Dodaj do ulubionych

Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrzebna?

11.05.07, 20:28
Myślę, że nie. Całą sprawę można było i należało zakończyc 17,5 roku temu. W sposób cywilizowany. Teraz każde rozwiązanie będzie podważane.
Obserwuj wątek
    • taziuta Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 11.05.07, 20:30
      warka_strong napisał:

> Myślę, że nie. Całą sprawę można było i należało zakończyc 17,5 roku temu.
      > W sposób cywilizowany. Teraz każde rozwiązanie będzie podważane.

Do kogo ten apel? Do partaczy z PiS i PO, którzy upichcili tego gniota? :-)
      • off_nick Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 11.05.07, 20:32
        taziuta napisał:

> Do kogo ten apel? Do partaczy z PiS i PO, którzy upichcili tego gniota? :-)

naprawdę jesteś tak tępy,że nie rozumiesz pytania?
        ręce opadają.
        • warka_strong Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 11.05.07, 21:04
          Bez urazy dla przedmówcy. Czasem proste pytania bywają najtrudniejsze.
        • taziuta Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 11.05.07, 22:00
          off_nick napisała:

> taziuta napisał:
          >
          > > Do kogo ten apel? Do partaczy z PiS i PO, którzy upichcili tego gniota? :
          > -)
          >
          >
          > naprawdę jesteś tak tępy,że nie rozumiesz pytania?
          > ręce opadają.

A ty rozumiesz co autor miał na myśli pisząc "ochłońmy".
          Ja nie jestem jakoś specjalnie podniecony lustracją, bo nie współpracowałem.
          Nie żebym odmawiał, ale legalna władza nigdy się do mnie z taką propozycją
          nie zwróciła, a ja wówczas nie wiedziałem, że można! :-)))
      • warka_strong Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 11.05.07, 20:39
        Ja nie kieruję apelu. Ja jedynie zastanawiam się, czy istniała potrzeba zrobienia z lustracji jej farsy?
        • taziuta Napisałeś: Ochłońmy. ... :-) 11.05.07, 21:57
          warka_strong napisał:
          Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrzebna?

> Ja nie kieruję apelu. Ja jedynie zastanawiam się, czy istniała potrzeba
          > zrobienia z lustracji jej farsy?

OK, widocznie inaczej rozumiemy komunikaty typu "Ochłońmy".
          Dla mnie to apel, wezwanie. A co Ty chciałeś tym słowem przekazać?
          Proszę o proste wyjaśnienie, takie zrozumiałe również dla mnie! :-)
          • warka_strong Re: Napisałeś: Ochłońmy. ... :-) 11.05.07, 22:22
            "Ochłońmy" czyli porozmawiajmy spokojnie, bez niepotrzebnych emocji.
            • taziuta Ochłonąć winny PiS i PO, gniotoroby! :-) 12.05.07, 09:33
              warka_strong napisał:

> "Ochłońmy" czyli porozmawiajmy spokojnie, bez niepotrzebnych emocji.

OK, rozumiem, że ten apel/wezwanie /"porozmawiajmy spokojnie"/ skierowałeś
              do forumowiczów, a nie do polityków?
              Może i słusznie, ale wg mnie powinieneś je jednak kierować do polityków PiS
              i PO, którzy są winni wypuszczenia gniota, który Trybunał Konstytucyjny właśnie
              rozstrzelał. Oni rzeczywiście powinni ochłonąć, przestać się kierować chęcią
              zemsty i zacząć tworzyć prawo zgodne z konstytucją! :-)
    • rabin.hood tak. i musi byc zakonczona otwarciem archiwow 11.05.07, 20:32
      fakt, ze pewne grono ludzi 17 lat temu spielo sie aby ratowac dupy przyjaciol
      kiszczaka nie ma zadnego znaczenia.

lepiej pozno niz pozniej.

kaczory popelnily ogromny grzech, probujac prowadzic lustracje w ten sposob.
      nalezy sie lustracja calkowita, pelna a nie wybiorcza.

kumpli michnika i TW Albiny tez
      • off_nick Re: tak. i musi byc zakonczona otwarciem archiwow 11.05.07, 20:35
        racja Marcus,ale tak niewielu to rozumie.
      • warka_strong Re: tak. i musi byc zakonczona otwarciem archiwow 11.05.07, 20:42
        Ktoś miał chęć wtedy bronić Kiszczaką? W panującej wtedy antykomunistycznej atmosferze?
        • off_nick Re: tak. i musi byc zakonczona otwarciem archiwow 11.05.07, 20:51
          warka_strong napisał:

> Ktoś miał chęć wtedy bronić Kiszczaką? W panującej wtedy antykomunistycznej
          atm
          > osferze?

a kto bronił?
          bo przecież miał obrońcę.

• warka_strong Re: tak. i musi byc zakonczona otwarciem archiwow 11.05.07, 21:22
            Własnie zastanawiam się nad sugestią mojego przedmówcy.
    • maria-anna Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 11.05.07, 20:34
      warka_strong napisał:

> Myślę, że nie. Całą sprawę można było i należało zakończyc 17,5 roku temu. W
      sp
      > osób cywilizowany. Teraz każde rozwiązanie będzie podważane.

>
      Liczono sie z tym,że Kaczyńscy przeprowadzą lustrację.Ale nie spodziewano się,że
      przygotuja taki bubel legislacyjny. Byly wczesniej uwagi i dyskusje,ale PiS
      a i PO konsekwentnie doprowadziły do przyjecia ustawy-bubla. Dalszy ciag znamy.
      Teraz,moim zdaniem sprawę należy na jakiś czas odłozyć i powrócić do niej,po
      nowych wyborach parlamentarnych. Z tym,że sprawa i teczek i TW może powracać...
      • warka_strong Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 11.05.07, 21:11
        Przepraszam, ale czy sugerujesz, że w Sejmie brakuje ludzi z wyobraźnią polityczną?
        • maria-anna Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 12.05.07, 08:31
          warka_strong napisał:

> Przepraszam, ale czy sugerujesz, że w Sejmie brakuje ludzi z wyobraźnią
          polityc
          > zną?
          >
          Niestety, w Sejmie nie ma posłów z polityczna wyobrażnią i wiedzą prawniczą.
          Nie ma tez dobrych doradców. Bo legislacyjnych bubli jest coraz wiecej. Po raz
          kolejny TK odrzuca ustawę,jako niezgodną z Konstytucją. Vivat TK !
    • douglasmclloyd Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 11.05.07, 20:42
      warka_strong napisał:

> Myślę, że nie. Całą sprawę można było i należało zakończyc 17,5 roku temu. W sp

Sparwę można było rozwiązać, gdyby Maciora i jej astronomowie nie latali i nie
      kupczyli listami agentów po Sejmie. Należało przygotować listę oraz procedurę
      obrony i byłoby po sprawie, ale głupia Maciora sama chciała wymierzyć
      sprawiedliwość.
    • cr00t Postkomuchy zawsze mysla ze sa na wiecu 11.05.07, 20:44
      warka_strong napisał:

> Myślę, że nie. Całą sprawę można było i należało zakończyc 17,5 roku temu. W sp
      > osób cywilizowany. Teraz każde rozwiązanie będzie podważane

Ty chyba spadles z ksiezyca lub nasladujesz komucha Borejsze.
      Wczesniej juz probowano. Skonczylo sie to obaleniem rzadu J.Olszewskiego. Wiec
      nie pieprz glupot ze trzeba bylo to zrobic wczesniej.
      Lustracja i tak nastapi to tylko kwestia najblizszego czasu. kapusie beda
      musialy odejsc z zycia RP lub sie ujawnic.
      • warka_strong Ależ przyjacielu... 11.05.07, 20:48
        To nie jest "pieprzenie". To ledwie stwierdzenie, że zabrakło woli politycznej. Rodzi się pytanie - komu?
        • bubba49 Czy sądzisz że 17.5 roku temu było to możliwe- 11.05.07, 20:55
          przeczytaj w dzisiejszej GW artykuł prof.Romanowskiego,jak masz dobrą wolę to zrozumiesz.
        • cr00t Re: Ależ przyjacielu... 11.05.07, 21:39
          warka_strong napisał:

że zabrakło woli politycznej.

Wystarczylo jej jednak dla obalenia rzadu Olszewskiego. Koalicja strachu wtedy
          wygrala.

> Rodzi się pytanie - komu?

Dobre pytanie komu. Jesli ktos jest przweciwny to tylko ten kogo teczka istnieje
          w IPN.
          >
      • douglasmclloyd Re: Postkomuchy zawsze mysla ze sa na wiecu 11.05.07, 20:52
        cr00t napisał:

> Ty chyba spadles z ksiezyca lub nasladujesz komucha Borejsze.
        > Wczesniej juz probowano. Skonczylo sie to obaleniem rzadu J.Olszewskiego.

Co próbowano? To była kompromitacja lustracji. Maciora załatwiła lustrację na 15
        lat.
        • warka_strong Re: Postkomuchy zawsze mysla ze sa na wiecu 11.05.07, 20:58
          Wydaje mi się, że zapomina sie o tym, że lustracja nie załatwiała problemów, a w każdym razie nie była remedium na zło PRL-u.
          • hrabia.m.c Re: Postkomuchy zawsze mysla ze sa na wiecu 11.05.07, 21:28
            warka_strong napisał:

> Wydaje mi się, że zapomina sie o tym, że lustracja nie załatwiała problemów, a
            > w każdym razie nie była remedium na zło PRL-u.
            >
            bo załatwić nie miała,a miala tylko poprawić notowania pewnej "prawej" partyjki.
            ps
            bylem dzisiaj w pewnej Mazowieckiej wsi,
            i pod sklepem usłyszałem tekst:
            - nareszcie profesorkowi dokopali
            - a w trybunale to sami żydzi
            zapytałem grzecznie co wiedzą przebywający po sklepem o trybunale
            i usłyszałem odpowiedź:
            Mazowiecki to żyd,"Gierymek"( zaslyszane pod sklepem) to żyd,
            a najgorszy żyd
            to Michnik.

to kilkadziesiąt głosów,ale tych wsi jest tysiące.
            • douglasmclloyd Re: Postkomuchy zawsze mysla ze sa na wiecu 11.05.07, 21:33
              hrabia.m.c napisał:

> warka_strong napisał:
              >
              > > Wydaje mi się, że zapomina sie o tym, że lustracja nie załatwiała problem
              > ów, a
              > > w każdym razie nie była remedium na zło PRL-u.
              > >
              > bo załatwić nie miała,a miala tylko poprawić notowania pewnej "prawej" partyjki
              > .
              > ps
              > bylem dzisiaj w pewnej Mazowieckiej wsi,
              > i pod sklepem usłyszałem tekst:
              > - nareszcie profesorkowi dokopali
              > - a w trybunale to sami żydzi
              > zapytałem grzecznie co wiedzą przebywający po sklepem o trybunale
              > i usłyszałem odpowiedź:
              > Mazowiecki to żyd,"Gierymek"( zaslyszane pod sklepem) to żyd,
              > a najgorszy żyd
              > to Michnik.
              >
              > to kilkadziesiąt głosów,ale tych wsi jest tysiące.

Jak widać RM ma tam świetny odbiór.
    • frank_drebin No, ale wtedy by nas nigdzie nie przyjeli. Nadre- 11.05.07, 21:33
      daktor tak napisal ;)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=62193535
    • p.smerf Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 11.05.07, 21:40
      Popatrzmy teraz na łamy czasowe. Załóżmy, że na uniwersytecie X wykłada jakiś
      słynny profesor duży fachowiec. W ciągu tym 17 lat jakie upłynęły od zmiany
      ustroju, wypuścił 17 roczników magistrów, doktorantów, a może i paru docentów
      się pod jego patronatem wykluło.
      I załóżmy najgorsze. Okazuje się obecnie że był w latach 60. świadomym
      współpracownikiem SB. I co Waszym zdaniem mają zrobić jego wychowankowie? Olać,
      oddać dyplomy, zrobić sepuku?
    • owa_ewa Re: Ochłońmy..? wiśta wio, łatwo powiedzeć:P 11.05.07, 21:41
      ps
      p. warka_strng,
      sposób na mściwie nam panujących?
    • adalberto3 Dla dziennikarzy archiwa sa otwarte i to oni .... 11.05.07, 21:44
      .. beda lustrowac. Ewentualnym pokrzywdzonym pozostanie dochodzenie do prawdy
      na drodze sadowej. Zycze cierpliwosci i zasobnego portfela !
      • daktylek Re: Dla dziennikarzy archiwa sa otwarte i to oni 11.05.07, 23:28
        Za niezgodne z konstytucją zostały uznane przepisy art. 36, które stanowią
        podstawę udostępniania dokumentów IPN w celu prowadzenia badań naukowych oraz
        prowadzenia działalności dziennikarskiej za zgodą Prezesa Instytutu Pamięci i
        które nie wskazują jednocześnie kryteriów warunkujących uzyskanie takiej zgody.
    • iza.bella.iza Awantury są zawsze wyrazem jakiejś konieczności. 11.05.07, 21:49
      Jeśli czegoś nie można rozwiązać inaczej, to awantura staje się psychologiczną
      koniecznością, wentylem. Skoro przez 17 lat sprawę załatwiano połowicznie, to
      kiedyś muisało dojść do przesilenia. Niemcy swoją chorobę lustracyjną mają od
      dawna za sobą, my będziemy swoją przechodzić dopiero teraz, a jak wiadomo
      choroby wieku dziecęcego są dla dorosłych dużo bardziej nieprzyjemne niż dla
      dzieci - dłużej trwają i gorzej się leczą. Na szczęście nie są śmiertelne.

• warka_strong Re: Awantury są zawsze wyrazem jakiejś koniecznoś 11.05.07, 21:57
        Zauważ jednak, że mówimy o procesie, który nie został nawet rozpoczęty. Mówisz o połowicznym załatwieniu sprawy lustracji. Ja odważę się stwierdzić, że proces lustracji nigdy się tak naprawdę nie zaczął.

P.S. Lubię gdy jesteś na forum. Jest wtedy tak zielono:)
        • iza.bella.iza Re: Awantury są zawsze wyrazem jakiejś koniecznoś 11.05.07, 22:02
          warka_strong napisał:

> Zauważ jednak, że mówimy o procesie, który nie został nawet rozpoczęty. Mówisz
          > o połowicznym załatwieniu sprawy lustracji. Ja odważę się stwierdzić, że proces
          > lustracji nigdy się tak naprawdę nie zaczął.

Dziś się zaczął:) Otwarcie archiwów IPN to juz kwestia najwyżej miesięcy -
          zobaczysz:)

> P.S. Lubię gdy jesteś na forum. Jest wtedy tak zielono:)
          >

Miło mi, że ktos sie cieszy na mój widk:) Tym bardziej mi miło, że z
          premedytacją rozsierdziłam tu dziś parę osób ;)

Pozdrawiam:)
          • warka_strong Re: Awantury są zawsze wyrazem jakiejś koniecznoś 11.05.07, 22:13
            iza.bella.iza napisała:

>
            > Dziś się zaczął:) Otwarcie archiwów IPN to juz kwestia najwyżej miesięcy -
            > zobaczysz:)
            >
            Wiesz, obawiam się, że lustracja tak naprawde nie zostanie przeprowadzona. Wpływ na to będzie miało powazne zaniedbanie popełnione w przeszłości. Jeżeli zaś chodzi o otwarcie archiwów to przypuszczam, że tak naprawdę PiS nie jest tym absolutnie zainteresowany.

• iza.bella.iza Re: Awantury są zawsze wyrazem jakiejś koniecznoś 11.05.07, 22:56
              Archiwa zostana otwarte - najwyżej za 3 lata.
              • warka_strong Re: Awantury są zawsze wyrazem jakiejś koniecznoś 12.05.07, 00:56
                No dobrze, tylko co zmieni fakt ich otwarcia?
        • x2468 Re: Awantury są zawsze wyrazem jakiejś koniecznoś 11.05.07, 23:06
          Mylisz sie.Niemcy beda mieli swoja lustracje za jakies..50 lat.Tak przynajmniej
          licza.Wlasnie przedwczoraj uruchomili maszyne do odczytywania podartych
          kwitow.Reczne poskladanie zajelo by lat 200.
          Dodam ze agent STASI Manfred Stolpe po ujawnieniu nie tylko byl Prezydentem
          Saksoni lecz rowniez zdazyl byc ministrem komunikacji.Czyli lustracja niemiecka
          nie jest tak dzika i radykalna jak to co chce nam zafundowac pisuar.Kazda moze
          zajzec do archiwum i dochodzic swoich praw na drodze sadowej.I nikt nie slaszal
          aby Rzad niemiecki uzywal kwitow do niszczenia przeciwnikow politycznych.
          • iza.bella.iza Re: Awantury są zawsze wyrazem jakiejś koniecznoś 11.05.07, 23:11
            x2468 napisał:

> Dodam ze agent STASI Manfred Stolpe po ujawnieniu nie tylko byl Prezydentem
            > Saksoni lecz rowniez zdazyl byc ministrem komunikacji.Czyli lustracja niemiecka
            > nie jest tak dzika i radykalna jak to co chce nam zafundowac pisuar.Kazda moze
            > zajzec do archiwum i dochodzic swoich praw na drodze sadowej.I nikt nie slaszal
            > aby Rzad niemiecki uzywal kwitow do niszczenia przeciwnikow politycznych.

I o to chodzi - ludzie się dowiadują kto jest kim i sami decydują co z tym
            fantem zrobić. Zawartość teczki nie koniecznie musi przeważyć inne zasługi.
      • stary_z_lichenia Re: Awantury są zawsze wyrazem jakiejś koniecznoś 11.05.07, 22:12
        iza.bella.iza napisała:

> Jeśli czegoś nie można rozwiązać inaczej, to awantura staje się psychologiczną
        > koniecznością, wentylem. Skoro przez 17 lat sprawę załatwiano połowicznie, to
        > kiedyś muisało dojść do przesilenia. Niemcy swoją chorobę lustracyjną mają od
        > dawna za sobą, my będziemy swoją przechodzić dopiero teraz, a jak wiadomo
        > choroby wieku dziecęcego są dla dorosłych dużo bardziej nieprzyjemne niż dla
        > dzieci - dłużej trwają i gorzej się leczą. Na szczęście nie są śmiertelne.

Chyba wiesz to : ze Niemcy nierozliczyly sie ze Stasi tak samo jak
        nierozliczyly sie z SS .
        Adenauer potrafil , dzieki obecnemu naszemu krajowi
        sojusznikowi zza Wielkiej Wody , mordercow i kapusiow SS pogodzic z
        socjaldemokratami w tym sensie , ze nie mordowali sie nawzajem ,
        poniewaz 85% uwazala ze piec piw sie nalezy .
        W bylej NRD , byla ZSRR robila to samo , tylko rezim byl ostrzejszy .
        Do dzisiaj zrabowane dziela sztuki z Polski wisza w muzeach w Dreznie ,
        Lipsku , Berlinie .
        Flick ten cham pozostawil kolekcje , ktora powinna nazywac sie
        "kolekcja krwi" poniewaz 90% dziel sztuki pochodzi z zagarnietych przez
        adolfa zamkow i palacow calej Europy .

Dziwie sie i to bardzo Koniowi i jak mu tam na Wu mu jest .
    • palnick Mecz Komuchy: Polacy 1:0 a sędzia też komuch :-) 11.05.07, 22:04
      TK jest porażająco stronniczy. Przewodniczący tak parł do rozstrzygnięcia przed
      15 maja, że usunął ze składu 2 sędziów bez badania dokumentów z IPN, choć
      Mularczyk wnioskował o odroczenie a nie wykluczenie ze składu :-))))
      • warka_strong Re: Mecz Komuchy: Polacy 1:0 a sędzia też komuch 11.05.07, 22:08
        Parł, gyż ta ustawa w sposób oczywisty mogła wyrządzic krzywdę wielu osobom. Do tego nie mozna było dopuścić.
        • palnick Re: Mecz Komuchy: Polacy 1:0 a sędzia też komuch 11.05.07, 22:16
          warka_strong napisał:

> Parł, gyż ta ustawa w sposób oczywisty mogła wyrządzic krzywdę wielu osobom.
          Do tego nie mozna było dopuścić.
          >
          -------
          A jaką krzywdę mogła wyrządzić uczciwym ludziom?
          • warka_strong Re: Mecz Komuchy: Polacy 1:0 a sędzia też komuch 11.05.07, 22:20
            palnick napisał:

> A jaką krzywdę mogła wyrządzić uczciwym ludziom?
            >
            =====
            Chciałbyś dowiedzieć się, że zostałes współpracownikiem lub kontaktem operacyjnym bez swojej woli i zgody? Chciałbyś, aby fikcja o Tobie samym zaczęła istnieć w publicznym obiegu? Chciałbyś udowadniać, że nie jesteś wielbłądem?
            • palnick Re: Mecz Komuchy: Polacy 1:0 a sędzia też komuch 12.05.07, 08:43
              warka_strong napisał:

> palnick napisał:
              >
              >
              > > A jaką krzywdę mogła wyrządzić uczciwym ludziom?
              > >
              > =====
              > Chciałbyś dowiedzieć się, że zostałes współpracownikiem lub kontaktem
              operacyjnym bez swojej woli i zgody? Chciałbyś, aby fikcja o Tobie samym
              zaczęła istnieć w publicznym obiegu? Chciałbyś udowadniać, że nie jesteś
              wielbłądem?
              >
              --------
              Jeżeli miałoby to oznaczać trwałe usunięcie z zycia publicznego sku..synów,
              którzy teraz śmieją się ze zrywu Solidarności na którym się uwłaszczyli,
              chętnie poniosę takie brzemię.
      • iza.bella.iza Sędziego komucha wydelegowal PiS:) 11.05.07, 22:09
        • trudny2002 bardzo potrzebna 11.05.07, 22:10
          ukazala w swietle pelniejszym kilka nieciekawych twarzy...a to nie jest nic...
          trudny
      • ukos Stępień komuch? Palnij się lepiej w łeb. /nt 11.05.07, 22:11
        • hrabia.m.c Re:dla 11.05.07, 22:14
          pallacych "ziółka" każdy kto nie pali i nie bredzi to komuch:))))
        • palnick W tym przypadku "sędzia" to TK (Trupa Komediantów) 11.05.07, 22:18
          ZAWSZE broniących przywilejów własnych i swoich mocodawców.
          • iza.bella.iza A kogo z TK obchodzi co "zawsze" myśli pal-nick? 11.05.07, 22:53
            • palnick Trupa Kretynów ma stanowiska dzięki nielegalnemu 11.05.07, 23:58
              strajkowi z sierpnia 80 a broni tych, którzy strajk zwalczali wszelkimi
              metodami a wcześniej upadlali nasz naród. Debile.
      • i_po_ptokach Jescze ci nie ekskomunikowali? 11.05.07, 22:21

• leje-sie A no nie była 11.05.07, 22:20
      Jest taki fenomen psychiatryczny - paranoik infekuje swoją manią najbliższe
      otoczenie.

Bo w rzeczywistości, to po 17 latach lustracją nie ma się co entuzjazmować.

Kiedy idę do fryzjera przeglądam pisma ilustrowane i z nich dowiaduję się
      sensacji o tym, czy artystka (osoba publiczna w rozumieniu ustawy lustracyjnej i
      pokracznej wizji jej twórców) Doda wszczepiła sobie coś w biust, czy też nie.

Mniej więcej tyle zainteresowania wzbudza we mnie zawartość każdej jednej teczki.

Gdyby teczki ofiarowano do poczytania w przychodniach dentystycznych, to może
      bym zajrzał. Choć jednak z wyglądu wolę Dodę.
      • hrabia.m.c Re: A no nie była 11.05.07, 22:26
        leje-sie napisał:

> Jest taki fenomen psychiatryczny - paranoik infekuje swoją manią najbliższe
        > otoczenie.
        >
        > Bo w rzeczywistości, to po 17 latach lustracją nie ma się co entuzjazmować.
        >
        > Kiedy idę do fryzjera przeglądam pisma ilustrowane i z nich dowiaduję się
        > sensacji o tym, czy artystka (osoba publiczna w rozumieniu ustawy lustracyjnej
        > i
        > pokracznej wizji jej twórców) Doda wszczepiła sobie coś w biust, czy też nie.
        >
        > Mniej więcej tyle zainteresowania wzbudza we mnie zawartość każdej jednej tecz
        > ki.
        >
        > Gdyby teczki ofiarowano do poczytania w przychodniach dentystycznych, to może
        > bym zajrzał. Choć jednak z wyglądu wolę Dodę.
        >

I jakbyś u dentysty poczytał te teczki ,to zaoszczędził byś na znieczuleniu.
        ze śmiechu to nawet rwanie na żywca byś przeżył.
    • l.o.r.t.e.a To jest walka na noże, i TK wydał wyrok, na siebie 11.05.07, 22:36
      Bye bye czerwony trybunale.
      • hrabia.m.c Re: loretko przy sikaniu 11.05.07, 22:39
        prawą nogę podnoś:)))
    • stary_z_lichenia Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 11.05.07, 23:07
      warka_strong napisał:

sp

Przeciez wszyscy wywodza sie z jednego pzpr-owskiego korzenia ,
      niewiedzieli przeciez ze wrog to brat .

Kuron siedzial Michnik tez , co robili Kaczynscy w tym czasie ?
      Jaki rodowod ma Kuchta-Cukierpuder , kim jest ten zalosny Zi0br0 ,
      kim jest Mularczyk , kim jest Olejniczak ?
      Kim on i sa ?
      Wszyscy walczyli o wolnosc? Nadstawiali swoje zycie zeby mozna bylo zyc
      w wolnej Polsce ?

Co do Michnika , chociaz Zyd nigdy niechcial rozlewu krwi ,
      nawet w czasch kiedy my chcielismy wysadzac wszystko co z komunizmem
      nam sie kojarzylo , on tego nie chcial .
      Choc siedzial w kilblu , dla niego nie bylo nic niemozliwego . Szkoda ze
      wtedy bral milosc do Polski i Polakow zbyt osobiscie , teraz placi .
      Mysle ze on sie nie msci , on prowokuje i dobrze ze prowokuje ,
      on , Walesa i wielu innych moga prowokowac ,ale nieudacznicy
      jak Kaczynscy powinni zamknac swoje nienazarte paszcze .
      Clown Kuchcinski , powinien najpozniej w poniedzialek wyjechac na Bialorus
      zeby powiekszyc swoje latyfundia kupione za bezcen od ....................
      Kogo?
      Banda , banda i jeszcze raz banda z tego pissuaru to wiecej niz
      pissuar , to szambo .
      Co robi Cimoszka ? Gdzie jest Jozek ?
      Nauczyciele z was ? Banda , jeszcze raz banda .
      Daliscie przyklad pissuarom i od tej pory niewychylajcie sie.
      PiSS to wasi uczniowie .
    • czapka-niewidka Jak rozumiesz "sposob cywilizowany " ? 11.05.07, 23:47
      Gruba kreska ? Mam nadzieje ze nie w ten sposob.
      • warka_strong Re: Jak rozumiesz "sposob cywilizowany " ? 12.05.07, 00:05
        Nie, nie miałem na myśli grubej kreski. Mam na myśli to, że lustrację traktowano zawsze bądź jako temat zadtępczy, bądź też jako straszak. Tymczasem do lustracji nie przystąpiono w sposób mogący uchodzić za logiczny i przemyślany.
    • t-800 Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 12.05.07, 00:33
      Tylko Michnik może się grzebać w archiwach bez ograniczeń, w archiwach, którymi
      rzekomo się brzydzi. Ale może to i racja - już tyle granatów wybuchło w
      michnkowym szambie - kolega z pracy Maleszka, autorytet moralny Czajkowski,
      autorytet moralny Bauman itd. - długo by wymieniać.
      • warka_strong Pudło przyjacielu. 12.05.07, 11:23
        Zapominasz o lustracyjnej bombie zegarowej, która tyka (tykała?) w szeregach prawych i sprawiedliwych (choć niekoniecznie z PiS-em powiązanych).
    • sawa.com Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 12.05.07, 05:49
      warka_strong napisał:

sp

Awantura na pewno nie była potrzebna... ale nie dało się jej uniknąć.
      Oczywiście nie jestem w stanie dokładnie ogarnąć czy to co zostało z ustawy do
      czegokolwiek sie nadaje.
      Wydaje mi się, ze tak. Bo w ogóle uważam, że ta ustawa z trójki ustaw ważnych
      dla morale naszego życia publicznego... jest dopiero na trzeciej pozycji.
      Nie zapominajmy, ze mało kto z TW szedł na ochotnika do współpracy z SB.
      Większośc TW to ofiary reżimu. Przeważnie szantażowane.

Ważna jest ustawa o lustracji majątkowej. Niewolno jej "spieprzyć".
      Nie ma powodu by nie rozliczyć kapitalizmu politycznego. Zbyt drogo on nas
      kosztował.
      I druga ważna ustawa to tzw deubekizacyjna (ponoć poprawnie powinno
      być "dezubekizacyjna"). Tu też chodzi o pieniądze, które dopłacamy im, tym
      dawnym reżimowcom i dręczycielom do ich wysokich emerytur.

W tym sensie jesli się uda obie ustawy (lustracje majątkową i deubekizację)
      uchwalić tak by uchowały sie przed TK, to warto było jeść tę żabę.
      • p.smerf Re: Ochłońmy. Czy awantura o lustrację była potrz 12.05.07, 06:09
        > Ważna jest ustawa o lustracji majątkowej. Niewolno jej "spieprzyć".

A czy nie będzie to mnożenie "bytów" ? Przecież w uzasadnieniu do powołania CBŚ
        zapowiedziano, że służba ta będzie zatrudniać wysokiej klasy, dobrze płatnych
        fachowców, którzy zajmą się śledzeniem przepływów finansowych, wskazujących na
        korupcje. Mieli się także zająć prześwietlaniem oświadczeń majątkowych
        urzędników państwowych. A czym się zajmują? Dyrdymałami. Co więc załatwi nam
        lustracja? Znowu pojawi się kategoria "lustrowanych na zamówienie"? Znowu
        zaczną "przeciekać" do prasy teczki i karteczki?

Sejm na jednym posiedzeniu rozpatruje dwie ustawy: o lustracji majątkowej i o
        ograniczeniu budowy sklepów wielkopowierzchniowych. A więc jedna ustawa ma
        łapówkarstwo zwalczać a druga intensyfikować? Przecież konieczność uzyskania
        koncesji na budowę, to jest propozycja jawnie łapówkarska.
        • sawa.com Zgadzam sie z panem, p. smerf! 12.05.07, 07:07
          Powołanie CBA to wyrzucone w błoto pieniądze. Tę robotę robi ABW, może nie
          najlepiej... ale jest to do poprawienia.

Ustawa o lustracji majątkowej powinna przeswietlić prywatyzację. To był wielki
          majątek narodowy. Nakazuje to zwykła przyzwoitość oraz prawny obowiązek
          zachowanie szczególnej staranności przy zarządzaniu mieniem wspólnym.
          Podlegają takiemu obowiązkowi m.in. funkcjonariusze publiczni (a takimi są
          posłowie)
          • incognitto "Polacy: Trybunał Konstytucyjny działa świetnie" 12.05.07, 08:50

> olbrzymia większość zorientowanych w działalności Trybunału twierdzi, że jest bezstronny politycznie (80 proc.), fachowy (81 proc.) i właściwie dba o przestrzeganie konstytucji (88 proc.)

>19 proc. ankietowanych w ogóle nie jest świadomych istnienia TK, a dalsze 36 proc. wprawdzie o nim słyszało, ale nie wie, czym się zajmuje.

www.gazetawyborcza.pl/1,75248,4125780.html
            gdyby nie chodziło o manipulowanie opinia publiczna w bardzo ważnej sprawie dla naszej ojczyzny, to by było nawe smieszne.

Ilu Polakow wie ; -co było w ustawie nt lustracji, czym się TK zajmowal - co zostawił, co odrzucił, no i oczywiście co na ten temat naprawdę mówi Konstytucja RP?

Wszelkie sondaże w tej sprawie są niemiarodajne, tylko wciskaja ludziom kit
            w postaci takich tytułow jak w temacie wątku:)
            • sawa.com Trybunał Konstytucyjny kreuje prawo? Tak twierdzą 12.05.07, 09:03
              niektórzy.
              A więc przekracza swoje kompetencje!
              Zaczynam sie skłaniać ku opinii tych, którzy twierdzą, że wystarczy SN!
      • taziuta Mściwa Sawa? Też masz taką manię? :-( 12.05.07, 09:40
        sawa.com napisała:

> Wydaje mi się, ze tak. Bo w ogóle uważam, że ta ustawa z trójki ustaw ważnych
        > dla morale naszego życia publicznego... jest dopiero na trzeciej pozycji.
        > Nie zapominajmy, ze mało kto z TW szedł na ochotnika do współpracy z SB.
        > Większośc TW to ofiary reżimu. Przeważnie szantażowane.
        >
        > Ważna jest ustawa o lustracji majątkowej. Niewolno jej "spieprzyć".
        > Nie ma powodu by nie rozliczyć kapitalizmu politycznego. Zbyt drogo on nas
        > kosztował.
        > I druga ważna ustawa to tzw deubekizacyjna (ponoć poprawnie powinno
        > być "dezubekizacyjna"). Tu też chodzi o pieniądze, które dopłacamy im, tym
        > dawnym reżimowcom i dręczycielom do ich wysokich emerytur.
        >
        > W tym sensie jesli się uda obie ustawy (lustracje majątkową i deubekizację)
        > uchwalić tak by uchowały sie przed TK, to warto było jeść tę żabę.

Jak ktoś popełnia przestępstwa, i prokuratura jest w stanie mu to udowodnić, to
        sąd odpowiednio ten akt ocenia/"nagradza".

Po co specjalne ustawy? Nie słyszałaś prezesa Stępnia, że lustracja nie może
        służyć zemście. Te Twoje 2 pozostałe ustawy, też mi właśnie chęcią zemsty tylko
        pachną...

Nieładnie Sawo, to nie po chrześcijańsku! :-)
        • sawa.com Nie chodzi o zemstę chodzi o gospodarkę! 12.05.07, 09:56
          taziuta napisał:

> Po co specjalne ustawy? Nie słyszałaś prezesa Stępnia, że lustracja nie może
          > służyć zemście. Te Twoje 2 pozostałe ustawy, też mi właśnie chęcią zemsty
          tylko
          >
          > pachną...
          >
          > Nieładnie Sawo, to nie po chrześcijańsku! :-)

Nie chodzi o zemstę. Chodzi o gospodarkę. Chodzi o to, by podstawą bogacenia
          sie była praca i inteligencja, a nie korupcja i kolesiostwo.

U nas na szczęście nie doszło do takich patologii jak to miało miejsce w
          jelcynowskiej Rosji, ale też zostaliśmy dotknięci syndromem oligarchizacji
          gospodarczej.
          Jak bardzo to bylo szkodliwe, przekonuje nas obecny boom gospodarczy.
          Wystraczyło by w pałacu prezdenckim zbrakło głównego kreatora kapitalizmu
          politycznego, a gospodarka zaraz poczuła sie lepiej.

Jednym z najdotkliwszych skutków kapitalizmu politycznego jest brak autostrad.
          O, to taki przykłład pierwszy z brzegu. Zamiast autostrad mamy oligarchę
          Kulczyka. Zarobił niezłe pieniądze na koncesji.
          • taziuta Trudno mi w to uwierzyć! :-) 12.05.07, 10:50
            sawa.com napisała:
            Re: Nie chodzi o zemstę chodzi o gospodarkę!

> taziuta napisał:
            >
            > > Po co specjalne ustawy? Nie słyszałaś prezesa Stępnia, że lustracja nie
            > > może służyć zemście. Te Twoje 2 pozostałe ustawy, też mi właśnie chęcią
            > > zemsty tylko pachną...

> Nie chodzi o zemstę. Chodzi o gospodarkę. Chodzi o to, by podstawą bogacenia
            > sie była praca i inteligencja, a nie korupcja i kolesiostwo.
            ...
            > Jak bardzo to bylo szkodliwe, przekonuje nas obecny boom gospodarczy.
            > Wystraczyło by w pałacu prezdenckim zbrakło głównego kreatora kapitalizmu
            > politycznego, a gospodarka zaraz poczuła sie lepiej.

OK., skoro jest już lepiej, to po co jeszcze specjalna ustawa o lustracji
            majątkowej?! /Poza zemstą na "komuchach"?.../

Powtarzam, jak ktoś wie o jakichś przekrętach, to powinien to zgłosić w
            prokuraturze i niech sprawdzają. A jak nie było przestępstwa, to za co chcesz
            tych ludzi karać? Za znajomości? Myślisz że w Stanach znajomości nie grają roli
            w biznesie?!

> Jednym z najdotkliwszych skutków kapitalizmu politycznego jest brak
            > autostrad. O, to taki przykłład pierwszy z brzegu. Zamiast autostrad mamy
            > oligarchę Kulczyka. Zarobił niezłe pieniądze na koncesji.

Jak masz jakieś dowody, że zarobił je niezgodnie z prawem, to jak wyżej.
            Jak nie masz, to żadna ustawa o lustracji majątkowej Twojego poczucia krzywdy
            nie usatysfakcjonuje, bo jak nie było przestępstwa, to d. blada!
            Kulczyk i inni się wybronią, a TK znowu z PiS zrobi głupków! :-)
    • tomek_bg Jeśli weźmiesz pod uwagę ile instytucji, firm nosi 12.05.07, 09:23
      cały czas ksywkę :) "państwowy", czy "samorządowy" to była potrzebna. Niestety
      jej załatwienie dano młodym pragnącym się wykazać h..bejwinom. Byli bardziej
      papiescy od papieża. No i stało się, co się stało. Przypomnę, że poprzednia
      ustawa była od czasu uchwalenia (bodaj za AWS) konsekwentnie i dość skutecznie
      sekowana przez koalicję SLD-PSL - mniejsze pieniądze na IPN, na Sąd Lustracyjny,
      naciski na sędziów aby nie wchodzili do SL itd. W sumie to przeciwnicy lustracji
      są winni oboh tych h..bejwinów za tą całą niepotrzebną zadymę.
      • bubba49 Re:Ale tych h-bejwinów ktoś podpuszcza,to nie jest 12.05.07, 10:43
        tak że sami robią hucpę z lustracji.Dorn udowodnił w sejmie czym dla niego jest lustracja jest sposobem na sprawowanie władzy,a nie na oczyszczenie społeczeństwa.H-bejwin mularczyk pokazał do czego są zdolni ci młodzi czy z IPN,czy z PIS.
        • taziuta Pełne otwarcie albo zabetonowanie na 50 lat! :-) 12.05.07, 11:27
          bubba49 napisał:

> ...H-bejwin mularczyk pokazał do czego są zdolni ci młodzi czy z IPN,
          > czy z PIS.

Dorn się do końca skompromitował, a IPN powinno się rozwiązać, zaraz po tym jak
          się uchwali otwarcie zasobów archiwalnych, albo zabetonowanie akt na 50 lat :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka