don.kichote 20.05.06, 16:35 Czy ktoś byłby tak uprzejmy i uświadomił mnie (bo jakoś mi umknęło), na czym właściwie polega "przekręt" z tą "moskiewską pożyczką??? Myślę, że nie chodzi o sam fakt iż była "moskiewska"!? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
don.kichote Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:08 Czyżby nikt nie wiedział? Nawet najgłośniej szczekający smok??? A inni? Krystian może Ty mi to wyjaśnisz? Czekam! Odpowiedz Link Zgłoś
mmikki Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:14 w tamtych czasach obowiązywały inne przepisy dewizowe, jeszcze socjalisyczne, nie wolno było sobie tak podrózować z walizkami pieniędzy dziś, po 17 latach transformacji, młodzi ludzie mogą nawet nie rozumieć, na czym wtedy polegało naruszenie przepisów finansowych aspektu moralnego sprawy czyli byciu na utrzymaniu komunistów radzieckich - nie komentuję, bo i co tu pisać? bagno jakie jest każdy widzi Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:24 mmikki napisał: > aspektu moralnego sprawy czyli byciu na utrzymaniu komunistów radzieckich - nie > komentuję, bo i co tu pisać? bagno jakie jest każdy widzi Chyba nie każdy, skoro pożyczka niemoralną jest, za to koalicja z prestępcą - jak najbardziej! I kto tej moralności naucza? Odpowiedz Link Zgłoś
pieron.slonski Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:26 To nie jest kwestia moralności to kwestia normalnego funkocjonowania i bezpieczeństwa państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mmikki Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 19:04 don.kichote napisał: > Chyba nie każdy, skoro pożyczka niemoralną jest, za to koalicja z prestępcą - > jak najbardziej! I kto tej moralności naucza? to Lepper tez sie kręcił przy moskiewskich pieniądzach? Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 19:09 mmikki napisał: > to Lepper tez sie kręcił przy moskiewskich pieniądzach? A "sklerotyczny ...", mnie zarzuca "palenie głupa"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pieron.slonski Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:10 Przekręt pierwszy: Funkcjonariusze komunistycznego aparatu władzy, działając już w demokratycznym i suwerennym państwie mają pozaformalne powiązania z niedemokratycznymi elitami władzy w sąsiednim państwie. Przekręt drugi: Owe niedemokratyczne elity władzy sąsiedniego państwa przeznaczają owym byłym funkocjonariuszom partii komunistycznej dużą sumę pieniędzy na założenie "demokratycznej partii" w suwerennym państwie aby mogli stać się pionierami demokracji i tolerancji. Przekręt trzeci: Pośrednikami owej transakcji są oficerowie służb specjalnych niedemokratycznego państwa sąsiedniego. Przekręt czwarty: Owa transakcja odbywa się przy złamaniu wszelkich możliwych norm prawa dewizowego i bankowego. Jest to de facto operacja finansowa "szarej strefy". Kiedy widzę bezczelność millerów, jaskierniów i tym podobnych to: zaczynam uważać, że powinno się przywrócić karę śmierci za zdradę główną!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Czyli to samo co pomoc dla "Solidarności" 20.05.06, 17:12 Jarosławowi Kaczyńskiemu powierzono prowadzenie „zwiadu politycznego”. – Miałem przedstawiać sytuację polityczną: co knuje władza, jaki jest tego kontekst międzynarodowy. Miałem wiele źródeł informacji, w tym kilku płatnych informatorów po tamtej stronie. Budżet, jaki na ten cel mi przydzielono, wynosił – pamiętajmy o ówczesnym przeliczniku dolara – około 30 tysięcy dolarów rocznie, czyli mniej więcej tyle, ile miał do dyspozycji przeciętny szef regionu. Swoją drogą Jarek kontakował się z esbekami? Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Dokladnie. Bylo tez jakies zamieszanie i w 20.05.06, 20:02 drugiej sprawie, ale chya dotyczylo rozliczen szmalu z konta S ewakuowanego przed stanem wojennym, choc trudno wymagac by w konspiracji przechowywano pokwitowania i rachunki za papier do lewej drukarni:))) Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:21 Rozumiem, że na przekręty od 1 do 3 i na bezczelność... są jakieś paragrafy? Czy tak??? Odpowiedz Link Zgłoś
pieron.slonski Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:32 Jeśli chodzi o przekręty 1-3 to nie mamy mamy wiedzy "procesowej" na ten temat. I to jest jeden najważniejszych argumentów przeciw III RP - ponieważ żadne normalne państwo nie może sobie pozwolić na to żeby umażać śledztwa, w którch nie wyjaśniono czy oskarżeni są agentami sąsiedniego mocarstwa czy nie są. Dowody pośrednie (w tym również mataczenie śledztwa przez Jaskiernię i jego ekipę) wskazują jednak, że przekręty 1-3 były przestępstwem polegającym na dokonaniu zdrady głównej przez niektórych liderów Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:41 pieron.slonski napisał: > nie mamy mamy wiedzy "procesowej" na ten temat oraz > Dowody pośrednie czyli innymi słowy: burza w szklance wody! Wiemy, że nic nie wiemy, bo nic wiedzieć nie możemy i to nas wk...wia! To żeby sobie ulżyć, poszczekamy! A co?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pieron.slonski Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:47 Z całym szacunkiem Kolego, ale wykazujesz się zapałem godnym lepszej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 18:19 pieron.slonski napisał: > Z całym szacunkiem Kolego, ale wykazujesz się zapałem godnym lepszej sprawy Lepszej(?) tzn. jakiej? Moje wewnętrzne poczucie sprawiedliwości - na które i Ty powołujesz się niżej - mówi mi, że moralnie to ta pożyczka była nie do zaakceptowania. Prawnie, sprawa do umożenia, ze względu na nikłą szkodliwość! Ale to co Wy - PiSiaki - wyprawiacie, to jest nie do przyjęcia! Nawet SLD które tak namiętnie zwalczacie, tak nie postępowało! A mieliście być inni - lepsi!! I to mnie smuci i wkurza! Odpowiedz Link Zgłoś
sklerotycznylud Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:39 Czy Ty palisz przyslowiowego glupa ? A podatki ? A rozliczenie tych pieniedzy ? Wreszcie cel jakiemu mialy sluzyc ? Obce panstwo, ktore w 1944 juz raz zdesantowalo nam rzadzaca partie, po odzyskaniu niepodleglosci, robi to od nowa za pomoca KGB i polskich spadkobiercow Moskiewskiej KPZPR ? Co to jest panie Kichot? Dywersja, sabotaz i ponowna chec zawladniecia Polska ? najwyzsza kara grozi za tego typu czyny. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 18:06 sklerotycznylud napisał: > Czy Ty palisz przyslowiowego glupa ? Nie! Jeżeli już ktoś owego "głupa pali", to na pweno nie ja! Ja pytam o paragraf na ten przekręt, a nie o Twój czy mój pogląd na moralną stronę tej pożyczki! Wspominałeś coś o podatkach. Mógłbyś to rozwinąć? W oparciu o jakie przepisy domagasz się podatku od pożyczki w tamtych latach? Ja takich przepisów nie znam! Mówisz rozliczenie tych pieniędzy. A nie zostały rozliczone. Kto to stwierdził? Ziobro? Kaczyński czy może ktoś inny? Dla kogo była pozyczka, ten rozliczał! > Obce panstwo, ktore w 1944 juz raz zdesantowalo nam rzadzaca partie, po odzyska > niu niepodleglosci, > robi to od nowa za pomoca KGB i polskich spadkobiercow Moskiewskiej KPZPR ? Chyba o czymś zapomniałeś! To "obce państwo" to na tamte czasy, było jeszcze konstytucyjnie największym przyjacielem Polski, a więc "interesy" z nim nie noszą znamion przestępstwa, tym bardziej, że to nie były oficjalnie interesy państwowe, lecz interesy "bratnich" partii. A to: > Dywersja, sabotaz i ponowna chec zawladniecia Polska ? najwyzsza kara grozi za > tego typu czyny. pozostawię bez komentarza, żeby Cię nie obrazić! Odpowiedz Link Zgłoś
james_bond007 Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:39 > Przekręt pierwszy: > Funkcjonariusze komunistycznego aparatu władzy, działając już w demokratycznym > i > suwerennym państwie mają pozaformalne powiązania z niedemokratycznymi elitami > władzy w sąsiednim państwie. > > Przekręt drugi: > Owe niedemokratyczne elity władzy sąsiedniego państwa przeznaczają owym byłym > funkocjonariuszom partii komunistycznej dużą sumę pieniędzy na założenie > "demokratycznej partii" w suwerennym państwie aby mogli stać się pionierami > demokracji i tolerancji. > > Przekręt trzeci: > Pośrednikami owej transakcji są oficerowie służb specjalnych niedemokratycznego > państwa sąsiedniego. > > Przekręt czwarty: > Owa transakcja odbywa się przy złamaniu wszelkich możliwych norm prawa > dewizowego i bankowego. Jest to de facto operacja finansowa "szarej strefy". No jakbym czytał o finansowaniu "Solidarności" przez Zachód mna początku lat 80-tych... Odpowiedz Link Zgłoś
pieron.slonski Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:44 Otóż nie, Panie Bond. W przypadku "moskiewskiej pożyczki" mamy do czynienia z NIEDEMOKRATYCZNYM państwem, który poprzez różnego rodzaju powiązania personalne stara się uzależnić od siebie suwerenne i demokratyczne panstwo. W przypadku "Soloidarności" mamy do czynie ze wsparciem państw DEMOKRATYCZNYCH dla ruchu, który chce zbudować demokratyczne i suwerenne państwo i wyzwolić go z niedemokratycznego reżimu i zewnętrznego zniewolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:50 Z punktu widzenia przepisów to rozróżnienie nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pieron.slonski Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:58 Z punktu widzenia przepisów Himmler i inni nazistowscy zbrodniarze działali zgodnie z prawem, które sami stworzyli. Istnieją jednak normy prawa naturalnego, które człowiek rozpoznaje w swoim sumieniu, a które mówią mu np. że zdrada swoje kraju (nawet zgodna z przepisami) jest zła albo, że mordowanie niewinnych ludzi (zgodnie z przepisami) jest złe. Z tegoż prawa naturalnego wywodzimy, iż ludzie mają pewne prawa przyrodzone, których żadne państwo nie może łamać a władza, która je łamie jest władzą nielegalną. Komuniści zatem stworzyli nielegalny system państwowy, a "Solidarność" miała pełne prawo państwo komunistyczne zwalczać. Odpowiedz Link Zgłoś
james_bond007 Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 19:01 > Istnieją jednak normy prawa naturalnego, które człowiek rozpoznaje w swoim > sumieniu, a które mówią mu np. że zdrada swoje kraju (nawet zgodna z przepisami > ) > jest zła Tu mawsz rację. W zupełności się zgadzam, że taki np. Kukliński był zdrajcą asługującynm na potępienie. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Mam pytanie:? 21.05.06, 11:29 Równie dobrze można powiedzieć że naziści stosowali właśnie prawo naturalne, które świetnie rozpoznawali w swoim sumieniu. W końcu po cóż nam prawo stanowione. A z nielegalnym systemem państwowym to nie idź za daleko bo dojdziesz do tego że prezydentem jest obecnie kolaborant, któremu tenże system przyznawał stopnie naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
james_bond007 Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 18:59 > W przypadku "moskiewskiej pożyczki" mamy do czynienia z NIEDEMOKRATYCZNYM > państwem, który poprzez różnego rodzaju powiązania personalne stara się > uzależnić od siebie suwerenne i demokratyczne panstwo. Na temat "demokratyczności" USA możesz sobie poczytać wiele tekstów chociażby na forum świat... Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 20:18 pieron.slonski napisał: > Przekręt pierwszy: > Funkcjonariusze komunistycznego aparatu władzy, działając już w demokratycznym > i > suwerennym państwie mają pozaformalne powiązania z niedemokratycznymi elitami > władzy w sąsiednim państwie. > Przekręt drugi: > Owe niedemokratyczne elity władzy sąsiedniego państwa przeznaczają owym byłym > funkocjonariuszom partii komunistycznej dużą sumę pieniędzy na założenie > "demokratycznej partii" w suwerennym państwie aby mogli stać się pionierami > demokracji i tolerancji. > Przekręt trzeci: > Pośrednikami owej transakcji są oficerowie służb specjalnych niedemokratycznego > państwa sąsiedniego. > Przekręt czwarty: > Owa transakcja odbywa się przy złamaniu wszelkich możliwych norm prawa > dewizowego i bankowego. Jest to de facto operacja finansowa "szarej strefy". > Kiedy widzę bezczelność millerów, jaskierniów i tym podobnych to: > zaczynam uważać, że > powinno się przywrócić karę śmierci za zdradę główną!!! Oj pieronie ... od pierona masz racja, ktora swietnie wyluszczyles :)))))))))))))! Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Mam pytanie:? 20.05.06, 17:42 najwiekszy przekret w tym ze prokuratura nie chciala sie tym zajac! Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Zlamano owczesne prawo dewizowe. 20.05.06, 19:53 A jakieś szczególy? No i sprawa zasadnicza: KTO to prawo złamał? KTO wwiózł kasę w bagażu dyplomatycznym? Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Re: Zlamano owczesne prawo dewizowe. 20.05.06, 19:57 No to trzeba owczesne przepisy poczytac. Jak mniemam w takich wypadkach lamie prawo i wwozacy pieniazde i ten, ktory je przejmuje. Zreszta SdRP juz oddala potem czesc pozyczki, czyli w druga strone kase tez wysylala. Oczywiscie fizycznie ze tak to okresle kase wozili agenci KGB. Jednak chce zauwazyc, ze gdyby nie bylo zlamania prawa to prokuratura w ogole nie podjelaby sledztwa. don.kichote napisał: > A jakieś szczególy? > No i sprawa zasadnicza: KTO to prawo złamał? KTO wwiózł kasę w bagażu > dyplomatycznym? Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Głównie o to własnie chodzi 20.05.06, 19:57 że była sowiecka, ale jako przestępstwo to było niewielkie - przekroczenie przepisów dewizowych i bankowych, co już się przedawniło. Ale ogólnie - rząd PiSowski zajmuje się przede wszystkim igrzyskami - komisje, insynuacje, bardzo malownicze aresztowania, konferencje prasowe, bo na tym polega 'moralna rewolucja' - trzeba pokazać jacy to wszyscy inni są obrzydliwi przestępcy, a na tym tle 'moralność' PiSu zajasnieje pełnym blaskiem. Na razie to skutkuje, ale Polacy szybko poznają się na pokazówce. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Re: Głównie o to własnie chodzi 20.05.06, 20:06 Biorac rzecz technicznie przestepstwo bylo. Natomiast zgodze sie, ze to cale ujawnianie akt to rzecz bez sensu. I tak wszyscy juz znaja sprawe od a - z Chyba osobista zemsta Ziobry. Mlody jeszcze chlopak to i nerw czasem nie moze powsciagnac. nonno1 napisał: > że była sowiecka, ale jako przestępstwo to było niewielkie - przekroczenie > przepisów dewizowych i bankowych, co już się przedawniło. > > Ale ogólnie - rząd PiSowski zajmuje się przede wszystkim igrzyskami - komisje, > insynuacje, bardzo malownicze aresztowania, konferencje prasowe, bo na tym > polega 'moralna rewolucja' - trzeba pokazać jacy to wszyscy inni są obrzydliwi > przestępcy, a na tym tle 'moralność' PiSu zajasnieje pełnym blaskiem. > Na razie to skutkuje, ale Polacy szybko poznają się na pokazówce. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Głównie o to własnie chodzi 20.05.06, 20:30 A ja sie nie zgadzam z ocena, ze: "mlody jeszcze chlopak to i nerw czasem nie moze powscignac". i "za to cale ujawnianie akt to rzecz bez sensu". Zbyt pochopnie to oceniasz. Mlodzi ludzie nie znaja tych spraw, a moze warto im cos powiedziec o nie tak dawnych mechanizmach dzialnia post komuchow ... juz w panstwie demokratycznym. Co? Jesli nie warto, to wyrzucmy na smietnik, albo spalmy wszystkie widomosci z przeszlosci ~ lacznie z aktami IPN. Tiiiiiiiiiiiiiii, to by bylo rozwiazanie, radocha dla wielu i spokojny sen. Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Re: Głównie o to własnie chodzi 20.05.06, 20:36 Dziewczyno nie o to mi chodzilo. Napisalem, ze zemsta bo Miller jest umoczony w te kase po sam czubek glowy. A zemsta oczywista ze "zero". Co do ujawniania itp. to duzo ciekawsze byloby ujawnienie mechanizmu calego uwlaszczania sie PZPR. Ci wszyscy pierwsi polscy "kapitalisci" w stylu Gawronika, ktorzy uzyczali swego nazwiska i twarzy do prania pieniedzy wyprowadzanych przez PZPR. O tym nalezy przypominac. Ta cala moskiewska kasa jest ogolnie betka, przy skali pieniedzy jakie towarzysze z PZPR wyprowadzili zeby sie ogolnie dobrze urzadzic. mysz_polna5 napisała: > A ja sie nie zgadzam z ocena, ze: "mlody jeszcze chlopak to i nerw czasem nie > moze powscignac". > > i > > "za to cale ujawnianie akt to rzecz bez sensu". > > Zbyt pochopnie to oceniasz. Mlodzi ludzie nie znaja tych spraw, a moze warto im > > cos powiedziec o nie tak dawnych mechanizmach dzialnia post komuchow ... juz w > panstwie demokratycznym. Co? > Jesli nie warto, to wyrzucmy na smietnik, albo spalmy wszystkie widomosci z > przeszlosci ~ lacznie z aktami IPN. Tiiiiiiiiiiiiiii, to by bylo rozwiazanie, > radocha dla wielu i spokojny sen. Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Głównie o to własnie chodzi 20.05.06, 20:43 mysz_polna5 napisała: > Zbyt pochopnie to oceniasz. Mlodzi ludzie nie znaja tych spraw, a moze warto im > > cos powiedziec o nie tak dawnych mechanizmach dzialnia post komuchow ... juz w > panstwie demokratycznym. Co? Ależ warto! A nawet trzeba! Mam tylko poważne zastrzeżenia, czy tacy młodzi ludzie jak Ty, zindoktrynowani przez RM, zechcą słuchać innego niż Ziobro nauczyciela historii? Wam już wodę z mózgów zrobiono i nic tego nie zmieni. Musicie dorosnąć, a wtedy rozsądek i trzeźwe spojrzenie na otaczającą rzeczywistość wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
entefuhrer Re: osobista zemsta Ziobry 20.05.06, 20:34 Zdaje się, że na dziś to największe "kuku" jakie może zrobić Millerowi (bo co do tego, że chciałby, to chyba nie ma wątpliwości ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Głównie o to własnie chodzi 20.05.06, 20:11 nonno1 napisał: > że była sowiecka, ale jako przestępstwo to było niewielkie - przekroczenie > przepisów dewizowych i bankowych, co już się przedawniło. I tu jest powód, dla którego żadna prokuratura nie chciała się ośmieszać! Dobry adwokat, już na pierwszej rozprawie rozwaliłby te oskarżenia w puch! > Ale ogólnie - rząd PiSowski zajmuje się przede wszystkim igrzyskami - komisje, > insynuacje, bardzo malownicze aresztowania, konferencje prasowe, bo na tym > polega 'moralna rewolucja' - trzeba pokazać jacy to wszyscy inni są obrzydliwi > przestępcy, a na tym tle 'moralność' PiSu zajasnieje pełnym blaskiem. Czyli igrzyska, igrzyska, igrzyska! > Na razie to skutkuje, ale Polacy szybko poznają się na pokazówce. Tu mam pewne wątpliwości. Jak do tej pory, "ciemny lud" w to idzie! Wprawdzie poparcie PiS-owi spadło, ale to chyba z powodu koalicji. No cóż. Pożyjemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Głównie o to własnie chodzi 20.05.06, 21:07 don.kichote napisał: > nonno1 napisał: > > że była sowiecka, ale jako przestępstwo to było niewielkie - przekroczenie > > przepisów dewizowych i bankowych, co już się przedawniło. > I tu jest powód, dla którego żadna prokuratura nie chciała się ośmieszać!Dobry > adwokat, już na pierwszej rozprawie rozwaliłby te oskarżenia w puch! ---> Walczysz z uporem godnym lepszej sprawy, by pomniejszyć znaczenie niecnego postępowania ludzi, którzy zaprzedali się obcemu krajowy i obcej ideologii przeciwko własnym rodakom. Najchętniej ewidentną winę sprowadziłbyś do nic nie znaczącego incydentu, za który co najwyżej można by ukarać kierowcę (dostawcę pieniędzy). Zastanowiłeś się nad tym, że ktoś te pieniądze załatwił (za co?), przyjął (na jakiej podstawie) i rozdysponował (dla kogo?). W innej trochę sytuacji byłoby to "zwykłe" pranie brudnych pieniędzy i zwykła odpowiedzialność karna. Natomiast w tym konkretnym przypadku, oprócz zarzutu prania brudnych pieniędzy, można postwić kilka cięższych zarzutów. Ale co tam .... dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Głównie o to własnie chodzi 20.05.06, 21:19 1normalnyczlowiek napisał: > ---> Walczysz z uporem godnym lepszej sprawy, by pomniejszyć znaczenie niec > nego > postępowania ludzi, którzy zaprzedali się obcemu krajowy i obcej ideologii > przeciwko własnym rodakom. I o to ich oskarżcie, a nie powiem słowa! A i pomogę! Ale podchody Ziobry, są moim zdaniem dobre dla motłochu, a nie cywilizowanych ludzi. To obraża moją inteligencję. A i Twoją powinno. Jeżeli jednak twgo nie rozumiesz, to już Twój problem! Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Głównie o to własnie chodzi 21.05.06, 11:47 don.kichote napisał: > I o to ich oskarżcie, a nie powiem słowa! A i pomogę! ---> Nie chodzi o to, by wsadzać teraz do więzienia. Chodzi o zamknięcie pewnego etapu nieodległej przecież przeszłości. Któryś sąd lub trybunał powinien rozpatrzyć sprawę z oskarżenia publicznego i wydać werdykt. Sądzę, że ten werdykt byłby jednoznaczny, ale niech "oskarżeni" mają możliwość albo niech zostaną zmuszeni do wypowiedzenia się, by wszystkim w oczy powiedzieli ... dlaczego? ..., by przynajmniej zrozumieli i przeprosili. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Głównie o to własnie chodzi 21.05.06, 15:57 1normalnyczlowiek napisał: > ---> Nie chodzi o to, by wsadzać teraz do więzienia. Zgadza się! Ale to co teraz, z perfidną premedytacją robicie, jest gorsze od więzienia i Wy o tym wiecie!!! > Chodzi o zamknięcie pewnego > etapu nieodległej przecież przeszłości. Ten etap został zamknięty w 1989 roku. Ale Ty o tym wiedzieć nie możesz, boś w tamtych czasach w najlepszym wypadku, na stojąco pod stół wchodził! Zatem po-krótce Ci przypomnę, że: odbyły się rozmowy, a potem wybory, w wyniku których PZPR oddała opozycji część władzy (nie słuchaj rojeń Giertycha w tym temacie!)po czym PZPR została rozwiązana, a na jej bazie powstała nowa - z nowym programem - partia lewicowa, która ideowo odcieła się od PZPR, a Aleksander Kwaśniewski, już jako prezydent RP, poczuwający się jednak do "spadku", przeprosił obywateli za PRL. A dalej: Pierwszy rząd, jeszcze tzw. kontraktowy, nie mając w zasadzie innego wyjścia (Kiszczak jest jeszcze u władzy i dysponuje poważną siłą), wystąpił z inicjatywą znaną powszechnie pod nazwą "grubej kreski", którą to "grubą kreskę" Wasze środowisko, nie znające lub nie biorące pod uwagę ówczesnych realiów, zawzięcie krytykuje, przyrównując do zdrady stanu nawet! Czym była gruba kreska? Glejtem! Glejtem na bezkarność w zamian za pokojowe oddanie CZĘŚCI władzy! A gospodarczo? Gospodarczo, początkowo za pełnym społecznym przyzwoleniem, ruszają reformy (zapoczątkowane zresztą przez Rakowskiego w 1988roku!) i restrukturyzacje, oraz zakrojona na szeroką skalę prywatyzacja, która w krótkim czasie doprowadza do upadku tego, co w jakimś stanie, zdatnym do urzytku zostawiła komuna. Co było dalej chyba wiesz. Jednak gdyby nie, chętnie służę! > Któryś sąd lub trybunał powinien rozpatrzyć sprawę z oskarżenia publicznego i > wydać werdykt. A co Twoim zdaniem taki sąd, czy trybunał, powinien brać pod uwagę, przy wydawaniu wyroku? Czy tylko zbrodnie i winy? Czy moze jeszcze coś innego? Jaki historyczny okres? Jakie geopolityczne i historzyczne uwarunkowania? Czy zacząć od zabiorów czy przewrotu majowego, manifestu lipcowego czy powstania warszawskiego? Czy brać pod uwagę, niechęć Piłsuckiego i następnych rządów do ruskich i tego następstwa w polityce zagranicznej do 1939, czy może zdradę tzw. aliantów w tymże 1939? Czy uwzględnić Teheran, Jałtę Poczdam, czy też nie? Wsztystko to, to tzw. okoliczności łagodzące, których w państwie prawa, lekceważyć nie wolno, a które to okoliczności, rzucają nieco świadła na to "jak" i "dlaczego". > Sądzę, że ten werdykt byłby jednoznaczny, Mylisz się! Już Ci pisałem w innym wątku; tak jak nie ma jednoznacznych autorytetów, tak nie ma jednoznacznych werdyktów! Dorośnij! > ale niech "oskarżeni" mają możliwość albo niech zostaną zmuszeni do > wypowiedzenia się, "Zmuszeni"(!!!) w państwie prawa?!!! > by wszystkim w oczy > powiedzieli ... > dlaczego? ..., > by przynajmniej zrozumieli i przeprosili. A spójrz wgłąb siebie; czy jesteś w stanie zmienić swój pogląd na tamtą rzeczywistość? Czy dasz się przekonać, że nie było odwrotu od PRL-u? Że historia tak to urządziła, a my mogliśmu jedynie czekać, bo każda próba zmian, kończyła się przelewem krwi? Czy uważasz, że Powstanie Warszawskie nie było wystarczającą lekcją? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Głównie o to własnie chodzi 21.05.06, 21:27 don.kichote napisał: > Ten etap został zamknięty w 1989 roku. ---> Cały czas mówimy o tym co sie działo po roku 1989 > Zatem po-krótce Ci przypomnę ... ---> To co było przed 89 r. znam też dobrze. Natomiast zdarzenia, które opisałeś tuż przed i po 89 roku, tylko medialnie (w teorii) tak wyglądały. Rzeczywistość była zupełnie inna i opisywałem ją na FK wielokrotnie. Ale ujmując w skrócie: w czasie rozmów przyjęto ustalenia co, kto i jak będzie przejmował, łącznie z gospodarką. Najgorsze co się stało, to uwłaszczenie nomenklatury, systemowe tworzenie, na bazie różnego rodzaju działań zgodnych i niezgodnych z prawem (FOZZ, znany tylko dla wybranych stały kurs dolara,itp.) klasy posiadaczy tzw, klasy biznesmenów. Nietety większość z nich zamiast zadbać o to co dostali praktycznie za darmo, zgodnie z zasadą "łatwo przyszło łatwo poszło", doprowadzili do ruiny firmy, wyprzedali majątek, zaciągnęli, bez zamiaru spłacania, kredyty na konto firm i wysłali masowo ludzi na bezrobocie. Zamiast na tym poprzestać, apetyt się wzmagał i rosła lawinowo liczba afer i przekrętów tuszowana słowami o demokracji i wolnym rynku. I to z tego mają się wytłumaczyć wszyscy aferzyści złodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To nie jest ważne, co to była za pozyczka 21.05.06, 11:49 Trzeba protestować i domagać się ukarania winnych! Precz z preczem! M. Odpowiedz Link Zgłoś
siekiera77 Re: a mowilemi m nie oddawajcie! 21.05.06, 16:10 teraz PiS da ciala bo nie moze powiedziec ze wykorzystli kase w niecnych celach i cele pozostaną puste :-( Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek przekretu nie bylo - tylko zdrada i sprzedanie się 21.05.06, 21:59 tonieja10 napisał: > kazdy ma prawo dac komus pozyczke ---> Nastąpiła kontynuacja pod innym szyldem. Odpowiedz Link Zgłoś