frank_drebin 21.07.07, 10:50 pisac tak, ze cojones urywalo sa zapominani ..... doza.o2.pl/?s=4097&t=9249 I laczmy sie ceniacy takich jak Hlasko czy Tyrmand :) Prawdziwe zmyslenia, ale ile zycia w tym ..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jdbad Re: Tu Gombrowicz tam Gombrowicz a ci, ktorzy umi 21.07.07, 11:06 Nie są. Ci co czytają wiedzą o kim piszesz,a ci co nie to juz inna para kaloszy. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Tu Gombrowicz tam Gombrowicz a ci, ktorzy umi 21.07.07, 12:17 Hehe, Hłasko. Po jednej jego książce wiadomo co będzie w następnych. Rozreklamowany literat z gminu. To tak, jakby mówić że Morrison był genialnym muzykiem, bo miał burzliwe życie i umarł młodo. Hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Ojjjj teraz mi podszedles ........ ale potraktuje 21.07.07, 12:21 to jako zart - Odpowiedz Link Zgłoś
pisuarro Re: ze cojones urywalo 21.07.07, 14:10 Urwało Ci ? No, szczere wyrazy... ;-> P.S. A przeciwstawianie Gombrowicza Hłasce i Tyrmandowi ma akurat tyle samo sensu co przeciwstawianie go Sienkiewiczowi... Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: ze cojones urywalo 21.07.07, 14:14 pisuarro napisał: > P.S. A przeciwstawianie Gombrowicza Hłasce i Tyrmandowi ma akurat tyle samo > sensu co przeciwstawianie go Sienkiewiczowi... Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Nie mialem zamiaru przeciwstawiac tylko pokazac 21.07.07, 21:21 jak w merdialnym natloku "walki" o Gombrowicza ginie cos. To, ze naprawde dobrzy polscy pisarze gdzies gina i sa zapominani. Ze zostalem zle zrozumiany -- Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Proza Hłaski się zdezaktualizowała. 21.07.07, 21:39 Jak widać, nie niesie ona ponadczasowych wartości literackich. A Tyrmand? Dzienniki kazałbyś ludziom czytać, czy cos innego? Czy coś z amerykańskich czasów? Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Zapewniam cie, ze jest wielu takich dla ktorych 21.07.07, 21:45 sie nie zdezauktualizowala. A co do nakazywania czytania ja bym nic nie nakazywal. Wolny wybor a nauczyciele polonisci niech ze soba konkuruja na ciekawy dobor lektur. Ale to bylaby straszna anarchia nie ? ;) woda.woda napisała: > Jak widać, nie niesie ona ponadczasowych wartości literackich. > A Tyrmand? Dzienniki kazałbyś ludziom czytać, czy cos innego? > Czy coś z amerykańskich czasów? > Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Nie przeczę, że Hłasko 21.07.07, 21:50 ma iluś tam fanów - jak nieomal kazdy bardziej znany pisarz. Ale obiektywnie rzecz biorąc chyba się zdezaktualizował. James Dean tez dziś mało kogo rusza :) Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Co to znaczy obiektywnie ? Kontekst tamtych cza- 21.07.07, 21:52 sow to maly ulamek tego co pisal Hlasko. Okres izraelski to po prostu miesista literatura. Nikt tak nie pisal o tym co sie dzieje miedzy kobieta a mezczyzna. A to juz raczej taki temat ponadczasowy .... woda.woda napisała: > ma iluś tam fanów - jak nieomal kazdy bardziej znany pisarz. Ale obiektywnie > rzecz biorąc chyba się zdezaktualizował. James Dean tez dziś mało kogo rusza :) > Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Obiektywnie? 21.07.07, 21:54 Kogo dzis obiektywnie rusza James Dean ? Niegdysiejszy idol? Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Mnie tam rusza. No, ale jesli jedziesz metoda na 21.07.07, 21:58 zasadzie kogo DZIS to moze niech ja wiem celebrytysci beda nauczani w szkolach ? Temat lekcji: Ile fakow wczoraj powiedziala Doda ? No w koncu ona taka AKTUALNA i tyle ludzi DZIS RUSZA - czyz nie ???? woda.woda napisała: > Kogo dzis obiektywnie rusza James Dean ? > Niegdysiejszy idol? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Wiesz, są ludzie, 21.07.07, 22:04 których twórczość rusza i po 100, i po 2500 latach. To znaczy, że wygrali próbe czasu. I Dean i Hłasko byli bohaterami swoich czasów. Mnie bardzo ruszają filmy Louisa Malle - z lat 50. Ale ile osób to dziś rusza? Mało kogo. A juz muzyka do tych filmów - Milesa Davisa - rusza wielu. Takie zycie :) Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Czyli poniewaz ciebie nie ruszaja znaczy, ze sie 21.07.07, 22:07 sa passe ;) No a ja znam wielu ktorych nadal ruszaja. No, ale jakos szerokim lukiem ominelas temat DZIS ;) To co o dodzie ma byc nauczane w szkolach ? ;) woda.woda napisała: > których twórczość rusza i po 100, i po 2500 latach. To znaczy, że wygrali próbe > > czasu. > I Dean i Hłasko byli bohaterami swoich czasów. > Mnie bardzo ruszają filmy Louisa Malle - z lat 50. Ale ile osób to dziś rusza? > Mało kogo. A juz muzyka do tych filmów - Milesa Davisa - rusza wielu. > > Takie zycie :) > > Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Nie, nie o to chodzi. 21.07.07, 22:10 Są rzeczy, które ruszają powszechnie po wielu, wielu latch - te obiektywnie wygrały z czasem. I są takie, które ruszają indywidualnie - i te sa piękne subiektywnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin No jesli Hlasko mnie rusza znaczy, ze wygral 21.07.07, 22:17 probe z czasem - Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Tak. 21.07.07, 22:19 Wyrał próbę z subiektywnym twoim czasem. Ale nie z czasem obiektywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Jesli odzew byl to z czasem obiektywnym tez. 21.07.07, 22:27 woda.woda napisała: > Wyrał próbę z subiektywnym twoim czasem. > > Ale nie z czasem obiektywnym. > Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Ja nie polonista niech oni sie staraja :) Chodzi 21.07.07, 21:54 mi tylko o to jakie pole dzialania mogliby miec. A ty tak z rekawa trzepiesz lista lektur ciekawych ? ;) woda.woda napisała: > Ciekawe lektury - czyli co na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Własnie. 21.07.07, 21:56 Idzie mi o to, że ciekawe to Niziurski, Ożogowska, Brzechwa, Gałczyński, To dzieci wciąż czytają z ciekawością. Dla mnie ciekawy jest Szekspir - i też go nie ma w lkturze. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin I niech czytaja co chca ---- byleby czytaly. 21.07.07, 22:00 woda.woda napisała: > Idzie mi o to, że ciekawe to Niziurski, Ożogowska, Brzechwa, Gałczyński, To > dzieci wciąż czytają z ciekawością. > > Dla mnie ciekawy jest Szekspir - i też go nie ma w lkturze. > Odpowiedz Link Zgłoś
kiiiko Re: Własnie. 21.07.07, 22:06 James Dean to raczej nie pisarz! A "Zły" Tyrmanda chyba ostał się upływowi czasu! Hłasko zrobił furorę "Pierwszym krokiem w chmurach". Na rynku czytelniczym konkurował z Iredyńskim i Głowackim. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Własnie. 21.07.07, 22:08 > James Dean to raczej nie pisarz! No to co, że nie pisarz? Ale odpowiednik Hłaski. > A "Zły" Tyrmanda chyba ostał się upływowi czasu! Mój syn w liceum czytał. "Zły"nie jest dobrą książką. > Hłasko zrobił furorę "Pierwszym krokiem w chmurach". Tak, zrobił. Dziesięciolecia temu wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
kiiiko Re: Własnie. 21.07.07, 22:15 "Zły" był zaczytywany!!!! Hłasko był również!!! I pozostali. Wszyscy weszli do historii naszej literatury! Zbierali dobre recenzje ówczesnych wielkich! "Wilk stepowy" Hesse też np. się zestarzał i co z tego? Pozostaje w kanonie.... Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Własnie. 21.07.07, 22:18 > "Zły" był zaczytywany!!!! "Trędowata" bardziej. > "Wilk stepowy" Hesse też np. się zestarzał Nie uważam. Egzystencjalna kwestia wolności i samotności jest ponadczasowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kiiiko Re: Własnie. 21.07.07, 22:22 Problematyka tak ale forma już niekoniecznie..... Przez "zaczytywanie" nie miałam na myśli masowego odbiorcy, co chyba wynikalo z kontekstu(?). Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Tu Gombrowicz tam Gombrowicz a ci, ktorzy umi 21.07.07, 22:12 Taa, łączcie się, a od prawdziwej literatury trzymajcie się z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin A co to jest "prawdziwa literatura" ? 21.07.07, 22:16 mietowe_loczki napisała: > Taa, łączcie się, a od prawdziwej literatury trzymajcie się z daleka. > Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: A co to jest "prawdziwa literatura" ? 21.07.07, 22:18 np Gombrowicz Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin No, ale jakies dowody na poparcie tezy poprosze. 21.07.07, 22:19 mietowe_loczki napisała: > np Gombrowicz > Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin P.S. Pojedziesz Gombrowiczem --- bo wielkim pisa- 21.07.07, 22:21 rzem byl ? ;) Sam sie nabijal z takich tekstow i takich "dowodow" .... frank_drebin napisał: > > mietowe_loczki napisała: > > > np Gombrowicz > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: P.S. Pojedziesz Gombrowiczem --- bo wielkim p 21.07.07, 22:23 Najpierw piszesz, jakiego rzekomo użyję argumentu, a potem sam to zbijasz. Brawo, brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Coz mala manipulacyjka ;) A co nie mozna ? ;) 21.07.07, 22:28 mietowe_loczki napisała: > Najpierw piszesz, jakiego rzekomo użyję argumentu, a potem sam to zbijasz. > Brawo, brawo. > Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Coz mala manipulacyjka ;) A co nie mozna ? ;) 21.07.07, 22:31 Można, można. Miłe jest, jak w rozmowie ta druga strona sama się kompromituje, myśląc, że rozmówca nie rozpoznaje chwytów retorycznych na poziomie przedszkolaka. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin No wlasnie no wlasnie ;) 21.07.07, 22:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=66261201&a=66285114 mietowe_loczki napisała: > Można, można. Miłe jest, jak w rozmowie ta druga strona sama się kompromituje, > myśląc, że rozmówca nie rozpoznaje chwytów retorycznych na poziomie > przedszkolaka. > Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: No, ale jakies dowody na poparcie tezy popros 21.07.07, 22:22 Przepiękna, wyrafinowana polszczyzna Ferdydurke. I ukryty patriotyzm między linijkami. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin No widzisz a Hlasko i Tyrmand swietne obserwacje 21.07.07, 22:26 obyczajowe. Poczucie humoru, dystans, czasem straczencza szczerosc. I polszczyzna tez dobrej proby. Cos jeszcze ? :) mietowe_loczki napisała: > Przepiękna, wyrafinowana polszczyzna Ferdydurke. I ukryty patriotyzm między > linijkami. > Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: No widzisz a Hlasko i Tyrmand swietne obserwa 21.07.07, 22:29 Nie, już nic. Porównywać Gombrowicza z Hłasko to jak porównywać Rubika z Deep Purple. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Czy ja porownywalem ? Teraz ty manipulujesz ;) 21.07.07, 22:33 Pisalem o zaletach ich pisania. mietowe_loczki napisała: > Nie, już nic. Porównywać Gombrowicza z Hłasko to jak porównywać Rubika z Deep > Purple. > Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Czy ja porownywalem ? Teraz ty manipulujesz ; 21.07.07, 22:37 Porównujesz w swojej pierwszej notce w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Tez nie sledze calych watkow --- wiec czytaj: 21.07.07, 22:38 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=66261201&a=66281994 mietowe_loczki napisała: > Porównujesz w swojej pierwszej notce w tym wątku. > Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil moim zdaniem Gombrowicz to grafomania dla 21.07.07, 22:27 wykształciuchów mietowe_loczki napisała: > np Gombrowicz Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: moim zdaniem Gombrowicz to grafomania dla 21.07.07, 22:46 Nie spodziewałam się po tobie innego zdania na ten temat. Założę się, że tak jak Roman Edukator, nie czytałeś Ferdydurke. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Gombrowicz zachwycił mnie gdy bylem licealistą 21.07.07, 22:50 ale czlowiek dojrzewa mietowe_loczki napisała: > Nie spodziewałam się po tobie innego zdania na ten temat. Założę się, że tak > jak Roman Edukator, nie czytałeś Ferdydurke. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Gombrowicz zachwycił mnie gdy bylem licealist 21.07.07, 22:52 Mnie też, i od tamtego czasu mnie trzyma, bo zbyt wiele przeczytałam książek i mam zbyt duże porównanie. I też dlatego, że człowiek dojrzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Dojrzewa do Piaseckiego 21.07.07, 22:53 A kto to jest Piasecki? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Dojrzewa do Piaseckiego 21.07.07, 22:55 Sergiusz Piasecki (chyba o niego w11 chodzi). Napisał pamflet o Miłoszu "Były poputczik Miłosz". Pisarz emigracyjny z tak zwanych "niezłomnych". Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Dojrzewa do Piaseckiego 21.07.07, 22:57 Czytam od urodzenia, ale o nim nie słyszałam nichuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Dojrzewa do Piaseckiego 21.07.07, 22:59 Wpadł mi w oko, gdy interesowałam się konfliktem między tymi tzw "niezłomnymi" a rezsztą świata. Napisał tez takie cuś: "Kochanek Wielkiej Niedźwiedzicy". Słyszałas o tym? Średni pisarz. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Dojrzewa do Piaseckiego 21.07.07, 23:05 Nie właśnie. Słyszę dopier teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
kiiiko Re: Tu Gombrowicz tam Gombrowicz a ci, ktorzy umi 21.07.07, 22:18 ty lepiej trzymaj się loczka, miętowego oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
ross128 Mnie tylko jedno zastanawia... 21.07.07, 22:18 Dlaczego w tym całym bajzlu z "listą lektur" nikt nie zapytał o zdanie strony najbardziej zainteresowanej czyli nauczycieli? Może wtedy gdyby oni pozgłaszali jakieś propozycje, mielibyśmy miejsce i na Hłaskę i na Gomrowicza i na Lewisa i na Joyce'a. A tak mamy omnipotentne ministerstwo które chyłkiem, milczkiem próbuje dokonać jakiś zmian, a potem ma pretensje do wszystkich oprócz siebie za zamęt jaki wywołało:\ Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Zauważ jednak. 21.07.07, 22:21 Ludzie rozmawiają serio o literaturze. Dzięki durnocie Giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś
ross128 Re: Zauważ jednak. 21.07.07, 22:25 Znam prostsze sposoby aby sprowokować taką dyskusje:) I problem polega na tym że ludzie rozmawiają, a koń głupa rżnie dalej i bredzi coś o promocji homoseksualizmu , a ministerstwo zaprzecza publicznie składanym ośwadczeniom kaczyńskiego. Chocby z czystego pragmatyzmu by ten koniowaty matoł trzymał język za zębami, bo nie dość że nie jest specjalnie poważany, to jeszcze te resztki autorytetu które ma trwoni na jakies głupawe insynuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil a gdzie np. Rembek, Piasecki, Bobkowski ? 21.07.07, 22:24 dziwna rzecz ale nie przychodzi mi do głowy żadna kobieta która potrafiłaby pisać frank_drebin napisał: > I laczmy sie ceniacy takich jak Hlasko czy Tyrmand :) a z literatury typu dziennik podobał mi się, wstyd przyznać, Grynberg "Zycie osobiste" Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: a gdzie np. Rembek, Piasecki, Bobkowski ? 21.07.07, 22:25 Dlaczego wstyd przyznać? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil bo kawał łobuza a dzienniki są zakłamane 21.07.07, 22:26 mietowe_loczki napisała: > Dlaczego wstyd przyznać? Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: bo kawał łobuza a dzienniki są zakłamane 21.07.07, 22:27 Dlaczego Grynberg to łobuz? Dlaczego jego dzienniki są zakłamane? Rozwiniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil o karierze w UB nie wspomniał a obraz Polaków 21.07.07, 22:31 w niektórych jego ksiazkach, wypisz wymaluj, jak u Kosinskiego mietowe_loczki napisała: > Dlaczego Grynberg to łobuz? Dlaczego jego dzienniki są zakłamane? Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: o karierze w UB nie wspomniał a obraz Polaków 21.07.07, 22:33 W której z książek Kosiński pisze o Polakach? A co pisze na ich temat Grynberg? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil przeczytaj co jest napisane na okładkach Painted 21.07.07, 22:38 Bird (albo jakies anglojęzyczne recenzje tegoż) mietowe_loczki napisała: > W której z książek Kosiński pisze o Polakach? >A co pisze na ich temat Grynberg? w ktorejs jego ksiazce Polak na.rał na mogile ojca Grynberga Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: przeczytaj co jest napisane na okładkach Pain 21.07.07, 22:44 Nie obchodzą mnie skrzydełka książek ani recenzje na ich temat. W Malowanym ptaku nie ma wzmianki o tym, że głównemu bohaterowi najwięcej krzywdy uczynili Polacy. Rzecz działa się na pograniczu polsko-radzieckim. Nie powinno się wpisywać swoich kompleksów w treść jakiejkolwiek książki. Chętnie zapominasz o tym, że bliscy Grynberga zostali zamordowani w czasie wojny przez Polaków, a jego brat bodajże, wydany przez ... sąsiadów Polaków, przez Niemców. Niejasne są też przesłanki o rzekomej współpracy pisarza z bezpieką. I doskonale o tym wiesz, więc przestań tu bezczelnie insynuować. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil co jest niejasnego we wspolpracy Grynberga z UB? 21.07.07, 22:47 mietowe_loczki napisała: > Niejasne są też przesłanki o rzekomej współpracy pisarza z bezpieką. I > doskonale o tym wiesz, więc przestań tu bezczelnie insynuować. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: co jest niejasnego we wspolpracy Grynberga z 21.07.07, 22:49 To że nie ma na to twardych dowodów, aniołku :) Tylko tyle i aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Bracia Wójciccy, 21.07.07, 22:47 mordercy ojca i brata Grynberga byli Polakami. Ale w11 zaraz nam tu wywinie, że to nieprawda :) Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil wiekszosc sprawców mordów na terenie Polski jest 21.07.07, 22:54 Polakami ale to nie jest powód do rzucania oszczerstw na cały naród, tak jak to robil Grynberg w prasie amerykanskiej woda.woda napisała: > mordercy ojca i brata Grynberga byli Polakami Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: wiekszosc sprawców mordów na terenie Polski 21.07.07, 22:55 Cytat, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda A gdzie 21.07.07, 22:56 (w jakiej książce) Grynberg rzuca oszczerstwa na cały naród? Tytuł? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Henryk Grynberg, Is Polish Anti-Semitism Special? 21.07.07, 23:08 woda.woda napisała: > (w jakiej książce) Grynberg rzuca oszczerstwa na cały naród? Tytuł? Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Henryk Grynberg, Is Polish Anti-Semitism Spec 21.07.07, 23:13 A fragmenty? Na podstawie samego tytułu trudno odgadnąć treść. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil rzeczywiscie, trudno 21.07.07, 23:14 mietowe_loczki napisała: >Na podstawie samego tytułu trudno odgadnąć treść. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: rzeczywiscie, trudno 21.07.07, 23:18 Można jedynie stwierdzić, że HG uważa Polaków za antysemitów, w czym nie mija się z prawdą. Może nawet kiedyś podczytywał to forum i jeszcze bardziej się w tym utwierdził? Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: wiekszosc sprawców mordów na terenie Polski 21.07.07, 23:07 Synuś, daj jakiś cytat, bo jeszcz ktoś na forum pomyśli niesłusznie, że kłamiesz, czy coś. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Pierwsza Rzeczpospolita tolerowała Żydów bardziej 21.07.07, 23:13 niż reszta Europy. Druga już nie bardziej. Trzecia bardziej niż reszta Europy toleruje hitlerowców - H.G. 2003 Respublica Nova mietowe_loczki napisała: > Synuś, daj jakiś cytat, bo jeszcz ktoś na forum pomyśli niesłusznie, że > kłamiesz, czy coś. > Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Pierwsza Rzeczpospolita tolerowała Żydów bard 21.07.07, 23:15 I co cię oburza w tym fragmencie? Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Bracia Wójciccy, 21.07.07, 22:55 Wywinie albo i nie wywinie. Na razie chyba postanowił przeczekać. Na FK taki ruch, że może nawet będzie udawał, że nie zauważył. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Bez przesady a Ursula K. Le Guin ? Pisze pieknie. 21.07.07, 22:31 w11mil napisała: > dziwna rzecz ale nie przychodzi mi do głowy żadna kobieta która potrafiłaby > pisać > > frank_drebin napisał: > > I laczmy sie ceniacy takich jak Hlasko czy Tyrmand :) > > a z literatury typu dziennik podobał mi się, wstyd przyznać, Grynberg "Zycie > osobiste" Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil na starosc dochdze do wniosku ze tylko prawda jest 21.07.07, 22:33 ciekawa (w czytaniu) Odpowiedz Link Zgłoś
kiiiko np. Rembek, Piasecki, Bobkowski ? A Jelinek 21.07.07, 22:37 i jej "Pianistka"? - genialna literatura!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Gombrowicz Wielkim Pisarzem Był... 21.07.07, 22:39 Współczuję wszystkim, którym po lekturze Ferdydurke zostaje w głowie tylko to jedno zdanie. Bez urazy. Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Re: Gombrowicz Wielkim Pisarzem Był... 21.07.07, 22:45 Sorry, ale to bardzo adekwatne to obecnych dyskusji o kanonie lektur. Gombrowicz się w grobie zaśmiewa do łez. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Gombrowicz Wielkim Pisarzem Był... 21.07.07, 22:48 Może się i zaśmiewa, ale nic nie poradzę na to, że Ferdydurkę wielbię nad wyraz. Mam nie wielbić, skoro wielbię? Jak mam mówić, że Gombrowicz mnie nie zachwyca, skoro zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin I nawet trafiles po cholere w ogole tworzyc jakies 21.07.07, 22:51 kanony juz tu pisalem niech polonisci sami je tworza i nimi konkuruja. belkot_belkot_belkot napisał: > Sorry, ale to bardzo adekwatne to obecnych dyskusji o kanonie lektur. > Gombrowicz się w grobie zaśmiewa do łez. Odpowiedz Link Zgłoś
entefuhrer Re:niech polonisci sami je tworza i nimi konkurują 21.07.07, 23:11 Spróbujesz jeszcze raz - tym razem po polsku ?... ;-> [domyślając się raczej, co chciałeś napisać, niż - co napisałeś] Kanony wybitnych dzieł (mniej lub bardziej formalne) istnieją w każdej dziedzinie; nawiedzony i przygłupi minister jest jednak ostatnią osoba, która powinna zabierać w tej sprawie głos. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Istnieja nieformalne i niech tak pozostanie. 21.07.07, 23:13 entefuhrer napisał: > Spróbujesz jeszcze raz - tym razem po polsku ?... ;-> > > > > [domyślając się raczej, co chciałeś napisać, niż - co napisałeś] > > > Kanony wybitnych dzieł (mniej lub bardziej formalne) istnieją w każdej > dziedzinie; nawiedzony i przygłupi minister jest jednak ostatnią osoba, która > powinna zabierać w tej sprawie głos. > > Odpowiedz Link Zgłoś
pisuarro Re: Istnieja nieformalne i niech tak pozostanie. 21.07.07, 23:27 Akurat szkoła - żeby przekazać - musi wiedzę definiować, upraszczać, formalizować. Szkoła czyli nauczyciele, fachowcy, praktycy - a nie przypadkowy jełop na stołku ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Musi ale czemu nie mozna tam zastosowac konku- 21.07.07, 23:31 rencji ? A dzieciaki i rodzice niech wybieraja. Anarchia nie ........ ??? pisuarro napisał: > Akurat szkoła - żeby przekazać - musi wiedzę definiować, upraszczać, > formalizować. > > > > Szkoła czyli nauczyciele, fachowcy, praktycy - a nie przypadkowy jełop na > stołku ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
pisuarro Re: Anarchia, nie ? 21.07.07, 23:42 No, na to akurat bym nie wpadł, że to model szkoły wymarzony przez Giertycha ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re:niech polonisci sami je tworza i nimi konkuruj 21.07.07, 23:14 Zwłaszcza, że nie czytał tego, co chciał usunąć, do czego się przyznał bez zażenowania. Odpowiedz Link Zgłoś