grzegorzlubomirski 23.01.06, 17:09 z nawiazka przebija 97 (naciagane) ofiar smiertelnych rezimu komunistycznego po 1956 roku. Za PRL zimy byly dluzsze i ostrzejsze a ludzie niz zamarzali. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
t-800 Re: Wydaje mi sie ze tych 144 zamarzenietych 23.01.06, 17:14 Demoagogię, towarzyszu, macie opanowaną do perfekcji! A ile było nienaciąganych ofiar śmiertelnych? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Re: Wydaje mi sie ze tych 144 zamarzenietych 23.01.06, 17:20 Popieluszko, Pyjas, 11 z Wujka, Grudzien 1970, choc tak zwanych rozruchach i demonstracjach na Zachodzie tez gineli ludzie i czesto nawet wiecej - w tamtych czasach. W latach 50 i 60 wiele demokracji zachodnich od UK przez Francje, belgie i Holnadie prowadzilo normalne "obronne" (o utrzymanie koloni) wojny kolonialne gdzie ginely tysiace niewinnych ludzi. Czyzby oni byli mniej ludzmi i ich nie mozna wliczac w statystyki barbarzynstwa systemu? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Re: Wydaje mi sie ze tych 144 zamarzenietych 23.01.06, 17:22 Ta seta do gorna liczba przedstawiona w 1989. Wiekszosc z tych morderstw nie zdolano udowodnic ze maja charakter polityczny w normalnych procesach juz po 1989 roku Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Wydaje mi sie ze tych 144 zamarzenietych 23.01.06, 17:23 grzegorzlubomirski napisał: > z nawiazka przebija 97 (naciagane) ofiar smiertelnych rezimu komunistycznego > po 1956 roku. Za PRL zimy byly dluzsze i ostrzejsze a ludzie niz zamarzali. urban ci o tym powiedzial? Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: Wydaje mi sie ze tych 144 zamarzenietych 23.01.06, 17:26 grzegorzlubomirski napisał: > Za PRL zimy byly dluzsze i ostrzejsze a ludzie niz zamarzali. Albo po prostu cenzura nie pozwalała pisać o zamarzniętych Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Re: Wydaje mi sie ze tych 144 zamarzenietych 23.01.06, 17:37 Wiekszsoc ofiar zamarzniec to ludzie bardzo biedni, bezdomni, samotni. Bezdomnych nie bylo, bardzo biedni chronieni a samoti nie tak samotni gdyz rownosc spoleczne kreowalo wieksze poczucie wspolnoty. Nie pisano o tym nawet w drugim obiegu ani Wolna Europa nic nie mowila, dziwne bo gdy cokolwiek dzilo sie "nie tak" w tamtym ustroju to byla to jego wina i dowod na jego bezsens, co zawsze nagalsniano propagandowo. gdy to samo lub nawet cos gorszgo dzieje sie obecnie jest to tylko dowod na ludzka niedoskonalosc i zla wola ale ustruj jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Wydaje mi sie ze tych 144 zamarzenietych 23.01.06, 17:38 grzegorzlubomirski napisał: > Wiekszsoc ofiar zamarzniec to ludzie bardzo biedni, bezdomni, samotni. > Bezdomnych nie bylo Widze za za komuny nie byles na dworcu w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Re: Wydaje mi sie ze tych 144 zamarzenietych 23.01.06, 17:58 Bylem, ale zebraka pierwszy raz w zyciu zobaczylem w 1989, wczesniej znalem to tylko z ksiazek Konopnickiej i myslalem ze nigdy cos takiego juz nie bedzie mialo miejsca. Teraz nie mozn sie od nich odgonic. Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Wydaje mi sie ze tych 144 zamarzenietych 23.01.06, 18:19 grzegorzlubomirski napisał: > Bylem, ale zebraka pierwszy raz w zyciu zobaczylem w 1989, wczesniej znalem to > tylko z ksiazek Konopnickiej i myslalem ze nigdy cos takiego juz nie bedzie > mialo miejsca. Teraz nie mozn sie od nich odgonic. Zapewniam cie, ze bezdomni i zebracy byli w Polsce przed '89. Ale ty pewnie byles w pieluchach. Odpowiedz Link Zgłoś
kkkaczory_biss_brothers Re: Wydaje mi sie ze tych 144 zamarzenietych 23.01.06, 17:34 Fakt, że z nastaniem gomułki krwawy komunizm się w Polsce skończył. Ale destrukcyjna rola komunizmu się nie zakończyła. "Dzięki" temu potrzebujemy 30 lat zeby dogonić gecję i portugalię. Miał rację J.K.B mówiąc, że w sferze ekonomicznej komunizm poczynił spustoszenie porównywalne ze stratami materialnymi w czasie II WW. O spustoszeniu w świadomości ludzkiej nie wspomnę. Za komuny ludzie też zamarzali, tylko to był temat tabu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Wydaje mi sie ze tych 144 zamarzenietych 23.01.06, 17:48 kkkaczory_biss_brothers napisała: > "Dzięki" temu potrzebujemy 30 lat zeby dogonić gecję i portugalię. Jak to fajnie miec na cos wine zgonic! :)) Szczerze mowiac wy nie gonicie tylko uciekacie w przeciwnym kierunku! Odpowiedz Link Zgłoś
kkkaczory_biss_brothers Towarzyszu!!! 23.01.06, 17:51 prosze sie do mnie zwracać w liczbie pojedyńczej. Ja jestem sam i oprócz mnie nikogo tu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Towarzyszu!!! 23.01.06, 17:53 kkkaczory_biss_brothers napisała: > prosze sie do mnie zwracać w liczbie pojedyńczej. Ja jestem sam i oprócz mnie > nikogo tu nie ma. Kaczory to liczba mnoga :)) Rydzykowy pomiocie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kkkaczory_biss_brothers Toczysz pianę z mordy 23.01.06, 18:06 Dlaczego? Ja daję słowo, że jestem sam. Odpowiedz Link Zgłoś
idiotyzmy-kacze Podczas stanu wojennego SB zamordowała ponad 23.01.06, 17:39 200 osób. Większość tych morderstw do dzisiaj nie została ukarana. Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Podczas stanu wojennego SB zamordowała ponad 23.01.06, 17:41 idiotyzmy-kacze napisał: > 200 osób. Większość tych morderstw do dzisiaj nie została ukarana. Ponad tysiac zmarlo po wylaczeniu telefonow, gdy nie mozna bylo zadzwonic po pogotowie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Mozesz podac jakies dane co do tych rewelacji 23.01.06, 17:54 I jacy to prominentni dzialacze zostali zlikwidowni, ktorzy mieliby byc az tak niebezpieczni ze trzeba bylo ich likwidowc, skoro cala elita solidarnosci jeszcze sie nawet upasla na tych internowaniach. Musicie zmyslac? az tak malo macie prawdziwych dowodow? Moze w Warszawie podczas stanu wojennego zantotowano tyle zabojstw kryminalnych, kotrych liczba w wolnej Polsce i tak poszla ostro do gory Odpowiedz Link Zgłoś
idiotyzmy-kacze Zamordowani zostali działacze średniego szczebla 23.01.06, 18:03 tzw radykalna opozycja. Pocieszę cię, że już niedługo papierki przestaną wam gwarantować bezkarność. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Np Maciarewicz albo Moczulski 23.01.06, 18:16 Jaki mialby sens takich morestw skoro pozostawiono cala elite. Co by 200 lidzi zmienlo. To jakis absurd, mania przesladowcza. Nikt nigdy nie slyszal o tym. Znane procesy _ Wujek tocza sie od lat i idzei tam o 11 ludzi a tu jakies 200, nie bylo procesow, IPN tez milczy choc jest ostro prawicowy? Jakas paranoja. Prawda i moralnosc nic dla was nie znaczy, wszystkie drogi prowadza do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin No teraz to zalozyciel watku pojechal po bandzie. 23.01.06, 22:06 Jasne, ze za PRL-u nikt nie zamarzal w koncu jak kto by smial zamarzac w najlepszym z ustrojow ;) Czyz nie mam racji ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś