Dodaj do ulubionych

Żakowski martwi się, że PO wygra następne wybory,

25.07.06, 13:37
bo w zasadzie niczym od PiS się nie różni, poza jednym: w przeciwieństwie od
partii Kaczorów, nie uczy się na własnych błędach. Ale, że PO następnych
wyborów nie wygra, również się boi...
Najzabawniejsza jest natomiast retoryka Żakowskiego. Cały wywód sprowadza się
do tego, że rozwiązanie WSI, lustracja i powołanie CBA i zwalczanie mafii
pozbawia obywateli poczucia bezpieczeństwa. Znaczy, że WSI handlujące z
gangsterami lewym paliwem, agenci SB, wszechobecna korupcja i Prószków takie
poczucie bezpieczeństwa u obywateli stwarzają.
Taki fajny, bezpieczny ekosystem chcą Kaczory obywatelom rozwalić...
Obserwuj wątek
    • franciszekszwajcarski Re: Żakowski martwi się, że PO wygra następne wyb 25.07.06, 13:39
      zwykli ludzie nie zauważają ani mafii ani WSI, a korupcje traktują jako coś
      naturalnego i oczywistego. Powołanie CBA w oczywisty sposób zagraża
      bezpieczeństwu Polaków, chociaż na ich poczucie bezpieczeństwa też nie ma
      wpływu, bo nikt sie tym nie interesuje. A że Żakowski jest człowiekiem mocno
      zagubionym intelektualnie, to zupełnie inna historia.
      • ab_extra Tzw. zwykłych ludzi traktowano dotąd, jak babcię 25.07.06, 13:50
        ze starej piosenki (chyba Młynarskiego), dla której drukowano specjalną gazetkę
        z wyłącznie dobrymi wiadomościami, żeby się nie martwiła. Nie wiedziała nic
        staruszka ani o mafii, ani o działalności WSI. I było fajnie. Kto mógł, łowił
        ryby w tej mętnej wodzie, i wszyscy byli zadowoleni, łącznie z babcią. Aż tu
        nagle do babci trafiła gazeta z prawdziwymi wiadomościami i bęc! Babcia wybrała
        PiS! Więc okazało się, że jednak i mafia i WSI babcię obchodzą.
        • franciszekszwajcarski Re: Tzw. zwykłych ludzi traktowano dotąd, jak bab 25.07.06, 13:58
          "zwykli ludzie" nie głosowali na PiS ze wazgledu na mafie i WSI. Zapewniam cie,
          że naprawde skrót WSI potrafi w Polsce rozszyfrować może 5 procent osób. Ludzie
          głosowali na PiS bo sie bali podwyżek cen żywności, które im PiS wmówił. Ludzi
          obchodzi ile kosztuje jedzenie, a nie jakaś tam mafia, której w życiu na oczy
          nie widzieli, tylko w telewizji o niej słyszą.
          • ab_extra To czym wyjaśnisz klęskę SLD? 25.07.06, 14:34
            Interpretujesz w wygodny ci sposób zwycięstwo PiS, a zapominasz o
            katastrofalnej klęsce SLD. Pamiętaj, że do ostatniego dnia przed wyborami PO i
            PiS mówiły o mafii, korupcji, lustracji, WSI jednym głosem. I pamiętaj, jak
            minimalne było zwycięstwo PiS nad PO. Właśnie te problemy były głównym orężem
            obu partii w kampanii. I, choć wielu woli o tym nie pamiętać, obie zapowiadały
            IV RP. IV RP, którą wymyslił Śpiewak.
            • lucyperek2 Tym 25.07.06, 14:57
              Klęska SLD wynikała z braku determinacji i chęci do zapowiadanej urawniłowki.
              Mieli dawac w łeb zamożniejszym sąsiadom, a tu, panie, nic. Dalej tyle samo
              dobrych, kłujących w oczy aut na ulicach. PISdactwo wygrało głównie dzięki
              swojej antyinteligenckiej i proletariackiej retoryce i ponownie dzięki bajeczkom
              o równych żołądkach. Motłoch nienawidzi ludzi sukcesu.
              • kuuba Re: Tym 25.07.06, 15:01
                i co teraz w odwecie spuszczaja powietrze z kol co lepszych fur?
              • ab_extra Re: Tym 25.07.06, 16:08
                Czy my mówimy o Sojuszu LEWICY Demokratycznej? Na pewno? :)))
            • franciszekszwajcarski Re: To czym wyjaśnisz klęskę SLD? 25.07.06, 15:23
              PO mówiło bardziej o podatkach i reformie finansów. A SLD przerżnęło przez
              służbe zdrowia i Łapińskiego, przez upór Millera, który sie nie wycofał jak
              jeszcze był czas oraz przez piramidalne fikumiku Cimoszewicza na miesiąc przed
              wyborami.
              • ab_extra Myśmy chyba w całkiem różnych krajach byli 25.07.06, 16:07
                w czasie kampanii wyborczej. PO od PiS odróżniała jedynie mantra "3x15". W
                sprawie "rozbijania układu" zaś, a zwłaszcza lustracji, PO było bardziej
                radykalne od PiS. Przypominam jeszcze raz, że IV RP wymyslił Śpiewak. A gwiazda
                Rokity rozbłysła przy okazji komisji ds Rywina.
                Przypomnij mi jeszcze, czemu to Miller miałby się wycofywać, czemu z SLD odszedł
                Borowski i skąd wyciąganie z kapelusza Cimoszki się wzięło. O ile dobrze
                pamiętam, stąd, że na gwałt szukano na lewicy KOGOKOLWIEK nieumoczonego.
                • franciszekszwajcarski Re: Myśmy chyba w całkiem różnych krajach byli 25.07.06, 16:33
                  to prawda, że PO również gadało o tych wszystkich lustracjach i tak dalej. Ja
                  tego kompletnie nie słuchałem, bo mnie te zagadnienia zupełnie nie interesują,
                  może dlatego utrwaliło mi sie coś innego. Coś, co dla mnie było istotne. A to,
                  że Śpiewak wymyślił IV RP nie oznacza, że był jej pierwszym propagatorem.
                  Zresztą pojęcie IVRP ewoluuje i to co miał na myśli Śpiewak z pewnością nie
                  jest tym co dziś ma na myśli J.Kaczyński.
                  • ab_extra Czyli mówisz, że nie bardzo wiesz o czym mówisz? 25.07.06, 16:41
                    franciszekszwajcarski napisał:

> to prawda, że PO również gadało o tych wszystkich lustracjach i tak dalej. Ja
                    > tego KOMPLETNIE NIE SłUCHAłEM (PODKRESLENIE MOJE) , bo mnie te zagadnienia
                    zupełnie nie interesują,
                    > może dlatego utrwaliło mi sie coś innego. Coś, co dla mnie było istotne. A to,
                    > że Śpiewak wymyślił IV RP nie oznacza, że był jej pierwszym propagatorem.

To po co wymyslał? I publikował? I ogłaszał? I gromił? I psy na III RP wieszał?
                    Na długo przed wyborami?

> Zresztą pojęcie IVRP ewoluuje i to co miał na myśli Śpiewak z pewnością nie
                    > jest tym co dziś ma na myśli J.Kaczyński.
                    Twoja pewność bierze się tylko z tąd, że to PO jest w opozycji. Tak naprawdę
                    jedyną znana mi zbrodnia PiSu, zwłaszcza wobec PO było to, że PiS wygrał wybory.
                    • franciszekszwajcarski Re: Czyli mówisz, że nie bardzo wiesz o czym mówi 25.07.06, 16:48
                      wiem o czym mówię. Chodziło mi tylko o to, że każdy wybiera i zapamiętuje z
                      kampanii to co według niego jest najważniejsze. Mi na przykład było kompletnie
                      wszystko jedno co partie mówią o lustracji, czy o WSI, gdyż uważam te problemy
                      za marginesowe w dzisiejszej Polsce. Ale to prawda, że w tych kwestiach PO i
                      PiS mówiły bardzo podobnie. Głównie dlatego, że PO zaczęła sie pod tym względem
                      ścigać z PiSem. Śpiewak wymyślił IVRP jeszcze jako socjolog, na pewno nie jako
                      polityk. Chodzi mi o to, że jego IVRP było teoretycznym i mało ważnym pomysłem
                      naukowca, a IVRP Kaczyńskiego to konkretny program polityczny zawierający
                      treści pod którymi Śpiewak z pewnością nigdy by sie nie podpisał. Uogólniając
                      Śpiewak chciał zastąpić niedobrą IIIRP czymś lepszym, a Kaczyński zmierza do
                      zastąpienia niedobrej IIIRP czymś znacznie gorszym. Ale nigdy nie twierdziłem
                      że to zbrodnia. W końcu ktoś na nich głosował, niech więc robią co chcą. 4 lata
                      to nie tak znowu długo.
                      • ab_extra Wystarczy przejść od uogólnień do faktów, by 25.07.06, 17:01
                        się przekonać, jak bardzo sie mylisz. A fakty są takie: likwidację WSI PO
                        poparło. Lustrację również. W sprawie CBA spory także dotyczyły tylko
                        konkretnych zapisów w ustawie, a nie samego powołania Agencji.
                        • franciszekszwajcarski Re: Wystarczy przejść od uogólnień do faktów, by 25.07.06, 17:17
                          ależ ja nie bronie WSI, niech likwidują, prosze bardzo. Mówię tylko, że moim
                          zdaniem to problem marginalny. A co do CBA, to te konkretne zapisy w ustawie
                          naprawde mają kolosalne znaczenie. Akurat kwestie CBA uważam za jedną z
                          najważniejszych obecnie spraw w państwie.
                          • ab_extra Jakie to ładne :))) 25.07.06, 17:22
                            Problem korupcji w Polsce jest marginalny, natomiat zapisy w ustawie o CBA
                            kluczowe dla państwa. Jeszcze tylko wymień nazwiska tych państwa, a wszystko
                            będzie bardziej zrozumiałe :)))
              • ab_extra Poza tym, moje informacje są z pierwszej ręki 25.07.06, 16:28
                Jestem zwykłym człowiekiem i doskonale wiem, dlaczego na PiS głosowałem. Wcale
                nie oczekuję, by PiS coś mi dało, bo niczego od PiS nie potrzebuję. Wszystko mam
                swoje.
                • kacza.republika.bananowa atak klonów? 25.07.06, 16:44
                  ab_extra napisał:

> Jestem zwykłym człowiekiem i doskonale wiem, dlaczego na PiS głosowałem. Wcale
                  > nie oczekuję, by PiS coś mi dało, bo niczego od PiS nie potrzebuję. Wszystko
                  ma
                  > m
                  > swoje.

wszyscy wyborcy PiSu są tacy sami?!

• ab_extra Wedle przeciwników PiS tak. 25.07.06, 16:49
                    To w końcu oni kreują stereotyp wyborcy PiSu.
                    • franciszekszwajcarski Re: Wedle przeciwników PiS tak. 25.07.06, 16:55
                      Myśle, że są dwa stereotypy wyborców PiS. Jedni to typy typu pink freud, czyli
                      pieniacze z bardzo poważnym zaburzeniem zdolności logicznego kojarzenia faktów
                      i całkowitym zanikiem percepcji politycznej, a drudzy bardziej w stylu
                      kataryny, którzy w oczekiwaniu na koalicje PO-PiS woleli PiS, bo bardziej do
                      nich trafiały hasła dotyczące rozliczania i robienia porządku niż hasła
                      podatkowo-obywatelskie. Moim zdaniem to są dwie zupełnie różne grupy wyborców.
                      • ab_extra Zapomniałeś o dominującym w propagandzie 25.07.06, 17:05
                        antypisowskim stereotypie: niepismiennej babci w moherowym berecie z małej wsi.
                        Nie czytałeś wytycznych w Wyborczej, czy co? :)))
                        • franciszekszwajcarski Re: Zapomniałeś o dominującym w propagandzie 25.07.06, 17:15
                          Prawdą jest, że Wyborczej nie czytam. Szkoda mi czasu na czytanie gazet.
                        • ab_extra Hm, znowu to zrobiłeś... 25.07.06, 17:18
                          Przyznajesz, że się nie interesujesz, nie masz czasu, a wszystko wiesz...
          • tees1 a skad! 25.07.06, 16:17
            franciszekszwajcarski napisał:

> "zwykli ludzie" nie głosowali na PiS ze wazgledu na mafie i WSI. Zapewniam cie,
            > że naprawde skrót WSI potrafi w Polsce rozszyfrować może 5 procent osób.

Glosowali, bo juz mieli dosyc zlodziejstwa. Nawet bez umiejestnosci
            klasyfikowania zlodziei bylo widac, ze sie panosza. A panstwo zdziera z
            obywateli coraz wyzsze podatki, bo jedni zlodzieje podatkow nie placa, a inni
            zlodzieje kradna lub marnotrawia zebrane.
    • hopp Re: Żakowski martwi się, że PO wygra następne wyb 25.07.06, 13:42
      Obywatelem to jest Żakowski i jemu podobni oświeceni. Reszta to populistyczna
      hołota.
    • kataryna.kataryna Re: Żakowski martwi się, że PO wygra następne wyb 25.07.06, 13:53
      Ale fajne rady daje Żakowski Platformie. Powinna zmienić zdanie o Zycie i o
      Wildsteinie, który pomaga PiSowi robić zamach na media.
    • sodoma-gomora nie wygra bo PIS to ekonolewica, jej chca Polacy 25.07.06, 13:53
    • l.o.r.t.e.a Biedny Jacek. PZPR rozwiązana, PPR też nie 25.07.06, 14:36
      istnieje, SDKPiL i KPP takowoż. Na kogo on zagłosuje biedaczek? Aha, zapomniałem
      o Demokratach.PL, bądź co bądź, pełno tam synalków i córeczek ludzi z KPP.
      • ab_extra Żakowski inaczej to sobie wykombinował 25.07.06, 14:41
        Resztki trzeźwości mówią mu, że UW reanimować się nie da, proponuje więc
        przekształcić PO w neoUW. Zapominając na marginesie, jak tamta partia i całe
        środowisko skończyło. Krótko mówiąc, namawia PO do samobójstwa, co zdaje się
        jest w polskim prawie karalne... Choć po Platformie płakał nie będę.
    • lej_czerwonego Re: Żakowski martwi się, że PO wygra następne wyb 25.07.06, 15:30
      Zakowski slusznie zauwazyl, ze PO liczy na zuzycie sie ukladu rzadzacego.
      Zakowski prorokuje porazke PiS w najblizszych wyborach parlamentarnych, jednak
      jego analiza jest zupelnie wybiorcza.

Otoz w 1997 r. SLD przegral wybory minimalnie. Gdyby nie klopot Cimoszewicza z
      powodzia i jego nieumiejetne zachowanie, wyprzedzilby AWS i stworzylby
      prawdopodobnie rzad. W okresie 1993-1997 r. afery byly, ale publika o nich nie
      wiedziala zbyt wiele, koniunktura swiatowa i krajowa byly bardzo dobre. To
      wystarczylo na dobry wynik wyborczy.

Zeby PiS wygral nastepne wybory parlamentarne wystarczy tylko nie robic afer.
      Jesli koniunktura swiatowa bedzie dobra a w Polsce w miare przyzwoity wzrost,
      PiS spokojnie wygra przyszle wybory a bierny, malo pomyslowy Donald (o ile
      bedzie szefem PO) dostanie po raz kolejny po tylku.
    • dr.szfajcner Re: Żakowski martwi się, że PO wygra następne wyb 25.07.06, 17:36
      ab_extra napisał:

> Cały wywód sprowadza się
      > do tego, że rozwiązanie WSI, lustracja i powołanie CBA i zwalczanie mafii
      > pozbawia obywateli poczucia bezpieczeństwa.

Zakowski powiedzial ( napisal ) ze zwalczanie mafii pozbawia
      obywywateli bezpieczenstwa.????
      Ptrafisz dac link do tej wypowiedzi?
      • ab_extra Obrzydzenie nie pozwoli ci przeczytać 25.07.06, 17:39
        bo to w we wczorajszym Dzienniku Żakowski wydrukował :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka