Dodaj do ulubionych

Czy w Polsce jest faszyzm?

• marga_f Re: Czy w Polsce jest faszyzm? 28.05.06, 11:20
      Skoro tego rodzaju incydenty mają miejsce , dlacego prasa o tym nie pisze?
      Dla mnie jest zdumiewające to np. jak przez tyle lat Rydzol prowadził swoją
      szkodliwą działalnośc a zarówno dziennikarze jak i rząd i politycy nabierali
      wody w usta, udając że nic się nie dzieje.
      Co do prasy to wiem ,wiele gazet min Wyborczą takie problemy jak przejawy
      faszyzmu , dzieci czy inne tematy nie interesują, wolą robić sensacje z
      polityki i zajmować się tym kto o kim co powiedział itd.
      Ale przecież jest wiele gazet w Polsce.
    • wartburg4 kompatybilny faszyzm 28.05.06, 11:24
      Myślę, że faszyzm jest i był. Do 1939 miał się calkiem dobrze w jawnie
      faszystowskich organizacjach różnych Bolków Piaseckich, dla których Hitler,
      Franco i Mussolini byli idolami. Podobne zapatrywania i sympatie cechowały
      zresztą całą endecję. Rok 1939 postawił to na głowie. Przestał nagle być
      kompatybilny. Głównie dlatego, że Hitler uznał Polaków za untermenschów i
      postawił sobie za cel kolonizację Polski. Ale szerokie masy społeczeństwa, np.
      chłopów małorolnych, miały gdzieś upokorzenie, jakie spotkało ich ojczyznę.
      Czytałem wspomnienia żolnierza z kampanii wrześniowej, ktory został wzięty do
      niewoli pod Krakowem. Był w szoku, ponieważ zaciekawieni chłopi otaczali grupy
      niemieckich żołnierzy usiłując coś od nich wyłudzić. Obrazek ten przypominał
      kraje trzeciego świata, do którego przyjeżdżają zamożni turyści. Wielu chłopów
      oczekiwało, że wkroczenie wehrmachtu poprawi ich sytuację (co potem faktycznie
      miało miejsce, dla polskiej wsi lata niemieckiej okupacji były okresem wielkiej
      prosperity). Do tego doszedł majątek eksterminowanych Żydów, ktory po klęsce
      III Rzeszy stał sie de facto bezpański, wyczyny szmalcownikółw, oraz nastroje
      sympatii do Niemców za to, że "za nas wytłukli Żydów".

Po wojnie ludzie z podobnymi poglądami chętnie wstępowali do UB robili kariery
      w partyjnym aparacie PRL. Bolo Piasecki też miał w tym swój niezapomniany
      udział. Czołowy faszysta II RP wysługiwał się komunistom. Fala antysemityzmu po
      marcu 1968 była w takich warunkach czymś człkowicie logicznym i naturalnym.
      Wystarczyło, że towarzysze z PZPR rzucili parę chwytliwych haseł.

Teraz ci sami ludzie słuchają Rydzyka i tworzą dla własnej potrzeby kłamliwą
      mitologię o swojej rzekomej działalności opozycyjnej za komunistów. Im więcej
      czsu dzieli nas od rzeczywistości okupacyjnej, tym bardziej faszyzm w jego
      polskiej odmianie staje się znowu kompatybilny.
      • karbat Re: kompatybilny faszyzm 28.05.06, 11:36
        prawda dla niektorych na forum jest nie do zniesienia ,niektorzy
        podajac liczne fakty i cyfry byli niezle zbluzgani .
        Juz w sredniowieczu Zydow w Krakowie przesladowano wyrzucono ich z centrum z
        ulicy Anny na Kazimierz
        Dodal bys mala analize o podpuszczaniu ludu Bozego na Zydow przez kosiol
        katolicki w Polsce a obraz bylby pelniejszy
        • marga_f Re: kompatybilny faszyzm 28.05.06, 11:50
          Ja chcę do tej prawdy dotrzeć pomimo że róznym henrykom i innym przeszkadzam
          bardzo.Zastanawiam sie tylko na ile incydenty o których piszecie są przejawem
          faszyzmu a na ile zwyklej głupoty czy ciemnoty ludzkiej.
          W ludziach łatwiej jest obudzić negatywne niż pozytywne uczucia i wmówić im
          potrzebę patriotyzmu i wyjatkowości.Rydzolowi i innym z radia udało sie to
          świetnie.

• alistair-p Może najpierw definicje ?? 28.05.06, 12:32
      Może najpierw definicja faszyzmu?

Faszyzm:forma totalitarnej dyktatury nacjonalistycznej, wprowadzona w 1922 r. we
      Włoszech przez Benito Mussoliniego (1883-1945); w znaczeniu rozszerzonym stosuje
      się do podobnych systemów i ruchów polit. w innych krajach, np. w Niemczech
      hitlerowskich (1933-45), Hiszpanii pod rządami gen. Franco, Portugalii Salazara itd.

Totalitaryzm: system organizacji państwa polegający na ingerencji władz we
      wszystkie dziedziny życia politycznego, społecznego, kulturalnego itp. oraz na
      sprawowaniu nad nimi całkowitej kontroli

Stosując sie do tych definicji jesteśmy na progu.
      • wartburg4 Rzecz w tym... 28.05.06, 13:26
        że popularność postaw i haseł faszystowskich w Polsce, która nie bez powodu
        zaliczana jest do największych ofiar nazizmu, jest podwójnie chore.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka