freemason 31.01.06, 23:02 Elżbieta Kruk (posłanka PiS) plus Wojciech Dziomdziura (tutaj nie usłyszałem dokładnie nazwiska) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ayran Re: Są nowi członkowie KRRiTV 31.01.06, 23:04 freemason napisał: > Elżbieta Kruk (posłanka PiS) plus Wojciech Dziomdziura (tutaj nie usłyszałem > dokładnie nazwiska) Dziomdziora. Brawo. Zawszeć to lepsi niż Borysiuk. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: Są nowi członkowie KRRiTV 31.01.06, 23:07 freemason napisał: > Elżbieta Kruk (posłanka PiS) plus Wojciech Dziomdziura (tutaj nie usłyszałem > dokładnie nazwiska) dziomdziora. naziwsko przewinelo sie przy okazji afery rywina arch.rzeczpospolita.pl/a/rz/2003/08/20030820/200308200101.html Stenogram z 60. posiedzenia Komisji Śledczej do zbadania ujawnionych w mediach zarzutów dotyczących przypadków korupcji podczas prac nad nowelizacją ustawy o radiofonii i telewizji (SRTV) w dniu 19 sierpnia 2003 r. Przewodniczący Komisji Poseł Tomasz Nałęcz: Otwieram posiedzenie sejmowej Komisji Śledczej do zbadania ujawnionych w mediach zarzutów dotyczących przypadków korupcji podczas prac nad nowelizacją ustawy o radiofonii i telewizji. Stwierdzam kworum. Porządek dzisiejszego posiedzenia przewiduje: - w punkcie 1. przesłuchanie pani Ewy Ziemiszewskiej, dyrektora Departamentu Prawno-Legislacyjnego w Ministerstwie Kultury, wezwanej w celu złożenia zeznań w toczącym się postępowaniu zmierzającym do zbadania ujawnionych w mediach zarzutów dotyczących przypadków korupcji podczas prac nad nowelizacją ustawy o radiofonii i telewizji, - w punkcie 2. sprawy bieżące <...> Poseł Renata Beger: A czy w pani departamencie jest prawnik lub prawnicy, którzy wcześniej pracowali nad projektem ustawy o radiofonii i telewizji? Czy jest ktoś z takimi doświadczeniami? Oczywiście oprócz pana Łopackiego. Pani Ewa Ziemiszewska: Pani poseł, jest taka osoba. To jest mój zastępca obecnie, pan dyrektor Wojciech Dziomdziora, który w poprzedniej kadencji Sejmu pracował nad projektem ustawy o zmianie ustawy w zakresie dostosowania do standardów Unii Europejskiej. Ale merytorycznie ten projekt... To znaczy nie merytorycznie, a pod względem legislacyjnotechnicznym ten projekt również prowadził pan Łopacki. Poseł Renata Beger: A jaki staż pracy pan Dziomdziora - dobrze zrozumiałam nazwisko? - posiada, jeżeli chodzi o Departament Prawno-Legislacyjny? Pani Ewa Ziemiszewska: Około 4 lat. Ze mną chyba pracuje... no, chyba już będą 3 czy 4 lata. Poseł Renata Beger: To proszę mi powiedzieć, co panią kierowało, żeby... co pani... - co prawda pani wcześniej wyjaśniała nam, ale mnie nie za bardzo to przekonało - co panią kierowało, że właśnie pani skierowała ten projekt ustawy, do prac nad tym projektem ustawy o radiofonii i telewizji pana Tomasza Łopackiego, a nie tego drugiego pana. Pani Ewa Ziemiszewska: Pan dyrektor nie może zajmować się bezpośrednio, czyli mój zastępca, nie może zajmować się bezpośrednio procedowaniem pod względem technicznym, legislacyjnym, koordynować tego typu projektów, ma inne zadania, natomiast pan Łopacki, tak jak mówiłam, miał w swoim referacie również w poprzedniej kadencji Sejmu projekt ustawy o radiofonii i telewizji, stąd wydało mi się naturalną koleją rzeczy, że również on otrzyma ten projekt do pracy. <...> Poseł Renata Beger: Pani dyrektor, obecnie minister kultury skierował nowy projekt ustawy o radiofonii i telewizji. Z tego, co media przekazywały, to prawdopodobnie rząd, Rada Ministrów dzisiaj zajmie się tym projektem na swoim posiedzeniu. Proszę powiedzieć, kto nad tym projektem pracował. Pani Ewa Ziemiszewska: W tej chwili sytuacja jest nieco inna, ponieważ nie jest to projekt, pani poseł, a są to założenia do projektu ustawy i te założenia przygotowywał z tego, co wiem, nowy sekretarz stanu w Ministerstwie Kultury pan Tober. Dzisiaj mają być dyskutowane na posiedzeniu Rady Ministrów założenia do tego projektu ustawy i ten projekt będzie podlegał pracy w nowo tworzonym departamencie merytorycznym, jest to Departament Filmu i Mediów - nie wiem, czy dokładnie nazwę odtwarzam. Poseł Renata Beger: To znaczy, na tym etapie nikt z Departamentu Prawno-Legislacyjnym nie pracował nad tymi założeniami? Pani Ewa Ziemiszewska: Pracował w Departamencie Prawno-Legislacyjnym dyrektor Dziomdziora, który ma przejść do nowo tworzonego departamentu. Poseł Renata Beger: A dlaczego w tej chwili pan dyrektor Dziomdziora, a wówczas pan Tomasz Łopacki? Dlaczego jest zmiana, skoro pan... Pani Ewa Ziemiszewska: Pan Tomasz Łopacki i wówczas, i teraz, pani poseł, i wówczas, i teraz, natomiast... Poseł Renata Beger: Czy to znaczy, że są obydwaj panowie jakby przypisani do tych prac? Pani Ewa Ziemiszewska: Znaczy się, pan dyrektor Dziomdziora jest przypisany teraz, ma przejść jako zastępca dyrektora do nowo tworzonego Departamentu Filmu i Mediów i tam ma się zajmować pod nadzorem pana, swojego bezpośredniego przełożonego, pana dyrektora Fuksiewicza, jak również sekretarza stanu pana Tobera nad opracowaniem założeń do projektu, które dzisiaj są przyjmowane, i później musi być temu nadana pewna forma już przez departament merytoryczny. Departament Prawno-Legislacyjny przejmie ten projekt w momencie, kiedy będzie już on projektem do procedowania, przyjętym przez kierownictwo ministerstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Będzie zeznawać w sprawie GTW? 01.02.06, 02:10 Będą niezłe jaja jak powołają go na świadka. W końcu był chyba wyżej w hierarchii niż Łopacki. Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Kwalifikacje posłanki Kruk 31.01.06, 23:18 ... z wykształcenia jest historykiem. Czy miało coś kiedykolwiek wspólnego z mediami (nie chodzi mi o udzielanie wywiadów)? www.sejm.gov.pl/poslowie/posel5/178.htm Odpowiedz Link Zgłoś
anyab1 też mi się Pis z Sld kojarzy 31.01.06, 23:35 ciekawe jak Kaczyńscy skończą Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Siwiec? 31.01.06, 23:45 Ubeku! Z tego co pamietam Siwiec miał dość długą praktykę w dziennikarstwie (Sztandar Młodych, ItD, Trybuna) zanim został posłem i członkiem KRRiTV. Co do posłanki Kruk - ja niczego nie sugeruję. Po prostu pytam (tyle tutaj działaczy PiS na forum). Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Posłanka Kruk... nauczycielka i sekretarka? 01.02.06, 00:04 ELŻBIETA KRUK Lublin, 46. Historyk po KUL. Karierę zaczęła w 1989 od pracy nauczycielki w podstawówce. Po dwóch latach przeniosła się do kancelarii prezydenta Lecha Wałęsy. Gdy Lech Kaczyński szefował NIK, Kruk została inspektorem NIK w Lublinie. Później wraz z Kaczyńskim przeniosła się do Ministerstwa Sprawiedliwości, tam została szefem jego gabinetu politycznego. W 2001 po raz pierwszy posłanka PiS. Szef partii na Lubelszczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Nie ma to jak stara gwardia ... 01.02.06, 00:07 ... pod tym kątek PiS przypomina PPR/PZPR:) PS. Słyszałeś, że są pomysły powołania honorowego klubu PC w ramach obecnego parlamentu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Nie ma to jak stara gwardia ... 01.02.06, 01:35 Kryterium jest jedno: BMW albo "towarzysze broni" Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Nie ma to jak stara gwardia ... 01.02.06, 02:06 freemason napisał: > ... pod tym kątek PiS przypomina PPR/PZPR:) > Mierny, bierny ale wierny:))) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Nie ma to jak stara gwardia ... 01.02.06, 02:13 Inna kolejność. BMW - ulubiony pojazd TKMistów :) iza.bella.iza napisała: > freemason napisał: > > > ... pod tym kątek PiS przypomina PPR/PZPR:) > > > > Mierny, bierny ale wierny:))) Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm hehe Kruk nową Waniek :) 31.01.06, 23:59 prawa ręka LK z ministrowania (szefowa gabinetu politycznego). Dali ją pewnie, żeby jakaś kobita była w radzie. Dziomdziora? Prawnik chyba. Kumpel Tobera? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Kołodziejski... nie chce złożyć mandatu w radzie 01.02.06, 00:05 "Chciałbym pogodzić funkcję członka KRRiT i radnego Warszawy" Przewodniczący Rady Warszawy Witold Kołodziejski, który w poniedziałek został senackim członkiem Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, zamierza nadal sprawować funkcję radnego - poinformował we wtorek PAP. Według art. 214 konstytucji RP, członek KRRiT "nie może należeć do partii politycznej, związku zawodowego ani prowadzić działalności publicznej nie dającej pogodzić się z godnością pełnionej funkcji". Specjalista od prawa samorządowego prof. Adam Jaroszyński wyjaśnił, że ani w ustawie samorządowej, ani w ustawie o Radiofonii i Telewizji nie ma zakazu łączenia funkcji członka KRRiT i radnego. Witold Kołodziejski od 8 grudnia 2005 roku pełni funkcję przewodniczącego Rady Warszawy. Wcześniej był przewodniczącym klubu radnych PiS. "Chcę nadal być radnym Warszawy, a jeżeli się uda, to również przewodniczącym Rady" - powiedział PAP Kołodziejski. Dodał, że nie wie jeszcze, czy podoła obowiązkom, ponieważ musi przekonać się, jak w praktyce wygląda praca w KRRiT. wiadomosci.onet.pl/1251762,11,,,,,5049,itemspec.html Odpowiedz Link Zgłoś
freemason PS. Ciekawe jakich wygibasów użyją forumowi 01.02.06, 00:11 ... sympatycy PiS (ci inteligentniejsi, bo głupszym Borysiuk odpowiada), np. Kataryna, by obronić obecny skład Rady? Toż organ pod przewodnictwem Wańkowej AD 2005 był już lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm czyli możemy podsumować skład rady 01.02.06, 00:14 1. biolog 2. apolityczny poseł - nauczycielka/sekretarka 3. apolityczny przewodniczący rady Warszawy z interesującym podejściem do prawa samorządowego 4. kumpel Kwiatkowskiego i miernota medialna według komisji kultury 5. ??? kumpel Łopackiego? Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Re: czyli możemy podsumować skład rady 01.02.06, 00:22 elfhelm napisał: > 1. biolog Hajdukiewicz jest geografem. Zresztą to cała rodzina na Jagiellonce: www.geo.uj.edu.pl/instytut.php?page=pracownicy&id=00140 I powiem Ci, że on z całej piątki wygląda najinteligentniej:) > 2. apolityczny poseł - nauczycielka/sekretarka > 3. apolityczny przewodniczący rady Warszawy z interesującym podejściem do prawa > samorządowego Żałosne jest to, że będąc (od grudnia!) przew. Rady Warszawy wybrał się na przygodę medialną. Jako warszawiak takie zachowanie potraktować mogę tylko jako policzek (bo w jednoczesne przew. Radzie i członkostwo w KRRiTV - nie wierzę). > 4. kumpel Kwiatkowskiego i miernota medialna według komisji kultury > 5. ??? kumpel Łopackiego? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Hehe bardziej upolitycznieni niż KRRiT z Waniek 01.02.06, 01:41 Tam był Sellin (wtedy nie związany z polityką), Jaworski, Bronka z "Daleko od szosy", Jędrzejewski z Radia Publicznego - 4 niepolitycznych na 9 członków. A teraz mamy syna posła z SO - rodem z młodzieżówki SLD, posłankę PiS, szefa Rady Warszawy - radnego PiS, kandydat LPR do Sejmu - 4 politycznych na 5 członków. Dziomdziorę oszczędzę bo chyba politykiem (jeszcze?) nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Ja tam w nich wierzę (tj. w zwolenników ;-), bo... 01.02.06, 00:15 ...oni - choć twardogłowi - są elastyczni nadzwyczajnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cheetah51 Re: Ja tam w nich wierzę (tj. w zwolenników ;-), 01.02.06, 01:45 www.nasznocnik.pl napisał: > ...oni - choć twardogłowi - są elastyczni nadzwyczajnie ;-) No i Kruk im oka nie wykole;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: PS. Ciekawe jakich wygibasów użyją forumowi 01.02.06, 02:04 freemason napisał: > ... sympatycy PiS (ci inteligentniejsi, bo głupszym Borysiuk odpowiada), np. > Kataryna, by obronić obecny skład Rady? > Toż organ pod przewodnictwem Wańkowej AD 2005 był już lepszy. A co oni się tam będą wyginać - przecież jak Kaczor zarządził to znaczy, że dobrze jest. Oni wolą po kilka dni rozstrząsać wywiad z Tuskiem lub najnowsze wypowiedzi Niesiołowskiego. Przecież w Polsce tylko dlatego jest żle, że politycy PO mają gęby niewyparzone jak stwierdziła i zadekretowała bliźniacza głowa państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie slabosc centralizmu 01.02.06, 02:15 oczywiscie linia obrony zwolennikow pis bedzie dokladnie tak jak mowisz: ze ci luidzie beda sluchac kaczora wiec wszystko bedzie ok. w takim rozumowaniu nie bierze sie jednak pod uwage szeregu rzeczy: -ze biedaczyna kaczor tych wszystkich rad do nazdorowania moze nie udzwignac -ze w pracy krritv moga przydac sie merytoryczne kopetencje -ze warunkiem dobrej pracy czlowieka jest osobista odpowiedzialnosc. a tu odpowiada ta piatka figurantow a decyzje bedzie podejmowal ktos inny sadze ze wlasnie te wady pograza kaczynskich projekt iv rp Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Jest jeszcze UKE do obsadzenia 01.02.06, 02:18 Ciekawe kogo KRRiT zgłosi jako kandydata na to stanowisko. Przypominam że PiS będzie musiał przekupić albo członka z LPR albo z Samoobrony. No i ciekawe kogo Kaczyński wyznaczy na Przewodniczącego KRRiT, co wymaga kontrasygnaty Kazia. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza IV RP czyli PRL-bis:( 01.02.06, 02:23 Centralizm, ręczne sterowanie wszystkim i każdym, mnożenie zakazów i nakazów, narodowe programy wychowania, zawłaszczenie telewizji, propaganda sukcesu, stanowiska z klucza partyjnego, wierność partii i wodzowi ponad fachowość i dobro państwa, itd, itp. W najgorszych snach nie przeczuwałam, że powróci koszmar komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: IV RP czyli PRL-bis:( 01.02.06, 02:27 Brakuje jeszcze tylko reaktywacji ORMO i skanalizowania chęci do pisania donosów. Na dodatek pruje się szczupły dorobek gwarancji konstytucyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: IV RP czyli PRL-bis:( 01.02.06, 02:30 rydzyk_fizyk napisał: > Brakuje jeszcze tylko reaktywacji ORMO i skanalizowania chęci do pisania donosów. Jak się PiS ustabilizuje wreszcie z BLN, to rolę ORMO przejmą wszechpolacy. A na FK powoli wykuwają się kadry donosicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: IV RP czyli PRL-bis:( 01.02.06, 02:33 Kandydatów na donosicieli nie brakuje, brakuje im tylko instytucji, która ich "wysłucha". Stawiam że tę rolę spełni wzbogacony o nowe kompetencje IPN albo policja polityczna Kamińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: IV RP czyli PRL-bis:( 01.02.06, 02:44 rydzyk_fizyk napisał: > Kandydatów na donosicieli nie brakuje, brakuje im tylko instytucji, która ich "wysłucha". > > Stawiam że tę rolę spełni wzbogacony o nowe kompetencje IPN albo policja polityczna Kamińskiego. CBA tak, IPN nie. IPN nie potrzebuje nowych donosicili, bo bada donosy starych i ma z tym aż nadto roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: IV RP czyli PRL-bis:( 01.02.06, 02:47 Proszę bardzo - Bugaj, który nie ma nic wspólnego z PO i chyba nic wspólnego z forumowymi przeciwnikami PiS ocenia sytuację bardzo podobnie: www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060131/publicystyka/publicystyka_a_1.html Odpowiedz Link Zgłoś