Dodaj do ulubionych

Po co nam (taka) Telewizja Publiczna?

29.04.08, 14:19
Czy ktoś mógłby wyjaśnić, jakież to potrzeby społeczne zaspokaja nasza TVP, że
wszyscy powinni na to g..no łożyć?
Tylko nie wyskakiwać mi tu z jakimiś niszowymi programami, puszczanymi w nocy,
bo to raczej nie jest argument, który uzasadnia dojenie całego społeczeństwa.
Ogląda Polactwo Klany, Tańce i inne głupoty i to jest finansowane czy też
współfinansowane z abonamentu. Żadne dziecko nie wierzy, że TVP może z takiej
drogi zawrócić i pójść w stronę nieco bardziej ambitną. Nikt na taką rewolucję
nie pozwoli, bez względu na to z jakiej opcji politycznej by nie był, bo
byłoby to prawdziwe trzęsienie ziemi, choćby ze względu na rynek reklamowy,
liczony, o ile się nie mylę, w miliardach złotych. Może więc czas skończyć z
mydleniem sobie oczu jakimiś bajeczkami dla naiwnych o wzorcach do jakich
powinna dążyć TVP, bo w te bajeczki to już chyba nawet najmłodsze dzieci nie
wierzą.
A pytanie, dlaczego ja mam się dokładać do tego, żeby Polactwo choćby i całymi
masami mogło oglądać telenowele i resztę tej szmiry, jest ciągle otwarte.
Niech mnie ktoś oświeci.
Obserwuj wątek
    • beretelwi Re: Po co nam (taka) Telewizja Publiczna? 29.04.08, 14:24
      ja się do tego BADZIEWIA nie dokładam i nie mam takiego zamiaru
    • douglasmclloyd Sprywatyzować molocha 29.04.08, 14:51
      TVP to jeden wileki problem. Zostawić tylko państwowe radio.
    • wlodzimierz.ilicz Tylko prymitywy (czytaj liberałowie) nie chcą 29.04.08, 14:55
      łożyć na urządzenia cywilizacyjne użyteczności publicznej.
      Szkoły, służba zdrowia, emerytury, policja, TV bez reklam
      bezustannie przerywających programy...
      To ich odrzuca.
      • goniacy.pielegniarz Ale potrafisz to jakoś uzasadnić? 29.04.08, 15:01
        Jak włączę film na DVD też nie mam reklam, a i przy okazji mogę sobie filmy
        wybierać dowolnie. Jakoś nie przekonałeś mnie do sensowności płacenia abonamentu
        w polskich warunkach.
        • wlodzimierz.ilicz Normalnego obywatela nie stać na 29.04.08, 15:08
          kupno jednego DVD dziennie.
          Aluzju poniał?
          • trzymilionowy.post Re: Normalnego obywatela nie stać na 29.04.08, 15:12
            wlodzimierz.ilicz napisał:

> kupno jednego DVD dziennie.
            > Aluzju poniał?

A o wypożyczalniach słyszał czy może nie?
            • wlodzimierz.ilicz A tam wypożyczenie kosztuje taniej niż abonament 29.04.08, 15:13
              TV?
              Cha, cha.
              • trzymilionowy.post Oglądasz sobie jednak kiedy chcesz i co chcesz. 29.04.08, 15:15
                Nie kiedy jakiś ponton uzna to za stosowne.
              • zamurowany Re: A tam wypożyczenie kosztuje taniej niż abonam 29.04.08, 15:21
                > A tam wypożyczenie kosztuje taniej niż abonament?

TVN, Polsat, TV4 i coś tam jeszcze są za darmo. Powtórzę - ZA DARMO.
                • goniacy.pielegniarz Re: A tam wypożyczenie kosztuje taniej niż abonam 29.04.08, 15:23
                  Może i są, ale za darmo to jeszcze mało. Musisz bulić, żeby królewicze mogli
                  mieć przyjemność oglądania bez reklam.
                  • zamurowany Re: A tam wypożyczenie kosztuje taniej niż abonam 29.04.08, 15:32
                    > Może i są, ale za darmo to jeszcze mało. Musisz bulić, żeby królewicze mogli
                    > mieć przyjemność oglądania bez reklam.

Królewiczom do głowy nie przychodzi, że oferta stacji prywatnych jest o wiele
                    bogatsza - do wyboru programy bezpłatne z reklamami, trochę płatne z mniejszą
                    liczbą reklam i konkretnie płatne bez reklam. Królewiczom zależy, aby państwo
                    koniecznie uczestniczyło w biznesie rozrywkowym. Po co?

W biznesie telefonii komórkowej państwo (dzięki Bogu, na razie) nie uczestniczy.
                    Dzięki temu ceny spadają, usługi coraz lepsze, telefony kupuje się za grosze.
                    • wlodzimierz.ilicz Najtaniej wypada abonament z TVP 29.04.08, 15:46
                      Bogata oferta - jak ktoś na kasę to płaci za Canal+.
                      Jak ma mało - zapłaci abonament TVP.
                      • zamurowany Re: Najtaniej wypada abonament z TVP 29.04.08, 15:49
                        > Jak ma mało - zapłaci abonament TVP.

Nie, jak ktoś ma mało pieniędzy, to "kupuje" abonament TVN. Kosztuje 0zł.
                        • wlodzimierz.ilicz I dostaje teleturniej Milionerzy. No thanks. 29.04.08, 15:52
                          • goniacy.pielegniarz Re: I dostaje teleturniej Milionerzy. No thanks. 29.04.08, 15:53
                            Nieee, no Koło Fortuny, Klan i Doda na lodzie - za to warto płacić:)))
                            • wlodzimierz.ilicz TVP wymaga czyszczenia a nie zniszczenia. 29.04.08, 15:55
                              Jak planuje PO.
                              • goniacy.pielegniarz Ale żadnych zmian nie będzie, ponieważ... 29.04.08, 15:59
                                byłyby one prawdziwą rewolucją na rynku medialnym. Chodzi o taką kasę, że głowa
                                boli. Dlatego nikt na to nie pójdzie. A Polactwo uwielbia pławić się w Klanach i
                                Dodzie na lodzie, to przynosi kasę i na to jestem zmuszany się dorzucać. I
                                lepiej nie będzie. Ale możesz łudzić się dalej.
                                • wlodzimierz.ilicz Jedyną szansą na zmiany jest SLD. 29.04.08, 16:01
                                  PiS i PO już pokazało jak niszczyć TVP.
                                  • goniacy.pielegniarz Re: Jedyną szansą na zmiany jest SLD. 29.04.08, 16:04
                                    Ale to gó.. jest w TVP od prawie dwudziestu lat i rządzili już wszyscy.
                                    Naprawdę jesteś aż tak naiwny czy tylko udajesz? Bo jeżeli w to szczerze
                                    wierzysz, to raczej nie mamy o czym rozmawiać.
                      • goniacy.pielegniarz Re: Najtaniej wypada abonament z TVP 29.04.08, 15:52

> Bogata oferta - jak ktoś na kasę to płaci za Canal+.
                        > Jak ma mało - zapłaci abonament TVP.

Hmm, a ja myślałem, że abonament to akurat muszą płacić wszyscy, nawet ci,
                        którzy oglądają co innego niż TVP. I to jest właśnie ta różnica. której nie
                        możesz zrozumieć.
                        • wlodzimierz.ilicz To ty nie możesz zrozumieć, że społeczeństwo to 29.04.08, 15:54
                          całość.
                          Np. podatki na emerytury płacić musza wszyscy a nie tylko ci którzy
                          akurat sobie życzą.
                          Bo inaczej na starość pójdą na żebry.
                          • goniacy.pielegniarz Re: To ty nie możesz zrozumieć, że społeczeństwo 29.04.08, 15:56
                            Mówimy o takiej przyjemności jak oglądanie szmiry z reklamami lub bez, a nie o
                            umieraniu z głodu, więc przestań chrzanić z łaski swojej.
                            • wlodzimierz.ilicz Wszystko ma swoją miarę. 29.04.08, 16:00
                              Jednemu brakuje jedzenia, innemu porządnego Teatru TV.
                              Od Solorza i Waltera go nie dostanie.
                              • goniacy.pielegniarz Przejrzyj statystyki oglądalności tego g..na TVP 29.04.08, 16:02
                                A zobaczysz, czego przeciętny Polaczek potrzebuje do szczęścia. Nie będzie to
                                teatr i może wtedy sobie uświadomisz, na co według Ciebie powinni oddawać ludzie
                                swoje ciężko zarobione pieniądze.
                              • zamurowany Re: Wszystko ma swoją miarę. 29.04.08, 16:08
                                Od braku teatru TV nikt nie umrze.

A mi nie brakuje w tv porządnych kursów hodowania królików. Nie domagam się
                                jednak, aby wszyscy na nie płacili.
                • wlodzimierz.ilicz Śmieci ze śmietnika też są za darmo. Tylko, że nic 29.04.08, 15:25
                  nie warte.
                  Kto lubi same reklamy niech ogląda TVN, Polsat i co tam jeszcze.
                  Ale malo ludzi woli reklamy od normalnych programów.
                  • zamurowany Re: Śmieci ze śmietnika też są za darmo. Tylko, ż 29.04.08, 15:36
                    Nie zachęcam wcale do oglądania telewizji. Nie zachęcam również do jadania
                    śmieci. Ale zakładam, że jeśli nie masz ochoty na jedzenie ze śmietnika, to
                    idziesz do sklepu i KUPUJESZ lepsze.

Dlaczego domagasz się od państwa darmowej, nieśmieciowej rozrywki? Albo inaczej
                    - kiedy zaczniesz się domagać od państwa darmowego jedzenia?
                    • wlodzimierz.ilicz Ależ państwo za podatki rozdaje darmowe jedzenie 29.04.08, 15:42
                      Tylko prymitywni liberałowie nic o tym nie słyszeli a raczej udają,
                      że nie słyszeli.
                      Państwo (USA) rozdaje biednym darmowe bony na żywność do
                      supermarketów.
                      A w Polsce są dotacje z pomocy społecznej, dopłaty do czynszów itp.
                      Dopłaca do szkół, służby zdrowia.
                      Z twoich podatków liberalny słabo poinformowany.
                      • zamurowany Powtórzę... 29.04.08, 16:01
                        Powtórzę, bo nie odpowiadasz wcale na to:

Każdy z nas może (jak słusznie zauważyłeś) stołować się za darmo na śmietnikach.
                        Zazwyczaj jednak wolimy ZAPŁACIĆ i kupić coś lepszego w sklepie. Wydaje mi się,
                        że uważasz to za normalne i akceptowalne.

Każdy z nas może też oglądać darmowe (być może śmieciowe) programy typu TVN i
                        Polsat. Można też zapłacić i dostać więcej programów, zapewne lepszych. Dlaczego
                        to jest nienaturalne?

Dlaczego chcesz zmuszać WSZYSTKICH, aby płacili na konktretną stację
                        telewizyjną? Dlaczego konsekwentnie nie proponujesz przymusowego abonamentu na
                        kanapki z twarogiem dla wszystkich? Ja twarogu nie lubię.
                        • wlodzimierz.ilicz Pomoc społeczna czy bony do supermarketu to 29.04.08, 16:03
                          nie śmietnik.
                          To są porządne rzeczy i normalne jedzenie.
                          A śmietnik to Solorz i Walter.
                          • zamurowany Obsesja? 29.04.08, 16:18
                            A co ty w kółko o tej pomocy społecznej? Mówimy o telewizji. Odnieś się wreszcie
                            do tematu zamiast przeskakiwać na pomoc społeczną. O tym też chętnie
                            porozmawiam, ale w innym wątku.
                          • zamurowany Włodzimierz się poddał 29.04.08, 17:16
                            Włodzimierz się chyba poddał i nie chce nam powiedzieć, dlaczego finansowanie
                            własnego jedzenia z własnej kieszeni jest dobre, a finansowanie własnej rozrywki
                            już nie.
          • goniacy.pielegniarz A tak całkiem serio... 29.04.08, 15:15

> kupno jednego DVD dziennie.
            > Aluzju poniał?

Nie rozśmieszaj mnie. To, żeby ktoś obcy mógł sobie obejrzeć film bez reklam,
            nie jest powodem do tego, żebym ja za to płacił. Ja pytałem całkiem poważnie o
            jakieś argumenty.
            • wlodzimierz.ilicz Już napisałem: prymitywy z PO nie chcą instytucji 29.04.08, 15:29
              użyteczności publicznej.
              Są za głupi na współpracę w ramach całego społeczeństwa.

To chamy, egoiści i wyzyskiwacze.
              Dobrana grupa inwalidów kulturalnych i umysłowych.

• goniacy.pielegniarz Re: Już napisałem: prymitywy z PO nie chcą instyt 29.04.08, 15:33
                Jak widać nie zrozumiałeś problemu, który przedstawiłem w pierwszym poście. Ale
                nawet mnie to nie dziwi, bo przecież dla Ciebie najważniejszy jest brak reklam w
                trakcie programów i filmów. Na jakkolwiek żenującym poziomie by one nie były. To
                jest dopiero wybicie się ponad prymitywizm i inwalidztwo kulturalne i umysłowe:))
                • wlodzimierz.ilicz Problem jest jasny: Jak PO ma zdołować, ukraść i 29.04.08, 15:38
                  sprzedać TVP prywaciarzom.
                  A ci za tę przysługę będą promować liberałów na okrągło.
                  • zamurowany Re: Problem jest jasny: Jak PO ma zdołować, ukraś 29.04.08, 15:48
                    > Problem jest jasny: Jak PO ma zdołować, ukraść i
                    > sprzedać TVP prywaciarzom.

Nie wierzę w jakiekolwiek odważne i mądre posunięcia PO, ale uczciwość i
                    sprawiedliwość faktycznie nakazuje sprzedać tą firmę za jak najwyższą cenę.
                    • wlodzimierz.ilicz To prymitywne myślenie, że wszystki musi być 29.04.08, 15:59
                      prywatne i obliczone na prymitywny zysk.
                      Ludzie z PO nie mają pojęcia o kulturze i wartościach
                      nieprzeliczalnych na kasę.
                      Niedługo z ich strony padnie idea sprzedaży Muzeum Narodowego.
                      Nie zdziwię się wcale.
                      Gronkowiec chciała sprzedać miejsce pod Stadion Narodowy.
                      • zamurowany Re: To prymitywne myślenie, że wszystki musi być 29.04.08, 16:12
                        > Ludzie z PO nie mają pojęcia o kulturze i wartościach
                        > nieprzeliczalnych na kasę.

Obecna kultura sponsorowana przez państwo to pomyje w porównaniu do czasów,
                        kiedy (bez podatkowego sponsoringu) tworzyli Słowacki, Norwid czy Chopin. Mimo,
                        że nie było kiedyś ministerstw kultury, tworzyli Beethoven, Szekspir, Bach.

Twoja wiara, że urzędowa kultura jest cokolwiek warta, jest zabawna.
              • berkowicz4 Re:jak to nie chca?? chca jak najbardziej!! 29.04.08, 15:35
                przeciez te komuchy przepchnely ustawe o 100%-owym upanstwowieniu tzw. mediow
                publicznych!! postapi takze upanstwowienie rynku w ogole, bo to centralny organ
                adm. rzadowej bedzie wydawal koncesje ;(;(
    • dr.krisk Też się zastanawiam.... 29.04.08, 15:06
      Poziom TVP jest denny.
      Można ją oglądać w nocy - gdy śpię, bo muszę rano do pracy iść.
      Dlaczego mam płacić za telewizję, której nie oglądam?
      No dlaczego?

• wlodzimierz.ilicz Po wyrzuceniu z TVP PiSu i udaremnieniu 29.04.08, 15:12
        zamachu na nią robionego aktualnie przez PO jest szansa, że powróci
        normalny poziom.
        Trzeba w tym celu głosować na SLD, bo PiS i PO już pokazały jak
        zeszmacić TVP do końca.
      • taziuta Poziom TVP jest denny, bo... 01.05.08, 04:41
        dr.krisk napisał:
        Re: Też się zastanawiam....

> Poziom TVP jest denny...

Bo kierują nią politycy, a nie fachowcy.
        Może zamiast likwidować TVP, należy raczej pomyśleć jak skończyć
        z politycznymi nominacjami na szefów tej instytucji.

P.S.
        Gdybyśmy chcieli zlikwidować wszystkie instytucje, których poziom
        jest denny, to powinniśmy zacząć od prezydenta RP, i zaraz
        natychmiast wziąć się za likwidację Sejmu RP... :)
        • zamurowany Re: Poziom TVP jest denny, bo... 01.05.08, 12:27
          > > Poziom TVP jest denny...
          >
          > Bo kierują nią politycy, a nie fachowcy.

Skoro jest własnością władzy, czyli polityków, to kierują nią politycy. To chyba
          jasne - kto inny miałby kierować?

> Może zamiast likwidować TVP, należy raczej pomyśleć jak skończyć
          > z politycznymi nominacjami na szefów tej instytucji.

Wiara w apolityczność telewizji, która jest własnością władzy (czyli polityków)
          jest równie zabawna jak wiara w "apolityczny rząd fachowców".

> Gdybyśmy chcieli zlikwidować wszystkie instytucje, których poziom
          > jest denny,

Wydaje mi się, że nie o to tutaj chodzi. Rozsądni ludzie likwidują instytucje
          ZBĘDNE, a nie denne.
    • zamurowany Re: Po co nam (taka) Telewizja Publiczna? 29.04.08, 15:19
      Powtórzę uwagi z innego wątku.

Pytasz, po co nam TAKA telewizja państwowa, ale jednym tchem zauważasz (i
      słusznie!), że lepsza i tak nie będzie. Skoro nie ma nadziei, to powinieneś
      konsekwentnie zapytać - po co nam JAKAKOLWIEK telewizja państwowa!

I to o tym powinno się dyskutować! Po co sejm i rząd zajmują się organizowaniem
      nam rozrywki, kina nocnego, teleranków, koncertów Dody, gotowania na ekranie i
      innych bzdur?
      • beretelwi Re: Po co nam (taka) Telewizja Publiczna? 29.04.08, 15:26
        ano właśnie dokładnie tak!!!!!!!
    • berkowicz4 Re:tylko to w obecnej sytuacji czysta abstrakcja 29.04.08, 15:22
      rzadzace komuchy ani mysla o prywatyzacji > wrecz przeciwnie, chca ja juz do
      szczetu upanstwowic, obsadzac synekury wprost z ministerstwa i finansowac z
      budzetu ;(;(
    • r_t_38 Re: Po co nam (taka) Telewizja Publiczna? 29.04.08, 16:32
      goniacy.pielegniarz napisał:

>> A pytanie, dlaczego ja mam się dokładać do tego, żeby Polactwo
      choćby i całymi
      > masami mogło oglądać telenowele i resztę tej szmiry, jest ciągle
      otwarte.
      > Niech mnie ktoś oświeci.

Dobre pytanie.Też bym chciała wiedzieć , dlaczego mam na g. płacić?
    • basia.basia To jest chłam... 29.04.08, 21:21
      i takim pozostanie, jeśli nic się nie zmieni. Nie wierzę, że coś się zmieni. Nie
      ma żadnej gwarancji, że za 3 lata władzy nie przejmie jakieś PiZ (od ziobra) i
      szefową TVP może zostać Kotecka albo Raczyńska. Dopiero by było!

Czy wiesz jak to biega w WB? Kiedyś sobie popatrzyłam
      i masz >>>

BBC
      pl.wikipedia.org/wiki/BBC
      "BBC (...) - główny brytyjski publiczny nadawca radiowo-telewizyjny, największa
      tego rodzaju instytucja na świecie.(...) Korporacja utrzymuje się z produkcji
      własnych programów, abonamentu telewizyjnego (osiem kanałów telewizyjnych) i
      zysków należących do niej przedsiębiorstw. W Wielkiej Brytanii nie emituje
      reklam ani płatnych ogłoszeń firm czy instytucji. Jej część, BBC Worldwide,
      działa na zasadach komercyjnych.(...)

Brytyjskie stacje BBC

BBC One – Pierwszy kanał brytyjskiej telewizji publicznej
      BBC Two – Drugi kanał brytyskiej telewizji publicznej
      BBC Three – Trzeci kanał BBC (dla młodzieży dorosłej)
      BBC Four – Czwarty kanał BBC (dokument, kultura i sztuka)
      CBeebies – kanał dla dzieci
      CBBC – Kanał młodzieżowy
      BBC News 24 – 24-godz. kanał informacyjny
      BBC Parliament – Kanał parlamentarny

BBC One i BBC Two są ogólnodostępne naziemnie w systemie analogowym, pozostałe
      są dostępne wyłącznie cyfrowo poprzez satelitę (platforma cyfrowa Sky Digital
      lub w przekazie niekodowanym z Astry 2D), w kablówce i również w naziemnej
      telewizji cyfrowej (Freeview). Można je odbierać również poza Wielką Brytanią,
      ale tylko za pomocą dużej anteny satelitarnej (z wyjątkiem BBC News 24 i BBC
      Parliament, które są na łatwo dostępnej Astrze 2A)."

I jeszcze abonament >>>
      pl.wikipedia.org/wiki/Abonament_radiowo-telewizyjny
      "W Polsce o wysokości abonamentu RTV decyduje Krajowa Rada Radiofonii i
      Telewizji, zaś instytucją odpowiedzialną za jego ściąganie jest Poczta Polska.
      Jego ściągalność wynosi ok. 30%, podczas gdy np. w Wielkiej Brytanii wskaźnik
      ten wynosi ok. 90%."

• goniacy.pielegniarz Re: To jest chłam... 29.04.08, 21:40
        Tutaj nie ma znaczenia, która opcja rządzi. Wszyscy się podniecają wyłącznie
        politycznymi odchyleniami w serwisach informacyjnych, które miałyby być głównym
        wyznacznikiem obiektywizmu, a co za tym idzie, profesjonalizmu TVP. Rządziły już
        wszystkie opcje i bez względu na to, która będzie rządzić w przyszłości,
        będziemy skazani na ten chłam. A dlaczego? Ano dlatego, że Polak z jednej strony
        może sobie narzekać na to czy tamto w TVP, ale głosuje i tak pilotem. A co jest
        najchętniej oglądane w TVP, to chyba wszyscy wiedzą. Ja tylko nie chcę się
        składać ze swoich pieniędzy na to, żeby taki Polak miał przyjemność z oglądania
        tego chłamu.
    • 1normalnyczlowiek Po co nam również (taka) Kinematografia Polska? 29.04.08, 21:33
      goniacy.pielegniarz napisał: Po co nam (taka) Telewizja Publiczna?

---> Po co nam kultura, po co nam historia ...

> Niech mnie ktoś oświeci.

---> Zdradź mi jakim gnidom służysz, to ci wszystko dokładnie wytłumaczę.
      • goniacy.pielegniarz Re: Po co nam również (taka) Kinematografia Polsk 29.04.08, 21:42
        Sorry, ale już trochę późno i jeśli nic nie zrozumiałeś, to trudno.
        • 1normalnyczlowiek Re: Po co nam również (taka) Kinematografia Polsk 29.04.08, 21:57
          > Sorry, ale już trochę późno i jeśli nic nie zrozumiałeś, to trudno.

---> Już wczoraj w tym samym temacie proponowałem komuś, by podał informacje na
          temat stanu tv publicznej w tzw. krajach zachodnich. Jakoś zabrakło mu wiedzy i
          doświadczenia, by cokolwiek powiedzieć. A mi tylko o to chodziło, że tamta tv
          jest po prostu nudna a nasza raz gorsza raz lepsza, ale ciekawa i co
          najważniejsze, nie tylko że jest zdolna konkurować z prywatną tv - dzieje się
          tak, że w wielu obszarach to tv prywatna musi gonić tv publiczną. To wszystko
          chce zniszczyć Tusk i PO w ramach korupcyjnych ustaleń przedwyborczych. Jest to
          spłacanie zobowiązań, tak jak i w innych dziedzinach - za to powinni siedzieć.
          Co robi prokuratura, podobno jest teraz wreszcie niezależna! :)
          • trydzyk Re: Po co nam również (taka) Kinematografia Polsk 02.05.08, 09:52
            (...)
            > A mi tylko o to chodziło, że tamta tv
            > jest po prostu nudna a nasza raz gorsza raz lepsza, ale ciekawa i co
            > najważniejsze, nie tylko że jest zdolna konkurować z prywatną tv - dzieje się
            > tak, że w wielu obszarach to tv prywatna musi gonić tv publiczną.

Co do mediow publicznych w krajach zachodnich - w zaleznosci od kraju sa lepsze
            lub gorsze. Ale ogolnie TVP wypada ZENUJACO w porownaniu do mediow publicznych
            np. w Wielkiej Brytanii oraz Niemczech. Mowienie, ze oferta programowa TVP jest
            ciekawa jest absolutnym nieporozumieniem - program przecycony propagandowa
            publicystyka, amerykanskim chlamem i w wiekszosci beznadziejnymi nowelami. I
            oczywiscie niewiarygodnie duza, jak na media publiczne, ilosc reklam.

F.
    • aligator3 Media publiczne są niezbędne 30.04.08, 05:07
      Odpowiem Ci, kolego, choć nie jestem przekonany co do twojej dobrej woli, ani otwartości na rozsądne argumenty, bo najwyraźniej dołączyłeś już do tego histerycznego teatrzyku półgłówków Downalda T
      w ich długo przygotowywanym skoku na media publiczne w Polsce. Stąd przecież w ogóle się bierze dzisiaj ten temat: miesiąc miodowy Downalda u władzy się kończy, w sondażach zaczyna puchnąć, "robić bokami", postanowił więc przede wszystkim wziąć się za media, a więc na wszelki wypadek "stłuc lustro" - czyli zlikwidować niepodporządkowane mu ciągle media publiczne w Polsce tak, aby pozostały tylko te,
      o które nie musi się martwić. Sukcesów tego rządu nie ma i pewnie nie będzie, więc pozer Tusk i jego cały poźal-się-Boże rząd pozorantów w nic nie wierzy bardziej niż w zbawienne działanie propagandy.

Nie dziwi cię, że wszystkie znaczące demokratyczne kraje świata mają i pielęgnują swoje publiczne koncerny
      radiowo-telewizyjne? Wielka Brytania - BBC, Japonia - NHK, Niemcy ARD/ZDF i Deutsche Wellle, Kanada - CBC, Francja, Szwecja, Holandia, Włochy itd itd. Nigdzie tam nie mają takich mundrych lyberałów jak
      Downald T. i jego światowcy? Ciekawe dlaczego nie wpadli na to czym Downald chce uszczęśliwić Polskę?

Media publiczne są niezbędne dla funkcjonowania liberalnego systemu demokratycznego, bo nie są ich w stanie zastąpić żadne firmy żyjące z handlu informacją i reklamą, choćby nawet nazywały się TVN, Agora czy Polsat. Media publiczne są też jednym z najważniejszych atrybutów suwerenności kraju, szczególnie cennym dla krajów słabszych, jak Polska, narażonych na zdominowanie przez kraje ościenne. Nie stać nas na to, żeby ich nie mieć.

A teraz zgódźmy się, że faktycznie -tak jak dzisiaj w III RP publiczne media elektroniczne funkcjonują - oczywiście - tak nie powinno być. Tylko, że te nasze nienajlepsze media publiczne należy uzdrowić, zreformować, naprawić, przebudować, a nie likwidować! Likwidacji mieliśmy już chyba dość, nie?
      I brać się za to powinien ktoś z dobrą wolą i umysłem otwartym na doświadczenia innych i na nowe idee, by taki lepszy system mediów publicznych zbudować - a więc nie pazerny na władzę wolnorynkowy demagog, Tusk dla potrzeb swojej kariery.

Tyle tytułem wstępu, ciąg dalszy za chwilę.

Najgorszy gatunek buraków: buraki wolnorynkowe
      • goniacy.pielegniarz Re: Media publiczne są niezbędne 30.04.08, 08:47
        aligator3 napisał:

> Odpowiem Ci, kolego, choć nie jestem przekonany co do twojej dobrej woli, ani o
        > twartości na rozsądne argumenty, bo najwyraźniej dołączyłeś już do tego histery
        > cznego teatrzyku półgłówków Downalda T

O mediach publicznych pisałem już tutaj dawno, dawno temu. Tak więc teksty o
        dołączaniu do jakiegoś teatrzyku możesz sobie darować.

> w ich długo przygotowywanym skoku na media publiczne w Polsce. Stąd przecież w
        > ogóle się bierze dzisiaj ten temat: miesiąc miodowy Downalda u władzy się końc
        > zy, w sondażach zaczyna puchnąć, "robić bokami", postanowił więc przede wszyst
        > kim wziąć się za media, a więc na wszelki wypadek "stłuc lustro" - czyli zlikwi
        > dować niepodporządkowane mu ciągle media publiczne w Polsce tak, aby pozostały
        > tylko te,
        > o które nie musi się martwić. Sukcesów tego rządu nie ma i pewnie nie będzie, w
        > ięc pozer Tusk i jego cały poźal-się-Boże rząd pozorantów w nic nie wierzy bard
        > ziej niż w zbawienne działanie propagandy.

Ameryki nie odkryłeś. Każdy, absolutnie każdy układ rządzący próbuje dokonać
        skoku na media publiczne. Jeśli to w jakikolwiek sposób miałoby uzasadniać
        istnienie mediów publicznych w Polsce(a o to pytałem), to przyznam, że nie rozumiem.

> Nie dziwi cię, że wszystkie znaczące demokratyczne kraje świata mają i pielęgnu
        > ją swoje publiczne koncerny
        > radiowo-telewizyjne? Wielka Brytania - BBC, Japonia - NHK, Niemcy ARD/ZDF i Deu
        > tsche Wellle, Kanada - CBC, Francja, Szwecja, Holandia, Włochy itd itd. Nigdzi
        > e tam nie mają takich mundrych lyberałów jak
        > Downald T. i jego światowcy? Ciekawe dlaczego nie wpadli na to czym Downald chc
        > e uszczęśliwić Polskę?

Gdyby TVP była jak BBC, to może miałbym inne zdanie. Ale skoro zobaczyłem już
        wszystkie opcje w akcji przez ostatnie kilkanaście lat oraz widzę, jak z biegiem
        czasu TVP równa w dół do szmiry, jaką możemy zaobserwować w stacjach
        komercyjnych, to nie widzę powodów, dla których państwo miałoby mnie zmuszać do
        płacenia za ten chłam.

> Media publiczne są niezbędne dla funkcjonowania liberalnego systemu demokratycz
        > nego, bo nie są ich w stanie zastąpić żadne firmy żyjące z handlu informacją i
        > reklamą, choćby nawet nazywały się TVN, Agora czy Polsat. Media publiczne są te
        > ż jednym z najważniejszych atrybutów suwerenności kraju, szczególnie cennym
        > dla krajów słabszych, jak Polska, narażonych na zdominowanie przez kraje ościen
        > ne. Nie stać nas na to, żeby ich nie mieć.

Tę myśl to przyznam szczerze, mógłbyś rozwinąć. Piękne hasła, ale jakoś nie za
        bardzo z konkretami.

> A teraz zgódźmy się, że faktycznie -tak jak dzisiaj w III RP publiczne media el
        > ektroniczne funkcjonują - oczywiście - tak nie powinno być. Tylko, że te nasze
        > nienajlepsze media publiczne należy uzdrowić, zreformować, naprawić, przebudowa
        > ć, a nie likwidować! Likwidacji mieliśmy już chyba dość, nie?
        > I brać się za to powinien ktoś z dobrą wolą i umysłem otwartym na doświadczenia
        > innych i na nowe idee, by taki lepszy system mediów publicznych zbudować - a
        > więc nie pazerny na władzę wolnorynkowy demagog, Tusk dla potrzeb swojej karier
        > y.
        >
        > Tyle tytułem wstępu, ciąg dalszy za chwilę.

No, ale odpowiesz mi w końcu, dlaczego mam się składać z moich ciężko
        zarobionych pieniędzy na to, żeby miłośnicy telenowel i innych tego typu
        rozrywek mogli mieć radochę przed telewizorem? Bo to mnie tak naprawdę
        interesuje i jakoś nikt mi jeszcze na to nie odpowiedział. Teorie, modele
        wzorcowe i piękne hasełka dotyczące telewizji publicznej mnie nie interesują.
        Interesuje mnie praktyka i rzeczywistość, którą widzimy na przestrzeni lat i
        która zmienia się, to fakt, ale tylko na gorsze.

Jeśli wierzysz, że da się zrobić z TVP drugie BBC, że TVP pięknym gestem odda
        góry złota w postaci pieniędzy od reklamodawców koncernom prywatnym, że okroi
        postkomunistycznego Polaka z jego ulubionej szmirowatej rozrywki w postaci
        telenowel i kretyńskich programów rozrywkowych, to nie musisz odpowiadać. Bo ja
        w to nie wierzę. I jeśli tu się różnimy, to ta dyskusja nie ma sensu.
        • aligator3 re: dlaczego mają płacić "wszyscy"? 01.05.08, 04:09
          Dlaczego mają płacić "wszyscy"?

Odpowiedź jest prosta: dlatego, że wszyscy korzystają. Tak jest!
          Tak jak WSZYSCY korzystają z finansowanych z podatków systemów edukacji czy obrony narodowej, tak samo wszyscy w państwie korzystają z tego, że dzięki funkcjonującej dobrze instytucji publicznego radia i telewizji powinno lepiej funkcjonować państwo, jego instytucje i mechanizmy . Dlaczego? Ponieważ media publiczne mają (w każdym razie w Polsce) długą i raczej dobrą tradycję, także praktycznie 100% zasięg, mogą dzięki temu pełnić swą funkcję edukacyjno-informacyjną i ułatwiać skuteczne komunikowanie się instytucji państwa, rządu - praktycznie z każdym obywatelem. W rezultacie, lepiej może funkcjonować państwo i korzystają na tym wszyscy - również ci, którzy patrzą na publiczne media niechętnie.

Uważam więc, że nie może być w ogole kwestii, CZY w Polsce media publiczne (Polskie Radio i Telewizja) powinny dalej istnieć jako publiczne - a więc jako media nie-komercjalne.

Kwestią jest tylko JAK je zorganizować, JAK zarządzać i JAK finansować.

I to właśnie jest pytanie. Stay tuned.

> No, ale odpowiesz mi w końcu, dlaczego mam się składać z moich ciężko
          > zarobionych pieniędzy na to, żeby miłośnicy telenowel i innych tego typu
          > rozrywek mogli mieć radochę przed telewizorem? Bo to mnie tak naprawdę
          > interesuje i jakoś nikt mi jeszcze na to nie odpowiedział. Teorie, modele
          > wzorcowe i piękne hasełka dotyczące telewizji publicznej mnie nie interesują.
          > Interesuje mnie praktyka i rzeczywistość, którą widzimy na przestrzeni lat i
          > która zmienia się, to fakt, ale tylko na gorsze.
          • zamurowany Re: re: dlaczego mają płacić "wszyscy"? 01.05.08, 12:11
            Twierdzisz, że wszyscy korzystamy z publicznych mediów, bo dzięki nim lepiej
            działa państwo... Nie bardzo wiem, co działa lepiej dzięki państwowej telewizji
            i dopóki nie podasz konkretnych uzasadnień lub przykładów można to jedynie
            potraktować jako prywatne objawienia, a nie logiczne argumenty.

Piszesz o funkcji informacyjnej. Media prywatne też mogą ją pełnić. Płatne
            rządowe ogłoszenia zamieszczane w mediach prywatnych za zasadach komercyjnych
            wyszłyby o niebo taniej niż cała TVP.

Mówisz też o funkcji edukacyjnej. Tymczasem od edukacji są szkoły, które mają
            również taką zaletę, że uczeń może w niej z nauczycielem rozmawiać, dyskutować i
            zadawać pytania. W telewizji jest to niemożliwe i takiej "edukacji" jest raczej
            bliżej do indoktrynacji.

> Uważam więc, że nie może być w ogole kwestii, CZY w Polsce media publiczne
            > (Polskie Radio i Telewizja) powinny dalej istnieć jako publiczne

Tutaj zgadzam się całkowicie. Sejm i rząd nie powinny się zajmować takimi głupotami.

> Kwestią jest tylko JAK je zorganizować, JAK zarządzać i JAK finansować.

Kupować (jeśli jest to niezbędne) czas antenowy w mediach prywatnych. Skoro
            można kupować miejsce reklamowe w gazetach, aby ogłaszać przetargi, to można
            kupować też czas antenowy, aby ogłaszać ważne dla władzy rzeczy.
      • zamurowany Re: Media publiczne są niezbędne 01.05.08, 11:44
        Ja też odpowiem po swojemu, choć nie do mnie to było skierowane.

> Nie dziwi cię, że wszystkie znaczące demokratyczne kraje świata mają
        > i pielęgnują swoje publiczne koncerny radiowo-telewizyjne?

Zgadza się, prawie wszędzie tak jest. Ale to nie znaczy automatycznie, że to
        jest dobre, prawda? Mając rozum trzeba z niego korzystać samodzielnie, zamiast
        powtarzać za innymi jak papuga.

> Media publiczne są niezbędne

Uzasadnij. Co się zawali jeśli państwo przestanie utrzymywać TVP i PR?

> Media publiczne są też jednym z najważniejszych atrybutów suwerenności kraju,
        > szczególnie cennym dla krajów słabszych, jak Polska, narażonych na zdominowanie
        > przez kraje ościenne.

Wyjaśnij związek między mediami publicznymi a suwerennością kraju. Dlaczego ten
        wymyślony związek istnieje w Polsce, a w USA już nie? W USA nie ma mediów
        publicznych, a chyba jest jasne, które państwo jest bardziej suwerenne.

Dlaczego Polska bez mediów publicznych stanie się narażona na zdominowanie przez
        sąsiadów? Możesz opisać hipotetyczny scenariusz?

> Tylko, że te nasze nienajlepsze media publiczne należy uzdrowić,
        > zreformować, naprawić, przebudować, a nie likwidować!

Ciągle mówisz co należy i co jest dobre, ale nic nie uzasadniasz.

> I brać się za to powinien ktoś z dobrą wolą i umysłem otwartym na doświadczenia
        > innych i na nowe idee, by taki lepszy system mediów publicznych zbudować

Socjaliści z pasją kreślą wizje rozwiązywania problemów, które sami stworzyli.
        Gdyby mediów publicznych się pozbyć, to problemu w ogóle by nie było.
        • aligator3 Re: Media publiczne są niezbędne - np.PBS & NPR 02.05.08, 05:18
          Przede wszystkim podoba mi się, kiedy młody człowiek mówi jak

zamurowany napisał:
          > Zgadza się, prawie wszędzie tak jest. Ale to nie znaczy automatycznie, że to
          > jest dobre, prawda? Mając rozum trzeba z niego korzystać samodzielnie, zamiast
          > powtarzać za innymi jak papuga.

Też uważam, że powinniśmy w Polsce sami stworzyć własny model
          publicznych mediów nie papugując niepotrzebnie po innych.
          Więc trzymam cię za słowo w tej sprawie;-)

Mylisz się co do USA ("W USA nie ma mediów publicznych"),
          a przy okazji wyciągasz pochopnie całkiem fałszywe wnioski:

Stany Zjednoczone również mają publiczne media i to całkiem świetne!
          Choć z wielu powodów są to media (publiczna telewizja i radio)
          w nieco innym stylu niż w innych wymienionych wcześniej krajach.
          Nazywa się to PBS tj. Public Broadcasting Service (tv i intenet)
          www.pbs.org/ oraz National Public Radio (radio i internet)
          www.npr.org/programs/

Oczywiście, trudno się dowiedzieć o ich istnieniu z jakiegoś TVN24
          ale jeśli chcesz być dobrze, wszechstronnie poinformowany o tym
          co się w Stanach dzieje, to z PBS dowiesz się więcej, niż z CNN.

PBS zasługuje na naszą uwagę z wielu względów - przede wszystkim
          z uwagi na profesjonalizm (warsztat i organizację), a także ze względu na ciekawy sposób finansowania (się).

Muszę niestety w tej chwili przerwać wątek, postaram się wrócić
          do tematu jutro.
          • zamurowany Re: Media publiczne są niezbędne - np.PBS & NPR 02.05.08, 12:13
            > Też uważam, że powinniśmy w Polsce sami stworzyć własny model
            > publicznych mediów nie papugując niepotrzebnie po innych.

Dlaczego "TEŻ"? Ja wcale nie uważam, że powinniśmy tworzyć jakikolwiek model,
            więc nie trzymaj mnie za nie moje słowa.

Państwo jest od poważniejszych zadań niż zapewnianie obywatelom rozrywki
            telewizyjnej. Państwo w ogóle NIE POWINNO się tym zajmować! Czy od swojej
            wspólnoty mieszkaniowej też oczekujesz (lub - jeśli nie należysz - oczekiwałbyś)
            zapewnienia rozrywki? Czy raczej tego, że będzie sprawnie i oszczędnie
            administrować i zajmować się jedynie niezbędnymi rzeczami?

Co do PBS - ok, niech będzie - w USA też jest jakiś nadawca ze słowem
            "publiczny" w nazwie. Różnica jednak jest taka, że PBS nie jest własnością
            państwa. PBS jest publiczne w podobnym sensie jak publiczna jest Wikipedia. PBS
            jest prywatne, TVP państwowe. Rząd i parlament amerykański nie zajmują się
            zarządzaniem PBS. Tymczasem polski rząd i parlament (każdy kolejny) bez przerwy
            zajmują się SWOJĄ telewizją, fundują nam z naszych podatków rozrywkę. Władza nie
            jest od tego, aby nas rozrywać!

Liberałowie nie mają nic przeciwko prywatnym inicjatywom. Proszę bardzo, niech
            drobne prywatne polskie stacje telewizyjne łączą się w organizacje non-profit
            podobne to PBS. Mogą sobie nawet nadać nazwę typu "Telewizja Publiczna", nie ma
            problemu. Grunt, żeby władza się w takie rzeczy nie wtrącała. A u nas nie tylko
            się wtrąca, ale nawet jest właścicielem tego cyrku i za nasze pieniądze się tym
            bawi. Dlaczego? Bo władza lubi mieć wpływ, pieniądze i posady.

Mniejsza zresztą o przykład amerykański. Chyba się zgadzamy, że mamy rozum i nie
            musimy powtarzać po innych, więc powoływanie się na BBC i telewizje innych
            krajów jest bezcelowe. Argument, że "wszędzie tak jest" to żaden argument. Tak
            więc analizować przykładów z innych krajów już nie będę - szkoda czasu.

Ja bym chciał uzyskać odpowiedź na pytanie, które powtarzam od początku - po co
            nam JAKAKOLWIEK państwowa telewizja? Wyjaśnij proszę jej rzekomy związek z
            suwerennością państwa i z jego działaniem. Sami widzimy, że państwowa tv
            powoduje wiele kłopotów:
            * jest sterowana przez polityków,
            * kolejne rządy ją "odzyskują",
            * psuje rynek reklamowy (bo jest finansowana z zewnątrz),
            * jej poziom nigdy nie będzie odpowiadał wszystkim, którzy na nią przymusowo płacą,
            * płacą na nią nawet ci, którzy jej nie chcą oglądać.

Rozwiązanie tych problemów jest proste: SPRZEDAĆ. I nie zajmować się tym nigdy
            więcej.
    • goniacy.pielegniarz Jest jeszcze jedno wyjście 30.04.08, 09:10
      Przede wszystkim nie słyszałem o tym, żeby Tusk miał w planach likwidację TVP.
      Ale skoro kilka osób stawia mu tutaj ten zarzut, to chętnie zobaczyłbym jakieś
      wypowiedzi, które by to potwierdzały.
      Sam pomysł finansowania z budżetu jest głupi. Przede wszystkim nic nie zmienia
      poza jeszcze większym uzależnieniem telewizji od polityków. Nie wspominając już
      o tym, że i tak będą to pieniądze wyciągane od obywateli. Choć rozumiem, że "z
      budżetu" to brzmi bardziej bezosobowo i abstrakcyjnie dla obywatela.
      Jeśli więc jedyną możliwością są pozorowane ruchy wokół TVP, które i tak budzą
      wielkie emocje i rozgrzewają do czerwoności publikę, a tak naprawdę w jakości
      tej telewizji nic nie poprawiają, to może najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby
      utrzymanie abonamentu i podzielenie TVP na część komercyjną i misyjną? Wrzucenie
      całego chłamu, telenowel, wątpliwej jakości rozrywki i reklam do TVP2, która
      mogłaby sobie spokojnie konkurować pod tym względem ze stacjami
      komercyjnymi(przy założeniu oczywiście, że będzie całkowicie uzależniona od
      pieniędzy z reklam i nie będzie mieć dostępu do pieniędzy z abonamentu). I tutaj
      w dłuższym okresie można by pomyśleć o sprywatyzowaniu TVP2. A z drugiej strony
      utrzymywanie TVP1 i TVP3 z abonamentu. TVP1 bez żenujących programów i seriali,
      z misją nie tylko po północy, ale przez cały czas. A TVP3 po prostu jako sieć
      stacji regionalnych, bez groteskowych ambicji zrobienia z tego konkurencji dla
      TVN24.
    • zapijaczony-ryj Domy publiczne zwane Agencjami towzrzyskimi tez 30.04.08, 09:12
      są potrzebne.
      To czemu by nie telewizja publiczna?
      • goniacy.pielegniarz Burdele są uczciwsze i bardziej profesjonalne 30.04.08, 09:15
        Płacisz dobrowolnie, jeśli nie chcesz, to nie korzystasz. Zapłacisz, dostajesz,
        co chcesz. A TVP? Musisz płacić i dostajesz to, czego nie chcesz.
    • pisatiel.killing Oczywiście!Starczy nam Szkło Kontaktowe i butelka 30.04.08, 09:26
      • zapijaczony_ryj Re: Oczywiście!Starczy nam Szkło Kontaktowe i but 30.04.08, 09:29
        Jest jeszcze Trwam dla Innych inaczej
    • haen1950 Re: Po co nam (taka) Telewizja Publiczna? 30.04.08, 09:56
      Osobiście uważam, że platforma idzie za płytko w ten zdegenerowany
      moloch postkomuny.

Jeden kanał bym publiczny zostawił. W nim monitor rządowy i monitor
      opozycji, fifty-fifty, niech ich redakcje konkurują ze sobą. Reszta
      popularno-naukowa i rozrywkowa na wysokim poziomie, bez publicystyki
      i aktualiów. Dużo historii, tej sprawdzonej i zweryfikowanej.
      Zadęcie patriotyczne, hymn o północy. Brak reklam. Stała dotacja
      budżetowa.

Dobry pomysł - misja w budżecie. Do dyspozycji krajowej rady
      przyzwoicie wybranej. Przetargi, zaprzęgnięcie komercji do
      propaństwowej roboty. Sami zaczną wtedy myśleć nie tylko o forsie,
      ale i o innych pryncypiach.

Resztę w trzy dupy sprywatyzować. Regionalne oddać sejmikom, niech
      same decydują, jak je zagospodarować neutralnie i z pożytkiem dla
      miejscowych mieszkańców. To jakby przeniesienie uprawnień sejmu do
      sejmikow wojewódzkich.
      • zamurowany Re: Po co nam (taka) Telewizja Publiczna? 01.05.08, 12:20
        > Jeden kanał bym publiczny zostawił. W nim monitor rządowy i monitor
        > opozycji, fifty-fifty,

Taniej (o ile to w ogóle potrzebne, bo wątpię) jest kupić czas antenowy w
        mediach prywatnych.

> Reszta popularno-naukowa

Discovery i Animal Planet już mamy, bez pomocy rządu i sejmu.

> i rozrywkowa na wysokim poziomie

Dlaczego chcesz, aby rozrywkę zapewniała ci władza? Kto będzie definiował
        "wysoki poziom"?

> Stała dotacja budżetowa.

Czyli jeszcze gorzej niż teraz, bo płacić będą nawet ci, co telewizorów nie mają.
    • homosovieticus A po co nam publiczna szkoła, mądralo w białym? 30.04.08, 16:16
      Telewizja publiczna to " taka szkoła" dla "wykształciuchów", którzy "zdobyli
      kwalifikacje zawodowe i ...nic poza tym.
      • kum.z.antalowki Po co wam publiczna szkoła? A cholera was wie... 02.05.08, 17:01
        jak czytam to co tu wypisujesz, to myślę, ze po to, żeby forsę doić, gnojów
        maltretować i rodziców upokarzac?
    • elwer-pancerfaust44 Re: Po co nam (taka) Telewizja Publiczna? 30.04.08, 16:24
      Misja:Dawniej kamienie na szaniec,dziś chamienie i Daniec.
      "Kto żyje dostatecznie długo,ten doczeka wszystkiego.Przyjaciele staną się
      wrogami,a wrogowie- przyjaciółmi.Mędrcy-głupcami,a głupcy-mędrcami.Białe będzie
      czarnym,a czarne-białym.Wystarczy nie spieszyć się z umieraniem"(A Minkiewicz).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka