Gość: wigilijny A film o karpiach na Wigilię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 10:36 Któreś tam - nie zabijaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz weterynarii Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 10:37 jezeli weterynarz to widział to pismak opisał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.wci.univ.szczecin.pl 13.11.03, 10:37 ludzie zerknijcie do hodowli swin np pod szczecinem - to makabra swinie biegaja np z odgryzionym sromem, leża haldy martwych ..... lub sa zucane byle gdzie - martwe zwierzeta jedza koty - psy szczury.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miesozerca Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.icsr.agh.edu.pl 13.11.03, 10:53 Jak można w odniesieniu do tego co zwierzece używać slowa humanitarny, to jest normalne pomylenie pojec? Jak smierc zwierzecia mozna mowic o humanitarnej smierci swini? Litosci! Ludzie od lat zabijali swinie, zawsze mniej lub bardziej te swinie cierpialy. Czy ktos potrafi wyznaczyc granice za ktora swinia cierpi a przed ktora, z radoscia oddaje zywot? A co gdy swinia jest bardzo wrazliwa? Ludzie o co tu kruszyc kopie? Moze wyhodujmy taka trzode jak w ksiazce Douglasa Adamsa. Co bedzie przed smiercia sie nam przedstawiala i mowila ze z radoscia odda zycie aby byc nasza kolacja. Ale czy to aby na pewno zadowoli wszystkich "obroncow" zwierzat?? Pewnie dalej beda problemy. I dalej swinia moze moze bedzie _zle_ zabijana. Jezeli chodzi o smierc zwierzecia (ktore ma byc zjedzone) to powinna ona sie charakteryzowac tylko jednym: ma byc skuteczna i nic poza tym. A na pewno nie humanitarna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: propozycja Jedzcie samobójców. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 10:59 Ale tych,którzy zabijają innych w zamachach bombowych. Oni z radością oddają życie. Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: Krótki film o zabijaniu 13.11.03, 11:01 Wreszczie coś mądrego.....Ludzie po prostu zaczynają mieć coraz większego pierdolca na punkcie zwierzątek. Śpią z nimi, jedzą przy stole, gadają do nich i mordy im liżą. A czasami dupska z gówna wycierają. Widzą krzywdę zwierzątek ale człowiek jast im obcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Krótki film o zabijaniu IP: 194.181.60.* 20.11.03, 16:15 Bardzo, bardzo współczuję twojej uczuciowości i...uczciwości nędzny mięsożerco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipokryzja Kto z Was nie je schabowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 10:40 Ja nie jem. Ale noszę buty,rękawiczki i torebki.Też jestem hipokrytką,bo nie chcę zabijania,ale korzystam z przedmiotów pochodzenia zwierzęcego. Jesteśmy niewolnikami własnych zachcianek. Obrzydlistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garuda1@gazeta.pl Re: Kto z Was nie je schabowego? IP: *.mpgm / 172.17.17.* 13.11.03, 10:47 Ja nie jem mięsa. Ze skóry mam tylko jedną parę butów, reszta to syntetyki. Zużywając 1 parę na jakieś 3 lata "zużyję" przez całe życie jakieś 9-10 świń. Mam z tego powodu wystarczająco dużego doła... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipokryzja Do Garudy1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 10:53 Diękuję za pozdrowienia - też mam doła. Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: Kto z Was nie je schabowego? 13.11.03, 11:05 Gość portalu: garuda1@gazeta.pl napisał(a): > Ja nie jem mięsa. Ze skóry mam tylko jedną parę butów, reszta to > syntetyki. Wyrzuć te buty - jak ci nie wstyd!!!!! kup sobie plastikowe klapeczki...Nie zapomnij o pasku przy zegarku. Beznadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Ja od dziś nie jem IP: *.in.gazownia.pl / *.gazownia.pl 14.11.03, 07:47 Najpierw spróbuje przez miesiąc. Jak uda mi się przez ten czas opanować moje zachcianki i przyzwyczajenia to przestane całkowicie jeść mięso. Może to te zakrawa na hipokryzje, ale dla tych, którzy też chcą przestać jeść mięso, a noszą np. skórę, może być posieszeniem fakt, że dla skóry wcale nie musi być zabite specjalnie zwierze. Moze np. być wykorzystane po śmierci.Ale to też do końca mnie nie przekonuje oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bratek proponuję "dogłuszyć" pana weterynarza IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.11.03, 10:41 Odpowiedz Link Zgłoś
bratek4 Re: proponuję 13.11.03, 14:40 Sorry, koleś, ten nick jest już zajęty i ma swoją markę :). Poszukaj innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.minrol.gov.pl 13.11.03, 10:46 Kiedys pokazano film o trnasporcie owiec.Ekolodzy filmowali nieprawidłowości, których powiatowy lekarz nie chciał zauważyc i puscił transport dalej. Rozgonic wię lekarzy, którzy nie stoja na strazy poszanowania zwierząt i ustawy o ochronie zwierzat. Pan Śmiechowicz nie powinie pracowac, skoro w głupi sposób sie tłumaczy, ze lekarze żyja w tym środowisku. To nie jest absolutnie argument.Tzn. ,że inne słuzby moga brać łapówki bo żyja w tym srodowisku.ratuluje GIW takiego wysmienitego pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.med.uib.no 13.11.03, 10:47 Ta sprawa powinna trafic do prokuratury. Prawa zwierzat, przynajmniej tych uzywanych w laboratoriach badawczych, sa chronione przez europejska konwencje ochrony praw zwierzat kregowych (Marzec 1986). Nie wiem czy Polska ratyfikowala te konwencje, ale sama pamietam bezsensowna vivisekcje-pokazowke dla studentow medycyny z 1987 roku. Bylo to niepotrzebne znecanie sie nad przytomnym, nie znieczulonym krolikiem, ktorego zywcem krojono. Vivisekcje przeprowadzal pan doktor, ktory podobny szacunek okazywal studentom. Czy takie postawy chciano w nas wyksztalcic? Od roku prowadze eksperymenty na szczurach. Przedtem musialam przejsc specjalny kurs przedstawic plan doswiadczen, ze szczegolnym uwzglednieniem adekwatnego znieczulenia, aby zaoszczedzic szczurom cierpien. Dopiero wtedy otrzymalam pozwolenie na prace w zwierzetarni. Pisze o tym, bo powyzszy artykul swiadczy nie tylko o lamaniu praw zwierzat, ale rowniez o tym, ze bardzo daleko nam do cywilizowanego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super oferta zwiedzanie rzeźni + hamburger gratis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 10:47 ciekawe kto się skusi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anija nasza Polska kochana IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.03, 10:49 To jest wlasnie poziom kultury w naszym kraju, po prostu nie do wyobrazenia, takich skurwysynow to ja bym za jaja wieszala i do wrzatku, niestety najgorsze jest to poczucie bezsilnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef Piłsudski Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.03, 10:52 A ciągle w Polsce jest wielu kretynów,którzy oburzają się że UE nie pozwoli polskim zakładom nie spełniającym unijnych norm na produkcję nawet na krajowy rynek.Na przykład ta banda z PSL ,która ostatnio chciała przywrócenia karmienia na siłę gęsi i wprowadziła ustawę o biopaliwach która spowoduje olbrzymie straty dla właścicieli samochodów.Powinno się masowo zamykać te rzeźnie i robić kilkanaście razy więcej kontroli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wczasowicz PRZESADA ! IP: *.blich.krakow.pl 13.11.03, 11:03 Coś mi sie wydaje, że za krecenie filmu wzięli się zatwardziali wegetarianie, którzy nigdy nie byli na wsi. Niejednokrotnie widziałem, jak kura, której obcięto siekierą głowę potrafiła przebiec dobre kilkadziesiąt metrów. A karpie? Wypatroszone serce często "bije" jeszcze przez dłuższy czas. A robienie afery, z tego, że widzą to inne świnie, które zaraz tak samo skończą to już parodia. Oczywiście nie zmienia to faktu, że zabijanie zwierząt w rzeźniach powinno odbywac się w sposób zapewniający możliwie najszybszą śmierć. Jak się je mięso, to nie ma co udawać, że wyrasta ono na drzewach. Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: PRZESADA ! 13.11.03, 11:10 Następne słusznr stwierdzenie. Szkoda, że jest tu ich tylko kilka. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipokryzja do Remislanca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 11:15 To wszystko nie ma sensu,nieprawdaż? Najlepiej by było nie jeść,nie pić i nie żyć. To by było najmniejsze zło. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JD Re: PRZESADA ! IP: 10.202.7.* 13.11.03, 11:36 Rzeczywiście, nie należy się zbyt ekscytować artykułem. Mięso w trakcie uboju musi być pozbawione krwi (inaczej bardzo szybko się psuje), dlatego świnie wiesza się za nogi i przecina tętnice szyjne. Aby proces ten był skuteczny, serce powinno jeszcze bić, więc zwierzęta wcześniej ogłusza się prądem a nie zabija. Ogłusza się je właśnie po to, by nie męczyły się przy podrzynaniu gardła. Nie wiem jakim cudem całkowicie wykrwiawione zwierzę jeszcze żyło w wyparzarce, ale to jakiś dziwaczny wyjątek. Nawiasem mówiąc Witkacy zanim popełnił samobójstwo studiował różne jego sposoby popełnienia i za najmniej męczący wybrał przecięcie żył i wykrwawienie się. To że ogłuszone prądem zwierzę ma jeszcze drgawki, czy rusza jeszcze nogami, nie świadczy o tym że się męczy. Leczeni elektrowstrząsami schizofrenicy też mieli drgawki, ale nie czuli bólu, w ogóle nie pamiętali samego porażenia prądem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Myli sie Pan IP: *.ifn-magdeburg.de 13.11.03, 11:58 To nie jest przesada. Owszem odruchy rdzeniowe przez chwile po obcieciu glowy sa zachowane. Ale ´wykrwawiona´ swinia nie kwiczalaby. Jesli takie rzeczy sie zdarzaja - to ci co za to odpowiadaja maja sobie wiele do zarzucenia. Jezeli inne zwierzeta to obserwuja - to z cala pewnoscia - jak napisala Kataryna wydzielaja sie w nadmiernej ilosci neuroprzekazniki stresu, ktore nagromadzone w miesie wplywac beda na Pana. Nie jest to moze rakotworcze ale jakie sa skutki dlugotrwalego stresu na zdrowie czlowieka pewno Pan czytal. Tak dostaje Pan to w ´prezencie´ razem z miesem, ktore Pan je. Zapewniam, ze to w pewnym momencie moze byc szkodliwsze niz saletra.. Lepiej poczytac.. To tak na zimno - tekst jest przerazajacy, studenci weterynarii mowili o tym zawsze jak ciezko przezywaja praktyki w rzezniach, ale nie sadze aby doswiadczyli takich pokazow- bo z cala pewnoscia zbuntowaliby sie- wiedzac jakie sa skutki tak przeprowadzanego uboju. Przez obciecie glowy wcale nie zabija sie szybko.. Ludzie wiedza juz o tym jakie sa formy ´humanitarnej´ smierci. Moze nia byc usniecie przez np podwyzszone stezenie dwutlenku wegla w powietrzu. To co tu opisano jest przerazajace, ciesze sie, ze nie jadam wieprzowiny praktycznie wogole, (nie z jakichs powodow ideologicznych- mozna tego naprawde uniknac). I ciesze sie ze Animalsi zajeli sie tym co naprawde powinno do nich nalezec, zamiast wypuszczac biale myszki z laboratoriow, gdzie bada sie (niestety czasem nie da sie tego uniknac) na zwierzetach jak pomoc chorym ludziom - choc na pewno niesie to i ogromny wklad w wiedze weterynaryjna... PS- lepiej zostawcie Panstwo weterynarzy. Ich los w Polsce jest gorszy znacznie niz lekarzy, wrecz beznadziejny. Sadze, ze oni na niewiele moga wplynac w tej sprawie.. Jest blad procedury, ktory najwyrazniej zupelnie nie przeszkadza firmie, ktora taka procedure przyjela... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzy smacznego Oddajcie Waszego pieska do rzeźni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 11:13 On jest podobnie inteligentny jak świnia.Popatrzcie co mu robią, a potem go zjedzcie. Co? Za ładny? Za kochany? Świnia cierpi podobnie,jak cierpiałby Wasz PUPIL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja do wczasowicza i tym podobnych IP: 195.245.226.* 13.11.03, 11:21 pewnie myslisz ze tym pseudonaukowym belkotem zagluszysz wyrzuty sumienia i poczujesz sie lepiej jako pan i wladca? Fakt ze ludzie jedza, i beda jedli mieso nie oznacza, ze mozna zywe zwierzeta traktowac jak smieci ktore nic nie czuja. Tu nie chodzi o wegetarianizm a o czlowieczenstwo - bo Człowiek nie bedzie bezmyslnie pozwalal na cierpienie niewinnych zwierzat. Tylko szmata przyjmie to jako dopuszczalne. Co do swin patrzacych na smierc wspoltowazyszy to poza wymiarem humanitarnym tego zjawiska, doczytaj sobie, doedukuj sie jaki stres zwierzat ma wplyw na ludzi ktorzy je potem bezmyslnie pozeraja. A ze sa to toksyny rakotworcze, zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipokryzja Kaja - niech się trują. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 11:29 Z tymi toksynami to prawda.Człowieczeństwo? To przeciwieństwo wszelkiego zabijania. Człowieczeństwo nie istnieje, to utopia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stranger Re: Oddajcie Waszego pieska do rzeźni. IP: *.merseine.nu 13.11.03, 18:13 Problem polega na nie na tym ze ludzie zgadzaja sie z takim sposobem zabijania ale tu, ze jest tak wszedzie. Jest to na tyle powszechne ze az nierealna staje sie mozliwosc ze to jest zle. Niestety, niewiele moze sie w najblizszym czasie zmienic. Moze za 100, 200 lat ludzie dojda do takiego poziomu ze nie beda tego tolerowac i cos z tym zrobia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Krótki film o zabijaniu IP: 212.14.63.* 13.11.03, 11:17 Może należałoby wprowadzić ponownie prawo Hammurabiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smacznego Re:-dobrze zrobi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 11:24 Powtarzasz się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Krótki film o zabijaniu IP: 57.66.42.* 13.11.03, 11:28 Zabijanie zwierzat w kazdej formie jest nie do zaakceptowania. Dlatego wlasnie jestem wegetarianka i bardzo dobrze sie z tym czuje.Nie trzeba zabijac zwierzat aby zyc i byc zdrowym. Sprawdzilam na sobie i radze pozostalym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arzt Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.do.biaman.man.bialystok.pl 13.11.03, 11:29 Popieram remislanca i innych podobnie (trzeźwo i realnie) myślących. Śmierć zwierzaka powinna być maksymalnie szybka i bezbolesna, ale mówienie o patrzeniu na rzeź innych świń to juz lekka przesada. Żywot świni jest taki jaki jest, zawsze kończy sie na stole. Po to jest świnia stworzona przez naturę. Jeżeli nie chcecie zabijania świń powinniście zrezygnowac ze wszystkiego, co ma choć trochę wspólnego z produktami pochodzenia zwierzęcego - skóry,futra, kremy, kosmetki, paliwa, plastik, kleje i wiele innych. Wtedy cała cywilizacja cofnie sie o klikanaście stuleci. Szanuję ludzi nie jedzących mięsa, bo to jest ich wybór i mało mnie obchodzi, ale czy oni powinni się wypowiadać na taki temat skoro nic o tym nie wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Krótki film o zabijaniu IP: 195.245.226.* 13.11.03, 11:36 Swinia zostala po to stworzona przez NATURE zeby skonczyc na stole? A skad wiesz? NAtura CI powiedziala? Po pierwsze swinie w jej obecnej postac towrzyl czlowiek- i jestesmy odpowiedzialni za to, co z naszej przyczyny przychodzi na swiat i zyje w swiecie rowniez przez nas stworzonym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arzt Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.do.biaman.man.bialystok.pl 13.11.03, 11:42 Masz rację. Człowiek udomowił dzika świnię poto żeby ją zjeść. O poziomie kultury człowieka świadczy równiez jego sposób podejścia do zwierząt, ale nie popadajmy w skarajności. Świnie sa po to żebyśmy mieli co jeść. otwartym problemem pozostaje kwestia w jaki sposób tego dokonamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Smith Ludzie to pasożyty i zaraza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 11:35 Mnożą się,eksploatują wokół siebie wszystkich i wszystko. Po trupach do celu - aby tylko im było dobrze i by znów mogli się rozmnażać. Bleeee. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciumcia Re: Ludzie są jak karaluchy, jak szarańcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 11:37 Żadnego z nich pożytku. Błeeeee :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boras Może już pora skończyć z masowymi hodowlami bydła i św IP: *.w-s.pl 13.11.03, 11:38 kiedys jedzenie zwierzat mialo uzasadnienie odżywcze i praktyczne (trudności ze znalezieniem pozywienia). Tak się zastanawiam czy przy obecnej technologii i nauce o żywieniu , prowadzenie masowych hodowli niejako siłą rzeczy będących niehumanitarnymi (szlachtowanie tysięcy zwierząt dziennie to jakiś obłęd. jacy ludzie mogą tam pracowac i wytrzymać?) dla zaspokojenia jedynie smakowych zachcianek nie jest grubą przesadą. Może nawet przejawem powierzchowności naszego "ucywilizowania". Dla mnie rozsądne byłoby zrezygnowanie chociażby z masowych hodowli zwierząt z rozwiniętymi systemami nerwowymi (świnie, bydło, nawet drób) dla których sama hodowla jest piekłem. pozdrawiam b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Może już pora skończyć z masowymi hodowlami b IP: 195.245.226.* 13.11.03, 11:42 Dokladnie tak- niewielkie, humanitarne hodowle zwierzat- w tym kieruku powinniscy dazyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.11.03, 11:38 Jestem całkowicie wstrząśnięta. Już nigdy nie zjem żadnego mięsa, mowy nie ma. Warzyw przynajmniej nikt nie traktuje w bestialski sposób. Dziękuję za szczerość i prawdę o tak zwanych ubojniach. Pozdrawiam persony tam "pracujące". Koszmar. Obóz koncentracyjny dla zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: Krótki film o zabijaniu 13.11.03, 11:47 A myślałaś że świnka idzie spać i już się nie budzi? I dopiero wtedy jest "krojona". O naiwności. Pomyśl głębiej - te marchewki jak są szatkowane na suroweczkę........ Gryziesz taką pietruchę a w niej jeszcze krew...chciałem powiedziec soki. jak ona cierpi!!!! Nie jedz NIC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Jezeli czyjas wiedza biologiczna IP: *.ifn-magdeburg.de 13.11.03, 12:16 nie siega nawet zrozumienia roznic w fizjologii roslin i zwierzat.. To fakt - moze to Pana nie ruszac.. Zycze aby nie zdazylo sie Panu przelatywac przed smiercia przez plomienie- jak to mialo miejsce w przypadku pracownikow pewnej rafinerii, podczas wybuchu.. Jak Pan sadzi- czemu jedni gdy umieraja nawet szybko to krzycza a inni jakby usypiaja? Nie widzi Pan roznicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DXDXDX WSPANIAŁA TECHNOLOGIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.11.03, 11:49 wspaniała technologia uboju: "Ono musi być nieżywe, bo linia produkcyjna jest tak zorganizowana, że od przebicia tętnicy do oparzenia mija 5-7 minut, a wtedy zwierzę musi się całkowicie wykrwawić..." niedobrze mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FIJOLEK Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.um.kielce.pl / 172.17.5.* 13.11.03, 11:51 LUDZIE SĄ BEZ SERCA I SUMIENIA WPIEPRZAJĄ TŁUSTE KIEŁBASY DUPY IM ROSNĄ JAK TAK MOŻNA POSTĘPOWAĆ CIEKAWE CZY BY BYŁO IM MIŁO PO TAKIM WRZĄTKU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Phenomen JEŚĆ ŚWINIE !!! IP: *.iton.pl 13.11.03, 11:51 to nastepnym razem zsiekiery a nie z prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aro Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.zrel.com.pl / 192.168.0.* 13.11.03, 11:54 Zabijane cieleta stanowia ciekawszy widok. Placza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Wolowiny tez nie jadam IP: *.ifn-magdeburg.de 13.11.03, 12:06 Ale niech mi Pan nie mowi o zabijanych indykach. Niestety mieso indycze czasem jadamy- zwlaszcza dzieciaki.. I nic juz na to nie poradze.. Wegetarianizm jest piekny w swych zalozeniach, ale w zimie w naszym klimacie nie kazdy jest w stanie wcinac chemie..Niektorzy - zwlaszcza mezczyzni z racji na b. intensywna przemiane materii i budowe miesniowa nie b. radza sobie z wegetarianizmem. Lepiej zachowac zdrowy umysl aby go moc wykorzystac miedzy innymi po to by ta smierc byla naprawde jak najmniej okrutna.... Tylko niech mi ktos powie- co ma z tym znow wspolnego SLD do diaska? O ile wiem dzialania zielonych i ekologow to jednak nie ta sama dzialka co dzialania ludowcow.. MOze niech oni sobie wreszcie uswiadomia, ze nam jest potrzebna sprawna, mocna ekonomia, i poczekaja (jesli musza) na czasy gdy bedzie z czego czerpac na dzialalnosc socjalna... Zdaje sie ze ich zachlannosc na wladze przerasta jakikolwiek zdrowy rozsadek i poczucie dobrego smaku..Trzeba wiedziec kiedy sie wycofac. Narod mowi dosc !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipokryzja do ANki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 12:32 Aniu,proszę Cię nie mów Im na "Pan" ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu-Jack Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.polkomtel.com.pl 13.11.03, 12:07 Przecież to skandal, ludzie za to odpowiedzialni powinni ponieść konsekwencje i to tak aby wszyscy o tym usłyszeli. Może strach przed odpowiedzialnością coś zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: Krótki film o zabijaniu 13.11.03, 12:10 Właśnie przywieźli mi KFC. Pyszny kurczaczek.....och, jaki pikantny.Mniam, mniam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipokryzja do Remislanca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 12:16 Ale Ty masz beztroskie życie :). Mam nadzieję,że nie wiesz,co tak naprawdę (oprócz mięska) jest pod panierką,ha ha ha ;).Smacznego :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Dlatego wlasnie Remislanc jest tak beztroski... IP: *.ifn-magdeburg.de 13.11.03, 12:18 Neurony jak powszechnie wiadomo sa jednymi z najwrazliwszych komorek w naszym organizmie :))))) Dla niektorych lepiej jest ich miec mniej- Wtedy odpowiednio mniej sie widzi i mniej sie czuje... Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: do Remislanca 13.11.03, 12:19 Dzięki, było naprawdę pyszne. A co właśnie zjadłem okaże się w 3 pokolemiu...........:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipokryzja do Remislanca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 12:29 W trzecim pokoleniu albo w Twoim następnym wcieleniu,kiedy zostaniesz świnką :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.waw.pl 13.11.03, 12:11 Właśnie widząc jak traktuje się zwierzęta w rzeźni, widząc to naocznie będąc przed laty uczniem szkoły gastronomicznej postanowiłem coś zmienić. Zaczołem od zmiany spojrzenia na człowieka. Nie mogłem uwierzyć, iż istota tak mądra jak człowiek może wyrządzić tyle zła. Prawdziwy holokaust mają teraz zwierzęta. Dlatego widząc zło jakiego dopuszcza się człowiek postanowiłem pomagać zwierzętom. Filip Barche -Inicjatywa Empatia empatia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilala Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.uz.zgora.pl 13.11.03, 12:25 Nie chodzi o to, żeby nie jeść mięsa. Taki jest świat, że jedni zjadają drugich. Ale - zdaje się - że czymś się różnimy od niedźwiedzia czy hieny - rozumiemy czyjeś cierpienie i to nas zobowiązuje, by zapobiegać cierpieniu bezsensownemu. Nie można liczyć na to, że pracownicy rzeźni będą się przejmować cierpieniem zwierząt - po prostu ludzie, którzy tym się przejmują, nie idą pracować do rzeźni. Jeżeli weterynarz, który ma to nadzorować, jest w jakiś sposób zależny od zakładu mięsnego - też nie można liczyć na to, że będzie zbyt surowo egzekwował obowiązujące w tej mierze prawo. Dlatego MUSI być prawo, by sprawy te były kontrolowane przez NIEZALEŻNYCH weterynarzy ewentualnie przez społeczne organizacje. Być może koszt mięsa z tego powodu będzie nieco wyższy. Myślę, że tę cenę warto zapłacić, aby wiedzieć, że ta nieszczęsna świnia ma przyzwoite warunki życia i łagodną śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arzt Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.do.biaman.man.bialystok.pl 13.11.03, 12:38 Popieram, ale praktycznie nie do wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipokryzja do Filipa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 12:26 Drogi Filipie, nie każdy człowiek,jak widać, jest mądry. Posiadanie mózgu nie gwarantuje mądrego myślenia i wrażliwości na krzywdę innych (tutaj:zwierząt). Może czasem powinniśmy brać przykład ze zwierząt. One nie krzywdzą siebie nawzajem tak,jak to robi człowiek. Wstyd mi za ludzi. Wstyd mi za siebie,że poza reakcją,kiedy na własne oczy widzę ludzką podłość, nie kiwam palcem,by cokolwiek zmienić na większą skalę. Dziękuję innym za tę determinację i odwagę, której mnie brak. Filipie,Tobie też dziękuję.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Oj krzywdza :) .... IP: *.ifn-magdeburg.de 13.11.03, 12:30 Ale to nie znaczy, ze ktos madrzejszy moze sobie pozwolic na bezmyslnosc. U zwierzat decyduje skutecznosc i potrzeba przetrwania. Dlatego trzeba zabic szybko, aby zwierze nie moglo uciec. Aby broniac sie nie ranilo napastnika. Ludzie, Ci madrzy znaja skutki stresu i wiedza, ze jedzenie miesa zwierzecia poddanego wielogodzinnemu stresowi moze mu zaszkodzic (jemu bezposrednio a nie przyszlym pokoleniom). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipokryzja do ANki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 12:35 Aniu,jemu też - zgaga,zaparcia, he he ;). Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: Oj krzywdza :) .... 13.11.03, 12:44 I o to chodzi. Szybko zabić - potem zjeść... Odpowiedz Link Zgłoś