Dodaj do ulubionych

PSL + platforma. Duża sprawa

25.07.06, 13:56
Od dawna czekałem na tę koalicję. Po prostu dlatego, że autorytety na
prowincji, solidny chłop, miejscowa inteligencja, wsparte najbardziej
niezależną organizacją strażaków ochotniczych to właśnie PSL.
Platforma z przeintelektulizowaniem Rokity nie budzi tam aplauzu.
Przyłączenie się PSL to wielka nobilitacja dla platformy, z kolei stuletnia
tradycja PSL wymaga zapewnienia jej przetrwania w obliczu zagrożenia od
rządów tej leppisowskiej hołoty.
Śmieci peeselowskie już odpłynęły do kaczorków. Solidne "nie" dla obiecanek-
cacanek kaczorka zdjęło z PSL odium pazerności na stołki i dbanie przede
wszystkim o swoje apanaże.
Z tego sojuszu może powstać bardzo dobra nadzieja dla Polski.
Obserwuj wątek
    • franciszekszwajcarski Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 14:00
      w samorządach to sie może sprawdzić. W skali kraju należy pamiętać, że PSL to
      jeszcze większy populizm i socjalizm niż PiS, SLD i Samoobrona. No i
      horrendalne złodziejstwo na skale masową pod auspicjami Lesława Podkańskiego.
      • elfhelm mimo wszystko PSL nieco się zmienił 25.07.06, 14:14
        nie ma już w nim Buchacza. A gospodarcza retoryka partii zmieniła się na plus po
        odejściu Pęków, Dobroszów, Podkańskich czy Kuźmiuków.
        I już nie słychać o złodziejskiej prywatyzacji i konieczności podwyższania
        podatków dla najbogatszych.
        PSLowi przydało się wejście do UE - bo akurat wieś jest sporym beneficjentem
        akcesji. I też pewnie dzięki temu oraz dzięki sprawnym samorządowcom ludowcy
        ponownie weszli do parlamentu.
        Zostaje jeszcze Pawlak - wciąż cyborgowaty (tego nie da się zmienić), ale
        kierowanie giełdą towarową też mu się przydało.
        Pazerność na stołki? Zgadza się, symbolizowało ją lata 1993-1997 i działalność
        Struzika jako marszałka mazowieckiego (zresztą tam jest koalicja PSL-PO-PiS i
        chyba LPR). Ale przy tym, co wyprawia PiS obecnie, czy co wyprawiał Miller, ta
        pazerność jest stosunkowo mała :)
        • wan4 Re: mimo wszystko PSL nieco się zmienił 25.07.06, 18:09
          Przede wszystkim zmienił sie na plus Pawlak. PO powinna wziąć do "grupy"
          obywatelskiej PSL, to dobry pomysł
    • petroniusz0015 "Stuletnia tradycja PSL"?! 25.07.06, 14:04
      Chyba sobie żarujesz! Popłuczyny po wiejskim wydziale PZPR (czym de facto było
      ZSL) po 1989 roku bezczelnie podpięły się tradycję ludową. Mikołajczyk i Wiots
      w grobie się przewracają widząc dziesiejszych "peeselowców".
      • haen1950 Re: "Stuletnia tradycja PSL"?! 25.07.06, 14:10
        petroniusz0015 napisał:

> Chyba sobie żarujesz! Popłuczyny po wiejskim wydziale PZPR (czym de facto
        było
        > ZSL) po 1989 roku bezczelnie podpięły się tradycję ludową. Mikołajczyk i
        Wiots
        > w grobie się przewracają widząc dziesiejszych "peeselowców".

Nie wiem, co się dzieje dzisiaj z nieboszczykami. Ale wiem, że PSL na wsi miało
        więcej do gadania, niż komitet gminny PZPR, przypominało nieco instytucję
        proboszcza. Z tego wynika jeszcze jeden ciekawy aspekt sprawy, rydzykowy
        proboszcz będzie musiał zamknąć swój pysk agitatora, bo narazi się swoim
        najbogatszym parafianom.
        • mirmat1 POstZSL nie przetrwa 25.07.06, 18:46
          haen1950 napisał:

> Nie wiem, co się dzieje dzisiaj z nieboszczykami. Ale wiem, że PSL na wsi
          miało więcej do gadania, niż komitet gminny PZPR, przypominało nieco instytucję
          > proboszcza. Z tego wynika jeszcze jeden ciekawy aspekt sprawy, rydzykowy
          > proboszcz będzie musiał zamknąć swój pysk agitatora, bo narazi się swoim
          > najbogatszym parafianom.
          M: jedynym atutem obecnego PSL bylo podszywanie sie pod historie Witosa ale
          stradycje patriotyzmu sa obce kosmopolitom z Platformy. W rezultacie straci PO
          i PSL.
    • l.o.r.t.e.a Sporo racji jest w tym co piszesz. Podoba mi się 25.07.06, 14:11
      ta koalicja ale jestem ze wsi i znam realia pewnych spraw. Opanowane przez PSL
      totalnie terenowe oddziały AWRSP, obecnie przemianowanej na ANR, przez lata
      dawały tysiące hektarów ziemii wszystkim znajomkom z PSL-u, tylko nie
      potrzebującym jej chłopom. Mają panowie z PSL-u mnóstwo za uszami w twj sprawie.
      Nifdy im tego nie wybaczę bo pamiętam co było w mojej okolicy. Dużo zamożnych
      rolników, a mało ziemii. Kazdy chciał kupić od PGR, ale tę ziemię dostawali
      koloesie bez grosza przy duszy, za to ustawieni w strukturach PSL, lub znajomi
      królika. Niech PSL rozliczy tych ludzi i wyrzuci ich z partuii.
      • haen1950 Re: Sporo racji jest w tym co piszesz. Podoba mi 25.07.06, 14:56
        Piszesz o remanentach pogomułkowskich. Pamietam, że załogi mogły przejąć
        interes za darmo i prowadzić na zasadzie rachunku ekonomicznego. Możesz mieć
        słuszne pretensje do tych ludzi, ale towarzystwo było absolutnie
        zdemoralizowane komunizmem, bez możliwości reedukacji. Nie każdy ma fart i
        główkę Leppera.

• l.o.r.t.e.a Lepperów tam wtedy nie było. Ludzie pokroju 25.07.06, 14:57
          Leppera zrobili karierę bo ludzie na wsi widzieli szwindle PSL-u w agencjach.
          • haen1950 Re: Lepperów tam wtedy nie było. Ludzie pokroju 25.07.06, 15:08
            Oczywiście, przyznaję ci rację. Tylko przypomnę, że była to parcelacja całej
            zbankrutowanej firmy o ksywie Polska. Dzisiaj masz u władzy ten sort, któremu
            się nie powiodło, choć możliwości praktycznie kazdy miał takie same.
            • l.o.r.t.e.a I to prawda. 25.07.06, 15:08
          • elfhelm ale to w SO mnóstwo obszarników 25.07.06, 15:09
            Maksymiuki, Bondy, Pilarze, Ptaki, Hojarskie, Begery...

swoją drogą na wsiach tam, gdzie solidarnościowcy przejęli władzę, lepiej nie
            było (zachodniopomorskie zwane imperium pana z Wolina)
            • l.o.r.t.e.a Drugi rzut. Z drugiej połowy lat 90-tych. 25.07.06, 15:14
    • asienka32 Ech wzruszona jestem tym nagłym zwrotem 25.07.06, 15:04
      sympatii inteligencji w kierunku chłopstwa :)

Elektorat PO broni PSLu - tego jeszcze w III RP nie grali :)
      • l.o.r.t.e.a Trzeba szukac sposobów rozwiązania obecnej 25.07.06, 15:07
        sytuacji. PIS wypycha nas z Europy, marginalizuje nas w UE i trzeba ludzi którzy
        to powstrzymają. Rolnicy są z UE najbardziej bezpośrednio powiązani, bo
        dostajemy prosto na nasze konta dotacje i nam się to bardzo podoba. Chcemy
        więcej, a dalsze wojaczki Kaczorów z Unią nie wróżą dobrze.
        • asienka32 Re: Trzeba szukac sposobów rozwiązania obecnej 25.07.06, 15:08
          l.o.r.t.e.a napisał:

> a dalsze wojaczki Kaczorów z Unią nie wróżą dobrze.

Słowo dalsze sugerują, ze jakieś już miały miejsce. Czyżbym coś przeoczyła?
          • franciszekszwajcarski Re: Trzeba szukac sposobów rozwiązania obecnej 25.07.06, 15:10
            najwyraźniej przeoczyłaś Jurgiela :)
            • asienka32 Re: Trzeba szukac sposobów rozwiązania obecnej 25.07.06, 15:17
              Nawet nie wiem jak on wygląda.
              • franciszekszwajcarski Re: Trzeba szukac sposobów rozwiązania obecnej 25.07.06, 15:18
                Był ministrem rolnictwa przed Lepperem. Zmarnował sporo kasy dla rolników. Była
                do wzięcia za darmo, ale chłop sie obraził i wyjechał z Brukseli.
                • l.o.r.t.e.a Nie tak było. Wyjechał i nie chciał negocjować, 25.07.06, 15:22
                  ale kasa nie przepadła. Polscy rolnicy składają wnioski o rekompensaty za
                  obniżkę cen buraków cukrowych, jak rolnicy z innych krajów. I dostaną te
                  rekompensaty w podobnej kwocie, prawdopodobnie około 8 euro za tonę buraków.
          • l.o.r.t.e.a Re: Trzeba szukac sposobów rozwiązania obecnej 25.07.06, 15:17
            asienka32 napisała:

>
            > Słowo dalsze sugerują, ze jakieś już miały miejsce. Czyżbym coś przeoczyła?

Przeoczyłaś.
            -idiotyczna a wręcz prowokacyjna kolejność wizyt Kaczora
            -ostentacyjne milczenie Polski w sprawie Eurokonstytucji które jest odbierane na
            zachodzie jako chęć odseparowania się Polski na zasadzie "dwajcie nam kasę i
            niczego nie żądajcie w zamian"
            -WEimar
            -kretyństwo z niemiecką gazetą
            -ciągłe popieranie głupot USA

• asienka32 Re: Trzeba szukac sposobów rozwiązania obecnej 25.07.06, 15:23
              > -idiotyczna a wręcz prowokacyjna kolejność wizyt Kaczora

A kto o tym dziś pamięta? Poza tym czy w polityce międzynarodowej najważniejsze
              są konwenanse,o które tak zabiegał Kwach czy twarda postawa i zdecydowanie,
              które były domeną Walęsy?

> -ostentacyjne milczenie Polski w sprawie Eurokonstytucji które jest odbierane
              n
              > a
              > zachodzie jako chęć odseparowania się Polski na zasadzie "dwajcie nam kasę i
              > niczego nie żądajcie w zamian"

A kto z wyjatkiem może Francji dyskutuje jeszczde o tym gniocie?

> -WEimar
              > -kretyństwo z niemiecką gazetą

Kretyństwo mediów, które rozdmuchały sprawę tylko po to, by skompromitować
              Kaczyńskiego

> -ciągłe popieranie głupot USA

Polska OD 1989 niemalże ZAWSZE popiera politykę USA i to jest jeden z
              nielicznych kierunków polityki, w których mogę dobrze się wyrazić o rządach np.
              SLD i Kwacha.
              • kacza.republika.bananowa podwójne standardy? 25.07.06, 16:07
                asienka32 napisała:

> Kretyństwo mediów, które rozdmuchały sprawę tylko po to, by skompromitować
                > Kaczyńskiego

powinny zachować się tak samo jak po Charkowie?. Widać uczą się na błędach.
      • franciszekszwajcarski Re: Ech wzruszona jestem tym nagłym zwrotem 25.07.06, 15:09
        chłopi są w Samoobronie. W PSL to bardziej ziemiaństwo siedzi. :)
        • asienka32 Re: Ech wzruszona jestem tym nagłym zwrotem 25.07.06, 15:12
          Sądząc po treści majątkowych oświadczeń, raczej jest odwrotnie.

W PSL siedzą przede wszystkim pierwszej klasy buraki, co potwierdziłby jak
          jeden każdy z Was jeszcze 12 miesięcy temu :)

Ale dziś wsród POwców panuje moda na uśmiech Kalinowskiego czy Sawickiego,
          niezmąconąmimikę Pawlaka i zaradność zyciową Bentkowskiego :)))

Z całym szacunkiem, ale PiSioory przynajmniej nie udawały, że koalicja z PiS to
          świetny pomysł na sojusz z rozsądnymi ludźmi.
          • franciszekszwajcarski Re: Ech wzruszona jestem tym nagłym zwrotem 25.07.06, 15:17
            Z całym szacunkiem, ale nie ma mowy o koalicji PO-PSL, chodzi wyłącznie o
            mechanizm "grupy list", który w przypadku akurat tych dwóch partii jest
            zupełnie logiczny. To posunięcie wyłącznie taktyczne, obliczone na konkretny
            efekt polityczny i co najważniejsze dotyczące wyborów samorządowych, a nie
            parlamentarnych. Nie przesadzałbym więc z trąbieniem o jakiejś koalicji. A
            zresztą najpierw trzeba znowelizować ordynacje, bez tego w ogóle nie ma o czym
            mówić.
      • bush_w_wodzie Re: Ech wzruszona jestem tym nagłym zwrotem 25.07.06, 15:11

> sympatii inteligencji w kierunku chłopstwa :)

to nie sympatia. to czysta pragmatyka.

i o ilez bardziej jest wzruszjace gdy prawi i sprawiedliwi brataja sie z
        sadownie karanymi za przestepstwa pospolite i ktorzy niedawno stanowili zbrojne
        ramie sld a wywodza sie ponoc z sb czy tez wsi
        • asienka32 Re: Ech wzruszona jestem tym nagłym zwrotem 25.07.06, 15:15
          > i o ilez bardziej jest wzruszjace gdy prawi i sprawiedliwi brataja sie z
          > sadownie karanymi za przestepstwa pospolite i ktorzy niedawno stanowili
          zbrojne
          > ramie sld a wywodza sie ponoc z sb czy tez wsi

No tak.
          A tutaj będzie sojusz ze wzorem uczciwości i nielepkich łapek Aleksandrem
          Bentkowskim i jego kolegami tłumnie zasiadającymi za SLD we wszelkich możliwych
          radach nazdorczych spółek z udziałem skarbu państwa :)
          • bush_w_wodzie Re: Ech wzruszona jestem tym nagłym zwrotem 25.07.06, 15:21
            asienka32 napisała:

> No tak.
            > A tutaj będzie sojusz ze wzorem uczciwości i nielepkich łapek Aleksandrem
            > Bentkowskim i jego kolegami tłumnie zasiadającymi za SLD we wszelkich
            > możliwych radach nazdorczych spółek z udziałem skarbu państwa :)

wszak z tymi samymi ludzmi koalicje chcial zawierac sam `czyste dobro' jaroslaw
            wiec nie moga byc chyba tak zupelnie zli. niestety - na przeszkodzie tej
            koalicji stanal jednak zdecydowany sprzeciw jedrusia :))))

i pamietac trzeba ze chodzi tu tylko o lokalne koalicje samorzadowe
            • asienka32 Re: Ech wzruszona jestem tym nagłym zwrotem 25.07.06, 15:27
              I również rok temu tak samo ciepło pisałbyś o PSL i jego ludowych działaczach?

:)))
              • bush_w_wodzie Re: Ech wzruszona jestem tym nagłym zwrotem 25.07.06, 15:33
                asienka32 napisała:

> I również rok temu tak samo ciepło pisałbyś o PSL i jego ludowych działaczach?
                >
                > :)))

wybieram z tego co mam. a mam oprocz po - pis so lpr sld i psl. a z tej reszty
                jedynie psl jest do przyjecia jako koalicjant lokalny
                • ayran PSL 25.07.06, 15:51
                  ... budzi we mnie o wiele mniejsze obrzydzenie niż np. Samoobrona. Zresztą
                  zauważyłem, że zwolennicy PiS-u po tym jak nie udao się medialnie "sprzedać"
                  mariażu PO i SLD, więzli zię za zohydzanie PSL-u, które dopiero co niemalże
                  weszło do koalicji z PiS-em.
      • haen1950 Re: Ech wzruszona jestem tym nagłym zwrotem 25.07.06, 15:18
        Wypraszam sobie te weselne nawroty. Zawsze doceniałem cieżką robotę pisiorków
        nad podziałem tej główki kapusty polskiej. I niech kazdy sobie osobny bigos
        sporządza. Mnie platforma od zawsze do PSL pasowała, jezeli nie chce skończyć
        jak unia wolności. Głównie chodzi mi o koncepcję państwa i stosunek do UE.
        • asienka32 Re: Ech wzruszona jestem tym nagłym zwrotem 25.07.06, 15:27
          haen1950 napisał:

>Mnie platforma od zawsze do PSL pasowała, jezeli nie chce skończyć
          > jak unia wolności. Głównie chodzi mi o koncepcję państwa i stosunek do UE.

I również rok temu tak samo ciepło pisałbyś o PSL i jego ludowych działaczach?

:)))
          • haen1950 Re: Ech wzruszona jestem tym nagłym zwrotem 25.07.06, 15:42
            Ciepło to ja moge sobie pisać o Tusku, ten facet nigdy mnie nie okłamał i nie
            zawiódł. A w Polsce obecnie trwa konflikt prawie wojenny o przyszłość kraju.
            Churchill, gdy Anglia walczyła o życie też się ciepło o Stalinie wyrazał,
            porownanie jest nieadekwatne, ale oddaje istotę rzeczy.
    • camille_pissarro PSL- bardzo etatystyczna, populistyczna i obrotowa 25.07.06, 15:29
      formacja , wystarczy wspomnieć okres jej rządów w okresie 1993-1997 w aliansie
      z SDPiR , było to zmarnowaniem 4 lat.Okres totalnego marazmu, zastoju - jechali
      wyłącznie na wzroscie ekonomicznym zapoczatkowanym w 1989 roku.Żadnych decyzji,
      żadnej reformy , tylko dbanie o swoje partykularne interesy, a juz najlepszy
      był w swych wypowiedziach Waldemar Pawlak.Ponadto kilka niezłych afer w tym
      samego premiera W.Pawlaki ( z INTERARMS , kto to jeszcze pamieta - na tym
      patencie jadą ) ...
      • bush_w_wodzie Re: PSL- bardzo etatystyczna, populistyczna i obr 25.07.06, 15:37
        camille_pissarro napisał:

> formacja , wystarczy wspomnieć okres jej rządów w okresie 1993-1997 w aliansie
        > z SDPiR , było to zmarnowaniem 4 lat.Okres totalnego marazmu, zastoju -
        > jechali wyłącznie na wzroscie ekonomicznym zapoczatkowanym w 1989 roku.
        > Żadnych decyzji, żadnej reformy , tylko dbanie o swoje partykularne interesy,

czyli to bylo cos takiego jak obecnie?

a juz najlepszy
        > był w swych wypowiedziach Waldemar Pawlak.Ponadto kilka niezłych afer w tym
        > samego premiera W.Pawlaki ( z INTERARMS , kto to jeszcze pamieta - na tym
        > patencie jadą ) ...

to teraz laskawie opisz historie samoobrony :)))
        • camille_pissarro Re: PSL- bardzo etatystyczna, populistyczna i obr 25.07.06, 16:13
          Ja nie jestem wyborca PiS,SO ,LPR zatem nie będę wznosił bałwochwalczych peanów
          na cześc aktualnej koalicji.
          Ale skoro indagujesz tak ostentacyjnie odpowiadam:
          ad1) decyzje jakies jednak sa , liwidacja WSI, powołanie CBA na inne poczekajmy
          jeszcze - dopiero minęło 8 miesięcy , nie mówię , ze to duzy dorobek , ale na
          razie gospodarki i PLN nie psują...

ad2) przepraszam jak na razie to oni tropia afery poprzedników , o aferach w
          szeregach PiS nie słyszałem ( jeśłi były takowe , to od razu były dymisje vide
          minister skarbu , Urbański w z Kancelarii Prezydenta itd)
          Zatem Twoja optyka w tym wzgledzie totalnie chybiona.
          Nie interesuja mnie przekręty posłów i polityków SO , to sprawa sadów i pracy
          CBA własnie , mówie wyłacznie o przekretach i aferach w czasie ostatnich 8
          miesiecy i tych popełnionych przez politykow koalicji....
      • elfhelm "bardzo etatystyczna, populistyczna i obrotowa"? 25.07.06, 15:51
        na dzień dzisiejszy coś takiego kojarzy mi się z PiS - pierwszym
        postsolidarnościowym ugrupowaniem, które zaprosiło postkomunistów do wspólnego rządu
    • lej_czerwonego Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 15:52
      > Platforma z przeintelektulizowaniem Rokity nie budzi tam aplauzu.

Platforma nie budzi tam aplauzu, bo rolnikom kojarzy sie z popieraniem polityki
      Balcerka, ktorego wies w wiekszosci nienawidzi. Zreszta w PSLu tez nie kochaja
      Balcerowicza.

Ten sojusz moze byc niezrozumialy dla pewnej czesci elektoratow obu partii z
      wyzej wymienionego powodu, ale deal z SLD bylby pewnie niemozliwy do
      przelkniecia.
      • haen1950 Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 16:00
        Nawet nie wiesz, że kazdy deal platformy jest teraz do strawienia pod banalnym
        warunkiem: bedzie to deal antyleppisowski.
        • lej_czerwonego Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 16:08
          > Nawet nie wiesz, że kazdy deal platformy jest teraz do strawienia pod
          banalnym
          > warunkiem: bedzie to deal antyleppisowski.

Alez ja o tym doskonale wiem.
          Tylko, ze trzecia porazka Donalda jest juz przesadzona, bo jest po prostu slaby
          na ofensywe PiS.

Jarek znow go ogral, zastapil Marcinkiewicza, ktory "planowo" byl ospaly i
          bierze wszystko twarda reka. Teraz na dwa miechy przed wyborami Jarek robi
          szoł. A Donadl ma do zaproponowania sojusz z PSL i te sama zuzyta retoryke jak
          po przegranych wyborach 9 miechow temu.

Jest chlopcem do bicia i widac, ze trzeba go bylo zmienic - tylko tak naprawde
          nie bylo kim go zastapic. PO ma problem.
          • haen1950 Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 16:58
            lej_czerwonego napisał:

Jarek znow go ogral, zastapil Marcinkiewicza, ktory "planowo" byl ospaly i
            > bierze wszystko twarda reka. Teraz na dwa miechy przed wyborami Jarek robi
            > szoł. A Donadl ma do zaproponowania sojusz z PSL i te sama zuzyta retoryke
            jak po przegranych wyborach 9 miechow temu.
            > Jest chlopcem do bicia i widac, ze trzeba go bylo zmienic - tylko tak
            naprawde nie bylo kim go zastapic. PO ma problem.

Jedynym problemem platformy będzie fizyczna nieobecność nieokreślonej, ale
            ogromnej liczby jej wyborców w czasie głosowania.
    • eric_theodore_cartman PSL to potęga! 25.07.06, 16:08
      Pobije PIS w przedbiegach!:-)
      • elfhelm na wsi? wciąż licząca się siła 25.07.06, 16:20
        w dużych miastach uzyska 1-3% Po co się ma to marnować?
    • reakcjonista1 Hehe, rzeczywiscie, jedni warci drugich 25.07.06, 16:15

• potodno Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 17:23
      PSL na tym straci resztki poparcia a POkurcze nic nie zyska ale to ich problem
      • haen1950 Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 17:29
        potodno napisał:

> PSL na tym straci resztki poparcia a POkurcze nic nie zyska ale to ich problem

A dlaczego tak sądzisz, ja uważam, że pęka mit o niezdolności platformy do
        zawierania koalicji i jej izolacja w sejmie. Z kolei PSL też otrzymuje
        legitymację partii uniwersalnej, nie tylko chłopskiej i cynicznej.
        • potodno Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 17:37
          na wsi PSL wystepując w koalicje z PO straci resztki poparcia
          proboszcowie ich nie popra ,RM nie bedzie juz zyczliwe jak przed ostatnimi
          wyborami
          a w miastach PSL już nie istnieje czyli POkrcze nic nie dostaną
          • haen1950 Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 17:45
            Ja to postawiłem inną diagnozę odnośnie rydzykowych proboszczów. Po prostu będą
            musieli wziąć na wstrzymanie, żeby nie wnerwić miejscowych z kasą. Do
            proboszcza kasa najbardziej się liczy, od jędrusiów kasy nie dostanie.
            • potodno Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 17:59
              miejscowi z kasa to nie PSL
              • potodno Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 18:01
                a po wtóre PSL juz nic nie może ludzie z PSL z róznych agencjach rzadowych sa
                sekowanin jak sld-owcy
                • haen1950 Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 18:08
                  potodno napisał:

> a po wtóre PSL juz nic nie może ludzie z PSL z róznych agencjach rzadowych sa
                  > sekowanin jak sld-owcy

Trafiłeś w samo sedno problemu. Zastępują ich lepperki i pisiorki, czyli
                  lokalna hołota. Słabo znasz stosunki na prowincji, tam każdy wie wszystko o
                  wszystkich. Żaden proboszcz nie pozwoli sobie na konflikt ze strażakami.
                  • potodno Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 18:28
                    pozwoli spokojnie
                    ja moze znam inna wies niz ty bo ja tylko z wypadów do znajomych
                    ale z tego co wiem to powiem jeszcze jedno PSL tam sie nie liczy a resztki
                    szacunku stracili jak uchylili sie od wejścia do rzadu
                    a teraz sie z nich smieja najpierw głosowli przeciw tuskowi(wybory
                    prezydenckie) z a teraz z tuskiem
          • elfhelm na wsi nie będzie bloków 25.07.06, 18:08
            tylko większościowe

w małych miastach i powiatach PO często wystąpi w jakimś bloku "porozumienie dla
            powiatu" itp. I wtedy może iść w bloku z PSLem.

Blok na sejmiki każdemu się opłaci.
    • conkret Powtórka z rozrywki 25.07.06, 18:00
      Buraki już niejednokrotnie pokazały że są od jednej matki - Obalenie Rządu
      Olszewskiego
    • haniawalec Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 18:29
      aen1950 napisał:

> Od dawna czekałem na tę koalicję. Po prostu dlatego, że autorytety na
      > prowincji, solidny chłop, miejscowa inteligencja, wsparte najbardziej
      > niezależną organizacją strażaków ochotniczych to właśnie PSL.
      > Platforma z przeintelektulizowaniem Rokity nie budzi tam aplauzu.
      > Przyłączenie się PSL to wielka nobilitacja dla platformy, z kolei stuletnia
      > tradycja PSL wymaga zapewnienia jej przetrwania w obliczu zagrożenia od
      > rządów tej leppisowskiej hołoty.
      > Śmieci peeselowskie już odpłynęły do kaczorków. Solidne "nie" dla obiecanek-
      > cacanek kaczorka zdjęło z PSL odium pazerności na stołki i dbanie przede
      > wszystkim o swoje apanaże.
      > Z tego sojuszu może powstać bardzo dobra nadzieja dla Polski.

Obsmiałam sie jak norka, powinieneś teksty do kabaretu pisac :))))
      • demokrata.prl ZSLowcy i SDeki to partyjne aparatczyki gorszego 25.07.06, 18:53
        sortu, bez reszty uznający władzą lokalmych sekretarzy nad sobą. Byli to
        najczęsciej kandydaci do PZPR, którym powiedziano na razie kierujemy was na
        odcinek wiejski, a jak się sprawdzicie to kto wie....mozecie nawet członkiem
        zostać. Mieli oni tylko tyle szczęścia, ze Wałęsa wziął ich do koalicji i nie
        pozbawiono ich majątku, który część działaczy juz zdążyła przekuć na własność
        prywatną. Ostatnio pozarli się o podział łupów ze sprzedaży gmachu przy
        Grzybowskiej. W lokalnych wyborach nie mają na wsi najmniejszych szans z
        działaczami Samoobrony: partii powstałej w wyniku lokalnych protestów.
        • haen1950 Re: ZSLowcy i SDeki to partyjne aparatczyki gorsz 25.07.06, 18:59
          Młody i głupi jesteś. Przed awansem na kazde kierownicze stanowisko w wykazie
          nomenklaturowym (dzisiaj jakże aktualne) były naciski na zapisanie się do
          jedynej słusznej. Jedyną ucieczką było zapisanie się do SD lub PSL. Wtedy
          dawali spokój.
      • haen1950 Re: PSL + platforma. Duża sprawa 25.07.06, 19:14
        haniawalec napisała:

> Obsmiałam sie jak norka, powinieneś teksty do kabaretu pisac

Czy nie za ciepło w tym futerku? Kłopoty z jaźnią? Jeszcze raz ci dobitnie
        powtórzę: lubię platformę i ogromnie się cieszę, że stara, mocno usadowiona na
        prowincji partia chłopska zawarła z nią koalicję. Jest to partia premierów i
        odróżnia interes partykularny od państwowego. Platforma to jeszcze dzieciaki, z
        wyjątkiem Rokity nie posmakowali ciężaru władzy. Szybko dorosną ucząc się na
        cudzych błędach. Ja naprawdę, autentycznie czuję się dowartościowany tą
        koalicją. Pomimo tego, że PSL ma poparcie pod progiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka