Gość: Pankracy IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 19:05 Potepiamy egzekucje jednej osoby w Tybecie i rownoczesnie jestesmy za wymordowaniem tysiecy w Iraku. Dziwna to moralnosc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hokus Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: 80.48.65.* 30.01.03, 19:13 Gość portalu: Pankracy napisał(a): > Potepiamy egzekucje jednej osoby w Tybecie i rownoczesnie > jestesmy za wymordowaniem tysiecy w Iraku. Dziwna to moralnosc. dlaczego laczysz te dwie sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
krzys1231 Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie 30.01.03, 19:49 > dlaczego laczysz te dwie sprawy? Niektorym wszystko sie z dupa kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 19:13 jeśli świat chce zmusić Chiny do przestrzegania praw człowieka niech przestanie kupować chińskie produkty - przy okazji porawi się bilans handlowy.Żadne apele, listy itp. nic nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: *.ipt.aol.com 30.01.03, 20:00 Gość portalu: grzegorz napisał(a): > jeśli świat chce zmusić Chiny do przestrzegania praw człowieka > niech przestanie kupować chińskie produkty - przy okazji porawi > się bilans handlowy.Żadne apele, listy itp. nic nie pomogą. ******************* -Kr. Moze IIIRzeczpospolita Popierdolona zamiast martwic sie przstrzeganiem praw czlowieka w Tybecie(moge sie zalozyc,ze 30% rodakow nie potrafi pokazac go na mapie)-zacznie przestrzegac praw obywatelskich ZAGWARANTOWANYCH w Ustawie Zasadniczej swej wlasnej produkcji-bo przykladow lamania tych praw jest az nadto-i dziwi mnie tylko,ze Strasburg nie zostal jeszcze zalany sprawami z tego wlasnie powodztwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elgut Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.03, 20:55 Gość portalu: Kraken napisał(a): > -Kr. Moze IIIRzeczpospolita Popierdolona zamiast martwic sie przstrzeganiem > praw czlowieka w Tybecie(moge sie zalozyc,ze 30% rodakow nie potrafi pokazac go Mysle ze do tych 30% zaliczasz sie z pewnoscia, nie obrazajac reszty tych 30%. > > na mapie)-zacznie przestrzegac praw obywatelskich ZAGWARANTOWANYCH w Ustawie > Zasadniczej swej wlasnej produkcji-bo przykladow lamania tych praw jest az > nadto-i dziwi mnie tylko,ze Strasburg nie zostal jeszcze zalany sprawami z tego > > wlasnie powodztwa Anonimowosc daje pewien stopien bezkarnosci, ale mysle ze stopien ogolnego wyksztalcenia w Polsce jest troche wiekszy i 30% ludzi otepionych to przesada. Nie tylko Polska ma protestowac ale i inne kraje europejskie. Niemcy licza na wielkie interesy z Chinami i siedza cicho. Falszywa francja z diablem sie skuma jak z tego cos bedzie miec. Z jednej strony Chiny zbudowaly METRO-RAPID i podruzuja 400km na/h z drugiej zachowuja sie jak Rosja w XIX w. Glos Polski moze na arenie miedzynarodowej nie jest zbyt glosny ale jest wazny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: *.ipt.aol.com 30.01.03, 21:41 Gość portalu: elgut napisał(a): > Gość portalu: Kraken napisał(a): > > > > -Kr. Moze IIIRzeczpospolita Popierdolona zamiast martwic sie przstrzeganie > m > > praw czlowieka w Tybecie(moge sie zalozyc,ze 30% rodakow nie potrafi pokaz > ac > go > > Mysle ze do tych 30% zaliczasz sie z pewnoscia, nie obrazajac reszty tych 30%. > ******************- -Kr. O KURWAAAA!!!!!Jemu sie wydaje,ze mysli!!!!No coz wobec tego masz szanse na nastepny etap ewolucji-zejscie z drzewa > > > Anonimowosc daje pewien stopien bezkarnosci, ************** -Kr. Nie jestem anomimowy-gdzies tu jest moj dokladny adres wraz z danymi personalnymi-moze wiec w drodze retorsji-podasz swoje???czy moze nalezysz do tych "Polaczkowatych" krzyczacych zza wegla??? ale mysle ze stopien ogolnego > wyksztalcenia w Polsce jest troche wiekszy i 30% ludzi otepionych to przesada. ******************* -Kr. sadze,ze i ci "wyksztalceni"(szczegolnie na prywatnych uczelniach beda mieli pewne klpoty) > Nie tylko Polska ma protestowac ale i inne kraje europejskie. ************* -Kr. A niby dlaczego???-wszak udowodniono facetowi terroryzm,a ze Kitajce nie nie pieszcza sie kryminalistami-chwala im za to Niemcy licza na > wielkie interesy z Chinami i siedza cicho. Falszywa francja z diablem sie skuma > > jak z tego cos bedzie miec. Z jednej strony Chiny zbudowaly METRO-RAPID i > podruzuja 400km na/h z drugiej zachowuja sie jak Rosja w XIX w. Glos Polski > moze na arenie miedzynarodowej nie jest zbyt glosny ale jest wazny. ************* -Kr. Hahaha-Ales mnie ubawil ta "waznoscia" glosu Polski-WSZAK WIEKSZOSC SWIATA UWAZA NAS ZA BLAZNOW I WAZELINIARZY!!!I ja podzielam te opinie!!! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hannelore Do Krakena IP: *.acn.pl / 10.66.3.* 30.01.03, 21:47 No pewnie, najlatwiej troszczyc sie o wlasny tylek i niech innym sie dziejek rzywda. a jak tylko w Polsce cos idzie nie tak, to od razu do Unii lapy wyciagamy i to Ci sie wydaje w porzadku? Zebys kiedys musial przezyc to co przezywaja Tybetanczycy to moze zrozumiesz, egoisto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: catharsis Stop chińskim produktom IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 22:18 Gość portalu: grzegorz napisał(a): > jeśli świat chce zmusić Chiny do przestrzegania praw człowieka > niech przestanie kupować chińskie produkty - przy okazji porawi > się bilans handlowy.Żadne apele, listy itp. nic nie pomogą. Inicjatywa zasługująca na uwagę. Ja już od dawna uważam na chińszczyznę ;) Ale fakt faktem - jest to jedyna forma nacisku. Czy pamięta może ktoś sprawę Shella w Ogonii? Nacisk i presja społeczności zachodniej polegająca na bojkocie ich stacji benzynowych przyczyniła się do budowy proekologicznego wizerunku tej firmy. Wysyłanie pism nic nie da. Przecież od dawna głoszą o tym rózne organizacjie walczące o przestrzeganie praw człowieka. A i USA oficjalnie nie zabiera głosu w tej sprawie by podobnie jak nasze SLD zważanć jedynie na dodatni bilans exportu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Stop chińskim produktom IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 30.01.03, 23:16 Czesc, mysle, ze tylko pomazyc o tym mozemy, tutaj w kanadzie wszystkie!!! tanie produkty sa z chin i poziom zycia ludzi najubozszych by przepadl bez tych towarow, nie mowiac juz o tym ze galezie przemyslu rodzimego juz dawno nie egzystuja jesli chodzi o 1001 drobiazgow to juz tylko panstwo srodka. Dodatkowo chiny bardzo duzo tutejszych kompanii utrzymuja, bez tego rynku, by zbankrutowaly, naprzyklad "Berg" 90% przemyslowych urzadzen klimatyzacyjnych sprzedaje wlasnie tam. Nie wiem co zrobic, mentalnosc chinczykow jest zupelnie inna i zupelnie inna jest skala wartosci, nierozumiemy sie wcale i wnioskuje, ze porozumiec sie w zwiazku z tym tez bedzie szalenie trudno. Tylko Taiwan moze byc przeciwwaga (ostatnio uznal Tybetanczykow za narod), ale skala jest bardzo niekorzystna, szczegolnie po oddaniu HongKongu, Chiny ida jak burza i za 20 lat beda sie staraly nas pouczac co mamy robic i jakie sa prawa czlowieka, a my bedziemy dyskutowac na temat doplat do rolnikow. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: catharsis Re: Stop chińskim produktom IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 00:07 Gość portalu: obcy napisał(a): > Czesc, Witaj! mysle, ze tylko pomazyc o tym mozemy, tutaj w kanadzie > wszystkie!!! tanie produkty sa z chin i poziom zycia ludzi > najubozszych by przepadl bez tych towarow, nie mowiac juz o tym > ze galezie przemyslu rodzimego juz dawno nie egzystuja jesli > chodzi o 1001 drobiazgow to juz tylko panstwo srodka. > Dodatkowo chiny bardzo duzo tutejszych kompanii utrzymuja, bez > tego rynku, by zbankrutowaly, naprzyklad "Berg" 90% > przemyslowych urzadzen klimatyzacyjnych sprzedaje wlasnie tam. I właśnie o tym piszę. Mój profesor opowiadał kiedyś o swoich mieszanych uczuciach związanych z obserwowaniem "płaszczących się" dyplomatów amerykańskich przed chiśkimi dygnitarzami. Był to podobno spektakl dający wiele do myślenia na temat "Pragmatycznej przyjaźni" między obu krajami. Sytuacja, w której nie ma się wyboru (porównywalnych ceną i jakością towarów) jest bardzo złą. Cena nie ma szans na zrównanie bo...Chińczycy zatrudniają do produkcji wielu więźniow (vide: Raprt Amnesty International), z których znaczna część to więźniowie polityczni. > Nie wiem co zrobic, mentalnosc chinczykow jest zupelnie inna i > zupelnie inna jest skala wartosci, nierozumiemy sie wcale i > wnioskuje, ze porozumiec sie w zwiazku z tym tez bedzie szalenie > trudno. Wydaje mi się, że z tą mentalnością nie jest tak do końca. Należy pamiętać jak pragmatyczny a jednocześnie i metafizyczny był system konfucjański, który kształtował system wartości Chińczyków przez wieleset lat. I może faktycznie zasady etyczne stały się dla Chińczyków zgubne o tyle, o ile wykorzystała je na swoją korzyść władza CHRL. Zasada WU-TANG, jedna z założeń konfucjanizmu nakazywała: stawianie na pierwszym miejscu dobro państwa, na drugim rodziny i na końcu dopiero siebie. Chińczycy pozbywając się cesarza - uosobienia państwa są oddani zamiennikowi. Propagandzie CHRL, która wykorzystuje ową wrodzoną mentalność, wierzą bezgranicznie. Traktują Tybetańczyków jak Rosjanie Czeczeńców. Uważają, że ma rację bezdyskusyjnie. Ale nie twierdzę, że są ludźmi pozbawionymi sumienia. Po prostu są ludźmi zniewolonymi i to w pełni tego słowa zanczeniu. To co zrobiła władza komunistyczna z chińskim systemem wartości można odnieść symbolicznie do całego przedsięwzięcia zawracania biegu rzek. Jako osoba zainteresowana historią cywilizacji chyba wiesz jakie to miało skutki ;) Tylko Taiwan moze byc przeciwwaga (ostatnio uznal > Tybetanczykow za narod), ale skala jest bardzo niekorzystna, > szczegolnie po oddaniu HongKongu, Chiny ida jak burza i za 20 > lat beda sie staraly nas pouczac co mamy robic i jakie sa prawa > czlowieka, a my bedziemy dyskutowac na temat doplat do rolnikow. W imię zasady: Myśl globalnie, działaj lokalnie, zachęcam do poszukiwania zamiennikow chińskich towarów. Mój znajomy mawia: "Gdy Duszy Świata zabraknie (tut.Tybetu) świat przestanie istnieć". > M. pzdrw BW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Lepsze od chińskich produkty? IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 31.01.03, 03:14 Witaj mnie Gość portalu: catharsis napisał(a): > Witaj! > I właśnie o tym piszę. Mój profesor opowiadał kiedyś o swoich mieszanych uczuciach związanych z obserwowaniem "płaszczących się" dyplomatów amerykańskich przed chiśkimi dygnitarzami. Był to podobno spektakl dający wiele do myślenia na temat "Pragmatycznej przyjaźni" między obu krajami. ---O przyjazni oczywiscie nie ma mowy, jedni by drugich w lyzce wody utopili z rozkosza. Tak czesto chwale postawe protestantow ale tu jest jej najslabszy punkt - KULT PIENIADZA i interes finansowy ponad wszystko. Sama szkola i samo wychowanie odbiera ochote do mazen i pragnienia do posiadania uczuc wyzszych. Wiesz jacy anglosasi sa POTWORNIE NUDNI!!!? > Sytuacja, w której nie ma się wyboru (porównywalnych ceną i jakością towarów) jest bardzo złą. Cena nie ma szans na zrównanie bo...Chińczycy zatrudniają do produkcji wielu więźniow (vide: Raprt Amnesty International), z których znaczna część to więźniowie polityczni. ---To jest wedlug mnie jedna i w tej chwili juz marginalna przyczyna dostepnosci i taniosci towarow. Zdjecia, ktore ogladalem z Szanghaju, z uroczystosci weselnej moich znajomych (dostalem w prezencie krawat tak kolorowy,ze opisac sie nie da), ile sie buduje i jak - zapiera dech w piersiach. To juz naprawde epoka po rewolucji kulturalnej. > > Nie wiem co zrobic, mentalnosc chinczykow jest zupelnie inna i > > zupelnie inna jest skala wartosci, nierozumiemy sie wcale i > > wnioskuje, ze porozumiec sie w zwiazku z tym tez bedzie szalenie > > trudno. > Wydaje mi się, że z tą mentalnością nie jest tak do końca. Należy pamiętać jak > pragmatyczny a jednocześnie i metafizyczny był system konfucjański, który > kształtował system wartości Chińczyków przez wieleset lat. I może faktycznie > zasady etyczne stały się dla Chińczyków zgubne o tyle, o ile wykorzystała je > na swoją korzyść władza CHRL. Zasada WU-TANG, jedna z założeń konfucjanizmu > nakazywała: stawianie na pierwszym miejscu dobro państwa, na drugim rodziny i > na końcu dopiero siebie. ---Dobrze, ze wspomnialas Konfucjusza. Dzieki temu dwie wielkie azjatyckie potegi Indie i Chiny, choc tego jeszcze nikt nie zauwazyl zaczyna dzielic cywilizacyjna przepasc. To wlasnie te zalozenia, ciagle zywe i przyjmowane jako aksjomat pozwalaja tym ludziom postawic sobie o wiele ambitniejsze cele. Tak, to napewno nie nasz poglad, ale zycie jednostki jest bardzo tanie, korzystaja z tego stosujac bez umiaru kare smierci i ... o ilez bezpieczniej w chinach niz w indiach. Pamietam, jak moj wojek kapitan opowiadal mi o rejsach do chin jeszcze przed rewolucja kulturalna - to bylo pieklo, nie dalo sie na lad zejsc w pojedynke. Tak stosuja brutalna/nieludzka kontrole urodzin i ... opanowali problem przeludnienia. Bardzo trudno im bedzie udowodnic, ze nie maja racji. > Chińczycy pozbywając się cesarza - uosobienia państwa są oddani zamiennikowi. Propagandzie CHRL, która wykorzystuje ową wrodzoną mentalność, wierzą bezgranicznie. ---Raczej sie nie zgadzam. Chiny przezyly szok, ktorego sie wstydza. Zostali upokorzeni w swojej dumie przez europejczykow a potem japonczykow. Dzisiejszy chinski komunizm nie ma wiele wspolnego z naszym wyobrazeniem o rosji sowieckiej, to zupelnie co innego i naprawde trudno to zrozumiec, trudno nawet komunizmem nazwac, ja tylko czuje, ze to jest bardzo glebokie i niezwykle silne zespolowe postanowienie bycia lepszym. > Traktują Tybetańczyków jak Rosjanie Czeczeńców. Uważają, że ma rację bezdyskusyjnie. ---Droga Pani. Traktuja ich zupelnie inaczej i okrutniej i przyczyna jest inna. Dla rosji to porzadek w imperium i nie dawanie innym przykladu. Dla chin to ambicja, ambicja i potworna zawzietosc, czy to tybet, czy mongolia wewnetrzna, czy tajwan to kazdy ktoremu sie to choc troche nie podoba to smiertelny wrog. A coraz wiecej maja do szantazowania. Z drugiej strony sila cywilizacyjna panstwa srodka juz przyswoila sobie najrozniejsze dynastie i ma ogromna w siebie wiare, och jak oni pragna nam to udowodnic, az im oczy blyszcza. > Ale nie twierdzę, że są ludźmi pozbawionymi sumienia. Po prostu są ludźmi zniewolonymi i to w pełni tego słowa zanczeniu. To co zrobiła władza komunistyczna z chińskim systemem wartości można odnieść symbolicznie do całego przedsięwzięcia zawracania biegu rzek. Jako osoba zainteresowana historią cywilizacji chyba wiesz jakie to miało skutki ;) ---To naprawde juz o wiele dalej zaszlo, juz zapozno tak myslec, nowe wieksze zagrozenia sa tuz tuz. Prosze Cie nie popelnij grzechu i nie lekcewaz ich tak jak wyzej. Jeszcze bedzie wiele klopotow z tym krajem, choc akurat my jestesmy postrzegani jako naturalny sojusznik - powaznie. > Tylko Taiwan moze byc przeciwwaga (ostatnio uznal > > Tybetanczykow za narod), ale skala jest bardzo niekorzystna, > > szczegolnie po oddaniu HongKongu, Chiny ida jak burza i za 20 > > lat beda sie staraly nas pouczac co mamy robic i jakie sa prawa > > czlowieka, a my bedziemy dyskutowac na temat doplat do rolnikow. > W imię zasady: Myśl globalnie, działaj lokalnie, zachęcam do poszukiwania > zamiennikow chińskich towarów. Ja jestem tu czternascie lat i z roku na rok, nieomal w oczach nikna towary indie, indonezja, bangla desh itd. Jak przyjechalem to tylko kapcie i dlugopisy byly chinskie a teraz TRUDNO INNY TOWAR ZNALEZC w calym sklepie jak np "dollar store" cos takiego jak 1001 drobiazgow, ale rowniez w Costco (taki supermarket) tez juz tylko chiny i korea, aparat kodaka kupilem w zeszlym roku zeby przeczytac "made in china". > Mój znajomy mawia: "Gdy Duszy Świata zabraknie > (tut.Tybetu) świat przestanie istnieć". ---Z calego serca zycze Tybetowi zachowania odrebnosci swojej pieknej i oryginalnej kultury ale nie widze, szczegolnie teraz szansy, zeby mieli to przyslowiowe szczescie. ---Ja moge, ale naprawde moim zdaniem prosze zrozum mnie to nie ma szans na skutecznosc, wrecz odwrotnie zwiekszy poziom niecheci i nienawisci do bialej rasy. Tym bardziej, ze czesto cos kupujesz od adidasa po telewizor i dopiero potem otwierasz i widzisz, ze w srodku "made in china". Kto da nam ta konfucjanska dyscypline i zawziecie (pamietasz jak chinczycy wytepili rekoma wroble i zwozili te biedactwa ciezarowkami jako wrogow klasy chlopskiej a zatem i robotniczej, a sprobowalabys sie smiac - oboz pewny) > > M. > pzdrw > BW Najserdeczniejsze P.M.M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy niepoprawnosc IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 31.01.03, 05:00 Nie jestem poprawny i jak zaczne to trudno mi przestac pisac. To wszystko o tych chinach to nie tak powinno byc napisane, tak mi ciezko zebrac sie na cos ciekawszego. Moze innym razem. Tybetu i Czeczenii nie da sie porownac moim odczuciem. O wiele bardziej zalezy mi na gruzji i jej konflikcie o Abchazje niz na czeczenii. Teraz jak rosjanie daja wszystkim abchazom wizy i obywatelstwo, a amerykanie sa coraz bardziej powsciagliwi i choc obiecali, ze wejda do abchazji nie spiesza sie by zadzierac z ruskimi. Tam za kaukazem to ruscy zawiazali wezel gordyjski, ale to odrebna sprawa. Bylem wielokrotnie i w gruzji i w armenii i w azerbajdzanie i bliscy sa mi ci ludzie, a gruzini szczegolnie, wyobraz sobie, ze nigdy nie musialem placic za benzyne (samochod warszawa kombi 25 - 35 lat temu) litery PL placily. Kazdy polak z kompleksami powinien do tego kraju pojechac, jestesmy dla nich wzorem wszystkiego, szanuja nas jak nikogo innego za ten slawny tam opor i klopoty jakie miala z nami rosja. Dzis bardzo na nas licza i zlozyli prosbe o przyjecie do NATO, prosza nas jak nikogo innego o wsparcie. Okropnie trudno jest im mowic, ze malo ktorego polaka gruzja obchodzi, tyle serca w nas wpakowali. Ja moi znajomi i rodzina tam zwiedzilismy wszystkie mozliwe zabytki i muzea w wiekszosci za dziekuje i w wiekszosci w dni wolne od zwiedzania jako goscie specjalni, choc nic specjalnego w nas nie bylo oprocz polskosci. W kazdym razie Tybet to potworna strata, gdyby sie tak mialo stac (jak podejzewam), ze nasza cywilizacja bedzie wspomagala autonomie tybetanska a chiny konsekwentnie beda likwidowaly tybetanska narodowosc. Taka ich zasada, im bardziej wam zalezy tym bardziej bedziemy bezwzgledni, akurat w tej sprawie NAPEWNO nie ustapia. Mamy jeszcze okolo 20 lat, zeby cos madrego wymyslic, potem juz raczej nie bedziemy mieli wiekszego wplywu a i chiny nie beda "musialy" sie odgrywac. Serdeczne pozdrowienia i podziekowania za glos wolny. P.M.M. Ps. Ciekaw jestem czy mialas czas przeczytac co Ci odpisalem na nasz poprzedni temat, jeszcze jest - otworz kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yan Od czasu do czasu..musimy cos potepic..No nie?? IP: *.utc.com 30.01.03, 19:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Chiny przerazone polskim wystapieniem! IP: 12.46.161.* 30.01.03, 20:12 No, jezeli polski rzad oficjalnie potepil te egzekucje, to cale Chiny pewnie rzna w portki ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw Zawiązać stosunki dyplomatyczne z Republiką Chińską a IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 20:55 Zawiązać stosunki dyplomatyczne z Republiką Chińską a zerwać z ChRL!!! Republika Chińska czyli Tajwan może się odwdzięczyć inwestycjami. A co mogą Chiny Ludowe? I tak nie ma i nie będzie wymiany handlowej. A chińska taniocha jak była tak i będzie przywożona do Polski z WNP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: *.vicres.utoronto.ca 30.01.03, 21:14 To ze polski rzad potepil egzekucje jest naturalnie sluszna decyzja. Dziwna moralnosc Polakow ze wzgledu na rownoczesne poparcie Ameryki w sprawie irackiej, zgadzam sie. Bardziej mnie jednak brzydzi sama Ameryka, ktora uprawia krwawa i bezczelna hipokryzje. Dla oleju, Bush gotowy jest na okrutna i bezsensowna wojne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: *.sjc.ca.bbnow.net 31.01.03, 00:35 Moze i brzydzisz sie Ameryka ale bez ameryki nie daleko udalo by sie nam zajsc, niestety. ja sama mieszkam w tej ameryce i tutaj trochce sie inaczej sprawy widzi. przynajmniej dla tych ktorzy chca wiecej widziec niz jedna strone medalu. gdyby potraktowano grozby sprzed Wrzesnia 11, byc moze nie zgineloby tyle niewinnych osob. Byc moze gdyby potraktowano grozby powaznie, nie zgineloby tyle ludzi niewinnych na Bali. polityka jest polityka ale grozby i bezpieczenstwo po wrzesniu 11 tutaj sie traktuje naprawde serio. Sami Irakijczycy mieszkajacy w Ameryce opowiadaja sie za inwazja na ich ojczyzne, nie po to aby ich niewinni ludzie zgineli, ale aby Saddam i jego ekipa zostala odsunieta od wladzy. Saddam importuje warzywa i kwiaty z Europy do swoich palacy, z koleji obywatele Iraku umieraja z glody i chorob. Jego syn gwalci i morduje. Ktokolwiek jest przeciw dyktaturze, zostaje zamordowany. Jaki los ma spotkac Irak? Ludfzie iraku potrzebuja naprawde pomocy aby znowu zyc. Bylismy przeciw wojnie w afganistanie, jednak ta wojna zmienila ich kraj i rezim. Bez wojny w iraku ginie tysiace ludzi kazdego roku. Pora to zmienic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mija Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: 203.101.154.* 31.01.03, 01:28 Czy moze ktos mi wyjasnic dlaczego parlament obecnej kadencji nie zezwolil na wznowienie dzialalnosci Towarzystwa na rzecz Tybetu (nie pamietam dokladnej nazwy), ktory wczesniej przy parlamencie dzialal. I kto jak kto ale chyba wlasnie my powinnismy rozumiec co to sa represje, a nie z cieknaca slina patrzec na wyniki finansowe eksportu. Obrzydliwe. Jest to tak zenujace, ze naprawde wstyd mi czasami, ze to tez w moim kraju sie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 02:06 Gość portalu: Pankracy napisał(a): > Potepiamy egzekucje jednej osoby w Tybecie i rownoczesnie > jestesmy za wymordowaniem tysiecy w Iraku. Dziwna to moralnosc. Jak byś chociaż trochę czytał, to byś wiedział, że nie o moralność tu chodzi: www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,1290311.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: *.ipt.aol.com 31.01.03, 02:20 Jak najbardziej popieram wojne przeciwko Irakowi, uwazam ze jest jak najbardziej sluszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: *.tnt2.hackensack.nj.da.uu.net 31.01.03, 02:45 dla tych sku.wysynow z sld wazniejsza jest kasa niz zycie ludzi walczacych o wolnosc, zreszta za komuny tez opozycje mordowali i to jeszcze swoich rodakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyzunia Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 31.01.03, 05:58 reżimy są złe jeśli są niepokorne wobec usa, cacy gdy słuchają bigbrothera. alem się uśmiał gdzy ktoś tu napiosał że afganistan się zmienił. jak się tłukli afgańczyki, tak dalej się tłuką aledablju ma nowy przyczólek do pilnowania świata. chyba kraken napoisał o 30 procentach. jestęs w błedzie. tybetu nie potrafi pokazać na mapie 80 proc rodków. ale szabelką będą wymachiwać, mimo że iraku też na globusie nie znajdą. ile , kurwqa, ludzi ginie na świecie z głodu. trup czy zabity przez pluton egz. czy z głodu tak samo nie żyje. ale podniecać się trzeba chińskim terrorystą a cała reszta na śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pela Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: *.nyc.rr.com 31.01.03, 06:25 Rezymy sa zle i tam tez powinni amerykanie pojechac a co jak czyscic swiat od dyktatury to czyscic do konca raz a dobrze. Irak, Korea, Chiny, Cuba, Tak ze pewnie po calej czystce mielibysmy nowy inny "leprzy swiat" Prosze ogladaj poczatek filmu Terminator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyzunia Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 31.01.03, 07:09 jakoś tak dziwnie jest że te amerykany usuwają reżimy, ale na ich miejsce wsadzają swoje, tyle tylko że pozwalające zarabiać amerykańskim koncernom, a dla zwykłych ludzi jak zwykle wiatr w oczy. w tym iraku o nic innego nie chodzi jako o interesy shell`a, bp standard oil`a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie IP: 195.117.195.* 31.01.03, 09:02 Expo,wizyty znanych polityków, interesy na ogromne sumy,okupacja niepodlgłch narodów ,uliczne egzekucje niewinnych ludzi i to wszystko na oczach tzw. cywilizowanych państw które zamiast zerwać stosunki czerwonym katem wpadają sobie wramiona i przyjażnie się poklepują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie i Texasie IP: *.telia.com 31.01.03, 09:11 Gość portalu: Pankracy napisał(a): > Potepiamy egzekucje jednej osoby w Tybecie i rownoczesnie > jestesmy za wymordowaniem tysiecy w Iraku. Dziwna to moralnosc. §§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§ Dzisiejszej nocy wykonano egekucje na zabujcy w obronie wlasnej w 1988 roku- sad wierzyl bardziej w poszlaki niz w dowody,wtedy 19-0 latek lyzka do zciagania opon samochodowych zabil (niechcaco) typa ktory w klutni grozil ze go zabije. mUSA-kraj prawa ???????????????????????????????????????????????????????????????. §§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§ Odpowiedz Link Zgłoś
doro6 Re: Polska potępia egzekucję w Tybecie i Texasie 31.01.03, 09:23 Henry, nie mówimy o złych czynach pojedynczych ludzi (niezawisły sąd, który źle ocenił dowody, skorumpowany policjant, czy wreszcie killer), lecz o państwie, które niszczy naród Tybetańczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Kwaśniewski. Czas na interwencję w Chinach!!!!!! IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 31.01.03, 09:58 amerykańsko - polski kontyngent powinien teraz interweniować w Chinach. Na pierwszej linii frontu - kwaśniewski, miller oraz cała hołota liberalno-czerwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Ale nadchodzącej egzekucji tysięcy Irakijczyków... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.03, 13:25 Polska ani, tym bardziej, USA nie potępiają. i to jest właśnie polytyka. Odpowiedz Link Zgłoś