az tak drastycznego antysemityzmu jak wlasnie gdzie indziej w
          Europie. Polska nigdy nie wypedzila Zydow ze swego kraju (choc pragnal tego
          Roman Dmowski i jego Narodowa Demokracja).

> (...)
          > -Świadectwo pobytu Żydów W polsce prowadzi do wniosku, ze w tym okresie nasz
          > naród osiągnał wyzyny wewnętrznego rozwoju. Mam wszelkie dane po temu, aby
          > oznajmić, iż był to złoty okres w żydowskiej historii, historii żydowskiej
          > duszy.
          >
          > "Przechodząc obok" - J.Kosiński

Czy wszystkie te cytaty pochodza rzeczywiscie od Jerzego Kosinskiego?
          Jesli tak, byloby to bardzo interesujace zwazywszy, ze to Jerzy Kosinski jest
          uznawany przez polska (skrajna) Prawice za jednego z najwybitniejszych
          "polakozercow". Chodzi naturalnie o jego powiesc "Malowany ptak".
          • karbat Re: Co nam dali Zydzi 13.01.06, 16:00
            Zydzi dali Polsce i swiatu dziesiec przykazan sic. 10 ani mniej ani wiecej.

-Do dzis niektorzy katolicy :
            politycy ,ksieza ,aferzysci ,zlodzieje ,zakonnicy ,przestepcy nie wiedza o co
            w nich chodzi.

- czasami mam wrazenie ,ze oni wiedza doskonale lepiej niz inni ,
            dla kogo i po co sa te przykazania ;)
            • sauternes Re: Co nam dali Zydzi 13.01.06, 18:34

co nam dali Zydzi??

Niech sie odezwa i sami pochwala jakie dobra z ich strony splynely na nasz
              kraj...
              • bladatwarz Caly czas tu mowia :)))))))))))) 13.01.06, 18:51
                Jak pieknie wyksztalcili w polskim narodzie antysemityzm.
                :)))))))))))))))
          • incognitto Re: Ku pokrzepieniu serc 13.01.06, 23:19
            afik42 napisał:

Czy wszystkie te cytaty pochodza rzeczywiscie od Jerzego Kosinskiego?
            > Jesli tak, byloby to bardzo interesujace zwazywszy, ze to Jerzy Kosinski jest
            > uznawany przez polska (skrajna) Prawice za jednego z najwybitniejszych
            > "polakozercow". Chodzi naturalnie o jego powiesc "Malowany ptak".

tak, przepisalam te frgm wlasnymi rencyma:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka