Dodaj do ulubionych

Romaszewski: Dzięki "GW" esbekom żyje się lepiej

15.01.07, 23:11
Kampania „GW”, w wyniku której byłym esbekom nieźle się żyje w wolnej Polsce,
zaczęła się 15 lat temu. Pod dyktando „Gazety Wyborczej” prowadzono ostrą
nagonkę na zwolenników ujawnienia agentów służb specjalnych. A trzeba
pamiętać, że przez lata na rynku mediów panował praktyczny monopol „GW” na
informacje - pisze w DZIENNIKU senator Zbigniew Romaszewski.

Polecam całość:
www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=209&ShowArticleId=28063
Obserwuj wątek
    • ossey Re: I ma racje 15.01.07, 23:12
    • 3210start Re: Romaszewski: Dzięki "GW" esbekom żyje się lep 15.01.07, 23:13
      Niestety prawdę mówi.
    • daktylek Re: Romaszewski: Dzięki "GW" esbekom żyje się lep 15.01.07, 23:13
      Ciekawe, że jak powstawała GW to taki mądry nie był, tylko z radości
      podskakiwał.
      • t-800 Re: Romaszewski: Dzięki "GW" esbekom żyje się lep 15.01.07, 23:43
        Spisek, panie, spisek. ;-]
    • artsg Re: Romaszewski: Dzięki "GW" esbekom żyje się lep 15.01.07, 23:14
      Przecież w Magdalence zawarli pakt
      • pandada Kaczyński temu zaprzecza /bt 15.01.07, 23:20

• artsg Re: Kaczyński temu zaprzecza /bt 15.01.07, 23:23
          pandada napisał:

>
          Pewnie o "dupach" tam rozmawiali
          • pandada z Kaczyńskim to raczej nie /bt 15.01.07, 23:38

• frank_drebin Jesli naczelnego esbeka naczelny GW uznal za 15.01.07, 23:22
      czlowieka honoru to jak moze byc inaczej ? I prosze mi nie pierdzielic glodnych
      kawalkow, ze potem sie z tego wycofal. Wiadomosc poszla w swiat. Jakos jak
      pamietam wycofywanie sie Nadredaktora z tej tezy nie bylo tak glosne jak
      uznanie Kiszczaka za czlowieka honoru.
      • camille_pissarro jak to dementi wyglądało ? 15.01.07, 23:31
        A.Michnik sprostował, że po prostu "niefortunnie się wyraził " ;)))))
        Ale kogo to dzisiaj , zwłaszcza liberlanych socjaldemokratów obchodzi, oni sa
        juz 2 lata a może i 3 do przodu, przy następnych wyborach - to tzw. "ucieczka
        do przodu" ;)))
      • pandada pieprzysz o tym "człowieku honoru" 5 x dziennie 15.01.07, 23:43
        to nic dziwnego, że to dla ciebie bardzo głośne

Esbeków i agentów chroniły (jeśli już) rządy, sądy i JP2. Michnik mógł sobie
        pisać co chciał. Władzy nie miał.
        • frank_drebin Re: pieprzysz o tym "człowieku honoru" 5 x dzienn 15.01.07, 23:45
          Poprosze o zalinkowanie mojego codziennego 5 razy pieprzenia :) Z podzialem na
          daty. A potem pogadamy :)
          pandada napisał:

> to nic dziwnego, że to dla ciebie bardzo głośne
          >
          > Esbeków i agentów chroniły (jeśli już) rządy, sądy i JP2. Michnik mógł sobie
          > pisać co chciał. Władzy nie miał.
          • zgryzik1 drebusiu - zapomniałeś jak się zalogowałeś ? 16.01.07, 00:03
            jeżeli masz zamiar kontynuować własny wątek, zaczęty jako pissaro, to nie
            zapominaj, że zmieniłeś logowanie !
            To codzienna praktyka moherowych intelektualistów: jeden za dziesięciu - wtedy
            raźniej. Jak nas wielu!
            • frank_drebin Re: drebusiu - zapomniałeś jak się zalogowałeś ? 16.01.07, 00:18
              Lomatkooo koniec swiata - jakas teoria spisku ? ;) No, no ;) A podobno tylko
              takie oszolomy jak ja wietrza takie rzeczy a nie wzorcowe wyksztalciuchy ;) Jak
              chcesz sie koniecznie dowiedziec napisz do Giwi, czy loguje sie pod paroma
              nickami. Masz na to moja zgode i jej udzielam zgody na wypowiedzenie sie w tej
              sprawie. Jakby byly jakies problemy pisz potwierdze to co tu napisalem. Cos
              jeszcze ?
              zgryzik1 napisała:

> jeżeli masz zamiar kontynuować własny wątek, zaczęty jako pissaro, to nie
              > zapominaj, że zmieniłeś logowanie !
              > To codzienna praktyka moherowych intelektualistów: jeden za dziesięciu -
              wtedy
              > raźniej. Jak nas wielu!
          • pandada żeby nie kaczyści 16.01.07, 00:16
            to bym tego sformułowania Michnika nawet nie zakonotował.

A ten Kiszczak ciągle w sądach. Jak go Michnik chroni?
        • humbak Re: pieprzysz o tym "człowieku honoru" 5 x dzienn 15.01.07, 23:47
          Co do JP2.. myślę że takimi rzeczami powinien był się raczej zająć episkopat
          nasz chyba.
          • pandada JP2 rządził polskim Kościołem 16.01.07, 00:12
            dopiero się zaczęły podstarzałe sieroty wybijać na samodzielność
            • humbak Re: JP2 rządził polskim Kościołem 16.01.07, 00:16
              Myślę że to co napisałeś jest wystarczającą odpowiedzią na pytanie dlaczego nic
              nie było zrobione. Facet miał się zajmować całym KK, oraz dodatkowo niańczyć
              naszych biskupów? Nie wiem jak było, ale póki co to wydaje mi się sensowne.
    • antithesis Dziękuje s. Romaszewskiemu za slowa prawdy 15.01.07, 23:38
      za ktore bedzie zaraz zlinczowany w GW.
    • haen1950 Re: Romaszewski: Dzięki "GW" esbekom żyje się lep 15.01.07, 23:48
      Biedny senator idiocieje z miesiąca na miesiąc. Skołowany kompletnie. A ja na
      niego głosowałem.
    • francuskilacznik Romaszewski potwierdza istnienie UKLADU i pisze 16.01.07, 00:09
      "Nierozwiązanie problemu agentury skutkuje do dziś funkcjonowaniem układów
      nieformalnych, którym kres chcą wreszcie położyć rządy Kaczyńskich. Stąd też
      widzimy obecnie powrót do wściekłych ataków, przywodzących na myśl właśnie
      początek lat 90. Mam jednak nadzieję, że tym razem sprawa lustracji będzie miała
      inne zakończenie."

dzienni!k.pl
    • dr.freud No to czego Romaszewski nie wyrywa im paznokci 16.01.07, 00:09

i nie przypieka petami?

Te wszystkie pseudoprawicowe dupki chcieliby zeby
      Michnik sam obalil komunizm, sam uzdrowil gospodarke
      sam zrobil lustaracje i dekomunizacje,
      a na konci zeby sam napisal na siebie donos i uznal sie agentem.

A oni by sie robili senatorami, poslami i obdzielali orderami!
      • francuskilacznik Nie "czego" , a "dlaczego " 16.01.07, 00:15
        ano dlatego ze ubeki to flejtuchy i maja brudne paznokcie, wiec ja chcesz to sam
        to zrob
        • dr.freud Jestes glupsza od Zaawiszy ale zarozumilasza 16.01.07, 00:23
          od H..arskiej.
          • francuskilacznik Re: Jestes glupsza od Zaawiszy ale zarozumilas 16.01.07, 00:25
            doktorze, nie przebieracie w epitetach, odpoczynek Wam sie nalezy - na forum "
            tylko dla komuchow"
            • dr.freud Re: Jestes glupsza od Zaawiszy ale zarozumilas 16.01.07, 00:32
              francuskilacznik napisała:

> doktorze, nie przebieracie w epitetach, odpoczynek Wam sie nalezy - na forum "
              > tylko dla komuchow"

Widze ze mianowalas siebie szefowa ( puff muter) forum dla komuchow.
              Ale mnie twoje uwagi nie dotycza czerwieniutka!
              Ja nie jestem kumuchem, wiec idz sobie do bladzi, albo homosovieticusa.
    • trzezwo_myslacy Brawo panie senatorze! 16.01.07, 00:14
      Michnikowe święte krowy(Mazowiecki, Suchocka, Kwaśniewski, itd) zafundowały nam
      15 lat temu, moralną kupę g.ó.w.n.a. która do dziś cuchnie.
    • hola_hola1 Romaszewski idiocieje ? 16.01.07, 00:17
      nie upierałbym się przy tym określeniu, ale ...
      - SBkom żyje się nieźle, bo emerytury mają takie - Michnik nie decydował ani
      nawet nie opiniował tych emerytur
      - monopol GW - niby od kogo - kto bronił innym - innych było wiele, ale ludzie
      robili z nich kartki na gwóźdź w latrynie - jak Romaszewskiemu z Macierewiczem
      było nie na łapki, to mogli wydawać własną, tylko autorytetu zabrakło
      - może panu senatorowi przypomni się przynajmniej 10 nazwisk marionetek które
      pod dyktando uniemożliwiły ujawnienie agentów, i jeszcze wykaże że byli na
      sznureczkach Michnika
      to nie idiotyzm - to schizofrenia
      • francuskilacznik Re: Romaszewski idiocieje ? 16.01.07, 00:23
        kto Ci broni otworzyc np szpital ? Nikt, wiec go otworz, przeciez nie ma
        monompolu. Ale za cienki bolek jestes zeby tego dokonac, a zrozumienie problemu
        przeroslo twoja swiadomosc.
      • michal00 Re: Romaszewski idiocieje ? 16.01.07, 00:28
        > - SBkom żyje się nieźle, bo emerytury mają takie - Michnik nie decydował ani
        > nawet nie opiniował tych emerytur

...ale bedac wplywowym poslem a potem redaktorem bronil odbierania esbekom
        przywilejow emerytalnych.

- monopol GW - niby od kogo - kto bronił innym - innych było wiele, ale ludzie
        > robili z nich kartki na gwóźdź w latrynie - jak Romaszewskiemu z
        Macierewiczem
        > było nie na łapki, to mogli wydawać własną, tylko autorytetu zabrakło

GW byla na poczatku jedyna opozycyjna ogolnopolsim dziennikiem i jakims
        zapleczem finansowym. Jako taka juz na starcie miala przewage. Choc innym nie
        bronil w tym sensie, ze za probe wydawania gazety nie wsadzano do mamra, to
        zrobienie duzej gazety bez forsy i bez zlecen reklamowych nie moze sie udac.

> - może panu senatorowi przypomni się przynajmniej 10 nazwisk marionetek które
        > pod dyktando uniemożliwiły ujawnienie agentów, i jeszcze wykaże że byli na
        > sznureczkach Michnika

jest ich nawet wiecej niz dziesiec.
        • woda.woda Ile czasu był tym posłem > :) 16.01.07, 00:30
          • michal00 Re: Ile czasu był tym posłem > :) 16.01.07, 00:31
            za dlugo. redaktorem niestety jeszcze dluzej.
            • woda.woda Posłem był przez moment 16.01.07, 00:34
              Poza tym zapominasz o Fundacji Prasowej Solidarności, Tyfodniku Solidarność,
              Ekspresie Ilustrowanym - a to rok 90.

Nie opowidaj więc, że Gazeta była jedyną gazetą.
              • michal00 Re: Posłem był przez moment 16.01.07, 00:37
                jedynym dziennikiem opozycyjnym (a wiec dzialajacym na zasadzie domniemania
                wiarygodnosci) o zasiegu ogolnopolskim, a wiec z natury rzeczy majacym
                najwiekszy wplyw na opinie.
                • woda.woda A Tygodnik Solidarność w roku 90? 16.01.07, 00:38
                  • michal00 Re: A Tygodnik Solidarność w roku 90? 16.01.07, 00:40
                    widzisz roznice miedzy tygodnikiem a dziennikiem?
                    • woda.woda Widzę, ale było mniej więcej po równo 16.01.07, 00:42
                      I kasaw Tygodniku była wielka z Fundacji
                      • michal00 Re: Widzę, ale było mniej więcej po równo 16.01.07, 00:46
                        nic nie bylo po rowno. po Walesie, a zwlaszcza Kaczynskich jechali w 1990 r.
                        prawie we wszystkich mediach od rana do wieczora az do obrzydzenia zaczynajac
                        od gw a konczac na tvp.

> I kasaw Tygodniku była wielka z Fundacji

to jakies mity. zreszta dziennik zawsze ma wiekszy wplyw niz tygodnik, to
                        przeciez oczywiste.
                        • woda.woda Fundacja Prasowa Solidarność 16.01.07, 00:54
                          powstała w 90 roku z niewielkimkapitałem załozycielskim.
                          W 1991 kupiła Zakłady Graficzne za ponad 2 mln nowych złotych, Expres Wieczorny
                          (GAZETA CODZIENNA) za 1,600 tys., Zakłady Graficzne przy Srebrnej za 700 tys zł.

Głównym sponsorem Fundacji był państwowy bank - Bank Przemysłowo-Handlowy,
                          który wynajął od Fundacji gmach przy Al. Jerozolimskich za 3-krotną wartość
                          czynszu (zapłacił z góry ponad4 miliony zł). Lokal ten Fundacja dzierżawiła
                          płacąc czynsz 5 zł/metr (6 000 m).

Wymieniłam tylko część tej "kasy", nie mów mi więc, że nie było po równo.

• michal00 Re: Fundacja Prasowa Solidarność 16.01.07, 01:02
                            Podaj jeszcze zrodlo tych rewelacji i nie zapomnij o denominacji :-) Expres
                            wieczorny to byla chyba jakas popoludniowka z tanimi sensacyjkami i
                            czytelnikiem niezainteresowanym politycznie. Sprobuj zrobic z dzisijszego
                            superexpresu gazete opinii, a czytelnicy odplyna szybciej nim sie obejrzysz.
                            zreszta tej gazety chyba dosc szybko sie pozbyto widzac, ze nic z tego nie
                            bedzie.

> Wymieniłam tylko część tej "kasy", nie mów mi więc, że nie było po równo.
                            >

Oczywiscie ze nie bylo po rowno. Przypomnij nam lepiej instytucje wspierajace
                            GW w Polsce i zagranica. I pamietaj, ze GW wystartowala pierwsza juz w 1989
                            roku jako dziennik "S", co wowczas mialo wielkie znaczenie (rok pozniej juz
                            nie, bo "S" wiele sympatii stracila).
                            • woda.woda Re: Fundacja Prasowa Solidarność 16.01.07, 01:07
                              Sumy podałam w nowych złotych.

Źródła informacji, niestety, nie mogę ujawnić :)

Ale jest to prawda znana nie tylko mnie.

Zapomniałam dodać, że ten budynek (6 000 m) przy Al. Jerozolimskich
                              dzierżawiony był od skarbu państwa.

Tak, Express to popułudniówka, ale gazeta codzienna. Dodajmy do tego tygodnik z
                              wielką solidarnościową tradycją.
                              • michal00 Re: Fundacja Prasowa Solidarność 16.01.07, 01:13
                                Sumy podałam w nowych złotych.
                                >
                                > Źródła informacji, niestety, nie mogę ujawnić :)

wielka szkoda. jeszcze ktos gotow pomyslec, ze to jakies wymysly.

masz tu za to pare slow o finansach twej ulubionej gw::

forum.o2.pl/temat.php?id_p=4743615
                                > Tak, Express to popułudniówka, ale gazeta codzienna.

ustalilismy juz jaki byl wczesniej profil tej gazety i co z tego wynika, prawda?

Dodajmy do tego tygodnik z
                                >
                                > wielką solidarnościową tradycją.

ale tylko tygodnik.

• woda.woda Re: Fundacja Prasowa Solidarność 16.01.07, 01:20
                                  > wielka szkoda. jeszcze ktos gotow pomyslec, ze to jakies wymysly.

Zdaję sobie z tego sprawę.

> masz tu za to pare slow o finansach twej ulubionej gw::

Wybacz, ale nie czytam tekstów zaczynających się od słowa "Szechter". Podaj,
                                  proszę, jakiś inny.

> ale tylko tygodnik.

Nie, nie tylko tygodnik, równiez codzienna popołudniówka i 2 zakłady graficzne.

Moim zdaniem start był porównywalny
                                  • humbak Re: Fundacja Prasowa Solidarność 16.01.07, 01:22
                                    Dalej jest info że GW promuje liberalizm. UPRowcy by się zastrzelili:)
                                  • michal00 Re: Fundacja Prasowa Solidarność 16.01.07, 01:26
                                    >
                                    > Wybacz, ale nie czytam tekstów zaczynających się od słowa "Szechter". Podaj,
                                    > proszę, jakiś inny.

co ci sie nie podoba w slowie "szechter"? przeczytaj, sa tam rozne cytaty.

>
                                    > Nie, nie tylko tygodnik, równiez codzienna popołudniówka

wiem, ze nie tylko tygodnik, ale tysol byl tylko tygodnikiem ze wszystkimi
                                    wynikajacymi z tego konsekwencjami. expres za to byl bulwarowka, ktora
                                    probowano przerobic na "powazna" gazete, co musialo skonczyc sie tragicznie.

.
                                    >
                                    > Moim zdaniem start był porównywalny

a zdaniem Ptolemeusza ziemia byla plaska.
                                    • woda.woda sam więc widzisz, że prasa prawicowa 16.01.07, 01:28
                                      nie potrafiła utrzymac sie na rynku
                                      • michal00 Re: sam więc widzisz, że prasa prawicowa 16.01.07, 01:35
                                        bez forsy od dobrych wujkow i zapewnionych wplywow z reklam trudno sie utrzymac
                                        na rynku, nieprawdaz? Przyklad "Nowego dnia" pokazuje, ze czasem nawet duza
                                        forsa nie wystarczy. A tak w ogole to mowilismy o tym, ze GW i jej srodowiska
                                        mialy praktycznie monopol informacyjny - to tak gwoli przypomnienia.
                                        • woda.woda Napisałam, ile mieli kasy. W bród 16.01.07, 01:35
                                          • michal00 Re: Napisałam, ile mieli kasy. W bród 16.01.07, 01:39
                                            bez jakichkolwiek dowodow.
                                        • woda.woda Wykazałam też, że nie było monopolu 16.01.07, 01:36
                                          • michal00 Re: Wykazałam też, że nie było monopolu 16.01.07, 01:41
                                            niczego podobnego nie wykazalas. GW i jej srodowisko mialo decydujacy wplyw na
                                            informacje. reszta niewiele sie liczyla.
                                        • woda.woda Kasa nie wystarczy - potrzebny talent 16.01.07, 01:36
                                          Prasie prawicowej brakło talentu
                                          • michal00 Re: Kasa nie wystarczy - potrzebny talent 16.01.07, 01:42
                                            moze i braklo, ale michnik bez pieniedzy nie bylby madrzejszy od swojej
                                            podeszwy. z proznego nawet salomon nie naleje itd.
                            • woda.woda Express 16.01.07, 01:10
                              Express sprzedano, żeby pokryc dług Porozumienia Centrum wobec Fundacji (800
                              000 zł)
                      • hola_hola1 Genialnego kandydata na senatora 16.01.07, 00:49
                        jako głównego felietonistę wzięłaby każda gazeta, tylko ...
                        czy Romaszewski kiedykolwiek miał coś konstruktywnego do powiedzenia ??????
                        Przecież z jego ostatnich gadek też nic konkretnego nie wynika - sam ze sobą ma
                        trudności + resztkę świadomości że pomysły dosyć niekonkretne i bliskie
                        bezprawia
        • michal00 Re: Romaszewski idiocieje ? 16.01.07, 00:30
          ...ale bedac wplywowym poslem a potem redaktorem bronil pozostawienia esbekom
          przywilejow emerytalnych. - mialo byc.
          • pandada przykłady 16.01.07, 01:12
            wystąpienia, projekty ustaw, artykuły
            ???
            • michal00 Re: przykłady 16.01.07, 01:16
              patrz - ziemkiewicz "michnikowszczyzna". musisz sie przemoc i przeczytac, bo ja
              tu ksiazki wklepywal nie bede. choc moze znajdzie jakas litosciwa dusza, ktora
              to dla ciebie zrobi.
              • humbak Re: przykłady 16.01.07, 01:17
                Nie to żebym miał ochotę bronić Michnika, ale na źródło książka publicysty
                wogiego Michnikowi raczej się nie nadaje.
                • michal00 Re: przykłady 16.01.07, 01:20
                  ale on tam cytuje Michnika i polemisci nie zarzucaja mu klamstwa.
                  • humbak Re: przykłady 16.01.07, 01:20
                    A, chyba że tak.
            • pandada skoro masz te przykłady w swojej książce 16.01.07, 01:30
              to rozważ jaki realny wpływ miały na wysokość emerytur i bezkarność esbeków.
              • michal00 Re: skoro masz te przykłady w swojej książce 16.01.07, 01:38
                Calkiem spory. Michnik dla obrony esbekow podczas debaty o odebraniu
                przywilejow rzucil na szale caly swoj autorytet wieznia-opozycjonisty i
                zarzucil przeciwnikom niskie pobudki, chec zemsty etc. - krotko mowiac - caly
                michnikowy repertuar. To byla demagogia, ale bardzo skuteczna. Wielokrotnie
                potem dzialal w podobny sposob.
                • pandada ejże, to byli dorośli ludzie. Władza legalna 16.01.07, 01:48
                  głosować mieli w imieniu obywateli a nie Michnika. I czy nie było innych niż
                  autorytet Michnika uzasadnień?
                  • michal00 Re: ejże, to byli dorośli ludzie. Władza legalna 16.01.07, 01:53
                    głosować mieli w imieniu obywateli a nie Michnika. I czy nie było innych niż
                    > autorytet Michnika uzasadnień?
                    >

ludzie byli wtedy byli w michnika i innych bohaterow podziemia zapatrzeni.
                    takze szeregowi poslowie. tak bylo. niestety.
    • mark.parker Re: Romaszewski: Dzięki "GW" esbekom żyje się lep 16.01.07, 00:24
      t-800 napisał:

> Kampania „GW”, w wyniku której byłym esbekom nieźle się żyje w woln
      > ej Polsce,
      > zaczęła się 15 lat temu. Pod dyktando „Gazety Wyborczej” prowadzono
      > ostrą
      > nagonkę na zwolenników ujawnienia agentów służb specjalnych. A trzeba
      > pamiętać, że przez lata na rynku mediów panował praktyczny monopol „GW
      > 221; na
      > informacje - pisze w DZIENNIKU senator Zbigniew Romaszewski.

A kiedyś był to przyzwoity człowiek. Demencja, czy jakieś zboczenie: opętanie
      pissem?
      • francuskilacznik Re: Romaszewski: Dzięki "GW" esbekom żyje się lep 16.01.07, 00:27
        slowa prawdy Cie zabolaly, zdaje sobie sprawe, ze 600 zl na miesiac to malo, ale
        mogles oszczedzac kiedy emeryturka byla wyzsza, skonczylo sie:)
      • woda.woda Za komuny na pewno 16.01.07, 00:36
    • dr.freud he! he! Nie zdazyli se przemielic tych głupot! 16.01.07, 00:35
    • zgryzik1 Romaszewski - fachowiec-wizjoner 16.01.07, 23:19
      5 tygodni temu ogłosił sukces koalicji pod wodzą Kaczyńskiego. Sukces, ktory
      miał polegać na rychłym odwołaniu blokady importu mięsa do Rosji.
      Pudło.
      Może wieszczenie o losach SBków okaże się chociaż pół-prawdą?
    • belkot_belkot_belkot Dureń 16.01.07, 23:20

• reakcjonista1 Re: Dureń 17.01.07, 00:04
        Dureń=lustrator=faszysta=antysemita=Kaczyński=Hitler=Bronisław Geremek.
    • silesius.monachijski0 Prof. Zbigniew Romaszewski ma oczywiscie racje 16.01.07, 23:28
      Biorac pod uwage rodzinne i towarzyskie koligacje glownych "macherow" GW
      (wlacznie z nazywaniem kiszczaka "czlowiekiem honoru"), trudno byloby sie
      spodziewac ich innych sympatii; a zreszat: tak zasluzony sbek jak Maleszka, byl
      dlugi czas wice GW, i do tej pory moze spokojnie zarabiac w GW na pelna miche
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka