szalony_kapelusznik 25.03.07, 20:18 a "Dwadzieścia lat a może mniej"? Jacek Lech nie żyje wiadomosci.onet.pl/1508509,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giwi Re: Pamiętacie "Bądź dziewczyną z moich marzeń"? 25.03.07, 20:59 Bardzo go lubiłam. Wielka szkoda. Od dawna ciężko chorował. MĘŻCZYZNA NIGDY NIE PŁACZE Wspominam dzieciństwo jak srebrny poranek, i słyszę znów słowa przez matke szeptane gdy płacząc wracałem z rozbitym kolanem, mężczyzna nigdy nie płacze, mężczyzna dzielny jak ty choć powód masz do rozpaczy, już nie pasują ci łzy. Gdy kiedys ode mnie odeszła dziewczyna, najlepsza ze wszystkich ta jedna, jedyna pamiętam jak matka tak do mnie mówiła mężczyzna nigdy nie płacze, mężczyzna dzielny jak ty choć powód masz do rozpaczy, już nie pasują ci łzy. Pamiętam, bywały takie chwile w życiu, gdy płakać się chciało i nieraz mi przyszło przełknąc łzy gorzkie i zęby zacisnąć mężczyzna nigdy nie płacze, mężczyzna dzielny jak ty choć powód masz do rozpaczy, już nie pasują ci łzy. Na nowo ożyły w pamięci te słowa, i łez, które płyną zatrzymac nie mogę gdy matkę swa żegnam w ostatniej jej drodze, mężczyzna nigdy nie płacze, mężczyzna dzielny jak ty choć powód masz do rozpaczy, już nie pasują ci łzy. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Pamiętacie "Bądź dziewczyną z moich marzeń"? 25.03.07, 21:15 Co ci moglem dac,Cyganska wrozba,Troche dobrze,troche zle,Warszawa jest smutna bez ciebie,Pozwolcie spiewac ptakom -to przeboje Jacka Lecha.Odeszlo wielu muzy- kow z tamtych lat,moze TAM GRAJA/Kubasinska,Niemen,Grechuta,Nalepa,Lech/Czesc ich pamieci,muzyka pozostanie! Odpowiedz Link Zgłoś
gryziec Re: Pamiętacie "Bądź dziewczyną z moich marzeń"? 25.03.07, 21:19 > muzyka pozostanie! ['] Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Może nie wszyscy znają Jego zyciorys i karierę 25.03.07, 21:21 ACEK LECH (prawdziwe nazwisko: Leszek Zerhau, ur. 15 kwietnia 1947 roku, Mikuszowice k/Bielska Białej), piosenkarz i kompozytor, jest absolwentem Średniej Szkoły Muzycznej w Bielsku Białej. Śpiewał i grał na skrzypcach w założonym przez siebie szkolnym zespole muzycznym. Brał udział w Konkursie Jazzowym (Kraków, 1973), konkursie Mikrofon dla wszystkich (I miejsce, Katowice, 1964) i w Przeglądzie Zespołów Amatorskich w Jeleniej Górze (II miejsce, 1965). Był solistą zespołu Czerwono Czarni (1966-1972), założył własną Nową Grupę (1973). Wylansował przeboje: Bądź dziewczyną moich marzeń (muz. Ryszard Poznakowski, sł. Janusz Kondratowicz, 1967), Co jej mogłeś dać (muz. Katarzyna Gaertner, sł. W. Filipowski, 1973), Czas powierzony nam (muz. J. Tyszkowski, sł. Janusz Przymanowski, wyróżnienie na FPŻ, Kołobrzeg, 1975), Dwadzieścia lat, a może mniej (muz. Piotr Figiel, sł. Janusz Kondratowicz), Nikt nie wie po co i Warszawa jest smutna bez ciebie (obie muz. Wojciech Trzciński, sł. Marek Dutkiewicz), Trochę dobrze, trochę źle (muz. Henryk Zomerski, sł. Krzysztof Dzikowski). Był laureatem Festiwalu Piosenki w Soczi (Bułgaria, Pozwólcie śpiewać ptakom, nagroda publiczności i za interpretację, 1967), w Braszowie (Rumunia, nagroda dziennikarzy, 1968), Festiwali Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu (Srebrny Pierscień, 1986, Złoty Pierscień, 1989). Występował w Czechosłowacji, na Węgrzech, w Jugosławii, Mongolii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Nagrał płyty: Bądź dziewczyną z moich marzeń (1970), Bądź szczęśliwa (1974), Latawce porwał wiatr (1978). Odpowiedz Link Zgłoś
szalony_kapelusznik Re: Może nie wszyscy znają Jego zyciorys i karier 25.03.07, 22:48 a ja dodam do tego co homosovieticus napisał, że Jacek Lech miał bardzo ciepłą barwę głosu które jeszcze dodawała uroku Jego piosenkom BĄDŹ DZIEWCZYNĄ Z MOICH MARZEŃ, MOICH WSPOMNIEŃ, BĄDŹ PAMIĘCIĄ,KTÓRĄ NIE DA SIĘ ZAPOMNIEĆ, BĄDŹ PIOSENKĄ,KTÓRĄ RZUCAM WIATRU ŚLADEM, BĄDŹ MĄ MYŚLĄ,MOIM ŚWIATEM. BĄDŹ DZIEWCZYNĄ Z MOICH MARZEŃ, MOICH WSPOMNIEŃ, DNIEM WCZORAJSZYM, KTÓRY DZISIAJ WRACA DO MNIE, MOIM SMUTKIEM I RADOŚCIĄ,I TĘSKNOTĄ, GWIAZDĄ,KTÓRA ŚWIECI PUSTĄ NOCĄ... BĄDŹ NADZIEJĄ,BĄDŹ MĄ WIOSNĄ I JESIENIĄ, KRZYKIEM PTAKÓW GDZIEŚ WYSOKO PONAD ZIEMIĄ, BĄDŹ UŚMIECHEM WSRÓD TYSIĄCA DROBNYCH ZDARZEŃ, BĄDŹ DZIEWCZYNĄ Z MOICH MARZEŃ. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: A więc są jeszcze ludzie... 26.03.07, 00:21 którzy pamiętają te wspaniałe i pełne uniesień lata? :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen gdzie o tym napisali ze nie zyje????????????? 26.03.07, 07:46 powaznie? Odpowiedz Link Zgłoś
szalony_kapelusznik Onet - link 26.03.07, 10:26 wiadomosci.onet.pl/1508614,11,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: jasne, a masz jakis link do 26.03.07, 10:14 szkoda, wielka szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor5 Niech mu ziemia lekką będzie, ale to było diskopol 26.03.07, 10:12 do tego jeszcze Kunicka, Połomski, Tercet Egzotyczny. Ludzie!!! tego słuchały dzieciaki z zawodówek. Normalni ludzie szukali i słuchali Romuald&Roman, Brekout, Niemena, Animalsów, YardBirds etc. Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, jednak ta kultura plebejska tamtych czasów do dziś wywołuje we mnie odruch wymiotny. Odpowiedz Link Zgłoś
szalony_kapelusznik Re: Niech mu ziemia lekką będzie, ale to było dis 26.03.07, 10:29 nowytor5 napisał Normalni ludzie szukali i słuchali Romuald&Roman, > Brekout, Niemena, Animalsów, YardBirds etc. a na prywatkach, po północy przy jakiej muzyce się tańczyło? Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor5 No fakt, pierwszą dziewczynę przy "O gwiazdo 26.03.07, 10:38 miłości" Kunickiej obmacywałem. Później z chłopakami specjalnie pod dziewczyny repertuar opracowywaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś