aron2004 03.03.07, 08:15 Wczoraj Giertych stwierdził, że w czasach rządów Hitlera w Polsce ( czyli 1939-1945) aborcja była dozwolona. Czy są jakieś dokumenty historyczne która to potwierdzają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aron2004 Re: Prawo do aborcji - prawem faszystowskim? 03.03.07, 10:05 nie ma takich dokumentów? Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Prawo do aborcji - prawem faszystowskim? 03.03.07, 10:13 aron2004 napisał: > nie ma takich dokumentów? W Niemczech hitlerowskich aborcja była zakazana, ale jak było w krajach okupowanych - nie wiem. Poszperam. :P Odpowiedz Link Zgłoś
klarek_i Nawet jeśli, to jest to słuszny postulat wzięty 03.03.07, 10:13 od nazistów a nie faszystów. I należy go bronić przed faszystą Giertychem :) Odpowiedz Link Zgłoś
veritas Hitler i Stalin a aborcja 03.03.07, 10:21 Była dozwolona w ówczesnej Generalnej Guberni. Była surowo zakazana w samych Niemczech; podobnie jak w stalinowskim ZSRR. Co nb. pokazuje tylko, że kraje totalitarne przerywanie ciąży delegalizują. Aborcja jest legalnie dostępna w krajach, ktore nie mają i nie miały systemu totalitarnego. ------------------------------ Kiedy gasną stosy, robi się jaśniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Hitler i Stalin a aborcja 03.03.07, 10:23 veritas napisała: > Co nb. pokazuje tylko, że kraje totalitarne przerywanie ciąży delegalizują. > Aborcja jest legalnie dostępna w krajach, ktore nie mają i nie miały systemu > totalitarnego. Czyli twierdzisz, że Polska w latach 1939-1945 nie miała systemu totalitarnego? Odpowiedz Link Zgłoś
veritas Hitler i Stalin a aborcja 03.03.07, 10:51 Twierdzę, że Polska w tych latach nie miała żadnego własnego systemu politycznego, jako kraj okupowany. ------------------------------ Kiedy gasną stosy, robi się jaśniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Hitler i Stalin a aborcja 03.03.07, 10:59 veritas napisała: > Twierdzę, że Polska w tych latach nie miała żadnego własnego systemu > politycznego, jako kraj okupowany. a jaki był ten okupant? Odpowiedz Link Zgłoś
veritas Kto napadł na Polskę w 1939 ? 03.03.07, 11:05 Widzę, że poziom giertychowego szkolnictwa obniżył się nawet bardziej niż myślałam. ------------------------------ Kiedy gasną stosy, robi się jaśniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Kto napadł na Polskę w 1939 ? 03.03.07, 11:07 No kto napadł na Polskę w 1939? Przeciwnicy aborcji? Odpowiedz Link Zgłoś
veritas Kto napadł na Polskę w 1939 ? 03.03.07, 11:09 Hitler i Stalin napadli, Polaku młody. A o ich stosunku do aborcji już pisałam. ------------------------------ Kiedy gasną stosy, robi się jaśniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Kto napadł na Polskę w 1939 ? 03.03.07, 11:11 czyli rozumiem, że Hitler gdy napadł na Polskę w 1939 to zakazał w Polsce aborcji? Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
veritas No to w ogóle nie potrafisz czytać ze zrozumieniem 03.03.07, 11:15 zdań prostych, w tym dwóch pierwszych z mojego pierwszego postu. Moje zdanie o giertychówce było fatalne, ale po wymianie postów z tobą jeszce się pogorszyło. Ponieważ nie będę dalej tracić czasu na kogoś, kto ma nie tylko zerową wiedzę, ale i zerowe umiejętności poznawcze - żegnam. ------------------------------ Kiedy gasną stosy, robi się jaśniej. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Hitler i Stalin a aborcja 03.03.07, 10:51 > Czyli twierdzisz, że Polska w latach 1939-1945 nie miała systemu totalitarnego? Nie, nie miała. Przeczytaj definicję totalitaryzmu z wikipedii. pl.wikipedia.org/wiki/Totalitaryzm Zwracam zwłaszcza uwagę na ten passus: W systemach totalitarnych władze wymagają od jednostki nie tylko podporządkowania się, ale również zaakceptowania ideologii i publicznego manifestowania tej akceptacji. Władzę zaś sprawują otaczane kultem "nieomylne" jednostki (Hitler, Stalin). Niemcy wprowadzili w GG terror, ale nie wymagali od Polaków uwielbienia dla Hitlera czy akceptacji nazizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Hitler i Stalin a aborcja 03.03.07, 11:01 piotr7777 napisał: > Niemcy wprowadzili w GG terror, ale nie wymagali od Polaków uwielbienia dla > Hitlera czy akceptacji nazizmu. Czyli np. można było demonstrować pod hasłem "nie uwielbiam Hitlera"? Odpowiedz Link Zgłoś
veritas terror 03.03.07, 11:07 Wpisz w wyszukiwarkę słowo "terror" (tylko zaznacz język polski - inaczej wyskoczą odpowiedzi w różnych jezykach i tylko się skonfudujesz) i przeczytaj sobie co to znaczy. ------------------------------ Kiedy gasną stosy, robi się jaśniej. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Hitler i Stalin a aborcja 03.03.07, 11:08 aron2004 napisał: > piotr7777 napisał: > Czyli np. można było demonstrować pod hasłem "nie uwielbiam Hitlera"? Nie, ale pracując w niemieckim zakładzie nie musiałeś mówić przełożonemu "Heil Hitler". Nie musiałeś mieć portretu wodza w domu, "Mein Kampf" na półce czy wywieszać flagi ze swastyką na 20 kwietnia. GG była niemiecką kolonią a jej mieszkańcy niemieckimi poddanymi. Od obywateli III Rzeszy wymagano posłuszeństwa i akceptacji, od mieszkańców ziem okupowanych tylko posłuszeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
klarek_i A po Stalinie i PRL ? Wychodzi, że to nei były 03.03.07, 10:28 kraje totalitarne. Odpowiedz Link Zgłoś