alistair-p 09.09.06, 22:36 Artur Zawisza jest członkiem Klubu Zachowawczo-Monarchistycznego,nie do wiary.W żadnej dotychczasowej Rzeczpospolitej cham nie popełnił czegos takiego,nawet nie wiadomo jak to nazwać.Do gnoju !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daktylek Re: Cham monarchistą ,tylko w Polsce. 09.09.06, 22:39 Nie przeklinaj, bo Marek Jurek Cie oskarzy o obrazę państwa. Też jest członkiem tego klubu :) Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Cham monarchistą ,tylko w Polsce. 09.09.06, 22:40 daktylek napisał: > Nie przeklinaj, bo Marek Jurek Cie oskarzy o obrazę państwa. Też jest członkiem > > tego klubu :) *************************** Matko moja !! Dobrze że nie dożyłas takich czasów.Cham marszałkiem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: To dołożę jeszcze 09.09.06, 22:55 listę znanych członków tego klubu :) Janusz Korwin-Mikke - wieloletni prezes Unii Polityki Realnej, Marek Jurek - marszałek Sejmu, wiceprezes Prawa i Sprawiedliwości, Krzysztof Kawęcki - redaktor naczelny nie ukazującego się już pisma "Prawica Narodowa", Marcin Libicki - poseł na Sejm RP, eurodeputowany, Piotr Ł. Andrzejewski - senator RP, Mirosław Szypowski - prezydent Polskiej Unii Właścicieli Nieruchomości, Mieczysław Gogacz - profesor Akademii Teologii Katolickiej w Warszawie, Artur Zawisza - poseł PiS, Mariusz Affek- historyk, publicysta, wiceprezes Fundacji Młodej Polonii, Jan Filip Libicki- poseł na Sejm RP (PiS). Odpowiedz Link Zgłoś
figi.gov.pl Korwin na króla! 10.09.06, 15:46 Jurek na feldmarszałka, a Zawisza na radcę dworu Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Nie było gorszych chamów od"szlachetnie"urodzonych 09.09.06, 22:44 Tyle że oni, według siebie, mieli prawo ze względu na swe urodzenie do chamskiego zachowania wobec tych których wedle swej feudalnej ideologii uważali za gorszych. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Nie było gorszych chamów od"szlachetnie"urodz 09.09.06, 22:48 tornson napisał: > Tyle że oni, według siebie, mieli prawo ze względu na swe urodzenie do > chamskiego zachowania wobec tych których wedle swej feudalnej ideologii uważali > za gorszych. **************************************** To o czym piszesz nie dotyczy tylko jednej warstwy społecznej.Coraz częściej widac to w polityce wide PiS.A co do Jurka i Zawiszy zdania nie zmienię. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Nie było gorszych chamów od"szlachetnie"urodz 09.09.06, 22:53 alistair-p napisał: > To o czym piszesz nie dotyczy tylko jednej warstwy społecznej.Coraz częściej > widac to w polityce wide PiS.A co do Jurka i Zawiszy zdania nie zmienię. Ależ ja nie bronię Jurka, Zawiszy i innych PiSiaków! :o) Poprostu biorąc pod uwagę czym była w Polsce szlachta i jak miała zgubny wpływ na nasz kraj, PiSuary pasują mi na monarchistów. :o) A to że ani same złe ani same dobre rzeczy nie tyczyły się tylko jednej warstwy społecznej to też się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Nie było gorszych chamów od"szlachetnie"urodz 09.09.06, 22:57 tornson napisał: > alistair-p napisał: > > > To o czym piszesz nie dotyczy tylko jednej warstwy społecznej.Coraz częśc > iej > > widac to w polityce wide PiS.A co do Jurka i Zawiszy zdania nie zmienię. > Ależ ja nie bronię Jurka, Zawiszy i innych PiSiaków! :o) > Poprostu biorąc pod uwagę czym była w Polsce szlachta i jak miała zgubny wpływ > na nasz kraj, PiSuary pasują mi na monarchistów. :o) > A to że ani same złe ani same dobre rzeczy nie tyczyły się tylko jednej warstwy > społecznej to też się zgadzam. *********************************** Żaden z parlamentarzystów nie pasuje mi na władcę.Ale jak to mówią nic nie jest pewne.Dlatego może niektórzy widząc że kują konia podstawiaja nogę. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada to on gardzi demokracją? 09.09.06, 22:47 wypina się na pospólstwo, co na niego stawiało krzyżyk bez zawijasa? Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Kruszyno, akurat normalna, wolnorynkowa 09.09.06, 22:49 monarchia to dla "pospólstwa" ustrój o niebo lepszy (i o ileż tańszy) niż ta głupia demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Kruszyno, akurat normalna, wolnorynkowa 09.09.06, 22:53 lux_et_veritas napisał: > monarchia to dla "pospólstwa" ustrój o niebo lepszy (i o ileż tańszy) niż ta > głupia demokracja. ********************************** Racja ! Ale pytanie kto ma być królem i kto o tym zdecyduje? Pospólstwo? Mamy teraz skutki ich decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada wolnorynkowa monarchia? 09.09.06, 22:55 a co w tym normalnego? Gdzie można zobaczyć funkcjonowanie czegoś takiego, serdeńko? Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: wolnorynkowa monarchia? 09.09.06, 22:58 W Zjednoczonym Królestwie Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: wolnorynkowa monarchia? 09.09.06, 23:02 Nie tylko, w Hiszpanii, Holandii, Belgii, Norwegii, Szwecji, Danii, Luksemburgu, Lichtensteinie a nawet w Monako Odpowiedz Link Zgłoś
pandada to jest monarchia? :))) 09.09.06, 23:23 z tego, co ja wiem, to monarchistom zachowawczym nie chodzi, o to, żeby jakiejś rodzince dać luksusy w zamian za Big Brothera z jej udziałem. Królowa w WB nie pełni żadnej istotnej funkcji politycznej. Jest takim samym zabytkiem, jak pałac, w którym mieszka. WB jest normalnym państwem demokratycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
lux_et_veritas Re: wolnorynkowa monarchia? 09.09.06, 23:33 Taka autorytarna akutalnie chyba nigdzie, okruszku. Tylko jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Monarchia konstytucyjna 10.09.06, 12:17 To prawda, nie jest zła. Problem w tym, że ona jest tam, gdzie była od dawna. A jak ją zaprowadzić w kraju, gdzie od dawna jej nie ma? Wybory? Wolne żarty! Już oczyma wyobraźni widzę jak Kaczory wprowadzają ordynację, że to jeden z nich ma być królem. Zresztą mówienie do jednego z jednojajowców: "Wasza Wysokość" może doprowadzić do ataku serca, ze śmiechu. "Wielki książę" Wierzchowski? Błazen. Zawisza? Naród umrze ze śmiechu. Dawniej rozwiązywano problem powołując kogoś ze znanych rodów królewskich, ale to jest nie do wyobrażenia w dzisiejszym świecie. Uzurpator oczywiście nie wchodzi w rachubę. Więc kto? W Polsce nie ma nawet rodów arystokratycznych. W Rzczpospolitej nie było tytułów hrabiowskich, baronów i książąt. To znaczy w Koronie. Na Litwie byli książęta. Na przykład Puzyna. Wszystkie tytuły arystokratyczne były z nadania obcych. Najczęściej z nadania zaborców. Powiedzenie, że "szlachcic na zagrodzie, równy wojewodzie" pochodzi od bardzo starego przywileju szlacheckiego, który gwarantował nienadawanie tytułów arystokratycznych w Koronie. Litwa miała pewną autonomię w tej dziedzinie. Nie ma ani jednego rodu hrabiowskiego, którego tytuł pochodził z nadania polskiego króla. Zwyczajowo nazywano książętami członków rodziny panującego króla elekcyjnego. Ale nie był to tytuł dziedziczny. Na przyład ks. Józef Poniatowski. Przed wojną, oficjalnie zniesiono tytuły arystokratyczne i były one używane tylko tradycyjnie, ale nie były zgodne z prawem. Można zadekretować, że czołowa grupa Polityków PiS otrzyma takie tytuły, ale to błazenada. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Monarchia konstytucyjna 10.09.06, 12:55 Nasze rody królewskie wymarły już dłuższy czas temu, ale możnaby na przykład powołać kogoś ze spokrewnionych rodów obcych. Powiązań nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Jest jeszcze problem akceptacji społecznej. 10.09.06, 15:16 Nie da się ot tak, wprowadzić monarchii. Patrz np Bułgaria. Mają Symeona i co z tego? M. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Jest jeszcze problem akceptacji społecznej. 10.09.06, 16:12 W tej chwili mamy demokrację, więc nie ma innego wyjścia póki ludzie nie zmienią zdania nt. monarchii... o ile wogóle zmienią:) W Bułgarii chyba była akceptacja. Nie wiem jak wygląda ustanowiony tam system, ale zdaje się że nie funkcjonuje najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Drogi Humbaku, 10.09.06, 16:51 Monarcha dziedziczna ma zalety, ale i wady. Zaleta to jest to, że z rachunku prawdopodobienstwa wynika, że na miejsce złego króla może przyjść dobry. Albo dokładnie odwrotnie. Tyle że po złym, na dobrego trzeba czekać długo i marna dla nas satysfakcia, kiedy dobrego króla my juz się nie doczekamy, bo facet ma dożywocie. Inną sprawą jest fakt, że aby dochować się wychowywania młodego człowieka na dobrego króla trzeba wielu pokoleń. Natomiast jest ogromnie duża szansa, że lud wybierze sobie na króla jakiegoś Leppera i będzie trzeba czekać z pięć pokolen aż się jego rodzina ucywilizuje. I jaka to dla nas, aktualnie żyjących pociecha? M. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Drogi Humbaku, 10.09.06, 17:05 No winc tak. Ja nie jestem do końca zwolennikiem monarchii. Widzę pewne jej zalety i uważam że byłaby niezłym rozwiązaniem, ale nie w wersji absolutnej, a konstytucyjnej. Musi być możliwość usnięcia autentycznie złego króla, ale obwarowana tak, by nie dochodziło do zmiany monarchy dlatego że król nie chce finansować obiadów na stołówkach. I szczerze mówiąc, gdyby została przedstawiona dobra propozycję to byłbym gotowy mieć marniejsze życie jeśli następnym pokoleniom zapełniłoby to żywot w silnym, sprawnym państwie. Tyle że to jest taka bajka (nie system, bo to na pewno da się jakoś zorganizować, ale wprowadzenie go w życie), więc rozmawiam sobie na forum, ale nawet nie myślę o próbie promowania takiego rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Drogi Humbaku, 10.09.06, 17:07 Acha, napisałem konstytucyjna, ale broń Boże nie parlamentarna. Władza musiałaby być w rękach króla mającego do pomocy odpowiedni organ doradczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada że jest przeciwnikiem demokracji w państwie 09.09.06, 23:53 demokratycznym, w którego władzach zasiada? Wygląda na brak konsekwencji - conajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: że jest przeciwnikiem demokracji w państwie 10.09.06, 11:09 To schizofrenia i do tego potworna buta,cechująca naszych "władców". Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: że jest przeciwnikiem demokracji w państwie 10.09.06, 11:32 Czemu niby? Zwlennicy monarchii nie zdoałają wprowadzić tego ustroju przez siedzenie w kawiarni i dyskutowanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada a słyszałeś, aby wypowiadał sięw sejmie na temat 10.09.06, 20:39 dobrodziejstw monarchii? Wiadomo, że monarchiści to zgraja fantastów - jak tolkienowcy, tylko mniej sympatyczni. Ale ci fantaści wypowiadają się antydemokratycznie - wprost. PiS natomiast jest oficjalnie partią demokratyczną i na straży demokracji stojącą. A ich odwołania, do rządów z woli ludu, są wyjątkowo częste. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 A może mu się coś w głowie pop.............. 10.09.06, 11:35 i uważa się za potomka Zawiszy Czarnego? Ale po pierwsze ród naszego "eksportowego" rycerza wygasł, a poza tym Zawisza to było imię, a nie nazwisko. On był Zawisza z Garbowa, czyli po dzisiejszemu nazywał by się Garbowski. A takiego polityka w PiS chyba nie ma! M. Odpowiedz Link Zgłoś
joella.r każdy z nich nosi koronę w plecaku ;-) 10.09.06, 11:38 król Marek Jurek I Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Nie nadaje się 10.09.06, 11:56 Bo nie wiadomo co imię, a co nazwisko. Lud by nie wiedział, czy to król Marek I, czy Jurek I. M. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Królowa Kazimera Wielka szczuka 10.09.06, 13:18 mariner4 napisał: > Bo nie wiadomo co imię, a co nazwisko. > Lud by nie wiedział, czy to król Marek I, czy Jurek I. ---> A Środa szambelanem - to byłby dwór. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Królowa Kazimera Wielka szczuka 10.09.06, 13:34 Ty się śmiejesz a pewien czas temu padła gdzieś (nie mogę sobie przypomnieć czy w prasie, czy na forum) propozycja przywrócenia monarchii z przyznaniem tronu Kwaśniewskiemu:) Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Nie nadaje się 10.09.06, 20:21 Pominąłeś to że jest mało inteligentny.W wykonaniu Zawiszy lub Jurka to katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś