Dodaj do ulubionych

"Jerzy"-co jest z toba???

IP: *.ipt.aol.com 30.12.02, 18:45
Czyzbys nie potrafil udzielic prostej odpowiedzi na proste przeciez pytanie???
Ponawiam wiec watek,aby nie zaciemniac sprawy mnogoscia wypowiedzi i
glupawych komentarzy "kola..cos tam"(ktorych jak zwykle i tak nie czytam-wiec
niepotrzebnie sie dupek wysila)

------------------------------------------------------------------------------
--
Jak zdazylem zauwazyc jestes zawzietym "bojownikiem Jeszu chrystusowicza"-
ciekaw jestem,jak wobec tego wyjasnisz nastepujacy fragment ewangelii,ktory
jak zauwazylem skrupulatnie pomijany jest przez wszystkich zaklinaczy
-cos mi sie tu nie zgadza,ale ciekaw niezmiernie jestem TWEGO komentarza

"A oto kobieta kananejska, wyszedlszy z tamtych okolic, wolala: Ulituj sie
nade mna, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciezko dreczona przez zlego
ducha. (23) Lecz On nie odezwal sie do niej ani slowem. Na to podeszli Jego
uczniowie i prosili Go: Odpraw ja, bo krzyczy za nami! (24) Lecz On
odpowiedzial: Jestem poslany tylko do owiec, które poginely z domu Izraela.
(25) A ona przyszla, upadla przed Nim i prosila: Panie, dopomóz mi! (26) On
jednak odparl: Niedobrze jest zabrac chleb dzieciom a rzucic psom."

Do dziela wiec "Jerzy" wytocz artylerie swej argumentacji,rozgrzej silniki
inelektu,zajmij pozycje najdogodniejsza do ataku i udziel wreszcie odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • czyzunia Re: 'Jerzy'-co jest z toba??? 30.12.02, 20:12
      a widziałeś kiedy, żeby na niewygodne pytania te bibliowicze odpowiadali.pa
    • Gość: JHWH Re: 'Jerzy'-co jest z toba??? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 30.12.02, 20:44
      Gość portalu: Kraken napisał(a):

> Jak zdazylem zauwazyc jestes zawzietym "bojownikiem Jeszu chrystusowicza"-
      > ciekaw jestem,jak wobec tego wyjasnisz nastepujacy fragment ewangelii,ktory
      > jak zauwazylem skrupulatnie pomijany jest przez wszystkich zaklinaczy
      > -cos mi sie tu nie zgadza,ale ciekaw niezmiernie jestem TWEGO komentarza
      >
      >
      > "A oto kobieta kananejska, wyszedlszy z tamtych okolic, wolala: Ulituj sie
      > nade mna, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciezko dreczona przez zlego
      > ducha. (23) Lecz On nie odezwal sie do niej ani slowem. Na to podeszli Jego
      > uczniowie i prosili Go: Odpraw ja, bo krzyczy za nami! (24) Lecz On
      > odpowiedzial: Jestem poslany tylko do owiec, które poginely z domu Izraela.
      > (25) A ona przyszla, upadla przed Nim i prosila: Panie, dopomóz mi! (26) On
      > jednak odparl: Niedobrze jest zabrac chleb dzieciom a rzucic psom."
      >

27 Ona zaś rzekła: Tak, Panie, ale i szczenięta jedzą okruchy, które spadają ze stołu panów ich.
      28 Wtedy Jezus, odpowiadając, rzekł do niej: Niewiasto, wielka jest wiara twoja; niechaj ci się stanie, jak chcesz. I uleczona została jej córka od tej godziny...
      *
      Izajasz 45:11 Tak mówi Pan, Święty Izraelski, i jego Stwórca: Jak śmiecie żądać ode mnie wyjaśnienia co do moich dzieci albo dawać mi rozkazy co do dzieła moich rąk?

• douglasmclloyd Kraken zomowski manipulator 30.12.02, 20:50
        Gość portalu: JHWH napisał(a):

> Gość portalu: Kraken napisał(a):
        >
        > > Jak zdazylem zauwazyc jestes zawzietym "bojownikiem Jeszu chrystusowicza"-
        > > ciekaw jestem,jak wobec tego wyjasnisz nastepujacy fragment ewangelii,ktor
        > y
        > > jak zauwazylem skrupulatnie pomijany jest przez wszystkich zaklinaczy
        > > -cos mi sie tu nie zgadza,ale ciekaw niezmiernie jestem TWEGO komentarza
        > >
        > >
        > > "A oto kobieta kananejska, wyszedlszy z tamtych okolic, wolala: Ulituj sie
        >
        > > nade mna, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciezko dreczona przez zlego
        > > ducha. (23) Lecz On nie odezwal sie do niej ani slowem. Na to podeszli Jeg
        > o
        > > uczniowie i prosili Go: Odpraw ja, bo krzyczy za nami! (24) Lecz On
        > > odpowiedzial: Jestem poslany tylko do owiec, które poginely z domu Izraela
        > .
        > > (25) A ona przyszla, upadla przed Nim i prosila: Panie, dopomóz mi! (26) O
        > n
        > > jednak odparl: Niedobrze jest zabrac chleb dzieciom a rzucic psom."
        > >
        > *********************************************************
        >
        > 27 Ona zaś rzekła: Tak, Panie, ale i szczenięta jedzą okruchy, które spadają
        z
        > e stołu panów ich.
        > 28 Wtedy Jezus, odpowiadając, rzekł do niej: Niewiasto, wielka jest wiara
        twoj
        > a; niechaj ci się stanie, jak chcesz. I uleczona została jej córka od tej
        godzi
        > ny...
        > *
        >
        Izajas
        > z 45:11 Tak mówi Pan, Święty Izraelski, i jego Stwórca: Jak śmiecie żądać
        ode
        > mnie wyjaśnienia co do moich dzieci albo dawać mi rozkazy co do dzieła moich
        r
        > ąk?
        >

Znowu poniósł sromotną porażkę. Że mu się to ciągłe przegrywanie nie znudzi? No
        ale cóż, jak sam napisał, uparł się.
      • Gość: Palnick Re: 'Jerzy'-co jest z toba??? Kraken nie przegrał IP: *.stenaline.com 30.12.02, 22:17
        Gość portalu: JHWH napisał(a):

Gość portalu: Kraken napisał(a):

Jak zdazylem zauwazyc jestes zawzietym "bojownikiem Jeszu chrystusowicza"-
        ciekaw jestem,jak wobec tego wyjasnisz nastepujacy fragment ewangelii,ktory
        jak zauwazylem skrupulatnie pomijany jest przez wszystkich zaklinaczy-cos mi
        sie tu nie zgadza,ale ciekaw niezmiernie jestem TWEGO komentarza

"A oto kobieta kananejska, wyszedlszy z tamtych okolic, wolala: Ulituj sie
        nade mna, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciezko dreczona przez zlego
        ducha. (23) Lecz On nie odezwal sie do niej ani slowem. Na to podeszli Jego
        uczniowie i prosili Go: Odpraw ja, bo krzyczy za nami! (24) Lecz On
        odpowiedzial: Jestem poslany tylko do owiec, które poginely z domu Izraela.
        (25) A ona przyszla, upadla przed Nim i prosila: Panie, dopomóz mi! (26) On
        jednak odparl: Niedobrze jest zabrac chleb dzieciom a rzucic psom."

27 Ona zaś rzekła: Tak, Panie, ale i szczenięta jedzą okruchy, które spadają
        ze stołu panów ich.
        28 Wtedy Jezus, odpowiadając, rzekł do niej: Niewiasto, wielka jest wiara
        twoja; niechaj ci się stanie, jak chcesz. I uleczona została jej córka od tej
        godziny...
        *

Izajas
        z 45:11 Tak mówi Pan, Święty Izraelski, i jego Stwórca: Jak śmiecie żądać ode
        mnie wyjaśnienia co do moich dzieci albo dawać mi rozkazy co do dzieła moich
        rąk?

=====================================================

Krakenowi chodziło o wypowiedź Jezusa zaprzeczajaca spekulacjom o tym, że już
        on a nie dopiero Paweł przekształcił swój nurt religijny w religię powszechną.
        Ta wypowiedź tu jest: "Jestem posłany tylko do owiec, które poginęły z domu
        Izraela". Jezus w innym miejscu mówi też, że nie przyszedł likwidowac zakonu
        (ST) a tylko go przybliżyć ludziom i nieść "dobrą nowinę". Był prawowiernym
        Żydem a nie kosmopolitą.
        Kontynuowanie zapisu NT przez JHWH nie zaprzecza tej wypowiedzi. Co więcej
        niejako ją potwierdza. Kobieta poniżywszy się wobec Jezusa uzyskała pomoc dla
        swojego "szczeniaka" dzięki kaprysowi Jezusa, przedstawiciela narodu
        wybranego. Niejasne jest tylko dlaczego akt poniżenia nazwał "wielką wiarą"?
        Jezus zademonstrował tu niską wrażliwość na ludzkie nieszczęście, skrajny
        nacjonalizm, poczucie własnej wyższości. Pomógł z kaprysu a nie potrzeby serca.
        Również do końca uważał tę kobietę za godną pogardy.
        Widać tu, że traktował nie-Żydów na równi ze zwierzętami. Czy niósłby
        swoja "dobrą nowinę" miedzy psy? Nie sadzę.
        Miły facet, prawda.
        • Gość: PULS Re: 'Jerzy'-co jest z toba??? Kraken nie przegrał IP: *.tnt81.chi5.da.uu.net 31.12.02, 04:42
          Gość portalu: Palnick napisał(a):

> Gość portalu: JHWH napisał(a):
          >
          >
          > jak zauwazylem skrupulatnie pomijany jest przez wszystkich zaklinaczy-cos mi
          > sie tu nie zgadza,ale ciekaw niezmiernie jestem TWEGO komentarza
          >
          >
          >
          > ze stołu panów ich.
          > twoja; niechaj ci się stanie, jak chcesz. I uleczona została jej córka od tej
          > godziny...
          > *
          >
          > Izajas
          ode
          > rąk?
          >
          > =====================================================
          >
          > Krakenowi chodziło o wypowiedź Jezusa zaprzeczajaca spekulacjom o tym, że już
          > on a nie dopiero Paweł przekształcił swój nurt religijny w religię powszechną.
          > Ta wypowiedź tu jest: "Jestem posłany tylko do owiec, które poginęły z domu
          > Izraela". Jezus w innym miejscu mówi też, że nie przyszedł likwidowac zakonu
          > (ST) a tylko go przybliżyć ludziom i nieść "dobrą nowinę". Był prawowiernym
          > Żydem a nie kosmopolitą.
          > Kontynuowanie zapisu NT przez JHWH nie zaprzecza tej wypowiedzi. Co więcej
          > niejako ją potwierdza. Kobieta poniżywszy się wobec Jezusa uzyskała pomoc dla
          > swojego "szczeniaka" dzięki kaprysowi Jezusa, przedstawiciela narodu
          > wybranego. Niejasne jest tylko dlaczego akt poniżenia nazwał "wielką wiarą"?
          > Jezus zademonstrował tu niską wrażliwość na ludzkie nieszczęście, skrajny
          > nacjonalizm, poczucie własnej wyższości. Pomógł z kaprysu a nie potrzeby
          serca.
          >
          > Również do końca uważał tę kobietę za godną pogardy.
          > Widać tu, że traktował nie-Żydów na równi ze zwierzętami. Czy niósłby
          > swoja "dobrą nowinę" miedzy psy? Nie sadzę.
          > Miły facet, prawda.

P.Ale dzieki Jerzemu mozemy sie dowiedziec ze Jeszu tez chcial gojom
          i innym zwierzetom pomoc tylko nie zdazyl juz.Dlatego Jerzy tu jest aby nauke
          Jeszowa dalej kontynuowac i dlatego Jerzy sie czuje potrzebny gojom,psom i
          innym szczenietom.Indoktrynacje u Cyganow dostaje jako premie(niezla kasa) za
          dobre podkablowanie np.Kagana do admina.Za to ze mnie i Krakena nie moze
          jeszcze zabanowac Jerzy przechodzi kwarantanne dopingujaca:trzy dni bez picia i
          jedzenia,dlatego go widzimy tutaj coraz rzadziej.
          • Gość: Est. Re: 'Jerzy'-co jest z toba? IP: proxy / *.gennet.ee 31.12.02, 04:46
            Skad czerpiesz swe dochody?
            • Gość: PULS Re: 'Jerzy'-co jest z toba? IP: *.tnt81.chi5.da.uu.net 31.12.02, 04:56
              Gość portalu: Est. napisał(a):

> Skad czerpiesz swe dochody?

P.Jerzy czy to prawda ze z religianstwa mozna calkiem
              niezle zyc?.Nie odpowiadzasz na pytania cytaty z bibli
              to ja ponawiam tez moje koronne pytanie.Z czego ty czerpiesz
              dochody przeciez twoich bredni juz chyba nikt nie kupuje?
              A moze sie myle?.Sa jeszcze ludy gminu ciemnego?
              • Gość: Est. Jerzy podszywa sie pod Kagana! IP: proxy / *.gennet.ee 31.12.02, 08:17
                Gość portalu: PULS napisał(a):
                Jerzy czy to prawda ze z religianstwa mozna calkiem
                niezle zyc?.Nie odpowiadzasz na pytania cytaty z bibli
                to ja ponawiam tez moje koronne pytanie.Z czego ty czerpiesz
                dochody przeciez twoich bredni juz chyba nikt nie kupuje?
                A moze sie myle?.Sa jeszcze ludy gminu ciemnego?
                E: Jerzy zyje tez z donoszenia na Kagana. A ostatnio sie tez
                zaczal podszywac pod Kagana:
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=4104133
        • Gość: stefan Palnick IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.12.02, 08:44

> on a nie dopiero Paweł przekształcił swój nurt religijny w religię powszechną.
          > nacjonalizm, poczucie własnej wyższości. Pomógł z kaprysu a nie potrzeby serca.
          >
          > Miły facet, prawda.

***************************************************************************
          Drogi Palnik, nie wiem o co chodziło Krakenowi i tobie,
          wiem jedno, swoje tezy usiłujecie udowadniać na siłę.
          Jak zapewne słyszałeś kluczową rolę w przesłaniu Jezusa Chrystusa ma kwestia wiary, to ona pozwala osiągnąć zbawienie każdemu, niezależnie od pochodzenia.

Jan 1.11-13 Na świecie był i świat przezeń powstał, lecz świat go nie poznał. Do swej własności przyszedł, ale swoi go nie przyjęli. Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego, którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga.

Jan 3.16 Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny.
          (zwróć uwagę na słowo KAŻDY)

Tak więc wiara jest przepustką do zbawienia, widzimy ją jak działa w przypadku wspomnianej przez ciebie kobiety : ? Wtedy Jezus, odpowiadając, rzekł do niej: Niewiasto, wielka jest wiara twoja; niechaj ci się stanie, jak chcesz?
          Nie kaprys a wierność swojemu słowu spowodował uzdrowienie.
          Podobnie u Łukasza czytamy o uzdrowieniu sługi setnika : ? I Jezus poszedł z nimi. A gdy już był niedaleko domu, setnik posłał przyjaciół i kazał mu powiedzieć: Panie, nie trudź się, nie jestem bowiem godzien, abyś wszedł pod dach mój. Dlatego i samego siebie nie uważałem za godnego, by przyjść do ciebie; lecz powiedz słowo, a będzie uzdrowiony sługa mój. Bo i ja jestem człowiekiem podległym władzy, mającym pod sobą żołnierzy; i mówię temu: Idź, a idzie, a innemu: Przyjdź, a przychodzi, a słudze memu: Czyń to, a czyni. A gdy to Jezus usłyszał, zdziwił się i zwróciwszy się do towarzyszącego mu ludu, rzekł: Powiadam wam, nawet w Izraelu tak wielkiej wiary nie znalazłem. A ci, którzy byli posłani, po powrocie do domu zastali sługę zdrowym.

Inne przykłady:

Mateusza 9:22 A Jezus, obróciwszy się i ujrzawszy ją, rzekł: Ufaj, córko, wiara twoja uzdrowiła cię. I od tej chwili niewiasta była uzdrowiona.

Mateusza 15:28 Wtedy Jezus, odpowiadając, rzekł do niej: Niewiasto, wielka jest wiara twoja; niechaj ci się stanie, jak chcesz. I uleczona została jej córka od tej godziny.

Marka 5:34 A On jej rzekł: Córko, wiara twoja uzdrowiła cię, idź w pokoju i bądź uleczona z dolegliwości swojej.

Marka 10:52 Tedy mu rzekł Jezus: Idź, wiara twoja uzdrowiła cię. I wnet odzyskał wzrok, i szedł za nim drogą.

Łukasza 7:50 I powiedział do kobiety: Wiara twoja zbawiła cię, idź w pokoju.

Łukasza 8:48 On zaś rzekł do niej: Córko, wiara twoja uzdrowiła cię, idź w pokoju.

Łukasza 17:19 I rzekł mu: Wstań, idź! Wiara twoja uzdrowiła cię.

Łukasza 18:42 A Jezus rzekł do niego: Przejrzyj! Wiara twoja uzdrowiła cię.

To garść przykładów, inną sprawą którą poruszasz jest wg ciebie hermetyczność Jego przesłania. Otóż czytamy :

Jan 4.39-41 I wielu Samarytan z tego miasta uwierzyło weń dzięki świadectwu niewiasty, która mówiła: Powiedział mi wszystko, co uczyniłam. Gdy więc Samarytanie przyszli do niego, prosili go, aby u nich pozostał; i pozostał tam dwa dni. I jeszcze więcej ich uwierzyło dzięki nauce jego.

Temat jest naprawdę obszerny, w odróżnieniu od Jerzego nie mam cierpliwości do zamykania zagadnień w zgrabną całość. Pokazałem jedynie kilka punktów podważających twoją argumentację, co z tym zrobisz nie moja rzecz.

• Gość: Est. Re: Palnick IP: proxy / *.gennet.ee 31.12.02, 09:00
            on a nie dopiero Paweł przekształcił swój nurt religijny w religię powszechną.
            Ta wypowiedź tu jest: "Jestem posłany tylko do owiec, które poginęły z domu
            Izraela". Jezus w innym miejscu mówi też, że nie przyszedł likwidowac zakonu
            (ST) a tylko go przybliżyć ludziom i nieść "dobrą nowinę". Był prawowiernym
            Żydem (OBRZEZANYM! - ESt.) a nie kosmopolitą.
            Kontynuowanie zapisu NT przez JHWH nie zaprzecza tej wypowiedzi. Co więcej
            niejako ją potwierdza. Kobieta poniżywszy się wobec Jezusa uzyskała pomoc
            dla swojego "szczeniaka" dzięki kaprysowi Jezusa, przedstawiciela narodu
            wybranego. Niejasne jest tylko dlaczego akt poniżenia nazwał "wielką wiarą"?
            Jezus zademonstrował tu niską wrażliwość na ludzkie nieszczęście, skrajny
            nacjonalizm, poczucie własnej wyższości. Pomógł z kaprysu a nie potrzeby
            serca. Również do końca uważał tę kobietę za godną pogardy.
            Widać tu, że traktował nie-Żydów na równi ze zwierzętami. Czy niósłby
            swoja "dobrą nowinę" miedzy psy? Nie sadzę.
            Miły facet, prawda.
            E: Na dodatek obrzezany (zgodnie z tradycja 1 stycznia)! ;)
            ***************************************************************************
            Gość portalu: stefan napisał(a): Drogi Palnik, nie wiem o co chodziło
            Krakenowi i tobie, wiem jedno, swoje tezy usiłujecie udowadniać na siłę.
            Jak zapewne słyszałeś kluczową rolę w przesłaniu Jezusa Chrystusa ma kwestia
            wiary, to ona pozwala osiągnąć zbawienie każdemu, niezależnie od pochodzenia.
            (...)
            E: I niezaleznie od zlych uczynkow, wystarczy tylko zmyc grzechy owa "krwia
            Jezusa" - patrz:
            www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=4111998
            S: Tak więc wiara jest przepustką do zbawienia, widzimy ją jak działa w
            przypadku wspomnianej przez ciebie kobiety : ? Wtedy Jezus, odpowiadając, rzekł
            do niej: Niewiasto, wielka jest wiara twoja; niechaj ci się stanie, jak chcesz?
            Nie kaprys a wierność swojemu słowu spowodował uzdrowienie.
            E: A jak by ona nie uwierzyla w Jezusa, a np. w Allacha, to by jej Jezus
            pomogl, czy nie?
            (...)
            S: Temat jest naprawdę obszerny, w odróżnieniu od Jerzego nie mam cierpliwości
            do zamykania zagadnień w zgrabną całość. Pokazałem jedynie kilka punktów
            podważających twoją argumentację, co z tym zrobisz nie moja rzecz.
            E: A co powiesz na:
            NOWY TESTAMENT
            Jezus powiedzial, ze przyszedl dzielic rodziny, kazal nienawidziec matki, i
            ojcow (Mateusz 10:35-37, Lukasz 12:51-53, 14:26), choc przedtem Jahwe nakazal
            szacunek dla rodzicow (Exodus 20;12).
            W Jan 2:15 jest opisane, jak Jezus wygonil wymieniaczy pieniedzy (dzis
            powiedzielibysmy pracownikow kantorow wymiany pieniedzy) z przedsionka
            swiatyni w Jeruzalem, choc owi ludzie byli tam potrzebni, albowiem kaplani nie
            przyjmowali pieniedzy rzymskich…
            W Marek 11:12-14, 20-21 Jezus przeklal drzewko figowe za to, ze nie rodzilo
            fig po sezonie…
            W Lukasz 12:47-48 Jezus poparl wyraznie niewolnictwo (takze: niewolnik moze
            byc zakatowany na smierc, oby nie za szybko - Exodus 21:20-21).
            W Mateusz 10:34 Jezus wyraznie powiedzial, ze nie przynosi z soba pokoju, a
            wojne (doslownie “miecz”), i ze przychodzi aby poroznic dzieci z rodzicami
            (wbrew Exodus 20:12)...
            W Lukasz 22:36 nakazal zas Jezus kupowanie broni tym, ktorzy jej jeszcze nie
            maja…
            STARY TESTAMENT: Kara smierci za takie drobne wykroczenia jak bycie
            nieposlusznym dzieckiem (Leviticus 20:9, Deuteronomy 21:18-21), a pozniej
            Jezus powiedzial, ze przyszedl dzielic rodziny, kazal nienawidziec matki, i
            ojcow (Mateusz 10:35-37, Lukasz 12:51-53, 14:26).
            Takze kara smierci za:
            Wizyte o wrozki (Leviticus 20:6, Deuteronomy 18:11),
            Wiara w innego Boga niz Jahwe (Exodus 22:20, Leviticus 24:10-23, Deuteronomy
            13:1-15 i wiele innych miejsc),
            Zbieranie patykow w szabat (Exodus 31:14-15, 35:2-3, Numbers 15:32-36),
            Jedzenie niekoszernego jedzenia (Exodus 12:15, 19, Leviticus 3:16-17 i inne
            miejsca),
            Wejscie do swiatyni bez niesienia na sobie dzwonkow (Exodus 28:34-35).
            Niewolnik moze byc zakatowany na smierc, oby nie za szybko (Exodus 21:20-21).
            “Oko za oko, zab za zab” (Exodus 21:23-25, Leviticus 24:20, Deuteronomy 19:21).
            Jehowa sam przyznal, ze jest Bogiem zazdrosnym, kazacym az do czwartego
            pokolenia za balwochwalstwo (Exodus 20:5). Jest on rowniez Bogiem-wojownikiem
            (Exodus 15;3, Isaiah 42:13, Hebrews 12:29) i wszystkopalacym ogniem (j.w.).
            Powiedzial On tez (Isaiah 45:7), ze z rowna latwoscia niesie on pokoj jak i
            zlo, On – Pan wszystkiego…
            W Exodus 15:3 jest tez wyraznie powiedziane, ze Pan jest wojownikiem.
            Bog (Jehowa) zabil miedzy innymi:
            - Mezczyzne, ktory nie chcial zaplodnic wdowy po swym bracie (Genesis 38:7)
            - Dwoch mezczyzn, ktorzy chcieli mu dac w ofiarze “niekoszerna” substancje
            zapachowa (Leviticus 10:1-2),
            - 300 politycznych przeciwnikow Mojzesza (Numbers 16:1-35),
            - Ponad 14 tysiecy sympatykow owych wrogow Mojzesza (Numbers 16:49),
            - Spora grupe ludzi, ktora narzekala na jakosc jedzenia (Numbers 21:4-6),
            - 24 tysiecy niewinnych osob za to, ze jacys ludzie w okolicy oddawali czesc
            Baalowi (Numbers 25:3,9),
            - Sporo osob, ktore zajrzaly do niewlasciwego pudla (1 Samuel 6:19),
            - Oraz innego czleka, ktory, w najlepszych intencjach dotknal tylko owo
            zakazane pudlo (2 Samuel 6:6-7),
            - Mezczyzne, ktory odmowil zabicia innego (1 Kings 20:35-36),
            - 42 dzieci, ktore nazwaly Elisze “lysawym” (2 Kings 2:23-24),
            - 185 tysiecy zolnierzy asyryjskich (2 Kings 19;35).
            W Ezekiel 9:4-6 Bog zas nakazal mordowac jak leci: mlodych mezczyzn i mlode
            kobiety, male dzieci i starcow…
            Wystarczy?
            • Gość: stefan Est./Kagan/... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.12.02, 12:10
              Jakie to ma dla ciebie znaczenie? Podejrzewam, że tak na prawdę - żadne.
            • Gość: czyzunia Re: Palnick IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 31.12.02, 13:31
              miłe to wszystko.
              a jerzy chyba stracił łaskę wiary.pa
              • Gość: Jerzy Jerzy nie ma ochoty odpowiadać na każdą zaczepkę IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.02, 13:35
                Gość portalu: czyzunia napisał(a):

> miłe to wszystko.
                > a jerzy chyba stracił łaskę wiary.pa

Tym bardziej, że Krakenowi nie o poszukiwanie prawdy chodzi.
                Pzry odrobinie dobrej wwoli z jego strony, sam by rozszyfrował metafory zawarte
                w rozmowie Jezusa ze wspomnianą kobietą.

Jerzy
                • Gość: Kraken Re: Jerzy nie ma ochoty odpowiadać na każdą zacze IP: *.ipt.aol.com 31.12.02, 19:01
                  Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> Gość portalu: czyzunia napisał(a):
                  >
                  > > miłe to wszystko.
                  > > a jerzy chyba stracił łaskę wiary.pa
                  >
                  > Tym bardziej, że Krakenowi nie o poszukiwanie prawdy chodzi.
                  > Pzry odrobinie dobrej wwoli z jego strony, sam by rozszyfrował metafory
                  zawarte
                  >
                  > w rozmowie Jezusa ze wspomnianą kobietą.
                  >
                  > Jerzy
                  -Kr. Pewnie,ze nie "poszukuje" prawdy,bo ja ZNAM te "prawde"-chce ci tylko
                  wykazac,ze sam ten twoj "zbawiciel" uwazal sie za ZYDA I TYLKO ZA ZYDA,i ani w
                  glowie byla mu jakas szczegolna "misja" dla calej ludzkosci,a owa pomoc
                  udzielona NIEZYDOWCE(szczegolnie w obecnosci "uczniow") traktowana byc moze ( i
                  ja to tak odbieram)niczym pelne zniecierpliwienia pozbycie sie klopotu,mozna to
                  bowiem potraktowac niczym w pewnym stopniu wymuszona JALMUZNE("masz i odpierdol
                  sie")
                  Co do jego "wszech swiatowej misji-jak wytlumaczysz rzkome "jego" slowa

"Zaprawde, powiadam wam: Nie zdazycie obejsc miast Izraela, nim przyjdzie Syn
                  Czlowieczy"

Rowniez chyba jasno sie wyrazil posylajac swych pomagierow jedynie do "MIAST
                  IZRAELA" i nigdzie dalej,jako ze w tym miejscu obiecuje im KLAMLIWIE,ze nawet
                  wszystkich TYCH miast obejsc nie zdaza,kiedy ponownie wroci"w chwale sadzic
                  zywych i umarlych"-wiec naprawde Jerzy-nie zalewaj z tym jego kosmopolityzmem
        • Gość: Palnick Jerzy to nie zaczepka - Ty nie wiesz co zrobić! IP: *.stenaline.com 31.12.02, 13:45

> Gość portalu: JHWH napisał(a):
          >
          >
          > jak zauwazylem skrupulatnie pomijany jest przez wszystkich zaklinaczy-cos mi
          > sie tu nie zgadza,ale ciekaw niezmiernie jestem TWEGO komentarza
          >
          >
          >
          > ze stołu panów ich.
          > twoja; niechaj ci się stanie, jak chcesz. I uleczona została jej córka od tej
          > godziny...
          > *
          >
          > Izajas
          ode
          > rąk?
          >
          > =====================================================
          >
          > Krakenowi chodziło o wypowiedź Jezusa zaprzeczajaca spekulacjom o tym, że już
          > nacjonalizm, poczucie własnej wyższości. Pomógł z kaprysu a nie potrzeby
          serca.
          >
          > Miły facet, prawda.
          ================================
          Odrobina dobrej woli aby zinterpretować te "przenośnie" to w Twoim rozumieniu
          zgoda na twoja interpretację. Spróbuj polemiki. Wiem, że to trudne ale nie
          zwiewaj.
          • Gość: PULS Re: Jerzy to nie zaczepka - Ty nie wiesz co zrobi IP: *.tnt89.chi5.da.uu.net 31.12.02, 14:48

> Gość portalu: Palnick napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: JHWH napisał(a):
            > >
            > > Gość portalu: Kraken napisał(a):
            > >
            > > Jak zdazylem zauwazyc jestes zawzietym "bojownikiem Jeszu chrystusowicza"-
            > > ciekaw jestem,jak wobec tego wyjasnisz nastepujacy fragment ewangelii,ktor
            > y
            > > jak zauwazylem skrupulatnie pomijany jest przez wszystkich zaklinaczy-cos
            > mi
            > > sie tu nie zgadza,ale ciekaw niezmiernie jestem TWEGO komentarza
            > >
            > >
            > > "A oto kobieta kananejska, wyszedlszy z tamtych okolic, wolala: Ulituj sie
            >
            > > nade mna, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciezko dreczona przez zlego
            > > ducha. (23) Lecz On nie odezwal sie do niej ani slowem. Na to podeszli Jeg
            > o
            > > uczniowie i prosili Go: Odpraw ja, bo krzyczy za nami! (24) Lecz On
            > > odpowiedzial: Jestem poslany tylko do owiec, które poginely z domu Izraela
            > .
            > > (25) A ona przyszla, upadla przed Nim i prosila: Panie, dopomóz mi! (26) O
            > n
            > > jednak odparl: Niedobrze jest zabrac chleb dzieciom a rzucic psom."
            > > *********************************************************
            > > *********************************************************
            > >
            > > 27 Ona zaś rzekła: Tak, Panie, ale i szczenięta jedzą okruchy, które spad
            > ają
            > > ze stołu panów ich.
            > > 28 Wtedy Jezus, odpowiadając, rzekł do niej: Niewiasto, wielka jest wiara
            >
            > > twoja; niechaj ci się stanie, jak chcesz. I uleczona została jej córka od
            > tej
            > > godziny...
            > > *
            > >
            > > Izajas
            > > z 45:11 Tak mówi Pan, Święty Izraelski, i jego Stwórca: Jak śmiecie żąda
            > ć
            > ode
            > > mnie wyjaśnienia co do moich dzieci albo dawać mi rozkazy co do dzieła moi
            > ch
            > > rąk?
            > >
            > > =====================================================
            > >
            > > Krakenowi chodziło o wypowiedź Jezusa zaprzeczajaca spekulacjom o tym, że
            > już
            > > on a nie dopiero Paweł przekształcił swój nurt religijny w religię powszec
            > hną.
            > > Ta wypowiedź tu jest: "Jestem posłany tylko do owiec, które poginęły z dom
            > u
            > > Izraela". Jezus w innym miejscu mówi też, że nie przyszedł likwidowac zako
            > nu
            > > (ST) a tylko go przybliżyć ludziom i nieść "dobrą nowinę". Był prawowierny
            > m
            > > Żydem a nie kosmopolitą.
            > > Kontynuowanie zapisu NT przez JHWH nie zaprzecza tej wypowiedzi. Co więcej
            >
            > > niejako ją potwierdza. Kobieta poniżywszy się wobec Jezusa uzyskała pomoc
            > dla
            > > swojego "szczeniaka" dzięki kaprysowi Jezusa, przedstawiciela narodu
            > > wybranego. Niejasne jest tylko dlaczego akt poniżenia nazwał "wielką wiarą
            > "?
            > > Jezus zademonstrował tu niską wrażliwość na ludzkie nieszczęście, skrajny
            > > nacjonalizm, poczucie własnej wyższości. Pomógł z kaprysu a nie potrzeby
            > serca.
            > >
            > > Również do końca uważał tę kobietę za godną pogardy.
            > > Widać tu, że traktował nie-Żydów na równi ze zwierzętami. Czy niósłby
            > > swoja "dobrą nowinę" miedzy psy? Nie sadzę.
            > > Miły facet, prawda.
            > ================================
            > Odrobina dobrej woli aby zinterpretować te "przenośnie" to w Twoim rozumieniu
            > zgoda na twoja interpretację. Spróbuj polemiki. Wiem, że to trudne ale nie
            > zwiewaj.

P.Przy odrobinie dobrej woli Jeszu mogl przynajmniej nie ublizac kobiecie
            zamiast sie metaforami popisywac.W ten sposob jak Jerzy podchchodzi do sprawy
            to metaforycznie mozna z gowna calkiem niezla zupe zrobic,wmawiajac konsumentom
            ze smrod to znak jakiegos ostrzezenia boskiego.
            • Gość: Palnick Re: Jerzy to nie zaczepka - Ty nie wiesz co zrobi IP: *.stenaline.com 01.01.03, 05:11
              Gość portalu: PULS napisał(a):

> Gość portalu: Palnick napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Palnick napisał(a):
              > >
              > > > Gość portalu: JHWH napisał(a):
              > > >
              > > > Gość portalu: Kraken napisał(a):
              > > >
              > > > Jak zdazylem zauwazyc jestes zawzietym "bojownikiem Jeszu chrystusowi
              > cza"-
              > > > ciekaw jestem,jak wobec tego wyjasnisz nastepujacy fragment ewangelii
              > ,ktor
              > > y
              > > > jak zauwazylem skrupulatnie pomijany jest przez wszystkich zaklinaczy
              > -cos
              > > mi
              > > > sie tu nie zgadza,ale ciekaw niezmiernie jestem TWEGO komentarza
              > > >
              > > >
              > > > "A oto kobieta kananejska, wyszedlszy z tamtych okolic, wolala: Ulitu
              > j sie
              > >
              > > > nade mna, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciezko dreczona przez z
              > lego
              > > > ducha. (23) Lecz On nie odezwal sie do niej ani slowem. Na to podeszl
              > i Jeg
              > > o
              > > > uczniowie i prosili Go: Odpraw ja, bo krzyczy za nami! (24) Lecz On
              > > > odpowiedzial: Jestem poslany tylko do owiec, które poginely z domu Iz
              > raela
              > > .
              > > > (25) A ona przyszla, upadla przed Nim i prosila: Panie, dopomóz mi! (
              > 26) O
              > > n
              > > > jednak odparl: Niedobrze jest zabrac chleb dzieciom a rzucic psom."
              > > > *********************************************************
              > > > *********************************************************
              > > >
              > > > 27 Ona zaś rzekła: Tak, Panie, ale i szczenięta jedzą okruchy, które
              > spad
              > > ają
              > > > ze stołu panów ich.
              > > > 28 Wtedy Jezus, odpowiadając, rzekł do niej: Niewiasto, wielka jest
              > wiara
              > >
              > > > twoja; niechaj ci się stanie, jak chcesz. I uleczona została jej córk
              > a od
              > > tej
              > > > godziny...
              > > > *
              > > >
              >
              > > > Izajas
              > > > z 45:11 Tak mówi Pan, Święty Izraelski, i jego Stwórca: Jak śmiecie
              > żąda
              > > ć
              > > ode
              > > > mnie wyjaśnienia co do moich dzieci albo dawać mi rozkazy co do dzieł
              > a moi
              > > ch
              > > > rąk?
              > > >
              > > > =====================================================
              > > >
              > > > Krakenowi chodziło o wypowiedź Jezusa zaprzeczajaca spekulacjom o tym
              > , że
              > > już
              > > > on a nie dopiero Paweł przekształcił swój nurt religijny w religię po
              > wszec
              > > hną.
              > > > Ta wypowiedź tu jest: "Jestem posłany tylko do owiec, które poginęły
              > z dom
              > > u
              > > > Izraela". Jezus w innym miejscu mówi też, że nie przyszedł likwidowac
              > zako
              > > nu
              > > > (ST) a tylko go przybliżyć ludziom i nieść "dobrą nowinę". Był prawow
              > ierny
              > > m
              > > > Żydem a nie kosmopolitą.
              > > > Kontynuowanie zapisu NT przez JHWH nie zaprzecza tej wypowiedzi. Co w
              > ięcej
              > >
              > > > niejako ją potwierdza. Kobieta poniżywszy się wobec Jezusa uzyskała p
              > omoc
              > > dla
              > > > swojego "szczeniaka" dzięki kaprysowi Jezusa, przedstawiciela narodu
              >
              > > > wybranego. Niejasne jest tylko dlaczego akt poniżenia nazwał "wielką
              > wiarą
              > > "?
              > > > Jezus zademonstrował tu niską wrażliwość na ludzkie nieszczęście, skr
              > ajny
              > > > nacjonalizm, poczucie własnej wyższości. Pomógł z kaprysu a nie potrz
              > eby
              > > serca.
              > > >
              > > > Również do końca uważał tę kobietę za godną pogardy.
              > > > Widać tu, że traktował nie-Żydów na równi ze zwierzętami. Czy niósłby
              >
              > > > swoja "dobrą nowinę" miedzy psy? Nie sadzę.
              > > > Miły facet, prawda.
              > > ================================
              > > Odrobina dobrej woli aby zinterpretować te "przenośnie" to w Twoim rozumie
              > niu
              > > zgoda na twoja interpretację. Spróbuj polemiki. Wiem, że to trudne ale nie
              >
              > > zwiewaj.
              >
              > P.Przy odrobinie dobrej woli Jeszu mogl przynajmniej nie ublizac kobiecie
              > zamiast sie metaforami popisywac.W ten sposob jak Jerzy podchchodzi do sprawy
              > to metaforycznie mozna z gowna calkiem niezla zupe zrobic,wmawiajac
              konsumentom
              > ze smrod to znak jakiegos ostrzezenia boskiego.
              ===============================
              Myśle, że Jerzy dlatego zniknał z forum, bo skosztował tej pysznej zupy i ma
              problemy gastryczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka