Dodaj do ulubionych

Sojusz populistów najwyraźniej oszalał

14.02.09, 13:15
"PiS chce, żeby w 2010 r. najniższa krajowa wynosiła połowę przeciętnego
wynagrodzenia i nie była niższa niż 1340 zł.
Z kolei lewica domaga się podwyższenia pensji minimalnej niejako w dwóch
etapach: do 45 proc. przeciętnego wynagrodzenia w przyszłym roku i do 50 proc
w roku 2011."
gospodarka.gazeta.pl/firma/1,31560,6276724,Poslowie_chca_podniesc_pensje_minimalna_o_300_zl.html
Ja bez kozery dałbym po dwa tysiące.
Obserwuj wątek
    • trzymilionowy.post Re: Sojusz populistów najwyraźniej oszalał 14.02.09, 13:20
      Tonący brzytwy się chwyta.
    • inna57 Re: Sojusz populistów najwyraźniej oszalał 14.02.09, 13:23
      a dać im i milion, co za różnica, przecież takie działanie tylko pozbawi ludzi
      pracy, będą na bruku ze świadomością jak bardzo wzrosła płaca minimalna.
      Pamiętajcie, bogaci sobie poradzą z kryzysem, biedni muszą zrozumieć że gdzieś
      jest granica w której pracodawca mówi - panu już dziękujemy. Przecież tak
      naprawdę nie chodzi tylko o płacę minimalną ale o pozostałe koszty pracy które
      są zależne od wypłacanego wynagrodzenia. Pracodawca który jest w zgodzie ze
      wszystkimi przepisami ponosi co miesiąc koszty dwukrotnie wyższe niż to co
      pracownik dostaje do ręki.
      PiS i lewica znalazły idealny sposób na drastyczny wzrost bezrobocia.
    • l.o.r.t.e.a Oszaleli ci, którym się wydaje że w Polsce 14.02.09, 13:26
      kawał luda bedzie w nieskończonośc wegetował za 900 netto, przy cały
      czas rosnących cenach.
      • wujaszek_joe więc trzeba urzędowo podnieść? 14.02.09, 13:27
        żeby polska robocizna stała się mniej konkurencyjna?
        • l.o.r.t.e.a Patrzę na to tak. 14.02.09, 13:43
          Płaca minimalna jest podnoszona co jakiś czas. I za każdym razem gdy
          ten temat wypływa, zawsze to samo grono, tych samych pyszałków,
          peroruje przed kamerami, że jakiekolwiek podniesienie płacy
          minimalnej wywoła tragedię na miarę Wielkiegi Wybuchu, albo
          conajmniej Ziemia stanie a Słońce zgaśnie.

I co? I płaca minimalna idzie do góry, a żadna, absolutnie żadna z
          prognoz nawiedzonych fanatyków w rodzaju Balcerowicza się nie
          sprawdza.
          • wujaszek_joe Gdyby pomysł przeszedł nie miałbym zysku 14.02.09, 14:20
            w firmie w której mam udziały ze dwie osoby są na minimalnych pensjach. Gdyby im
            podnieść, reszcie też bym musiał. Nic by dla mnie nie zostało, więc zamknąłbym
            to w cholerę.
            Prościej już nie umiem.
            • l.o.r.t.e.a Hm. Obawiam się że pisząc prawo, 14.02.09, 14:25
              zawsze bierze się pod uwagę warunki ogólne a nie przypadek twojej
              firmy.

Zresztą trudno mi wyobrazić sobie kilkuosobową firmę, która
              zbankrutuje po zwiększeniu funduszu płac o 600 zł miesięcznie.
              • wujaszek_joe Re: Hm. Obawiam się że pisząc prawo, 14.02.09, 21:51
                głównym składnikiem kosztów w firmie są płace
                • bard333 nooo... to ależ zaawansowana technologia u ciebie 14.02.09, 22:09
                  panuje...;))) pewnie zarządzasz parkingiem na osiedlu...;)))

skoro 300 euro, to dla ciebie juz WIELKA kwota, to rzuć to w cholere i idź do
                  pośredniaka...

i tak rzadko kto dostaje najniższą krajowa, bo większość zapierdziela na
                  akord... przynajmniej nie na parkingach...;)) choc znam ludzi, co swoim
                  pracownikom wypłacili za styczeń po 5 stów, tak słaby był miesiąc!!!
                  • etta2 Re: nooo... to ależ zaawansowana technologia u ci 14.02.09, 23:10
                    Ależ znawca się odezwał, hahaha. Pewnie od zbierania puszek po
                    piwie, bo o realiach kosztów pracy, to raczej blade pojęcie masz.
                    Nigdy nie byłeś i nie będziesz pracodawcą, na tych puszkach dożyjesz
                    do usr* śmierci, więc nie zabieraj głosu, bo wstyd.
                    • bard333 nie każdy ma tak jak ty...;))) 14.02.09, 23:16
                      sa jeszcze inne profesje od zbieracza puszek... wiem, że ciężko to komus takiemu
                      jak ty zrozumieć...

nie oceniaj mnie więcej wg siebie...
                  • wujaszek_joe Re: nooo... to ależ zaawansowana technologia u ci 14.02.09, 23:18
                    nieważne czym się zajmuję. Ważne że głównym kosztem są płace.
                    Na moim przykładzie widać, że recepta tych populistów doprowadziłaby do
                    zlikwidowania miejsc pracy. Pewnie dobrze o tym wiedzą. Wiedzą też że koalicja
                    tego nie poprze ale będą mogli gardłować jak to się starają. Obrzydliwe
                  • wujaszek_joe Re: nooo... to ależ zaawansowana technologia u ci 15.02.09, 00:06
                    bard333 napisał:
                    > panuje...;))) pewnie zarządzasz parkingiem na osiedlu...;)
                    Nawet jeśli zarządzałbym parkingiem na osiedlu, to koszty wzrosłyby radykalnie.
                    Czyli klienci musieliby zapłacić więcej. To prowadzi do inflacji. Jak każde
                    działanie populistów
                    • bard333 etam... nie chce mi sie... 15.02.09, 00:14
                      jestesmy juz chyba z cztery lata w unii, płacimy za wszystko podobnie jak Niemcy
                      czy Francuzi, a nasi pracownicy maja zarobki na poziomie Białorusinów...

tez prowadze firme (między innymi) u mnie chłopaki zarabiają na akord, ale wiem
                      że wszyscy jedziemy na jednym wózku! oni zarobią, to i ja zarobię! ja padne, a
                      oni skończą na bezrobotnym!

a jakies marne kilkusetzłotowe oszczędności, to se w buty wsadź!!!

tak jak to twoje rude guru... 19 miliardów oszczędności... ja tez oszczędzę i w
                      tym roku, wyjątkowo sobie helikoptera nie kupię...;)))

ekonomiści z bożej łaski...
                      • wujaszek_joe Re: etam... nie chce mi sie... 15.02.09, 00:40
                        no widzisz, to coś jakbyś nagle musiał twoim chłopakom płacić więcej.
                        każda branża ma swoją specyfikę, w twojej jest akord, w mojej etat.
                        kilkaset złotych razy 20 to przynajmniej dla mnie nie byle co.
                        Twoje bliźniacze guru chce iść do providenta, dzięki za takie pomysły
                  • sierzant_nowak idiotą jesteś... 15.02.09, 15:17
                    > panuje...;))) pewnie zarządzasz parkingiem na osiedlu...;)))\

albo prowadzi firmę IT, gdzie 90% kosztów operacyjnych to płace dla specjalistów. Podobnie dowolna firma konsultingowa, prawnicza, reklamowa itd.

Innymi slowy: debil jestes :]
                    • l.o.r.t.e.a I w firmie IT wypłaca pensję minimalną? 15.02.09, 15:20
                      Tudzież w kancelarii prawnej, konsultingowej?

Ja tu debila palcem nie będę pokazywał.
                      • sierzant_nowak Re: I w firmie IT wypłaca pensję minimalną? 15.02.09, 15:26
                        Pewnie ze nie. Ale ty wyciagales wnioski nt "pilnowania parkingow" na podstawie tego, ze place sa istotna czescia kosztow. Wiec pokazuje ci cymbale, ze tak nie jest.

W firmie prawniczej, gdzie mozesz miec np. dwie stazystki na placy minimalnej, a potem cala piramide od aplikantow, prawnikow swiezo po aplikacji, po starych wyjadaczy - musisz miec PIRAMIDE wynagrodzen. Jezeli dzwigniesz dolny prog, to CALOSC musi isc w gore.
            • don.kichote Re: Gdyby pomysł przeszedł nie miałbym zysku 14.02.09, 15:18
              wujaszek_joe napisał:

> w firmie w której mam udziały ze dwie osoby są na minimalnych pensjach. Gdyby i
              > m
              > podnieść, reszcie też bym musiał. Nic by dla mnie nie zostało, więc zamknąłbym
              > to w cholerę.
              > Prościej już nie umiem.

A może...
              gdybyś w odpowiednim czasie zainwestował w rozwój firmy, a nie wczasy na
              Bahamach, to dziś z tych dwóch pracowników, miałbyś taki dochód, który
              starczyłby na podwyżkę dla nich, i wczasy na Azorach, dla Ciebie?!
              • wujaszek_joe Re: Gdyby pomysł przeszedł nie miałbym zysku 14.02.09, 21:58
                większość zysku idzie w rozwój. Wreszcie zaczyna być dobrze.
                Chodzi mi o to, że gdyby te propozycje przeszły, to działalność mogłaby stracić
                sens.
                Moim zdaniem lepiej mieć 900zł niż 0zł.
                Nie wiem czy to taka jałmużna, moja żona po studiach pedagogicznych pracując w
                zawodzie ma jakieś 1300zł.
                Jeśli ci populiści tak troszczą się o biednych to niech pomajstrują przy krusie
                czy wydatkach socjalnych.
                • bard333 a co ty chcesz rozwijac za te oszczędzone cztery 14.02.09, 22:12
                  stówy??? ty wiesz ile kosztuje jakaś porządna maszyna??? i to obojętnie w jakiej
                  branży?? porządne oprogramowanie to koszt kilkudziesięciu tysięcy euro, nie bądź
                  smieszny...
                  • wujaszek_joe Re: a co ty chcesz rozwijac za te oszczędzone czt 14.02.09, 22:51
                    cztery stówy? policz to dokładnie. i pomnóż razy 20.
                    jak wcześniej pisałem głównym składnikiem kosztów są wynagrodzenia.
                    • bard333 ok... owszem, wynagrodzenia stanowia duzą 14.02.09, 23:14
                      składową, ale nie mów że podwyżka o kilkaset złotych pozbawi cie zysku, bo nie
                      wierze...

poza tym i tak nikt tej najniższej nie płaci, więc to jest sztuczny problem...

więcej kosztują inwestycje... maszyny, programy, targi, itd...

1300 pelenów to 300 euro!!! nie rozśmieszaj mnie...
                      • wujaszek_joe Re: ok... owszem, wynagrodzenia stanowia duzą 14.02.09, 23:19
                        > poza tym i tak nikt tej najniższej nie płaci, więc to jest sztuczny problem...

może na przyszłość nie zabieraj głosu w sprawach, o których nie masz pojęcia
                        • bard333 :))) 14.02.09, 23:24
                          chłopcze... widze, że ty poruszasz sie w tamcie, o którym pojęcia nie masz...

to czym tam sie ta twoja firma zajmuje, chcesz sie troche policytować...;))
                          • wujaszek_joe Re: :))) 14.02.09, 23:27
                            służba zdrowia.
                            Po co mam się z tobą licytować?
                            • bard333 co służba zdrowia...??? 14.02.09, 23:37
                              masz prywatna klinikę??

to nigdy nie zatrudnisz nikogo za najniższą krajową, chyba że palacza. więc o
                              czym ty bredzisz?

nie mów mi, że ktos w słuzbie zdrowia chce pracowac za najniższa krajową...!! i
                              problem to sie może zacząc gdy zatrudniasz kilkuset pracowników, a gdy mówisz mi
                              o kilku, to sie robisz śmieszny...
                              • wujaszek_joe Re: co służba zdrowia...??? 14.02.09, 23:42
                                Po raz kolejny nie masz pojęcia o czym piszesz
                                • bard333 to wyjaśniej mi... 14.02.09, 23:48
                                  jeśli działasz w w branży szeroko pojętej służby zdrowia, więc masz aptekę,
                                  gabinet dentystyczny, albo klinikę... każde z tych przedsięwzięć przynosi na
                                  tyle duży dochód by zatrudniać dobrych fachowców, którzy w zyciu za najniższa
                                  krajową pracować nie będą!!!

a jesli nawet mówisz tylko o sekretarkach, czy asystentkach, to nie wierze, że
                                  masz tak mały zysk żeby kilkustezłotowa podwyżka doprowadziła cie do bankructwa...

więc albo zmyslasz, albo bredzisz...

no chyba, że prowadzisz parking pod szpitalem, albo twoi ludzie z torbami na
                                  plecach, w szpitalu sprzedają skarpetki...;)))
                                  • wujaszek_joe Re: to wyjaśniej mi... 14.02.09, 23:54
                                    W swojej wyliczance nie wymieniłeś całej branży.
                                    jak wspomniałem wcześniej, tylko kilka osób jest na minimalnym. Nie są
                                    niewolnikami, gdyby nie ta firma mieliby zero zł. Gdyby im tak radykalnie
                                    podnieść jak proponują populiści, reszcie też należałoby odpowiednio podnieść.
                                    Wtedy zysk zmniejsza się drastycznie
                                    • don.kichote Wujaszku! Bez urazy 15.02.09, 00:38
                                      Ale parafrazując Twoje słowa:

wujaszek_joe napisał:

> tylko kilka osób jest na minimalnym. Nie są
                                      > niewolnikami, gdyby nie ta firma mieliby zero zł.

Kiszczak "człowiekiem honoru" jest, bo mimo że w 1989 mógł nas wszystkich zabić,
                                      to tylko z nami rozmawiał.
                                      • wujaszek_joe Z urazą 15.02.09, 00:43
                                        Co ma do tego Kiszczak?
                                        Firma płaci dobrze w porównaniu z konkurencją. Ale jest parę etatów za minimalną
                                        pensję w zamian za minimalne oczekiwania. Opłaca się obu stronom
                                  • ayran Re: to wyjaśniej mi... 15.02.09, 08:22
                                    bard333 napisał:

> jeśli działasz w w branży szeroko pojętej służby zdrowia, więc masz aptekę,
                                    > gabinet dentystyczny, albo klinikę... każde z tych przedsięwzięć przynosi na
                                    > tyle duży dochód by zatrudniać dobrych fachowców, którzy w zyciu za najniższa
                                    > krajową pracować nie będą!!!

Maż dość mizerne pojęcie o tym, jakiego rodzaju przedsięwzięcia sa możliwe w
                                    ochronie zdrowia.
                                    • ayran Re: to wyjaśniej mi... 15.02.09, 09:04
                                      ayran napisał:

> Maż dość mizerne pojęcie o tym, jakiego rodzaju przedsięwzięcia sa możliwe w
                                      > ochronie zdrowia.

Oczywiście masz. Nie wiem skąd się wzięło to mazanie.
            • ajron1960 Re: Gdyby pomysł przeszedł nie miałbym zysku 14.02.09, 22:23
              wujaszek_joe napisał:
              w firmie w której mam udziały ze dwie osoby są na minimalnych
              pensjach. Gdyby im podnieść, reszcie też bym musiał. Nic by dla mnie
              nie zostało, więc zamknąłbym to w cholerę.
              > Prościej już nie umiem.

Z tego co piszesz to wątpię żebyś miał jakąkolwiek firmę, ale jeżeli
              już to wystarczy żebyś te dwie osobt zatrudnił na 3/4 etatu i nie
              musisz już nikomu innemu podwyższać. Swoją drogą nie można sie u
              Ciebie dorobić.
              • wujaszek_joe Re: Gdyby pomysł przeszedł nie miałbym zysku 14.02.09, 22:53
                raczej myślałem o zatrudnieniu kolejnych dwóch osób.
                firma jest na prowincji, więc te grosze są dość ważne dla tych ludzi.
                Nie mogę na 3/4 skoro przepisy nakazują mi inaczej
        • don.kichote Re: więc trzeba urzędowo podnieść? 14.02.09, 14:19
          wujaszek_joe napisał:

> żeby polska robocizna stała się mniej konkurencyjna?

A może po to, żeby w ogóle była w Polsce jakaś polska "robocizna"?
          Żeby choćby np. na Madagaskar nie "wydupiła"?
          Myślałeś o tym?
          A na Ukraińców i Chińczyków za bardzo nie licz!
      • elfhelm Re: Oszaleli ci, którym się wydaje że w Polsce 14.02.09, 13:41
        Była koniunktura (przejedzona przez poprzednie nieudolne rządu), to był rynek
        pracownika i pracownik mógł negocjować pensję. Mamy problemy gospodarcze, to
        wracamy do rynku pracodawcy. Naturalna kolej rzeczy. Płaca minimalna jest jakimś
        instrumentem ochronnym, niemniej jej zwiększanie w skali makro korzyści nie
        przynosi.
        • l.o.r.t.e.a Płaca minimalna to jedna z tych kwestii, które 15.02.09, 15:23
          wchodzą w szeroki temat pod tytułem: budujemy kapitalizm po
          jewropejsku, czyli dla wszystkich, czy po latynoamerykańsku. Z
          wszelkimi skutkami typu Chavezy, Castry i Moralesy.
    • trzymilionowy.post Re: Sojusz populistów najwyraźniej oszalał 14.02.09, 14:04
      Dokładam jeszcze dwa miesiące kacowego na żądanie.
    • ayran Re: Sojusz populistów najwyraźniej oszalał 14.02.09, 14:06
      wujaszek_joe napisał:

> "PiS chce, żeby w 2010 r. najniższa krajowa wynosiła połowę przeciętnego
      > wynagrodzenia i nie była niższa niż 1340 zł.

To kompletny absurd. Podniesienie poziomu płacy minimalnej do poziomu połowy
      średniej powoduje natychmiastowy wzrost średniej, co w takim modelu musi
      skutkować natychmiastowym podniesieniem płacy minimalnej, w więc wzrostem
      średniej (a zatem i jej połowy) itp.

• zoil44elwer Re: Sojusz populistów najwyraźniej oszalał 14.02.09, 14:33
      Dobry je czowiek co z portmoneja swój grosik dowo,
      oszust i szuja co hojnie cudze złotówki rozdowo.
    • pierd333 Re: Ja bez kozery dałbym po dwa tysiące 15.02.09, 01:43

A ja dwa pińcet ;-D
      • pollack5 Re: Ja bez kozery dałbym po dwa tysiące 15.02.09, 15:31
        pierdoła333 napisał:

>
        > A ja dwa pińcet ;-D
        Kto da więcej?!
    • cxvi No ale jak Platforma podnosiła do 1276 zł 15.02.09, 02:18
      (czyli o półtorej stówy) to gdzie byłeś z tymi tekstami o
      populistach? Ech, POPiSiaki, z was "prawicowcy" po jednakich
      piniondzach i ciężko dociec dlaczego się tak żrecie ;-)))
      • ayran Re: No ale jak Platforma podnosiła do 1276 zł 15.02.09, 08:20
        cxvi napisał:

> (czyli o półtorej stówy) to gdzie byłeś z tymi tekstami o
        > populistach? Ech, POPiSiaki, z was "prawicowcy" po jednakich
        > piniondzach i ciężko dociec dlaczego się tak żrecie ;-)))
        >

Jasne, że ci ciężko dociec, skoro nie potrafisz rozróżnić pomiędzy podnoszeniem
        płacy minimalnej o określona kwotę a wiązaniem jej wysokości ze średnią.
        Pierwsze rozwiązanie jest do zniesienia przez gospodarkę - można się spierać czy
        jej pomaga czy nie a ocena jest kwestią poglądów. Natomiast to co proponuje PiS,
        po wprowadzeniu do obowiązującego prawa i skutecznym egzekwowaniu oznacza
        rozkręcenie spirali wzrostu płacy minimalnej. Na końcu tej spirali jest
        sytuacji, w której wszyscy oficjalnie zarabiają tyle samo, czyli komunizm w
        czystej postaci.
        • cxvi Nie, te półtorej stówy też sie wzięło 15.02.09, 13:34
          z tego, że miało być co najmniej 40% minimalnej pensji. PiSaki chcą
          dobić do "stawek europejskich". 40%-owy komunizm dobry, 50% zły
          (chociaż przecież nie wiadomo co na te 50% rzund)? I w jaki konkretny
          sposób płaca minimalna miałaby pomagać gospodarce?
          • ayran Re: Nie, te półtorej stówy też sie wzięło 15.02.09, 14:09
            cxvi napisał:

> I w jaki konkretny
            > sposób płaca minimalna miałaby pomagać gospodarce?

Pytaj zwolenników takiej teorii, znam ich poglądy, ale nie jestem od tego, żeby
            je na zawołanie relacjonować. A wszelkie wiązanie płacy minimalnej ze średnią to
            tworzenie automatu do jednoczesnego spłaszczania wynagrodzeń i windowania ich na
            poziom niszczący konkurencyjność.
    • pies_na_czarnych Re: Sojusz populistów najwyraźniej oszalał 15.02.09, 09:17
      wujaszek_joe napisał:

>

JAROSLAWA CIAGLE W KOMUNIZMIE ZYJE; /5
      • x2468 Re: Sojusz populistów najwyraźniej oszalał 15.02.09, 13:45
        Co pisaly pisiaki jak pielegniarki zadaly podwyzek?
        • pollack5 Ile dawali, kiedy rządzili???!!! 15.02.09, 15:29
          Albowiem chojność jest odwrotnie proporcjonalna do odpowiedzialności
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka