Dodaj do ulubionych

Państwo etniczne jest niszczącym mitem w Europie

21.02.06, 15:23
Przyznam szczerze,że nie rozumiem zupełnie tego zdania. Czy jest ktoś, na
forum Kraj, kto potrafiłby Mi pomóc w jego zrozumieniu co z kolei
umożliwiłoby Mi sad o jego prawdziwosci lub fałszywosci.
Zdanie to zawiera jeszcze wyraz "dziś", który , moim zdaniem , dodatkowo
jeszcze utrudnia jego zrozumienie i rodzi szereg pytań.Postanowiłem równiez,
ze wzgledów technicznych(mało miejsca)nie umieszczac go w tytule watku.
Proszę,o łaskawą pomoc wszystkich myślacych i wykształconych forumowiczów.
Obserwuj wątek
    • losiu4 Re: Państwo etniczne jest niszczącym mitem w Euro 21.02.06, 15:30
      prawdę mówiac też nie bardzo rozumiem...

Pozdrawiam

Losiu
    • gosc.z.korony Państwo plemienne jest niszczącym mitem dla 21.02.06, 15:35
      państwa narodowego. To najprostsza analogia do przywołanego przez ciebie zdania.
      Po prostu przeszliśmy już na wyższy etap rozwoju. Nie chcemy już toczyć wojen z
      Niemcami czy Francuzami. Bo wiemy do czego to prowadzi. A jeśli tego Kolego nie
      rozumisz, to masz do nadrobienia wiele zległości. Na początek proponuję lekturę
      podręczników historii na poziomie szkoły średniej (bo nie chcę Cię obrażać).
      Przykro mi.
      • michal00 Re: Państwo plemienne jest niszczącym mitem dla 21.02.06, 15:47
        Ty kolego chyba nie rozumiesz, ze dyrektywy KE i obrzydzanie "narodu" w zaden
        sposob nie przyczynia sie pokoju. Nie uda sie stworzenie stabilnego tworu
        politycznego "od gory". Wszystkie takie proby do tej pory konczyly sie
        niepowodzeniem. Tak samo skonczy UE, o ile dalej bedzie forsowana obledna
        koncepcja superpanstwa.
        • gosc.z.korony To Ty Kolego nie rozumiesz ani obecnego Świata 21.02.06, 15:54
          ani Naszego w nim miejsca.
          Przypomnij sobie Powstańców Listopadpwych, Styczniowych, Starych Wiarusów
          Księcia Pepiego, żołnierzy Sikorskiego. Gdzie walczyli? Po której stronie
          chcieli być, by ocalić Polskę? Z jaką kulturą czuli więź?
          Więc mi to nie gadaj głupstw!
          Unia Europejska jest jedynym logicznym wnioskiem - konsekwencją wyciągniętą z
          coraz bardziej ludobójczych wojen prowadzonych przez ETNICZNE PAŃSTWA. Wojen
          powodowanych przez NARODOWE AMBICJE. I tyle. A jak tego nie rozumiesz, to już
          TWÓJ PROBLEM. Na szczęście Świat się zmienił.
          • homosovieticus Re: To Ty Kolego nie rozumiesz ani obecnego Świat 21.02.06, 16:10
            gosc.z.korony napisał:

>Unia Europejska jest jedynym logicznym wnioskiem - konsekwencją wyciągniętą z
            > coraz bardziej ludobójczych wojen prowadzonych przez ETNICZNE PAŃSTWA. Wojen
            > powodowanych przez NARODOWE AMBICJE. I tyle.

Ależ to wierutna NIEPRAWDA i bardzo łatwo ją wykazać.
            Logicznym wnioskiem jest NIEPROWADZENIE przez panstwa wojen i to NIEZALEZNIE od
            tego czy sa narodowe czy wielonarodowe.Pragne dodac ,ze pojecie "naród " jest
            pojeciem stosunkowo nowym i bardzo niejednoznacznym. Likwidacja państw
            narodowych ma sens tylko wtedy kiedy POPRZEDZA etap likwidacji państwowosci
            jako takiej i ma na celu utworzenie jakiegos ogromnego organizmu państwowego
            (UE) zarzadzanego przez miedzynarodowy kapitał(absolutozywowany wzrost
            gospodarczy ) nie liczacy się z wolą europejczyków.
          • michal00 Re: To Ty Kolego nie rozumiesz ani obecnego Świat 21.02.06, 16:25
            Co za glupstwa. Austro-Wegry, Francja, Wielka Brytania nie byly
            panstwami "etnicznymi", a wojen toczyly bez liku. Amerykanie mowia "my, narod",
            a durny eurokolchoz chce zapomniec o narodach. To sie nie uda. Panstwa
            europejskie prowadza swoje wlasne polityki kierujac sie swoimi interesami,
            pomimo haslowego podnoszenia idei wspolnej Europy. Roznice interesow sa zbyt
            wielkie, by mogla powstac wspolna polityka. "Panstwo Europa" to jak na razie (i
            jeszcze bardzo dlugo, o ile taki twor w ogole powstanie) pobozne zyczenie.
            Wojny byly sa i beda i nie zalezy to od sposobu organizacji panstw.
        • great.one dzieki tej "oblednej"idei po raz pierwszy w his- 21.02.06, 15:57
          torii zyjemy juz 60 lat bez wojny.Co noe byloby mozliwe,gdyby Niemcy nie byly w
          Unii.W dalekiej przyszlosci bedzie prawdopodobnie jeden swiat z jednym rzadem i
          prezydentem swiata.Czy wciaz jeszcze nie widzisz,jakim idiotyzmem sa granice i
          wszystko co z tego wynika???
          • gosc.z.korony No nareszcie jakiś głos rozsądku 21.02.06, 16:05
            Przesyłam ukłony!
            Ale niech Kolega uważa: prawicowi ,,forumowicze'' zapewne zarzucą Ci popieranie
            Szatana ;-)))). Bo z góry wiadomo z czym skojarzą pojęcia typu ,,światowy rząd''etc.
            ;-)))
            • homosovieticus Nie masz MONOPOLU na rozsądek a Twój post 21.02.06, 16:15
              dowodzi ,że sam tego rozsadku masz bardzo niewiele. Tyle ,ze umiesz pisac i
              czytac.nie umiesz jednak logicznie wnioskowac i ulegasz BEZKRYTYCZNIE UTOPIJNYM
              IDEOLOGIOM.

gosc.z.korony napisał:

> Przesyłam ukłony!
              > Ale niech Kolega uważa: prawicowi ,,forumowicze'' zapewne zarzucą Ci
              popieranie
              > Szatana ;-)))). Bo z góry wiadomo z czym skojarzą pojęcia typu ,,światowy
              rząd'
              • great.one a ty ,przyjacielu,jestes na etapie facia w skorze 21.02.06, 16:18
                z toporem,broniacego granicy na smierc i zycie.Do piet nie dorastasz wizjonerom
                ktorzy stworzyli Unie.

• homosovieticus Jaki ma to, co piszesz, zwiazek z moja prośba o 21.02.06, 16:30
                  pomoc w lepszym zrozumieniu tego znanego zdania?
                  Osadź najlepiej sam
                  great.one napisał:

> z toporem,broniacego granicy na smierc i zycie.Do piet nie dorastasz wizjonero
                  > m
                  > ktorzy stworzyli Unie.
                • losiu4 Re: a ty ,przyjacielu,jestes na etapie facia w sk 21.02.06, 17:58
                  great.one napisał:

> z toporem,broniacego granicy na smierc i zycie.Do piet nie dorastasz
                  > wizjonerom ktorzy stworzyli Unie.

a weź se ty tych wizjonerów i schowaj pod kołdrę. I tak kazde państwo ciągnie
                  pod siebie. Tyle że teraz nie karabiny, a gospodarka. A jak sie zrobi gdzies
                  narawde źle - będzie wojna.

Pozdrawiam

Losiu
          • michal00 Re: dzieki tej "oblednej"idei po raz pierwszy w h 21.02.06, 16:14
            Bez wojny zyjemy dzieki podzialowi swiata na dwie strefy wplywow wzajemnie sie
            szachujace ZSRR i USA. Nie ma to nic wspolnego z kwestiami narodowosciowymi.

Czy wciaz jeszcze nie widzisz,jakim idiotyzmem sa granice i
            > wszystko co z tego wynika???

No to wpusc do swego domu zlodzieja, a zobaczysz co wynika z braku granic. Moze
            wtedy zweryfikujesz swe poglady na temat granic.
            • great.one Re: dzieki tej "oblednej"idei po raz pierwszy w h 21.02.06, 16:23
              puk,puk ! Kto tam? to,ja,glupota,podobno tu jest przytulnie!?
          • erg_samowzbudnik Re: dzieki tej "oblednej"idei po raz pierwszy w h 21.02.06, 16:22
            W dalekiej przyszlosci bedzie prawdopodobnie jeden swiat z jednym rzadem i
            >
            > prezydentem swiata.Czy wciaz jeszcze nie widzisz,jakim idiotyzmem sa granice
            i
            > wszystko co z tego wynika???
            Spróbuj pojechać na podryw do sąsiedniej wsi to dowiesz sie co to są granice.
        • snajper55 Re: Państwo plemienne jest niszczącym mitem dla 21.02.06, 17:57
          michal00 napisał:

> Ty kolego chyba nie rozumiesz, ze dyrektywy KE i obrzydzanie "narodu" w zaden
          > sposob nie przyczynia sie pokoju. Nie uda sie stworzenie stabilnego tworu
          > politycznego "od gory". Wszystkie takie proby do tej pory konczyly sie
          > niepowodzeniem. Tak samo skonczy UE, o ile dalej bedzie forsowana obledna
          > koncepcja superpanstwa.

A jak "stabilne twory" były tworzone ? Czy to kmiecie się dogadywali, aby
          wspólne państwo stworzyć, czy też może władca kolejne ziemie podbijał i do
          swego państwa włączał ?

S.
      • homosovieticus Re: Państwo plemienne jest niszczącym mitem dla 21.02.06, 15:52
        gosc.z.korony napisał:

> państwa narodowego. To najprostsza analogia do przywołanego przez ciebie
        zdania
        > .
        > Po prostu przeszliśmy już na wyższy etap rozwoju. Nie chcemy już toczyć wojen
        z
        > Niemcami czy Francuzami. Bo wiemy do czego to prowadzi. A jeśli tego Kolego
        nie
        > rozumisz, to masz do nadrobienia wiele zległości. Na początek proponuję
        lekturę
        > podręczników historii na poziomie szkoły średniej (bo nie chcę Cię obrażać).
        > Przykro mi.
        Dzieki za wyjasnienia i radę.
        Jako,że jestem człowiekiem niezwykle roztargnionym, zapomniałem dodać w
        pierwszym poscie ,że gdy zajrzałem do słownika zeby sprawdzic znaczenie
        wyrazu "etniczne" to, tam znaklazłem takie oto wyjasnienie: " etniczny-związany
        z przynależnością do jakiegoś narodu, z jego kulturą; właściwy danemu narodowi"
        koniec kropka. Nie ma tam ani słowa o plemiennosci ani o plemiennych walkach.
        Zajrzę jeszcze do tych, znanych Ci doskonale, podreczników ze szkoły sredniej i
        sprawdze czy twoja rade mozna uznac za pozyteczna w ZROZUMIENIU zdania
        figurujacego w tytule watku.
        • gosc.z.korony Sprawdź przy okazji w słowniku znaczenie wyrazu 21.02.06, 15:56
          ,,analogia'', bo inaczej nadal daleki będziesz od zrozumienia treści mojego postu.
          • homosovieticus Jeszce dalej od zrozumienia 21.02.06, 16:25
            Moim zdaniemta Twoja "analogia" jest bardzo nieudana ponieważ zupełnie zmienia
            zakres rozumienia pojecia "naród" ,które to pojecie jest niewyobrazalnie
            szersze od pojęcie "plemię".
            To po pierwsze.
            A po drugie, nijak nie przybliza mnie do zrozumienia zdania zamieszczonego w
            wątku.
      • losiu4 Re: Państwo plemienne jest niszczącym mitem dla 21.02.06, 17:47
        gosc.z.korony napisał:

> Po prostu przeszliśmy już na wyższy etap rozwoju

ooops... z czego zniosek wyciągasz że takie cos jest wyższym albo nizszym
        etapem rozwoju?

> Nie chcemy już toczyć wojen z Niemcami czy Francuzami

skad mniemanie ze ktos z kims wojny chce toczyć bo "państwa plemienne"?

> A jeśli tego Kolego nie
        > rozumisz, to masz do nadrobienia wiele zległości. Na początek proponuję
        > lekturę podręczników historii na poziomie szkoły średniej (bo nie chcę Cię
        > obrażać).

nie rozumiem. Przed wojna nic nie zabezpieczy. Czy to istnienie czy
        nieistnienie państw narodowych. Próby wprowadzenia multikulti we Francji
        skończyły sie spaleniem ładnych paru tysiecy samochodów.

> Przykro mi.

moze cos słodkiego skonsumujesz :) przykrość powinna minąć :)

Pozdrawiam

Losiu
    • www.nasznocnik.pl Homoś - jak zwykle - manipuluje ; wyrwał... 21.02.06, 16:04
      ...pojedyncze zdanie z (zapewne) jakiegoś tekstu o opozycji idei państwa
      obywatelskiego do panstwa etnicznego i organizuje "święte" oburzenie...

W najnowszej historii mamy (skrajne) przykłady jednej i drugiej koncepcji: USA
      i IV Rzesza. Można sobie wybrać.
      • humbak Re: Homoś - jak zwykle - manipuluje ; wyrwał... 21.02.06, 16:13
        USA?
        One nation, under God...
        Bardzo obywatelsko to brzmi;)
        • www.nasznocnik.pl "Nation"... 21.02.06, 16:15
          ...sounds good ;-)
          • www.nasznocnik.pl P.S. A żeby było jeszcze śmieszniej - w Rosji... 21.02.06, 16:21
            ..."liberalno-demokratyczna" jest partia Żyrinowskiego ;-)
            • humbak Re: P.S. A żeby było jeszcze śmieszniej - w Rosji 21.02.06, 16:33
              He? A oni się aby nie nazywają komunistami? Lib dem to chyba tam Jabłoko jest.
              • www.nasznocnik.pl Jabłoko jest liberalno-demokratyczną partią - za.. 21.02.06, 16:51
                ...to "żirinowcy" się tak oficjalnie nazwali. Jak bum-cyk-cyk! ;-)

To tyle na temat etykietek.
                • humbak Re: Jabłoko jest liberalno-demokratyczną partią - 21.02.06, 16:55
                  Mocne, nie wiedziałem że ma taki tupet.
                  • www.nasznocnik.pl Tia...."Żyrik" to... 21.02.06, 17:12
                    ...chłop z fantazją ;-)

www.ldpr.ru
          • humbak Re: "Nation"... 21.02.06, 16:33
            No własnie, ale tworzenie miotów też się czasem przydaje:)
      • homosovieticus Prosiłem o pomoć myślacych i wykształconych 21.02.06, 16:47
        a odezwali sie forumowicze, którzy mysla,że do takich należą. Jesteś
        doskonałym wprost przykładem forumowicza podejrzliwego, bezmyślnego,
        złosliwego,niedostatecznie wykształconego (nie ma w Europie i w Swiecie państw
        nieobywatelskich).
        Twoja uwaga o państwie obywatelskim jest równie wartosciowa jak dawne
        pojęcie "demokracji ludowej".
        • www.nasznocnik.pl Re: Prosiłem o pomoc 21.02.06, 17:02
          > Jesteś doskonałym wprost przykładem forumowicza

Och, dziękuję

> podejrzliwego,

Cóż - życie mnie nauczyło

> bezmyślnego,

Jeszcze daleko mi do Ciebie, ale bedę się starał

> złosliwego,

Chyba preszadzasz z tymi komplementami...

> niedostatecznie wykształconego

Racja - nauki nigdy dosyć

> (nie ma w Europie i w Swiecie państw nieobywatelskich)

Jasne, że nie ma (chociaż nad KRLD bym się zastanawiał); ale są chyba "mniej"
          i "bardziej" ?...

> Twoja uwaga o państwie obywatelskim jest równie wartosciowa jak dawne
          > pojęcie "demokracji ludowej"

Z ust kogoś, kto nie rozumie treści prostego posta to kolejny, choć
          niezasłużony, komplement...

;-D
    • haen1950 Re: Państwo etniczne jest niszczącym mitem w Euro 21.02.06, 16:42
      To se ne vrati,

W Europie mogą mieć miejsce regiony etniczne, jezeli mieszkańcy się umówią
      pomiędzy sobą i nie bedą pozwalać na osiedlenie obcym. Ważna jest psyche i
      wewnętrzne poczucie przynależności. Jeżeli go nie masz to jesteś już prawie
      obywatelem świata nie tylko Europy. Państwo etniczne nie jest żadnym mitem,
      jego po prostu nie ma i wysuwanie takiego postulatu jest zawracaniem kijem
      Wisły.
      • homosovieticus Cóz za "swir" mógł, w takim razie, takie zdanie 21.02.06, 16:51
        haen1950 napisał:

> To se ne vrati,
        >
        > W Europie mogą mieć miejsce regiony etniczne, jezeli mieszkańcy się umówią
        > pomiędzy sobą i nie bedą pozwalać na osiedlenie obcym. Ważna jest psyche i
        > wewnętrzne poczucie przynależności. Jeżeli go nie masz to jesteś już prawie
        > obywatelem świata nie tylko Europy. Państwo etniczne nie jest żadnym mitem,
        > jego po prostu nie ma i wysuwanie takiego postulatu jest zawracaniem kijem
        > Wisły.

sformułowac i w dodatku, publicznie je wygłosić.Poszukam w necie, może odnajdę
        tego Pana?
        • po_godzinach nie udawaj, homosiu 21.02.06, 16:53
          pojęcie "państwo etniczne" istnieje w retoryce niektórych prawicowych srodowisk
          • homosovieticus a cóz ja udaję? 21.02.06, 17:02
            po_godzinach napisała:

> pojęcie "państwo etniczne" istnieje w retoryce niektórych prawicowych
            srodowisk

Tak, to bardzo interesujace. Mogłabyś podac przykład?
            • po_godzinach proszę bardzo 21.02.06, 17:07
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=37224820&a=37231278
            • po_godzinach i dlaej: 21.02.06, 17:12
              "Rzeczywiście, integracja z UE powinna nastąpić jak najszybciej. Jeśli bowiem
              państwa Europy wschodniej do końca stracą wiarę w UE, pozostaje im tylko jedna
              możliwość: państwo etniczne. Takie państwo może przybrać formę, którą ja
              nazywam demokraturą: dyktatura respektująca niektóre demokratyczne instytucje.
              Przykładami demokratury jest Chorwacja i
              Serbia. Istnieją tam wprawdzie partie polityczne i demokratyczne wybory, lecz
              państwami tymi rządzą elity. "
              mazowsze.k-raj.com.pl/serwis/arch/49-99.html
              • homosovieticus kłamczuszka - po dodzinach: Adam już na prawicy? 21.02.06, 17:26
                Podziwiam Twoja znajomosc polskiej sceny politycznej i rozumienie politycznego
                alfabetu.
                Całosc przytoczonego urywka nie pozostawia cienia watpliwosci ,ześ głupiutka
                kłamczuszka.
                Oto całośc:

08.11.1999 r.
                "De Volkskrant", H. van Renssen wywiad z A. Michnikiem pt. "Unii Europejskiej
                nie wolno zaciągnąć nowej żelaznej kurtyny. Były dysydent A. Michnik ostrzega
                przed bałkanizacją Europy wschodniej":
                H. vR - Polska stała się demokracją według zachodniego modelu. W jednym z
                ostatnich artykułów ostrzegał Pan przed bałkanizacją państw
                wschodnioeuropejskich, jeśli nie zostaną szybko włączone do UE. Jak poważne
                jest niebezpieczeństwo ponownej destabilizacji w Polsce?

AM - Rzeczywiście, integracja z UE powinna nastąpić jak najszybciej. Jeśli
                bowiem państwa Europy wschodniej do końca stracą wiarę w UE, pozostaje im tylko
                jedna możliwość: państwo etniczne. Takie państwo może przybrać formę, którą ja
                nazywam demokraturą: dyktatura respektująca niektóre demokratyczne instytucje.
                Przykładami demokratury jest Chorwacja i
                Serbia. Istnieją tam wprawdzie partie polityczne i demokratyczne wybory, lecz
                państwami tymi rządzą elity.

H. vR - Dlaczego integracja z UE jest tak ważna dla Europy wschodniej?

AM - Ponieważ państwa wschodnioeuropejskie będą wtedy podlegać logice Zachodu.
                Trzeba to widzieć tak: Czechosłowacja jest poza UE i uległa rozpadowi, Belgia
                zaś jest w UE i się nie rozpada (...)".
                Za Przeglądem Mediów Światowych MSZ
                Adam M. straszy czytelników na Zachodzie, upowszechniając nieprawdziwy
                wizerunek Polski, jakoby miała ona tylko jedną możliwoć do wyboru... O
                alternatywie z NAFTA - ani słowa, no, ale w końcu od nich nie dostanie
                pieniędzy...

• www.nasznocnik.pl Re: O alternatywie z NAFTA 21.02.06, 17:33
                  Nie wspomniał też, łobuz, o koloniach na Marsie ;-)
                • po_godzinach wiem, 21.02.06, 17:33
                  mało inteligentny udawaczu.

Czytałam ten fragment.

Nie spodziewałam się,że zrozumiesz kontekst.
                  A komentarz odredakcyjny (prawicowy) brzmi: "Adam M. straszy czytelników na
                  Zachodzie, upowszechniając nieprawdziwy wizerunek Polski, jakoby miała ona
                  tylko jedną możliwoć do wyboru... "

jesli nie rozumiesz kontekstu o bałkanizacji - nic na to nie poradzę.

• haen1950 Re: Cóz za "swir" mógł, w takim razie, takie zdan 21.02.06, 17:26
          Co się z tobą dzieje? Przecież w każdej chwili mogę się przemiescić z całą
          rodziną do dowolnego państwa w Europie, najczęściej tam, gdzie znajdę pracę i
          płacę. Umknęła ci jedna zasadnicza zmiana, jaka nastąpiła w wyniku rewolty
          naukowej i technologicznej. Państwo etniczne jako niezbędny atrybut musiało
          mieć terytorium, czyli ziemię. Wojny toczyły się o zawładnięcie cudzym
          terytorium. Dzisiejsze wojny toczą się na rynkach i giełdach, przynajmniej w
          Europie. Ziemia straciła na wartości jako matka - żywicielka. Co innego
          bogactwa naturalne pod glebą schowane. Najczęściej eksploatują je uniwersalne
          międzynarodowe korporacje. Homosovieticus, nie bądź taki przaśno ubiegłowieczny
          jak chleb na liściu chrzanowym w kurnej chacie.
    • humbak Re: Państwo etniczne jest niszczącym mitem w Euro 21.02.06, 17:02
      A Ci pozostali mogą zapytać, gdzie trafiłeś taką wypowiedź?
      • homosovieticus Re: Państwo etniczne jest niszczącym mitem w Euro 21.02.06, 17:04
        humbak napisał:

> A Ci pozostali mogą zapytać, gdzie trafiłeś taką wypowiedź?
        >

Ależ oczywiscie,że mogą. :))
        • humbak Re: Państwo etniczne jest niszczącym mitem w Euro 21.02.06, 17:05
          No to pytają.:)
          • homosovieticus Dziś pytanie i dzisiaj odpowiedź. :)) 21.02.06, 17:28
            Adam Michnik
            • humbak Re: Dziś pytanie i dzisiaj odpowiedź. :)) 21.02.06, 17:31
              Dzięki. Facet stanowi łamigłówkę jak dla mnie.
              • homosovieticus Re: Dziś pytanie i dzisiaj odpowiedź. :)) 21.02.06, 17:40
                Staram sie te łamigłówke rozwiazac. Jak narazie skutek mizerny. Moze
                pomożecie? :))
                • humbak Re: Dziś pytanie i dzisiaj odpowiedź. :)) 21.02.06, 17:45
                  Jak narazie przyszło mi tylko do głowy że może mu chodzi o narodowe, ale się kropł:) Kombinuję dalej:)
                  • homosovieticus A tak między proczem: jakiej On narodowości jest? 21.02.06, 17:51
                    humbak napisał:

> Jak narazie przyszło mi tylko do głowy że może mu chodzi o narodowe, ale się k
                    > ropł:) Kombinuję dalej:)
                    >
                    • humbak Re: A tak między proczem: jakiej On narodowości j 21.02.06, 17:54
                      Jest? Urzędowo pewnie polskiej, ale zdaje mi się że gość czuje się jak internacjonał jakiś...
                      • homosovieticus W Polsce- narodowośc po Mamie. Nie wiem czy . 21.02.06, 17:59
                        była Polką czy może Ukrainka? Może ktoś wie.

humbak napisał:

> Jest? Urzędowo pewnie polskiej, ale zdaje mi się że gość czuje się jak
                        internac
                        > jonał jakiś...
                        >
                    • po_godzinach takiej, jak ja 21.02.06, 17:54
                      "W tekście z 1995 sam siebie określił jako "Polaka pochodzenia żydowskiego".
                      pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Michnik
                      • homosovieticus takiej, jak ja. Nie wierzę. Żydzi sa inteligentni 21.02.06, 17:57
                        po_godzinach napisała:

> "W tekście z 1995 sam siebie określił jako "Polaka pochodzenia żydowskiego".
                        > pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Michnik
                        • po_godzinach to nie mój problem - wierz sobie, w co chcesz 21.02.06, 17:58
      • po_godzinach Re: Państwo etniczne jest niszczącym mitem w Euro 21.02.06, 17:06
        "W związku z otrzymaniem przez redaktora A. Michnika nagrody Joaquin Garrigues
        Walker 2001 w prasie hiszpańskiej ukazała się seria okolicznościowych artykułów.
        - miesięcznik Intramuros – „Adam Michnik, laureat nagrody Joaquin Garrigues
        Walker 2001”;
        - dziennik ABC – „Adam Michnik, Państwo etniczne jest dziś niszczącym mitem w
        Europie”;
        - agencja EFE - „Polak Adam Michnik otrzymuje we wtorek nagrodę Garrigues
        Walker”;
        - dziennik El Mundo – „Michnik mówi, że demokratyczne przemiany są najlepszym
        dziedzictwem XX wieku”;
        - dziennik El Pais - „Dziennikarz polski Michnik otrzymał nagrodę Garrigues
        Walker”.

Poniżej fragment ostatniego artykułu: „(...) Nagroda jest czymś w rodzaju
        życzeń od demokratycznej Hiszpanii dla demokratycznej Polski oraz inspiracją do
        obrony liberalnych wartości w Unii Europejskiej", powiedział Michnik
        podkreślając, iż model jakiego bronił Garrigues Walker „był bardzo ważny dla
        hiszpańskiego przejścia do demokracji", ponieważ sprawił, że stał się możliwy
        dialog pomiędzy umiarkowanymi stanowiskami lewicy i prawicy. „Złotą zasadą
        dziennikarza jest obrona prawdy i wolności ", powiedział redaktor
        naczelny „Gazety Wyborczej”, który zrezygnował z zamiaru zostania posłem do
        parlamentu aby zachować swoją niezależność jako dziennikarz. „Jestem o wiele
        bardziej zaangażowany w politykę polską niż 460 posłów i 100 senatorów
        Polski".
        www.msz.gov
        • humbak Dziękuję 21.02.06, 17:11
          Hmmm... Adaś? Ciekawa sprawa. Chyba muszę poszukać co on miał na myśli. Ciekawość nie zależy od wykształcenia:)
          • po_godzinach Re: Dziękuję 21.02.06, 17:13
            Też starałam sie odnaleźć (co miał na myśli) ale na razie nie udało mi się :)

Jak znajdę, podzielę się.
    • homosovieticus Mowe mi odeeło bo nie myślałem, że zasłuzyłem 21.02.06, 17:36
      na taka ostra ocenę. Moj post ze "świrem" miał zupełnie inne intencje i nie bł
      adresowany do Ciebie..
      Świrem (inteligeentem-Konrad-film)okazał sie byc nowoczesny Adam Michnik a
      homosovieticus wyszedł na durnia,jak zwykle i troszke zasłuzenie. Pan Bóg
      nierychliwy ale sprawiedliwy.
    • leszek.sopot czystość rasowa = państwo etniczne? 21.02.06, 17:40
      Czy homosiu tobie o to chodzi?
      A co zrobisz, jeśli polski młodzieniec zakocha się np. w Portugalce, będziesz
      zgorszony?
      • po_godzinach Re: czystość rasowa = państwo etniczne? 21.02.06, 17:41
        zakochac się może, byle sie za niego nie wydawała, ani dzieci mu nie rodziała :)
        • leszek.sopot Re: czystość rasowa = państwo etniczne? 21.02.06, 17:48
          po_godzinach napisała:

> zakochac się może, byle sie za niego nie wydawała, ani dzieci mu nie
          rodziała :> )

To może homoś jest za przerywaniem ciąży - co on sądzi o zgwałconych
          chorwatkach, serbkach, albankach itd. Czy ten cały bałkański kocioł powinien
          być na wieki rodzielony drutem kolczastym na etnicznie czyste kawałki?
          Cytuje człowiek Adama Michnika, ale tekstu jego artykułu nie zna. Manipulant
          jeden...
          • po_godzinach Re: czystość rasowa = państwo etniczne? 21.02.06, 17:55
            manipulant

wiadomo
      • homosovieticus Drogi patafianie forumowy! :)) 21.02.06, 17:50
        Chce zrozumiec zdanie wygłoszone publicznie przez Michnika i pobudki jakie nim
        kierowały. Sprawa podobnie sie przedstawia jak z "zartem " jestem krzyżówką
        Żdanowa i Borejszy". Poprosiłem wiec o pomoc a Ty coś o miłosci do portugalki.
        Jesli piekna, to zazdroszce, jesli natomiast głupia, złosliwa w pracy i po-
        godzinach to oddaje , bez zalu, Tobie zefirku wolnosciowy.
        • po_godzinach rozumiemy, ale 21.02.06, 17:56
          nie widzimy sensu z toba o tym rozmawiać, bo nie ufamy twoim intencjom
          • po_godzinach no i 21.02.06, 17:58
            staramy sie nie mieć do czynienia z ludxmi (jak ty) źle wychowanymi
        • leszek.sopot no to zgadzasz się z Adamem 21.02.06, 18:20
          Życzę ci byś się też natknął w życiu swym na brązowooką Portugalkę. Zauważ, że
          nie życzę tobie Szwabki, bo u części ludzi na Pomorzu jest przecież jakaś
          niechęć do sąsiadów zza odry.
          A czy Kaszubi powinni twoim zdaniem dbać o czystość etniczną i nie mogą zadawać
          się z Kociewiakami?
    • homosovieticus Dziękuje wszystkim za cheć udzielenia mi pomocy. 21.02.06, 18:05
      Było mi miło.
    • diabelek_x Re: Państwo etniczne jest niszczącym mitem w Euro 21.02.06, 18:10
      Panstwo etniczne to inaczej panstwo narodowe.
      Państwo narodowe to państwo, którego prawie wszyscy mieszkańcy stanowią jeden
      naród i zdecydowana większość członków tego narodu zamieszkuje to panstwo.
      Istnieja w eEuropie panstwa narodowe np. Polska, na poludnie od Polski po
      rozpadzie panstwa wielonarodowego powstala Republika Czeska gdzie zamieszkuje
      narod Czeski i Slowacja. W obu krajach liczna grupe etniczna stanowia Cyganie,
      ale sa zdecydowana mniejszoscia.
      Państwo etniczne nie jest po pierwsze zadnym mitem, a okreslenie mitem
      niszczacym, czy budujacym jest tutaj juz bez znaczenia.
      • axx61 Re: Państwo etniczne jest niszczącym mitem w Euro 21.02.06, 18:38
        Panstwo narodowe czy etniczne jest oczywiscie przezytkiem. Doskonale wiedza o
        tym panstwa imperialne. W USA jest ponad 200 tzw.narodow samych polakow jest
        podobno miedzy 10 a 12 mln. 30 mln. czarnych, duze grupy anglo saskie. I nic z
        tego nie wynika. Kielbase mozesz kupic bez problemu a takze zatanczyc
        krakowiaka jak potrafisz. W przypadku Polski dochodzi jeszcze fakt ze Polska
        tak naprawde to upadla jako organizacja i w Europie juz byla. Zatem odbudowa
        panstwa powiedzmy polskiego byla sztuczna i podyktowana jedynie potrzeba
        zjednoczenia ludzi wokol niepodleglosci. Kto jest polakiem rowniez budzi
        pytania. Rasowy polak? Mam wiele watpliwosci i nie naleze do ludzi ktorzy by
        oddali zycie za walke o niepodleglosc narodowa. Jestem raczej kosmopolita i nie
        przywiazuje uwagi do miejsca zamieszkania i otoczenia etnicznego. Najbardziej
        mnie odpowiada definicja zyda. Zydem moze zostac kazdy jak chce a zydzi sa
        wszedzie.
        • diabelek_x Re: Państwo etniczne jest niszczącym mitem w Euro 21.02.06, 18:48
          axx61 napisał:

> Panstwo narodowe czy etniczne jest oczywiscie przezytkiem (...)
          =====================
          Kliknalem na watek, w ktorym bylo sformulowane wyraznie zdanie:"Państwo
          etniczne jest niszczącym mitem w Europie."
          Panstwo etniczne nie jest mitem - jest faktem. Panstwa etniczne istnieja
          i mozna podac konkretne przyklady, co wczesniej zrobilem.
          Wszelkie przymiotniki w tym zdaniu sa bez znaczenia, natomiast jezeli chodzi o
          Ameryke Polnocna i Poludniowa to nie wypowiadalem sie, bo pytanie dotyczylo
          innego kontynentu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka