Dodaj do ulubionych

LPR: ocena z religii wliczana do średniej

18.01.06, 07:19
oooch, a czemu nie od razu obowiazkowa matura z religii na przyklad?

Obserwuj wątek
    • dzieciatko_o_dyrektora Dlaczego nie 18.01.06, 07:22
      skoro w Iranie sa szkoly koraniczne , my nie mozemy byc gorsi .
      • parazyd Stos przy każdej szkole! 18.01.06, 07:49
        Mozna będzie pozbyć się wszystkich grzeszników myślących inaczej niż Wielki
        Brat, przepraszam - Wielcy Bracia. A także tych z niskimi ocenami z religii.
        Paranoja!
        • jkmjkm Re: Stos przy każdej szkole! 18.01.06, 08:33
          Żądam lustracji religijnej - jakie oceny z religii mieli rządzący, jeśli ktoś
          miał mniej niż 4 - fora ze dwora!
          • centrolew Mam już dość agresji KK w życie publiczne! 18.01.06, 08:59
            Co za bzdura... 98% populacji chodzi na religię! Przecież to jawna
            dyskryminacja, na pewno są wśród tych osób uczniowie innych wyznań albo
            niewierzący. Niech by tylko spróbowali nie chodzić! Konsekwencje byłyby bolesne...

A co do wliczania religii do średniej... I tak to przegięcie, że jest w
            szkołach, a ocena wypisywana jest na świadectwie. Za chwilę nie będzie można
            dostać pracy w instytucjach państwowych bez odpowiedniej cenzurki.
            • robert4321 [...] 18.01.06, 09:13
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • ef14 Re: Najnowsze informacje ! ...................... 18.01.06, 09:18
                zaraz zwrócę śniadanie..... brzydzę się antysemityzmem i takimi antysemitami.
                tego Cię uczą w katolickim kościele? nienawiści?
                • morszuk Re: Najnowsze informacje ! ...................... 18.01.06, 19:39
                  ef14 napisała:

> zaraz zwrócę śniadanie..... brzydzę się antysemityzmem i takimi antysemitami.
                  > tego Cię uczą w katolickim kościele? nienawiści?
                  Przeciez tylko tego uczą!
                  • nick3 Zamiast gardłować - GŁOSUJCIE. Tylko tyle:-) 18.01.06, 21:41
                    • racja70 wyobraźcie sobie że ktoś nie zdaje z religii 18.01.06, 23:00
                      Co WTEDY:
                      - dodatkowe rekolekcje?
                      - spowiedź i pokuta?

W ŻYCIU
                      wystrczy interwencja katechety w parafii i ...
                      ekskomunika dla "nieodpowiedzialnego pedagoga" murowana.
                      • mis22 Jezus, Maria! Co za opozycja do nauki religii! 19.01.06, 01:16
                        Statystyki mowia, ze w USA ludzie wierzacy i praktykujacy zyja 7 lat dluzej niz
                        inni. Chyba w grudniowym numerze National Geographic byl artykul mowiacy, ze
                        praktykujacy Adwentysci Dnia Siodmego zyja dluzej niz inni ludzie w Kalifornii.
                        Uwazam, ze Pan Bog przez to pokazuje do jakiego kosciola trzeba nalezec.
                        Rowniez lekarze wiedza, ze wierzacy ludzie szybciej zdrowieja, bo wiara im
                        pomaga w trudnych momentach.

Reasumujac - rzad dbajacy o swoich obywateli powinien nakazac nauczanie zasad
                        kosciola Adwentystow Dnia Siodmego w szkole.
                  • prawy.polak Re: Najnowsze informacje ! ...................... 18.01.06, 23:40
                    morszuk napisał:

> ef14 napisała:
                    >
                    > > zaraz zwrócę śniadanie..... brzydzę się antysemityzmem i takimi antysemit
                    > ami.
                    > > tego Cię uczą w katolickim kościele? nienawiści?
                    > Przeciez tylko tego uczą!

A ja słyszałem, że się uczą na pamięć dowodu na istnienie boga.
              • dhl01 Wprowadzic kary cielesne dla nie chodzacych 18.01.06, 09:39
                na religie!!! albo religia albo chłosta dla kazdej oceny < 3+
            • looney1 Re: Mam już dość agresji KK w życie publiczne! 18.01.06, 10:01
              Pan Cezary Gawryś dobrze mówi: religia to nie religionznawstwo. Jak najmniej
              związków kościoła z państwem. Służy to i państwu i kościołowi.

--
              fotografujesz?
            • krasnov Re: obowiazkowa matura z religii 18.01.06, 10:03
              Spokojnie, dojdzie i do tego. Pomalutku. Najpierw religia do średniej, potem na maturze, potem obowiązkowa (może zamiast j. polskiego albo matmy?). I nikt nie piśnie przeciwko, bo niby kto? Na pewno nie konformistyczne i bezideowe SLD/SdPL.
              Ja już wyjechałem do normalnego kraju i przyjeżdżam tylko jako turysta. A wy?
              • watashi79 Re: obowiazkowa matura z religii 18.01.06, 14:26
                I jakie to uczucie podkulić ogon pod siebie i zwiać?
                • ping-pong Re: obowiazkowa matura z religii 18.01.06, 17:10
                  watashi79 napisał:

> I jakie to uczucie podkulić ogon pod siebie i zwiać?

Takie samo jak uciec z domu wariatow. Wspaniale uczucie.
            • evald Re: Mam już dość agresji KK w życie publiczne! 18.01.06, 10:40
              To nie jest agresja KK, tylko LPR i PiS. Na sile chca uszczesliwiac ludzi...
              Dlatego po chaosie urzadzonym przez PiS (przy pewnym wkladzie LPR, ale glowna
              wina lezy na PiSie) namawiam do glosowania na jakas inna partie niz PiS. Nie
              mowie jaka niech kazdy sobie wybierze, choc ja oczywiscie na PO...
              • gls1 Re: Mam już dość agresji KK w życie publiczne! 18.01.06, 11:50
                Wolał bym aby moje dziecko chodziło na zajęcia z Logiki, Matematyki, Filozofii
                a nie na to niewiadomo co???
              • adam81w Re: Mam już dość agresji KK w życie publiczne! 18.01.06, 14:25
                moze jednak glosuj na sld czy lewice . ja glosowalem na po caly czas ale po
                stalo sie za bardzo religijne . po nie gwarantuje rozdzialu panstwa od
                kosciola . to gwarantuje tylko lewica
                • kolter Re: Mam już dość agresji KK w życie publiczne! 18.01.06, 14:29
                  Lewica juz dawno dała d... watykanowi teraz głosujmy na Antyklerykałow
            • inquisition Na religię 80% ludzi cohdzi z przezorności 18.01.06, 11:40
              a nie bo chcą

Bo jak ktoś kiedyś będzie chciał wziąć z osobą wieerzącą ślub kościelny bedzie
              maił przewalone
              • edwin_mc Re: Na religię 80% ludzi cohdzi z przezorności 18.01.06, 13:19
                "święta" racja :) wszyscy tu krytykują panstwo wyznaniowe, ale na wszelki
                wypadek dziecko lepiej ochrzcić i na religię niech chodzi; raczej tchórzliwe
                społeczeństo mamy niestety; to nie wiara lecz strach .. a może na tym to polega
                • kolter Re: Na religię 80% ludzi cohdzi z przezorności 18.01.06, 13:25
                  A kiedy kler dostaje majątek warty miliony za przysłowiowa złotowke to zamiast
                  protestowac ,to chowają głowe w piasek ,bo dziecka do komuni nie
                  dopusci ,zamiast kopnac w d..e pazernego buca w spodnicy!!
                  • absurdello Ciemnota jak za faraona ... 18.01.06, 14:38
                    Prusa ;)
                    • kolter Re: Ciemnota jak za faraona ... 18.01.06, 14:44
                      Z tą roznica miły człeku ze Egipski kler był niezwykle inteligetny, a nasz jest
                      niesamowicie tępy
                      • milo_1 Re: Ciemnota jak za faraona ... 18.01.06, 15:17
                        kolter napisał:

> Z tą roznica miły człeku ze Egipski kler był niezwykle inteligetny, a nasz jest
                        >
                        > niesamowicie tępy
                        -------------------------------------
                        nie przeceniaj egipskich kapłanów po prostu mieli tak ciemny lud poddańczy a
                        tego brakuje niektórym hierarchom KK .Oczywiście jest jeden o.dyrektor,który
                        sprytnie ,jak kapłani egipscy wykorzystuje poddańczą moherową ciemnotę czerpiąc
                        z tego niezłe zyski.
                        • kolter Re: Ciemnota jak za faraona ... 18.01.06, 15:25
                          Prawda Tatko jest sprytny ,a nie inteligientny bo tylko Moherki ulegaja jego
                          wpływom ,my nie,Ale Moherki to taka rasa ktora nigdy w zadnym systemie nie
                          daje sobie rady ,taka ciemna masa wierzaca w cuda
                • arturius_c Re: Na religię 80% ludzi cohdzi z przezorności 19.01.06, 13:02
                  Nie do końca strach, raczej chęć oszczędzenia własnemu dziecku pewnych przykrości.
            • verushka1 Re: Mam już dość agresji KK w życie publiczne! 18.01.06, 14:57
              gorzej jak przez jeszcze pare inhnych demonstracyjnych a zarazem durnych
              pokazów dewocji przez reprezentantow LPRu czy zwolennikow RM - ludzie
              wyksztalceni i mlodzi zaczna masowo przechodzic na ateizm i stanowiska
              antykatolickie. Mysle ze nie ma w tej propozycji nic poza demonstracyjnym
              lizusostwem LPRu skierowanym do konkretnych srodowisk

centrolew napisał:

> A co do wliczania religii do średniej... I tak to przegięcie, że jest w
              > szkołach, a ocena wypisywana jest na świadectwie. Za chwilę nie będzie można
              > dostać pracy w instytucjach państwowych bez odpowiedniej cenzurki.
            • entropia Re: Mam już dość agresji KK w życie publiczne! 18.01.06, 17:49
              > Co za bzdura... 98% populacji chodzi na religię! Przecież to jawna
              > dyskryminacja, na pewno są wśród tych osób uczniowie innych wyznań albo
              > niewierzący.
              Acha, Ty to wiesz, tak?
              > Niech by tylko spróbowali nie chodzić! Konsekwencje byłyby bolesne
              Acha, to też wiesz, tak?

A możesz podać jakieś przykłady to potwierdzające? U mnie w szkole (fakt że było to 10 lat temu) na religię nie chodził jeden chłopak. Oficjalnie, nieoficjalnie chodził częściej niż inni, bo z katechetą dało się dyskutować, a akurat on miał największą ochotę to robić. Nawet na koniec dostał zaświadczenie o ukończeniu kursu przedmałżeńskiego (kiedyś takie coś dawali w klasie maturalnej jak się na religię chodziło), ponieważ katecheta stwierdził, że jest wystarczająco doedukowany z religii ;-)
              Jakoś nikt go z tego powodu nie gnębił.
              No ale pewnie znajdziesz setki przykładów nietolerancji chodzących na religię w stosunku do niechodzących.

> Za chwilę nie będzie można
              > dostać pracy w instytucjach państwowych bez odpowiedniej cenzurki.
              Mam propozycję, mów o czymś co umiesz udowodnić, a nie o swoich widzimisie.
              • tempus Re: Mam już dość agresji KK w życie publiczne! 18.01.06, 22:46
                entropia napisał:

> > Co za bzdura... 98% populacji chodzi na religię! Przecież to jawna
                > > dyskryminacja, na pewno są wśród tych osób uczniowie innych wyznań albo
                > > niewierzący.
                > Acha, Ty to wiesz, tak?
                > > Niech by tylko spróbowali nie chodzić! Konsekwencje byłyby bolesne
                > Acha, to też wiesz, tak?
                >
                > A możesz podać jakieś przykłady to potwierdzające? U mnie w szkole (fakt że
                był
                > o to 10 lat temu) na religię nie chodził jeden chłopak. Oficjalnie,
                nieoficjaln
                > ie chodził częściej niż inni,

No to chodził, czy nie chodził? Na drugi raz napij się po wysłaniu postu, a nie
                przed!

> bo z katechetą dało się dyskutować, a akurat on m
                > iał największą ochotę to robić. Nawet na koniec dostał zaświadczenie o
                ukończen
                > iu kursu przedmałżeńskiego (kiedyś takie coś dawali w klasie maturalnej jak
                się
                > na religię chodziło), ponieważ katecheta stwierdził, że jest wystarczająco doe
                > dukowany z religii ;-)
                > Jakoś nikt go z tego powodu nie gnębił.
                > No ale pewnie znajdziesz setki przykładów nietolerancji chodzących na religię
                w
                > stosunku do niechodzących.
                >
                > > Za chwilę nie będzie można
                > > dostać pracy w instytucjach państwowych bez odpowiedniej cenzurki.
                > Mam propozycję, mów o czymś co umiesz udowodnić, a nie o swoich widzimisie.

Wystarczy popatrzeć jak ministrowie spowiadają się w toruńskiej sekcie. Co tu
                udowadniać?
              • dziadek544 Re: Mam już dość agresji KK w życie publiczne! 18.01.06, 23:27
                entropia napisał:
                A możesz podać jakieś przykłady to potwierdzające?

Mój syn był na każdej lekcji religii pytany przez katechetkę: "dlaczego ty
                jeszcze nie jesteś ochrzczony?". Nawet po mojej wizycie w szkole i rozmowie z
                "siostrą".
                He-he siostrą.
                Na religie chodził, "bo chciał". Później powiedział, że wszyscy chodzą, to ja
                nie będę się wyłamywał. Podejrzewam, że to nie był jedyny powód.
              • centrolew Re: Mam już dość agresji KK w życie publiczne! 19.01.06, 00:24
                > > Co za bzdura... 98% populacji chodzi na religię! Przecież to jawna
                > > dyskryminacja, na pewno są wśród tych osób uczniowie innych wyznań albo
                > > niewierzący.

> Acha, Ty to wiesz, tak?

Tak, dane statystyczne są bardzo czytelne: 90% Polaków jest ochrzczonych, z
                czego połowa chodzi do kościoła. Nikt nie udowodnił, że "niekatolik=impotent",
                zatem te 10% innej wiary, oraz 45% niechodzących do kościoła mają dzieci w szkołach.

Statystycznie więc mamy w każdej klasie 2 osoby, które chodzą wbrew przekonań
                swoich rodziców, oraz 13, które robią to dla świętego spokoju, aby nikt się ich
                nie czepiał... oraz 1 narażoną na ostracyzm naszego "tolerancyjnego" społeczeństwa!

> > Niech by tylko spróbowali nie chodzić! Konsekwencje byłyby bolesne
                > Acha, to też wiesz, tak?

Czytaj posty poniżej i powyżej!
          • heniek19601 Re: Stos przy każdej szkole! 18.01.06, 11:28
            oj niewielu by ich zostało...
        • gls1 Re: Stos przy każdej szkole! 18.01.06, 11:47
          Ja np wychowałem się w rodzinie i wierze protestanckiej i jak to będzie
          wyglądało w wypadku mojego dziecka?? Ono też jest wyznania protestanckiego i
          nie będzie miało religii w szkole zgodnie z własną wiarą??
          • 4g63 Re: Stos przy każdej szkole! 18.01.06, 11:58
            Słusznie, idąc torem tej idei można by zrobić zajęcia z każdej możliwej religii
            w szkole, to jest jedna wielka bzdura, a kto za tą religię płaci? oczywiście my...

precz z tym ze szkół..

Pozdrawiam zdrowo myślących.
          • poglodek Re: Stos przy każdej szkole! 18.01.06, 16:54
            Miałoby religie prostestancką w szkole, lub w wypadku braku pastora w rejonie
            (za malo uczniow) mialoby etyke lub byloby tak jak jest zwykle zwolnione z
            zajec.
            • mortest Re: Stos przy każdej szkole! 18.01.06, 18:31
              U mnie w szkole są osobne lekcje religii dla róznych wyznań. Do wyboru do koloru
              - etyka, Protestantyzm, Katolicyzm, Judaizm, Prawosławie (starałem się podać wg.
              kolejności jaka wybierają ;])
              • poglodek I tak pwinno być. 18.01.06, 21:27
                • dziadek544 Re: I tak pwinno być. 18.01.06, 23:30
                  Właśnie, ze nie powinno tak byc.
                  Religia jest sprawą każdego z osobna i sprawą kościoła- NIE SZKOŁY.
      • dziecina.betlejemska Dość ogłupiania w szkołach! 18.01.06, 07:51
        Od 1991 Kościół ogłupia polską młodzież w państwowych szkołach, za państwowe pieniądze. Nowy pomysł LPR to krok w stronę, by religijne pranie mózgu narzucić obowiązkowo wszystkim uczniom.
        A może pójśc w drugą stronę - wywalić kler z publicznych szkół i zaprzestać oczadzania umysłów biednych dzieci historiami o diabłach, piekle, aniołkach, jezusku, panibozi itd
        • sclavus wspaniały pomysł... 18.01.06, 08:57
          dziecina.betlejemska napisał:

> Od 1991 Kościół ogłupia polską młodzież w państwowych szkołach, za państwowe
          pi
          > eniądze. Nowy pomysł LPR to krok w stronę, by religijne pranie mózgu narzucić
          o
          > bowiązkowo wszystkim uczniom.
          > A może pójśc w drugą stronę - wywalić kler z publicznych szkół i zaprzestać
          ocz
          > adzania umysłów biednych dzieci historiami o diabłach, piekle, aniołkach,
          jezus
          > ku, panibozi itd

Jest to wspaniału pomysł... szkoda, że nie do zrealizowania...
          A ja mam jeszcze lepszy: wypowiedzieć konkordat i ułożyć normalne stosunki
          dyplomatyczne z Watykanem... jak z każdym innym państwem...
          Hiszpania niech będzie drogowskazem.... a nawet sam Watykan...
        • danurzka Re: Dość ogłupiania w szkołach! 18.01.06, 09:00
          O jaki ty jesteś madry dziecina betlejemska za którą sie podajesz nie uzywała takiego języka i zapewne chciałaby byś i ty dzisiaj użyczał swoich słów po to by chrześcijaństwo rozwijało się na ziemi, a ty tak skaczesz. Co proponujesz w zamian? Rozpustę?
          • jerzy.f Re: Dość ogłupiania w szkołach! 18.01.06, 09:06
            Rozpusta nie jest zła... Radzę spróbować.
            • mishuggah [...] 18.01.06, 09:27
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • hulaj_dusza Re: Fakt, wiem coś n/t b/t b/o 18.01.06, 09:30

• wredna_jedza Głupoty pleciesz 18.01.06, 11:04
            Zastanów sie - jesli chodze do szkoły, która jest na terenie innej parafii, niż
            ta, gdzie mieszkam, to jak ksiądz katecheta oceni moje zaangażowanie w życie
            religijne parafii????

A ks. Przybocki to niech sie zdecyduje, bo w kazaniach pluje na "Wyborczą" a z
            drugiej strony leci i chlapie ozorem!!!!!!!!!!!!!!!!
            Wstyd mi że musze mieszkać w tej parafii, gdzie on pracuje!!!
          • aurrrelia Re: Dość ogłupiania w szkołach! 18.01.06, 11:18
            nie popadaj w skrajności!!!! brak religii w szkołach nie oznacza od razu
            hedonizmu!!!
          • 4g63 Re: Dość ogłupiania w szkołach! 18.01.06, 12:04
            > O jaki ty jesteś madry dziecina betlejemska za którą sie podajesz nie uzywała t
            > akiego języka i zapewne chciałaby byś i ty dzisiaj użyczał swoich słów po to by
            > chrześcijaństwo rozwijało się na ziemi, a ty tak skaczesz. Co proponujesz w za
            > mian? Rozpustę?

Wiedziałem że katolickiemu ciemnogrodowi ciężko przychodzi myślenie, ale nie że
            aż tak...
            Oczywiście jest albo kościół jedynie słuszny albo zła niedobra rozpusta a fe...

Idź się pomódl za dusze tej plugawej bestii betlejemnskiej ....

I nie czytaj więcej tego diabelskiego forum, lepiej porozmawiaj z zakonnicami na
            ten temat, one się z tobą napewno zgodzą i przyznają ci rację
          • podpolka Re: Dość ogłupiania w szkołach! 18.01.06, 12:32
            danurzka, swiat nie dzieli sie na chrzescijan i rozpustnikow, nie ma dwoch kolorow, sa inne mozliwosci, kiedys to zrozumiesz. oby
          • sclavus Re: Dość ogłupiania w szkołach! 18.01.06, 14:53
            danurzka napisała:

> O jaki ty jesteś madry dziecina betlejemska za którą sie podajesz nie uzywała
            t
            > akiego języka i zapewne chciałaby byś i ty dzisiaj użyczał swoich słów po to
            by
            > chrześcijaństwo rozwijało się na ziemi, a ty tak skaczesz. Co proponujesz w
            za
            > mian? Rozpustę?

Może być i religia... byle z dala od szkoły... czyli tam gdzie jej miejsce i
            przypadkiem, nie przymusowo...
        • annetje dobre dobre, u mnie w liceum xiadz 18.01.06, 10:06
          mowil ,ze dinozaury nie istnialy:))!!! bedzie powrot do biblijnych teorii o
          powstaniu swiata itd... a jak nie... na stos czarownice!!!! ku.. mac, co za
          kraj!!
          • kontrowersyjna Re: dobre dobre, u mnie w liceum xiadz 18.01.06, 11:05
            w ogóle nie prowadzi lekcji, bo mu się nie chce.dlatego na religii odrabiamy
            lekcje albo wychodzimy przed szkołę, żeby posiedziec na ławce.oczywiście,
            wszyscy mają "piątki". jakby przyszło zdawać z tego maturę, nikt by nie zdał!!!!
            najbardziej boli mnie to, że on dostaje za to pieniądze i to nie małe.
            • wredna_jedza Re: dobre dobre, u mnie w liceum xiadz 18.01.06, 12:01
              Własnie próbuję sobie wyobrazić mature w tym XV LO, hehe
              Bo w niedziele na kazaniu słysze "mądrości" ks. Przybockiego i jego kolegów:
              - jak słysze z ambony że najważniejsze w życiorysie św. Brata Alberta było że
              palił, a św. Augustyn zanim został świętym to balował z panienkami,
              - inny "mundry" straszy mękami piekielnymi za to że sie nie chodzi do kościoła
              parafialnego, tylko do innego
              to czarno widze mature z religii
            • 4g63 Re: dobre dobre, u mnie w liceum xiadz 18.01.06, 12:07
              nierób dostaje ciężko wypracowane przez polaków pieniądze i ateistów (moje) i
              innych wyznań

Tylko pytam się poraz kolejny - z jakiej racji?

Precz z klechami nierobami,
              żaden minuty nie przepracował w swoim życiu, a mają pałace i tranzystory

jedno wielkie kłamstwo,

i niech ktoś się czasem nie śmieje że terrorystom obiecują po 20 lasek w raju

a wy w co wierzycie tempaki?
          • poglodek W USA 70 % wierzy w to o czym mówił twój ksiądz, a 18.01.06, 16:57
            pamiętaj, że najbardziej rozwinęty kraj na swicie maja tam tylko 1 % ateistow (
            wpolsce jest wiecej) ... a oni do zywej i prawdziwej wiary wrocili po okresie
            niewiary ... wiec wiesz wierzy te 70 % ze swiat powstal wciagu 7 dni, dinozaury
            zyly w raju itp. I moim zdaniem to bardzo dobrze.
            • kolter Re: W USA 70 % wierzy w to o czym mówił twój ksią 18.01.06, 17:02
              Z tej miłosci do Pana ,mają najwiekszy w swiecie odstrzał obywateli ,najwiecej
              wiezniów i ku klux klan
            • cyberrafi Bo USA to kraj półgłówków 18.01.06, 19:35
              poglodek napisał:

> pamiętaj, że najbardziej rozwinęty kraj na swicie maja tam tylko 1 % ateistow (
              >
              > wpolsce jest wiecej) ... a oni do zywej i prawdziwej wiary wrocili po okresie
              > niewiary ... wiec wiesz wierzy te 70 % ze swiat powstal wciagu 7 dni, dinozaury
              >
              > zyly w raju itp. I moim zdaniem to bardzo dobrze.

W USA istnieje pewna grupa ludzi doskonale wykształconych. To jest elita,
              jednakże większość amerykańskiego społeczeństwa to niesamowicie ciemny motłoch.
              Tej wykształconej elicie najwyraźniej odpowiada taki stan - ciemną masą łatwiej
              się rządzi. Ja jednak uważam, że nie ma czym się zachwycać. Amerykańskie
              społeczeństwo jest poprostu żałosne.
              • hulaj_dusza Re: Bo USA to kraj półgłówków 18.01.06, 19:42
                cyberrafi napisał:

> W USA istnieje pewna grupa ludzi doskonale wykształconych. To jest elita,
                > jednakże większość amerykańskiego społeczeństwa to niesamowicie ciemny
                motłoch.
                > Tej wykształconej elicie najwyraźniej odpowiada taki stan - ciemną masą
                łatwiej
                > się rządzi. Ja jednak uważam, że nie ma czym się zachwycać. Amerykańskie
                > społeczeństwo jest poprostu żałosne.

Całkowicie się z tobą zgadzam.
        • 4g63 Re: Dość ogłupiania w szkołach! 18.01.06, 11:59
          > Od 1991 Kościół ogłupia polską młodzież w państwowych szkołach, za państwowe pi
          > eniądze. Nowy pomysł LPR to krok w stronę, by religijne pranie mózgu narzucić o
          > bowiązkowo wszystkim uczniom.
          > A może pójśc w drugą stronę - wywalić kler z publicznych szkół i zaprzestać ocz
          > adzania umysłów biednych dzieci historiami o diabłach, piekle, aniołkach, jezus
          > ku, panibozi itd

Wyjąłeś mi to z ust...
      • dox1 Re: Dlaczego nie 23.01.06, 19:42
        dzieciatko_o_dyrektora napisała:

> skoro w Iranie sa szkoly koraniczne , my nie mozemy byc gorsi .

OJ!!! nie jestescie gorsi, kk trzyma mocno, cos sie wydaje ze coraz mocniej!
    • phytemit Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 07:26
      panowie z LPR maja chyba blade pojecie o szkole i motywacji uczniow. dla mnie
      pten pomysl to tani sposob na podnoszenie sredniej.
    • aga302 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 07:27
      a więc mamy państwo wyznaniowe - rozumiem że najważniejsze stanowiska w kraju
      będa mogły obejmowac jedynie głęboko wierzący i praktykujący katolicy....Czy
      nic wam to nie przypomina ?
      • koprofag4 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 07:35
        te kilka miesiecy nadskakiwania czarnym (od wyborow) jest po prostu niesmaczne
        nie pamietak kiedy ostatni raz bylem na wyborach bo zasadniczo mam to gdzies,
        po prostu robie swoje i nie interesowalo mnie kto jest na gorze
        dotychczac...ale z tym koniec
        nie ma mojego przyzwolenia na to aby forsa z moich podatkow (niemala) szla na
        budowe jakiejs idiotycznej swiatyni, nie ma przywolenia do takich dzialan
        jakich swiadkiem jestem w ciagu ostatnich kilku miesiecy no i jeszcze ta
        matura...to jest qrva skandal!!! kosciol jest organizacja przestepcza w stopniu
        daleko wiekszym niz sb!!! (oczywiscie moim zdaniem ja nie mam zamiaru go nikomu
        narzucac) i dlatego wlasnie przeistoczylem sie w aktywnego wyborce:) glosuje na
        lewice mam nadzieje ze przywroca normalnosc w kwestii swiatopogladowej
        • kzegota Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 07:51
          popieram całkocicie
          • lambert77 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 08:21
            Nie no koledzy ździebko przegieliście. Rządy lewicy już mieliśmy ... Potrzebna
            nam prawica ale bez nadskakiwania oszołomom... Lewica nigdy nie przywróci
            normalności bo w Polsce nie będzie normalnie nigdy...
            • koprofag4 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 08:37
              eeeeeee no tzw. prawice tez mielismy, jakos od 1998 roku:) o ile dobrze
              pamietam rowniez konczyli w nieslawie:) a jak tak sobie popatrze to widze na
              salonach te same osoby ktore wowczas tez sie krecily po sejmie - tylko szyldy
              sie zmienily:)
              problem polega na tym ze jedyna sprawa ktora mnie rusza w polityce to wlasnie
              kwestie wiary i swiatopogladu:) wybitnie nie lubie gdy ktos mi cos tu narzuca

jesli chodzi o inne sprawy (gospodarka)to nauczylem sobie dobrze radzic sam:) i
              wychodzi mi to calkiem dobrze wbrew tym psujom:) oczywiscie ze mogloby byc
              jeszcze lepiej ale akurat w sprawach gospodarczych PiS nie rozni sie od SLD (i
              jedni i drudzy sa mocno lewicowi a moze lepiej pro-socjalni)

a platforma...no coz pokazala co potrafi gdy sie dorwie do zlobu jak to bylo w
              warszawie:)tym panom tez dziekuje, dla mnie to zero wiarygodnosci

Wlasnie prawicowosc PiS-u przejawia sie tylko w kwetiach innych niz gospodarka:)
              wiec po co mi taka prawica:) to ja juz wole lewice, bo jak tak dalej pojdzie to
              bede mial obowiazek wpuscic ksiedza na koledzie dac mu co najmniej tysia a on
              mi i tak zamiast dziekuje powiedziec to sciany kropidlem pochlapie:)

• dzikumenel Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 10:05
              Jakiej lewicy? Przecież SLD ma tyle wspólnego z lewicą, co Prawo i
              Sprawiedliwość z prawem i sprawiedliwością.
        • keradk to glosuj 18.01.06, 08:34
          glosuj sobie, bo tak kaze ci wybiorcza ustami tego babska, Środy. ale pamietaj
          ze lewica juz pokazala co potrafi i to tez za nasze pieniadze. jeszcze dlugo
          bedziemy usuwac ich aparatczykow z cieplych posadek. pamietaj rowniez ze nie
          tylko lewica jest za rozdzialem panstwa od wyznan - to takze liberalny model
          anglosaski - nie majacy z lewica NIC wspolnego, a dazacy do panstwa
          minimalnego, zeby i ono nie spadalo ci na glowe
          • yeellow Re: to glosuj 18.01.06, 08:38
            a prawica nie pokazala? Juz zapomniales swietlane rzady AWS? O ostatnie 3
            miesiace to jeszcze malo pokazow?
          • koprofag4 Re: to glosuj 18.01.06, 08:52
            kolego ja Cie rozumiem i nawet popieram i liberalny model anglosaski tez mi sie
            podoba tylko ze widze pewien zasadniczy problem - otoz w polsce nie ma takiej
            partii:) (UPR to chyba juz nie istnieje ale moge sie mylic)

jesli chodzi o Srode to za nia nie przepadam takze tu tez trafiles kula w plot:)

• bernardgui Re: to glosuj 18.01.06, 09:38
              koprofag4 napisał:
              >(UPR to chyba juz nie istnieje ale moge sie mylic)

UPR istnieje i jest JEDYNĄ prawicową partią na polskiej scenie politycznej! PiS
              to socjaliść nie gorsi od tych z SLD, a PO to "liberałowie" nie lepsi od tych z
              UW (dziś PD)...
              Po odejściu z UPR tego błazna korwina może uda się im osiągnąć w następnych
              wyborach 5%:)
              A co do religji w szkołach to sprawa jest prosta - wprowadzić bony oświatowe,
              sprywatyzować szkoły i każdy bedzie płacił za to co chce.
              • pandada Re: to glosuj 18.01.06, 10:23
                > UPR istnieje i jest JEDYNĄ prawicową partią na polskiej scenie politycznej!

Nie ma żadnej bezwzględnej definicji "prawicy". Tradycyjnie prawicą nazywane są partie konserwatywne i narodowcy, wyznaniowcy, monarchiści itp. Termin prawica wziął się od zajmowanych miejsc we francuskim parlamencie, gdzie właśnie po prawej stronie sali siedzieli arystokraci, szlachta i duchowni.
        • piwi77 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 08:40
          Chociaz jestem zwolennikiem PO, to denerwuje mnie ich wazeliniarstwo w strone
          czarnych. Priorytetem zaczyna byc u mnie powoli neutralnosc swiatopogladowa -
          te gwarantuje juz tylko SLD, a to tez niw w pelni. W najblizszych wyborach
          zetra sie najprawdopodobniej nie programy gospodarcze, lecz liberalizm
          swiatopogladowy z kato-nacjonalizmem.
          • bernhard_gui Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 10:57
            Owszem zetrą się - normalność z katofaszyzmem. Ciekawe czy Polska wkroczy
            kiedys na droge Hiszpanii, tak zebysmy mogli zapedzic 'czarna zaraze' tam gdzie
            ich miejsce, tj. do kruchty; a Polska stala sie Iranem Europy - j*banym
            katolskim Talibanem z rzadzacymi katofaszystami - czy ogladaliscie 'Mala
            educacion' Almodovara: są tam sceny ze szkoly prowadzonej przez czarnych -
            zupelnie jak w obecnie w Polsce. A to przeciez byla faszystowska Hiszpania lat
            60tych....
        • anulka99 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 09:27
          Z pewnością wielu uczniów w ogóle zrezygnuje z uczęszczania na lekcje religii,
          chyba że wprowadzą ją jako przedmiot obowiązkowy. Wtedy szkoła straci neutralny
          światopoglądowo charakter i będzie to wstęp do tworzenia państwa wyznaniowego.
          Dla nie-katolików będzie to oznaczać pewną dyskryminację. Zastanawiam się wobec
          tego, czy w kolejnych wyborach nie zagłosować na lewicę(nigdy tego nie robiłam.
          LPR robi Kościołowi niedźwiedzią przysługę.
          • bernhard_gui Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 11:03
            Lewica dala ostro d*py!! Zamiast w 1993 pogonic czarnych: wypowiedziec
            Konkordat, wyrzucic religie ze szkol, opodatkowac klechow, zalegalizowac
            aborcje, zwiazki partnerskie itp., to ci szmaciarze podlizywali sie 'czarnej
            zarazie'. Popatrzcie na Kwasa - swiadek 'swietosci' Wojtyly!!! Nie moge, co za
            p**bany kraj; ateista - swiadkiem 'swietosci'???? A co on powiedzial tam -
            o 'cudach;, ktorych dokonal Wojtyla (he, he); Mam nadzieje, ze SLD sie wreszcie
            opamieta i wprowadzi rozdzial Panstwa od kosciolow i innych sekt wyznaniowych.
            • aurrrelia Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 11:24
              a co ma wiara do świadczenia o cudach???? przeceiż ma opowiedzieć o faktach
              jakie miały miejsce! dla mnie taki świadek jest bardziej wiarygodny niż
              fanatyczny katolik!!!
              • bernhard_gui Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 12:17
                A jakie fakty miały miejsce??? To ze chory ozdrowiał? To, ze medycyna nie zna
                powodu wyzdrowienia, nie znaczy, iz mamy do czynienia z jakims 'cudem'. W XXI
                wieku nie mozna juz takich glupot glosic. Sam fakt, iz ktos w te brednie wierzy
                i swiadczy o tym, sprawia, ze cofamy sie do ciemnego sredniowiecza.
            • ubu_roy Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 11:58
              bernhard_gui napisał:

> Lewica dala ostro d*py!! Zamiast w 1993 pogonic czarnych: wypowiedziec
              > Konkordat, wyrzucic religie ze szkol, opodatkowac klechow, zalegalizowac
              > aborcje, zwiazki partnerskie itp., to ci szmaciarze podlizywali sie 'czarnej
              > zarazie'. Popatrzcie na Kwasa - swiadek 'swietosci' Wojtyly!!! Nie moge, co za
              > p**bany kraj; ateista - swiadkiem 'swietosci'???? A co on powiedzial tam -
              > o 'cudach;, ktorych dokonal Wojtyla (he, he); Mam nadzieje, ze SLD sie wreszcie
              >
              > opamieta i wprowadzi rozdzial Panstwa od kosciolow i innych sekt wyznaniowych.

Mylisz sie obywatelu. Kwasniewski jest jak najbardziej wiarygodnym swiadkiem
              "swietosci" Wojtyly. Dlatego, ze gdyby nie "gruba kreska" wprowadzona przez
              Mazowieckiego na osobista prozbe papieza to Kwasniewscy, Millery i inne Czerwone
              Szmaty zawislyby na latarniach, na co zaprawde zasluzyli. To dzieki lizaniu rowa
              czarnym cala ta czerwona holota uzyskala czas na wzbogacenie sie i zbudowanie
              sieci biznesowo-polityczno-towarzyskiej. Watykanska mafia tez dostala dole w
              postaci lupow politycznych (konkordat, religia w panstwowych szkolach) ale
              rowniez materialnych w postaci nieruchomosci, finansowania seminariow,
              zwolnienia z podatkow i cel. Tylko Towarzysz Szmaciak neofita mogl byc tak
              gorliwym wyznawca Rzymskiej Wiary jak Kwasniewski. Dlatego, ze posiadanie tak
              obeznanego w okradaniu majatkow narodowych zlodzieja jak Swiety Kosciol Rzymski
              gwarantowalo i gwarantuje mu to bezkarnosc. SLD nie jest partia lewicowa i nie
              bedzie walczyc z czarna mafia bo nie lezy to w ich interesie. Pozdro.
        • nabram Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 11:18
          z podobnych powodów głosowalam na lewicę i co- Olo podpisał konkordat i 10 lat
          właził czarnym w cztery litery,piękna Jolka (absolwentka radzieckiej uczelni)
          leżała krzyżem przy każdej okazji . Normalna lewica dopiero dorasta ,to
          uczniowie poniewierani przez katechetów wszelkiej maści ,jedyny plus tej
          kosztownej operacji z religią wprowadzoną do szkół.
        • maria333 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 19.01.06, 00:21
          Dobrze, że jesteś aktywy\nym wyborcą w koncu! :)
          Nie uczestnicząc w wyborach, przyczyniłeś się do zwycięstwa oszołomstwa... :(((

koprofag4 napisał:

> te kilka miesiecy nadskakiwania czarnym (od wyborow) jest po prostu niesmaczne
          > nie pamietak kiedy ostatni raz bylem na wyborach bo zasadniczo mam to gdzies,
          > po prostu robie swoje i nie interesowalo mnie kto jest na gorze
          > dotychczac...ale z tym koniec
          > nie ma mojego przyzwolenia na to aby forsa z moich podatkow (niemala) szla na
          > budowe jakiejs idiotycznej swiatyni, nie ma przywolenia do takich dzialan
          > jakich swiadkiem jestem w ciagu ostatnich kilku miesiecy no i jeszcze ta
          > matura...to jest qrva skandal!!! kosciol jest organizacja przestepcza w
          stopniu
          >
          > daleko wiekszym niz sb!!! (oczywiscie moim zdaniem ja nie mam zamiaru go
          nikomu
          >
          > narzucac) i dlatego wlasnie przeistoczylem sie w aktywnego wyborce:) glosuje
          na
          >
          > lewice mam nadzieje ze przywroca normalnosc w kwestii swiatopogladowej
      • kontrowersyjna Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 11:08
        a jak sądzisz, czy trzeba być wierzącym, żeby siedzieć na lekcji, udawać
        zainteresowanie i mieć z tego dobrą ocenę?
    • t-800 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 07:36
      > Zmiany w szkolnym ocenianiu.

Już zaszły zmiany? Język rodem z "Naszego Dzienika" albo "Trybuny"!
    • casablanka2 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 07:39
      Ja bym chciał wiedzieć co LPR wymyśliło w sprawie autostrad i poprawy sieci
      komunikacyjnej wtym zapziałym kraju???????
      Te trutnie biorą po 10 000 zł ( min) na durny łeb, i wymyślają mature z religii
      i oceny na świadectwo.
      W tylu posłów, i takie pomysły: to wysiłek umysłowy był na miare Himalajów
      • swoboda_t 20000 18.01.06, 10:54
        Zapomniałeś o kasie na biura poselskie. W sumie wszystkiego pod 20 tysiaków.
        Steuerfrei!
      • aurrrelia Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 11:26
        Słusznie!!! Zajmują się tym co nie istotne. pytanie tylko czy oni mają jakieś
        pojęcie o autostradach, gospodarce i innych sprawach , którymi powinni się
        zająć????
    • maria20 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 07:43
      No takim dzieciom po rodzicach LPR-u podniosłoby znacznie średnią. Hahaha
    • krzych.korab Re: Dzieci LPR-owców w ten sposób będa mogły 18.01.06, 07:58
      podciągnąć średnią. A może nie, może wystąpia przeciw własnym ojcom jak niegdyś
      dzieci funkcjonariuszy PZPR ? OBY
    • bloody_rabbit Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 08:00
      Większość katechetów stawia 4 "za nic". Tak więc wliczanie ocen z religii do
      średniej uprzywilejowuje uczniów chodzących na religię w stosunku do tych którzy
      nie chodzą.
    • a.k.traper Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 08:00
      Najpierw trzeba umiec przekazać potrzebna wiedze uczniom, znaleźć z nimi
      wspólny język, nakazami odrzuca sie każdego, mnie tez, mimo ze wierzącego,
      bardziej myślącego niz cały lpr.
      • j.p-ski Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 08:06
        Powiem krótko:
        Polska = Iran
        • jerzy.f NIEPRAWDA ! 18.01.06, 08:50
          Nie mamy tyle ropy ani gazu...
          • sclavus Re: NIEPRAWDA ! 18.01.06, 08:58
            jerzy.f napisał:

> Nie mamy tyle ropy ani gazu...

oszołomów religijnych mamy więcej...
    • palnick Ludzie Pozbawieni Rozumu nie wejdą już do Sejmu :) 18.01.06, 08:02
      Religia do kościołów, nauka do szkół, defekacja do szaletów.
      Mieszanie tych funkcji powoduje komplikacje :)
    • mut Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 08:02
      panowie posłowie mam do was wielką prośbę
      nie uchwalajcie tego budżetu, niech będą nowe wybory !!
      wtedy romcio wysoki jak brzoza nie dostanie się do sejmu i będzie spokój
      przecież on się nie kwalifikuje nawet na leczenie ambulatoryjne tylko od razu
      szpital.....
    • ksks3 Re: A ja chcę świeckiego państwa i świeckich szkół 18.01.06, 08:09
      W referendum konstytucyjnym zagłosowałem na tak.
      Teraz bocznymi drzwiami próbuje się zmienić fundamentalne podstawy ustrojowe.
      Państwo wyznaniowe to relikt we współczesnym świecie. Jeżeli polskie jeszcze
      wolne media nie podejmą prawdziwej walki o świeckość państwa to same zasłużą na
      swój los. Nie dla wszystkich dziennikarzy znajdzie się miejsce w Naszym
      Dzienniku cz telewizji Trwam.
      • keradk a ja zaglosowalem na nie komuchom i dalej bede 18.01.06, 08:36
        • yeellow Re: a ja zaglosowalem na nie komuchom i dalej bed 18.01.06, 08:40
          na zlosc komuchom dalej bedziesz odmrazal sobie uszy ;-P
      • awm10 Re: A ja chcę świeckiego państwa i świeckich szkó 18.01.06, 10:13
        co wy chcecie od Kościoła?
        To bardzo prężna i dochodowa Spółka.
    • elco A jednak popre... 18.01.06, 08:10
      Nawet jako wróg LPR tę inicjatywę poprę. Młodzieży przyda się troszkę bardziej
      moralnego i chrześcijańskiego spojrzenia na życie. Nawet jeśli przez to 1 na
      100 nie stanie się przyszłym przestępcą. Roman masz pierwszego plusa!
      • xs550 Re: A jednak popre... 18.01.06, 08:13
        Ale dlaczego chrzescijanskiego? Polska to panstwo swieckie, a nie wyznaniowe. Nota bene stopien religijnosci nie ma nic wspolnego z prawdopodobienstwem popelnienia przestepstwa.
      • areopag Re: A jednak popre... 18.01.06, 08:55
        O jakim moralnym i chrześcijańskim spojrzeniu ty mówisz? Największe i
        najkrwawsze wojny były toczone przez tak zwane chrześcijaństwo!!! Papieże i
        kler są odpowiedzialni przed historią i przed Bogiem za śmierć milionów
        niewinnych ludzi. BOŻE CHROŃ NAS PRZED KOŚCIOŁEM KATOLICKIM i przed tymi,
        którzy chcą narzucić katolicyzm innym. CO ZA CIEMNOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Z
        Polski LPR I Samoobrona chcą zrobić CIEMNOGRÓD. OPAMIĘTAJCIE SIĘ POLACY!!!
      • nieprawomyslny Re: A jednak popre... 18.01.06, 09:39
        Kolo, rzuc okiem na Skandynawow- w lwiej czesci ateisci ale mozesz zostawic
        portfel w sklepie w Sztokholmie (czy innym Malmo) i -jesli nie napatoczy sie
        tam zaden Polak-Katolik, to napewno ten portfel odzyskasz. Pomysl troche.
        • ksks3 Re: A jednak popre... 18.01.06, 09:41
          Ciemnoty nie przekonasz szkoda wysiłku
        • entropia Re: A jednak popre... 18.01.06, 18:06
          i Ty jesteś nieprawomyślny? Toż Ty jesteś ultraprawomyślny :)
        • tomeks101 Re: A jednak popre... 18.01.06, 19:26
          a jak się napatoczy Polak - Ateista lub Polak - Protestant.......
      • wredna_jedza Dobrze sie czujesz? 18.01.06, 11:00
        To sie sprawdzi jedynie w podstawówce, ewentualnie w gimnazjum, ale już nie w
        szkole - ponad-gimnazjalnej!!!
        Facet, jeśli ja mieszkam w innej parafii, a LO, do którego uczęszczam jest w
        innej [bo tak było w moim przypadku - początek lat 90-tych] - to jak ksiądz
        katecheta oceni moje "zaangażowanie w życie religijne parafii"???
        W gwiazdach będzie czytał???

Liga Pozbawionych Rozumu?
      • tom_aszek A jednak nie popre... 18.01.06, 11:57
        elco napisał:

> Nawet jako wróg LPR tę inicjatywę poprę. Młodzieży przyda się troszkę bardziej
        > moralnego i chrześcijańskiego spojrzenia na życie.

Z utęsknieniem czekam aż Młodzież Wszechpolska zacznie na wszelkich
        demonstracjach nastawiać drugi policzek (tak po chrześcijańsku) :)
      • cyberrafi Chrześcijański złodziej 18.01.06, 20:26
        elco napisał:
        > Nawet jako wróg LPR tę inicjatywę poprę. Młodzieży przyda się troszkę bardziej
        > moralnego i chrześcijańskiego spojrzenia na życie. Nawet jeśli przez to 1 na
        > 100 nie stanie się przyszłym przestępcą. Roman masz pierwszego plusa!

Pare dni temu, któryś polski kanał pokazał film z policyjnej kamery umieszczonej
        w samochodzie, który był pułapką na złodzieja. Złodziej zanim odjechał
        przeżegnał się nabożnie. Jak widać religijna gorliwość i przestępstwo wcale się
        nie wykluczają. Mogą wręcz doskonale ze sobą współgrać.
      • pampolion Re: A jednak popre... 20.01.06, 09:10
        Ha, ha, o czym Ty piszesz? Co religia ma do przestępstw? Wiesz jakiego wyznania
        jest większość terorystów? To dopiero fajna religia, prawda?
    • xs550 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 08:11
      Nastepny przyklad naginania konstytucji... Panstwo ma byc swieckie ale ksieza do szkoly chadzaja.
    • haritka II Jugosławia 18.01.06, 08:16
      Takie działania LPR bez przemyślenia ich skutków w przyszlości - doprowadza
      kiedyś do wojny między polakami.

Nie mozna na siłę robic katechizacji- wiara to sprawa prywatna
      i nie wymaga ocen osob trzecich. Fanatyzm religijny tylko szkodzi religi
      Szkoda ze mamy w sejmie ludzi,ktorzy zamiast sie uczyc historii innych
      krajow,podrozowac,patrzec i wyciagac wnioski - cale zycie spedzili na
      zapiecku koscielnym i ich horyzont myslowy jest bardzo waski.

Niedlugo LPR bedzie synonimem glupoty przekazywanym przez pokolenia
      • zdrowy_dystans Jak tak dalej pojdzie - Polska sie rozpadnie. 18.01.06, 16:24
        Jak tak dalej pojdzie - Polska sie rozpadnie.

Polska to w wiekszosci buracki kraj.

To prawda.

Ale nie-buracka mniejszosc tez chce zyc !

Zwlaszcza, ze to nieburacka mniejszosc (czytaj:wielkie miasta akademickie)
        tworzy majatek tego kraju !
    • hohosowa Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 08:19
      To co teraz kazdy w tym kraju ma byc katolikiem>!!!

Co za gowno :P
    • ywwy Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 08:22
      A co z dorosłymi !! Proponuję, żeby w zakładach pracy tworzyć spontaniczne
      listy obecności na niedzielnych mszach, ba! wprowadzić dodatek motywacyjny za
      religijność.
      • aurrrelia Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 11:31
        właśnie! nie zapomnijmy o dorosłych!!!! i codziennie przed i po pracy krótka
        modlitwa!
      • tom_aszek Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 11:59
        ywwy napisała:

> A co z dorosłymi !! Proponuję, żeby (...)
        > wprowadzić dodatek motywacyjny za
        > religijność.

bardziej motywacyjna będzie kara za brak religijności :)
    • jonquil Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 08:25
      Zaczynam poważnie zastanawiać się nad jakąś emigracją. Może gdzieś dostanę
      azyl "religijny". Jestem ateistką. W szkole średniej nie chodziłam na religię,
      etyki szkoła tez nie zorganizowała, więc miałam czas wolny. Kto wystawia oceny
      z czasu wolnego?
      Największa bzdura na świecie. Nawet osoba głęboko wierząca nie musi zgadzać się
      z niektórymi poglądami Kościoła. Co mnie bylwersuje w religiach, a czego nigdy
      nie potrafiłam przyjąć? Stawianie praw kościelnych, kościoła, księży - prawie
      na równi z Bogiem (a czasem nawet widzę, że wyżej). Dla mnie poronionym
      pomysłem było już wprowadzenie nauki religii do szkół. Ale widzę, że idziemy
      dalej i za chwilę będziemy mieli państwo kościelne. Może LPR marzą się krucjaty?
      • mishuggah Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 09:35
        Czego spodziewać się po kraju, w którym wódka jest bogiem, a Bóg nałogiem?!

Byłem bierzmowany dopiero w maturalnej klasie liceum, a i to tylko i wyłącznie
        dlatego, bo siostra chciała, abym został świadkiem na jej ślubie... W
        przeciwnym razie bym sobie nie zawracał głowy tymi bzdurami...

RELIGIA - NIE!!!
        RELIGIOZNAWSTWO - TAK!!!
    • p26 LPR nie trzeba ośmieszać, robi to sama! 18.01.06, 08:27
      Każdy myśłący, średnio inteligenty człowiek już dawno zauważył że to parta bez
      programu. Nie słyszałem do tej pory aby zaproponowała coś sensowenego.
      COKOLWIEK SENSOWNEGO. Nic o niskich podatkach, nic o austostradach, nic o
      wykorzystaniu środków z UE, nic o obniżeniu kosztów pracy, nic co by
      przyspieszyło rozwój technologiczny. NO DOSŁOWNIE NIC.
      Ta kilkudziesiącioosobowa banda kretynów, dewotek, zwyklych karierowiczów oraz
      rzezimiszkaów z ruchów okołofaszystowskich za 10.000 zł miesięcznie wymyśla
      sobie kolejne zupełnie absurdale i nie przystające do powagi Sejmu pomysły: a
      to jakaś jałumużna zwana becikowym (duże koszty, zerowy efekt, tani populizm),
      a to całkowity zakaz aborcji (chyba tylko po to żeby doprowadzić do wojny
      idelogicznej i społecznej bo legalnyvh aboracji dokonuje się raptem kilkaset
      rocznie i trzeba być naprawdę bardzo zdeterminowanym żeby się na to zdecydować -
      można więc założyć że i tak by zostały dokonanen, tyle że nielegalnie), a to
      walka z ministrem obrony Sikorskim bo chłop ma brytyjskie obywatelsto, a to
      walka z minsterm polityki społecznej bo kobieta była za zapładnieniem in vitro
      (nawet jeżeli Gertych się nie zgadza z jej poglądami to wypada zaznaczyć że
      były/są to poglądy całkowicie prywatne i nie mające przełożenia na prowadzoną
      politykę); a to dyskusje Macieja z biskupami czy komunii udzielać na rękę czy
      nie (to tak na marginiesie), teraz ocena z religii - NAPRAWDĘ WIELKI PROBLEM
      SPOŁECZNY. Efekt będzie taki że na religię będą chodziż wszyscy bo się
      będzie "opłacać", powszechna tendencja do sztucznego zawyżania średniej
      doprowadzi po prostu do tego, że wzrosną wymagania wyżych uczenii a świadectwo
      z paskiem straci na wartości. Już widzę jak ktoś chodzi dumy jak paw bo ma
      pasek na świadectwie: wprawdzie pały z matematyki ale za to 6stka z religii :-
      ))))))
      Czy ta tzw. narodowo-katolicka chołota mogłaby w końcu zrobić/wymyślić coś
      naprawdę poważnego i konstruktywnego.???
      • orcheystra Re: LPR nie trzeba ośmieszać, robi to sama! 18.01.06, 08:30
        Panie wiceministrze edukacji - katolicyzm nie jest religią. Religią jest
        Chrześcijaństwo, katolicyzm to tylko jedno z wyznań w obrębie Chrześcijaństwa.
        • p26 Re: LPR nie trzeba ośmieszać, robi to sama! 18.01.06, 08:53
          Niedługo katolicyzm nie będzie już nawet wyznaniem. Będzie oficjalną idelogią.
          Katechizm Kościoła Katolickiem zastąpi Czerwoną Książeczkę Mao.
    • forma-listka Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 08:29
      Jestem przeciwna wliczaniu oceny z religii do średniej, oraz innym pomysłom
      posłów którzy próbują wprowadzić u nas państwo wyznaniowe. To się nigdy i
      nigdzie nie sprawdziło, a państwo religijne prowadzi do biedy, ciemnoty,
      zacofania i daje fanatykom powód do prześladowań ludzi inaczej myślących. Wiem,
      że niektórym marzy się powrót do inkwizycji, tego średniowiecznego koszmaru,
      dlatego wszystkie kroki w kierunku promowania religii katolickiej w szkołach
      publicznych uważam za szkodliwe i niebezpieczne. Istnieją u nas szkoły
      katolickie, więc każdy rodzic który sobie tego życzy, może tam posyłać swoje
      dzieci. Natomiast ze szkół publicznych w ogóle należy religię wycofać, a nie
      jeszcze podwyższać jej rangę. Moje dzieci chodziły na religię w szkole, to wiem
      jak ten przedmiot traktują sami księża. Ciągłe absencje ( z różnych powodów:
      wizyty duszpasterskie, odwiedziny u chorych, spowiedzi, rekolekcje, itd.)
      wysyłanie na zastępstwo osób nieupoważnionych, np. kleryków, nieprzestrzeganie
      godzin zajęć, nieuczestniczenie w radach pedagogicznych itp. Ponadto księża
      rzadko chcą słuchać dyrektorów szkół, a przecież jako pracownicy szkół i
      nauczyciele powinni stosować się do wszystkich zaleceń pracodawcy. Dużo by
      można na ten temat, jeszcze tylko nadmienię, że na lekcjach religii nie można w
      ogóle dyskutować, dyskusja jest żle widziana, więc lepiej jej unikać i nie
      zadawać broń Boże niewygodnych pytań.Dlatego między innymi jestem przeciwna
      pomysłom posłów z LPR, i niepokoi mnie stanowisko MEiN. Myślę jednak, że będzie
      to temat dyżurny obecnej kadencji sejmu. Pozdrawiam internautów.
      • amhu Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 11:21
        Sprawa jest bardzo powazna, bo ministrem MEiN jest fanatyk religijny i skrajny
        narodowiec na prawo od ktorego jest juz tylko sciana.
    • beika Małe sprostowanie : 18.01.06, 08:30
      Pani redaktor niezbyt dokładnie przedstawiła sprawę.
      Otóż:
      - Religia weszła do szkół 1.09.1990r a w 1991 (w czerwcu) były wystawiane
      pierwsze świadectwa z oceną z religii.
      - Religia w/g przepisów jest przedmiotem nadobowiąkowym i do 2002r ocena z tego
      przedmiotu nie mogła być brana do średniej.
      - Dobiero od 2002 roku szkoły mogły same decydować o tym, czy wliczać religię do
      średniej ocen, czy nie.Większość nie włączała.
      Teraz chyba będą się bały i włączą.
    • palnick Po co jakaś średnia? Uczmy tylko religii :)))) 18.01.06, 08:32
      To jest cel do którego dąży LPR.
    • mario.osh pośle miernota, idź pan w ch. z taki żartem >: 18.01.06, 08:32

• piwi77 Re: LPR: ocena z religii wliczana do średniej 18.01.06, 08:33
      Malo zapalu maja Katolicy do bycia dobrymi katolikami. Trzeba ich do tego
      zachecac. Ma temu sluzyc najwyrazniej wliczanie ocen z religii do sredniej. A
      moze by tak wydawac kwitki za uczestnictwo we mszy? Komu bedzie brakowac,
      dostanie nizsza ocene co wplynie na srednia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka