tede01 02.06.08, 11:36 towarzyszu Napieralski , a matkę swoją pochowacie w towarzystwie księdza katolickiego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swan_ganz null 02.06.08, 11:36 "jak SLD dojdzie do włądzy to..." To oznacza, że czarni mogą spać absolutnie spokojnie... :-) A tak na marginesie; co nam da wymówienie konkordatu? Jakieś konkretne korzyści odniesiemy z tego powodu czy też Napieralski wyszukuje sobie nośne tematy do dobrego piaru? Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: null 02.06.08, 11:39 swan_ganz napisał: [...] > A tak na marginesie; co nam da wymówienie konkordatu? Jakieś konkretne korzyśc > i odniesiemy z tego powodu [...] Z pewnością będzie potem łatwiej mówić o odideologizowaniu szkół. Zwolnienie 40 tys. katechetów da wymierne korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_sparrow_pl Re: null 02.06.08, 11:41 > Z pewnością będzie potem łatwiej mówić o odideologizowaniu szkół. Zwolnienie 40 > tys. katechetów da wymierne korzyści. > > opodatkowanie dochodów kościoła jeszcze większe Odpowiedz Link Zgłoś
jack_sparrow_pl Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 11:37 tede01 napisał: > towarzyszu Napieralski , a matkę swoją pochowacie w towarzystwie księdza katoli > ckiego ? tylko czy ksiądz odprowadził podatek od zarobku za pochówek ? Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper a towarzysz czasem ślubu w kosciele nie brał? 02.06.08, 13:05 pewnie nieważny bo bez przekonania:))) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: a towarzysz czasem ślubu w kosciele nie brał? 02.06.08, 13:51 a.k.traper napisał: > pewnie nieważny bo bez przekonania:))) Ja nie brałem ślubu kościelnego. Niech czarnych wspomagają ci, którzy wierzą w ich opowieści dziwnej treści. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lej_czerwonego null 02.06.08, 11:37 Jakie to szczescie, ze doczekalem czasow kiedy popluczyny po PZPR definitywnie wyladuja na smietniku historii. Przydaloby sie jeszcze rozliczyc tych zlodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda491 null 02.06.08, 11:37 Panie Napieralski. Niech pan pamieta. Za niespełnione obietnice płaci się wysoką cenę. Mam nadzieję,że uda się panu zlikwidować ten sprzedajny konkordat. Tyle,że to potrwa, a do tego czasu może nie być niczego, czego by nie zagrabiła pazerna ręka sutannowych. Odpowiedz Link Zgłoś
redbull10 null 02.06.08, 11:39 Niech wreszcie Lewica odzyska jaja i przestanie bać się Kościoła i całej tej żałosnej polskiej pseudoprawicy! Przetańcie się im podlizywać, nie są tgo warci. Śmiało Towarzysze, zdrowa część Narodu ma dość kaczyzmu i mdłego Donka. Do boju! Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: null 02.06.08, 11:43 Tak jest! Do boju! Jeszcze zostało trochę r€szt€k, o które warto się bić, hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
jack_sparrow_pl Re: null 02.06.08, 11:48 elena4 napisała: > Tak jest! Do boju! Jeszcze zostało trochę r€szt€k, o które warto > się bić, hehehehe dla POPiSu wystarczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 11:40 Brawo!!!!!!!!!! Panie Napieralski życzę panu sukcesu. Będę pana wspierał jak się da i gdzie się da. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 11:43 Ostro i po bandzie:)...kiedy to nastąpi?:) Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 11:47 G...zrobicie nim odrzucicie konkordat. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 11:49 Z niecierpliwością czekam na najnowsze sondaże. Zobaczmy, jak potężna jest Polska antyklerykalna. Odpowiedz Link Zgłoś
gal-pozytyw Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 11:49 Brawo panie Napieralski nareszcie słysze miłe sercu słowa , tak trzymać . Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 11:50 Przy 5% poparciu można sobie pomarzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 13:55 allspice napisała: > Przy 5% poparciu można sobie pomarzyć... Od czegoś trzeba zacząć... Na pewno nie zwiększy tego poparcia, jeśli będzie się licytował z PiS na populizm. W populiźmie i obietnicach bez pokrycia z tymi panami (JarKaczem i spółką) nikt nie ma szans. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 15:03 taziuta napisał: > allspice napisała: > > > Przy 5% poparciu można sobie pomarzyć... > > Od czegoś trzeba zacząć... > Na pewno nie zwiększy tego poparcia, jeśli będzie się licytował z > PiS na populizm. W populiźmie i obietnicach bez pokrycia z tymi > panami (JarKaczem i spółką) nikt nie ma szans. :) Poza tym SLD wysunął się na prowadzenie, to o nim się mówi nie o PiS czy PO. Nie da rady zamiatać pod już dywan. A to przecież najważniejsze. Rozmowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasandra.j Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 11:51 najpierw trzeba się zabrać za emerytury SBków Odpowiedz Link Zgłoś
boryska1 Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 11:55 a nie mógł to zrobić PiS---he he he tak krzyczeliście o tych emerytach esbeckich Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 13:58 boryska1 napisała: > a nie mógł to zrobić PiS---he he he tak krzyczeliście o tych > emerytach esbeckich PiS nie mógł, bo o czym potem by krzyczał? :) Odpowiedz Link Zgłoś
abcnst Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 11:53 Towarzyszu Napieralski, głoszenie przez tzw. lewicę, że istnieje państwo neutralne światopoglądowo, to jaja. Nie ma czegośc takiego jak neutralność światopoglądowa, szczególnie w wydaniu sldowskim. Nawet ślepy to zauważy, a głuchy usłyszy. Hiszpański lewu wzorem/ Czego, ulegania lobby gejowsko-lesbejskiemu? To też jest neutralność światopoglądowa, towarzyszu Napieralski? Mam nadzieję, że tak bedziesz napierać, az się od tego napierania pos...sz. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_sparrow_pl Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 11:53 jak zwykle tendencyjny materiał, Napieralski mówił o zajęciu się konkretnymi sprawami, a potem konkordatem, a media jak zwykle swoje Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 11:58 > Zwolnienie 40 tys. katechetów da wymierne korzyści. I oczywiście fakt, że większość rodziców jest zdecydowanie ZA katechezą w szkole nie ma najmniejszego znaczenia. Lewica jak to lewica: Uszczęśliwimy was na siłę, czy tego chcecie, czy nie, bo lepiej wiemy co dla was dobre". > opodatkowanie dochodów kościoła jeszcze większe A co to są "dochody Kościoła"? - Jeśłi mówisz o tym, co ja daję na tacę na utrzymanie mojej parafii, to wara Ci od MOICH pieniędzy i tego, na co je wydaję. Ja już podatek od moich dochodów zapłaciłem. - Jeśli mówisz o docvhodach Kościoła jako instytucji, to najpierw sprawdź w słowniku, co znaczy słowo "dochód", a potem je wskaż. - Jeśli chodzi o docchody księży, to są w Polsce opodatkowane jak każde inne. Jeśli ksiądz pracuje np. w szkole, to od pensji płaci normaly podatek dochodowy. Jeśli tylko w parafii - płaci podatek ryczałtowy. Może więc zamiast powtarzać mity i slogany o "kościele nie płacącym podatków" warto czasem (aż się boję to napisać...) POMYŚLEĆ? Odpowiedz Link Zgłoś
jack_sparrow_pl Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 11:59 z radia Szczecin: "Nie chcę być syndykiem masy upadłościowej - zapowiada Grzegorz Napieralski, nowy przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Według Napieralskiego, siłą SLD jest to, że partia pod tym samym szyldem istnieje na scenie politycznej od wielu lat. - Scena stabilizuje się w Europie, jest ciągłość partii politycznych. My dziś jesteśmy w kryzysie, ale mamy perspektywy. Przekonamy wyborców, że SLD jest wartością. Wybrany w sobotę przewodniczący Sojuszu chce zwiększyć poparcie dla partii. Lewica ma przede wszystkim troszczyć się o pracowników, natomiast rozdział państwa od Kościoła nie jest dla Napieralskiego sprawą najważniejszą. - W Polsce debata na ten temat to wojna ideologiczna. Ważne jest to, jakie ustawy złożył ZNP, co z płacą minimalną. " Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 12:01 puuchatek napisał: [...] > I oczywiście fakt, że większość rodziców jest zdecydowanie ZA katechezą w szkole nie ma najmniejszego znaczenia. [...] Może być w szkole, ale nie za szkolne pieniądze i przede wszystkim poza planem lekcji i ocenami poza dziennikiem i świadectwem. To jest minimum, o które każdy przyzwoity i uczciwy człowiek powinien walczyć. Także katolik. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_sparrow_pl Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 12:02 puuchatek napisał: > > Zwolnienie 40 tys. katechetów da wymierne korzyści. > > I oczywiście fakt, że większość rodziców jest zdecydowanie ZA katechezą w szkol > e a gdzie takie dane ? :)))))) > A co to są "dochody Kościoła"? opłata za ślub, za chrzest, za pogrzeb, itd skooro ma być tak dobrze, niech będzie jak w Niemczech, płacisz oficjalnie na swój kościół Odpowiedz Link Zgłoś
jan422 Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 12:05 konkordatem się nie zajmiesz, bowiem postkomuniści i ka czyści do władzy nie wrócą już Odpowiedz Link Zgłoś
jack_sparrow_pl Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 12:06 jan422 napisał: > konkordatem się nie zajmiesz, bowiem postkomuniści i ka czyści do władzy nie w > rócą już dlatego wygra SLD :), a POPiS znów się przekształci w nowe twory Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 12:05 Panie Napieralski! Jesli o tym konkordacie, to Pan tak na powaznie, to masz Pan moje poparcie. A jeszcze jak Pan ten caly kler odstawi, gdzie jego miejsce, to ja Pana całkiem pokocham, jak mamusia syncia. Odpowiedz Link Zgłoś
mejlmi Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 12:06 O ironio! Postawa Kościoła Katolickiego i mieszanie do polityki 20 lat po upadku komunizmu może spowodować powrót sympatii ludzi do lewicy i odejście większości społeczeństwa od praktykowania religii! Kto ostatecznie wygrał, komuna czy Kościół? Odpowiedz Link Zgłoś
ketjow57 Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 12:11 Załozenia słuszne:) ale z tym dojsciem do władzy to marzenia ścietej głowy, tak wiec mozna sobie głosic takie teksty bez obawy o ich urzeczywistnienie. Typowe zagranie na przyciagniecie antyklerykałów jak ja :PP ,niestety likwidacja końkordatu tylko w sferze marzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkoi Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 12:13 kiepsko zaczynasz- na antyklerykalizmie nie da sie wygrac wyborow. pozatym powiedz w czym konkretnie przeszkadza ci konkordat? Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 12:23 Mnie przeszkadza, bo sobie nie zycze, aby moje panstwo bylo dojone przez kler na miliardy zl rok rocznie. I nie zycze sobie takich afer wiadomosci.onet.pl/2681,1760269,zakonnice_sprzedaly_atrakcyjny_teren_sprawe_zbada_cba,wydarzenie_lokalne.html Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 12:19 Brawo ! SLD które powstało z kolan odzyska mój głos, alternatywą dla PO powinno być SLD a nie PiS! Rozliczyć czarną mafię, zlikwidować "Komisję Majątkową" - największy przekręt sukienkowych który pozwolił im zagrabić ziemię za miliardy złotych, dlaczego nikt nie mówi że w Krakowie przejeli już teren większy od Watykanu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
zelazny.karzel.wasyl NaBieralski? Nas nie Nabierut! (na mel. Tatu ) 02.06.08, 12:23 Nas nie nabierut! Nas nie nabierut! ( na melodię "Nas nie dagoniat" Tatu!). Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 12:26 Zasadniczym kryterium oceny polityki i politykow jest stopien skutecznosci. Rzeczywistosci "zaklac" sie nie da. Same slowa i checi (nawet najlepsze) sa psu na bude. Moga jedynie swa zapalczywoscia draznic , poglebiac frustacje i siac nienawisc. Skutecznosc polityki jest wypadkowa wielu zlozonych uwarunkowan (spolecznych,politycznych ,ekonomicznych, kulturowych,religijnych ) i trudnych do uprzedniego przewidzenia rozmaitych okolicznosci.Napieralski swymi wypowiedziami po raz kolejny dowodzi ,ze nie dorosl do roli lidera Lewicy w Polsce. Jest wyraznie konfrontacyjne w plaszczyznie swiatopogladowej , a to jest wystarczajaca zapowiedz kleski SLD.Aktualna Polska nie "dorosla" jeszcze do proponowanych zmian ,choc sa one cywilizacyjnie uzasadnione. Bo wbrew ksztaltowanej przez Kosciol i prawice historii na role katolicyzmu w Polsce byl on przez wieki cale "kula u nogi" w rozwoju Polski. Niewiele na przestrzeni dziejow bylo czynow chwalebnych Kosciola.Najwieksze spustoszenia Kosciol poczynil ( i wciaz czyni) w swiadomosci spolecznej. Wystarczy tutaj odwolac sie do badan i prac szeregu historykow z XIX wieku i czasow II RP ( tak wiec nie komunistycznych).Wychowawczy model Polaka-katolika tak usilnie (przymusem) wdrazany jest tego najlepszym dowodem.Jakze malo w tym modelu jest miejsca dla czlowieka i chrzescijanina. Przy kazdej okazji powtarzam ,ze szansa dla ograniczenia "przewodniej roli Kosciola katolickiego w Polsce " jest szybka unifikacja z Europa Zachodnia. To najlepsza droga ku skutecznej sekularyzacji. Nic przed nia nie uchroni purpuratow. Zmiany w swiadomosci spolecznej nastepuja w tej plaszczyznie bardzo szybko.Trzeba je tylko stymulowac.Zadanie tych zmian nie moze byc jednak sztandarem otwartego konfliktu z Kosciolem ,bo takiej walki SLD nigdy nie wygra.SLD powinien pojsc w kierunku umacniania moralnosci Narodu ,glownie poprzez nauke i wychowanie. Tu jest pole do pozbawienia PiS czesci elektoratu.Podobnie rzecz sie ma z poszanowaniem prawa. Nie wolno powielac zlych praktyk kolesiostwa. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.only Re: Napieralski: Zajmiemy się konkordatem 02.06.08, 12:27 Cóż popieram odstawienie kościoła od koryta niech wróci na miejsce czyli do kościoła ale mam wątpliwości czy Napieralski zrobi w tej sprawie co kolwiek bo SLD już było przy władzy i miało swojego prezydenta i co? i nic! nawet tej nieludzkiej ustawy antyaborcyjnej nie potrafili poprawić tylko gryźli się o stołki ale jeżeli rzeczywiście zacznie coś w tej materii działać ma moje i mojej rodziny poparcie Odpowiedz Link Zgłoś