bodozec 08.12.06, 13:57 Kukliński nie powiedział ? Regan tez nic nie bąknął ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
charlie11 Stan wojenny w Polsce był szokiem dla Jana Pawł.. 08.12.06, 14:08 Zauwaz, ze chodzi o czas po ogloszeniu stanu wojennego. Kuklinski byl juz wtedy poza granicami kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Kpt. Piotrowski byl na Pl. Sw. Piotra przed zamach 08.12.06, 19:24 Morderca ksiedza Jerzego Popieluszki, kapitan Grzegorz Piotrowski byl widziany na Placu swietego Piotra na Watykanie przed zamachem na Ojca Swietego. Pol roku przed wprowadzeniem stanu wojennego w Polsce. To bylo przygotowywane jako jeden z elementow ujarzmienia narodu polskiego. Bez Jana Pawla Drugiego - Papieza Polaka, latwiej byloby zniszczyc przemiany wolnosciowe w Polsce i zatrzymac upadek struktur systemu okupacji bolszewickiej w Europie i w Sowieckim Sojuzie. Stan Wojenny byl bardzo duzym ryzykiem dla komunistycznych bandytow bo Polska miala swojego papieza i jego glos mogl byc znaczacy w polityce swiatowej. Jednak komusze wladze zdecydowaly ze zrobia to nie liczac sie iloscia ofiar, zeby uzyskac wzgledy Moskwy. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Stan wojenny w Polsce był szokiem dla Jana Pa 08.12.06, 20:05 Myślę, że zupełnie nie oto chodzi. Przekonany jestem, że doskonale wiedział, tylko nie miał już szans na powstrzymanie rozpędzonej przez siebie machiny liczącej na to, że pod sztandarami podporządkowanej i sterowanej Solidarności za jednym zamachem przejmie władzę w tym kraju. W ówczesnej napędzonej już wybuchowo atmosferze jakakolwiek działalność w kierunku uspokojenia przedpowstaniowego wrzenia nastroiła by bardzo podejżliwie w stosunku do roli Kościoła i kleru. Przypuszczam, że wybrał oczekiwanie na męczenników, jako najbardziej sprzyjających realizacji własnych planów w opinii świata. Zresztą 26-letnie spektakularne nieustanne nagłaśnianie wydarzeń w kopalni Wujek nadal spełnia swoją zamierzoną rolę. Walcząc o wartości ludzkie jakoś odmiennie zachował się ukrywając w parafii pod Watykanem misjonarza ks. Anasthase Seromba ściganego przez Międzynarodowy Trybunał Karny za spalenie 2000 Tutsi we własnym kościele. Rząd Ruandy oskarża do chyba dnia dzisiejszego Watykan (bo nie sądzę, by coś w tym zakresie na przestrzeni ostatnich dwóch lat się zmieniło) o ukrywanie w klasztorach na terenie Włoch, Niemiec i Francji jeszcze kolejnych 50 katolickich księży ściganych za udział w ludobójstwie. Po prostu okazał się nieodrodnym synem Watykanu tak, jak wielu jego oprzedników. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytornia Jacek Kaczmarski "PROŚBA": 08.12.06, 14:42 Mów mi to co dzień: oni górą Jakbyś w twarz raz po raz mi pluł. Chrzest dadzą bezimiennym murom Seriami kuł tłum tnąc na pół. Postawią miasta sierocińców, Nabierze mocy życia smak. Nim wyjrzy ludzka twarz zza sińców: Mów mi, ach mów, że będzie tak! Przy podpalonych bibliotekach Lud sine ręce będzie grzał I odnotuje to bezpieka Kto przy rym płakał, kto się śmiał. Dawnych znajomych nazwiskami Mignie rubryka - zawód: kat A nas obwoła ktoś zdrajcami, Mów mi, ach mów, że będzie tak! Nasi najbliżsi w łapach hycli. Cośmy robili - śledztwo trwa. W przedszkolach gwiazdka dla milicji, Wojsko na placach i we snach. Starcy mrą niepotrzebni światu, Co dotąd przecież krążył wspak. Zamiast "Jak się masz!" - "Dać go katu!" Mów mi, ach mów, że będzie tak! Bo kiedyś może się przydarzyć Że z którymś z nich powtórzę błąd Szukając uczuć w jego twarzy Zamiast go zabić z zimną krwią. Zamiast zacisnąć drut na szyi I krtań w ostatni skręcić krwiak. Chcę słyszeć, jak przed śmiercią wyje - Mów mi, ach mów, że będzie tak! wiersz napisany przez J. Kaczmarskiego tuż po wprowadzeniu stanu wojennego w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Stan wojenny w Polsce był szokiem dla Jana Pawł.. 08.12.06, 17:39 ....co Bozia go nie uprzedzila....??? Bace w Zakopanem to wczesniej przewidzieli........... Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Stan wojenny w Polsce był szokiem dla Jana Pa 08.12.06, 17:43 bodozec napisał: > Kukliński nie powiedział ? Regan tez nic nie bąknął ? Brzezinski go poinformowal. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczyjar Re: Stan wojenny w Polsce był szokiem dla Jana Pa 08.12.06, 19:40 douglasmclloyd napisał: > bodozec napisał: > > > Kukliński nie powiedział ? Regan tez nic nie bąknął ? > > Brzezinski go poinformowal. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> A co KukliNski był ubezwłasnowolniony - bidula. > Odpowiedz Link Zgłoś
indris Kukliński... 08.12.06, 19:45 ..był pracownikiem amerykańskiego wywiadu i w udostępnianiu wyników swojej "pracy" był rzezywiście ubezwłasnowolniony. Jak każdy w jego sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Stan wojenny w Polsce był szokiem dla Jana Pa 08.12.06, 19:52 kaczyjar napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > bodozec napisał: > > > > > Kukliński nie powiedział ? Regan tez nic nie bąknął ? > > > > Brzezinski go poinformowal. > A co KukliNski był ubezwłasnowolniony - bidula. Brzezinski mowil, ze gdy informowal papieza o stanie wojennym, poprosil go o prywatny numer, zeby pozniej laczyc sie z nim bezposrednio. Na to papiez do Dziwisza, czy ja mam prywatny numer? Podejrzewam, ze Kuklinski tez nie znal tego numeru. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Z tego co czytam to raczej szokiem było 08.12.06, 19:48 w jaki sposób stan wojenny przedstawiła zachodnia propaganda. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Z tego co czytam to raczej szokiem było 08.12.06, 19:54 tornson napisał: > w jaki sposób stan wojenny przedstawiła zachodnia propaganda. Stan wojenny w centurm europy to w/g ciebie zaden szok? Wyboraz sobie, ze jutro Kaczor wprowadza stan wojenny. Dla ciebie bylaby to normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Z tego co czytam to raczej szokiem było 08.12.06, 19:58 faktem jest ,ze Jaruzel problematyczny do dzis stan wojenny wprowadzil perfekcyjnie (organizacja ) nikt sie tego nie spodziewal ani z tym nie liczyl .Jego pieski nie puscily pary z ust . Odpowiedz Link Zgłoś
z_pis_ja Stan wojenny w ?? był szokiem dla Jana Pawła II ? 08.12.06, 19:59 img160.imageshack.us/img160/420/pokoleniejp2ip2.jpg bodozec napisał: > Kukliński nie powiedział ? Regan tez nic nie bąknął ? Odpowiedz Link Zgłoś
sanitarny jednym slowem "pulkownik"wykiwal go,cyrk 08.12.06, 20:17 www.videofact.com/mark/Kuklinski/kuklinski_and_pope_opt.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
zfd3 Stan wojenny w Polsce był szokiem dla Jana Pawł.. 09.12.06, 01:01 Pan Brzeziński twierdzi że poinformował Jana Pawła II o wprowadzeniu stanu wojennego około północy 12/13 grudnia czyli nie pasują dane około 20 sierpnia 1981 Episkopat poinformowano o wariantach wprowazdenia stanu wojennego w celu wyrażenia opini -czyżby episkopat nie poinformował o tak ważnym zdarzeniu, Czyzby Jan Paweł II między bajki wkładał informacje ktore otrzymywał nawet osbiście od ówczenego szefa CIA o przygotowaniach pzryjaciól do zaprowadzenia porządku w Polsce, to rodzi następne pytania i wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
wirwieder Re: Stan wojenny w Polsce był szokiem dla Jana Pa 09.12.06, 02:14 Cały swiat moze sie uczyc od Polakow jak wprowadzac stan wojenny i to z tak minimalnymi ofiarami! A JPII musiał przewidywac, ze tak sie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś