Dodaj do ulubionych

Krótkowzroczność "kulturalnych"

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.01, 13:16
Artykuł pani Świdy-Ziemby jest jednym z najinteligentniejszych na ten temat,
jaki udało mi sie ostatnio przeczytać. Porusza w sposób zwięzły, ale zarazem
dość wyczerpujący większość aspektów związanych z polskim antysemityzmem. Mogę
się właściwie podpisać rękami i nogami pod wszystkim co pani Świda-Ziemba w nim
napisała. Nie ma więc sensu, bym dodawał tutaj jakieś swoje spostrzeżenia.
Jestem tylko lekko zaskoczony, że pojawił się artykuł tak gruntowanie oddający
moje własne odczucia na ten temat. Tak na marginesie, mam cichą, ale chyba dość
złudną nadzieję, że nie tylko moje odczucia. Hm.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja sam Re: Krótkowzroczność IP: *.200.152.18.cm-upc.chello.se 08.04.01, 16:06
      Przepraszam, ale chetnie poczytam jesli zalaczysz link.
      Pozdrawiam.
      • Gość: pk_ptb@i Re: Krótkowzroczność IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 08.04.01, 16:52
        Gość portalu: Ja sam napisał(a):

> Przepraszam, ale chetnie poczytam jesli zalaczysz link.
        > Pozdrawiam.

O jaki link chodzi?
        pozdrawiam
    • Gość: Ja sam Re: Krótkowzroczność IP: *.200.152.18.cm-upc.chello.se 08.04.01, 17:47
      Zachecam:

https://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=220747&dzial=
      010198
      • Gość: pk_ptb@i Re: Krótkowzroczność IP: 212.160.4.* 08.04.01, 18:06
        Popieram HM i postuluję pod adresem osób o uznanym autorytecie (posłużę się
        cytatami z artykułu):
        1. "Wstrząs wywołany informacją o Jedwabnem powinien otworzyć dla nas nową
        kartę samoświadomości."
        2. "...powinna wyrosnąć nowa polityka EDUKACYJNA[podkeślenie moje]i społeczna
        rządzących i Kościoła..."
        3. nie powinno być u naszych dzieci zachowań "co ty wiesz a ja rozumiem" na
        spacerze z psem.
        PK
    • Gość: bch Re: Krótkowzroczność IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 08.04.01, 18:26
      Zgadzam się z wypowiedzią PER. Pani Świdzie dziękuję za artykuł, dokładnie
      oddaje moje myśli.
    • Gość: Ja sam Re: Krótkowzroczność IP: *.200.152.18.cm-upc.chello.se 08.04.01, 18:31
      Widac pozostaniemy tu sami.
      Moze tresc artykulu jest zbyt jasna, przejrzysta i
      trafna?
      "Kulturalni" juz dawno wybrali to, co im samym odpowiada
      w tej historii. I w calej Wielkiej Historii Ojczyzny.

Dziekuje jednak za towarzystwo. Zwawiej mi nieco.
    • Gość: Arko Lektura obowiązkowa! IP: *.lublin.ppp.tpnet.pl 08.04.01, 18:48
      Świetny artykół dla mono-mózgów niktórych "człowieków".:.
      • Gość: PK Re: Lektura obowiązkowa! IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 08.04.01, 20:12
        Gość portalu: Arko napisał(a):

> Świetny artykół dla mono-mózgów niktórych "człowieków".:.

Dziwne zdanie, którego nie rozumiem, ale czuję, że to chyba inwektywny pod naszym
        adresem. Przeczytaj więc człowieku: jeżeli chcesz bluzgać - to bluzgaj, ale nie
        wystawiaj sobie sam świadectwa "monomózgowości" (może "bezmózgowości" raczej?). A
        w ogóle masz dzieci i co im powiedziałeś "o tych sprawach"?

• Gość: Arko Re: Lektura obowiązkowa! IP: 213.76.64.* 08.04.01, 21:48

> Dziwne zdanie, którego nie rozumiem, ale czuję, że to chyba inwektywny pod nasz
          > ym
          > adresem. Przeczytaj więc człowieku: jeżeli chcesz bluzgać - to bluzgaj, ale nie
          >
          > wystawiaj sobie sam świadectwa "monomózgowości" (może "bezmózgowości" raczej?).
          > A
          > w ogóle masz dzieci i co im powiedziałeś "o tych sprawach"?
          >

Rzeczywiście, zdanie nieszczęsne , tzn. polecam ten tekst wszystkim ksenofobom.
          Dzieci nie mam. "0 tych sprawach" wiem niewiele.
          ps. "Inwektywny" <- dobre, będę używał
          • Gość: PK Re: Lektura obowiązkowa! IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 09.04.01, 00:39
            Gość portalu: Arko napisał(a):

>
            > > Dziwne zdanie, którego nie rozumiem, ale czuję, że to chyba inwektywny pod
            > nasz
            > > ym
            > > adresem. Przeczytaj więc człowieku: jeżeli chcesz bluzgać - to bluzgaj, al
            > e nie
            > >
            > > wystawiaj sobie sam świadectwa "monomózgowości" (może "bezmózgowości" racz
            > ej?).
            > > A
            > > w ogóle masz dzieci i co im powiedziałeś "o tych sprawach"?
            > >
            >
            > Rzeczywiście, zdanie nieszczęsne , tzn. polecam ten tekst wszystkim ksenofobom.
            > Dzieci nie mam. "0 tych sprawach" wiem niewiele.
            > ps. "Inwektywny" <- dobre, będę używał
            zle zrozumialem intencje, nastepnym razem pomysle dluzej zanim napisze,
            przepraszam
    • Gość: as Re: Krótkowzroczność IP: *.nest.gliwice.pl 09.04.01, 00:48
      >Tak na marginesie, mam cichą, ale chyba dość
      złudną nadzieję, że nie tylko moje odczucia. Hm. <
      Moje też, zresztą już pisałam na temat tego artukułu w
      innym temacie.
    • Gość: Jan Re: Krótkowzroczność IP: 213.76.96.* 09.04.01, 01:24
      Niestety, to co napisała p. Świda-Ziemba jest prawdziwe i jeżeli naprawdę
      chcemy kiedykolwiek skończyć z polskim antysemityzmem przestańmy mówić, że to
      dotyczy tylko marginesu. Zwykle w czasie towarzyskich spotkań, kiedy słyszę
      antysemickie wypowiedzi zazwyczaj nie protestuję, aby nie popsuć nastroju, a
      jeżeli protestuje, to zapada milczenie i już jestem w tym towarzystwie
      spalony. Po przeczytaniu tego artykułu postanowiłem, żewięcej milczeć nie
      będę.
      • Gość: Datsh BłogosławieństwoSprawiedliwym IP: *.150.200.217.cm-upc.chello.se 09.04.01, 03:01
        Salam Alejkum
    • Gość: luk Re: Krótkowzroczność IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.01, 08:59
      Tak głupiego tekstu to nawet "Gazeta Wybiórcza" juz dawno nie drukowała.
      Autorka legitymuje się tytułem "prof., ale sensu tam mniej niż w wypracowaniu
      trzecioklasisty. Zawsze wydawało mi się, że profesura zobowiązuje do starannego
      analizowania, rozszczepiania włosa na czworo i dążenia do najściślejszych
      ustaleń; tymczasem pani Świdra-Ziemba o krytycyzmie chyba nigdy nie słyszała,
      powtarza bezmyślnie głupstwa z książki sprzedajnego hochsztaplera i poucza
      głosem wielkiej troski, że my, Polacy, musimy to czy tamto. I głupie to i
      rasistowskie.
      • Gość: Jante Re: Krótkowzroczność IP: 212.214.13.* 09.04.01, 09:36
        To cie w sam solar plexus najwyrazniej trafilo.
    • Gość: Indris Re: łyżka dziegciu do tej beczki miodu IP: 213.135.34.121, 213.135.34.30, 213.135.34.* 09.04.01, 10:07
      PER pisze m.in:
      "Mogę się właściwie podpisać rękami i nogami pod wszystkim co pani Świda-Ziemba w nim
      napisała"...
      Ja akceptuję prawie wszystko z jednym bardzo ważnym wyjątkiem: sprawy obrazów w katedrze
      sandomierskiej. P. Ziemba postuluje ich usunięcie. Uważam to za pomysł wyjątkowo nierozsądny.
      Obrazy te są świadectwem epoki, również jej przesądów. Jest prawdą, że Żydzi przedstawionych tam
      mordów rytualnych NIE dokonywali, ale jest również prawdą, że w te brednie wielu ludzi (w tym ludzi
      Kościoła) wierzyło. (Przypadki patologiczne wierzą nadal...) Obrazy powinny pozostać, choćby jako
      świadectwo ludzkiej głupoty i grzechu niektórych ludzi Kościoła. Próba ich usunięcia wywołałaby tylko
      wściekłą akcję antysemitów, którzy przybraliby pozę obrońców dziedzictwa kultury narodowej. I co
      najgorsze w tym wypadku mieliby rację. A co by do tej racji dodali, to łatwo się domyślić...
      • Gość: Ja sam Re: Cochla dziegcia do tej beczki miodu IP: *.200.152.18.cm-upc.chello.se 09.04.01, 19:11
        ...juz tak sam sie nie czuje!
        I zgadzam sie z przedmówca. Obrazkami tego typu jest
        wiele kosciolów udekorowanych. W Szwecji takze, ale tu
        sie o tym mówi -przynajmniej od kilku lat.
        Sam fakt, ze Kosciól Szwedzki -jak wiele innych na
        swiecie- byl podstawa ksztalcaca masy ludowe daje nam do
        myslenia, ze rola kazdego z kosciolów jest w tym
        wzgledzie nadal pograzona w niepojetym mroku. Albo jest
        to moze samym warunkiem podtrzymania wiary: od
        ukrzyzowania INRI do dzisiejszych podchodów...
        Zastanowic sie warto. Dla siebie samego.
        • Gość: Nie sam Re: Chochla dziegcia do tej beczki miodu IP: *.200.152.18.cm-upc.chello.se 09.04.01, 19:24
          Oczywiscie ze "chochla". Pospiech...
          Dodac nalezy, ze malowidla w kosciolach szwedzkich maja
          katolickie "pochodzenie". Sprzed Reformacji, która w
          sumie z tonu w tej sprawie zbyt wiele nie spuscila.
          Sam Pan Martin Luther budowal swój Katechizm w oparciu
          na "wspanialych tradycjach" zwalczanych papistów.
          To juz zupelnie nawiasem.
          • Gość: Sam Re: Chochla dziegcia do tej beczki miodu IP: *.200.152.18.cm-upc.chello.se 10.04.01, 07:43
            Ciiichutko juz zaraz bedzie.
            Wielki Tydzien -czas rozwagi.
      • Gość: as Re: łyżka dziegciu do tej beczki miodu IP: 212.106.168.* 11.04.01, 02:55

> Ja akceptuję prawie wszystko z jednym bardzo ważnym wyjątkiem: sprawy obrazów w
        > katedrze
        > sandomierskiej. P. Ziemba postuluje ich usunięcie. Uważam to za pomysł wyjątkow
        > o nierozsądny.
        > Obrazy te są świadectwem epoki, również jej przesądów. Jest prawdą, że Żydzi p
        > rzedstawionych tam
        > mordów rytualnych NIE dokonywali, ale jest również prawdą, że w te brednie wiel
        > u ludzi (w tym ludzi
        > Kościoła) wierzyło. (Przypadki patologiczne wierzą nadal...) Obrazy powinny poz
        > ostać, choćby jako
        > świadectwo ludzkiej głupoty i grzechu niektórych ludzi Kościoła. Próba ich usun
        > ięcia wywołałaby tylko
        > wściekłą akcję antysemitów, którzy przybraliby pozę obrońców dziedzictwa kultur
        > y narodowej. I co
        > najgorsze w tym wypadku mieliby rację. A co by do tej racji dodali, to łatwo si
        > ę domyślić...

Ale może nie powinny pozostawać jako "świadectwo epoki" akurat w kościele ?
        Może właśnie z tego powodu, że pozostają w "uświęconym miejscu" > (Przypadki
        patologiczne wierzą nadal...) < ? Miejsce na "świadectwo epoki" jest moim zdaniem
        w muzeum.
        • Gość: Znów sam Chyba nie o obraz chodzilo? IP: *.200.152.18.cm-upc.chello.se 11.04.01, 22:36
          Artykul pani Swidy-Ziemby mial za temat chyba nie samo
          malowidlo w Sandomierzu?
          Chyba, ze mój polski juz zaczal podumierac i niczego nie
          pojmuje...
          A moze jestem krótkowzroczny?
          Chociaz okulary mam +3.

• Gość: as Re: Chyba nie o obraz chodzilo? IP: *.nest.gliwice.pl 12.04.01, 01:12
            Oczywiście masz rację.Jeśli jednak śledzisz poprzednie wpisy zauważyłeś , że
            któś kto zgadza się z całością artykułu kwestionuje tę jedną uwagę pani Swidy-
            Zięby, że rzeczony obraz nie powinien pozostawać w kościele. Ja natomiast
            uważam tę uwagę również za słuszną.Pani Świda-Zięba bardzo trafnie przedstawiła
            ( moim zdaniem )przejawy pozornie niegroźnego antysemityzmu.Po odkryciu prawdy
            o Jedwabnem, wcześniej o Kielcach już nie wydaje się taki nieszkodliwy.Mam
            jednak nadzieję, że proporcje ilościowe między ludźmi mądrymi, a "mądrymi
            inaczej" tutaj w sieci są zawyżone na korzyść tych "inaczej".
            • Gość: Nie sam Re: Chyba nie o obraz chodzilo? IP: *.200.152.18.cm-upc.chello.se 12.04.01, 06:22
              Dzieki.
              Rozumiem odbieganie w dygresje; obrazów o takiej
              zawartosci jest wiele w mniejszych, wiejskich
              koscólkach.
              Problem sprowadza sie mimo wszystko do edukacji
              spoleczenstwa, które w warunkach "sielankowego"
              wspólzycia Kosciola z tymi z najmniejszych na Ziemi,
              pozostaje pod glebokim wplywem tych odwiecznych ikono-
              komiksów.
              Pani S-Z jest moze nie calkiem w bledzie. Ktos musi moze
              przesadzic, by komentarz wywolac. Byle nie zamilczec
              sprawy na smierc -jak to za zwyczaj bywalo.
              Pozdrawiam!
              Zycze Wesolych i Rozwaznych Swiat. Szczególnie rozwazne
              powinno byc S L Y S Z E N I E duchownych w tych to
              Wielkich Dniach.
              • Gość: Sam sam Re: Chyba nie o obraz chodzilo? IP: *.200.152.18.cm-upc.chello.se 17.04.01, 22:37
                Zamilczec na smierc.

I juz.
                Krótkowzrocznosc oplacalna na krótka mete.
                Moze starczyc na 60 lat, a to czasem starcza. Starcom.
            • Gość: sd Re: Chyba nie o obraz chodzilo? IP: *.wroclaw.tpnet.pl 18.04.01, 13:25
              Gość portalu: as napisał(a):

> Oczywiście masz rację.Jeśli jednak śledzisz poprzednie wpisy zauważyłeś , że
              > któś kto zgadza się z całością artykułu kwestionuje tę jedną uwagę pani Swidy-
              > Zięby, że rzeczony obraz nie powinien pozostawać w kościele. Ja natomiast
              > uważam tę uwagę również za słuszną.Pani Świda-Zięba bardzo trafnie przedstawiła
              >
              > ( moim zdaniem )przejawy pozornie niegroźnego antysemityzmu.Po odkryciu prawdy
              > o Jedwabnem, wcześniej o Kielcach już nie wydaje się taki nieszkodliwy.Mam
              > jednak nadzieję, że proporcje ilościowe między ludźmi mądrymi, a "mądrymi
              > inaczej" tutaj w sieci są zawyżone na korzyść tych "inaczej".

Ktoz Ci te prawde o Jedwabnem i kielcach odkryl?
              Popytaj rodzicow jak bylo naprawde albo poczytaj w zrodlach i przestan ograniczac sie do lektury "wybiorczej",
              "wprost" i wypowiedzi synow SBekow
              -, dzis na najwyzszych stolcach.
              • Gość: as Kto odkrył prawdę o Kielcach? IP: *.nest.gliwice.pl 19.04.01, 01:08
                Tak się składa, że akurat prasa podziemna t.zw solidarnościowa w latach
                osiemdziesiątych. Akurat to czego uczyli mnie moi rodzice nie odbiega od tego
                co mogę przeczytać w Wyborczej.Pomijając oczywiście opinie "mądrych inaczej"
                które pojawiają sie na tym forum. Jeżeli Twoi rodzice nauczyli Cię nienawiści
                do "innych" do wszystkiego czego nie rozumieli przeczytaj jednak bez uprzedzeń
                artykuł pani Świdy-Zięby. Może coś dotrze ?
              • Gość: Jojne Re: Chyba nie o obraz chodzilo? IP: *.200.152.18.cm-upc.chello.se 24.04.01, 22:35
                Gość portalu: sd napisał(a):

Ktoz Ci te prawde o Jedwabnem i kielcach odkryl?
                > Popytaj rodzicow jak bylo naprawde albo poczytaj w zrodlach i przestan ogranic
                > zac sie do lektury "wybiorczej",
                > "wprost" i wypowiedzi synow SBekow
                > -, dzis na najwyzszych stolcach.

Bluznisz.
                Boga sie nie boisz. Rozumiem.
                Prawdy za to unikasz. Tez rozumiem.
                Rozumiemy sie jakby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka