a.adas 10.01.07, 00:30 Myślicie, że znajdzie się na tyle odważna redakcja by to sprawdzić? Albo choćby to, czy ta teczka tam się znajduje, a moze poszukać śladów w teczkach innych osób? Tak, niezależnych badaczy i dziennikarzy czeka wielki temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.nikt Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 10.01.07, 00:40 O TO ZAPEWNE DUŻO, ALE NA??? Na nie znajdziesz nic. Na setkę (+ rotacja- czyli pewnie ponad 200 biskupów) raptem 12 zeszm ...(ok poszło na lep bezpieki). Oczywiście, o tych 12 za duzo, ale to coś około 5%. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski22 Jak to bylo z tym dzieleniem sie przez Kuronia ter 10.01.07, 00:42 mosem z Lesiakiem; ponoc Kuron caly ten uklad Magdalenki koncypowal? pan.nikt napisał: > O TO ZAPEWNE DUŻO, ALE NA??? > Na nie znajdziesz nic. > Na setkę (+ rotacja- czyli pewnie ponad 200 biskupów) raptem 12 zeszm ...(ok po > szło na lep bezpieki). > Oczywiście, o tych 12 za duzo, ale to coś około 5%. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 10.01.07, 00:48 wybacz, ale nie wmówisz mi, ze przez 35 lat swojej kariery kapłańskiej w Polsce ksiądz Wojtyła ani razu nie rozmawiał z oficerem SB. Urzędowo, ale pewnie także i prywatnie (bez wiedzy o tym) A skąd mozesz wiedzieć, co taki esbek wpisał do raportu ze spotkania? Ostatnio na tego typu raportach robi się medialną karierę, a w polityce wrze. A tak w ogóle - gdzie są akta SB o Wojtyle? Zniknęły? Zostały utajnione? ZNiszczone? Przekazane do ministerstwa? Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 10.01.07, 00:54 oczywiście, że rozmawiał. Zresztą. kto dorosły nie miał wtedy okazji rozmawiać z tymi smutnymi panami. Tyle tylko, że rozmowa z SB może mieć trzy wymiary: -współpracę -obojetność -odmoa współpracy i traktowanie SB, jako przeciwnika, a nie partnera w rozmowie Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 10.01.07, 01:02 Tyle, ze o tym wszystkim decydują dziś 30 latkowie. Zresztą, jak w IPN nie ma odręcznego poswiadczenia współpracy, to znaczy to tylko tyle, że zostało zniszczone (znaczy się - spalone przez człowieka honoru), prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 10.01.07, 01:06 Wytłumaczę: gdzie sa raporty Wielgusa? Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 10.01.07, 02:12 Oczywistym jest ze mozna a nawet trzeba. Prosze zwrocic uwage na pewne fakty z Jego zycia. Nie mial klopotow z wyjazdem na zgnily zachod,awansowal szybko,byl podobno ulubiencem Kliszki(nie fizycznie). Studiowal,podrozowal,awansowal. Dzisiaj juz wiemy ze tylko chec wyjazdu wielkich klopotow arcybiskupowi przysporzyla. Zreszta sam Wojtyla mianowal arcybiskupa do diecezji plockiej znaczy wiedzial wszystko o nim i nic mu wtedy nie przeszkadzalo. Czy byl homoseksualista. Niezwykle przystojny i wysportowany w tym srodowisku mogl uchodzic i zapewnie uchodzil za gwiazde. Zatem czy wspolpracowal z z SB? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Hmm 10.01.07, 02:15 nie mogę oprzeć si ewrażeniu, że tak własnie, jak piszesz, może wyglądać raport esbeka Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 10.01.07, 03:06 K.Wojtyła ukończył przed wojna przeszkolenie wojskowe.Miał stopień szeregowego Wojska Polskiego. Dlaczego nie walczył w obronie Polski podczas kampanii wrzesniowej ? Dlaczego w czasie okupacji zgłosił sie dobrowolnie do pracy w firmie chemicznej Solvay zarządzanej przez Niemców ? Dlaczego nie przystapił do zbrojnego podziemia ? Dlaczego....? Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Karolek 10.01.07, 03:09 S.Kisielewski w swoim "Abecadle Kisiela" pisze że zgodę na kardynalski kapelusz K.Wojtyła otrzymał od tow.Kliszki nadzorującego w KC PZPR "nadbudowę". "....I potem ,kiedy były kandydatury na metropolitę krakowskiego -to było zdaje się siedem kandydatur. I Wojtyła nie był na pierwszym miejscu ,a Kliszko go wyszukał i powiedział : "Partia popiera tego". Więc właściwie zawdzięcza mu nominację." Kochani ! Czy członkowi politbiura KC PZPR ,zastepcy Gomułki-tow.Zenonowi Kliszce nie należy się kopiec ? No ,kopczyk chociażby ? Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Pytam o ciebie 10.01.07, 03:15 Jestem ateistą = rozsądnym, współczującym człowiekiem Zawsze uważałem bunt robotników z 1980 roku za samobójstwo. Tak się stało. Jakieś pytania? Bo Karolek jest śliski jak diabli, nawet nie jak Wielgus :-) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Pytam o ciebie 10.01.07, 03:18 Czyli nie przeciwstawiałes sie rezimowi komunistycznemu - a od innych wymagasz, aby to robli (tu przywołujesz uczestnictwo w podziemnej armii) Nieładnie. Myslę, że jestes bardziej sliski od "pana Karolka" (a tak na marginesie - byłes przedstawiony, że tak poufale?) Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Och Karol! 10.01.07, 03:27 Pewnego razu Bóg chciał sobie zobaczyć, jak żyją ludzie na Ziemi. Kazał sobie sprowadzić telewizor, włączył a tu rodzi kobieta! Męczy się okrutnie, krzyczy, więc Bóg pyta: - Co to jest? Dlaczego ta kobieta się tak męczy?! - No bo powiedziałeś:"I będziesz rodziła w bólu" - odpowiada któryś anioł. - Tak? No... Tego....Ja tylko tak żartowałem. Przełącza program - górnicy. Zharowani,spoceni,walą kilofami. Bóg pyta: - A to co to jest?! Oni muszą tak się męczyć?! - Ale sam powiedziałeś:"I w trudzie będziesz pracował"... - Oj "powiedziałeś, powiedziałeś" - mówi Bóg, drapiąc się w głowę - to takie żarty były, ja żartowałem... Przełącza program a tam piękna, wielka świątynia, bogato zdobiona od wewnątrz i z zewnątrz. Przed nią luksusowe lśniące samochody, w środku gromada biskupów - dobrze odżywieni, pięknie ubrani, zrelaksowani itd,itp. Bóg się uśmiecha promieniście: - O to mi się podoba! Co to jest? - A to są właśnie ci, którzy wiedzą, że żartowałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
szpony_wrony Re: Pytam o ciebie 10.01.07, 11:22 Płyń w swoją stronę, nie wypłuczesz nikomu co ma w głowie. I nie traktuj, że jestem po Twojej stronie. woda.woda napisała: Nieładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Pytam o ciebie 10.01.07, 11:23 > I nie traktuj, że jestem po Twojej stronie. A co mnie to obchodzi,czy jestes po mojej stronie, czy nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 10.01.07, 02:32 a.adas napisał: > Myślicie, że znajdzie się na tyle odważna redakcja by to sprawdzić? ---> W odruchu rozpaczy Nadredaktor kiedyś też wysmażył felieton : "Papież Jan Paweł II narkotyk lustracji". Kręcił, konfabulował a i tak na nic się zdało. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Może cytat z Jana Pawła II? 10.01.07, 02:41 "Przyznając prawo do wolności informacji, nie możemy zgodzić się, że mówienie o złu moralnym staje się okazją do sensacji. (...) środki masowego przekazu odgrywają tu szczególną rolę. Nagłośniona sensacja prowadzi do utraty czegoś, co posiada szczególne miejsce w moralności społeczeństwa. Czyni się krzywdę jednostce, która posiada podstawowe prawo do tego, by nie być bezkarnie wystawianą na pośmiewisko. Co więcej, tworzy się wypaczony obraz życia ludzkiego". Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Wojtyła 10.01.07, 02:53 Ten palant o intelekcie wsiowego wikarego skompromitował KK w stopniu niebywałym (ukrywanie i ochrona pedofili w kościele, wypalanie rozpalonym żelazem teologii wyzwolenia w Ameryce Południowej, idiotyczne stanowisko wobec AIDS w Afryce, ukrywanie ludobójców z Ruandy i cała masa kompromitujących działań znamionujących prymitywizm umysłowy tej chorej persony)skompromitował ostatecznie watykańską satrapię. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Kolejny "specjalista" od siedmiu boleści :) 10.01.07, 03:05 A co ty wiesz o tym, o czym wspomniałem ? Nic. Papcio to dla ciebie święty. A to nędzna persona. Nie wspomniałem o Banco Ambrosiano i zabójstwie poprzednika Wojtyły tylko przez grzeczność. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Kolejny "specjalista" od siedmiu boleści :) 10.01.07, 03:06 palnick napisał: > A co ty wiesz o tym, o czym wspomniałem ? Co nieco wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sisius.monachomachijski Re: Wojtyła 10.01.07, 03:29 "Ten palant o intelekcie wsiowego wikarego" ...wielki palnik o mentalności pndzelka...zgasł? Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Wojtyła 10.01.07, 03:38 sisius.monachomachijski napisał: > "Ten palant o intelekcie wsiowego wikarego" > ...wielki palnik o mentalności pndzelka...zgasł? ------ Nie bójcie się prawdy baranki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Wojtyła 10.01.07, 03:47 Źródło - "Osserwatore Romano Nr.9/1990 str.19 wydanie Polskie". Papież Jan Paweł II modlił sie następująco: -Dziękujemy Ci Pani Jasnogórska za wrzesień 1939 roku. Dziękujemy Ci za tamtą klęskę. Przynosimy przed ołtarze Boga żywego wszystkich poległych , więzionych i deportowanych. Dzięki Wrześniowi 1939 roku mogliśmy przybliżyć się do Ciebie. ------ Brzydzę się Karolkiem. A Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Re: Wojtyła 12.01.07, 02:08 palnick napisał: > Źródło - "Osserwatore Romano Nr.9/1990 str.19 wydanie Polskie". > Papież Jan Paweł II modlił sie następująco: > > -Dziękujemy Ci Pani Jasnogórska za wrzesień 1939 roku. Dziękujemy Ci za tamtą > klęskę. Przynosimy przed ołtarze Boga żywego wszystkich poległych , więzionych > i deportowanych. Dzięki Wrześniowi 1939 roku mogliśmy przybliżyć się do Ciebie. > > ------ > Brzydzę się Karolkiem. A Wy? > Założ lepiej wątek o zimie rządzącej światem Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Wojtyła 12.01.07, 10:39 krykucha napisała: ------ > > Brzydzę się Karolkiem. A Wy? ----- Ja też :-) ---- Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Re: Wojtyła 12.01.07, 19:56 palnick napisał: > Próbowałem kilka razy ale giwi wywala go na oślą :( > ta giwi, jakas dziwna, nie ta sama co w zeszłym roku podmienili ją czy co Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Wojtyła 10.01.07, 14:35 Przesadzasz. Choć w jednym masz rację - w Polsce będzie się Wojtyłę zawsze oceniać przez pryzmat walki z komuną. I wolimy nie pamiętać, że w Ameryce Południowej czy innej Afryce też walczono z reżimem, a Watykanowi bliżej było do dyktatora niż partyzantów. Tylko dlatego, że byli oni zanadto czerwoni Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch55 Re: Wojtyła 12.01.07, 23:02 -- rządowy "Dzinnik"- wtorek ,9 I 2007 r , pseudonimy 12 biskupów : "Ramzes" , "Profesor" ,"Apollo" , "Wacław" , "Pisarz" , "Franciszek" , "Stolnik" ,"Bolesław" , "Bernat" , "Pasterz" , "Władysław" , "Tadeusz" Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch55 Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 12.01.07, 00:22 w dzisiejszy "SE" wypowiedż b. rzecznika Nawarro-Vallsa o tym że papież niby jemu mówił że jako młody ksiądz przechadzał się z onymi ale się nie zaciągał. co ten Nawarro-Vals uprzedza ? co się szykuje że on puszcza wyprzedzająco takie info ? ??? Odpowiedz Link Zgłoś
read1 na Michnika niewiele można znaleźć 12.01.07, 02:16 po kwerendzie jaką robił dla pewności (bo część już wcześniej spalił człowiek 'honoru' Kiszczak) na początku lat 90-tych prawie nic nie zostało Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch55 Re: na Michnika niewiele można znaleźć 12.01.07, 09:23 read1 napisał: > po kwerendzie jaką robił dla pewności (bo część już wcześniej spalił człowiek > 'honoru' Kiszczak) na początku lat 90-tych prawie nic nie zostało ----------- taaa. brak dowodów świadczy o tym tylko jak je skutecznie zniszczono i o winie Michnika. kiedyś Zobro demonstrował te teorię wraz z niszczarką -- rządowy "Dzinnik"- wtorek ,9 I 2007 r , pseudonimy 12 biskupów : "Ramzes" , "Profesor" ,"Apollo" , "Wacław" , "Pisarz" , "Franciszek" , "Stolnik" ,"Bolesław" , "Bernat" , "Pasterz" , "Władysław" , "Tadeusz" Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia "Donos na Wojtyłę" polecam Twojej uwadze:) 12.01.07, 11:05 Bardzo dobra książka i znajdziesz tam mnóstwo informacji o Karolu Wojtyle, nawet o tym jakich używał żyletek. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: "Donos na Wojtyłę" polecam Twojej uwadze:) 12.01.07, 11:47 woda.woda napisała: > "Przyznając prawo do wolności informacji, nie możemy zgodzić się, że mówienie o złu moralnym staje się okazją do sensacji. (...) środki masowego przekazu > odgrywają tu szczególną rolę. srodki przekazu ,media maja jak kij dwa konce Osoba publiczna ,taka byl K Wojtyla ,podlega kontroli mediow i spoleczenstwa i musi sie liczyc z krytyka . Nagłośniona sensacja prowadzi do utraty czegoś, > co posiada szczególne miejsce w moralności społeczeństwa. Czyni się krzywdę > jednostce, która posiada podstawowe prawo do tego, by nie być bezkarnie > wystawianą na pośmiewisko. Co więcej, tworzy się wypaczony obraz życia > ludzkiego". media lza ,klamia ? ,dlaczego wiec przegraly setki procesow i musialy placic wysokie odszkodowania na rzecz "pokrzywdzonych" ,nieslusznie oskarzonych ,znieslawionych . odpowiadaloby ci aby o kapusiu - agencie wielgusie w gabinecie przy koniaku decydowal np klecha Glemp, wielebny redaktor Rydzyk ,Michnik i polityk Kurski ? Dzis rozgrzeszalby i blogoslawil ciebie kapus , masz co do tego watpiwosci Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch55 Re: "Donos na Wojtyłę" polecam Twojej uwadze:) 12.01.07, 19:29 basia.basia napisała: > Bardzo dobra książka i znajdziesz tam mnóstwo informacji o Karolu Wojtyle, > nawet o tym jakich używał żyletek. -------- Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 12.01.07, 23:12 można znależć,że miał abstrakcyjne poczucie humoru Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 13.01.07, 01:01 Czy lubil chlopcow? Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch55 Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 13.01.07, 08:55 mówili na niego "Wujek" Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 13.01.07, 11:18 IPN to zgraja idiotow. Na takich jak Wojtyla nalezy gdzie indziej szukac, ale to juz niestety nie zostanie odkryte za naszych czasow. Nasze wnuki moze beda tymi szczesciarzami, ktorzy prawde poznaja. Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: Ciekawe co można w IPN znaleźć na ks. Wojtyłę 13.01.07, 15:44 A ja czytalem ze podobno "LOLEK". Podobno lubil chlopcow. Odpowiedz Link Zgłoś