marga_f Re: Czy w Polsce jest faszyzm? 28.05.06, 11:20 Skoro tego rodzaju incydenty mają miejsce , dlacego prasa o tym nie pisze? Dla mnie jest zdumiewające to np. jak przez tyle lat Rydzol prowadził swoją szkodliwą działalnośc a zarówno dziennikarze jak i rząd i politycy nabierali wody w usta, udając że nic się nie dzieje. Co do prasy to wiem ,wiele gazet min Wyborczą takie problemy jak przejawy faszyzmu , dzieci czy inne tematy nie interesują, wolą robić sensacje z polityki i zajmować się tym kto o kim co powiedział itd. Ale przecież jest wiele gazet w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
wartburg4 kompatybilny faszyzm 28.05.06, 11:24 Myślę, że faszyzm jest i był. Do 1939 miał się calkiem dobrze w jawnie faszystowskich organizacjach różnych Bolków Piaseckich, dla których Hitler, Franco i Mussolini byli idolami. Podobne zapatrywania i sympatie cechowały zresztą całą endecję. Rok 1939 postawił to na głowie. Przestał nagle być kompatybilny. Głównie dlatego, że Hitler uznał Polaków za untermenschów i postawił sobie za cel kolonizację Polski. Ale szerokie masy społeczeństwa, np. chłopów małorolnych, miały gdzieś upokorzenie, jakie spotkało ich ojczyznę. Czytałem wspomnienia żolnierza z kampanii wrześniowej, ktory został wzięty do niewoli pod Krakowem. Był w szoku, ponieważ zaciekawieni chłopi otaczali grupy niemieckich żołnierzy usiłując coś od nich wyłudzić. Obrazek ten przypominał kraje trzeciego świata, do którego przyjeżdżają zamożni turyści. Wielu chłopów oczekiwało, że wkroczenie wehrmachtu poprawi ich sytuację (co potem faktycznie miało miejsce, dla polskiej wsi lata niemieckiej okupacji były okresem wielkiej prosperity). Do tego doszedł majątek eksterminowanych Żydów, ktory po klęsce III Rzeszy stał sie de facto bezpański, wyczyny szmalcownikółw, oraz nastroje sympatii do Niemców za to, że "za nas wytłukli Żydów". Po wojnie ludzie z podobnymi poglądami chętnie wstępowali do UB robili kariery w partyjnym aparacie PRL. Bolo Piasecki też miał w tym swój niezapomniany udział. Czołowy faszysta II RP wysługiwał się komunistom. Fala antysemityzmu po marcu 1968 była w takich warunkach czymś człkowicie logicznym i naturalnym. Wystarczyło, że towarzysze z PZPR rzucili parę chwytliwych haseł. Teraz ci sami ludzie słuchają Rydzyka i tworzą dla własnej potrzeby kłamliwą mitologię o swojej rzekomej działalności opozycyjnej za komunistów. Im więcej czsu dzieli nas od rzeczywistości okupacyjnej, tym bardziej faszyzm w jego polskiej odmianie staje się znowu kompatybilny. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: kompatybilny faszyzm 28.05.06, 11:36 prawda dla niektorych na forum jest nie do zniesienia ,niektorzy podajac liczne fakty i cyfry byli niezle zbluzgani . Juz w sredniowieczu Zydow w Krakowie przesladowano wyrzucono ich z centrum z ulicy Anny na Kazimierz Dodal bys mala analize o podpuszczaniu ludu Bozego na Zydow przez kosiol katolicki w Polsce a obraz bylby pelniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: kompatybilny faszyzm 28.05.06, 11:50 Ja chcę do tej prawdy dotrzeć pomimo że róznym henrykom i innym przeszkadzam bardzo.Zastanawiam sie tylko na ile incydenty o których piszecie są przejawem faszyzmu a na ile zwyklej głupoty czy ciemnoty ludzkiej. W ludziach łatwiej jest obudzić negatywne niż pozytywne uczucia i wmówić im potrzebę patriotyzmu i wyjatkowości.Rydzolowi i innym z radia udało sie to świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Może najpierw definicje ?? 28.05.06, 12:32 Może najpierw definicja faszyzmu? Faszyzm:forma totalitarnej dyktatury nacjonalistycznej, wprowadzona w 1922 r. we Włoszech przez Benito Mussoliniego (1883-1945); w znaczeniu rozszerzonym stosuje się do podobnych systemów i ruchów polit. w innych krajach, np. w Niemczech hitlerowskich (1933-45), Hiszpanii pod rządami gen. Franco, Portugalii Salazara itd. Totalitaryzm: system organizacji państwa polegający na ingerencji władz we wszystkie dziedziny życia politycznego, społecznego, kulturalnego itp. oraz na sprawowaniu nad nimi całkowitej kontroli Stosując sie do tych definicji jesteśmy na progu. Odpowiedz Link Zgłoś
wartburg4 Rzecz w tym... 28.05.06, 13:26 że popularność postaw i haseł faszystowskich w Polsce, która nie bez powodu zaliczana jest do największych ofiar nazizmu, jest podwójnie chore. Odpowiedz Link Zgłoś