Dodaj do ulubionych

Obrońcy wolności mediów pilnie potrzebni

08.03.06, 16:14
"Sąd zakazał "Tygodnikowi Podhalańskiemu" dalszych publikacji na temat
domniemanej współpracy ks. Drozdka z SB"

Co na to środowisko dziennikarskie? To jest zagrożenie dla wolności mediów.
Dzisiaj ks. Drozdek, jutro kolejni będą z pomocą sądu blokować artykuły w
swojej sprawie. Ale obawiam się, że w tej sprawie dziennikarze się w klatkach
nie będą zamykać.

wiadomosci.onet.pl/1274585,11,item.html
Obserwuj wątek
    • a.adas Re: Obrońcy wolności mediów pilnie potrzebni 08.03.06, 16:16
      GAuden albo Stasiński juz protestowali, bodaj w którejś Loży Prasowej;)
      Skąd skubańcy wiedzieli???
      • ksiaze-ciemnogrodu Re: Obrońcy wolności mediów pilnie potrzebni 08.03.06, 16:26
        a.adas napisał:

> GAuden albo Stasiński juz protestowali, bodaj w którejś Loży Prasowej;)

- no prosze loża (masońska?)...a więc wszystko jasne...
        • mirmat1 Gauden protestowal przeciw skazaniu TV Trwam ? 08.03.06, 19:57
          ksiaze-ciemnogrodu napisał:

> a.adas napisał:
          > > > GAuden albo Stasiński juz protestowali, bodaj w którejś Loży Prasowej;)
          >
          > - no prosze loża (masońska?)...a więc wszystko jasne...
          Mirmat: Jak w Dziadach - cicho wszedzie, glucho wszedzie.....kiedy "sedzina"
          skazywala TV Trwam za pokazywanie dokumentu filmowego o "Owsiakowskich"
          orgietkach na "Przystanku Woodstock". "Wolne media" nabieraja wode w usta i
          zacieraja rece, kiedy mafia sedziowska niszczy konkurencje....Co to bedzie, co
          to bedzie....
    • cimoszenka Obrońcy wolności mediów pilnie potrzebni 08.03.06, 16:17
      Na łżePis zawsze można liczyć:)
    • indris Wnioskodawcy do TK pilnie potrzebni 08.03.06, 16:21
      Konstytucja RP stanowi:

Art. 54.
      ............................................
      2. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy
      są zakazane.

Zakaz sądu jest więc wydany w oparciu o prawo sprzeczne z Konstytucją.
      Uprawniony wnioskodawca powinien więc to prawo zaskarżyć do Trybunału
      Konstytucyjnego.
      • sawa.com Re: Wnioskodawcy do TK pilnie potrzebni 08.03.06, 16:34
        Myślę, ze wyrok nie jest prawomocny i nalezy go zaskarżyć do drugiej instancji
        czyli złożyć apelację. Skargę konstytucyjna składa sie po wyczerpaniu toku
        instancyjnego.
        Oczywiście Sąd złamał prawo. Nie można stosować cenzury prewencyjnej - tak jak
        o tym pisze indris.

Zdaje się że nasi sędziowie muszą brać korepetycje z prawa. Wyraźnie są
        niedouczeni!
        • kataryna.kataryna Re: Wnioskodawcy do TK pilnie potrzebni 08.03.06, 16:40
          sawa.com napisała:

> Myślę, ze wyrok nie jest prawomocny i nalezy go zaskarżyć do drugiej
          instancji
          > czyli złożyć apelację. Skargę konstytucyjna składa sie po wyczerpaniu toku
          > instancyjnego.
          > Oczywiście Sąd złamał prawo. Nie można stosować cenzury prewencyjnej - tak
          jak
          > o tym pisze indris.
          >
          > Zdaje się że nasi sędziowie muszą brać korepetycje z prawa. Wyraźnie są
          > niedouczeni!

Nie niedouczeni tylko niezawiśli :)

A decyzja jest skandaliczna, co by było gdyby każdy mógł zablokować teksty o
          sobie? Dzisiaj ks. Drozdek, jutro minister Wasserman, pojutrze Rydzyk bo
          dlaczego nie? Najgorsze, że to nie pierwszy taki wyrok a przykład filmu Dederki
          pokazuje, że można zakazać na zawsze. Mam nadzieję, że tym razem dziennikarze
          podniosą krzyk bo jest o co.
          • zalogowany.franek Re: Wnioskodawcy do TK pilnie potrzebni 08.03.06, 16:44
            Można powiedzieć, że sąd płynie z prądem. Przecież to chyba właśnie z Tygodnikiem Podhalańskim
            toczyli boje lokalni działacze PiS, rozwieszając banery w rodzaju "Tygodnik Podhalański kłamie!"
            Zmasowany atak przypuścili chyba właśnie z okazji artykułu o tym księdzu.
            • kataryna.kataryna Re: Wnioskodawcy do TK pilnie potrzebni 08.03.06, 16:51
              zalogowany.franek napisał:

> Można powiedzieć, że sąd płynie z prądem. Przecież to chyba właśnie z
              Tygodniki
              > em Podhalańskim
              > toczyli boje lokalni działacze PiS, rozwieszając banery w rodzaju "Tygodnik
              Pod
              > halański kłamie!"
              > Zmasowany atak przypuścili chyba właśnie z okazji artykułu o tym księdzu.

Dowodzisz właśnie, że Ziobro miał rację mówiąc o zgniliźnie w środowisku
              sędziowskim.
              • zalogowany.franek Re: Wnioskodawcy do TK pilnie potrzebni 08.03.06, 16:54
                Bardzo możliwe. Bardzo możliwe, że jak wielu dziennikarzy (przykładem TVP), tak i sędziowie umieją się
                ustawić z wiatrem. Nie wiem, kompletnie nie znam tego środowiska. Problem w tym, że - jeśli tak jest -
                jeszcze silniejsze podporządkowanie ich ministrowi sprawiedliwości w żadnym razie sytuacji nie poprawi.
                • kataryna.kataryna Re: Wnioskodawcy do TK pilnie potrzebni 08.03.06, 16:58

> Bardzo możliwe. Bardzo możliwe, że jak wielu dziennikarzy (przykładem TVP),
                  tak
                  > i sędziowie umieją się
                  > ustawić z wiatrem. Nie wiem, kompletnie nie znam tego środowiska.

Co nie przeszkadza Ci wysnuwać daleko idących wniosków :) Które zresztą
                  podzielam bo zgadzam się z Ziobro w bardzo krytycznej ocenie stanu sądownictwa.
                  Ty się chyba też podświadomie zgadzasz skoro uważasz, że wyrok był motywowany
                  politycznie.

O telewizji Dworaka i Grzywaczewskiego nawet nie chce mi się mówić bo to jest
                  rozpacz. Ktoś kto nie umie, albo co gorsza nie chce, oprzeć się naciskom i
                  zgaduje życzenia polityków nawet jeśli ci ich nie wypowiadają, nie powinien być
                  dziennikarzem, a co dopiero szefować mediom.
                  • zalogowany.franek Re: Wnioskodawcy do TK pilnie potrzebni 08.03.06, 17:15
                    kataryna.kataryna napisała:

> Co nie przeszkadza Ci wysnuwać daleko idących wniosków :) Które zresztą
                    > podzielam bo zgadzam się z Ziobro w bardzo krytycznej ocenie stanu sądownictwa.
                    >
                    > Ty się chyba też podświadomie zgadzasz skoro uważasz, że wyrok był motywowany
                    > politycznie.
                    >

Ja tam nic nie uważam, jedynie głośno się zastanawiam :) Atmosferę w kraju pewni bliźniacy stworzyli
                    taką, że różne rzeczy ludziom mogą przyjść do głowy.

> O telewizji Dworaka i Grzywaczewskiego nawet nie chce mi się mówić bo to jest
                    > rozpacz. Ktoś kto nie umie, albo co gorsza nie chce, oprzeć się naciskom i
                    > zgaduje życzenia polityków nawet jeśli ci ich nie wypowiadają, nie powinien być
                    >
                    > dziennikarzem, a co dopiero szefować mediom.

Miło, że - po raz pierwszy od niepamiętnych czasów - w czymś się zgadzamy :)
                    Najgorsze jest to, że żadne naciski na ogół potrzebne nie są. Sami wyczuwają, skąd wieje wiatr. Tak
                    chyba jest w TVP, tak mogło być i przy tym wyroku. Problem jest taki, że rozwiązania proponowane
                    przez PiS nic nie przyniosą. Jedyną drogą do zmiany sytuacji jest odpolitycznienie tych instytucji.
                    Silniejsze podporządkowanie ich ministrowi czy Prezesowi tylko pogorszy sprawę.
                    • kataryna.kataryna Re: Wnioskodawcy do TK pilnie potrzebni 08.03.06, 17:19

> kataryna.kataryna napisała:
                      >
                      > > Co nie przeszkadza Ci wysnuwać daleko idących wniosków :) Które zresztą
                      > > podzielam bo zgadzam się z Ziobro w bardzo krytycznej ocenie stanu sądown
                      > ictwa.
                      > >
                      > > Ty się chyba też podświadomie zgadzasz skoro uważasz, że wyrok był motywo
                      > wany
                      > > politycznie.
                      > >
                      >
                      > Ja tam nic nie uważam, jedynie głośno się zastanawiam :) Atmosferę w kraju
                      pewn
                      > i bliźniacy stworzyli
                      > taką, że różne rzeczy ludziom mogą przyjść do głowy.

Jeśli przychodzą to znaczy, że się ludzie nie nadają do swojej roboty. Wczoraj
                      słuzyli SLD, dzisiaj chcą służyć PiSowi a mają służyć nam. W kwestii zaś
                      atmosfery to nie podzielam opinii, że bliźniacy robią coś czego nie robili
                      poprzednicy, śmiem nawet twierdzić, że im baaardzo do poprzedników daleko.

> > O telewizji Dworaka i Grzywaczewskiego nawet nie chce mi się mówić bo to
                      > jest
                      > > rozpacz. Ktoś kto nie umie, albo co gorsza nie chce, oprzeć się naciskom
                      > i
                      > > zgaduje życzenia polityków nawet jeśli ci ich nie wypowiadają, nie powini
                      > en być
                      > >
                      > > dziennikarzem, a co dopiero szefować mediom.
                      >
                      > Miło, że - po raz pierwszy od niepamiętnych czasów - w czymś się zgadzamy :)
                      > Najgorsze jest to, że żadne naciski na ogół potrzebne nie są. Sami wyczuwają,
                      s
                      > kąd wieje wiatr. Tak
                      > chyba jest w TVP, tak mogło być i przy tym wyroku.

Jeśli ktoś jest podatny na naciski a nawet ich nie potrzebuje to jest tyle
                      pięknych zawodów. Nie trzeba być sędzią czy szefem telewizji.

• sawa.com Re: Wnioskodawcy do TK pilnie potrzebni 08.03.06, 16:54
                To wszystko jednak znaczy, ze w środowisku sędziowski nie tylko kiepsko jest z
                morale... ale i poziom intelektualny jest niski. Niskich lotów mamy sędziów.
                Tak dawać się wodzić za nos okolicznościom i politykom.
          • trouble_maker Re: Mam nadzieję, że tym razem 08.03.06, 16:45
            Niby dlaczego dopiero "tym razem" ? Juz przykład Dederki jest skandaliczny -
            krzyk powinien rozbrzmiewać od lat nieustannie.

Sęk nie w tym, że Pan Prezes stawia złe diagnozy (to przyznaje - tak jak dziś w
            TOK-u - nawet Żakowski); on daje tylko kuriozalne recepty.
            • sawa.com Re: Mam nadzieję, że tym razem 08.03.06, 16:51
              trouble_maker napisał:

> Niby dlaczego dopiero "tym razem" ? Juz przykład Dederki jest skandaliczny -
              > krzyk powinien rozbrzmiewać od lat nieustannie.
              >
              > Sęk nie w tym, że Pan Prezes stawia złe diagnozy (to przyznaje - tak jak dziś
              w
              >
              > TOK-u - nawet Żakowski); on daje tylko kuriozalne recepty.

Prezesów jest wielu. O którym mówisz?
              • trouble_maker Re: Prezesów jest wielu 08.03.06, 16:53
                Ale PAN PREZES jest tylko jeden ! ;-DD
                • zalogowany.franek Re: Prezesów jest wielu 08.03.06, 16:55
                  :-)))
          • maksimum Re: Wnioskodawcy do TK pilnie potrzebni NO TAK!!! 08.03.06, 17:41

> sawa.com napisała:
            >
            > > Myślę, ze wyrok nie jest prawomocny i nalezy go zaskarżyć do drugiej
            > instancji
            > > czyli złożyć apelację. Skargę konstytucyjna składa sie po wyczerpaniu toku
            > > instancyjnego.
            > > Oczywiście Sąd złamał prawo. Nie można stosować cenzury prewencyjnej - tak
            > jak o tym pisze indris.
            > >
            > > Zdaje się że nasi sędziowie muszą brać korepetycje z prawa. Wyraźnie są
            > > niedouczeni!
            >
            >
            >
            >
            > Nie niedouczeni tylko niezawiśli :)
            >
            > A decyzja jest skandaliczna, co by było gdyby każdy mógł zablokować teksty o
            > sobie?

Ja to Cie lubie kataryna za ten zab i chec walki.
            Sady sa rzeczywiscie nizawisle i dziennikarze musza sie do decyzji sadu
            zastosowac.
            Najwidoczniej ta szmatlawa gazecina przedstawiala sprawe jednostronnie.
            Ja wiem,ze Ty i tobie podobni redaktorzy lubia wsadzic palec w g..... lub
            mrowisko i zabaczyc jakie beda tego efekty.
            Gazecina czy redaktorzyna ma podawac wypowiedzi obu stron,a czytelnicy sa od
            oceniania sytuacji.
            Najwidoczniej gazecina zrobila jednostronna nagonke,jak to mialo miejsce za
            komuny,a ze Polak laknie sensacji i propagande ma wyssana z mlekiem matki,nie
            bardzo kuma jak powinna wygladac praca redaktorow i gazet.

> Dzisiaj ks. Drozdek, jutro minister Wasserman, pojutrze Rydzyk bo
            > dlaczego nie? Najgorsze, że to nie pierwszy taki wyrok a przykład filmu
            >Dederki
            > pokazuje, że można zakazać na zawsze. Mam nadzieję, że tym razem dziennikarze
            > podniosą krzyk bo jest o co.

Tak,oczywiscie!
            Ja tez podniose krzyk,jak beda na tym forum TYLKO negatywne wpisy na Twoj
            temat.
            • my.uczennice.vii.liceum Re: Wnioskodawcy do TK pilnie potrzebni NO TAK!!! 08.03.06, 18:34
              Tygodnik Podhalanski opublikowal dokumenty z IPN.
              www.tygodnikpodhalanski.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=2235
              Do tego mial prawo. Czy bylo cos wiecej w wydaniu papierowym mozemy sie tylko domyslac.
              • my.uczennice.vii.liceum Sprawa na marginesie 08.03.06, 20:01
                Jezeli ujawnianie TW idzie tak jak idzie, w tempie jeden na miesiac,
                to bardzo latwo przygotowac prowokacje, mistyfikacje itd.

Gdyby ujawnic ich rownoczesnie, to masa spraw sama wyznaczylaby ich
                hierarchie, ciezar i znaczenie.
                Ujawnic, rzecz jasna po dekomunizacji, by nie wpasc w smutna parodie,
                czy igrzyska dla przyglupow.
    • trouble_maker [...] 08.03.06, 16:23
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • www.nasznocnik.pl Brawo moderator - udało Ci się... 08.03.06, 16:32
        ...dziś mnie rozbawić ; tak dla formalności - "o, motyla noga" będzie
        cenzuralna ?... ;-)

P.S. A kataryna robi się coraz bardziej żałosna - nic na to nie poradzę.
    • czyste.dobro oto oni 08.03.06, 16:41

> Ale obawiam się, że w tej sprawie dziennikarze się w klatkach
      > nie będą zamykać.

a ja wierzę, że w klatce zamkną się: Gargas, Skwieciński, Janke, Karniowscy,
      Zaremba, Latkowski, Pospieszalski, Rybiński, Wildstein, Sakowska, Kwieciński,
      łysiak, Semka, Michalkiewicz, Lisiewicz, ...
      • sawa.com Norwid dla środowiska sędziów podhalańskich i dla 08.03.06, 17:04
        otuchy dziennikarzom Tygodnika Podhalańskiego.

"Nie trzeba kłaniać się Okolicznościom,
        a Prawdom kazać, by za drzwiami stały."
      • ave_duce Re: oto oni - wiara czyni cuda!:))) 08.03.06, 17:07
        czyste.dobro napisał:

>
        > > Ale obawiam się, że w tej sprawie dziennikarze się w klatkach
        > > nie będą zamykać.
        >
        > a ja wierzę, że w klatce zamkną się: Gargas, Skwieciński, Janke, Karniowscy,
        > Zaremba, Latkowski, Pospieszalski, Rybiński, Wildstein, Sakowska, Kwieciński,
        > łysiak, Semka, Michalkiewicz, Lisiewicz, ...
        • sawa.com Jest to cenzura prewencyjna czystej wody... 08.03.06, 18:02
          Okazuje się, ze nawet jeszcze nie było rozprawy. A cała heca jest oparta na
          kodeksie postępowania cywilnego, który oczywiście jest aktem niższej rangi. I
          właściwie sa tu przepisy Konstytucji. Właściwością Polskiej Konstytucji jest
          to, ze jej przepisy mozna stosować bezpośrednio.

Link do Tygodnika Podhalańskiego.

www.tygodnikpodhalanski.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=2306
          • maksimum Re: Jest to cenzura prewencyjna czystej wody... 08.03.06, 18:21
            A nie zastanowilas sie dlaczego cenzura dotyczy nie TYLKO jednej gazety,ale
            TYLKO jednego tematu poruszanego w tej gazecie?
            • sawa.com Re: Jest to cenzura prewencyjna czystej wody... 08.03.06, 19:56
              maksimum napisał:

> A nie zastanowilas sie dlaczego cenzura dotyczy nie TYLKO jednej gazety,ale
              > TYLKO jednego tematu poruszanego w tej gazecie?

Nie zastanawiałam sie. Bo nie o to mi chodzi. Chodzi o bezprawny zakaz
              informowania obywateli. Zresztą jak sie dowiedziałam z TP i serwisów
              wieczornych, informacja ma oparcie w dokumentach IPN.
              Taki zakaz jest bezprawny. Tygodnik powinien go zignorować. Oczywiście po
              uprzedniej jeszcze weryfikacji wskazanych tu artykułów Konstytucji.
        • maksimum Czy ja musze az z Hameryki wam takie sprawy rozjas 08.03.06, 18:08

> "Sąd zakazał "Tygodnikowi Podhalańskiemu" dalszych publikacji na temat
          > domniemanej współpracy ks. Drozdka z SB"

I bardzo dobrze zrobil i zaden inny sad tej decyzji nie obali.
          Redaktorzyny w tym szmatlawcu powinni RELACJONOWAC sprawe sadowa,a nie robic
          nagonke na jedna ze stron sprawy sadowej.
          Poza tym decyzja sadowa dotyczy TYLKO jednej gazeciny,a nie wszystkich mediow w
          Polsce.
          To jest takie danie po lapach tym najglupszym,zeby inni mogli sie zreflektowac.

> Co na to środowisko dziennikarskie?

Srodowisko bedzie myslec i wyciagac wnioski jak tu relacjonowac a nie robic
          nagonek w stylu komunistycznym.

> To jest zagrożenie dla wolności mediów.

TYLKO jedna gazecina zostala ukarana przez sad moja Kasiu droga i nie rob z
          tego paniki.

> Dzisiaj ks. Drozdek, jutro kolejni będą z pomocą sądu blokować artykuły w
          > swojej sprawie. Ale obawiam się, że w tej sprawie dziennikarze się w klatkach
          > nie będą zamykać.

Bo to nie gazecina ma wydawac wyrok w sprawie sadowej lecz sad,a gazecina ma
          tylko zdac z tego relacje.

> wiadomosci.onet.pl/1274585,11,item.html

P.S. Czy moglbym prosic admina o wyroznienie tego watka,bo Kasia tak rzadko
          pisze na forum a sprawa jest tak wazna by warto by wszyscy wyrazili zdanie na
          ten temat.
          No i prominenci typu pan Franek i indris juz nadali ton dyskusji,wiec bedzie
          bardzo ciekawie.

• p.smerf Re: Czy ja musze az z Hameryki wam takie sprawy r 08.03.06, 19:49
            > Redaktorzyny w tym szmatlawcu powinni RELACJONOWAC sprawe sadowa,a nie robic
            > nagonke na jedna ze stron sprawy sadowej.

Czyżby mnie już tak dokładnie pamięć zawodziła? Wydaje mi się, że nie tak znowu
            dawno nie oburzałeś się na "gazeciny" za to że robiły nagonkę (nie powiem na
            kogo), zamiast relacjonować sprawę sądową.
    • frau_blada Takie mamy sady, niestety. 08.03.06, 18:35

• leszek.sopot Re: Obrońcy wolności mediów pilnie potrzebni 08.03.06, 19:34

> Co na to środowisko dziennikarskie? To jest zagrożenie dla wolności mediów.
      > Dzisiaj ks. Drozdek, jutro kolejni będą z pomocą sądu blokować artykuły w
      > swojej sprawie. Ale obawiam się, że w tej sprawie dziennikarze się w klatkach
      > nie będą zamykać.

Uważasz, że dlatego bo mamy do czynienie z "lobby antylustracyjnym" czy też
      dlatego, że przeciwko "Tygodnikowi" jest PiS?
      • kataryna.kataryna Re: Obrońcy wolności mediów pilnie potrzebni 08.03.06, 20:13
        leszek.sopot napisał:

>
        > > Co na to środowisko dziennikarskie? To jest zagrożenie dla wolności medió
        > w.
        > > Dzisiaj ks. Drozdek, jutro kolejni będą z pomocą sądu blokować artykuły w
        >
        > > swojej sprawie. Ale obawiam się, że w tej sprawie dziennikarze się w klat
        > kach
        > > nie będą zamykać.
        >
        > Uważasz, że dlatego bo mamy do czynienie z "lobby antylustracyjnym" czy też
        > dlatego, że przeciwko "Tygodnikowi" jest PiS?

Dlatego, że wyczulenie na zagrożenia dla wolności mediów jest bardzo wybiórcze
        a ta sprawa mało spektakularna.
    • b.krakus czy taki Lew Rywin… 08.03.06, 20:23
      mógłby zwrócić się do sądu o to samo – przynajmniej do czasu rozprawy lub
      ostatecznego wyroku?

no i jak się takie zakazy mają do prac (publicznych przecież) komisji
      śledczych, tak ochoczo ostatnio lansowanych?
    • pkt4a Re: Obrońcy wolności mediów pilnie potrzebni 08.03.06, 20:31
      "ewa" pokrzywdzona ,buahaha . nie dostała gratyfikacji za ostatnie dwa miesiące
      czy co.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka