Dodaj do ulubionych

Kolejny prezent dla Rydzyka? Kto to przerwie? MOŻE MY: SPOŁECZEŃSTWO

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.01, 13:36
Cytując ONET:

Nową strategię w sprawie gruntów tzw. JAR-u w Toruniu przyjął zarząd miasta.
Jak pisze "Gazeta Pomorska", nowy plan zagospodarowania umożliwiłby przejęcie
gruntów "za bezcen" przez fundację ojca Rydzyka.

Plan przewidywałby przeznaczenie gruntów na potrzeby szkolnictwa, a nie jak do
tej pory pod budownictwo mieszkaniowe.

Przypomnijmy: chodzi o działki na terenie tzw. JAR-u przy ul. Polnej, które
fundacja "Nasza Przyszłość" kierowana przez ojca Tadeusza Rydzyka miałaby
dostać od miasta praktycznie za darmo (z 99 proc. bonifikatą).

Szef Radia Maryja zamierza wznieść tam kompleks składający się z uczelni,
klasztoru, kościoła, hospicjum oraz Muzeum Osiągnięć Narodu Polskiego.

Gdy w grudniu ubiegłego roku zarząd przygotował projekt pierwszego stanowiska w
tej sprawie mowa była o 54 ha gruntu. Gdy jednak pomysł ujawniły gazety zarząd
wycofał w ostatniej chwili dokument z obrad Rady Miasta. SLD zapowiedziało, że
jest przeciw. Także UW zagroziło, że propozycji przekazania gruntu w takiej
wielkości i na takich warunkach też nie zaakceptuje.

"Trzeba zapytać radnych, czy tam ma być w ogóle wyższa uczelnia" - mówi członek
zarządu Torunia Piotr Całbecki. "Nie wiadomo, czy jest wola i chęć dyskusji na
ten temat". Projekt uchwały rozpatrzy Rada Miasta. Jeśli radni go zaakceptują,
Miejska Pracownia Urbanistyczna zajmie się przekształcaniem planu. Procedura
może zająć nawet kilka miesięcy.

Ludzie czy to jest normalne?????
Czy nie lepiej sprzedać tę ziemie po cenach rynkowych i pieniądze uzyskane z
tego źródła przeznaczyć na potrzeby miasta??????
A tak, poraz kolejny władza ma zamiar dać prezent Rydzykowi!!!!!!

Przecież to kpina! Czy Polska jest na tyle bogatym krajem,żeby dawać takie
prezenty???? Wystarczy popatrzeć na kościoły- molochy, gdzie sale katechetyczne
wynajmowane są różnym firmom (siłownie, hurtownie, biura rachunkowe itd!).

Tak więc powinien zostać ogłoszony przetarg, w którym klecha Rydzyk mógłby
wystartować.

Ale tak postepuje się w normalnym państwie, a nie w Polsce, gdzie ksiądz
stanowi prawo.
Obserwuj wątek
    • Gość: Europa Re: Kolejny prezent dla Rydzyka? Kto to przerwie? MOŻE MY: SPOŁECZEŃST IP: *.polkomtel.com.pl 23.05.01, 13:49
      Gość portalu: ophra napisał(a):

> Szef Radia Maryja zamierza wznieść tam kompleks składający się z uczelni,
      > klasztoru, kościoła, hospicjum oraz Muzeum Osiągnięć Narodu Polskiego.

Która z tych funkcji cię boli najbardziej?
      Czy o. Rydzyk weźmie sobię tą ziemię na własność?
      Czy nie powstanie tam inwestycja edukacyjno-społeczna, warta dla Polski i dla
      miasta znacznie więcej niż te 54 ha ziemi?
      Dodam, że koszt realizacji tej wielkiej inwestycji spocznie na barkach prywatnych
      darczyńców a nie państwa. Nie bój się ty za to nie zapłacisz.
      Za to zapłacisz za działkę i muzeum holokaustu które te polskojęzyczni zarządcy
      sfinansują z pieniędzy budżetu, czyli naszych.

Pomyśl zanim coś napiszesz.
      świat nie wygląda tak jak polskojęzyczne bo nie polskie media go przedstawiają.
      Zacznij myśleć głową a nie telawizorem a może zrozumiesz o co tu chodzi.
      Chyba że nie jesteś Polakiem, to odwal się od tego tematu, bo to nie twoja sprawa.
      Żegnam.
      • Gość: ophra Re: Kolejny prezent dla Rydzyka? Kto to przerwie? MOŻE MY: SPOŁECZEŃST IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.01, 13:59
        A o dotowaniu kleru przez "prawe" polskie państwo to nikt nie słyszał.
        Pozdrowienia dla lubiącego przekręty prawicowego zarządu Polkomtela!
        Nie miałbym nic przeciwko, gdyby na tej ziemi zakłamany Rydz miał pobudować
        osiedle dla bezdomnych i biednych. A znając jego rozmach i łep do interesów to
        częśc ziemi sprzeda a na pozostałej pobuduje kurię z klimą i basenem, garażem
        na 600-ki i hotel ****** dla księży.

Precz z obłudą klechów!!!!!
        • Gość: szczepik Re: Kolejny prezent dla Rydzyka? Kto to przerwie? MOŻE MY: SPOŁECZEŃST IP: 195.116.62.* 23.05.01, 14:26
          Księża na księżyc, a Rydzyk do lasu.
      • Gość: Indris Re: Kolejny prezent dla Rydzyka? IP: *.ibspan.waw.pl 23.05.01, 14:26
        Jeżeli na uzyskanym terenie o. Rydzyk wybudowałby uczelnię, to byłaby to wyższa uczelnia ciemnoty.
        Wiem co mówię, bo czytuję regularnie "Nasz Dziennik", słucham RM i zaglądam na witrynę Instytutu
        Edukacji Narodowej. Jesteśmy w wolnym kraju i każdy ma prawo założyć sobie nawet Instytut Płaskiej
        Ziemi ale na własny rachunek a państwo czy samorządy nie powinny tego wspomagać.
        Nota bene uzyskanie dla instytucji o. Rydzyka uprawnień uczelni akademickiej jest najdelikatniej
        mówiąc jeszcze nie przesądzone.
        Zastrzegam się, że nie jestem antyklerykałem i gdyby o teren występował np KUL - mógłbym być za.
        • Gość: j Re: Kolejny prezent dla Rydzyka? IP: *.zes.hu-berlin.de 23.05.01, 15:07
          Gość portalu: Indris napisał(a):

> Jeżeli na uzyskanym terenie o. Rydzyk wybudowałby uczelnię, to byłaby to wyższa
          > uczelnia ciemnoty.
          > Wiem co mówię, bo czytuję regularnie "Nasz Dziennik", słucham RM i zaglądam na
          > witrynę Instytutu
          > Edukacji Narodowej. Jesteśmy w wolnym kraju i każdy ma prawo założyć sobie nawe
          > t Instytut Płaskiej
          > Ziemi ale na własny rachunek a państwo czy samorządy nie powinny tego wspomagać
          > .
          > Nota bene uzyskanie dla instytucji o. Rydzyka uprawnień uczelni akademickiej je
          > st najdelikatniej
          > mówiąc jeszcze nie przesądzone.
          > Zastrzegam się, że nie jestem antyklerykałem i gdyby o teren występował np KUL
          > - mógłbym być za.

Ja tez nie jestem anteklerykalem, ale widocznie inaczej niz Ty rozumiem to
          pojecie, bo mnie nie przeszkadza, ze RM wybuduje sobie uczelnie, basen kryty czy
          co tam jeszcze. Lepiej, ze ludzie chca zrobic cos z terenem, ktory sie marnuje. A
          do Rydzyka mam akurat wiecej zaufania niz do naszej klasy rzadzacej. Samo radio
          to prymityw, ale wlasnie dlatego dobrze, ze istnieje, bo rownowaga nie jest
          zachwiana.
          • Gość: kruk Jeszcze wiecej rownowagi IP: *.nas.one.net.au 25.05.01, 18:33
            Gość portalu: j napisał(a):

> Gość portalu: Indris napisał(a):
            >
            > > Jeżeli na uzyskanym terenie o. Rydzyk wybudowałby uczelnię, to byłaby to w
            > yższa
            > > uczelnia ciemnoty.
            > > Wiem co mówię, bo czytuję regularnie "Nasz Dziennik", słucham RM i zagląda
            > m na
            > > witrynę Instytutu
            > > Edukacji Narodowej. Jesteśmy w wolnym kraju i każdy ma prawo założyć sobie
            > nawe
            > > t Instytut Płaskiej
            > > Ziemi ale na własny rachunek a państwo czy samorządy nie powinny tego wspo
            > magać
            > > .
            > > Nota bene uzyskanie dla instytucji o. Rydzyka uprawnień uczelni akademicki
            > ej je
            > > st najdelikatniej
            > > mówiąc jeszcze nie przesądzone.
            > > Zastrzegam się, że nie jestem antyklerykałem i gdyby o teren występował np
            > KUL
            > > - mógłbym być za.
            >
            > Ja tez nie jestem anteklerykalem, ale widocznie inaczej niz Ty rozumiem to
            > pojecie, bo mnie nie przeszkadza, ze RM wybuduje sobie uczelnie, basen kryty cz
            > y
            > co tam jeszcze. Lepiej, ze ludzie chca zrobic cos z terenem, ktory sie marnuje.
            > A
            > do Rydzyka mam akurat wiecej zaufania niz do naszej klasy rzadzacej. Samo radio
            >
            > to prymityw, ale wlasnie dlatego dobrze, ze istnieje, bo rownowaga nie jest
            > zachwiana.

TAk.TAk. Dla rownowagi przydaloby sie tez radio skinow i satanistow.

• Gość: Kwasek Re: Kolejny prezent dla Rydzyka? Kto to przerwie? MOŻE MY: SPOŁECZEŃST IP: *.se.com.pl 23.05.01, 16:46
        A skąd ta pewnosć że sekta Rydzyka wykorzysta ten
        grunt zgodnie z przeznaczeniem. Już raz naiwniaków
        zrobili w karola, ale takie są sekty.
    • Gość: Vist Oddawanie za bezcen własnosci Polski - to przestępstwo ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.05.01, 23:42

Czy pan Rydzyk jest agresywnym i ustosunkowanym,

czy Radio Maryja szerzy nienawiść i prymityw ?

Czy jest to światowej kalasy humanista....

Obowiązuje prawo !!!!!

My (społeczeństwo) rozstrzygniemy, czy bezczelność,

pewność siebie i układy (korupcja) będą naszą rzeczywistością,

czy normy prawne będą dotyczyć wszystkich.
      • Gość: Indris Re: Oddawanie za bezcen - to niekoniecznie przestępstwo ! IP: *.ibspan.waw.pl 25.05.01, 15:46
        Nie wszystko należy przeliczac na pieniądze. Oddanie gruntu za bezcen NIE musi być przestępstwem,
        np. na cele oświatowe. Ale uczelnia o. Rydzyka (gdyby powstała, co nie jest pewne) NIE jest celem,
        do którego powinno się dokładać publiczne pieniądze, bo byłby to rodzaj Instytutu Płaskiej Ziemi albo
        Wyższej Szkoły Polowania Na Czarownice. W wolnym kraju każdy może sobie takie instytucje
        zakładać, tyle, że bez publicznego wsparcia.
        • Gość: Europa Re: Oddawanie za bezcen - to niekoniecznie przestępstwo ! IP: *.polkomtel.com.pl 25.05.01, 16:16
          Gość portalu: Indris napisał(a):

> Nie wszystko należy przeliczac na pieniądze. Oddanie gruntu za bezcen NIE musi
          > być przestępstwem,
          > np. na cele oświatowe. Ale uczelnia o. Rydzyka (gdyby powstała, co nie jest pe
          > wne) NIE jest celem,
          > do którego powinno się dokładać publiczne pieniądze, bo byłby to rodzaj Instytu
          > tu Płaskiej Ziemi albo
          > Wyższej Szkoły Polowania Na Czarownice. W wolnym kraju każdy może sobie takie i
          > nstytucje
          > zakładać, tyle, że bez publicznego wsparcia.

Rozumiem że dla ciebie Instytutem Płaskości Ziemi jest krzewienie wartości
          narodowych, uczenie polskiej historii.
          Liberalizm to papka dla ogłupiania naiwnych pseudointelektualistów.
          Myślisz że jak ktoś ci powie Wolność, Równość, Braterstwo to faktycznie ci to
          zapewni?
          Rewolucjoniści z tymi hasłami zorganizowali ludziom Niewolę, Nierówność i Zawiść
          z nienawiśćią, dlatego czas otworzyć oczka aby to dostrzec. Gadzinówka Wyborcza i
          TVP ci ich nie otworzą.

Nie zapominajmy też o korzysciach dla miasta Torunia z takiej inicjatywy.
          Ile nowych miejsc pracy i pieniędzy wpłynie do społeczności Torunian wraz z tą
          inwestycją a potem ze studentami i bywalcami murów tego kompleksu.
          A że antypolacy i inni kosmopolici drą szaty z tego powodu to cóż? Karawana idzie
          dalej.
          • Gość: jet Re: Oddawanie za bezcen - to niekoniecznie przestępstwo ! IP: 207.89.163.* 25.05.01, 18:26
            Gość portalu: Europa napisał(a):

> Rozumiem że dla ciebie Instytutem Płaskości Ziemi jest krzewienie wartości
            > narodowych, uczenie polskiej historii.
            > Liberalizm to papka dla ogłupiania naiwnych pseudointelektualistów.\

--smieszny jestes

> Myślisz że jak ktoś ci powie Wolność, Równość, Braterstwo to faktycznie ci to
            > zapewni?

--nie on, my. To od nas zalezy ale tacy fani Dyrektora i jego zespolu wesolej
            tworczosci nigdy tego nie zrozumia. Cala ta patologiczna "Rodzina RM FM" chciala
            by w zamian narzucic kazdemu swoja wole, zabronic mu tego i owego (tak naprawde
            wszystkiego co w zyciu ludzkim jest przyjemne, a jest tego bardzo niewiele)niz
            tylko lazic po kosciolach, rzuciac hojnie na tace i przelewac kasiure na konta
            Rydzyka. A ten mami naiwnych staruszkow wizja poteznej Polski...tfu - Afganistanu
            Europy. Jako obywatel Polski nie zycze sobie aby jakis klecha kladl swoja lape na
            publicznej wlasnosci, niech sobie kupi po cenach rynkowych (i odprowadzi laskawie
            chociaz raz podatek)ale nie za moje pieniadze. I nie wciskaj ludziom zaraz kitu o
            muzeum Holocaustu, bo co ma piernik do wiatraka. Gdyby Zydzi chcieli sobie walnac
            tam muzeum za publiczne pieniadze, tez bylbym przeciwny.
            Na koniec: nie Ty jestes wladny ustalac kto jest Polakiem, a kto nim nie jest.
            Domyslam sie, ze nauczyl Cie tego ojciec dr, dla ktorego Polakiem jest tylko
            czlonek jego licznej rodziny, reszta zas to "Zydzi" i najlepiej dla dyrektora by
            bylo gdyby wywieziono ich na Madagaskar.

> Rewolucjoniści z tymi hasłami zorganizowali ludziom Niewolę, Nierówność i Zawiś
            > ć
            > z nienawiśćią, dlatego czas otworzyć oczka aby to dostrzec. Gadzinówka Wyborcza
            > i
            > TVP ci ich nie otworzą.
            >
            > Nie zapominajmy też o korzysciach dla miasta Torunia z takiej inicjatywy.
            > Ile nowych miejsc pracy i pieniędzy wpłynie do społeczności Torunian wraz z tą
            > inwestycją a potem ze studentami i bywalcami murów tego kompleksu.
            > A że antypolacy i inni kosmopolici drą szaty z tego powodu to cóż? Karawana idz
            > ie
            > dalej.

• Gość: Symeon Re: Kolejny prezent dla Rydzyka? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.01, 20:48

Gość portalu: j   napisał(a):

>Ja tez nie jestem anteklerykalem, ale widocznie inaczej niz Ty rozumiem to
      >pojecie, bo mnie nie przeszkadza, ze RM wybuduje sobie uczelnie, basen kryty
      >czy co tam jeszcze. Lepiej, ze ludzie chca zrobic cos z terenem, ktory sie
      >marnuje. A do Rydzyka mam akurat wiecej zaufania niz do naszej klasy
      >rzadzacej. Samo radio to prymityw, ale wlasnie dlatego dobrze, ze istnieje, bo
      >rownowaga nie jest zachwiana.

Rozumiem, że będąc w Niemczech, nie zna się polskich i toruńskich realiów, ale
      po co zaraz zabierać głos?
      1. Teren się nie marnuje - jest tylko problem z jego uzbrojeniem (koszty).
      Toruń jest miastem, które dusi się z powodu braku miejsca pod budownictwo
      mieszkaniowe, JAR miał to choć trochę rozwiązac, a tu Rydzyk chce 1/3 na swoje
      cele. Przy okazji: ostatnio pojawił się wątek, że miasto miałoby to Rydzykowi
      uzbroić za pieniądze z Unii Europejskiej, które są przeznaczone na przebudowę
      kanalizacji miejskiej.

2. Krytych basenów to akurat w Toruniu nie brakuje - o ile wiem, jesteśmy pod
      tym względem potęgą na skalę ogólnopolską.

3. Cały problem sprowadza się do tego, że Rydzyk mówi, a głupi wierzą. Zbierał
      już datki na uratowanie Stoczni Gdańskiej, zbierał na ratowanie Tormięsu (i
      zarznął go do końca) - nigdy z niczego się nie rozliczył. Rydzyk buduje swoje
      prywatne imperium, tylko dlaczego z moich pieniędzy?
      • Gość: jet Re: Kolejny prezent dla Rydzyka? IP: *.wmlib.wmich.edu 27.05.01, 20:57
        Gość portalu: Symeon napisał(a):

> 3. Cały problem sprowadza się do tego, że Rydzyk mówi, a głupi wierzą. Zbierał
        > już datki na uratowanie Stoczni Gdańskiej, zbierał na ratowanie Tormięsu (i
        > zarznął go do końca) - nigdy z niczego się nie rozliczył. Rydzyk buduje swoje
        > prywatne imperium, tylko dlaczego z moich pieniędzy?

--do zludzenia przypomina to skok innego redemptorysty na publiczne mienie, a mianowicie niejakiego
        wielmoznego Palecznego, "biznesmen" ten wymyslil sobie prezent w postaci drogich terenowl w centrum
        Wawy, po to, by tam wlasnie "opiekowac sie bezdomnymi". Dosyc ciekawe miaa byc to opieka skoro chcial
        tam pobudowac (ciekawe za co) parkingi, sklepy, centra handlowe ...nono, na szczescie "antypolacy" do
        tego nie dopuscili.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka