Dodaj do ulubionych

Kilka uwag

29.08.10, 11:44
Jako główny banita forum - co muszę przyznać poczytuję za nobilitację :-)) w
koncu powyższy tytuł okupiony został ciężką pracą - chciałbym podziękować
Dzidce za rozsądek.

Przyznaję, dużo jest w zaistniałej sytuacji, mojej winy - czasem powinienem
może zamilknąć, ale nie potrafiłem. Zwłaszcza gdy natknąłem się na informacje
błędne lub zgoła kuriozalne jak stwierdzenie jakoby żaden z Ewangelistów nie
był świadkiem zycia Jezusa itd. itp.
Gdybym nie reagował , najprawdopodobniej nikt by nie zwrócił uwagi na
powyższe stwierdzenia i nadal byłoby miło i sympatycznie.

Nie mam zamiaru powracać już do dyskusji które są za nami, chociaż pewne
odniesienia na pewno będą - gdyż jest to nieuniknione.

W tecj chwili chciałbym zwrócić uwagę na dwie sprawy. Ponieważ dana została mi
władza nad tym Potworum - muszę przyznać że powyższa nazwa podoba mi się - od
razu skorzystam z owych uprawnień.
Po prostu obowiązywać będą dwie zasady:

1 - nie będę tolerował pisania Bóg w odniesieniu do religii monoteistycznych
w takiej formie "bóg". Pomijam fakt że jest to sprzeczne z słownikiem
ortograficznym, ale także sprzeczne z tradycją i po prostu niekulturalne.
To, ze jest się osobą niewierzącą nie zwalnia z przestrzegania pewnych zasad.

2 - Niestety, ale nie będzie też wątków typu "Czy robienie lodzika jest złem"
- powyższa tematyka jest milej widziana na głównym forum i tam odsyłam.

Myślę, ze inne zasady są tak znane że nie potrzeby ich powtarzania.
Obserwuj wątek
    • rozdzial43 Re: Kilka uwag 29.08.10, 12:24
      Niniejszym pragniemy pogratulować Wam, Kolego, osobistego osiągu i wyróżnienia
      oraz wyrazić przekonanie oraz nadzieję, że moderowane przez Kolegę Potworum
      będzie żywe i rozmaite. :))

Pragniemy też zadać pytanie natury zasadniczej, od odpowiedzi na które
      uzależniamy osobiste zgłoszenie do uczestnictwa w Potworum: Czy na Potworum
      można rozmawiać o Jeżycjadzie?

Z wyrazami, Rozdział.
    • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 12:28
      andrzej585858 napisał:
      > 1 - nie będę tolerował pisania Bóg w odniesieniu do religii monoteistycznych
      > w takiej formie "bóg". Pomijam fakt że jest to sprzeczne z słownikiem
      > ortograficznym,

Buahaha. I co, bedziesz cial? Cenzuruj za brak wiary takiej samej jak Twoja, tak
      wlasnie rób.
      Gdybys byl choc troche kulturalnym wierzacym, wiedzialbys, ze innym ludziom nie
      wpycha sie swojej liturgii.
      Slowo bóg to rzeczownik, a nie nazwa wlasna. Pamietaj, ze w jezyku polskim to
      bóg czy bogini to rzeczowniki, a ksieza nie pisza slowników.

> 2 - Niestety, ale nie będzie też wątków typu "Czy robienie lodzika jest złem">
      - powyższa tematyka jest milej widziana na głównym forum i tam odsyłam.

Nie trollu maly, nie Ty o tym decydujesz. Nie decydujesz o tym, jakie tematy
      maja byc na glównym forum i nie odsylasz ich z powrotem. Jak cos zostalo tutaj
      przeklejone, to oczywisty znak, ze na tamto forum sie nie nadaje i tam lamie
      nasz regulamin (regulamin, który trzeba bylo wprowadzic przez Ciebie).
      Jak Ci temat nie pasuje, to nie zagladaj do niego, niech reszta forumowiczów
      pisze w nim albo nie pisze.
      Ciesz sie z daru Dzidki, caluj jej stopy za to, ze Ci po prostu bana nie dala i
      dyskutuj tutaj, tak jakbys tam dyskutowal.
    • mama_kotula Re: Kilka uwag 29.08.10, 12:35
      Cytat1 - nie będę tolerował pisania Bóg w odniesieniu do religii monoteistycznych
      w takiej formie "bóg"

Do wszystkich religii monoteistycznych, czy tylko katolicyzmu? :P
      • verdana Re: Kilka uwag 29.08.10, 13:58
        Hm, wyjątkowo nie podoba mi sie stwierdzenie "Nie będę tolerował" -
        czy oznacza to, w dalszej perspektywie "nie będę tolerował tego, co
        mi się nie podoba, choćby było jak najbardziej poprawne".
        Jeśli tak ma wyglądać to forum - Andrzej tnie to, co nie jest zgodne
        z Jego pogladami - to wydaje mi się, ze nie jest to forum dla nas, a
        jedynie dla wierzących zwolenników MM. Dyskusja o religii, gdzie z
        gory jedna strona zapowiada, że jest górą? dziękuje, nie.
        Zawsze piszę Bóg z dużej litery. Na tym forum będę - zapowiadam to z
        gory - pisać wyłacznie małą.
        • melmire Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:16
          Ja z przekory juz w podstawowce pisalam "Boga" wielka litera. W kontekscie
          omawiania rozmaitych mitologii. Bo juz wtedy mnie wkurzalo ze jeden bog to BOG ,
          a reszta to "mitologia".
          • onion68 Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:20
            No właśnie, są osoby, dla których bogowie religii monoteistycznych to jedni z
            wielu w historii ludzkości. Pisownia dużą literą ma zaś chyba być uznaniem
            jedyności i wyrażeniem czci. Co, jeśli ktoś nie uznaje i nie czci?
            • mama_kotula Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:22
              onion68 napisała:

> Co, jeśli ktoś nie uznaje i nie czci?

Nie będzie tolerowany.

--
              To nie jest jeszcze taka prawda do końca. Ale ostatecznie to, że się umrze, to
              też nie jest taka prawda do końca, dopóki się nie przeżyje śmierci. A podobno
              nikt jej nie przeżył. Miron Białoszewski.
              • verdana Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:25
                Mogę także - zamiast obrazać cudzxe uczucia - pisać z dużej litery
                Elf, Krasnioludek oraz Potwor Spod Łóżka. Byty - dla mnie - rownie
                nieistniejące co Bóg.
                A jest takie piekne slowo "prosilbym". Gdyby Andrzej
                napisał "prosilbym uczesnikow o..." bez slowa podporzadkowalabym
                się. A jeśli zamierza straszyć i wymagać - to proponuję załozenie
                wlasnego, prywarnego forum li i jedynie dla podzielających wlasne
                poglądy. Na wszystko. Dyskutować będzie możan w milutkiej atmosferze.
                Andrzeju, przegiąłęś. Tom, co napisałeś kłóci się z ideą otwartego
                forum.
            • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:24
              onion68 napisała:

Przeciez nie ma takich. Wszyscy czcza, tylko o tym nie wiedza. A jak nie wiedza,
              to Andrzej im wyjasni, ze nie toleruje takiego nieczczenia :D

Nie toleruje tez rozmowy o seksie jak osoba dorosla, jak widze - a ja tak
              usilnie wyklejalam przez noc :P
              • mama_kotula Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:28
                Bimbo napisała:
                Nie toleruje tez rozmowy o seksie jak osoba dorosla, jak widze - a ja tak
                usilnie wyklejalam przez noc

Myślę, że chodziło o sformułowanie "lodzik".
                I fakt, to miało być forum na tematy religijno-polityczne-etyczne itp., a nie o
                seksie francuskim.
                Niemniej coś mi się majaczy, że kiedyś z mojej offtopicznej gałązki o seksie bez
                zobowiazań pan moderator gładko i kompletnie od czapy przeszedł do ochrony
                życia, więc czemużby nie w drugą stronę? Aaa, bo nie tolerujemy.

OFFTOP - czy ktoś tu może włączyć bbcode?
                • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:39
                  mama_kotula napisała:
                  > Myślę, że chodziło o sformułowanie "lodzik".
                  > I fakt, to miało być forum na tematy religijno-polityczne-etyczne itp., a <nie
                  o seksie francuskim.

Przeciez to byla bardzo etyczno-socjologiczna dyskusja. Kto jest zly i upadly i
                  co jest obrzydliwe. Normalna dysputa miedzy doroslymi, nawet wyzwisk nie bylo.
                  Nie wiem dlaczego lodzik w tytule jest karany, skoro pojawial sie i to
                  wielokrotnie w kazdym poscie, który tam przekleilam :D
              • anutek115 Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:30
                lezbobimbo napisała:

> Nie toleruje tez rozmowy o seksie jak osoba dorosla, jak widze - a ja tak
                > usilnie wyklejalam przez noc :P
                >
                No własnie. O PIĄTEJ RANO!!! Ze zwykłego szacunku dla tej pory powinien zostawić
                chociaz na jeden dzień :).
                • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:36
                  anutek115 napisała:
                  > No własnie. O PIĄTEJ RANO!!! Ze zwykłego szacunku dla tej pory powinien
                  <zostawić> chociaz na jeden dzień :).

Bo wiadomo, ze to tylko moze byc zue licho, co nie spi o takiej porze :D
                  Moderator nie szanuje mej pracy przeklejarskiej. Trudno, zawsze moge przekleic
                  na nowo.. :D
            • paszczakowna1 Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:44

Powinien stosować się do przyjętych zasad ortografii, które głoszą, że nazwy
              własne piszemy dużą literą. Mam w ręku Słownik języka polskiego PWN, w którym
              pisze czarno na białym w haśle "bóg":

1. Bóg blm <<w religiach monoteistycznych: istota nadprzyrodzona, najwyższa,
              stworzyciel świata>>: Pojęcie Boga. Idea Boga. Wierzyć w Boga.

2. lm. bogowi a bogi <<w religiach politeistycznych: etc, etc

Czyżby słownik (acz wydany za PRL, w 1978) pisany był z niesłusznych
              klerykalnych pozycji?

Innymi słowy Bóg, to jest bóg, który nazywa się Bóg. Tak samo jak w "O czym
              szumią wierzby" występuje kret, który nazywa się Kret.
              • onion68 Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:59
                > > Co, jeśli ktoś nie uznaje i nie czci?
                >
                > Powinien stosować się do przyjętych zasad ortografii, które głoszą, że nazwy
                > własne piszemy dużą literą. Mam w ręku Słownik języka polskiego PWN, w którym
                > pisze czarno na białym w haśle "bóg":
                >
                > 1. Bóg blm <<w religiach monoteistycznych: istota nadprzyrodzona, najwy
                > ższa,
                > stworzyciel świata>>: Pojęcie Boga. Idea Boga. Wierzyć w Boga.

Dziękuję.
                Czyli za wszystkie ortografy będą leciały wpisy? Pewnie nie, myślę, że
                formułując swoje ostrzeżenia Andrzej chciałby wymusić określone postawy.
                Poza tym muszę przyznać, że ta akurat zasada budzi pewien mój sprzeciw. Nie będę
                jednak jej naruszać, gdyż dyskusji na tematy religijne unikam jako bezcelowych i
                bezpłodnych.
                • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:47
                  onion68 napisała:

> > > Co, jeśli ktoś nie uznaje i nie czci?
                  > >
                  > > Powinien stosować się do przyjętych zasad ortografii, które głoszą, że na
                  > zwy
                  > > własne piszemy dużą literą. Mam w ręku Słownik języka polskiego PWN, w kt
                  > órym
                  > > pisze czarno na białym w haśle "bóg":
                  > >
                  > > 1. Bóg blm <<w religiach monoteistycznych: istota nadprzyrodzona,
                  > najwy
                  > > ższa,
                  > > stworzyciel świata>>: Pojęcie Boga. Idea Boga. Wierzyć w Boga.
                  >
                  > Dziękuję.
                  > Czyli za wszystkie ortografy będą leciały wpisy? Pewnie nie, myślę, że
                  > formułując swoje ostrzeżenia Andrzej chciałby wymusić określone postawy.
                  > Poza tym muszę przyznać, że ta akurat zasada budzi pewien mój sprzeciw. Nie będ
                  > ę
                  > jednak jej naruszać, gdyż dyskusji na tematy religijne unikam jako bezcelowych
                  > i
                  > bezpłodnych.

Skąd taki wniosek i wymuszaniu postaw?

Bardzo żałuję że jedynie zasady ortografii są z bólem, ale są przyjmowane w tym
                  przypadku do wiadomości - nie mniej ważne jest dla mnie także poszanowanie
                  tradycji która jest akurat w kwestii pisania Bóg wielką literą jednoznaczna .
                  • onion68 Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:59
                    > Skąd taki wniosek i wymuszaniu postaw?

No skąd, skąd?

> Bardzo żałuję że jedynie zasady ortografii są z bólem, ale są przyjmowane w tym
                    > przypadku do wiadomości - nie mniej ważne jest dla mnie także poszanowanie
                    > tradycji która jest akurat w kwestii pisania Bóg wielką literą jednoznaczna .

Ale dlaczego chcesz kogokolwiek zmuszać do respektowania tradycji, które Tobie
                    się podobają? Do smażenia karpia 24 grudnia też mam być zmuszana?
                    Poza tym, zarówno tradycje, jak i zasady pisowni ewoluują.
                    • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:13
                      onion68 napisała:

> Ale dlaczego chcesz kogokolwiek zmuszać do respektowania tradycji, które Tobie
                      > się podobają? Do smażenia karpia 24 grudnia też mam być zmuszana?
                      > Poza tym, zarówno tradycje, jak i zasady pisowni ewoluują.

Zawsze można wszystko - nawet stwierdzić że zasady ewoluują, aż boję się myśleć
                      - jakie mogą być następne w kolejce.
                      Jeżeli nawet ewoluują - to chociażby przez szacunek dla czegoś tak bardzo
                      osobistego jak religia , powinno się chcieć szanować takie postawy.
                      No cóż - masz rację - nie da się zmusić nikogo do tego typu zachowań, do tego
                      żeby się chciało.
                      • onion68 Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:20
                        > Zawsze można wszystko - nawet stwierdzić że zasady ewoluują, aż boję się myśleć
                        > - jakie mogą być następne w kolejce.
                        > Jeżeli nawet ewoluują - to chociażby przez szacunek dla czegoś tak bardzo
                        > osobistego jak religia , powinno się chcieć szanować takie postawy.
                        > No cóż - masz rację - nie da się zmusić nikogo do tego typu zachowań, do tego
                        > żeby się chciało.

Czy zaczyna może do Ciebie docierać, dlaczego temat religii był niemile widziany
                        na forum głównym? Czy nadal nie?
                        Wymagasz szacunku dla swojej wiary czy obchodzenia się z nią jak z jajkiem? Bo
                        ja bym właśnie wolała kwestie wiary i niewiary pozostawić w sferze prywatnych
                        spraw każdego człowieka. A jeśli nie, to poproszę o szacunek dla mojej niewiary.
                        Aha, czy Twoje wymagania dotyczą każdej wiary? W UFO, kabałę, co tam jeszcze?
                        • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:45
                          onion68 napisała:

> .
                          > Aha, czy Twoje wymagania dotyczą każdej wiary? W UFO, kabałę, co tam jeszcze?

Ależ to nie są moje wymagania!! Dlaczego nie mam szanować człowieka i jego zasad?
                          Zwłaszcza jeżeli nie są to zasady rasistowskie czy też w inny sposob
                          wykraczające poza ogólnie przyjęte normy współzycia?
                          Tak samo są godne szacunku - nawet w dokumentach Vaticanum II jest o tym mowa
                          cytuje za tekstem "Deklaracji o wolności religijnej":

"Przy korzystaniu z wszelkich rodzajów wolności należy przestrzegać moralnej
                          zasady odpowiedzialności osobistej i społecznej ; stąd w realizowaniu swych praw
                          poszczególni ludzie i grupy społeczne mają moralny obowiązek zwracania uwagi i
                          na prawa innych, i na swoje wobec innych obowiązki, i na wspólne dobro
                          wszystkich. Wobec wszystkich należy postępować sprawiedliwie i humanitarnie."

• mama_kotula Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:54
                            ====
                            "Przy korzystaniu z wszelkich rodzajów wolności należy przestrzegać moralnej zasady odpowiedzialności osobistej i społecznej ; stąd w realizowaniu swych praw poszczególni ludzie i grupy społeczne mają moralny obowiązek zwracania uwagi i na prawa innych, i na swoje wobec innych obowiązki, i na wspólne dobro wszystkich. Wobec wszystkich należy postępować sprawiedliwie i humanitarnie."
                            ===

W kontekscie "nie będę tolerował pisania Bóg małą literą, bo tak wymaga tradycja" i powyższego cytatu podaj mi przykład tego co jest:
                            - prawem innych
                            - obowiązkiem wobec innych
                            - wspólnym dobrem - i to wszystko po obu stronach. Czyli po stronie wierzących i niewierzących. Znaczy, na jakie prawa wierzących mają zwracać uwagę niewierzący, jakie mają wobec nich wypełniać obowiązki i czemu to ma służyć - i vice versa. Na KONKRETACH poproszę.

I czy jeszcze raz mogę poprosić o włączenie bbcode? Łatwiej się cytuje, można pogrubiać i uzywać kursywy.
                            • the_dzidka Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:47
                              > I czy jeszcze raz mogę poprosić o włączenie bbcode? Łatwiej się
                              cytuje, można p
                              > ogrubiać i uzywać kursywy.

Proszę bardzo.
                              Na wszelki wypadek, login i hasło do Potworum mam JA ;)
                          • dakota77 Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:00
                            Piekne slowa, bez watpienia. No i jak z ta sprawiedliwoscia dla
                            wszytskich? Bo jednak sadzac po tym, jak rozwija sie dysklusja wokol
                            pisowni slowa Bog, to sa rowni i rowniejsi. Mocniejsza pozycje maja ci
                            wierzacy tak jak ty, ich praw nalezy bronic.
                      • mama_kotula Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:26
                        CytatJeżeli nawet ewoluują - to chociażby przez szacunek dla czegoś tak bardzo
                        osobistego jak religia , powinno się chcieć szanować takie postawy.
                        No cóż - masz rację - nie da się zmusić nikogo do tego typu zachowań, do tego
                        żeby się chciało.

Andrzejku, pozwól, że ci wyjaśnię, na czym wg mnie polega ten szacunek i tolerancja.
                        Nie na tym, że ja przez szacunek dla twojej wiary piszę "Bóg" wielką literą.
                        Ale na tym, że tak jak ja cię nie namawiam do pisania "Bóg" małą literą - bo wiem, że dla ciebie pisanie wielką ma znaczenie - tak samo ty mnie nie zmuszasz do pisania "Bóg" wielką literą, bo wiesz, że dla mnie to ma znaczenie.
                        Krótko mówiąc - ja szanuję twoją wiarę, a ty szanujesz mój brak wiary. I tylko jeśli to będzie w obie strony, to można mówić o bezstronności i porozumieniu.
                        • paszczakowna1 Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:50
                          > Andrzejku, pozwól, że ci wyjaśnię, na czym wg mnie polega ten szacunek i tolera
                          > ncja.
                          > Nie na tym, że ja przez szacunek dla twojej wiary piszę "Bóg" wielką literą.

Kotula, ależ "Bóg" to jest nazwa własna, imię. (Patrz Słownik języka polskiego,
                          już przeze mnie cytowany.) Użycie wielkiej litery (co za idiotyczne słowo w tym
                          kontekście, btw, dlaczego "wielka"?) to zwyczajne stosowanie się do zasad
                          ortografii, tak samo jak użycie wielkiej litery, gdy piszesz czyjeś imię czy
                          nazwisko.

Teraz, nie irytuje cię, gdy ktoś umyślnie i z uporem pisze imię i nazwisko
                          nielubianej przez siebie osoby z małej litery? Po to, żeby pokazać, że jej nie
                          szanuje? A jeśli jest to osoba dla Ciebie ważna?
                          • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:54
                            paszczakowna1 napisała:
                            > Kotula, ależ "Bóg" to jest nazwa własna, imię.

Nie, bóg to rzeczownik, nazwa funkcji. Tak jak nie piszemy hydraulik z duzej czy
                            wielkiej, tak nie piszemy bóg. Chrzescijanski bóg ojciec ma na imie Jahwe, boski
                            syn Jezus itd.
                            Twórcy slownika w 1978 widac byli zachlysnieci czczeniem bogów monoteistycznych,
                            czyli w domysle, swoich wlasnych, chrzescijanskich. Taka mala dyskryminacja
                            wiary i wyznan innych od swoich.
                          • mama_kotula Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:01
                            =====> Andrzejku, pozwól, że ci wyjaśnię, na czym wg mnie polega ten szacunek i
                            tolera
                            > ncja.
                            > Nie na tym, że ja przez szacunek dla twojej wiary piszę "Bóg" wielką literą.

Kotula, ależ "Bóg" to jest nazwa własna, imię========

Owszem.
                            Kiedy piszę "Bóg" w znaczeniu kret o imieniu Kret ;) jest ok.
                            Co w przypadku kiedy napiszę "wasz bóg" zwracając się do Andrzeja, w sensie "bóg
                            chrześcijan"? Też poleci? "Wasz bóg" w tym momencie nie używany jest przeze mnie
                            jako nazwa własna, tylko jako "to, w co wierzycie". Bez konotacji negatywnych.
                            I pytanie, na ktore nie uzyskalam odpowiedzi od rana - czy religie
                            monoteistyczne o ktorych pisze Andrzej to wszystkie religie monoteistyczne, czy
                            jeno katolicyzm? Bo nie wiem czy pisanie "bóg mahometan" wyleci, czy nie.
                            • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:38
                              mama_kotula napisała:

"Wasz bóg" w tym momencie nie używany jest przeze mni
                              > e
                              > jako nazwa własna, tylko jako "to, w co wierzycie".

To, w co wierzycie - czyli w Boga osobowego - a więc pisanego z wielkiej litery.
                              .
                              > I pytanie, na ktore nie uzyskalam odpowiedzi od rana - czy religie
                              > monoteistyczne o ktorych pisze Andrzej to wszystkie religie monoteistyczne, czy
                              > jeno katolicyzm? Bo nie wiem czy pisanie "bóg mahometan" wyleci, czy nie.

Przyznam że nie rozumiem - religie monoteistyczne to religie monoteistyczne
                              zakładające wiarę w Boga jedynego, transcendentnego i osobowego czyli zgodnie z
                              powyższą definicją judaizm, chrześcijaństwo i islam.
                              Przy okazji Jahwe nie jest imieniem Boga chrześcijan.
                              >
                              • slotna Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:59
                                > Przy okazji Jahwe nie jest imieniem Boga chrześcijan.

Stiller pisal, ze w ogole nie powinno sie uzywac form Jahwe czy Jehowa, bo rownie dobrze moze byc Joha lub Jewe; nikt tego nie wie na pewno i nie bedzie wiedzial, wiec lepiej uzyc tetragramatonu albo w ogole Pan, bo wymawianie imienia bez potrzeby to bezguscie i chamstwo.
                                • dakota77 Re: Kilka uwag 29.08.10, 23:07
                                  No bo to prawda, ze nie bardzo wiemy, co bylo pomiedzy znanymi nam
                                  gloskami tetragrammatonu. To imie, ktore nie moglo byc- i wciaz nie
                                  moze- wymawiane "na daremno" bylo wlasnie tym zapisywanym jako JHWH.
                                  Imie Boga moglo byc wymawiane jako Adonai-Pan i Elohim- Bog.

Co ciekawe, Benedykt XVI rozporzadzil, by imie Jahwe zastapic w
                                  liturgii, piesniach czy modlitwach slowem Pan, czyli i w KK skonczylo
                                  sie polsugiwanie sie imieniem boskim nadaremnie.
                                  • slotna Re: Kilka uwag 29.08.10, 23:48
                                    Znalazlam:
                                    "Inne wersje Boskiego imienia to powszechne semickie El, pochodne od
                                    niego Eloah jako liczba pojedyncza od Elohim (...). Trzeba dodac, ze
                                    wyraz Elohim pojawia sie tez w znaczeniu "obcy bogowie, bozki" i
                                    wskazuje na to, ze pierwotnie moglo tu wlasciwie chodzic o "bostwa
                                    domowe, duchy przodkow" i stad uksztaltowalo sie wreszcie znaczenie
                                    "osobisty Bog kazdego czlowieka" (...)
                                    Tak czy owak pewne jest, ze imion tych - zadnego! - nie nalezy
                                    pochopnie pisac ani wymawiac.
                                    Chocby i w formie przekreconej.
                                    Lepiej tradycyjnie powiedziec: PAN. Gdyz to znaczy wyraz Adon,
                                    rozszerzony tu o tzw. przyrostek dzierzawczy. Wszelki zas "Jehowa"
                                    czy "Jahwe" to dla niektorych i tak bluznierstwo; dla innych zas
                                    lamanie drugiego z przykazan Boskich; co najmniej zas urazanie
                                    zydowskich uczuc religijnych oraz manifestacja ciemnoty i zlego
                                    gustu".
                              • turzyca Re: Kilka uwag 31.08.10, 13:14
                                > mama_kotula napisała:
                                >
                                > "Wasz bóg" w tym momencie nie używany jest przeze mni
                                > > e
                                > > jako nazwa własna, tylko jako "to, w co wierzycie".
                                >
                                > To, w co wierzycie - czyli w Boga osobowego - a więc pisanego z wielkiej litery

To ja polece przykladem.
                                Moge mowic o "Twojej corce" albo o "Twojej Kasi". Tu sytuacja jest latwa, bo te
                                slowo nie sa homofonami i nie mamy watpliwosci, co oznacza wielka, a co mala
                                litera. Niestety "bog" i "Bog" sa homofonami (chwilowo analizuje tylko ten
                                aspekt, inne kwestie nie sa wazne) i dlatego trudniej dostrzec roznice. Ale ona
                                nadal istnieje i piszac "Twoj bog" wyrazam nieco inna mysl niz piszac "Twoj
                                Bog", analogicznie jak w pierwszym zdaniu. W jakis sposob podobne jest
                                rozroznienie "kosciol" i "Kosciol".
                      • onion68 Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:29
                        > Zawsze można wszystko - nawet stwierdzić że zasady ewoluują, aż boję się myśleć
                        > - jakie mogą być następne w kolejce.

Ależ proszę, nie żałuj sobie.
                        Bo że jestem osobą bez zasad już zdążyłeś przecież zasugerować, ciekawe, na
                        jakiej podstawie.
                        • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:01
                          onion68 napisała:

>
                          > Ależ proszę, nie żałuj sobie.
                          > Bo że jestem osobą bez zasad już zdążyłeś przecież zasugerować, ciekawe, na
                          > jakiej podstawie.

To nie była sugestia związana z osobą, a jedynie z zasadami ortografii. Jeżeli
                          ktoś sam dla siebie stwierdza że chociażby w przypadku pisowni słowa Bóg -
                          zasady go nie obowiązują bo ewoluują, to aż strach pomyśleć co może będzie
                          nastepne - bo przecież co mi przeszkadza pisać - fszut - i dlaczego ktos ma mi
                          na to zwracać uwagę? Przecież zasady nieustannie ewoluują.

Mam nadzieję że tym razem napisałem już dokładnie co miałem na myśli - jednak
                          muszę wszystko dokladnie opisywać tym bardziej że jestem bardzo bacznie
                          obserwowany i wszelkie moje potknięcia dają asumpt do wyciągania bardzo
                          poważnych wniosków.

• onion68 Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:08
                            > To nie była sugestia związana z osobą, a jedynie z zasadami ortografii. Jeżeli
                            > ktoś sam dla siebie stwierdza że chociażby w przypadku pisowni słowa Bóg -
                            > zasady go nie obowiązują bo ewoluują, to aż strach pomyśleć co może będzie
                            > nastepne - bo przecież co mi przeszkadza pisać - fszut - i dlaczego ktos ma mi
                            > na to zwracać uwagę? Przecież zasady nieustannie ewoluują.

Nie napisałam, że łamię tę zasadę, ale że mi się ona nie podoba. A nie łamię, bo
                            unikam... etc., etc.
                            Oczywiście, że nie masz zwracać uwagi osobie piszącej "fszut", chyba że jest
                            Twoim podwładnym. Na forum dyskusyjnym możesz za to się powstrzymać od dyskusji
                            z nią.
                  • anutek115 Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:13
                    andrzej585858 napisał:

> Bardzo żałuję że jedynie zasady ortografii są z bólem, ale są przyjmowane w tym
                    > przypadku do wiadomości - nie mniej ważne jest dla mnie także poszanowanie
                    > tradycji która jest akurat w kwestii pisania Bóg wielką literą jednoznaczna .

Tylko zasady ortografii? Tu nie o ortografię chodzi, ale o elementarną
                    grzeczność. "Nie będę tolerował", o to chodzi. W porządku, przeprosiłeś,
                    rozumiem, ale na przyszłość radziłabym jednak czytać własne posty przed
                    przeczytaniem. I nie piszę tego jako osoba złośliwie się czepiająca, ale
                    zdegustowana.

Andrzeju, czyniłeś na macierzystym liczne uwagi na temat moderacji, która ci nie
                    odpowiadała. Nawet w założonym przez Jottkę z przymrużeniem oka (jak mniemam)
                    wątku "Aj law Bimbo" wtrąciłeś się, by wyrazić swoją dezaprobatę. Po czym
                    pierwszego dnia tutaj urządzasz czystkę z powodów, których, wyznam, nie
                    rozumiem. Ale bardzo jestem ciekawa, jak sobie wyobrażasz dyskusje tutaj? Skoro
                    poleci to, co się nie podoba, czy to ze względu na brak poszanowania dla
                    ortografii, czy dla tradycji, czy z powodu poglądów? Ja widzę oczyma duszy
                    kamienną ciszę, jak już ten wątek obumrze.

Przykro mi, ale jako moderator w moich oczach stałeś się mało wiarygodny, a
                    wszelkie twoje uwagi o moderacji na macierzystym, hmm... jakby to ująć... mało
                    wiążące.
              • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:22
                Ale zeby posta Minerwy wyciac ze wzgledu na jedna literke, a nie na tresc nawet?
                Cieszymy sie wszyscy.
        • anutek115 Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:26
          verdana napisała:
          Na tym forum będę - zapowiadam to z
          > gory - pisać wyłacznie małą.

Ach, Verdano, będziesz brutalnie ciętą! I to w dobrym towarzystwie. Nie chcę
          rzucać podejrzeń, ale jakoś nie mogę znaleźć postu Minerwy, który Bimbo podobno
          przekleiła. Ani chybi się w nim dziewczynie "bóg" napisało...

Od razu podpowiem, że absolutnie nie należy też tolerować pisania słowa
          "kościół" małą literą. "Kościół", wyłacznie "KOściół"! Naturalnie, katolicki.
          Inne mogą sobie być zaledwie "kościołami".
          • verdana Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:32
            Trudno, będę cięta dla idei.
            Problem w tym, ze ja Andrzeja nawet lubie i nie przeszkadzał mi na
            forum MM. Ale mamy tu do czynienia z bardzo interesującą obrerwacja
            socjologiczną - gnębiona mniejszość dorywając się do wladzy, zamiast
            pamiętać o swych bolesnych doswiadczeniach, natychmiast zaczyna
            postępować dokładnie tak samo - znajduje sobie kogoś do
            przesladowania.
            Jako kompletnie niepoprawne skojarzenie nasuwają mi sie Żydzi w
            pięknym państwie Izrael.
            • anutek115 Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:34
              verdana napisała:

> Jako kompletnie niepoprawne skojarzenie nasuwają mi sie Żydzi w
              > pięknym państwie Izrael.

A mnie absolutnie wszyscy przywódcy absolutnie wszystkich rewolucji.

Ale żeby już? Tak szybko? Nawet Leninowi to chwilę jednak zajęło...
              • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:40
                anutek115 napisała:
                > A mnie absolutnie wszyscy przywódcy absolutnie wszystkich rewolucji.
                > Ale żeby już? Tak szybko? Nawet Leninowi to chwilę jednak zajęło...

Lenin najpierw musial sam zorganizowac sobie nozyczki, nie mial internetu,
                biedaczek :P
            • rozdzial43 Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:27
              verdana napisała:

>> Jako kompletnie niepoprawne skojarzenie nasuwają mi sie Żydzi w
              > pięknym państwie Izrael.

Cóż, jestem może przewrażliwiona, ale czuję się autentycznie zniesmaczona
              porównywaniem przepychanek na forum do prześladowania Żydów przed przyznaniem im
              pięknego państwa Izrael.
              Trzeba znać proporcje i mieć wyczucie o czym się pisze, n'est - ce pas?
              • verdana Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:40
                Co Cię zniesmaczyło? Pewne mechanizmy społeczne, ktore zachodzą
                niezaleznie od tego, czy nam się to podoba, czy nie? I dotyczą,
                niestety, takze Żydów, ktorzy jako niegdyś przesladowani są obecnie
                poza krytyką?
                • mama_kotula Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:42
                  verdana napisała:

> Co Cię zniesmaczyło? Pewne mechanizmy społeczne, ktore zachodzą
                  > niezaleznie od tego, czy nam się to podoba, czy nie? I dotyczą,
                  > niestety, takze Żydów, ktorzy jako niegdyś przesladowani są obecnie poza krytyką?

Verdanko, jakbyś nie zauważyła, to post Rozdział był jasną jak słońce aluzją do twojego komentarza do postu Ginestry, w którym rzeczona przyrównała Bimbo do Hitlera a forum do holocaustu :)
                  • verdana Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:51
                    A, to jakoś mi umknęło.
                    Zresztą, po namysle zadecydowałam, ze jestem - w związku z
                    przesladowaniem Żydów przez ONR, Hitlera i jeszcze pare innych osób
                    i organizacji - całkowicie poza krytyką. Nic co zrobię i napisze nie
                    może być przez nikogo ocenianie. To znaczy może, ale wyłącznie
                    pozytywnie.
                    Wszelkie słowa krytyki pod wlasnym adresem oceniam zatem od tej
                    chwili jednoznacznie jako antysemityzm:)
                • rozdzial43 Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:48
                  verdana napisała:

> Co Cię zniesmaczyło? Pewne mechanizmy społeczne, ktore zachodzą
                  > niezaleznie od tego, czy nam się to podoba, czy nie? I dotyczą,
                  > niestety, takze Żydów, ktorzy jako niegdyś przesladowani są obecnie
                  > poza krytyką?

Oczywiście, że to, co piszesz jest prawdą.

Tyle, że - bardzo mi przykro Verdano - ale zacytowałam tu Twoje własne słowa,
                  którymi skomentowałaś post Ginestry, porównującej mechanizm społeczny na forum
                  do mechanizmu społecznego, który doprowadził do prześladowań.

Więc - z całym szacunkiem - czy takie porównania są dopuszczalne wg Ciebie, czy
                  niesmaczne? Czy może jednak - nie daj Boże - jakieś podwójne standardy?
                  • verdana Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:52
                    Jesli nie odrózniasz Holocaustu od działań współczesnego panstwa
                    Izrael, to nie bardzo mamy o czym rozmawiać.
                    • rozdzial43 Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:01
                      verdana napisała:

> Jesli nie odrózniasz Holocaustu od działań współczesnego panstwa
                      > Izrael, to nie bardzo mamy o czym rozmawiać.

Nie odwracaj kota ogonem. Albo rób to sprytniej. To Ty porównałaś prześladowania
                      Andrzeja na forum głównym do prześladowań Żydów przed powstaniem państwa Izrael.
                      A Andrzeja w roli moderatora do Żydów po powstaniu pańtwa Izrael.
                      • verdana Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:10
                        Nie.
                        Opisałam pewien znany mechanizm, ktory działa, niezaleznie od tego,
                        czy jest poprawny politycznie czy nie.
          • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:34
            anutek115 napisała:
            > Ach, Verdano, będziesz brutalnie ciętą! I to w dobrym towarzystwie. Nie chcę>
            rzucać podejrzeń, ale jakoś nie mogę znaleźć postu Minerwy, który Bimbo podobno>
            przekleiła. Ani chybi się w nim dziewczynie "bóg" napisało...

Tak wlasnie bylo. Przekleilam, a teraz zniknal bez jednej nawet odpowiedzi.
            Stalo sie nieslychane, Andrzej, ten piewca tolerancji i pluralizmu, wycial ladny
            i kulturalny post o bogu i przeznaczeniu Minerwy (o ile mi wiadomo, katoliczki),
            o który to post sam wolal i dopominal sie, zeby wrócil :D
            • anutek115 Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:39
              lezbobimbo napisała:

> Stalo sie nieslychane, Andrzej, ten piewca tolerancji i pluralizmu, wycial ladn
              > y
              > i kulturalny post o bogu i przeznaczeniu Minerwy (o ile mi wiadomo, katoliczki)
              > ,
              > o który to post sam wolal i dopominal sie, zeby wrócil :D
              >
              E, tam, niesłychane. Nie od dziś wiadomo, że pluralizmem i tolerancją jest to,
              co dzierżący nożyczki nazywa pluralizmem i tolerancją. Czy nie dość dobitnie ci
              to uświadamiano na macierzystym od jakże już dawna, ty zue Bimbo?
              • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:52
                anutek115 napisała: Nie od dziś wiadomo, że pluralizmem i tolerancją jest to,>
                co dzierżący nożyczki nazywa pluralizmem i tolerancją. Czy nie dość dobitnie ci
                > to uświadamiano na macierzystym od jakże już dawna, ty zue Bimbo?

Ktos mi uswiadamial? Nie wiem, cielam najczesciej nie wczytujac sie w te dlugie
                placze w moja strone.. :P
                Po to dano tam mi nozyczki, abym jak zua wozna usuwala brudy na podlogach.
                No to teraz zamiast brzydko ciac, wszelakie trollizmy i tematy kontrowersyjne
                ladnie tu przeklejam i co? Nadal zle, zadowól tu panicza delikatusnego :D

A myslalby kto, ze tutaj, wreszcie nieciety ani nie hamowany, tak z
                niezrozumialych powodów przesladowany Andrzej rozkwitnie, dysputy beda sypaly
                sie setkami postów..
                • anutek115 Re: Kilka uwag 29.08.10, 14:58
                  lezbobimbo napisała:

> Ktos mi uswiadamial? Nie wiem, cielam najczesciej nie wczytujac sie w te dlugie
                  > placze w moja strone.. :P

A trzeba było. To bys teraz wiedziała, że byłaś zua i nietolerancyjna, i
                  chamstwo szerzyłaś, pseudonaukę i danikeny, w przeciwieństwie do tego, co dzieje
                  się tu, a co jest kulturalnym usuwaniem postów łamiących regulamin (i jaki
                  niewymyślny, prawda? Zdałby się, że każdy potrafi go zrozumieć, a tu, jakie
                  rozczarowanie... ;P).

> A myslalby kto, ze tutaj, wreszcie nieciety ani nie hamowany, tak z
                  > niezrozumialych powodów przesladowany Andrzej rozkwitnie, dysputy beda sypaly
                  > sie setkami postów..
                  • nioszka Re: Kilka uwag 29.08.10, 15:57
                    Mnie tylko zastanawia, po co była ta cała szopka z tworzeniem tego forum i
                    robienie z Andrzeja za przeproszeniem idioty.
                    • dakota77 Re: Kilka uwag 29.08.10, 15:59
                      A to KTOS robi z niego idiote?
                      • nioszka Re: Kilka uwag 29.08.10, 16:07
                        Ach nie, no sam z siebie przecież zrobił dosłownie odczytując łaskawe słowa
                        Dzidki czyniące z niego moderatora. Za wcześnie poczuł władzę, no tak, forum
                        wcale nie jemu miało służyć.
                        Ciekawi mnie też, czy ktokolwiek z osób tu się wypowiadających miał zamiar z nim
                        w ogóle dyskutować, skoro od dawna było widać, że na macierzystym ma się go gdzieś.
                        • verdana Re: Kilka uwag 29.08.10, 16:11
                          Przyznam, ze nie rozumiem.
                          Forum mialo być dla Andrzeja, li i jedynie?
                          A na forum głównym dyskutowano z nim aż za bardzo.
                          • nioszka Re: Kilka uwag 29.08.10, 16:17
                            Oczywiście, że nie tylko dla niego. Ale przecież gdyby nie on i jego ciągłe
                            odskoki, taka opcja by się w ogóle nie pojawiła.
                            • onion68 Re: Kilka uwag 29.08.10, 16:32
                              > Oczywiście, że nie tylko dla niego. Ale przecież gdyby nie on i jego ciągłe
                              > odskoki, taka opcja by się w ogóle nie pojawiła.

Przyznam Nioszko, że zupełnie Cię nie rozumiem. Właśnie chyba po to, żeby
                              Andrzej i inne chętne osoby dyskutowały na tematy na macierzystym niemile
                              widziane jako konfliktogenne (chyba słusznie, jak widać).
                              Tam Andrzej bardzo lubił się spierać, nieprawdaż, tutaj zaczął od jakiegoś
                              zamordyzmu moderatorskiego, ale jak można kogoś chronić przed nim samym?
                              Mam jednak nadzieję, że forum zacznie spełniać swoją rolę.
                            • szprota Re: Kilka uwag 29.08.10, 16:35
                              No otóż to. Więc z czym masz problem?
                              • nioszka Re: Kilka uwag 29.08.10, 16:41
                                Z obłudą i zakłamaniem. Z pogodzeniem tego co czytam tu, i co czytam gdzie
                                indziej :/
                                • mama_kotula Re: Kilka uwag 29.08.10, 16:45
                                  nioszka napisała:

> Z obłudą i zakłamaniem. Z pogodzeniem tego co czytam tu, i co czytam gdzie
                                  indziej :/

Gdzie indziej to fejsbuk, tak?
                                  Ja tam nie widzę sprzeczności między tym, co na fb, a tym, co tutaj. Ale może ja
                                  się nie znam.
                                  • onion68 Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:03
                                    > nioszka napisała:
                                    >
                                    > > Z obłudą i zakłamaniem. Z pogodzeniem tego co czytam tu, i co czytam gdzi
                                    > e
                                    > indziej :/
                                    >
                                    > Gdzie indziej to fejsbuk, tak?
                                    > Ja tam nie widzę sprzeczności między tym, co na fb, a tym, co tutaj. Ale może j
                                    > a
                                    > się nie znam.

Ja też nie widzę, ale ze swej strony nie mam zamiaru więcej narażać Cię na stres :/
                                    • nioszka Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:26
                                      Och, jakie to proste, jedna niewygodna uwaga i od razu out. Bynajmniej mnie to
                                      Onion nie stresowało, jedynie uwierało.
                                      Ale może rzeczywiście ja się nie znam, bo lekka ironia, jaką trzeba doprawić i
                                      skomentować ruchy na forum, jest przecież wskazana.
                                      Ja mam po prostu chyba inne wyobrażenie pewnej forumowej uczciwości.
                                      • onion68 Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:39
                                        > Och, jakie to proste, jedna niewygodna uwaga i od razu out. Bynajmniej mnie to
                                        > Onion nie stresowało, jedynie uwierało.

To nie była pierwsza taka sytuacja, że tylko czytasz, a potem wykorzystujesz
                                        informacje w innym miejscu. Pozwoliłam tam sobie wyrazić rozbawienie tym
                                        wątkiem, tak jak się podzieliłam kilkoma innymi myślami i faktami w tym dniu.
                                        Nie rozumiem, dlaczego zarzuciłaś obłudę, skoro tam i tu wyrażam te same opinie.
                                        Tak więc dość asymetryczna była nasza znajomość, więc bardziej komfortowo się
                                        czuję kończąc ją.
                                        W żadnym razie nie chodziło mi o różnicę poglądów czy światopoglądu.
                                        • szprota Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:46
                                          onion68 napisała:

> To nie była pierwsza taka sytuacja, że tylko czytasz, a potem wykorzystujesz
                                          informacje w innym miejscu. Pozwoliłam tam sobie wyrazić rozbawienie tym
                                          wątkiem, tak jak się podzieliłam kilkoma innymi myślami i faktami w tym dniu.
                                          > Nie rozumiem, dlaczego zarzuciłaś obłudę, skoro tam i tu wyrażam te same opinie.
                                          > Tak więc dość asymetryczna była nasza znajomość, więc bardziej komfortowo się
                                          czuję kończąc ją.
                                          > W żadnym razie nie chodziło mi o różnicę poglądów czy światopoglądu.

Onion, zachęcam do zdefiniowania sobie grupy osób, które nie widzą Twojej
                                          ściany. Ja tak zrobiłam i przynajmniej nikt mi potem na forum nie grzmi (jak
                                          drzewiej), że ośmielam się komentować coś z forum na fb.
                                          Co, swoją drogą, uważam za naruszenie prywatności, bo wall na fb, w
                                          przeciwieństwie do forum, nie jest dla wszystkich.
                                          • onion68 Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:53
                                            > Onion, zachęcam do zdefiniowania sobie grupy osób, które nie widzą Twojej
                                            > ściany. Ja tak zrobiłam i przynajmniej nikt mi potem na forum nie grzmi (jak

Jest zdefiniowana, widocznie był za mały zbiór ;) Co zresztą za różnica, nie
                                            widzieć czy nie być wśród znajomych.
                                • szprota Re: Kilka uwag 29.08.10, 16:47
                                  A może konkretniej?
                                  • szprota Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:20
                                    szprota napisała:

> A może konkretniej?

Cóż, widzę, że się nie doczekam odpowiedzi.
                            • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:07
                              nioszka napisała:
                              > Oczywiście, że nie tylko dla niego. Ale przecież gdyby nie on i jego ciągłe
                              > odskoki, taka opcja by się w ogóle nie pojawiła.

To jest forum na wszystkie konfliktogenne i kontrowersyjne tematy, które juz na
                              forum głównym nie maja miec miejsca i dla WSZYSTKICH forumowiczów z naszego
                              macierzystego FMM. Takie miejsce-wentyl - jesli ktos zechce pisac tu o czyms
                              smutnopowaznym i tyczacym kondycji spoleczenstwa W OGÓLE *polityka, religia,
                              kontrowersyjna obyczajówka, etyka* to wlasnie tutaj moze sobie ulzyc. Wreszcie,
                              po tylu kłotniach meczacych na forum macierzystym, tutaj mozemy sobie pisac o
                              WSZYSTKIM i zadne zue Bimbo nie bedzie robic czystek :P
                              Jesli Andrzej zas bedzie kasowal juz na wejsciu, zanim nawet dyskusja zdazy sie
                              tutaj porzadnie przeniesc, to ja nie wiem jak dlugo ten przywilej bedzie mu dany
                              i czy jakies dyskusje tutaj w ogóle powstana.

W zalozeniu tutaj mialy byc posty i dyskusje niemoderowane w ogóle, aby
                              moderowane mogly byc tam :) Andrzej dostal moderacje, aby sie czul wspóltwórca
                              tego miejsca i tutaj sie wreszcie wyżywal do woli w dyskusjach, a nie na
                              głównym. Ale o dziwo, dyskutowac jakos nie chce.
                        • anutek115 Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:21
                          nioszka napisała:

> Ach nie, no sam z siebie przecież zrobił dosłownie odczytując łaskawe słowa
                          > Dzidki czyniące z niego moderatora. Za wcześnie poczuł władzę, no tak, forum
                          > wcale nie jemu miało służyć.
                          > Ciekawi mnie też, czy ktokolwiek z osób tu się wypowiadających miał zamiar z ni
                          > m
                          > w ogóle dyskutować, skoro od dawna było widać, że na macierzystym ma się go gdz
                          > ieś.

Ja miałam. Ale mi przeszło, możliwe, że chwilowo, ale jednak.

Wchodziłam na to forum kilkakrotnie dzisiaj i za każdym razem okazywało się, że
                          czegoś ubywało - a to wpis ginął, a to wątek, a na niektóre się w ogóle nie
                          załapałam. Za to to, co zauważyłam natychmiast, to niegrzeczne "nie będę
                          tolerował". Tak, Andrzej sam z siebie zrobił i tak, błyskawicznie poczuł się tu
                          panem i władcą, i nie, nie dziwię się chichotom Bimbo, gdy widziała, jak
                          bolejący nad cenzurą użytkownik cenzuruje jak szalony, według niejasnych
                          kryteriów. Nikt tu nie zamierzał niczego Andrzejowi udowadniać, ja sądziłam, że
                          jest to miejsce, gdzie się będzie można do wypęku kłócić na konfliktogenne
                          tematy, ale teraz widzę raczej, że będzie to chór z pięknie zgranych głosów
                          śpiewających na jedną nutę, bowiem wszystko, co tę nutę zakłóca może zostać
                          wycięte, bez podania przyczyn.

Może ciebie to nie zniechęca, nie wydaje się dziwne i wcale ci nie przeszkadza w
                          wyrażaniu poglądów, Nioszko, ale mnie i owszem. Jakoś myśl, że wysmażę posta,
                          który zostanie usunięty z powodów, że się nie spodobał moderacji wybitnie mnie
                          do pisania zniechęca.
                          • paszczakowna1 Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:13
                            > i nie, nie dziwię się chichotom Bimbo, gdy widziała, jak
                            > bolejący nad cenzurą użytkownik cenzuruje jak szalony, według niejasnych
                            > kryteriów

W to, że Bimbo się zaśmiewa, nie wątpię, bo prowokacja udała jej się nad
                            wszelkie spodziewanie. Andrzej zareagował najgorzej jak mógł, ale cała afera
                            zaczęła się przecież od tego, że ona przekleiła post Minerwy z tytułem z Bogiem
                            przez małe b, co Andrzej odczytał jako umyślną złośliwość i się wściekł. (W
                            sumie go rozumiem, bo nie jest fajnie, gdy moderatorki forum głównego sabotują
                            od pierwszej chwili podforum.) A cały ten wątek potoczyłby się pewnie inaczej,
                            gdyby Bimbo od razu wyjaśniła, jak było, a nie pozwoliła nam wierzyć, że Andrzej
                            usunął post przez błąd Minerwy.

> Ja miałam. Ale mi przeszło, możliwe, że chwilowo, ale jednak.

E, mam nadzieję, że wróci. Mi wróciło, jak załapałam, że winna jest tu nie
                            całkiem po jednej stronie. (Acz moderator powinien pomyśleć 3 x, zanim coś napisze.)
                            • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:24

W najsmielszych marzeniach nie sadzilam, ze Andrzej az tak sie skompromituje od
                              razu, i ze az tak bardzo tepi ortografie i lodziki. Myslalam, ze jako dobra
                              nazistka wrzuce juz Wam te religijno/obyczajowe posty, zebyscie mieli od czego
                              zaczac - jak widac do teraz jestescie cus niesmiali, jesli chodzi o zakladanie
                              tematów i poruszanie sie po wspólnej przestrzeni. Wybralam najswiezsze, i
                              sadzilam, ze jak tu przyjde znowu, to bedzie kazdy wrzal od setki postów, klótni
                              i cycatów, az milo. Jakze sie mylilam :D

paszczakowna1 napisała: A cały ten wątek potoczyłby się pewnie inaczej,
                              > gdyby Bimbo od razu wyjaśniła, jak było, a nie pozwoliła nam wierzyć, że
                              Andrzej> usunął post przez błąd Minerwy.

Przez jaki blad Minerwy mialam sie tlumaczyc? Ona nie popelnila bledu, ja nie
                              popelnilam zadnego bledu, wiec nie wiem, co dokladnie mialabym tlumaczyc.
                    • onion68 Re: Kilka uwag 29.08.10, 16:36
                      > Mnie tylko zastanawia, po co była ta cała szopka z tworzeniem tego forum i
                      > robienie z Andrzeja za przeproszeniem idioty.

Przepraszam, uważasz że ten wpis był potrzebny?
                    • mama_kotula Re: Kilka uwag 29.08.10, 16:41
                      nioszka napisała:

> Mnie tylko zastanawia, po co była ta cała szopka z tworzeniem tego forum i robienie z Andrzeja za przeproszeniem idioty.

Szopka?
                      Idioty?
                      Forum zostało wydzielone, uwaga, na konkretne tematy. Nie - dla konkretnych osób. Nie - dla moderatora. Dla wszystkich, którzy chcą dyskutować na wyodrębnione w nagłówku TEMATY. Żeby nie rozmawiać o nich na forum macierzystym.

Nioszko, przy wyodrębnianiu podforum chodziło o zaspokojenie jakichś potrzeb użytkowników. Konkretnie - potrzeby przeprowadzenia dyskusji na tematy historyczno-religijno-etyczne.
                      A tu się nagle okazuje, że na polemikę właściwie miejsca nie ma, bo "nie będę tolerował zachowania x, y, z". TOLEROWAŁ. JA. Bo JA tak chcę. Bo JA nie toleruję jak mi ktoś napisze "bóg" małą literą. I mam w rzyci to, co sądzą na ten temat uczestnicy forum, bo JA mam władzę i JA nie toleruję.
                      Naprawdę, Nioszko, nie kumasz o czym mowa w tym wątku, czy tylko udajesz?
                      • nioszka Re: Kilka uwag 29.08.10, 16:47
                        Kumam Kotula, kumam. Nie twierdzę, że ta kreacja Andrzeja na władcę mi się
                        podoba. Nie podoba mi się ustawianie go od razu do pozycji "co ty mały trollu
                        będziesz podskakiwał". Nie podoba mi się to o czym pisałam oczko wyżej.
                        • the_dzidka Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:49
                          > Kumam Kotula, kumam. Nie twierdzę, że ta kreacja Andrzeja na
                          władcę mi się
                          > podoba. Nie podoba mi się ustawianie go od razu do pozycji "co ty
                          mały trollu
                          > będziesz podskakiwał".

Hm, jakoś mi się wydaje, że to właśnie Andrzej zaczął od ustawiania
                          innych...
                      • truscaveczka Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:37
                        Kotula, ja na własny użytek nazywam to "syndromem Hitlera" - sama
                        tak miałma w poczatkach istnienia mojego forum ;) Ale bardzo szybko
                        oprzytomniałam, czego i A. życzę.
                        • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:39
                          truscaveczka napisała:
                          > Kotula, ja na własny użytek nazywam to "syndromem Hitlera" - sama
                          > tak miałma w poczatkach istnienia mojego forum ;)

EEEj!! Tylko ja moge byc Hitlerem forumowym! Andrzej moze sobie byc Leninem,
                          pozwalam :P
            • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:01
              lezbobimbo napisała:

>
              > Tak wlasnie bylo. Przekleilam, a teraz zniknal bez jednej nawet odpowiedzi.
              > Stalo sie nieslychane, Andrzej, ten piewca tolerancji i pluralizmu, wycial ladn
              > y
              > i kulturalny post o bogu i przeznaczeniu Minerwy (o ile mi wiadomo, katoliczki)
              > ,
              > o który to post sam wolal i dopominal sie, zeby wrócil :D

Nie przekręcaj z łaski swojej - jezeli już poświęciłaś się i przywróciłaś post
              Minerwy to, tytułując go - chociażby przez szacunek dla osoby autora, mogłaś
              zachować sposób w jaki ona pisze Bóg a nie narzucać swój.
              Nie dla każdego jest to obojętne.

>
              • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:13
                Andrzej, a idzta ode mnie z tym swoim Jahwem. Nie zmusisz mnie do czczenia go
                ortografia, chocbys pekl. Nie szanujesz mojego ateizmu, ja nie bede szanowac
                Twojego boga.
              • paszczakowna1 Re: Kilka uwag 29.08.10, 21:54
                > Nie przekręcaj z łaski swojej - jezeli już poświęciłaś się i przywróciłaś post
                > Minerwy to, tytułując go - chociażby przez szacunek dla osoby autora, mogłaś
                > zachować sposób w jaki ona pisze Bóg a nie narzucać swój.
                > Nie dla każdego jest to obojętne.

Andrzeju, toż możesz skopiować post choćby do Notatnika, skasować wątek i
                wrzucić go powtórnie pod poprawnym tytułem.
        • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:20
          verdana napisała:

> Hm, wyjątkowo nie podoba mi sie stwierdzenie "Nie będę tolerował" -
          > czy oznacza to, w dalszej perspektywie "nie będę tolerował tego, co
          > mi się nie podoba, choćby było jak najbardziej poprawne".

Przyznaję rację - niefortunnie użyte zostało przeze mnie sformułowanie - "nie
          będę tolerował" . Wytłumaczę to na podstawie postu Minerwy który przywrócę, gdyż
          właśnie to mnie zdenerwowało.

> Jeśli tak ma wyglądać to forum - Andrzej tnie to, co nie jest zgodne
          > z Jego pogladami - to wydaje mi się, ze nie jest to forum dla nas, a
          > jedynie dla wierzących zwolenników MM. Dyskusja o religii, gdzie z
          > gory jedna strona zapowiada, że jest górą? dziękuje, nie.

Nie - jestem jak najdalszy od cenzurowania poglądów, ale dyskusji i nie czuję
          się żadnym Leninem - i jestem wdzięczny za to miejsce, chociaż jak doskonale
          wiesz nie jest mi niezbedne gdyż mam forum na ktorym bez problemu mogę pisać na
          tematy religijne.

> Zawsze piszę Bóg z dużej litery. Na tym forum będę - zapowiadam to z
          > gory - pisać wyłacznie małą.

Trudno - w Twoim przypadku akurat rozumiem powody i reakcję.
        • croyance Re: Kilka uwag 30.08.10, 18:17
          Jak Andrzej mowi, ze nie bedzie tolerowal pisania 'Bog' tak czy
          inaczej, to nie jest ok - ale jak inni mu mowia, zeby o religii nie
          pisal, to jest ok? Pisalam juz wiele razy, ze nie podoba mi sie
          cenzura na forum MM i nie widze powodu, dla ktorego Andrzej mialby
          nie wklejac np. religijnych linkow - czemu nie mialby ustalic zasad
          na wlasnym forum?

I czy naprawde sensowne i rozsadne jest przychodzenie tu i robienie
          zamieszania?
          • lezbobimbo Re: Kilka uwag 30.08.10, 18:52
            croyance napisała:
            Pisalam juz wiele razy, ze nie podoba mi sie
            > cenzura na forum MM i nie widze powodu, dla ktorego Andrzej mialby
            > nie wklejac np. religijnych linkow - czemu nie mialby ustalic zasad
            > na wlasnym forum?

To nie jest wlasne forum Andrzeja, sam tego nie zalozyl. Andrzej dostal tutaj
            tylko zaszczyt moderowania zamiast bana.
            Forum jest zalozone przez Dzidke dla NAS WSZYSTKICH z forum MM, którzy
            czuja sie na silach brac udzial w kontrowersyjnych dyskusjach. Teraz wreszcie
            jest miejsce dla niekonczacych sie pyskówek, miejsce dla religijnych i
            politycznych linków Andrzeja i mozesz je wreszcie sobie poczytac (bez na
            przyklad fatygowania sie do mejlowania z Andrzejem).
            Wyjasnie po raz kolejny, ze cenzura na forum maciorzystym powstala wlasnie
            przez Andrzeja bezustanne skrecanie kazdego tematu na jego obsesje i nie jest
            chyba dla Ciebie nowoscia, ze wiekszosc forum ta obsesja meczyla lub wkurzala.
            Powstalo zatem Potworne Potforum i wreszcie mozemy sobie pyskowac i zasmiecac tu
            do woli. Jak kogos to meczy to nie musi tu zagladac, tylko spokojnie pisac o
            ksiazkach czy jechac po MM na glównym.
            Cenzura NADAL dziala na glównym, wiec jesli jakies ciezkie tematy znowuz tam
            powstana, to je tutaj okrutna moderacja przeklei, a tam wytnie.
            • croyance Re: Kilka uwag 30.08.10, 21:43
              Nie wiedzialam, ze formalnie to forum nie jest Andrzeja - moze
              faktycznie zmienia to nieco sprawe.

Co do obsesji - no ja wlasnie tego nie kumam, bo NIGDY nic takiego nie
              zauwazylam, i szczerze mowiac, pojecia nie mam, o czym mowicie.
              • andrzej585858 Re: Kilka uwag 30.08.10, 23:10
                croyance napisała:

>
                > Co do obsesji - no ja wlasnie tego nie kumam, bo NIGDY nic takiego nie
                > zauwazylam, i szczerze mowiac, pojecia nie mam, o czym mowicie.

Nie jesteś jedyną osobą, która tak to odbiera , no ale każdy ma swojego demona
                czy też swoje obsesje.
    • paszczakowna1 Re: Kilka uwag 29.08.10, 15:54
      Wybacz Andrzeju kolokwializm, ale ciśnie mi się tylko jedno pytanie na usta:
      Odbiło Ci?

Po pierwsze, władzę masz na tym podforum użyczoną, więc i uprzejmość, i zdrowy
      rozsądek nakazują skonsultować zasady z administratorkami forum głównego. Możesz
      założyć własne forum, ale przy takiej moderacji dużej frekwencji mu nie wróżę.

Po drugie, nie można wprowadzać ni z tego ni z owego zasadoidów ("zasada" numer
      dwa "wyrzucę każdy wątek który mi się z jakiegoś powodu nie spodoba" na miano
      zasady nie zasługuje) i natychmiast kasować tego, co jest z nimi sprzeczne.
      Dokładnie to samo nie podobało mi się w postępowaniu Lezbobimbo na forum
      głównym, ale udało Ci się zaćmić ją kompletnie.

Po trzecie, skasowanie postu Minerwy to jakiś czysty absurd.

A pomysł Dzidki z podforum był taki fajny...
      • rozdzial43 Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:40
        paszczakowna1 napisała:

> Po pierwsze, władzę masz na tym podforum użyczoną, więc i uprzejmość, i zdrowy
        > rozsądek nakazują skonsultować zasady z administratorkami forum głównego.

Hm, ale musimy pamiętać, że gdyby zastosować zasady administratorek na forum
        głównym, to cała ta dyskusja nie mogłaby być prowadzona. Wszystkie autentycznie
        oburzone miałyby tylko możliwość napisania sobie do Andrzeja na priva. Mam
        nadzieję, że strach przed jawnością krytyki nie dotknie nigdy tego forum.

Możes
        > z
        > założyć własne forum, ale przy takiej moderacji dużej frekwencji mu nie wróżę.

Nie patrzyłabym na to tak pesymistycznie :)
        Zobacz, Paszczakówno, na Potworum nie ma jeszcze ani jednego merytorycznego
        wątku, a już CyberSiostry stawiły się w komplecie ...eee, tzn. niezupełnie w
        komplecie (sorry Nessie) i spłodziły kilkadziesiąt postów. Poza tym zawsze można
        liczyć na Bimbusia i na to, że się obszernie odniesie do każdego mojego postu.
        Nie chwaląc się, mam moc uruchamiania Bimbusia, czasem Szprotuchny (bo nasza
        droga niestety mnie wyszarzyła buuu).

> Dokładnie to samo nie podobało mi się w postępowaniu Lezbobimbo na forum
        > głównym, ale udało Ci się zaćmić ją kompletnie.

Niestety Andrzeju, zgadzam się z Paszczakówną w tej części, z tym, że w mojej
        ocenie wiele trzeba, żeby zaćmić Bimbuchno. Andrzej - jak na razie - nie ma
        szans. Z tym, że zrobił fałszywy jeden krok w niewłaściwą stronę. Ale co tam
        jeden krok, na razie nie przesadzajmy.

> A pomysł Dzidki z podforum był taki fajny...

Na razie za wcześnie, żeby to ocenić.
        • szprota Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:47
          rozdzial43 napisała:

> Nie chwaląc się, mam moc uruchamiania Bimbusia, czasem Szprotuchny (bo nasza
          droga niestety mnie wyszarzyła buuu).

Bo gros Twoich wypowiedzi dotyczą naszego zachowania. Na szczęście skończyło
          się, będziesz musiała pofatygować się mejlem i liczyć, że być może ktoś się
          odniesie.

I bardzo proszę bez poufałości, dobrze? Mój nick to "Szprota", ja do Ciebie per
          "Rozdzialik" się nie zwracam.
          • rozdzial43 Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:58
            szprota napisała:

> Na szczęście skończyło
            > się, będziesz musiała pofatygować się mejlem i liczyć, że być może ktoś się
            > odniesie.

Nie wiem, czego się boicie, do tego stopnia, że aż trzeba to utajniać. Dla
            każdego rozsądnego czytelnika powinno być jasne, że się czepiam i nie mam racji.
            I nie czekaj na list ode mnie, Szproto.

Mój nick to "Szprota", ja do Ciebie per
            > "Rozdzialik" się nie zwracam.

Ok, przepraszam Szproto. To się już nie powtórzy.
            • szprota Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:48
              rozdzial43 napisała:

>Nie wiem, czego się boicie, do tego stopnia, że aż trzeba to utajniać. Dla
              każdego rozsądnego czytelnika powinno być jasne, że się czepiam i nie mam racji.

Tego, że zaśmiecisz forum jakimiś kolejnymi wynurzeniami o ZUej moderacji.

> I nie czekaj na list ode mnie, Szproto.

W takim razie nie doczekasz się odpowiedzi, jeśli kiedykolwiek zaczniesz
              dyskusję na temat moderacji.

Z mojej strony EOT.
        • paszczakowna1 Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:05
          > Nie patrzyłabym na to tak pesymistycznie :)

Nie rozumiem, co do mnie piszesz. Ja sobie chciałam pogadać z Anutkiem na temat
          małżeństw dzieci, bo znalazłam więcej cytatów, ale mi się chwilowo odechciało, a
          i wątku stosownego nie ma. Awantury zaś, nawet ze Szprotą i Lezbobimbo, nie
          wydają mi elementem jakoś szczególnie wzbogacającym jakiekolwiek forum.
          • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:24
            paszczakowna1 napisała:
            < Ja sobie chciałam pogadać z Anutkiem na temat
            > małżeństw dzieci, bo znalazłam więcej cytatów, ale mi się chwilowo
            <odechciało, a> i wątku stosownego nie ma.

Jesli nie ma tutaj jeszcze jakiegos tematu, na który chcecie pisac, to zapraszam
            do zalozenia go samemu-samej. Po to jest wlasnie to forum.
        • paszczakowna1 Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:10
          Posty tu zjada. Jeszcze raz.

> Nie patrzyłabym na to tak pesymistycznie :)

Nie rozumiem, co do mnie piszesz. Ja tu przyszlam pogadac z Anutkiem nt.
          małżeństw dzieci, bo znalazlam więcej cytatów, ale mi się chwilowo odechciało, a
          i wątku stosownego nie ma. Awantury zaś, nawet ze Szprotą i Lezbobimbo, nie
          wydają mi się elementem szczególnie ubogacającym jakiekolwiek forum.
          • rozdzial43 Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:28
            paszczakowna1 napisała:

> Awantury zaś, nawet ze Szprotą i Lezbobimbo, nie
            > wydają mi się elementem szczególnie ubogacającym jakiekolwiek forum.

Ano niestety prawda. Tylko czy aby na pewno Andrzej zaczyna te awantury? I czy
            aby w jego postępowaniu tkwi problem? Przecież został przeniesiony na forum
            odosobnienia, tematy przez niego poruszane należą do zakazanych na forum
            głównym. Przecież forum główne jest wreszcie wolne od podłych trolli. Po co
            cyber siostry lezą za trollami, tego to ja już pojąć nie mogę.
      • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:37
        paszczakowna1 napisała:

> Wybacz Andrzeju kolokwializm, ale ciśnie mi się tylko jedno pytanie na usta:
        > Odbiło Ci?

Nie odbiło, ale owszem poniosło. A że nigdy nie czytam powtórnie tego co piszę -
        więc wyszło jak wyszło.
        >
        > Po pierwsze, władzę masz na tym podforum użyczoną, więc i uprzejmość, i zdrowy
        > rozsądek nakazują skonsultować zasady z administratorkami forum głównego. Możes
        > z
        > założyć własne forum, ale przy takiej moderacji dużej frekwencji mu nie wróżę.

Z zasady masz rację, ale kwestia pisania Bóg wielką literą nie jest czymś co
        wymaga ustaleń
        >
        > Po drugie, nie można wprowadzać ni z tego ni z owego zasadoidów ("zasada" numer
        > dwa "wyrzucę każdy wątek który mi się z jakiegoś powodu nie spodoba" na miano
        > zasady nie zasługuje) i natychmiast kasować tego, co jest z nimi sprzeczne.
        > Dokładnie to samo nie podobało mi się w postępowaniu Lezbobimbo na forum
        > głównym, ale udało Ci się zaćmić ją kompletnie.

Jeżeli ma to byc miejsce na tzw. zakazane tematy na forum głównym czyli związane
        z religią i polityką to naprawdę nie rozumiem ma jakiej podstawie mają mieć
        tutaj rację bytu posty z cyklu "czy robienie lodzika jest złem"?
        >
        > Po trzecie, skasowanie postu Minerwy to jakiś czysty absurd.

Przywróciłem i napisałem wytłumaczenie dlaczego tak zrobiłem.
        >
        > A pomysł Dzidki z podforum był taki fajny...
        • epistilbit Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:43
          Jeżeli ma to byc miejsce na tzw. zakazane tematy na forum głównym czyli związane
          z religią i polityką to naprawdę nie rozumiem ma jakiej podstawie mają mieć
          tutaj rację bytu posty z cyklu "czy robienie lodzika jest złem"?

Bo, mimo, kolokwialnie ujętego tematu, wątek dotyczył seksualności kobiet, ich
          prawa do stanowienia o własnym ciele i własnym nim dysponowania. Andrzeju,
          brzydzi Cię słowo lodzik? Czy jak?
        • paszczakowna1 Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:17
          > Z zasady masz rację, ale kwestia pisania Bóg wielką literą nie jest czymś co
          > wymaga ustaleń

Ale kasowanie postów z tego powodu owszem, wymaga.

> > Po trzecie, skasowanie postu Minerwy to jakiś czysty absurd.
          >
          > Przywróciłem i napisałem wytłumaczenie dlaczego tak zrobiłem.

Czekaj, bo nie wiem, czy dobrze rozumiem. Skasowałeś post i wymyśliłeś tę
          zasadę, bo to nie Minerwa użyła małej litery w poście, ale Lezbobimbo przy
          przenoszeniu, co uznałeś za złośliwość? Cóż, jeśli tak, dałeś się sprowokować
          Lezbobimbo do bardzo nierozsądnej reakcji. I obawiam się, że już nie dasz rady
          przebić się z wyjaśnieniem, o co chodziło.

> Jeżeli ma to byc miejsce na tzw. zakazane tematy na forum głównym czyli związan
          > e
          > z religią i polityką to naprawdę nie rozumiem ma jakiej podstawie mają mieć
          > tutaj rację bytu posty z cyklu "czy robienie lodzika jest złem"?

Wątek chyba dotyczył postaw etycznych wobec seksualności w ogóle czy też
          prostytucji w szczególności, w czym on nie pasował? Że tytuł był głupawy?
          (Owszem, był.) Znowu, zdaje się, dałeś się sprowokować Lezbobimbo. (Acz w tym
          przypadku nawet nie sądzę, by prowokacja była świadoma.)

Ale bardzo mi się podoba Twoja spokojna reakcja na krytykę.
          • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:29
            paszczakowna1 napisała:

>
            > Ale kasowanie postów z tego powodu owszem, wymaga.

Zgoda - nie wnoszę zastrżeżeń.
            >
            > > > Po trzecie, skasowanie postu Minerwy to jakiś czysty absurd.
            > >
            > > Przywróciłem i napisałem wytłumaczenie dlaczego tak zrobiłem.
            >
            > Czekaj, bo nie wiem, czy dobrze rozumiem. Skasowałeś post i wymyśliłeś tę
            > zasadę, bo to nie Minerwa użyła małej litery w poście, ale Lezbobimbo przy
            > przenoszeniu, co uznałeś za złośliwość? Cóż, jeśli tak, dałeś się sprowokować
            > Lezbobimbo do bardzo nierozsądnej reakcji. I obawiam się, że już nie dasz rady
            > przebić się z wyjaśnieniem, o co chodziło.

No cóż - zasadniczo jestem flegmatykiem i najczęściej podchodzę spokojnie do
            wszelkiego typu nazwijmy to "dziwnych" zachowań. Ale jak już mnie poniesie - to
            niestety bardzo mocno. Owszem, w tym przypadku poniosło mnie wybitnie - bo ileż
            razy można prosić/ To, że nie przebiję się z wyjaśnieniem to też dla mnie żadna
            nowina - przerabiałem to wielokrotnie patrz moja jednozdaniowa uwaga dotyczącą
            niebezpieczeństwa że Komorowski jako prezydent będzie przez Tuska tak samo
            sterowany z tylnego siedzenia jak Buzek Krzaklewskiego.
            Larum jakie zostało podniesione z tej okazji włącznie z zarzutami o
            nieznajomości konstytucji itp było tak wielkie że chyba nikt już nie zwrócil
            uwagi na to od czego zaczęła się dyskusja.
            Tak więc nic nowego.
            >

>
            > Wątek chyba dotyczył postaw etycznych wobec seksualności w ogóle czy też
            > prostytucji w szczególności, w czym on nie pasował? Że tytuł był głupawy?
            > (Owszem, był.) Znowu, zdaje się, dałeś się sprowokować Lezbobimbo. (Acz w tym
            > przypadku nawet nie sądzę, by prowokacja była świadoma.)

Owszem, tylko miałem cichą nadzieję że pewien styl pisania pozostanie na forum
            głównym i jezeli będzie dyskusja dotycząca kwestii seksualności to będą one
            prowadzone innym stylem.

• tygrys2112 Re: Kilka uwag 01.09.10, 00:52
            mi również.
        • slotna Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:14
          > Przywróciłem i napisałem wytłumaczenie dlaczego tak zrobiłem.

A ja nadal nie rozumiem dlaczego z gory zalozyles, ze ten watek musi
          traktowac wylacznie o konkretnym bogu - Bogu. Musiales tak zalozyc,
          inaczej bys go nie skasowal, prawda? A przeciez ten temat az sie
          prosi o rozwiniecie wlasnie w kierunku porownania roznych religii i
          ich zapatrywania na sprawy przeznaczenia. Co to za roznica, czyim
          postem sie rozpoczyna (ja tam bym nie wiedziala, czy to pisala
          katoliczka, czy kto, bo i skad).
    • truscaveczka Re: Kilka uwag 29.08.10, 17:05
      To co mam zrobić ja, pisząca przeważnie "bóg (dowolnie wybrany)".
      Czy ja już podpadam pod Karzące Nożyce Inkwizycji czy jeszcze nie?
    • the_dzidka Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:44
      Zdaje się, że będziecie tu mieli niezły katolicki zamordyzm.

W kwestii formalnej, zacytuję to, co napisałam do Andrzeja na priva:

"Nie mam najmniejszego zamiaru pisać słowa "bóg" z wielkiej
      (wielkiej, nie "dużej"), jeśli piszę o przedmiocie rozmaitych
      wierzeń. Jeżeli będziesz pisał np. "to był bóg Słowian z VI wieku"
      też nie użyjesz wielkiej litery. Dla mnie "Bóg" chrześcijan jest
      postacią legendarną tak samo jak Perkun, Światowid czy Zeus.
      Oczywiście w analogicznej sytuacji "Jahwe" napisałabym wielką
      literą."
      • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 18:54
        the_dzidka napisała:

> Zdaje się, że będziecie tu mieli niezły katolicki zamordyzm.

Co to ma wspólnego z zamordyzmem? zwłaszcza katolickim? Tak się składa że pełnię
        funkcję moderatora na wielowyznaniowym forum z aktywnym uczestnictwem także osób
        niewierzących i jakoś nikt nie uskarża się na zamordyzm.
        Ale też nikt nie pisze Bóg małą literą - nawet jeżeli jest to dla niego obojętne -
        >
        > W kwestii formalnej, zacytuję to, co napisałam do Andrzeja na priva:
        >
        > "Nie mam najmniejszego zamiaru pisać słowa "bóg" z wielkiej
        > (wielkiej, nie "dużej"), jeśli piszę o przedmiocie rozmaitych
        > wierzeń. Jeżeli będziesz pisał np. "to był bóg Słowian z VI wieku"
        > też nie użyjesz wielkiej litery. Dla mnie "Bóg" chrześcijan jest
        > postacią legendarną tak samo jak Perkun, Światowid czy Zeus.
        > Oczywiście w analogicznej sytuacji "Jahwe" napisałabym wielką
        > literą."

Mogę tylko westchnąć.
        >
        • the_dzidka Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:00
          andrzej585858 napisał:

> Mogę tylko westchnąć.

Wczoraj jakoś nie wzdychałeś, tylko rzuciłeś się całować moje stopy.

bóg bóg bóg bóg bóg bóg bóg bóg :-P - mogłam się powstrzymać, ale
          nie chciałam :-P
          • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:31
            the_dzidka napisała:

> andrzej585858 napisał:
            >
            > > Mogę tylko westchnąć.
            >
            > Wczoraj jakoś nie wzdychałeś, tylko rzuciłeś się całować moje stopy.

Dokladniej - pozostawiłem zacytowaną przez Ciebie wypowiedź bez komentarza. A
            całować stopy mogę i dzisiaj - jak najbardziej.
            >
            > bóg bóg bóg bóg bóg bóg bóg bóg :-P - mogłam się powstrzymać, ale
            > nie chciałam :-P

I jak samopoczucie?
            >
            >
            • the_dzidka Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:43
              > I jak samopoczucie?

Moje? Nieustająco doskonałe. Ponadto jeszcze mi je poprawiłeś swoją
              moralnością Kalego :-)
              • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 19:54
                the_dzidka napisała:

> > I jak samopoczucie?
                >
                > Moje? Nieustająco doskonałe. Ponadto jeszcze mi je poprawiłeś swoją
                > moralnością Kalego :-)

Bardzo w takim razie cieszy mnie fakt że znacząco wpłynąłem na poprawę
                samopoczucie. Cóż trudno, ani prośby ani groźby - co prawda wypływające z
                nagłego wzrostu ciśnienia - ani jak widzę chociażby słownik ortograficzny nie są
                w stanie wpłynąć na zmianę postaw - to cóż ja wraz z swoją moralnością Kalego
                uczynić mogę?
                Tylko westchnąć.
                • verdana Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:05
                  Nie - możesz powiedzeć - jasno i wyraźnie "przepraszam" (wiem,
                  mowileś, ale z zastrzeżeniami) i zacząć jeszcze raz moderować od
                  punktu zerowego.
                  Czyli - bez wprowadzania odgórnych zasad, mających zdyscyplinować
                  uczestnikow forum zanim ci jeszcze zdążyli być niesforni.
                  • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:20
                    verdana napisała:

> Nie - możesz powiedzeć - jasno i wyraźnie "przepraszam" (wiem,
                    > mowileś, ale z zastrzeżeniami) i zacząć jeszcze raz moderować od
                    > punktu zerowego.
                    > Czyli - bez wprowadzania odgórnych zasad, mających zdyscyplinować
                    > uczestnikow forum zanim ci jeszcze zdążyli być niesforni.

Zgoda - jasno i wyraźnie mówię "przepraszam" za użycie sformułowania "nie będę
                    tolerował" wraz z wycinaniem postów.

Nie wiem czy będzie to uznane za zastrzeżenie, ale nadal będę zwracał uwagę na
                    pisownię słowa Bóg - dla mnie jest to istotne - przyjmijmy ze względu na
                    ortografię, chociaż jeżeli ktoś uważa że autorzy słownika formułowali powyzsze
                    zasady pod wpływem ingerencji , pewnie Kościoła - to naprawdę już nie wiem co
                    można więcej dodać.

>
                  • rozdzial43 Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:26
                    To rozsądna propozycja, IMHO.
                    Ale ja jednak czułabym się bardziej komfortowo, gdyby była odgórna zasada.
                    Jedna. Zasada dążenia do przestrzegania netykiety i co oczywiste - regulaminu.
                    Na forum głównym niestety tego zabrakło i stało się prywatnym forum ekspansywnej
                    moderatorki.

Chciałabym wnieść, by na Potworum drastyczne zachowania godzące w netykietę i
                    regulamin były eliminowane. Np. za niedopuszczalne uważam zachowanie uczestnika
                    forum, który zwraca się do drugiego "ty mały trollu".
                    • verdana Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:38
                      O ile rozumiem, to nie ma być grzeczne forum dla grzecznych dzieci.
                      Obawiam się,z e zostało stworzone li i jedynie dla tego, aby można
                      się bylo krwiście pokłócić na tematy kontrowersyjne. Wiec wycinanie
                      wyzwisk typu "ty maly trollu" uznaje za pewną przesadę. Owszem "ty
                      #^$@# s... " - wycinanć można.
                      • rozdzial43 Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:48
                        No niby tak, ale jest obawa, że jak się zaczną kłócić dwaj krewcy forowicze, to
                        nie będzie już dyskusja, tylko wzajemne obrażanie się. Obstaję jednak przy
                        postulacie nakazu zachowania pewnej formy. Zamiast "ty trollu" zawsze można
                        powiedzieć: "wg mnie twoje zachowania współforowiczu godzą w
                        netykietę/regulamin/są ad personam".
                        • verdana Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:47
                          Można i trzeba.
                          Moje zastrzeżenia dotyczyły tylko tego, czy ciąć.
                    • szprota Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:45
                      rozdzial43 napisała:
                      >
                      > Chciałabym wnieść, by na Potworum drastyczne zachowania godzące w netykietę i
                      regulamin były eliminowane.

W tym także przenoszenie konfliktów z innego forum, bo to zachowanie niezgodne z
                      netykietą.
                      • rozdzial43 Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:53
                        szprota napisała:

> W tym także przenoszenie konfliktów z innego forum, bo to zachowanie niezgodne
                        > z
                        > netykietą.

Całe Potworum jest wszakże wyrazem przeniesienia gdzie indziej
                        nierozwiązywalnego konfliktu na forum głównym.

Mnie chodzi tylko o formę, tylko formę, nie treść.
                  • paszczakowna1 Re: Kilka uwag 29.08.10, 21:38
                    > Nie - możesz powiedzeć - jasno i wyraźnie "przepraszam" (wiem,
                    > mowileś, ale z zastrzeżeniami) i zacząć jeszcze raz moderować od
                    > punktu zerowego.

Doskonały pomysł. Można też otworzyć przy okazji nowy wątek i przedyskutować,
                    czy potrzebujemy regulaminu, a jeśli tak, to co ma w nim być.
                • the_dzidka Re: Kilka uwag 29.08.10, 20:45
                  Gdyby Andrzej był bohaterem serialu "Dom", byłby towarzyszem
                  Jasińskim. Po prostu kalka tego człowieka.
                  • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 21:19
                    the_dzidka napisała:

> Gdyby Andrzej był bohaterem serialu "Dom", byłby towarzyszem
                    > Jasińskim. Po prostu kalka tego człowieka.

O ile pamiętam tow. Jasiński nie przepraszał za swoje błędy. Mnie poniosło i
                    przyznaję się do powyższego - natomiast do zachowań tego typu zaliczyłbym to co
                    dzieje się w kwestii pisowni.
                    Można powiedzieć że wszędzie, zarówno w prasie - no może poza "Nie" -
                    niezależnie od przekonań dziennikarzy, w publikacjach naukowych - takze tych
                    pisanych przez ateistów nie obserwuje się aby słowo Bóg w odniesieniu do
                    chrześcijaństwa, Jahwe do judaizmu , Allah - do islamu pisane było w ten sposób
                    jak tutaj.
                    Czy zwrócenie uwagi w tej kwestii, przypominam wielokrotnie ponawianej, jest
                    czymś co upoważnia do tego typu porównania?
                    Owszem - upór w swoiście pojętym sposobie rozumienia tolerancji jest właśnie
                    porównywalny jak najbardziej do tow. Jasińskiego.

Przyznaję - nie po raz pierwszy - poniosło mnie, głównie z tego powodu że
                    chciałem aby to miejsce było wolne od tego typu zachowań, lecz forma w jakiej
                    to przedstawiłem była niewłaściwa.

Trudno - źle zacząłem i ponoszę teraz tego konsekwencje.

>
                    • mama_kotula Re: Kilka uwag 29.08.10, 21:31
                      CytatMożna powiedzieć że wszędzie, zarówno w prasie - no może poza "Nie" -
                      niezależnie od przekonań dziennikarzy, w publikacjach naukowych - takze tych pisanych przez ateistów nie obserwuje się aby słowo Bóg w odniesieniu do chrześcijaństwa, Jahwe do judaizmu , Allah - do islamu pisane było w ten sposób jak tutaj.

Wreszcie. Mam odpowiedź na moje pytanie z poranka.
                      Czyli ten "Bóg" z wielkiej litery w "religiach monoteistycznych" zakłada, że te "religie monoteistyczne" to chrześcijaństwo. Bo tylko w chrześcijaństwie bóg ma na imię Bóg.
                      Czyli, Andrzeju, mogę napisać "bóg wyznawców judaizmu" bez zagrożenia wycięciem, tak?
                      Prosilabym tylko, abyś uściślał, co rozumiesz pod pojęciem "religie monoteistyczne". Li i jedynie. Bo kolejny raz się może okazać, że te "religie" w liczbie mnogiej to tak naprawdę jedna religia.
                      • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 21:52
                        mama_kotula napisała:

> Prosilabym tylko, abyś uściślał, co rozumiesz pod pojęciem "religie monoteistyc
                        > zne". Li i jedynie. Bo kolejny raz się może okazać, że te "religie" w li
                        > czbie mnogiej to tak naprawdę jedna religia.

Już to zrobiłem wcześniej, ale chętnie powtórzę:

Religie monoteistyczne to religie zakładające wiarę w Boga jedynego,
                        transcendentnego i osobowego czyli zgodnie z
                        powyższą definicją judaizm, chrześcijaństwo i islam.

Przy okazji chrześcijaństwo to nie tylko katolicyzm, ale także prawosławie i
                        protestantyzm oraz wiele odłamów zwłaszcza w protestantyzmie.

>
                        • limotini Re: Kilka uwag 29.08.10, 21:57
                          Okazuje się, że nie tylko my mamy pytania na temat zasad ortograficznych. W
                          poradni językowej PWNu pojawiła się już dawno temu wątpliwość na temat pisowni z
                          małej/wielkiej litery: poradnia.pwn.pl/lista.php?id=8654

Zachęcam do przeczytania :)
                          • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:17
                            limotini napisała:

> Okazuje się, że nie tylko my mamy pytania na temat zasad ortograficznych. W
                            > poradni językowej PWNu pojawiła się już dawno temu wątpliwość na temat pisowni
                            > z
                            > małej/wielkiej litery: poradnia.pwn.pl/lista.php?id=8654
                            >
                            > Zachęcam do przeczytania :)

Bardzo dziękuję za powyższy link - być może w przyszłości zmienią się zasady,
                            chociaż osobiście wątpię, właśnie z uwagi na mocno utrwalony zwyczaj, tak więc
                            zapis małą literą jest uznany za podstawowy natomiast:
                            ". Zapis literą wielką należy ograniczyć do wypadków, gdy mówimy o istocie
                            najwyższej w religiach monoteistycznych, co w praktyce zwykle dotyczy judaizmu,
                            chrześcijaństwa i islamu. "

Mam nadzieję że autor powyższego stwierdzenia p. Grzenia nie zostanie uznany za
                            osobę nawiedzoną i ulegającej wpływom religijnym dajmy na to.
                        • mama_kotula Re: Kilka uwag 29.08.10, 21:58
                          Cudownie. Zatem za pisanie "bóg wyznawców judaizmu" nie dostanę z buta?
                          • andrzej585858 Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:07
                            mama_kotula napisała:

> Cudownie. Zatem za pisanie "bóg wyznawców judaizmu" nie dostanę z buta?

Nikt nie dostanie - nie ma obawy. Chciałem - zwrócić uwagę na pisanie tak jak
                            jest powszechnie przyjęte - nazbyt obcesowo, ale myślę że każdy swoje wnioski
                            wyciągnie i będzie zgodnie z nimi postępował.
                            Nadal będę co prawda prosił o poszanowanie tradycji - ale jak kto postąpi to
                            wyłącznie tej osoby wybór.

W każdym bądź razie - oberwałem, tym razem słusznie. To, że mnie poniosło nie
                            jest oczywiście żadnym usprawiedliwieniem.
                            >
                            • nioszka Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:19
                              Andrzeju, wydaje mi się, że nie ma co już ciągnąć tego tematu. Wierzący wiedzą,
                              jak mają pisać, innym, jak widzisz, żadne tłumaczenia nie pomogą. Owszem, prosić
                              możesz, ale nie sądzę, by to podziałało. Bo nie i nie.
                              Myślę, że ważniejsze jest skupienie się na tym, co/kto ma być tematem
                              ewentualnych dyskusji. Choć jakoś mam dziwną pewność, że aż takiego tłumu
                              chętnych do tego nie będzie.
                              • paszczakowna1 Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:28
                                > Myślę, że ważniejsze jest skupienie się na tym, co/kto ma być tematem
                                > ewentualnych dyskusji. Choć jakoś mam dziwną pewność, że aż takiego tłumu
                                > chętnych do tego nie będzie.

Ja sobie wyobrażałam, że będą tu wykopywane dyskusje z forum głównego, jak
                                zboczą na tematy światopoglądowe, i będą tu kontynuowane. Inaczej ma być?
                                • nioszka Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:32
                                  No ja myślałam, że jakiś wątek samemu też będzie można założyć, a nie same
                                  odrzuty :P
                                  • paszczakowna1 Re: Kilka uwag 30.08.10, 00:08
                                    > No ja myślałam, że jakiś wątek samemu też będzie można założyć, a nie same
                                    > odrzuty :P

To się wie. Chodziło mi o to, że odrzuty powinny generować stały ruch. O ile to
                                    forum w ogóle wystartuje, na co mam coraz mniejsze nadzieje, zwłaszcza po poście
                                    Ananke. Przydałby się Andrzeju z Twojej strony jakiś zdecydowany damage control
                                    - zamknąć ten wątek, zrobić nowy z przeprosinami, dyskusje nt imienia Boga
                                    przenieść do osobnego wątku.
                                    • jota-40 Re: Kilka uwag 30.08.10, 00:20
                                      Iiii, a dlaczego właściwie?... Ciekawie się temat rozwija, łącznie z wywodami etymologicznymi (bardzo interesującymi).
                                      Ja na ten przykład z lekka się zniesmaczyłam wstępnymi założeniami Andrzeja, przeprosiny przeczytałam i nie ma o czym mówić.
                                      Z radością witam miejsce, gdzie możemy dyskutować o polityce, hura! Andrzeju, powiedz, skoro tak boisz się, że Tusk będzie wiódł na wstążeczce pana Komorowskiego - nie miałeś drgawek w czasach, kiedy Jarosław sterował Lechem? Naprawdę Cię to nie raziło?.. Będę zgadywać - nie raziło ;).
                                • lezbobimbo Re: Kilka uwag 29.08.10, 22:38
                                  paszczakowna1 napisała:
                                  > Ja sobie wyobrażałam, że będą tu wykopywane dyskusje z forum głównego, jak
                                  > zboczą na tematy światopoglądowe, i będą tu kontynuowane. Inaczej ma być?

Tak tez bedzie, ale to przeciez nie koniec. Przeciez kazdy z nas, was i onych
                                  moze tutaj zakladac watki. Wlasnie to byloby pozadane, ze dyskusje
                                  kontrowersyjne i ciezkie OD RAZU pisac tutaj, zamiast zaczynac tam watków, które
                                  ja z wlasciwa mi dobrocia musialabym znowuz zmudnie przeklejac.
                                  Juz to chyba pisalam dzisiaj, przynajmniej raz.
                  • epistilbit Re: Kilka uwag 29.08.10, 21:22
                    Haha. Dokładnie. A ja nie chcę pisać jak skończył towarzysz Jasiński.
    • ananke666 O naiwności! 29.08.10, 22:32
      W przypływie naiwności najpierw dodałam forum do ulubionych, a potem sobie
      poczytałam. Ale spoko, już je wyrzuciłam. Widzę, że dla takich jak ja nie ma tu
      miejsca, więc żegnam ozięble. Krzyżyk na drogę dam sobie sama.
      • andrzej585858 Re: O naiwności! 30.08.10, 06:45
        ananke666 napisała:

> W przypływie naiwności najpierw dodałam forum do ulubionych, a potem sobie
        > poczytałam. Ale spoko, już je wyrzuciłam. Widzę, że dla takich jak ja nie ma tu
        > miejsca, więc żegnam ozięble. Krzyżyk na drogę dam sobie sama.

Zgadzam się, też byłem naiwny myśląc że na POtworum jest szansa na potwornie
        nudne forum - czyli z zachowaniem pewnych zasad ogólnie obowiązujących.
        Skończyło się niestety na tym że mnie poniosło i słusznie za to oberwałem.

Prawdę mówiąc tak mnie zdenerwowała własna głupota i naiwność że spać nie mogłem
        niestety. Zastanawiałem się nad sensem tworzenia jakiegokolwiek regulaminu -
        tworzenia wspólnie a nie autorytatywnie od razu dodam - ale przy zachowaniu
        formy forum ogólnego, jest to chyba bezcelowe.

Chciałbym prosić tylko o zachowanie pewnego poziomu, przyznam że nie chciałbym
        przenoszenia pewnego radosnego stylu pisania w stylu słynnego z forum ogólnego
        "wątku kroczowego" - ale jest to jedynie prośba, podobnie jak prośba o zwracanie
        uwagi , jeżeli coś mi się nie podoba, w formie bardziej wyważonej niz poprzez
        "ty ....".
        Myślę że zachowanie pewnych reguł pozwoli jednak na dysktuowanie także na tematy
        religijne, światopoglądowe czy też polityczne bez generowania konfliktów w co
        głęboko wierzę.

Zawsze istnieje taka ewentualność aby osoba która uważa że są to tematy
        konfliktogenne po prostu nie zabierała głosu - w ten sposób uniknie konfliktów w
        których przecież nie chce uczestniczyć.

Proszę także o zwracanie mi uwagi ma wszelkie błędy przeze mnie popełnione, tak
        jak w tym wątku - zwracanie uwagi jak najbardziej publicznie gdyż błąd został
        popełniony także publicznie.

Jednocześnie chciałbym prosić o zakończenie powyższego wątku - gdyż zaczyna
        rozrastać się w tematy uboczne które warto przedyskutować od początku.

Jeszcze raz przepraszam za niefortunne i niepotrzebne sformułowania - mam
        nadzieję że zawsze mogę liczyć na solidne mycie głowy w przypadku gdy zdarzy mi
        się podobny wyskok.
        • ginestra Re: O naiwności! 30.08.10, 16:27
          Andrzeju,
          szanuję, że chcesz prowadzić/ moderować to forum. Szanuję też Twoją samokrytykę
          i te wszystkie słowa o tym, że popełniłeś błędy, i że chcesz, aby w przyszłości
          ktoś Ci na nie zwracał także uwagę itp. Szanuję to i w dużym stopniu też
          rozumiem, bo na pewno wynika to wszystko z jakiejś Twojej autentycznej potrzeby,
          aby tak właśnie postępować i podświadomie lub świadomie widzisz jakiś tego sens
          - i ja tego nie kwestionuję.

Natomiast, niezależnie od tego, że to rozumiem czy szanuję, to po prostu bardzo
          przykro jest mi to czytać, a zwłaszcza czytać, że (jak wspomniałeś) przeżywasz
          te sprawy w swoim prywatnym czasie (piszesz, że nie mogłeś spać i myślałeś o
          tym), gdy mam nieco szerszy obraz spraw. Podobnie jak zwróciła uwagę powyżej
          Nioszka, ja też, dziś, po powrocie z urlopu, po zalogowaniu się na Facebooku i
          BEZ wchodzenia na czyjkolwiek profil, zobaczyłam rozmowę, w której wiele Twoich
          tutejszych rozmówczyń po prostu z Ciebie rechocze (bo nie ma bardziej
          adekwatnego słowa).
          Uważam, że masz prawo wiedzieć jaka jest prawda. Że nie jest tak, że jak ktoś tu
          Ci coś pisze, to to oznacza, że ta osoba, gdzieś w swojej prywatności pomyślała
          co Ci napisać i napisała, niezależnie od nikogo innego. W wielu przypadkach jest
          bowiem tak, że taka pisząca osoba już uzgodniła z innymi jak Cię sprowokować i
          świetnie się bawi i czuje się pewnie, bo ma poklask swoich towarzyszek i jak coś
          im odpiszesz, to mają potem materiał do dalszego komentowania Twoich wypowiedzi.
          Uważam, że jest nie fair, jeśli o tym nie wiesz i jeśli nie wiedzą tego inni
          czytelnicy tego wątku (np. ci, którzy nie mają konta na Facebooku albo ta rzesza
          czytających, która nie pisze, a tylko czyta). Niech oni też wiedzą jak jest.

Ogólnie, jeśli chodzi o tego typu dyskusje, to wiem, że jeśli jest w człowieku
          taka potrzeba, aby się swoimi wartościami dzielić czy też dać swoje świadectwo,
          to człowieka nic nie powstrzymuje i realizuje on tę potrzebę dyskutując nawet z
          ludźmi, którzy go ewidentnie nie szanują, a do tego człowiek w swoim prywatnym
          czasie to przeżywa, kosztem rodziny i kosztem swojego odpoczynku i wielu innych
          spraw. Jeśli jest taka potrzeba, to na pewno ona ma jakiś sens dla tego człowieka.

Natomiast, moim zdaniem, warto też słuchać swojego wewnętrznego głosu i rozważać
          STALE w sobie czy warto dalej to ciągnąć i czy ta potrzeba czasem już nie
          wysyciła się, bo może wysyciła? Myślę, że nie do przecenienia jest własna
          godność i własny spokój i czas, który można poświecić na coś innego niż
          dostarczanie komuś pożywki do wyśmiewania się. Raz dane świadectwo też działa i
          można być o to spokojnym, Andrzeju.

Pozdrawiam Cię serdecznie!

PS. Popieram Twój postulat, aby słowo "Bóg" w odniesieniu do religii
          monoteistycznych zawsze pisać wielką literą. Jeśli nie z wymogów kultury i
          ortografii to przez szacunek do Ciebie, jako współforumowicza, który o to prosił
          wiele razy, na pewno dyskutantki MOGŁYBY tak pisać, a jeśli nie chcą tego robić,
          to po prostu specjalnie chcą Ci okazać brak szacunku i sprowokować Cię.
          Moim zdaniem osoby tak postępujące same o sobie wystawiają jak najgorsze
          świadectwo. Nie mamy wpływu na innych, mamy wpływ tylko na siebie, m.in. w
          odniesieniu do kwestii czy chcemy być czyimś pośmiewiskiem.
          Wszystkiego dobrego Andrzeju, jeśli chcesz, pisz na priva.
          • lezbobimbo Re: O naiwności! 30.08.10, 16:38
            Ginestro, po co klamiesz, ze jakas prowokacja byla umawiana na Fujzbuku, skoro
            nie byla?
            Owszem, rechoczemy sie z Andrzeja, bo zapewnil nam wczoraj rozrywke. Ale to bylo
            juz po fakcie, kiedy nas zachwycil i oszolomil swoim kaznodziejstwem, nie trzeba
            sie bylo na nic umawiac.

Jak juz nie masz godnosci na tyle, ze opowiadasz tutaj czyjes o prywatnych
            wypowiedziach z Fuja, to cytuj je w calosci, a nie klam aby robic tutaj
            meczennictwo, mitomanko nasza slodka.
            • verdana Zła wola... 30.08.10, 16:46
              Ah, jaka piękna teoria spiskowa, zaiste.
              Schodzimy się w tajemnicy, aby wykończyć Andrzeja, ktorego ja nopta
              bene bardzo libię. Schodzimy się częściowo jawenie (na Fejsbuku,
              gdzie kazdy moze nas podejrzeć), częściowo w katakumbach (albowiem
              ja posiadając konto nigdy z niego nie skorzystałam, a perfidnie też
              skrytykowałam, a przecież sama bym tego nie zrobila, musiał ktoś
              szczuć).
              Poza tym mamy naprawdę nadnaturalne zdolnosci porozumiewania sie
              telepatycznego.
              Andrzeju, przy takich przyjaciolach wrogowie Ci nipotrzebni. Przy
              takich osobach "głoszacych prawdę", kłamcy wyginą, nie dotrzymując
              im kroku.
              A poza tym Andrzeju, errare humanum est. Nie warto nie spać po
              nocach, nie warto martwić się jedym niezbyt przemyslanym, ale
              ostatecznie nikogo nie krzywdzacym, postem. Wszystkim nam musiałaby
              grozić chroniczna bezseenność.
          • rozdzial43 Re: O naiwności! 30.08.10, 17:54
            ginestra napisała:

> Uważam, że jest nie fair, jeśli o tym nie wiesz i jeśli nie wiedzą tego inni
            > czytelnicy tego wątku (np. ci, którzy nie mają konta na Facebooku albo ta rzesz
            > a
            > czytających, która nie pisze, a tylko czyta). Niech oni też wiedzą jak jest.

Przede wszystkim witaj, Ginestro i w ogóle strasznie się cieszę, że napisałaś i
            życia dałaś znak i w ogóle pozwól sobie powiedzieć, że w dużej mierze to Twoje
            właśnie posty przykuły moją uwagę do tego forum i w ogóle, ten, tego, no nie
            jestem dobra w takie tam dusery.

I oczywiście dobrze zrobiłaś, że znalazłaś siłę i czas, żeby i nam wszystkim
            pokazać tę szerszą perspektywę i chwała Ci za to.

Mam także nadzieję, że Andrzej nie przejmie się tymi rewelacjami, bo - między
            Bogiem a prawdą - przecież to jest dość oczywiste. Ja jestem jednak - kurczę
            blade - optymistka i wydaje mi się, że wielu czytelników forum widzi to równie
            jasno jak ja, a kilku z nich dało temu nawet otwarty wyraz.

Mnie to nawet dość - przyznam - bawi, kiedy grupka myślących o sobie w
            kategoriach "my intelektualistki" zachowuje się w taki sposób, że "namawia się"
            (hłe hłe hłe) na innym portalu na prostolinijnego i zdystansowanego w gruncie
            rzeczy Andrzeja. Bo wbrew temu, co o sobie myśli ta grupa, to w ostatecznym
            rozrachunku i tak wyjdzie na to, że tym co mówią prześmiewczego, czy obelżywego
            o kimś, dają świadectwo swojego poziomu i klasy, a nie poziomu i klasy tego, o
            kim mówią.

Temat zresztą jest szeroki, rozpisałam się już dość, chciałabym się jeszcze
            podzielić - jako stosunkowo nowy forowicz - swoją obserwacją. Obserwuję
            mianowicie, jak forum ewoluuje: z saloniku intelektualno-rozrywkowego poprzez
            etap magla, w kierunku publicznego szaletu. Co z tego, że o duszącym zapachu
            obficie rozpylanej wody kwiatowej.
            • verdana Re: O naiwności! 30.08.10, 17:57
              To po cóż osoba dobrze wychowana przebywa w szalecie?