Dodaj do ulubionych

Wczoraj pod kościołem Ducha Świętego w Warszawie odbyła się pikieta

IP: *.unregistered.formus.pl 28.05.01, 09:42
Wczoraj od 18.00 do 20.00 trwała pikieta przeciwko znieważaniu Narodu Polskiego
i przepraszaniu Żydostwa za winy niepopełnione. Pod kościołem gdzie odbywały
się skandaliczne modły poniżające nas Polaków.
Mimo tego co podały wiadomości kościół nie był pełny a wiele osób opuściło
wnętrze kościoła po słowach, że to katolicy i Polacy mordowali Żydów.
Słychać też było głosy o odciąganiu wiernych od kościoła przez haniebną
postawę kś. Prymasa i Episkopatu Polski, przyjmującego paszkwil Grossa za
dzieło historyczne mimo wielu świadectw podważających te wypociny.
Jak zwykle dziennik i inne żydomedia nic na ten temat nie podały.
A naród się budzi i w końcu się obudzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jasnowid Re: Wczoraj pod kościołem Ducha Świętego w Warszawie odbyła się pikiet IP: *.200.152.54.cm-upc.chello.se 28.05.01, 11:23
      Deutsche erwache?

Cos znajomo to brzmi?
      • Gość: Zbyszek Re: Wczoraj pod kościołem Ducha Świętego w Warszawie odbyła się pikiet IP: *.dpg.devry.edu 28.05.01, 14:39
        Ja sie z tej organizacji pt. Kosciol, wypisuje. Ja zadnemu Zydowi w zyciu krzywdy
        nawet najmniejszej nie wyrzadzilem i nie mam za co ich przepraszac. Nie chce
        rowniez aby ktokolwiek przepraszal w moim imieniu, bez wzgledu na to czy to
        bedzie komuch prezydent czy prymas-kardynal ktory (sam to zeznal swego czasu w
        Litjeraturnoj Gazetje) wital wyzwolicielska armie czerwona.

I nie jest prawda, ze powinnismy przepraszac za czyny naszych rodakow, jak
        niektorzy na tym forum twierdza. Jezeli nawet w Jedwabnym bylo kilku czy kilkunastu
        bandytow to nie jestto powodem do przeprosin dokonanych przez caly narod. Czy ci
        co pisza takie brednie przeprosili rodzicow Tomka zamordowanego przez Monike i
        Spolke?

Czy narod izraelski przepraszal nas za zbrodnie popelnione na Polakach przez UB?
        Przez Morela, przez Wolinska, Brystygerowa, Radkiewicza i tysiace innych?

Dlaczego tak niewielu Zydow potepia lobuza Grossa, wychowanka Krzywego Kola i
        innych komunistycznych organizacji?
    • Gość: Korek Re: Wczoraj pod kościołem Ducha Świętego w Warszawie odbyła się pikiet IP: *.ar.wroc.pl 28.05.01, 14:52
      Dodzy panstwo! Powinniscie docenic to ze Kosciol Katolicki wyciaga reke w gescie pojedniania nie oczekujac nic w zamian. Bardzo to chwalebne i godne nasladowania. Uwazam ze biskupi postapili tak jak nakazuje im religia i sumienie , a to ze paru osobom zalezy na tym zeby nadal siac nienawisc i propagowac wzajemne uprzedzenia proponuje pozostawic bez komentarza...
      Pozdrawiam
      • Gość: Europa Re: Wczoraj pod kościołem Ducha Świętego w Warszawie odbyła się pikiet IP: *.unregistered.formus.pl 28.05.01, 15:43
        Gość portalu: Korek napisał(a):

> Dodzy panstwo! Powinniscie docenic to ze Kosciol Katolicki wyciaga reke w gesci
        > e pojedniania nie oczekujac nic w zamian. Bardzo to chwalebne i godne nasladowa
        > nia. Uwazam ze biskupi postapili tak jak nakazuje im religia i sumienie , a to
        > ze paru osobom zalezy na tym zeby nadal siac nienawisc i propagowac wzajemne up
        > rzedzenia proponuje pozostawic bez komentarza...
        > Pozdrawiam

Nikt nie mówi o szerzeniu nienawiści tylko o Godności Bohaterskiego Narodu
        Polskiego a przede wszystkim chodzi mi o prawdę.
        Prawdę, która jest jedna i nie taka jak chce Gross i inne zakały polskiego życia
        publicznego.
        Elity w naszym kraju są albo tak zażydzone albo tak zastraszone, że próbują nam
        zginać kark w imię żądań pazernego żydostwa z Nowego Yorku.
        My jasno i głośno mówimy nie i obiecujemy, że przyjdzie czas, że nam za to
        zapłacą, sprzedawczyki i "autorytety" tak chętnie i głośno nawołujące do
        przeprosin.
        Jak powiedział prof. Finkelstein demaskujący Biznesmenów Holokaustu, z nimi nie
        należy rozmawiać bo ich pazerność nie zna granic i wyciąganie do nich ręki jest
        początkiem końca.

A swoją drogą żydzi będą mieli niebawem przerąbane w Polsce, dzieki swoim
        holobiznesmenom z NY.
        My nie jesteśmy szwajcarią która musi sie bać o swoje banki.
        Nam poprostu mogą skoczyć na kant d... .
        Tylko szkoda, że kosciół też się im poddał, fakt że nie cały, co rodzi nadzieję!
        • Gość: Pedro Re: Wczoraj pod kościołem Ducha Świętego w Warszawie odbyła się pikiet IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.01, 16:50
          Co do przeprosin,uwazam ze Kosciul postepuje wlasciwie,to jest wlasnie wlasciwa
          droga a nie tak jak niektozy twierdza ze w imieniu naroduPolskiego nie ma prawa
          przepraszac.Czy np.narod niemiecki nie przeprasza do dnia dzisiejszego za to co
          bylo kiedys??? A przeciez nie mozna powiedziec, ze to wszyscy Niemcy byli za
          Hitlerem, a nawet nie wszyscy zolnierze niemieccy .....?Wiekszosc z nich byli
          to zwyczajni ludzie, majacy rodziny, ktozy zostali zwyczajnie zwerbowani do
          armi inie mieli nic do powiedzenia.Dla ich rodzin byla to tez wielka tragedia
          gdyz wielu z nich nie powrocilo.
          A wdzisiejszych czasach obarcza sie wina CALY narod niemiecki za dawne
          czasy.Podobnie Polacy powinni postapic i przeprosic WSZYSTKICH, powtarzam
          WSZYSTKICH za winy ktore popelnili ( nie tylko Narod zydowski).Te i inne sprawy
          powinny byc rozliczone.
          • Gość: kruk czy swiat zginie od przeprosin ? IP: *.nas.one.net.au 28.05.01, 17:30
            Gość portalu: Pedro napisał(a):

> Co do przeprosin,uwazam ze Kosciul postepuje wlasciwie,to jest wlasnie wlasciwa
            >
            > droga a nie tak jak niektozy twierdza ze w imieniu naroduPolskiego nie ma prawa
            >
            > przepraszac.Czy np.narod niemiecki nie przeprasza do dnia dzisiejszego za to co
            >
            > bylo kiedys??? A przeciez nie mozna powiedziec, ze to wszyscy Niemcy byli za
            > Hitlerem, a nawet nie wszyscy zolnierze niemieccy .....?Wiekszosc z nich byli
            > to zwyczajni ludzie, majacy rodziny, ktozy zostali zwyczajnie zwerbowani do
            > armi inie mieli nic do powiedzenia.Dla ich rodzin byla to tez wielka tragedia
            > gdyz wielu z nich nie powrocilo.
            >
            > A wdzisiejszych czasach obarcza sie wina CALY narod niemiecki za dawne
            > czasy.Podobnie Polacy powinni postapic i przeprosic WSZYSTKICH, powtarzam
            > WSZYSTKICH za winy ktore popelnili ( nie tylko Narod zydowski).Te i inne sprawy
            >
            > powinny byc rozliczone.

Mozna sie spodziewac, ze sto lat nie wystarczy i swiat zginie od przeprosin gdy
            wszystkie narody zaczna przepraszac WSZYSTKICH ( nie tylko narod zydowski),
            powtarzam WSZYSTKICH za winy ktore popelnily. Oczywiscie poniewaz jest demokracja
            i wolnosc slowa kazdy obywatel moze przepraszac w imieniu narodu z ktorym ma
            jakikolwiek zwiazek. Ja na poczatek przepraszam Putina w imieniu NArodu Polskiego
            za zdobycie Moskwy przez Stefan BAtorego.

• Gość: Krates Re: czy swiat zginie od przeprosin ? IP: *.delta.com.pl 28.05.01, 18:54
              Witam kruka!

Tyle ostatnio się o tym trąbi, że pojedynczych głosów rozsądku prawie nie słychać.
              Tym przyjemniej czytało mi się Twój post.
              Trudno jest w racjonalny sposób uzasadnić odnoszenie takich pojęć jak wina,
              skrucha, żal, przeprosiny do narodów. Dla mnie to jest jakiś cholerny
              nacjonalizm, szowinizm, rasizm patrzeć na wszystko przez pryzmat przynależności
              narodowej czy rasowej.
              Czy to polskość zabójców z Jedwabnego zadecydowała o zbrodni? Czy jakikolwiek
              naród jest bardziej predysponowany do okrucieństwa, bestialstwa, czynów
              nieludzkich? Kto może zagwarantować, że przynależność do narodu takiego czy
              innego uniemożliwia popełnianie równie okropnych czynów?
              Obarczanie narodu polskiego za mord w Jedwabnem jest równie głupie i niegodziwe
              jak obarczanie narodu żydowskiego za umęczenie Jezusa.
              Domaganie się przeprosin "od Polaków" jest wręcz przyznaniem racji tym oszalałym
              zabójcom, którzy mieli w oku przeklęte szkło każące im nie widzieć ludzi lecz
              Żydów, Polaków, Niemców. Skoro teraz "Polacy muszą przeprosić" to może
              wtedy "Żydzi musieli zginąć".
              Podłożem do takiej niegodziwości jest, moim zdaniem, szeroko rozpowszechniony
              zabobon plemienny. To co teraz obserwujemy do odżywanie, wręcz rozdmuchiwanie
              tego zabobonu. Zwykle kończy się to wojną. Oby tym razem stało się inaczej.
              Niestety, (właśnie na przekór plemiennym zabobonom) w każdym narodzie jest dość
              ludzi przyjmujących stadną optykę i gotowych dochodzić swoich narodowych racji
              do upadłego. W istocie jest to ścieżka prowadząca do zbrodni takich jak w
              Jedwabnem.

Oczywiście oficjalne przeprosiny Kwaśniewskiego (jako prezydenta) nie miały
              najmniejszego sensu. Polska nie istniała jako organizm państwowy wtedy gdy doszło
              do zbrodni.
              Kwaśniewski jest prezydentem państwa a nie wodzem narodu. Gdyby to moją rodzinę
              wymordowano z pobudek plemiennych to poczułbym się bardzo źle słysząc przeprosiny
              z ust człowieka który utożsamia (albo przynajmniej myli) państwo z narodem. Czyż
              to nie takie pojmowanie funkcji państwa przyczyniło się do eksterminacji Żydów?
              Ponadto Kwaśniewski do tej pory nie rozliczył się ze swoich zabobonów klasowych.
              Jak to mogło się stać, że wyznawał ideologię, która z podobnych powodów skazywała
              na unicestwienie całe grupy ludzi. Jedyna, subtelna różnica polegała na tym że
              był to zabobon klasowy a nie plemienny. Wszystko wskazuje na to, że p.Kwaśniewski
              zawsze wybiera WYGODNĄ ideologię i przeprasza z pobudek koniunkturalnych. Jaka
              ideologia była najwygodniejsza w 1940 w Generalnym Gubernatorstwie?
              Zaiste nawet osobiste, prywatne przeprosiny p.Kwaśniewskiego bez szczerego
              rozliczenia się z komunizmem byłyby raczej obrazą ofiar.

Czy to oznacza, że wcale nie należy nikogo przepraszać?

Wydaje mi się, iż chrześcijanie w Nowym Testamencie dostają bardzo dokładne
              instrukcje postępowania z bliźnimi. Doprawdy, każda okazja do okazywania miłości
              bliźniego, pokuty, prośby o odpuszczenie win jest szansą dla chrześcijanina.
              Szansą na świętość. Nawet a może zwłaszcza w przypadku miłości do nieprzyjaciół
              czy pokuty za nie swoje grzechy i cudze winy.
              W ogólnym sensie (jako ludzie obciążeni grzechem pierworodnym) wszyscy jesteśmy
              odpowiedzialni za wszystkie zbrodnie popełnione przez ludzi kiedykolwiek i
              gdziekolwiek.
              Pychą byłoby stwierdzenie że absolutnie nigdy, przenigdy nie zrobiliśmy i na
              pewno nie zrobimy komuś czegoś podobnego. A skoro tak, to możemy, a chrześcijanie
              może nawet powinni prosić o przebaczenie za WSZYSTKIE BEZ WYJĄTKU zbrodnie
              popełnione i popełniane na świecie: w Jedwabnem, w Oświecimiu, w Katyniu, w
              Kambodży, w Wandei, w Turcji, w Palestynie, niezależnie od tego jakiej
              narodowości są oprawcy i ofiary.
              Zawsze to człowiek zabija człowieka. Ja Ciebie a Ty mnie.

Pozdrawiam,
              Krates

Gość portalu: kruk napisał(a):

> Mozna sie spodziewac, ze sto lat nie wystarczy i swiat zginie od przeprosin gdy
              >
              > wszystkie narody zaczna przepraszac WSZYSTKICH ( nie tylko narod zydowski),
              > powtarzam WSZYSTKICH za winy ktore popelnily. Oczywiscie poniewaz jest demokrac
              > ja
              > i wolnosc slowa kazdy obywatel moze przepraszac w imieniu narodu z ktorym ma
              > jakikolwiek zwiazek. Ja na poczatek przepraszam Putina w imieniu NArodu Polskie
              > go
              > za zdobycie Moskwy przez Stefan BAtorego.
              >

• Gość: kruk Re: czy swiat zginie od przeprosin ?????? IP: *.nas.one.net.au 28.05.01, 20:33
                Witam !
                Rozsadku zdecydowanie brak, a przedewszystkim zrozumienia i szacunku dla
                odmiennych pogladow i tradycji. Nacjonalizm to dla mnie metoda manipulacji
                masami i trzymania ich w ryzach. W dyskusji wokol Jedwabnego biora udzial
                prawie wylacznie nacjonalisci z obu stron.
                Oczywiscie kazdy zdolny jest do najgorszych czynow. Material ludzki jest taki
                sam. Polityka i wojna z moralnoscia nie maja nic wspolnego.
                O czyjej moralnosci tu mowic jesli napadaja na Polske dwa sasiednie
                kraje dokonujac ktoregos tam z kolei rozbioru, a sojusznicy umywaja raczki.
                Nie rozumiem dlaczego ignoruje sie fakt, ze Jedwabne znajdowalo sie
                najpierw pod okupacja sowiecka, a w czasie zbrodni - niemiecka. RZadzili tam
                NIemcy, ktorych polityka oficjalna, panstwowa byla eksterminacja Zydow.
                Nie bylo tam zadnych wladz Polskich.Mozna sie wiec nie dziwic oburzeniu
                niektorych Polakow na tezy wykluczajace jakikolwiek udzial lub inspiracje ze
                strony Niemcow.Co nie znaczy, ze nie moglo tak byc.
                Najbardziej prymitywne jest ciagle licytowanie sie , czy Zydzi maja wiecej
                Polakow na sumieniu , czy odwrotnie , tutaj pojawia sie mnostwo nierozsadnych i
                nieodpowiedzialnych wypowiedzi.
                Mysle, ze gdyby indywidualny czlowiek poczul sie odpowiedzialny za wszytkie
                zbrodnie ludzkosci, kiedykolwiek i gdziekolwiek ,to musialby natychmiast
                popelnic samobojstwo.
                Papiez jest wlasciwa osoba, ktora zajmuje sie proszeniem Boga o przebaczenie za
                winy i zbrodnie czlowieka.Trudno wymagac tego od zwyklego czlowieka, ktory
                osobiscie w zadnych zbrodniach nie uczestniczyl.
                Poza tym wymuszane przeprosiny sa falszywe. I skad ta potrzeba i domaganie sie
                przeprosin ? To niezdrowe.
                Zalecenia Nowego Testamentu, podobnie jak Kosciola KAtolickiego maja niewielki
                wplyw na rzeczywiste zycie i czyny zwyklych ludzi w Polsce.
                Uwazam, ze za wzajemne winy,nie powinni przepraszac ani Polacy, ani Zydzi.
                Jestem za odpowiedzialnoscia indywidualna, a nie zbiorowa, poniewaz jest ona
                fikcja ( w najlepszym wypadku), ktora wlasnie hitlerowcy i komunisci w praktyce
                realizowali.Otworzylem nawet temat "Odpowiedzialnosc", ale nie wzbudza on
                zainteresowania takiego jak np. "Jak rozpoznac Zyda : Jak rozpoznac Polaka".
                Pozdrawiam.
        • Gość: Pedro Re: Wczoraj pod kościołem Ducha Świętego w Warszawie odbyła się pikiet IP: 62.158.205.* 28.05.01, 17:05
          Gość portalu: Europa napisał(a):

>
          > Jak powiedział prof. Finkelstein demaskujący Biznesmenów Holokaustu, z nimi nie
          >
          > należy rozmawiać bo ich pazerność nie zna granic i wyciąganie do nich ręki jest
          >
          > początkiem końca.
          >
          > A swoją drogą żydzi będą mieli niebawem przerąbane w Polsce, dzieki swoim
          > holobiznesmenom z NY.
          > My nie jesteśmy szwajcarią która musi sie bać o swoje banki.
          > Nam poprostu mogą skoczyć na kant d... .
          > Tylko szkoda, że kosciół też się im poddał, fakt że nie cały, co rodzi nadzieję

Gdyby tak np.postepowali Niemcy(co do ktorych mam ogromny szacunek) Polacy nie
          dostali by ani "zlamanej" marki za "robotnikow przymusowych", a przeciez nie
          musieli by placic,tylko ze Oni maja HONOR ...i to nie taki jaki czesto pisze na
          polskich sztandarach BOG """"HONOR""" OJCZYZNA. To do czegos chyba
          zobowiazuje???......chyba ze to dla Polakow puste slowa?????
    • Gość: Indris Re: C się odbyło i gdzie IP: *.ibspan.waw.pl 28.05.01, 16:55
      Nabożeństwo pokutne odbyło się w Warszawie w kościele p.w. WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH (NIE
      Ducha Świętego). Byłem na nim od początku do końca. Nie było żadnego przepraszania "w imieniu
      narodu". Biskupi przepraszali Boga za grzechy katolików polskich, do czego mają prawo właśnie jako
      biskupi. Modlili się nie tylko za Żydów ale i za ich morderców, a także za wszystkich antysemitów (czyli
      m.in. za Was uczestnicy tego wątku). Pikieta faktycznie stała. Był to pierwszy znany mi fakt
      pikietowania nabożeństwa. Miejmy nadzieję, że modlitwy księży biskupów zostaną choć częściowo
      wysłuchane. A w każdym razie, że skończy się powoływanie polskich antysemitów na polski Kościół.
      Księża antysemici w naszym kraju byli, ale "to se ne vrati".
      • Gość: Europa Re: C się odbyło i gdzie IP: *.unregistered.formus.pl 28.05.01, 17:05
        tak, co do kościoła to faktycznie się przejęzyczyłem.

Poza tym co ty wiesz o antysemityzmie?
        Nie obrażaj tych ludzi, żołnierzy AK i ludzi którzy również przechowywali żydów
        w czasie wojny. Ludzi którzy wiedzą trochę więcej o historii narodu polskiego
        niż złamas Gross.
        To nie są antysemici, to są obrońcy godności Polski, o którą nikt nie walczy
        poza zwykłymi ludzmi i p. Moskalem.
        Syjonizmowi i holobiznesowi zawsze będziemy mówili NIE, choćbyś tu nas wyzywał
        najgorszymi inwektywami.

A swoją drogą to po co tam byłeś? Jako Polak czy Żyd?
        • Gość: Indris Re: C się odbyło i gdzie IP: *.ibspan.waw.pl 28.05.01, 17:31
          Nikogo nie obraziłem. O antysemityzmie wiem co nieco z antysemickich wydawnictw typu "Poznaj
          Żyda" . Z niektórych wpisów na tym forum też.
          Byłem na tym nabożeństwie jako chrześcijanin i Polak. Uważałem za swoją moralną powinność
          przyłączenie się do tych, którzy odcinają się od antysemityzmu i jego zbrodniczych konsekwencji.
      • Gość: kruk Re: C się odbyło i gdzie IP: *.nas.one.net.au 29.05.01, 18:23
        Gość portalu: Indris napisał(a):

> Nabożeństwo pokutne odbyło się w Warszawie w kościele p.w. WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH
        > (NIE
        > Ducha Świętego). Byłem na nim od początku do końca. Nie było żadnego przeprasza
        > nia "w imieniu
        > narodu". Biskupi przepraszali Boga za grzechy katolików polskich, do czego mają
        > prawo właśnie jako
        > biskupi. Modlili się nie tylko za Żydów ale i za ich morderców, a także za wszy
        > stkich antysemitów (czyli
        > m.in. za Was uczestnicy tego wątku). Pikieta faktycznie stała. Był to pierwszy
        > znany mi fakt
        > pikietowania nabożeństwa. Miejmy nadzieję, że modlitwy księży biskupów zostaną
        > choć częściowo
        > wysłuchane. A w każdym razie, że skończy się powoływanie polskich antysemitów n
        > a polski Kościół.
        > Księża antysemici w naszym kraju byli, ale "to se ne vrati".

Zachodnie agencje informacyjne widza to zdarzenie nieco inaczej :

Reuters "Bishops say sorry to Jews", "Role of Church in massacre acknowledged."
        "Poland's Catholic Church has expressed sorrow over the role Poles played in a
        massacre of 1600 Jews in World War II. The 1941 massacre in the town of Jedwabne
        gained wide attention after publication of a book,Neighbours, by emigre scholar
        Jan Gross. He alleged that Poles, not nazi German invaders, had brutally murdered
        their Jewish neighbours./.../

• Gość: Joanna Re: Obudz sie narodzie IP: *.transbay.net 28.05.01, 23:31
      Obudz sie narodzie, obudz!!!!!! z tego CIEMNOGRODU pelnego nienawisci. I jak
      my chcemy wejsc do Europy? Niosac flage ze swastyka???????
      Joanna Wierzaca.
      • Gość: Zbyszek Re: Obudz sie narodzie- do Idrisa i Joanny. IP: *.dpg.devry.edu 29.05.01, 00:19
        • Gość: Zbyszek Re: Obudz sie narodzie- do Idrisa i Joanny.-do Idrisa i Joanny IP: *.dpg.devry.edu 29.05.01, 01:20
          Idris, czy ty naprawde wierzysz w to, ze powinnismy przepraszac za zbrodnie
          popelnione przez Polakow? Czy za wszystkie, czy tylko za te przeciwko narodowi
          zydowskiemu?

Czy przeprosiles rodzicow chlopaka zamordowanego bestialsko przez Monike S. i
          spolke? Czy przeprosil za to Kosciol Katolicki? Przypuszczam, ze Monika jako
          Polka byla katoliczka. Szanse sa tak samo duze jak w odniesieniu do tych za
          ktorych wczoraj przepraszali biskupi.

Czy przepraszanie ma byc jedynie domena Polakow czy rowniez innych narodow i
          czy przepraszany ma byc tylko narod zydowski czy rowniez inne narody, np.
          polski?

Czy ty przeprosiles juz rodziny gornikow z Wujka, stoczniowcow z Gdyni,
          robotnikow z Poznania za morderstwa dokonane przez Polakow w UBeckich lub
          ZOMOwskich mundurach? Czy przeprosiles mame Grzegorza Przemyka, Bogdana Wlosika,
          ks. Jerzego i tysiecy innych. Moze ci co wydawali rozkazy nie byli Polakami ale
          mieli polskie obywatelstwo jak np. Morel.

Swego czasu na przedmiesciach Chicago mieszkal facet, ktory zamordowal ponad 30
          mlodych chlopcow. Mordowal ich z premedytacja a nastepnie zalewal cementem w
          piwnicy. Czy uwazasz, ze caly narod amerykanski powinien przepraszac rodziny
          tych chlopcow za zbrodnie tego zboczenca?

Napewno nie przepraszal prezydent USA i napewno nie przepraszal zaden kosciol.
          Przestan sie wyglupiac. Chcesz przepraszaj ale nie w moim imieniu. Ja nie
          poczuwam sie do zadnej winy ani w tym ani w innych przypadkach.

Joanno, my w Europie bylismy, jestesmy i bedziemy. I nie musimy niesc zadnych
          innych sztandarow procz naszego bialo-czerwonego z Orlem w Koronie.Moze sa na
          nim jakies plamy takie jak San Domingo, Zaolzie, Czechoslowacja 68, Sommo Sierra
          (wybaczcie ale nie wiem jak sie to pisze a nie mam pod reka zadnego slownika)i
          jeszcze troche innych, ale na ktorym sztandarze nie ma plam?

Chyba, ze chodzi ci Joanno nie o Europe a o Unie Europejska. Do tej lepiej
          abysmy nie wchodzili. To ta wlasnie banda z odradzajacym sie militaryzmem
          niemieckim tylko czeka aby Polske wykonczyc. Nie, nie! to nie przesada z tym
          militaryzmem. Udzial Niemiec w doprowadzeniu do rozpadu Jugoslawii jest
          niezwykle symptomatyczny. Rowniez udzial armii niemieckiej w zbrodniczym ataku
          na Serbie. To bylo pogwalceniem konstytucji ktora zakazuje Niemcom udzialu w
          jakiejkolwiek wojnie agresywnej, a ta wlasnie taka byla. Nie dajmy sie
          zwariowac jak mawial moj przyjaciel, NATO nas nie obroni przed agresja
          niemiecka, gdyby do takiej doszlo.

A dlaczego by mialo nie dojsc, jesli biorac przyklad z wydarzen
          jugoslowianskich (jak rowniez wracajac pamiecia do roku 1938) zarzuci sie nam
          nieprzestrzeganie praw mniejszosci etnicznych, ktore w pewnym regionie (tak jak
          w Kosowie) Polski moga stac sie wiekszoscia.

Czuj Duch.
          • Gość: Mark Re: Obudz sie narodzie- do Idrisa i Joanny.-do Idrisa i Joanny Do Zbys IP: *.proxy.aol.com 29.05.01, 02:17
            Oczywiscie masz racje .Zastanawiam sie nad jednym czy rzeczywiscie Polacy sa
            tak naiwni, czy po tym co sie juz stalo nie potrafia wyciagnac odpowiednich
            wnioskow.Wystarczy sobie zadac pytanie" kto i kiedykolwiek nam pomogl?"
            Za kazda rzekoma pomoc niestety slono zawsze placimy.
            Pozdrawiam Mark
          • Gość: Indris Re: Pomyśl narodzie... IP: *.ibspan.waw.pl 29.05.01, 10:49
            Zbyszek pisze: "(...)czy ty naprawde wierzysz w to, ze powinnismy przepraszac za zbrodnie
            popelnione przez Polakow?"

Nie, nie myślę. Przepraszać można za swoje czyny (lub zaniechania), albo za czyny instytucji której się
            jest reprezentantem. Użycie słowa"przepraszam"(y) jest w ludzkim wymiarze nieporozumieniem
            semantycznym. Ale w wymiarze religijnym jest inaczej. Kościół katolicki głosi prawdę o "świętych
            obcowaniu" i z niej wynika prawomocność przepraszania Boga i ludzi za grzechy innych.
            Ale - pomijając niedokładność użytych słów - "przeprosiny" oznaczają w intencji wypowiadających je
            wyrażenie żalu z powodu zaszłych faktów. Po angielsku mówi się "I am sorry" do kogoś komu umarł
            ktoś bliski i wcale to nie oznacza, że się za jego śmierć jest odpowiedzialnym.
            Ale o ile ani ja osobiście ani władze państwa polskiego nie są odpowiedzialne za mord w
            Jedwabnem, o tyle nie wolno powiedzieć, że państwo polskie i Kościół polski nie są odpowiedzialne
            za polski antysemityzm w II RP. Jeszcze dzisiaj nasi antysemici serwują reprinty przedwojennej
            żydożerczej literatury, z której kompromitująco wiele sygnowane jest nazwiskami duchownych.
            Nic nie wiadomo, żeby władze kościelne przywołały do porządku autorów, co uczyniłyby chyba wobec
            księży promujących np bolszewizm.
            W II RP antysemityzm nie był wprawdzie doktryną państwową, ale getta ławkowe na uczelniach były a
            władza, po 1926 prawie dyktatorska, nic z tym nie zrobiła. Kościól hierarchiczny i państwo mają więc
            za co przepraszać.
            A i ci Polacy, którzy jak ja i większość dzisiaj żyjących nie mają w tym przedmiocie nic na sumieniu
            powini się zastanowić nad tym jak do tego na polskiej ziemi mogło dojść i co zrobić, żeby nie doszło
            już nigdy. Niektóre wpisy na tym forum są dowodem na to, że takie przemyślenia są potrzebne i
            aktualne.
            • Gość: Jeho.jne Re: Indrisie! IP: *.200.152.54.cm-upc.chello.se 29.05.01, 16:29
              Czlowieku Prawdziwy!
              Jak milo mi Cie tu spotkac!
              Pozdrawiam ponownie.
              • Gość: Zbyszek Re: Indrisie!Rza jeszcze do Indrisa IP: *.CHCG.splitrock.net 30.05.01, 20:37
                Dobrze, ze sie ze mna zgadzasz. Ja rowniez moge sie z Toba zgodzic
                (przynajmniej czesciowo) co do prawa Kosciola. Ale Kosciol (biskupi) moga
                przepraszac, jak sam napisales, Boga za grzechy popelnione przez czlonkow tej
                ORGANIZACJI. Ja sie z tej organizacji wypisalem (znaczy, wierze w Boga, czy
                jesli ktos woli w Stworce) ale nie wierze w Kosciol i biskupow.

Dlatego niech biskupi nie przepraszaja w imieniu Narodu Polskiego. Przeciez
                wsrod tego Narodu sa ludzie innych wyznan, miedzy innymi Zydzi.

Pomijajac wszystko inne, wymuszone przeprosiny nie maja zadnej wartosci i Ty
                zachowujesz sie jak wyrafinowane dziecko, ktore wbrew wewnetrznym oporom,
                przeprasza bo tak bedzie lepiej.

Mysle rowniez, ze uzywanie zwrotow takich jak "semantyka" na tym forum nie
                powinno miec miejsca. Kto z uczestnikow zrozumie jego znaczenie jesli ich
                ortografia pozostawia tak wiele do zyczenia. Dotyczy to glownie ( sa oczywiscie
                wyjatki) tej grupy, ktora popiera strone zydowska. Wskazuje to faktycznie na
                to, ze ci ludzie mieszkajac kiedys lub obecnie w Polsce, nigdy nie poddali sie
                procesowi asymilacji ( znow slowo ktorego nie powinienem uzywac), oni w
                odroznieniu chocby od "Starego Zyda" nigdy nie utozsamiali sie z polskim
                narodem.

Jesli chodzi o forme "I'm sorry" to nie zamierzam sie wdawac w dyskusje
                amerykansko - chinska aby wyjasnic znaczenie tego zwrotu. Tym bardziej, ze nie
                jest ono jednoznaczne i w duzym stopniu zalezy od sytuacji. Tak samo zreszta
                jak i polskie "przepraszam"

Z glebokim powazaniem

P.S. Dzisiejszy "Chicago Sun Times" podal obszerne informacje o "przeprosinach"
                biskupow polskich za zbrodnie w Jedwabnym.
                • Gość: Indris Re: Indrisie!Rza jeszcze do Indrisa IP: *.ibspan.waw.pl 30.05.01, 20:54
                  Byłem na całym nabożeństwie i nie pamiętam wyrażenia skruchy w imieniu narodu.
                  Byłbym wdzięczny za angielski oryginał tych "przeprosin"
                  • Gość: Zbyszek Re: Indrisie!Raz jeszcze do Indrisa IP: 206.68.52.* 31.05.01, 01:38
                    Ponizej podaje adres internetowy artykulu w Sun Times i jednoczesnie jego kopie. Wiem, ze to
                    "nie elegancko" kopiowac cale artykuly ale moze raz mi wybaczycie.

http://www.suntimes.com/output/news/pol28.html

Polish bishops sorry for 1941 Jewish
                    massacre

May 28, 2001

BY MONIKA SCISLOWSKA

WARSAW, Poland--Poland's Roman Catholic bishops made a historic apology
                    Sunday not only for a 1941 massacre of Jews, but for wrongs committed by
                    Catholics against Jewish compatriots during World War II.

About 100 bishops participated in the unprecedented ceremony, led by the head of
                    the Catholic church in Poland, Cardinal Jozef Glemp.

Polish Catholic leaders expressed hope that what was termed an "apology to God"
                    would be a landmark in reconciliation with Jewish groups who often accuse them of
                    being too tolerant of anti-Semitism.

"We want, as pastors of the church in Poland, to stand in truth before God and
                    people, but mainly before our Jewish brothers and sisters, referring with regret and
                    repentance to the crime that in July 1941 took place in Jedwabne and in other
                    places," Bishop Stanislaw Gadecki said in the introduction Sunday.

Jedwabne is a town in northeastern Poland where as many as 1,600 Jews were
                    massacred in July 1941.

<b> Sunday's ceremony was prompted by recent revelations that Poles, not Nazi troops,
                    did the killing there and in some neighboring towns.<b>

The Polish church said it was "following the call and the example of John Paul II,"
                    who has sought to bring his church closer to Judaism and other faiths by confessing
                    past sins of Catholics.

About 2,500 mostly elderly Poles attended the ceremony in the massive All Saints'
                    Church at the edge of the old Warsaw Ghetto, where the city's Jews were herded
                    under Nazi occupation.

Rabbi Michael Schudrich, leader of Poland's Jewish community of about 20,000
                    people, said the gesture had "the potential to be one more very important step" in
                    reconciliation between Polish Catholics and Jews since the end of communist rule in
                    1989.

He declined an invitation to join the ceremony, however, because it was held at the
                    beginning of the Jewish Shavuoth, or Feast of Weeks.

Schudrich also has bristled at suggestions by Glemp that Jews apologize for Jewish
                    communists who persecuted Polish patriots after World War II.

Reconciliation is a delicate endeavor in Poland, where 90 percent of the population
                    identify themselves as Catholic, and where 3 million of the nation's pre-war Jewish
                    population of 3.5 million were killed in the Holocaust.

A letter of apology by a Polish bishops conference last August condemned "our sins
                    from the time of the Shoah--indifference and hostility." Shoah is the Hebrew word
                    for Holocaust.

Some elderly people waiting to enter the church, including some who had lived
                    through the horrors of the war, insisted there was no need to apologize to Polish
                    Jews.

"Have they ever thanked Poland for offering them a safe haven for hundreds of
                    years? Have they ever thanked those who saved them during the war?" said one
                    woman who would only give her first name, Janina.

The revelations over Jedwabne sparked an agonizing debate among Poles, taught by
                    communist-era propaganda to believe they were always victims--never
                    collaborators--in Nazi-era atrocities.

A government probe also has been launched to see if charges should be brought
                    against any living participant.

"I find it bad that a lot of Poles still aren't facing up to the anti-Semitic past of their
                    country," Awigdor Nielawicki, who escaped the Jedwabne massacre and lives in
                    Israel, told a German news magazine. "They must understand: The perpetrators
                    were Poles."

Associated Press

Bardzo prosze zworocic uwage na komentarze takie jak ten:

"Sunday's ceremony was prompted by recent revelations that Poles, not Nazi troops,
                    did the killing there and in some neighboring towns."

Sa winni Polacy ale nie ma winnych Niemcow. Sa jacys Nazi.

About 2,500 mostly elderly Poles attended the ceremony in the massive All Saints'
                    Church at the edge of the old Warsaw Ghetto, where the city's Jews were herded
                    under Nazi occupation.

I to jest to o co pytalem. Czy tylko my mamy przepraszac? Czy nas tez ktos przeprosi?
                    Najwyrazniej NIE. Rabin Schudrich oburzyl sie na sugestie Glempa.

Schudrich also has bristled at suggestions by Glemp that Jews apologize for Jewish
                    communists who persecuted Polish patriots after World War II.

Jezeli Amerykanin dowiaduje sie z gazety, ze 90% Polakow uwaza sie za katolikow to jasnym
                    jest, ze biskupi przepraszajac za grzechy katolikow polskich, przepraszaja za grzech narodu
                    polskiego.

Reconciliation is a delicate endeavor in Poland, where 90 percent of the population
                    identify themselves as Catholic, and where 3 million of the nation's pre-war Jewish
                    population of 3.5 million were killed in the Holocaust.

Jezeli polaczy sie (a czemuz nie) druga czesc powyzszego cytatu z cytatem pierwszym to
                    otrzymamy piekna prawde:

",,,,and where 3 million of the nation's pre-war Jewish population of 3.5 million were killed in
                    the Holocaust. "Sunday's ceremony was prompted by recent revelations that Poles, not Nazi
                    troops, did the killing...."

Nie bylem na nabozenstwie w Warszawie gdyz bylem zbyt daleko. Podziwialem Boga
                    (Stworce) na jachcie w czasie piekielnego sztormu na jeziorze Huron. Nie potrzeba kosciolow
                    , meczetow czy synagog. Chcesz poznac Boga to plyn w sztorm, idz w potezne gory i tam go
                    spotkaj. Poczuj jak malym jestes w porownaniu do Niego.

Ale nawet gdybym byl w Warszawie to na to nabozenstwo bym nie poszedl. Bo to jest tylko
                    wstep do glownej czesci spektaklu. Teraz gdy przepraszamy, a wiec jako narod (nie
                    pojedynczy obywatele Polski) poczuwamy sie do winy, pojawia sie podstawa do zadania
                    zadoscuczynienia. I tu sie zacznie akcja adwokatow nowojorskich i chicagowskich, ktorzy
                    dawno temu zapowiedzieli, ze kwota jaka wydusili ze Szwajcarii bedzie kropla w morzu w
                    porownaniu z tym co wydusza z Polski.

I dlatego z wielka rezerwa czytam pochwaly typu "Zobaczylem czlowieka..." pod Twoim
                    adresem, bo ja nie moge dojrzec zadnego "czlowieka" po drugiej stronie. Wierz mi, ze nie
                    jestem napastliwy i szukam dialogu, ale niestety nie moge go znalezc. Gdzie sie podziali
                    Zydzi pragnocy dialogu? Osobiscie tlumaczylem kiedys opowiadanie Zyda z Przemysla,
                    mieszkajacego obecnie w N.Y o tym jak uratowal sie z zona i corka dzieki Polakom.
                    • Gość: Zbyszek Re: Indrisie!-to co zostalo uciete IP: 206.68.52.* 31.05.01, 01:52
                      Dodaje to co zostalo uciete w poprzednim wpisie

I dlatego z wielka rezerwa czytam pochwaly typu "Zobaczylem czlowieka..." pod Twoim
                      adresem, bo ja nie moge dojrzec zadnego "czlowieka" po drugiej stronie. Wierz mi, ze nie
                      jestem napastliwy i szukam dialogu, ale niestety nie moge go znalezc. Gdzie sie podziali
                      Zydzi pragnocy dialogu? Osobiscie tlumaczylem kiedys opowiadanie Zyda z Przemysla,
                      mieszkajacego obecnie w N.Y o tym jak uratowal sie z zona i corka dzieki Polakom.
                      Opowiadanie nosilo tytul "Dobrzy ludzie z Przemysla" i opisywalo przezycia w gettcie, o
                      wywozkach do obozow smierci i o tym jak Zydowki wyrzucaly niemowleta z ciezarowek aby
                      uchronic je przed smiercia. "Dobrzy ludzie" podnosili te niemowleta i zapewne wiele z nich
                      przetrwalo tak jak przetrwala coreczka autora.

Gdzie oni sa teraz? Ci rodzice co rzucali dzieci i te dzieci ktore przetrwaly? Gdzie sa i dlaczego
                      milcza? Dlaczego nie dadza swiadectwa PRAWDZIE.

Jak porownac te matki z Przemysla do tych opisanych przez Gross'a, ktore utopily wlasne
                      dzieci. Normalna matka walczy o zycie dziecka do ostatniego tchu, do ostatniej sekundy zycia
                      bo nigdy nie wiadomo co moze sie zdazyc. Przeciez w Jedwabnym mogli nagle pojawic sie
                      Niemcy i uratowac te malenstwa.

Az nieswojo sie poczulem gdy zdalem sobie sprawe z mojego "nie na miejscu" sarkazmu.
                      Ale to wlasnie pan Gross i inni wspierajacy go Zydzi doprowadzaja do tego, ze ktos tak
                      wrazliwy jak ja pozwala sobie na niestosowne mysli i sformulowania.

Tak jak napisal w RP prof. Antoni G. z Paryza (zapomnialem nazwiska) jezeli dwa plemiona
                      mieszkaly pod jednym dachem przez tysiac lat to nie moglo to byc wylacznie "love story".
                      Musialy byc klotnie, walki i morderstwa. Ale nie mozna twierdzic, ze winna byla tylko jedna
                      strona. Napisal tez, ze cos zlego wisi w powietrzu i mnie tez tak sie zdaje.

Serdecznie pozdrawiam

• Gość: eres Re: Pomyśl narodzie... IP: 212.244.106.* 30.05.01, 08:58
              Twoje slowa rozsadku stanowia odtrutke na potok ksenofobicznych, ziejacych
              nienawiscia wypowiedzi licznych dyskutantow.
              Z wielu zydozerczych wypowiedzi w "Forum" wynika, ze nadal latwo w naszym kraju
              o powtorke pogromow, szmalcownictwa i tragedii Kielc, Jedwabnego, Radzillowa,
              Nieszawy, Mlawy i wielu, wielu podobnych. Ze do tych dramatow nie dochodzi, to
              tylko za przyczyna okolicznosci, ze nie mamy w Polsce zbyt licznych mniejszosci
              narodowych, czy konfesyjnych. Czyz trudno sie dziwic, ze wciaz dochodzi nas
              zarzut formulowany przez pewnych ekstremistow zydowskich o wyssaniu
              antysemityzmu przez nas Polakow z mlekiem matki.
              Juz wyobrazam sobie, jak inne bylyby wypowiedzi tychze dyskutantow-szowinistow,
              gdyby wywolac haslo o polskich zrywach powstanczych, o polskich bohaterach
              narodowych. W takim przypadku wszyscy oni euforycznie identyfkowaliby sie z
              tymi chwalebnymi czynami i z owymi bohaterami. Czyli wszystko, co w naszej
              historii "cacy", to my, Polacy, a co "be" to juz nie my, to tylko jakis tam
              wybryk brzydali z marginesu spolecznego.
    • Gość: zyx pikieta-modliszka IP: *.rdu.bellsouth.net 29.05.01, 06:59
      Doslonale. Zagryziecie sie sami nawzajem. Czyzby naprawde potrzeba wam Zydow?
      Doskonale niszczycie sie sami. Nie po raz pierwszy zreszta. Czyzbyscie jak pyton schwytany uparli sie
      walczyc ( z chocholami) zjadajac swoje ogony?

Gość portalu: Europa napisał(a):

> Wczoraj od 18.00 do 20.00 trwała pikieta przeciwko znieważaniu Narodu Polskiego
      >
      > i przepraszaniu Żydostwa za winy niepopełnione. Pod kościołem gdzie odbywały
      > się skandaliczne modły poniżające nas Polaków.
      > Mimo tego co podały wiadomości kościół nie był pełny a wiele osób opuściło
      > wnętrze kościoła po słowach, że to katolicy i Polacy mordowali Żydów.
      > Słychać też było głosy o odciąganiu wiernych od kościoła przez haniebną
      > postawę kś. Prymasa i Episkopatu Polski, przyjmującego paszkwil Grossa za
      > dzieło historyczne mimo wielu świadectw podważających te wypociny.
      > Jak zwykle dziennik i inne żydomedia nic na ten temat nie podały.
      > A naród się budzi i w końcu się obudzi.

• Gość: CCC Dlaczego nas tak nienawidzisz. ???? IP: 213.77.91.* 29.05.01, 16:08
        Chciałbym to wiedzieć.

Zaciekawiony CCC
        • Gość: zyx Re: Dlaczego nas tak nienawidzisz. ????Do CCC. IP: *.rdu.bellsouth.net 29.05.01, 21:41
          Nie "Was", lecz zachowanie nienawidze. Ciagle ataki na ludzi, ktorzy Wam nie zrobili nic zlego. Zal mi
          moze wiecej, bo nie jest przyjemnie ogladac kraj dziecinstwa targany zloscia skierowana na ten wlasnie
          cel , ktory jest celem ZASTEPCZYM. Czy znow Polska zmarnuje szanse wolnosci? Czy znow bedzie
          tworzyla wrogow, zamiast gospodarzyc sie dobrze i wnosic pozytywny wklad do ludzkosci?

Gość portalu: CCC napisał(a):

> Chciałbym to wiedzieć.
          >
          >
          > Zaciekawiony CCC

• Gość: CCC Nie ma podłych narodów IP: 213.77.91.* 30.05.01, 13:37
            Gość portalu: zyx napisał(a):
            > Nie "Was", lecz zachowanie nienawidze. Ciagle ataki na ludzi, ktorzy Wam nie zr
            > obili nic zlego.
            Tak i zapewne uważasz ,że wszyscy jesteśmy winni. Nawet najbardziej niekorzystne
            dla nas badania mówią o tym ,że antysemityzm obejmuje 30% Polaków. Do
            antysemityzmu przyznaje się około 5% z nas. Więc napewno nie wszyscy.

> Zal mi moze wiecej
            Czy przypadkiem nie jest Ci nas żal w ten sposób w jaki współczuł nam Otto
            Bismarck. Mówił on "Czasami współczuję Polakom bo wilk nie jest nic winien
            temu ,że jest wilkiem" a potem dodawał "a jednak zabijamy wilki" (może trochę
            przekręciłem wypowiedź ale myslę ,że zachowałem sens)

>bo nie jest przyjemnie ogladac kraj dziecinstwa targany zloscia
            Widzisz tu się mylisz. Nasz kraj nie jest targany złością. Jesteśmy takimi
            samymi ludźmi jak wy. Ciężko rozmawiać z kimś kto widzi nas w sposób tak
            wykrzywiony. Może jeżeli popatrzysz na nas uważniej zauważysz wiele barw i
            odcieni a nie tylko czerń. Zobaczysz normalny kraj gdzie ludzie ciężko pracują i
            myślą o osobistym szczęściu.

>skierowana na
            >ten wlasnie cel , ktory jest celem ZASTEPCZYM.
            Masz rację. Antysemityzm niczego nie tworzy jest bez sensu i jest zły.

>Czy znow Polska zmarnuje szanse wolnosci? Czy znow bedzie
            > tworzyla wrogow, zamiast gospodarzyc sie dobrze i wnosic pozytywny wklad do lud
            > zkosci?
            Tego nie wiem. Nie mam zdolności proroczych i nie wiem co będzie za 50 czy 100
            lat. Jestem jednak optymistą. Myślę ,że nadrobimy zaległości i staniemy się
            nowoczesnym i bogatym krajem.

Ps. Nie jest dobrze ,jeżeli do oceny innych ludzi używa się klisz i stereotypów.
            Negocjację pomiędzy Prymasem a stroną Żydowską były bardzo trudne i złożone.
            Myślę ,że sam przyznasz ,że udało się coś osiągnąć. Antysemicka pikieta świadczy
            o tym ,że jest wiele do zrobienia po naszej stronie. A pewne wypowiedzi pewnych
            osób pochodzenia Żydowskiego świadczą o tym ,że wy też musicie wiele zrobić
            jeżeli rzeczywiście chcecie pojednania.

Pps. Nie tylko antysemityzm jest zły antypolonizm również.
            • Gość: Europa Re: Nie ma podłych narodów IP: 212.2.96.* 30.05.01, 16:04
              Nie antysemicka tylko antysyjonistyczna, anty-holobiznesowa, przeciwko
              szkalowaniu Polski itd.
              Zydzi jako tacy mi zwisają natomiast kłamstwa i fałsze z ich strony będę
              demaskować i wyciągać na światło dzienne.

Jeśli tego nie rozumiesz to strasznie mi przykro.
          • Gość: kruk Re: Dlaczego nas tak nienawidzisz. ????Do zyx IP: *.nas.one.net.au 30.05.01, 15:54

> Nie "Was", lecz zachowanie nienawidze. Ciagle ataki na ludzi, ktorzy Wam nie zr
            > obili nic zlego. Zal mi
            > moze wiecej, bo nie jest przyjemnie ogladac kraj dziecinstwa targany zloscia sk
            > ierowana na ten wlasnie
            > cel , ktory jest celem ZASTEPCZYM. Czy znow Polska zmarnuje szanse wolnosci? Cz
            > y znow bedzie
            > tworzyla wrogow, zamiast gospodarzyc sie dobrze i wnosic pozytywny wklad do lud
            > zkosci?
            >
            >Stary, nie masz sie co martwic, wnosimy rownie pozytywny wklad do ludzkosci jak
            pozostale kraje. Co prawda nie odpowiadasz na moje e-maile uwazajac mnie za
            TWOrce Wrogow, ale to nie szkodzi. Utrata wolnosci w zwiazku z Jedwabnem nam nie
            grozi !!! Nie przejmuj sie atakami na niewinnych ludzi, jesli sa niewinni nic im
            nie zaszkodzi ! Kraj nie jest targany zloscia, aczkolwiek kilku osobnikow napewno
            zlosc wziela, ale mieli swoje powody, co powinienes zrozumiec.Peace & Love. Kruk

• Gość: kruk Re: pikieta-modliszka IP: *.nas.one.net.au 29.05.01, 18:06

> Doslonale. Zagryziecie sie sami nawzajem. Czyzby naprawde potrzeba wam Zydow?
        > Doskonale niszczycie sie sami. Nie po raz pierwszy zreszta. Czyzbyscie jak pyto
        > n schwytany uparli sie
        > walczyc ( z chocholami) zjadajac swoje ogony?

Pana wizje wygladaja na wytwory chorej wyobrazni. Po co Panu ta nienawisc ???
        MA Pan jakies osobiste urazy i powody ?
        Jezeli nawet pikietujacy nie maja racji, to maja prawo wyrazac wlasne poglady.
        PS. Nie byl PAn uprzejmy podac na ja jaki tekst Strzembosza powolywal sie Pan w
        watku o nim. To dla porzadku.I dla wiedzy.
        -----------------------------------------------------------------------------
        cytat :
        Re: Paszkwil na Prof. Strzebosza - to w stylu Trybuny, Gazeto zawiodle
        Autor: Gość portalu: zyx
        Data: 20-05-2001, 06:44:34 adres: *.rdu.bellsouth.net

--------------------------------------------------------------------------------
        Piszesz o tym samym Strzemboszu, ktory kobiey pochodzenia zydowskiego
        nazywa "Zydoweczkami"?
        Dla mnie to on raczej jest prymitywny POLACZEK. Czuje sie upowazniony do nadania
        mu tego
        epitetu. Obraza za obraze.

• Gość: eres Re: Wczoraj pod kościołem Ducha Świętego w Warszawie odbyła się pikiet IP: 212.244.106.* 29.05.01, 09:19
      ......a nad pikietujacymi unosily sie rozradowane duchy ich patronow -
      Rosenberga (tego od ustaw norymberskich), Heydricha, Eichmanna, Goebbelsa...
      • Gość: Jeho.jne zyx & eres !!! IP: *.200.152.54.cm-upc.chello.se 29.05.01, 16:49
        Spokojniej Panowie.
        Nie dajcie sie poniesc emocjom!
        Sam zauwazylem, ze z jednymi gadac sie nie da wcale (bo
        takie wychowanie maja...) a z drugimi zgadzam sie
        zupelnie (ludzie myslacy).

Po co sie babrac?
        Dajcie sobie na wstrzymanie. Swiat jest taki od wieków.
        Przyczyny? To nie jest nasz problem, choc ci pierwsi
        tego pragna. Oni sami musza to w sobie zwalczyc.

Nie nadstawiam i ja drugiego policzka, ale ublizam sam
        sobie idac z niektórymi na pyskówe. Zaprzestalem tego i
        czuje sie lepiej. I Wam tego zycze.
    • Gość: Karol Re: Do-Jojne/ IP: *.POOL.ESR.SJO.wwc.com 30.05.01, 00:35
      Nie bardzo moge juz wierzyc w Twoja madrosc.
      Wystawiles sie sam na probe harakteru, tam gdzie pytaja Cie o wyjasnienie
      powaznych watpliwosci, howasz glowe w piasek.
      Natomiast tam , gdzie dochodzi do pyskowek, potrafisz znalezc sie w jednym
      momencie, zajac stanowisko,poprzec jednych zganic drugich.
      Wyglada na to , ze dobrze czujesz sie w tlumie, mozna zawsze kogos podpuscis,
      sprowokowac co bardziej pobudliwych osobnikow.
      Czyli jak mowi stare przyslowie;
      Nauka nie idzie w las.
      Zycze powodzenia, i do nastepnej PYSKOWKI.
      • Gość: Mark Re: Do-Jojne/ Karol IP: *.proxy.aol.com 30.05.01, 07:14
        Daj mu spokoj Karol to psychicznie chory czlowiek ,nie sadze ze mu cos moze
        pomoc. Te bydlaki nie moga zrozumiec ze sami tworza w ten sposob nowego Hitlera.
        • Gość: Simplus Re: Do-Jojne/ Karol IP: 212.2.96.* 30.05.01, 09:14
          Jestem ciekaw czy jego domena *.200.152.54.cm-upc.chello.se
          ma cos wspolnego z Upsalą w Szwecji.
          Ktoś może to umie sprawdzić?
    • Gość: Zbyszek Re: Wczoraj pod kościołem Ducha Świętego w Warszawie odbyła się pikiet IP: *.CHCG.splitrock.net 31.05.01, 14:41
      Indrisie, czemu nie odpowiadasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka