Dodaj do ulubionych

Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji w Pol

05.12.03, 11:49
Czy Agora i GW są zagrożeniem dla demokracji w Polsce? Spotkałam sie z taką
opinią. Twierdzi się ,że chopdzi o to ,że interesy wielkiego koncernu są
realizowane ponad wszelką cenę. Dzięki kolesiowym układom mozna obalić
dowolną ustawę, tak aby uchwalić dla siebie korzystną.Efekt afery Rywina jest
taki, że GW i Agora mają otwartą drogę do zakupu Polasatu. A chyba o to
chodziło.
Obserwuj wątek
    • Gość: 13-nick-man Alez oczywiscie, to widac golym okiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 12:08
      Kiedy jakas potezna grupa medialna zyskuje sile zdolna do oalenia rzadu i -
      jak w przypadku afery Rywina - grozi jej uzyciem, jesli jej interesy zostana
      zagrozone, to jest to i koniec demokracji, i przestepstwo w sumie.
      Ale najbardziej widoczny jest obciach,z ktorego plynie nauka spoleczna
      pierwszego sortu:

Michnik nie jest swiety. To nie jest dorby czlowiek. Jest zachlanny ka wladze
      i kase jak kazdy malutki baronik SLD - zero roznicy.

Gazeta to imperialny dzinnik, blizniaczy do Trybuny Ludu, jedna prawda, kto
      nie z nami ten przeciw nam itd. W sumie sukces brukowego "Faktu", ktory ja
      stracil z podium, swiadxczy najlepiej o zaufaniu do Gazety. "Wolimy wiesci
      spod budki z piwem, bo sa bardziej wiarygodne, niz relacje Wyborczej z sejmu"

Agora to biznes - nic wiecej. Zadnej misji. Tylko kasa, kasa, powiazania z
      finansjera, kombinowanie, chytre uklady. Mnie to nie przeszkadza -
      przeszkadzalo mi to jedynie, ze Agorowcy udawali swietych. Na szczescie prawda
      o nich wyszla na wierzch.

I to jest plus afery Rywina niezaprzeczalny.
      • ko_bie_ta Re: Alez oczywiscie, to widac golym okiem 05.12.03, 15:05
        Gość portalu: 13-nick-man napisał(a):

> Gazeta to imperialny dzinnik, blizniaczy do Trybuny Ludu, jedna prawda, kto
        > nie z nami ten przeciw nam itd. W sumie sukces brukowego "Faktu", ktory ja
        > stracil z podium, swiadxczy najlepiej o zaufaniu do Gazety. "Wolimy wiesci
        > spod budki z piwem, bo sa bardziej wiarygodne, niz relacje Wyborczej z sejmu"

W sowjej wypowiedzi dałeś świadectwo tego, jakim jesteś ignorantem. Zestawienie
        Gazety Wyborczej i Faktu ma się tak jak Dostojewski do S. Kinga. Nie nie ta
        półka, nie ten odbiorca. Ktoś, kto chociaż trochę orientuje się w otaczającej
        ngo rzeczywistości, nie wydaje tak bzdurnych opinii.

>
        > Agora to biznes - nic wiecej. Zadnej misji. Tylko kasa, kasa, powiazania z
        > finansjera, kombinowanie, chytre uklady. Mnie to nie przeszkadza -
        > przeszkadzalo mi to jedynie, ze Agorowcy udawali swietych. Na szczescie
        prawda
        > o nich wyszla na wierzch.

Agora nie jest instytucją publiczną, dlatego słowa o misji są w tym przypadku
        śnmieszne. Jest spółką giełdową i jej zadzniem jest przynosić ZYSKI jeśli tego
        nie rozumiesz, to podejrzewam że twoja edukacja zakończyła się na szkole
        podstawowej.

>
        > I to jest plus afery Rywina niezaprzeczalny.

Plusem afery Rywina jest to, że zobaczyliśmy jak naprawdę wygląda stanowienie
        prawa w naszym kraju.
    • zoll1 Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 05.12.03, 12:10
      Agora sama w sobie nie jest zagrożeniem. Ale metody, tj. wywalanie ustwy
      kosztem panstwa to co innego. GW jest potrzebna dla demokracji, ale z drugiej
      strony chtroni interesy Agory. Potrzebny jest tylko wiekszy porządek i dbałość
      o prawo w Polsce, aby taki oligarcha i udzielny magnat jak Michnik nie był
      ponad prawem jak to ma miejsce obecnie

nowax napisała:

> Czy Agora i GW są zagrożeniem dla demokracji w Polsce? Spotkałam sie z taką
      > opinią. Twierdzi się ,że chopdzi o to ,że interesy wielkiego koncernu są
      > realizowane ponad wszelką cenę. Dzięki kolesiowym układom mozna obalić
      > dowolną ustawę, tak aby uchwalić dla siebie korzystną.Efekt afery Rywina jest
      > taki, że GW i Agora mają otwartą drogę do zakupu Polasatu. A chyba o to
      > chodziło.
      • antykagan A dlaczego nie protestowac? 07.12.03, 01:29
        zoll1 napisał:

> Agora sama w sobie nie jest zagrożeniem. Ale metody, tj. wywalanie ustwy
        > kosztem panstwa to co innego.

Kosztem panstwa?? Chyba raczysz zartowac. Chodzi o "panstwo" kliki
        Czarzastego, Kwitkowskiego i tow. Jakubowskiej? Ludzie, przejrzycie w koncu na
        oczy. Dlaczego tej klice nie przeszkadza, ze juz niedlugo nie bedzie w Polsce
        zadnej telewizji komercyjnej i zadnej liczacej sie gazety z wiekszoscia
        kapitalu polskiego? O jakim monopolu oni mowia? Zwalczaja "Gazete" tylko i
        wylacznie dlatego, ze opisuje ich szwindle. Czy Rywin przyszedl sam? A jego
        warunek, zeby gazeta pisala dobrze o SLD? Sam to wymyslil??
        Im wisi, kto z zagranicy bedzie wlascicielem wszystkich mediow w Polsce, a
        nawet to dla nich lepiej - rozmonozone brukowce i debilne telewizje beda sie
        zajmowaly seksem i krwawymi sensacjami "zabili go i uciekl", a nie kolesiami z
        SLD. I dziwie sie, ze ktos jeszcze wierzy w te brednie pelne klamliwych
        frazesow. Ja w kazdym badz razie zwalniam towarzyszy z SLD z troski o wolnosc
        slowa. Pammietam 40 lat "wolnosci slowa" pod ich rzadami.
        I dziwisz sie, ze ktos sie temu przeciwstawia, ustawie, ktora ogranicza
        wolnosc mediow w Polsce? Nie dziwisz sie taksowkarzom, gornikom, pielegniarkom
        i rolnikom, ze walcza o swoje? ze rozwalaja panstwo?

GW jest potrzebna dla demokracji, ale z drugiej
        > strony chtroni interesy Agory. Potrzebny jest tylko wiekszy porządek i
        dbałość
        > o prawo w Polsce, aby taki oligarcha i udzielny magnat jak Michnik nie był
        > ponad prawem jak to ma miejsce obecnie
        >

Bredzisz. Czy ty wiesz co to jest oligarcha i magnat? Powtarzasz glupoty
        komuchow. Ja tez mam wiele do zarzucenia Michnikowi, ale akurat nie to.
        • zoll1 Re: A dlaczego nie protestowac? 07.12.03, 14:23
          antykagan napisał:

> zoll1 napisał:
          >
          > > Agora sama w sobie nie jest zagrożeniem. Ale metody, tj. wywalanie ustwy
          > > kosztem panstwa to co innego.
          >
          > Kosztem panstwa?? Chyba raczysz zartowac. Chodzi o "panstwo" kliki
          > Czarzastego, Kwitkowskiego i tow. Jakubowskiej? Ludzie, przejrzycie w koncu
          na

to zwykła demoagogia powtarzana przez fanatycznych zwolenników Michnika. To
          państwo jest nasze ani komuchów ani antykomuchów. zapewne nie tylko i
          naszczęscien ie tylko Michnika i jego skorumpowanej kliki. Choć jego takzę tak
          smao jak moje i twoje. rozumiesz? Te slopgany Czarzastego itp. podaruj sobie na
          zebranie zwolenników Michnika. Zbyt emoicjonalnie i mało rzeczowo reagujesz. ja
          nie lubię ani komuchów ani Michnika. to jedna banda.

> oczy. Dlaczego tej klice nie przeszkadza, ze juz niedlugo nie bedzie w Polsce
          > zadnej telewizji komercyjnej i zadnej liczacej sie gazety z wiekszoscia
          > kapitalu polskiego?

co ty bredzisz? Wyborcza najwydarniej wspierala takich panów jak Kwaśniewski,
          czy Miller, Nie wpsomnę o agitacji za Unią Wolności czy Geremkiem lub
          Balecrowiczem. Telewizje komercyjne będą, a te demagogiczne wnioski że niebędie
          w Polsce komercyjnej itp.. to wybacz żałsne straszenie. Bardziej mozna sie
          obawiać i gożniejsze jest póba skupiania w swoim ręku przez prywatnego
          monopolistę takiego jak Agora czy Michnik duzej Gazety i jeszcze Telewizji. To
          szkodliwe dla wolności. Monopol państwowy jest groźny. Fakt. Prywatny co
          najmniej nat smao jak nie groźniejszy, bo będący poza kontrolą. O ile TVP mozna
          atakować na rózne spoosby o tyle prywatę Michnika będzie trudniej.

O jakim monopolu oni mowia? Zwalczaja "Gazete" tylko i
          > wylacznie dlatego, ze opisuje ich szwindle. Czy Rywin przyszedl sam? A jego
          > warunek, zeby gazeta pisala dobrze o SLD? Sam to wymyslil??

Gazewta pisała zwykle dobrze o SLD. To chyba fakt? Mieszanie tu komuchów to
          demagogia majacą odciągnąć uwagę o próby zamachu na wolnośc i pluralizm rynbku
          dokonywaną przez agresywne działania Agory i Michnika. SLD owszem należy
          zwalczać jego wpływy w mediach. ale to inna bajka.

> Im wisi, kto z zagranicy bedzie wlascicielem wszystkich mediow w Polsce, a
          > nawet to dla nich lepiej - rozmonozone brukowce i debilne telewizje beda sie
          > zajmowaly seksem i krwawymi sensacjami "zabili go i uciekl", a nie kolesiami
          z
          > SLD. I dziwie sie, ze ktos jeszcze wierzy w te brednie pelne klamliwych
          > frazesow. Ja w kazdym badz razie zwalniam towarzyszy z SLD z troski o wolnosc
          > slowa. Pammietam 40 lat "wolnosci slowa" pod ich rzadami.
          To dobrze że pamietasz, ja też ale jestem daleki od szerzenia bredni o
          zagrozeniu SLD, mamy mimo wszyskto wolny trynek. I o to chodzi aby pozostal
          taki, bez nadniernej kontroli ani ze strony SLD ani takich oligarchów jak
          Michnik

> I dziwisz sie, ze ktos sie temu przeciwstawia, ustawie, ktora ogranicza
          > wolnosc mediow w Polsce? Nie dziwisz sie taksowkarzom, gornikom,
          pielegniarkom
          > i rolnikom, ze walcza o swoje? ze rozwalaja panstwo?
          >
          > GW jest potrzebna dla demokracji, ale z drugiej
          > > strony chtroni interesy Agory. Potrzebny jest tylko wiekszy porządek i
          > dbałość
          > > o prawo w Polsce, aby taki oligarcha i udzielny magnat jak Michnik nie był
          >
          > > ponad prawem jak to ma miejsce obecnie
          > >
          >
          > Bredzisz. Czy ty wiesz co to jest oligarcha i magnat? Powtarzasz glupoty
          > komuchow. Ja tez mam wiele do zarzucenia Michnikowi, ale akurat nie to.

Jasne ,ze wiem. Ty chyba też wiesz. Klasycznym oligarchom jest własnie Michnik.
          Jak w Rosji był Bierezowski. Gośc który ewykorzysdtuje ukłądy działa na właną
          prywatę i korzyść. Jesteś kolego fanatycznym demagogiem co to udaje że nie wie
          o co chodzi, a SLD próbuje zamknąc usta.
        • trymand Re: A dlaczego nie protestowac? 07.12.03, 15:08
          co ty michnikowy propagandzistwo ypisujesz? agora pozała podczas procesu
          kretacwa i mataczenie. kolesiowe układy i gry. Michnik jest zagrozeniem dla
          demokracji. jak każdy magnat i satrapa

antykagan napisał:

> zoll1 napisał:
          >
          > > Agora sama w sobie nie jest zagrożeniem. Ale metody, tj. wywalanie ustwy
          > > kosztem panstwa to co innego.
          >
          > Kosztem panstwa?? Chyba raczysz zartowac. Chodzi o "panstwo" kliki
          > Czarzastego, Kwitkowskiego i tow. Jakubowskiej? Ludzie, przejrzycie w koncu
          na
          > oczy. Dlaczego tej klice nie przeszkadza, ze juz niedlugo nie bedzie w Polsce
          > zadnej telewizji komercyjnej i zadnej liczacej sie gazety z wiekszoscia
          > kapitalu polskiego? O jakim monopolu oni mowia? Zwalczaja "Gazete" tylko i
          > wylacznie dlatego, ze opisuje ich szwindle. Czy Rywin przyszedl sam? A jego
          > warunek, zeby gazeta pisala dobrze o SLD? Sam to wymyslil??
          > Im wisi, kto z zagranicy bedzie wlascicielem wszystkich mediow w Polsce, a
          > nawet to dla nich lepiej - rozmonozone brukowce i debilne telewizje beda sie
          > zajmowaly seksem i krwawymi sensacjami "zabili go i uciekl", a nie kolesiami
          z
          > SLD. I dziwie sie, ze ktos jeszcze wierzy w te brednie pelne klamliwych
          > frazesow. Ja w kazdym badz razie zwalniam towarzyszy z SLD z troski o wolnosc
          > slowa. Pammietam 40 lat "wolnosci slowa" pod ich rzadami.
          > I dziwisz sie, ze ktos sie temu przeciwstawia, ustawie, ktora ogranicza
          > wolnosc mediow w Polsce? Nie dziwisz sie taksowkarzom, gornikom,
          pielegniarkom
          > i rolnikom, ze walcza o swoje? ze rozwalaja panstwo?
          >
          > GW jest potrzebna dla demokracji, ale z drugiej
          > > strony chtroni interesy Agory. Potrzebny jest tylko wiekszy porządek i
          > dbałość
          > > o prawo w Polsce, aby taki oligarcha i udzielny magnat jak Michnik nie był
          >
          > > ponad prawem jak to ma miejsce obecnie
          > >
          >
          > Bredzisz. Czy ty wiesz co to jest oligarcha i magnat? Powtarzasz glupoty
          > komuchow. Ja tez mam wiele do zarzucenia Michnikowi, ale akurat nie to.
      • nowax Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 09.12.03, 00:35
        ale w polskich warunkach Michnik pokzał ,ze potrafi wywalić całą ustawę bo była
        mu nie na rękę. to już bizantyjskie układy kiedy oligaracha obala system i robi
        co chce

zoll1 napisał:

> Agora sama w sobie nie jest zagrożeniem. Ale metody, tj. wywalanie ustwy
        > kosztem panstwa to co innego. GW jest potrzebna dla demokracji, ale z drugiej
        > strony chtroni interesy Agory. Potrzebny jest tylko wiekszy porządek i
        dbałość
        > o prawo w Polsce, aby taki oligarcha i udzielny magnat jak Michnik nie był
        > ponad prawem jak to ma miejsce obecnie
        >
        > nowax napisała:
        >
        > > Czy Agora i GW są zagrożeniem dla demokracji w Polsce? Spotkałam sie z tak
        > ą
        > > opinią. Twierdzi się ,że chopdzi o to ,że interesy wielkiego koncernu są
        > > realizowane ponad wszelką cenę. Dzięki kolesiowym układom mozna obalić
        > > dowolną ustawę, tak aby uchwalić dla siebie korzystną.Efekt afery Rywina j
        > est
        > > taki, że GW i Agora mają otwartą drogę do zakupu Polasatu. A chyba o to
        > > chodziło.
    • venus99 Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 05.12.03, 12:15
      nie zapominajmy,że Agora to nie tylko gazeta trzymająca władzę ale także liczne
      radia.wszystko układa się w zgrabną całość:
      - gazeta.
      - tygodnik,
      - radia,
      - i teraz jeszcze skok na tv prywatną (Polsat),
      - i także wpływy w tv publicznej
      i co? może być?
      • zbychooo Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 05.12.03, 12:18
        venus99 napisał:

> nie zapominajmy,że Agora to nie tylko gazeta trzymająca władzę ale także
        liczne
        >
        > radia.wszystko układa się w zgrabną całość:
        > - gazeta.
        > - tygodnik,
        > - radia,
        > - i teraz jeszcze skok na tv prywatną (Polsat),
        > - i także wpływy w tv publicznej
        > i co? może być?

Ha, ha, ha.... szczególnie ty wpływy Agory w telewizji publicznej mnie
        ubawiły :-))) Pewnie u Kwiatkowskiego mają chody he, he....
        • venus99 Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 05.12.03, 12:39
          nic zabawnego.wystarczy popatrzeć i przeanalizować kogo pokazuja,jak pokazują,z
          kim rozmawiaja.
          • nowax Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 05.12.03, 12:46
            zgadzam sie z tobą w 100%. aby tych wpływów nie zauważać trzeba mieć spro złej
            woli

venus99 napisał:

> nic zabawnego.wystarczy popatrzeć i przeanalizować kogo pokazuja,jak
            pokazują,z
            >
            > kim rozmawiaja.
            • zbychooo Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 05.12.03, 13:15
              A ty co? jesteś adwokatem venus99 czy może razem klepiecie w kawisze?
              Żeby umotywować swoje stwierdzenie, nie starczyło ci słów czy inteligencji?

nowax napisała:

> zgadzam sie z tobą w 100%. aby tych wpływów nie zauważać trzeba mieć spro
              złej
              > woli
              >
              > venus99 napisał:
              >
              > > nic zabawnego.wystarczy popatrzeć i przeanalizować kogo pokazuja,jak
              > pokazują,z
              > >
              > > kim rozmawiaja.
              • nowax Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 06.12.03, 23:08
                niestety nie mam przyjemności znać osobiście venus. ale podzielam jej pogląd
                nt. ty chyba nie zrozumiałeś. niskie iq?

zbychooo napisał:

> A ty co? jesteś adwokatem venus99 czy może razem klepiecie w kawisze?
                > Żeby umotywować swoje stwierdzenie, nie starczyło ci słów czy inteligencji?
                >
                >
                > nowax napisała:
                >
                > > zgadzam sie z tobą w 100%. aby tych wpływów nie zauważać trzeba mieć spro
                > złej
                > > woli
                > >
                > > venus99 napisał:
                > >
                > > > nic zabawnego.wystarczy popatrzeć i przeanalizować kogo pokazuja,jak
                > > pokazują,z
                > > >
                > > > kim rozmawiaja.
      • nowax Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 05.12.03, 12:25
        Agora okazała isę co pokazała afera rywina i michnbika niebezpieczna. na jaw
        wsyszły konszachty i powiązania przy "uwalaniu" ustawy. rozmowy, których
        oczywiście "nie pamieta" |Michnik itp. to niebezpieczne dla demokracji taka
        sitewka powiązań i zależności

venus99 napisał:

> nie zapominajmy,że Agora to nie tylko gazeta trzymająca władzę ale także
        liczne
        >
        > radia.wszystko układa się w zgrabną całość:
        > - gazeta.
        > - tygodnik,
        > - radia,
        > - i teraz jeszcze skok na tv prywatną (Polsat),
        > - i także wpływy w tv publicznej
        > i co? może być?
      • Gość: kanar rozdać kapitał żebrakom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 01:38
        wprowadzmy komunizm. niech każdy może miec tylko 1 parę butów i spodni.
        • trymand Re: rozdać kapitał żebrakom? 08.12.03, 16:08
          haha a yto wcale nie jest demagogia haha....dobry ściamiacz jesteś.a odkryłeś
          jakiegoś agenta SLD? może Giertycha? no a przynajmniej antysemitę? haha

Gość portalu: kanar napisał(a):

> wprowadzmy komunizm. niech każdy może miec tylko 1 parę butów i spodni.
          • Gość: kanar Re: rozdać kapitał żebrakom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 20:12
            lepiej napisz komu dałbyś Agore w prezencie gdybyś mógł?
            którzy to są ci "dobrzy" i "uczciwi" co mogą mieć wpływy?
            mam nadzieje , że nie jacyś weterani ORMO ?

wykrywanie "antysemitów" pozostawiam GW. maja tu na forum całe zastepy
            pomocników - woluntariuszy.

a kogo Ty tropisz poza Agorą? może KOR-owców ?
            z "agentów" wykryłem narazie tylko Ciebie, ale nie wiem dla kogo pracujesz.
            przypuszczalnie jesteś agentem-idealistą tzw. wolnym strzelcem.
            a może jesteś anarchista lub trockista? cholera wie.

• trymand masz jakąśschize na puncie SLD iGierycha i agentó 08.12.03, 22:01
              haha ty masz niezly odpał na punkcie komóchów LPR i agentow. Z|OMO ci musiało
              wybić pała resztki rozumu.Biedaczysko0 jesteś

> lepiej napisz komu dałbyś Agore w prezencie gdybyś mógł?
              > którzy to są ci "dobrzy" i "uczciwi" co mogą mieć wpływy?
              > mam nadzieje , że nie jacyś weterani ORMO ?
              >
              > wykrywanie "antysemitów" pozostawiam GW. maja tu na forum całe zastepy
              > pomocników - woluntariuszy.
              >
              > a kogo Ty tropisz poza Agorą? może KOR-owców ?
              > z "agentów" wykryłem narazie tylko Ciebie, ale nie wiem dla kogo pracujesz.
              > przypuszczalnie jesteś agentem-idealistą tzw. wolnym strzelcem.
              > a może jesteś anarchista lub trockista? cholera wie.
              >
              • Gość: kanar Michnikofobia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 23:35
                Ty masz psychopatyczną obsesje na temat Agory oraz antysemityzmu i Michnika.

To dopiero odpał. Michnik trzyma wszystkie sznurki!
                W psychiatyryku byś siedział razem z Napoleonami.
                Wytropiłeś Michnika Magnata? O wszystkim w Polsce decyduje Michnik....

Agorę byś zlikwidował i co ?
                Ciągle nic nie proponujesz. Przyznaj sie do swoich pogladów, albo jesteś zwykły
                tchórz!
                • trymand widzisz samych antysemitów 09.12.03, 09:04
                  haha widze że widzisz samych antysemitóew, tak pelno ich wszędzie....a
                  Michnik , jest mi obojętny. poza tym ,ze nieźle kręci i dzięki układom
                  kolesiowym przeeala całe ustawy...ale dla takiego zajadłego fanatyka to za
                  trudne aby zrozumieć. poprsotu jesteś fanatyk i tyle!

> Ty masz psychopatyczną obsesje na temat Agory oraz antysemityzmu i Michnika.
                  >
                  > To dopiero odpał. Michnik trzyma wszystkie sznurki!
                  > W psychiatyryku byś siedział razem z Napoleonami.
                  > Wytropiłeś Michnika Magnata? O wszystkim w Polsce decyduje Michnik....
                  >
                  > Agorę byś zlikwidował i co ?
                  > Ciągle nic nie proponujesz. Przyznaj sie do swoich pogladów, albo jesteś
                  zwykły
                  >
                  > tchórz!
                  • Gość: kanar widzisz tylko Michnika i to wszędzie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 12:07
                    ja widze plagę Słowian. normalna inwazja.
                    wszystkie ustawy napisał Michnik? to GENIUSZ!
                    powinien dostać NOBLA!
                    i kiedy on na to ma czas?
                    chyba musi zatrudniać takich maniaków jak Ty, żeby nim postraszyli
                    jaki to grozny jest dla "demokracji w wersji ORMO-Komsomoł"
                    może Ty piszesz z celi z piwnicy Agory?
                    pozwalają Ci?

• trymand białe myszki i antysemici 10.12.03, 09:04
                      ahha widzisz pewnie biale myszki i jesteś niestrudzonym tropicielem antysemitów
                      LPR SLD - no komuszki to zalezy czy sa pomocne czy przeciwne twojemu guru
                      Michnikowi. To zresztą dobry kolega Urbana, Millera. Bywał u jaruzela. No
                      oczywiście to bardzo uczicwi czlowiek co widac przy okazji afery Rywin-Michhnik

> ja widze plagę Słowian. normalna inwazja.
                      > wszystkie ustawy napisał Michnik? to GENIUSZ!
                      > powinien dostać NOBLA!
                      > i kiedy on na to ma czas?
                      > chyba musi zatrudniać takich maniaków jak Ty, żeby nim postraszyli
                      > jaki to grozny jest dla "demokracji w wersji ORMO-Komsomoł"
                      > może Ty piszesz z celi z piwnicy Agory?
                      > pozwalają Ci?
                      >
                      • Gość: kanar Rywin:uczciwy bohater? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.03, 13:47
                        cierpisz kolega na jakąs dramatyczna obsesje : w kazdym poście coś wypisujesz o
                        antysemitach. chyba musi z Ciebie być jakiś potomek rabina?
                        z komuszkami nic nie jest zależne : zawsze WON!
                        Michnik : raz gorszy ( czerwone harcerstwo, czerwona kreska, tropienie
                        antysemitów) raz lepszy ( walka z systemem PRL, a obecnie z systemem CZarzasty-
                        Kwiatkowski-Jakubowska)
                        przy okazji afery Rywina, to pewnie uczciwy jest Rywin?
    • Gość: indis jest http://www.remuszko.pl/ n/t IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.12.03, 12:50
    • Gość: Ayran Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 12:54
      nowax napisała:

> chodziło.

Efekt afery Rywina jest taki, że ustawy jak nie było, tak nie ma. Natomiast
      pozycja Agory uległa osłabieniu - o ile przedtem byłaby w stanie zebrać na
      rynkach finansowych środki na zakup Polsatu, o tyle teraz miałaby z tym kłopot;
      poniekąd w powiązaniu z całą historią Agora ma gorsze wyniki finansowe; a
      pewnie też nieco obniżony rating. Za to Polsat w międzyczasie dostał koncesję,
      dzięki czemu jego wartość rynkowa wzrosła i jest zapewne poza zasięgiem
      możliwości Agory. Tak że nie bardzo rozumiem o co chodzi z ta otwartą drogą.
      Ale nie ma się co martwić - już za pół roku, o ile Solorz dalej będzie
      zainteresowany sprzedażą Polsatu, będzie mógł go sprzedać Murdochowi,
      Berlusconiemu, lub - pośrednio - Bertelsmannowi. Pod warunkiem że będzie to dla
      nich ciekawy interes do zrobienia. Głowa do góry!

Ay.
      • venus99 Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 05.12.03, 13:32
        w interesie Agory jest brak szczegółowej regulacji prawnej rynku
        medialnego.pozycja Agory osłabła bo zmieniła się jakość gazety trzymającej
        władzę (gazeta zrobiła sie po prostu zdecydowanie gorsza) a ludzie Agory i
        gazety pokazali kim są i co robią.
        • Gość: Ayran Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 13:39
          venus99 napisał:

> w interesie Agory jest brak szczegółowej regulacji prawnej rynku
          > medialnego.

Ciekawe - a jak to się ma do możliwości zakupu Polsatu? Wiesz jak wygladają
          zapisy koncesyjne w części dotyczącej własności?

> pozycja Agory osłabła bo zmieniła się jakość gazety trzymającej
          > władzę (gazeta zrobiła sie po prostu zdecydowanie gorsza)

Sprzedaż Gazety nieco spadła, ale znacznie poniżej średniej dla dzienników w
          ogóle (spadła sprzedaż wszystkich dzienników krajowych - oczywiście
          poza "Faktem"). Pogorszenie pozycji finansowej wynika także z recesją na rynku
          ogłoszeń i reklam, pozostającą w ścisłym związku z polityką cenową TVP.

> a ludzie Agory i
          > gazety pokazali kim są i co robią.

No tak - nagrywaja starych znajomych pod stołem, na przykład.

Ay.
    • Gość: jaskiernia -poker Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: 217.61.150.* 05.12.03, 12:57
      Teraz sie mówi, ze nie ujawnili bo tak nakazywal im instynkt desydencki. Kiedys
      przed komisja adas mówil, ze to przez ta kórwe Kopenhage. ?
    • Gość: krytyk Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 13:44
      Rozpoczal sie proces Liowy Rywina, ktory nie przyznal sie jak na razie do
      niczego. Ale moze trzymac mocnego asa w rekawie. Powielu miesiacach farsy z
      komisja, gdy na sali sadowej moze dojsc do sensacyjnych oswiadczen rozpoczyna
      sie nieswieza juz afere z automatami ewidentnie dla odwrocenia uwagi opinii
      publicznej.
      Co takiego moze jeszcze powiedziec Rywin?
    • Gość: krytyk Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 14:11
      No prosze-zmasowany atak Gazety!! Automaty na pierwszych stronach, a sadzie p.
      Rapaczynska zeznaje ze 17 mln dolarow to wyliczenie Millera. Zeznajac przed
      komisja mowila co innego. Nawet TVN - sojusznik GW nie mogl tego przemilczec.

COS TU SMIERDZI..
    • Gość: Ayran Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 14:35
      Ja bym wolał, żeby wszystkie ważne osoby z branży medialnej miały z władzą,
      obojętnie jaką, takie relacje jakie ma właściciel RMF Tyczyński, albo
      członkowie zarządu spólki wydające Rzeczpospolitą. Ale mamy taką władzę jaką
      mamy, i lepiej mieć z władzą takie relacje jak mają Michnik czy Benbenek, o
      Robercie Kwiatkowskim nie wspominając. Tak samo jest w innych branżach -
      bardziej opłaca się być Kulczykiem czy Krauzem niż, na ten przykład, Romanem
      Kluską.

Ay.
      Ay.
    • nowytor Ciekawostką w tej całej sprawie... 05.12.03, 14:45
      jest, że Jaruzelski posiada akcje Agory.
      Jaruzelski jako oprawca i dyktatro okazał się całkiem niezły, ale
      Jaruzelski-biznesmen inwestujący szmal w Agorze???
      Kto doradzał Jaruzelskiemu i jakie przesłanki miał generał inwestując w Agorę???
      Dlatego, że Adaś M. to taki miły i uczciwy człowiek???
      Nowy
      • Gość: jan Re: Ciekawostką w tej całej sprawie... IP: *.multicon.pl 06.12.03, 19:39
        Nowytor ! Akcje Agory są w tzw. publicznym obrocie i ty tez mozesz je kupić
        poprzez giełdę. Możesz ty je kupic , mogę ja , może jakis tam "Wańka-Wstańka" z
        Wolomina , może je tez kupic królowa angielska. Więc nie zalewaj z tym
        Jaruzelskim...
        • nowytor Zaniepokojony aferą Rywina Jaruzelski ... 06.12.03, 19:56
          wprost do Adasia zapytać co się dzieje z jego szmalem?
          No nie wiem czy gdybym posiadał akcje Agory Adaś chciałby ze mną rozmawiać.
          Poza tym Jaruzelski-komunista-biznesmen akcje, giełda, Agora. Czy nie wydaje ci
          się, że to czerwonym łajne cuchnie, a nie wolnością rynkową?
          Nowy
          • Gość: jan Re: Zaniepokojony aferą Rywina Jaruzelski ... IP: *.multicon.pl 06.12.03, 20:19
            Nowytor ! Ja tez posiadam akcje kilku spółek giełdowych , w tym i Agory. Ty tez
            mozesz je sobie kupic i to przez internet nawet za 5 mln $ .
            Więc co ty z Jaruzelskim tu wyskakujesz ? Wiemy na forumm że ty jesteś z
            Torunia od muchomorka malwersanta i to chyba tlumaczy twoją postawę...
            • nowytor Odpie_dolcie się od generała 06.12.03, 22:32
              Ach któż to powiedział?
              Nowy
    • Gość: Kaz Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.03, 15:40
      Cholernie gorszy "uświęcone" kombatanctwo P. Michnika. To wyszło jak szydło
      dzięki aferze Rywina. Zwłaszcza jego nieposkromienie w parciu do władzy. Ma
      gazetę, ma wadzę. I będzie miał Polsat dzięki magnetofonowi. I jeszcze większą
      władzę.
      Z drugiej strony - zawsze jakiś P. Michnik się przydarzy. Nie będzie ten, to
      będzie inny. Ale ci następcy, będą lepsi, bo nie będą kombatantami. Niestety,
      musimy to przeżyc. Niektórym się nie uda.
      A swoją droga, na kogo głosować, by utarł nosa P. Michnikowi? Czy są tacy? Nie
      widać.
      • Gość: opel Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.lanet.wroc.pl 06.12.03, 18:47
        Michnik nie jest ani gorszy ani lepszy oid tyh wszystkich kretaczy w Polsce ze
        świecznika
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 06.12.03, 18:53
      TAK!!!!!!!!!!!
      • Gość: J-23 Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.chello.pl 06.12.03, 20:14
        A co to jest ta "dmeikracja" ?
        • Gość: opel Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.lanet.wroc.pl 06.12.03, 21:43
          ale jesteś ograniczony człowieku. średnio rozwinięty człowiek wie, że to lapsus
          językowy od "demokracja". ale ty chyba jesteś znacznie poniżej
          średniej......żal mi cię
    • Gość: kermit Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 21:46
      Dla reikarnacji i Termostatu
    • semtex Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 07.12.03, 00:36
      Nie może być wolności słowa tam, gdzie gazety są kapitalistycznymi
      przedsiębiorstwami obliczonymi na zysk.
      • Gość: kanar Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 01:40
        wolność słowa to fikcja. istnieje tylko w prasie specjalistycznej i
        niskonakładowej, nie mającej znaczenia politycznego.
    • Gość: kanar głupota jest najwiekszym zagrożeniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 01:35
      ustawa musi być dla kogoś korzystna....

ja osobiście wolę, żeby była korzystna dla Michnika, a nie dla
      Kwiatkowskiego, Czarzastego i Jakubowskiej....

a demokracja jest zdegenerowana. może jakby był przymus głosowania to miałby
      ten "system" cos wspólnego z demokracją.
      • Gość: Mingus Bardzo ciekawy wybor... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 03:34
        Heh...Ciekawy wybor.
        "Ja tam wole zeby mi zabili syna Jasia niz corke Kasie".
        Wole Michnika niz Kwiatkowskiego.
        Wole nie trafic do domu z lewej strony, niz nie trafic z prawej.
        Wole klamstwo Gazety niz klamstwo Jakubowskiej.

Wolisz nie znac prawdy, czy prawdy nie znac?
        • Gość: Kanar Masz lepszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 09:57
          No dobrze . Oddajmy gazety Robotom....
          tylko kto do nich napisze oprogramowanie?

Od gazet nie należy oczekiwać "prawdy".

Wolę gazetę ponieważ uważam, że jest bardziej uczciwa od całego towarzystwa po
          przeciwnej stronie i jest to dla mnie oczywiste. Ponadto reprezentuje
          przynajmniej jakiś poziom intelektualny.... w porównaniu z np. Wagnerem.....
          • hela7 Re: Masz lepszy? 07.12.03, 10:08
            Gość portalu: Kanar napisał(a):

> No dobrze . Oddajmy gazety Robotom....
            > tylko kto do nich napisze oprogramowanie?
            >
            > Od gazet nie należy oczekiwać "prawdy".
            >
            > Wolę gazetę ponieważ uważam, że jest bardziej uczciwa od całego towarzystwa
            po
            >
            > przeciwnej stronie i jest to dla mnie oczywiste. Ponadto reprezentuje
            > przynajmniej jakiś poziom intelektualny.... w porównaniu z np. Wagnerem.....

haha "ucziwa Gazeta i Michnik" dobre hahha. dla mnie pan Wagner, Michnik czy
            Czarzasty zero uczicwości. hahaha dobre to co mówisz, hahaha
            • Gość: Kanar Re: Masz lepszych oszustów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 16:28
              nie wykluczam, że uczciwi ludzie nie istnieją i każdy jest potencjalnym
              oszustem tylko nie zawsze ma szanse sie zrealizować.
              nadal też nie dowiedziałem się kto jest lepszy od "nich"?
              nie popieram GW i jej linii politycznej ale wolę ją od linii
              politycznej "Trybuny".
              Jeżeli dla kogoś te dwie gazety reprezentują identyczny poziom....
              to niech poda tytuły tych gazet "na poziomie"....
              mam wrażenie, że Ci którym nic sie nie podoba chcieliby sami
              robić dokładnie to co krytykują u innych....
              • trymand Re: Masz lepszych oszustów? 07.12.03, 17:10
                tu mówisz jakbbyś chcciał aby bylo a nie jak jest. Trybuna i Wyborcza to dwa
                politruckie dzienniki. To że Czarzasty nie jest nie uczciwy bynajmniej jak się
                okazało nie oznacza że Michnik jest uczciwy, Afera Rywina ukazała krętactwa nie
                tylko komuchów ale i GW, Agory i Michnika, który odezgrał rolę szpicla. Który
                knowal i ,ataczył aby prywatę Agory i własną uskutecznć> To jak się okazało
                obmierzła postac. ja wiem, że tem ogigarcha w Polsklich warunkach jest nie
                tykalną "świętą krową". Ae pokazano jego twarz.

Gość portalu: Kanar napisał(a):

> nie wykluczam, że uczciwi ludzie nie istnieją i każdy jest potencjalnym
                > oszustem tylko nie zawsze ma szanse sie zrealizować.
                > nadal też nie dowiedziałem się kto jest lepszy od "nich"?
                > nie popieram GW i jej linii politycznej ale wolę ją od linii
                > politycznej "Trybuny".
                > Jeżeli dla kogoś te dwie gazety reprezentują identyczny poziom....
                > to niech poda tytuły tych gazet "na poziomie"....
                > mam wrażenie, że Ci którym nic sie nie podoba chcieliby sami
                > robić dokładnie to co krytykują u innych....
                • Gość: kanar Re: Masz lepszych oszustów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 18:17
                  być może jest tak, że obydwie strony walcża o swoja prywate.
                  jak powinno być dobrze?
                  dla mnie osobiśćie jest lepiej, żeby troche więcej prywaty
                  wywalczyła sobie GW, dlatego bo choć jej wielbicielem nie jestem, to wole ja po
                  stokroć od prywaty Jakubowskiej,Czarzastego i Kwiatkowskiego.
                  Wolałbym ją też od prywaty LPR i Samoobrony.
                  zresztą stawianie krętactw jednej i drugiej strony na tym samym poziomie jest
                  manipulacją dla mnie.
                  • longin222 Re: Masz lepszych oszustów? 07.12.03, 21:38
                    haha menatalność Kalego dobrzy złodzieje to złodzieje lubiani przez Kalego haha
                    dobre! Ale tu przyznałeś że wiesz ,iż agora i michnik nie jest ok. nie jest
                    uczciwy.

> być może jest tak, że obydwie strony walcża o swoja prywate.
                    > jak powinno być dobrze?
                    > dla mnie osobiśćie jest lepiej, żeby troche więcej prywaty
                    > wywalczyła sobie GW, dlatego bo choć jej wielbicielem nie jestem, to wole ja
                    po
                    >
                    > stokroć od prywaty Jakubowskiej,Czarzastego i Kwiatkowskiego.
                    > Wolałbym ją też od prywaty LPR i Samoobrony.
                    > zresztą stawianie krętactw jednej i drugiej strony na tym samym poziomie jest
                    > manipulacją dla mnie.
                    • Gość: kanarek oczekuje konstruktywnych propozycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 22:10
                      najwyżej przyznałem, że obydwie strony walczą o swoje interesy, tak zreszta jak
                      każdy człowiek....
                      obydwie strony kręcą, ale rzadawa wielokrotnie bardziej.
                      nie napisałem, ze Agora to złodzieje.
                      sytuacja w której ktoś kto dyskredytuje próbę uzyskania łapówki ( niepodważalne
                      nagrania magnetofonowe), jest na równi z nim uważany za oszusta jest typowe dla
                      Polski. wystarczy iść na policje zgłosić o dowolnym przestępstwie : najpierw
                      zamkną zgłaszającego.... (przestępca złozy skarge etc etc...)
                      na koniec słucham co byście wszyscy chcieli : likwidacji Agory i GW ?
                      Poprawi sie w Polsce? Będzie bardziej uczciwie? Mniej korupcji?
                      Życze zdrowia. Psychicznego też.
          • venus99 Re: Masz lepszy? 07.12.03, 18:24
            bardziej uczciwa?
            a może trochę mniej nieuczciwa?
            Wagner-nową jednostką inteligencji?
            gazeta trzymająca władzę specjalnym obiektywizmem nie grzeszy ale w końcu nie
            jest od tego.najważniejsze załatwic swoje interesy.
            jaki kapitał rządzi Agorą?
            • kataryna.kataryna Re: Masz lepszy? 07.12.03, 18:24
              venus99 napisał:

> bardziej uczciwa?
              > a może trochę mniej nieuczciwa?
              > Wagner-nową jednostką inteligencji?
              > gazeta trzymająca władzę specjalnym obiektywizmem nie grzeszy ale w końcu nie
              > jest od tego.najważniejsze załatwic swoje interesy.
              > jaki kapitał rządzi Agorą?

No właśnie, jaki?
              • Gość: Gielda - Fakty Re: Masz lepszy? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 23:00
                Agora-Holding Sp. z o.o. 41.59 %
                Cox Poland Investments, Inc. 10.19 %
                Deutsche Bank Trust Company Americas 4.89 %
                *Pozostali 43.33 %

Wyjasnienie:
                *Pozostali, to nabywcy akcji na gieldach w Polsce i poza granicami (Agora jest
                notowana na gieldach warszawskiej i londynskiej)

dane z gielda.onet.pl/3,557,spolki.html

Agora nie jest wlasnoscia wiekszosciowego kapitalu polskiego i istnieje duza
                szansa, ze stanie sie wlasnoscia wiekszosciowego kapitalu zagranicznego.
                • kataryna.kataryna Re: Masz lepszy? 07.12.03, 23:14
                  Gość portalu: Gielda - Fakty napisał(a):

> Agora-Holding Sp. z o.o. 41.59 %
                  > Cox Poland Investments, Inc. 10.19 %
                  > Deutsche Bank Trust Company Americas 4.89 %
                  > *Pozostali 43.33 %
                  >
                  > Wyjasnienie:
                  > *Pozostali, to nabywcy akcji na gieldach w Polsce i poza granicami (Agora
                  jest
                  > notowana na gieldach warszawskiej i londynskiej)
                  >
                  > dane z gielda.onet.pl/3,557,spolki.html
                  >
                  > Agora nie jest wlasnoscia wiekszosciowego kapitalu polskiego i istnieje duza
                  > szansa, ze stanie sie wlasnoscia wiekszosciowego kapitalu zagranicznego.

Czy potrafisz udowodnić prawdziwość pierwszej części zdania i uzasadnić drugą?
                  • Gość: Gielda - Facts Re: Masz lepszy? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 23:28
                    No co ty...:)
                    Wiekszosciowy to jest 50 procent i jeden glos - Agora ma 41,59.
                    Druga czesc jest pochodna pierwszej - skoro Agora jest znakomita spolka, ktora
                    nie ma wiekszosci, a jest szansa, ze stanie sie atrakcja miedzynarodowa, to
                    istnieje duza szansa, ze akcje te przejda do inwestorow zagranicznych - co sie
                    okaze podczas walnego zgromadzenia wspolnikow pewnie.

Jesli inwestorzy zagraniczni pozostana obojetni na akcje Agory - oznaczac to
                    bedzie, ze nie jest miedzynarodowa atrakcja, czego jej chyba nie zyczysz
                    (zwlaszcza w przededniu planowanych przez Agore inwestycji w media w innej
                    czesci Europy)

A jesli zagraniczni zaczna te akcje wyprzedawac - to bedzie dramat, ktorego na
                    pewno nie chcesz przezywac.
                    W sumie powinnas wydac pisk radosci czytajac te spekulacje.
                    Ale - rozumiem - nic nie ma znaczenia, bo chodzi o pokonanie kogos tam na
                    foerum bardziej, niz o rzeczywiste lub hipotetyczne, ale zyczliwie
                    rozpatrywane losy Agory SA.
                    Hehe
                    • Gość: nuuuuuu Re: Masz lepszy? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 23:37
                      Zyczliwie w cudzyslowiu oczywiscie.
                    • kataryna.kataryna Re: Masz lepszy? 07.12.03, 23:40
                      Gość portalu: Gielda - Facts napisał(a):

> No co ty...:)
                      > Wiekszosciowy to jest 50 procent i jeden glos - Agora ma 41,59.

Agora Holding tyle ma, są jeszcze imienne akcje pracowników przyznawane w
                      ramach planu motywacyjnego. Razem Agora Holdin plus pracownicy mają większość w
                      głosach (część akcji jest uprzywilejowana).

> Druga czesc jest pochodna pierwszej - skoro Agora jest znakomita spolka,
                      ktora
                      > nie ma wiekszosci, a jest szansa, ze stanie sie atrakcja miedzynarodowa, to
                      > istnieje duza szansa, ze akcje te przejda do inwestorow zagranicznych - co
                      sie
                      > okaze podczas walnego zgromadzenia wspolnikow pewnie.

Z akcjami jest tak, że aby ktoś je kupił, ktoś inny musi sprzedać.

> Jesli inwestorzy zagraniczni pozostana obojetni na akcje Agory - oznaczac to
                      > bedzie, ze nie jest miedzynarodowa atrakcja, czego jej chyba nie zyczysz
                      > (zwlaszcza w przededniu planowanych przez Agore inwestycji w media w innej
                      > czesci Europy)

> A jesli zagraniczni zaczna te akcje wyprzedawac - to bedzie dramat, ktorego
                      na
                      > pewno nie chcesz przezywac.

Nawet gdybym chciała przeżywać to nie bardzo mam powody. Nie mam akcji Agory i
                      żadnego interesu, żeby się nią przejmować, chociaż jako przedsięwzięcie bardzo
                      mi imponuje.

> W sumie powinnas wydac pisk radosci czytajac te spekulacje.

A to niby dlaczego?

> Ale - rozumiem - nic nie ma znaczenia, bo chodzi o pokonanie kogos tam na
                      > foerum bardziej, niz o rzeczywiste lub hipotetyczne, ale zyczliwie
                      > rozpatrywane losy Agory SA.
                      > Hehe

Hehe co? Nie chodzi mi o pokonywanie kogoś na forum bo to żadna radocha, po
                      prostu lubię jak jest konkretnie.
            • Gość: kanarek Nic nie macie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 22:15
              każdy załatwia swoje interesy, nie tylko każda gazeta.
              Trybuna nie załatwia swoich interesów? Pewnie o Polskę dba?
              Wagner jest rzeczywiście jednostką inteligencji expzperu.
              CZemu nie piszecie na forum Trybuny?
              A może piszecie?
              Acha , i przy okazji prosze o wzorzec uczciwości.
              skoro prawie wszyscy są nieuczciwi to "ktoś" jednak uczciwy być musi.
              nieuczciwości istnieje tylko w kontekście uczciwości.
    • jarek.tulko Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 07.12.03, 19:01
      każdy monopol jest groźny. prywatny i panstwowy. Agora i biznatyjskie wpływy
      Michnika udzielnego ksiecia i oligarchy mogą budzić obawy

nowax napisała:

> chodziło.
      • kataryna.kataryna Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 07.12.03, 19:03
        jarek.tulko napisał:

> każdy monopol jest groźny. prywatny i panstwowy. Agora i biznatyjskie wpływy
        > Michnika udzielnego ksiecia i oligarchy mogą budzić obawy

To Agora ma monopol? A na co, jeśli łaska?
        • trymand Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 07.12.03, 20:25
          nie udawja głupszej niż jesteś. Agora dzięki konszachtom i konowaniom oligachy
          i magnata Michnik chce dostać jeszcze TV. GW plus Polsta to monopol na władze w
          mediach. Wystarczy spacyfikowac oglądalość publicznej i będzie po krzyku. To
          proste. Agora jest niebezpiecnziejsza niż stado Rywinów.

kataryna.kataryna napisała:

> jarek.tulko napisał:
          >
          > > każdy monopol jest groźny. prywatny i panstwowy. Agora i biznatyjskie wpły
          > wy
          > > Michnika udzielnego ksiecia i oligarchy mogą budzić obawy
          >
          >
          >
          > To Agora ma monopol? A na co, jeśli łaska?
          • kataryna.kataryna Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 07.12.03, 20:41
            trymand napisał:

> nie udawja głupszej niż jesteś. Agora dzięki konszachtom i konowaniom
            oligachy
            > i magnata Michnik chce dostać jeszcze TV. GW plus Polsta to monopol na władze
            w
            >
            > mediach.

Czy ty rozumiesz co to jest monopol? To trochę co innego niż dominacja na
            rynku, powinieneś to wiedzieć biorąc się za udowadnianie monopolistycznej
            pozycji Agory bo inaczej w śmieszność popadasz. Na rynku gazet codziennych
            Gazeta ma dużą konkurencję, na rynku telewizyjnym też by miała (gdyby kupiła
            Polsat) bo pozycja TVP jest bardzo mocna, a jest jeszcze TVN. Gdzie ty tu
            monopol widzisz? Gwoli ścisłości, Agora nie chce dostać telewizji, tylko ją
            kupić, tak jak wkrótce będzie mógł kupić Murdoch czy inny Bertelsman.

Wystarczy spacyfikowac oglądalość publicznej i będzie po krzyku. To
            > proste.

A jak się pacyfikuje oglądalność publicznej?

> Agora jest niebezpiecnziejsza niż stado Rywinów.

Czy może być coś niebezpieczniejszego niż handel ustawami?

PS. Widzę, że ci przypadła do gustu argumentacja Czarzastego ale może mógłbyś
            własnymi słowami ją obronić, bo same hasła to trochę za mało. W jaki sposób
            zakup Polsatu przez Agorę miałby być groźny dla demokracji, bardziej groźny niż
            próby handlowania ustawami?

• ligia3 Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 07.12.03, 21:00
              ja zgadzam się z trymandem. nawet jak nazywasz to "dominacją" - to już
              niebezpieczeństwo jest poważne. ta demagogia o czarzastym do mnie nie
              przemawia. nie lubię tego komucha, ale porówanie tu argumentów trymanda to
              czysta demagogia z twojej strony. rywin pokazał swoją twarz. handlowanie
              ustawami jest skur...ale na miłość boską gierki agory i michnika to to samo.
              ale jak widać ślepo kochasz Michnika. niestety ślepy fanatyzm nic tu nie
              zmieni. zakup polsatu przez oligarchę jest poważnym zagrożeniem dla porządku w
              tym kraju. mam nadzieję że nie dojdzie do takiej patologii

> trymand napisał:
              >
              > > nie udawja głupszej niż jesteś. Agora dzięki konszachtom i konowaniom
              > oligachy
              > > i magnata Michnik chce dostać jeszcze TV. GW plus Polsta to monopol na wła
              > dze
              > w
              > >
              > > mediach.
              >
              >
              >
              > Czy ty rozumiesz co to jest monopol? To trochę co innego niż dominacja na
              > rynku, powinieneś to wiedzieć biorąc się za udowadnianie monopolistycznej
              > pozycji Agory bo inaczej w śmieszność popadasz. Na rynku gazet codziennych
              > Gazeta ma dużą konkurencję, na rynku telewizyjnym też by miała (gdyby kupiła
              > Polsat) bo pozycja TVP jest bardzo mocna, a jest jeszcze TVN. Gdzie ty tu
              > monopol widzisz? Gwoli ścisłości, Agora nie chce dostać telewizji, tylko ją
              > kupić, tak jak wkrótce będzie mógł kupić Murdoch czy inny Bertelsman.
              >
              >
              >
              > Wystarczy spacyfikowac oglądalość publicznej i będzie po krzyku. To
              > > proste.
              >
              >
              >
              > A jak się pacyfikuje oglądalność publicznej?
              >
              >
              >
              > > Agora jest niebezpiecnziejsza niż stado Rywinów.
              >
              >
              >
              > Czy może być coś niebezpieczniejszego niż handel ustawami?
              >
              >
              >
              > PS. Widzę, że ci przypadła do gustu argumentacja Czarzastego ale może mógłbyś
              > własnymi słowami ją obronić, bo same hasła to trochę za mało. W jaki sposób
              > zakup Polsatu przez Agorę miałby być groźny dla demokracji, bardziej groźny
              niż
              >
              > próby handlowania ustawami?
              >
              >
              >
              >
              • kataryna.kataryna Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 07.12.03, 21:05
                ligia3 napisała:

> ja zgadzam się z trymandem. nawet jak nazywasz to "dominacją" - to już
                > niebezpieczeństwo jest poważne. ta demagogia o czarzastym do mnie nie
                > przemawia. nie lubię tego komucha, ale porówanie tu argumentów trymanda to
                > czysta demagogia z twojej strony. rywin pokazał swoją twarz. handlowanie
                > ustawami jest skur...ale na miłość boską gierki agory i michnika to to samo.
                > ale jak widać ślepo kochasz Michnika. niestety ślepy fanatyzm nic tu nie
                > zmieni. zakup polsatu przez oligarchę jest poważnym zagrożeniem dla porządku
                w
                > tym kraju. mam nadzieję że nie dojdzie do takiej patologii

Kolejna osoba, która nie jest w stanie przedstawić argumentów? Dlaczego zakup
                Polsatu przez Agorę jest niebezpieczny? Konkrety!

Przecież tu nie chodzi o Michnika czy Agorę ale o zasadę. Dlaczego zakup jednej
                z kilku telwizji przez jednego z kilku wydawców dzienników ma być dla nas
                niebezpieczny?
                • trymand Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 07.12.03, 21:13
                  o jakim "braku argumentów" mówisz demagogu? to jasno chyba zostało wykazane? a
                  ty dla demagogicznego efektu ciągle powtarasz tę samą spiewkę " o braku
                  argumentów". to jest niebezpieczne i skzodliwe, że agora staje się monopolistą.
                  i nie dlatego ,ze stoi za tym potęzny i wszechwładny w Polsce magnat i
                  oligarcha Michnik ale dla zasady. zasady, iż zbyt wielka władza skupiona w
                  jednym reku jest złem

> ligia3 napisała:
                  >
                  > > ja zgadzam się z trymandem. nawet jak nazywasz to "dominacją" - to już
                  > > niebezpieczeństwo jest poważne. ta demagogia o czarzastym do mnie nie
                  > > przemawia. nie lubię tego komucha, ale porówanie tu argumentów trymanda to
                  >
                  > > czysta demagogia z twojej strony. rywin pokazał swoją twarz. handlowanie
                  > > ustawami jest skur...ale na miłość boską gierki agory i michnika to to sam
                  > o.
                  > > ale jak widać ślepo kochasz Michnika. niestety ślepy fanatyzm nic tu nie
                  > > zmieni. zakup polsatu przez oligarchę jest poważnym zagrożeniem dla porząd
                  > ku
                  > w
                  > > tym kraju. mam nadzieję że nie dojdzie do takiej patologii
                  >
                  >
                  >
                  > Kolejna osoba, która nie jest w stanie przedstawić argumentów? Dlaczego zakup
                  > Polsatu przez Agorę jest niebezpieczny? Konkrety!
                  >
                  > Przecież tu nie chodzi o Michnika czy Agorę ale o zasadę. Dlaczego zakup
                  jednej
                  >
                  > z kilku telwizji przez jednego z kilku wydawców dzienników ma być dla nas
                  > niebezpieczny?
        • Gość: Mingus Ach, przeciez to widac, jesli ktos zechce widziec. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 21:59
          Agora ma monopol na zalatwianie swoich spraw na poziomie wladz - w tym ustaw,
          zwolnien od podatkow i innych tego typu rzeczy.

I na tym moglibysmy zakonczyc, bo to niemal kazdy ujrzal w trakcie tzw. afery
          Rywina.

============================================

Ale, juz tak na boku, jako ciekawostka, maly przyklad:
          Podczas kreowania ustawy medialnej rozmowy toczyly sie m.in. wokol sprawy
          honorariow autorskich (tantiem). Wiadomo, ze media (radio i tv) korzystaja
          niemal wylacznie z nich, to jest jakies 90 procent przekazywanego reperuaru
          (muzyka, fimy, koncerty). Media usilowaly zmusic autorow do zrezygnowania ze
          swoich honorariow, albo do ich drastycznego ograniczenia. Odmawialy publikacji
          stanowisk ZAIKSu, SPAMu, ZASPu i innych zwiazkow tworczych. Gazeta odmowila
          opubblikowania protestu ZAIKSU na przyklad.

I kiedy autorzy nie mogli sie bronic Agora agresywnie (wraz z mediami
          elektronicznymi) walczyla o odebranie im ich przywilejow i ograniczenie ich
          honorariow w drodze tejze ustawy... To tak, jakby zaistniala ustawa, ktora
          zakazuje podnoszenia ceny gazety, albo ceny ogloszen w niej, albo honorariow
          jej pracownikow.

Niemal do konca nie zaproszono do dyksuji tworcow - zareagowano dopiero na ich
          dramatyczny protest, ktorym byl rozpaczliwy list podpisany przes setki autorow
          muzyki, literatury, dramaturgow. List wywolal poruszenie w zarzadach podobnych
          organizacji i stowarzyszen na calym swiecie oraz organizacji miedzynarodowych.
          W koncu min. Dabrowski nakazal wycofanie spornego zapisu, bedzie negocjowany
          przy poprawce Prawa Autorskiego.

Niestety, Agora do dzis odmawia publikacji raportow ZAIKSu w tej sprawie...
          • kataryna.kataryna Re: Ach, przeciez to widac, jesli ktos zechce wid 07.12.03, 22:08
            Gość portalu: Mingus napisał(a):

> Agora ma monopol na zalatwianie swoich spraw na poziomie wladz - w tym ustaw,
            > zwolnien od podatkow i innych tego typu rzeczy.
            >
            > I na tym moglibysmy zakonczyc, bo to niemal kazdy ujrzal w trakcie tzw. afery
            > Rywina.
            >
            > ============================================
            >
            > Ale, juz tak na boku, jako ciekawostka, maly przyklad:
            > Podczas kreowania ustawy medialnej rozmowy toczyly sie m.in. wokol sprawy
            > honorariow autorskich (tantiem). Wiadomo, ze media (radio i tv) korzystaja
            > niemal wylacznie z nich, to jest jakies 90 procent przekazywanego reperuaru
            > (muzyka, fimy, koncerty). Media usilowaly zmusic autorow do zrezygnowania ze
            > swoich honorariow, albo do ich drastycznego ograniczenia. Odmawialy
            publikacji
            > stanowisk ZAIKSu, SPAMu, ZASPu i innych zwiazkow tworczych. Gazeta odmowila
            > opubblikowania protestu ZAIKSU na przyklad.
            >
            > I kiedy autorzy nie mogli sie bronic Agora agresywnie (wraz z mediami
            > elektronicznymi) walczyla o odebranie im ich przywilejow i ograniczenie ich
            > honorariow w drodze tejze ustawy... To tak, jakby zaistniala ustawa, ktora
            > zakazuje podnoszenia ceny gazety, albo ceny ogloszen w niej, albo honorariow
            > jej pracownikow.
            >
            > Niemal do konca nie zaproszono do dyksuji tworcow - zareagowano dopiero na
            ich
            > dramatyczny protest, ktorym byl rozpaczliwy list podpisany przes setki
            autorow
            > muzyki, literatury, dramaturgow. List wywolal poruszenie w zarzadach
            podobnych
            > organizacji i stowarzyszen na calym swiecie oraz organizacji miedzynarodowych.
            > W koncu min. Dabrowski nakazal wycofanie spornego zapisu, bedzie negocjowany
            > przy poprawce Prawa Autorskiego.
            >
            > Niestety, Agora do dzis odmawia publikacji raportow ZAIKSu w tej sprawie...

Gwoli ścisłości, tantiemy to nie to samo co honorarium, jak już wytaczasz ten
            argument to rób to rzetelnie. Honorarium to to co twórca dostaje za swoje
            dzieło a tantiemy to procent od publicznego wykorzystania utworu. Dwie różne
            rzeczy.
            • Gość: Mingus Re: Ach, przeciez to widac, jesli ktos zechce wid IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 22:42
              Oj, po co napiecie w kazdej sprawie - czy naprawde chodzi tylko o to, zeby
              wyszlo na Twoje?...

>kataryna.kataryna napisała:
              >Gwoli ścisłości, tantiemy to nie to samo co honorarium, jak już wytaczasz
              >ten argument to rób to rzetelnie. Honorarium to to co twórca dostaje za swoje
              >dzieło a tantiemy to procent od publicznego wykorzystania utworu. Dwie różne
              >rzeczy.

Tantiema z definicji jest forma honorarium. Zajrzyj do slownika.

W instytucjach chroniacych prawa autorskie stosowane jest prawne
              okreslenie "honorarium autorskie" lub "wynagrodzenie autorskie" w odniesieniu
              do tantiem.
              Cyt. "ZAiKS dokonuje inkasa, repartycji oraz wypłaty wynagrodzeń autorskich..."
              Cyt. "Honoraria autorskie wyplacane sa przez ZAiKS po dokonaniu i zamknieciu
              okresu rozliczeniowego".

Honorarium (wynagrodzenie) autorskie moze byc wyplacane jednym ludziom w
              formie pensji, innym w formie wierszowki (np. dziennikarzom, stalym
              komentatorom lub autorom rubryk w pismach), jeszcze innym w formie
              jednorazowego wynagrodzenia na podstawie umowy o dzielo, a na koniec wielu
              pozostalym autorom w formie procentu od powielenia i sprzedazy ich dziela.

Penderecki dostaje jednorazowe honorarium autorskie z tytulu umowy o dzielo za
              napisanie symfonii oraz honorarium autorskie z tytulu sprzedanych plyt z tym
              dzielem - to ostatnie w formie tantiem od sprzedazy.

Za kazdym razem jest to honorarium.

===============================
              honorarium (łc. honorarium ‘zaszczytny dar ’) ekon. wynagrodzenie wypłacane za
              pracę w wolnych zawodach, np. artysty, pisarza, lekarza, prawnika.

tantiema (fr. tantieme od tant ‘tyle’) 1. ekon. wynagrodzenie wypłacone
              członkom rad nadzorczych, zarządów i komisji rewizyjnych spółek akcyjnych z
              zysków przedsiębiorstw. 2. wynagrodzenie wypłacone autorowi dzieła lit.,
              muzycznego itp., które stanowią określony procent od dochodów, jakie przynosi
              jego dzieło, np. wydana książka, wystawiona sztuka.

(„Słownik Wyrazów Obcych” Wydawnictwo Europa, pod redakcją naukową prof. Ireny
              Kamińskiej-Szmaj)

Uff...
              ================

A co z meritum?

:)
      • Gość: kanar grozne monopole. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 22:18
        1.zlikwidować monopol państwa na uszczęśliwianie jego obywateli.
        2. zlikwidować prasę by podejrzany kapitał nie mół brac brudnych pieniędzy.
        itp.itd.
    • Gość: jan Co Agora już ma ? Przypomnienie...... IP: *.multicon.pl 07.12.03, 21:07
      Dla przypomnienia dyskutantów podaje tak ad hoc co Agora juz ma :
      Jeżeli cos wypadło mi z pamięci to proszę o uzupełnienie.
      - Gazetę Wyborczą
      - jest właścicielem lub współwłascicielem ok. 20 regionalnych rozgłośni radiowych
      - Agora kupiła wydawnictwo Pruszyński i s-ka , wydające kilkanaście czy też
      kilkadziesiat tytułów prasowych , np Poradnik Domowy , Komputer bodajże, Auto+ , itp
      - Firmę plakatową AMS , posiadającą kilka tysięcy tzw.nośników
      - przymierzała sie do kupna Wydawnictw Szkolnych i Pedagogicznych,
      - przymierzała sie do kupna Polsatu
      - jest właścicielem kilku tytułów prasy bezpłatnej , np Metro w Warszawie ,
      City Magazin w Trójmieście

Więcej nabytków Agory , tak na gorąco nie pamietam. Czy to jest mało ? Czy to
      nie jest juz swoisty monopol medialny ?

• kataryna.kataryna Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie...... 07.12.03, 21:14
        Gość portalu: jan napisał(a):

> Dla przypomnienia dyskutantów podaje tak ad hoc co Agora juz ma :
        > Jeżeli cos wypadło mi z pamięci to proszę o uzupełnienie.
        > - Gazetę Wyborczą
        > - jest właścicielem lub współwłascicielem ok. 20 regionalnych rozgłośni
        radiow
        > ych
        > - Agora kupiła wydawnictwo Pruszyński i s-ka , wydające kilkanaście czy też
        > kilkadziesiat tytułów prasowych , np Poradnik Domowy , Komputer bodajże,
        Auto+
        > , itp
        > - Firmę plakatową AMS , posiadającą kilka tysięcy tzw.nośników
        > - przymierzała sie do kupna Wydawnictw Szkolnych i Pedagogicznych,
        > - przymierzała sie do kupna Polsatu
        > - jest właścicielem kilku tytułów prasy bezpłatnej , np Metro w Warszawie ,
        > City Magazin w Trójmieście
        >
        > Więcej nabytków Agory , tak na gorąco nie pamietam. Czy to jest mało ? Czy to
        > nie jest juz swoisty monopol medialny ?

Swoisty - być może. Bardzo swoisty. Nie wiem tylko dlaczego do tego monopolu
        wliczasz to co Agora ewentualnie chciałaby kupić ale nie kupiła. Cały czas nie
        widzę odpowiedzi dlaczego robi to z Agory monopolistę, skoro na tym samym rynku
        działa kilka innych dzienników, kilkadziesiąt innych rozgłośni, a telewizję
        nawet jak Agora kupi, będzie miała jedną z kilku (z czego cztery kanały
        publicznej). Dlaczego zakup poradnika domowego czy inwestycja w wydawnictwo ma
        być zagrożeniem? Wszyscy tu sobie lubią porzucać luźnymi hasłami a ja nadal nie
        widzę zagrożenia. Bo jest wybór, a skoro jest wybór - nie ma monopolu. Czy to
        tak trudno zrozumieć?
        • longin222 Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie...... 07.12.03, 21:25

> Gość portalu: jan napisał(a):
          >
          > > Dla przypomnienia dyskutantów podaje tak ad hoc co Agora juz ma :
          > > Jeżeli cos wypadło mi z pamięci to proszę o uzupełnienie.
          > > - Gazetę Wyborczą
          > > - jest właścicielem lub współwłascicielem ok. 20 regionalnych rozgłośni
          > radiow
          > > ych
          > > - Agora kupiła wydawnictwo Pruszyński i s-ka , wydające kilkanaście czy t
          > eż
          > > kilkadziesiat tytułów prasowych , np Poradnik Domowy , Komputer bodajże,
          > Auto+
          > > , itp
          > > - Firmę plakatową AMS , posiadającą kilka tysięcy tzw.nośników
          > > - przymierzała sie do kupna Wydawnictw Szkolnych i Pedagogicznych,
          > > - przymierzała sie do kupna Polsatu
          > > - jest właścicielem kilku tytułów prasy bezpłatnej , np Metro w Warszawie
          > ,
          > > City Magazin w Trójmieście
          > >
          > > Więcej nabytków Agory , tak na gorąco nie pamietam. Czy to jest mało ? Cz
          > y to
          > > nie jest juz swoisty monopol medialny ?
          >
          >
          >
          > Swoisty - być może. Bardzo swoisty. Nie wiem tylko dlaczego do tego monopolu
          > wliczasz to co Agora ewentualnie chciałaby kupić ale nie kupiła. Cały czas
          nie
          > widzę odpowiedzi dlaczego robi to z Agory monopolistę, skoro na tym samym
          rynku
          >
          > działa kilka innych dzienników, kilkadziesiąt innych rozgłośni, a telewizję
          > nawet jak Agora kupi, będzie miała jedną z kilku (z czego cztery kanały
          > publicznej). Dlaczego zakup poradnika domowego czy inwestycja w wydawnictwo
          ma
          > być zagrożeniem? Wszyscy tu sobie lubią porzucać luźnymi hasłami a ja nadal
          nie
          >
          > widzę zagrożenia. Bo jest wybór, a skoro jest wybór - nie ma monopolu. Czy to
          > tak trudno zrozumieć?

haha bardzo zręczna demagogia haha
          • etbl Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie...... 07.12.03, 21:32
            longin222 napisał:

" haha bardzo zręczna demagogia haha"

To tylko twoje twierdzenie. Tak w powietrze. Bez zadnego konkretnego poparcia.
        • Gość: kanarek Re: Co Agora już ma ? Góry złota. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 22:31
          .../Dlaczego zakup poradnika domowego czy inwestycja w wydawnictwo ma
          > być zagrożeniem? /.../

Dla exkomunistów jest zagrożeniem bo ma zbyt duży wpływ na opinie publiczna.
          Wiadomo jak dużo rzad zrobił, zeby się temu przeciwstawić. Ale widać też jak
          wiele ludzi w tej sprawie popiera rzad i walke z "monopolem Agory".
          Ciekawe czemu Czarzasty i jego koledzy sami nie założą pisma, które mogłoby
          mieć konkurencyjny wpływ na społeczeństwo...
          • trymand tani demagog 08.12.03, 05:03
            haha tani demagog i populista z ciebie. dla "ex-komunistów" hahah i te wyzwyska
            od komuchów haha moze dla "faszystów", "masonów" i "antysemitów" - jak jeszcze
            nazwiesz swoich adwersarzy? pajacu? haha

Gość portalu: kanarek napisał(a):

> .../Dlaczego zakup poradnika domowego czy inwestycja w wydawnictwo ma
            > > być zagrożeniem? /.../
            >
            > Dla exkomunistów jest zagrożeniem bo ma zbyt duży wpływ na opinie publiczna.
            > Wiadomo jak dużo rzad zrobił, zeby się temu przeciwstawić. Ale widać też jak
            > wiele ludzi w tej sprawie popiera rzad i walke z "monopolem Agory".
            > Ciekawe czemu Czarzasty i jego koledzy sami nie założą pisma, które mogłoby
            > mieć konkurencyjny wpływ na społeczeństwo...
            • Gość: kanar drogi "antydemagogu" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 13:00
              adwersarzami Agory są ex-komuniści. jeśli tego niewiesz wybierz sie na leczenie
              w zakładzie specjalnym. możesz też w ramach terapii włączyć TVP 1.
              uważasz, że Agora nie jest zagrożeniem dla ex-komunistów i z nudów sobie po
              prostu, dla żartów trochę się z nimi podroczyli... mozesz tak sadzić anty-
              demagogu.
              Może jeszcze powiesz, ze ex-komuniści wogóle nie istnieja, a towarzystwo z
              Ordynackiej to agenci LPR. Pewnie PZPR też nie istniał, a Danuta Waniek nie
              pracowała w Wydziale Propagandy PZPR.
            • Gość: kanar Re: tani demagog IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 13:05
              mało mnie to obchodzi czy jesteś exkomunista czy LPR-owiec... natomiast napisz
              wprost która i czyja gazeta powinna mieć najwieksze wpływy w Polsce Twoim
              zdaniem.
              jeśli czujesz się zagrożony monopolem GW to moze powinieneś dolączyć do
              redakcji Trybuny jako woluntariusz. mółbys zwalczać monopol Agory całymi dniami.
              • trymand a białe myszki też widujesz? 08.12.03, 15:44
                ach wszęzie spisek tych agentów SLD no moze jeszcze LPR przeciwko Wyborczej.
                wszęzie tylko ci przebrzydli antysemici czyhają na GW hahaha a biale myszki
                jako agentów Millera lub Giertycha czasmia widujesz?

> mało mnie to obchodzi czy jesteś exkomunista czy LPR-owiec... natomiast
                napisz
                > wprost która i czyja gazeta powinna mieć najwieksze wpływy w Polsce Twoim
                > zdaniem.
                > jeśli czujesz się zagrożony monopolem GW to moze powinieneś dolączyć do
                > redakcji Trybuny jako woluntariusz. mółbys zwalczać monopol Agory całymi
                dniami
                > .
                • Gość: kanar nie , tylko czerwone (Z Komsomołu) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 20:20
                  nie odpowiadasz na pytania tylko wkółko o "agentach" i "antysemitach"
                  Ty jesteś bratku całkowicie zażydzony!
                  A SLD istnieje ! Nie wierzysz? I byli członkowie ZSMP,PZPR, ORMO, ZSP tam należa
                  Nie wierzysz? Trudno. A co robia? Załatwiaja własne interesy:
                  Może to sa Twoje interesy też? Trybunie nakład spadł? Ale przykrość.
                  /.../ Blue FM i Radio Wałbrzych.
                  Naczelny Sad Administracyjny uznał z niezgodne z prawem decyzje Krajowej Rady
                  Radiofonii i Telewizji, w których odmówiła ona wydania nowej koncesji lokalnemu
                  Radiu Wałbrzych i Blue FM z Krakowa (w przypadku Blue FM - głosami:
                  Włodzimierza Czarzastego, Adama Halbera, Danuty Waniek, Jana Sęka, Lecha
                  Jaworskiego)
                  Przypominamy, że do KRRiTV wpłynęło kilkadziesiąt listów z protestami i
                  wyrazami poparcia dla Radia Blue FM: od prezydenta miasta, komendanta policji,
                  Muzeum Narodowego, aktorów Starego Teatru (m.in. Anny Dymnej i Jerzego Treli,
                  Jana Peszka), teatru Bagatela, piosenkarek (m.in. Ewy Bem, Kayah), zespołów
                  (m.in. Bajm i T.Love).
                  Stan zatrudnienia w KRRiTv – 154 osoby, roczny budżet 20 mln. zł. /.../
                  • trymand Re: nie , tylko czerwone (Z Komsomołu) 08.12.03, 22:03
                    a ty znowu w kółku swoje. agenci Gietrycha abo ORMO wplątują Michhnika w Agorę
                    lub w inne afery haha

> nie odpowiadasz na pytania tylko wkółko o "agentach" i "antysemitach"
                    > Ty jesteś bratku całkowicie zażydzony!
                    > A SLD istnieje ! Nie wierzysz? I byli członkowie ZSMP,PZPR, ORMO, ZSP tam
                    należ
                    > a
                    > Nie wierzysz? Trudno. A co robia? Załatwiaja własne interesy:
                    > Może to sa Twoje interesy też? Trybunie nakład spadł? Ale przykrość.
                    > /.../ Blue FM i Radio Wałbrzych.
                    > Naczelny Sad Administracyjny uznał z niezgodne z prawem decyzje Krajowej Rady
                    > Radiofonii i Telewizji, w których odmówiła ona wydania nowej koncesji
                    lokalnemu
                    >
                    > Radiu Wałbrzych i Blue FM z Krakowa (w przypadku Blue FM - głosami:
                    > Włodzimierza Czarzastego, Adama Halbera, Danuty Waniek, Jana Sęka, Lecha
                    > Jaworskiego)
                    > Przypominamy, że do KRRiTV wpłynęło kilkadziesiąt listów z protestami i
                    > wyrazami poparcia dla Radia Blue FM: od prezydenta miasta, komendanta
                    policji,
                    > Muzeum Narodowego, aktorów Starego Teatru (m.in. Anny Dymnej i Jerzego Treli,
                    > Jana Peszka), teatru Bagatela, piosenkarek (m.in. Ewy Bem, Kayah), zespołów
                    > (m.in. Bajm i T.Love).
                    > Stan zatrudnienia w KRRiTv – 154 osoby, roczny budżet 20 mln. zł. /.../
                    • Gość: kanar (Z Komsomołu) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 23:41
                      nikt nikogo nie wplątuje w żadna aferę.
                      co ty fantazjujesz? uciekłes z Tworek?
                      hahaha... "Michnik zagrożeniem demokracji"
                      niezły z ciebie komediant!
                      Dobrze, że choć ten Michnik jest, gdyby tacy jak ty mieli gazety i wpływ na
                      cokolwiek wybuchłaby rewolucja...
                      Chwal Michnika!
                      • trymand jesteś nieprzemakalny 09.12.03, 00:06
                        jesteś poprostu michnikowy beton!nieprzemalakny! ja nie mam nic do Michnika.
                        Agora jest zagrożeniem dla wolności i demikracji. Michnik jako najbardziej
                        wpływowy polki oligaracha i tak mataczy jak chce przy kazdej ustawie. Pokazał,
                        że potrafi tak kręcić lody jak nikt inny. Ale ma wpływowych kolesiów w SL:D jak
                        i w UW

> nikt nikogo nie wplątuje w żadna aferę.
                        > co ty fantazjujesz? uciekłes z Tworek?
                        > hahaha... "Michnik zagrożeniem demokracji"
                        > niezły z ciebie komediant!
                        > Dobrze, że choć ten Michnik jest, gdyby tacy jak ty mieli gazety i wpływ na
                        > cokolwiek wybuchłaby rewolucja...
                        > Chwal Michnika!
                        • Gość: kanarek jesteś zatapialny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 01:38
                          Ja wogóle nie popieram Michnika.
                          Co do betonu to każdy jest nieprzemakalny.
                          Natomiast twierdzenie
                          że Michnik jest zagrożeniem dla demokracji podkradłeś O. Rydzykowi...
                          Przyznaj się! Napisz coś oryginalnego!
                          Michnik ma wpływy? To dlaczego nie kupił Polsatu?
                          Dlaczego Czarzasty, Waniek etc etc. odbierają mu koncesje dla jakichś
                          podrzednych radiostacji? Wpływy ma jak cholera.. w Agorze...
                          Michnik mataczy przy każdej ustawie?
                          Póknij się w głowkę co Ty piepszysz! podaj fakty!
                          A gdzie Ty masz wpływy? a gdzie wypływy?
                          I przestań podkradać złote myśli Ojca Rydzyka!
                          • trymand sierotka po Michniku? 09.12.03, 08:20
                            oj to już nie jestem agentem SLD? Wańków Czarzastych i ORMO? teraz zostałem
                            uczniem wielebnego Rydzyka? haha
                            Jesteś demagogiem. Gołym okiem i okiem kamery pokazano co mówila i jak kręcila
                            lodfy rapaczyńska i Michnik. I to do SLD i nawrt p. Kwacha. A ty mi tu takie
                            stu tut tu tu. Nie masz żadnyc hargumentów ciągle tylko ta demagogia rodem z
                            Wyborczej. No tak wszystkiemu winni ci antysemici i masowni. Wredni unkuli
                            spisek przeciwko uczicwemu Michnikowi hahaha

> Ja wogóle nie popieram Michnika.
                            > Co do betonu to każdy jest nieprzemakalny.
                            > Natomiast twierdzenie
                            > że Michnik jest zagrożeniem dla demokracji podkradłeś O. Rydzykowi...
                            > Przyznaj się! Napisz coś oryginalnego!
                            > Michnik ma wpływy? To dlaczego nie kupił Polsatu?
                            > Dlaczego Czarzasty, Waniek etc etc. odbierają mu koncesje dla jakichś
                            > podrzednych radiostacji? Wpływy ma jak cholera.. w Agorze...
                            > Michnik mataczy przy każdej ustawie?
                            > Póknij się w głowkę co Ty piepszysz! podaj fakty!
                            > A gdzie Ty masz wpływy? a gdzie wypływy?
                            > I przestań podkradać złote myśli Ojca Rydzyka!
                            • Gość: kanar znowu okradłeś O.Rydzyka !? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 12:18
                              wszystkiemu winni są masoni i antysemici z SLD, KRRiTV ???
                              zadzwoń podzielić sie swoja wiedzą do Radia M-Ryja.
                              może ty na mszy Jankowskiego byłeś? wszędzie widzisz Żydów?
                              Michnik chciał dać łapówke Kwachowi? A UFO wylądowało w Klewkach?
                              Ty chyba opuściłeś się ostatnio w propagandzie.
                              Przestań podrabiać Rydzyka , Leppera i Komsomoł.
                              Ty cos widziałeś "gołym okiem" ? lody? pornosy się ogląda?
                              • trymand fobia na O.Rydzyka !? 09.12.03, 22:47
                                masz straszliwe kompleksy. fanatycy Michnika cierpią widze na fobie. teraz masz
                                odpał na punkcie Rydzyka, pewnie KOścioła i LPR? d niedawna nienawidziłeś SLD?
                                czy jest ktoś poza Michnikiem kogo lubisz? Moze chociaż lubisz siebie?

> wszystkiemu winni są masoni i antysemici z SLD, KRRiTV ???
                                > zadzwoń podzielić sie swoja wiedzą do Radia M-Ryja.
                                > może ty na mszy Jankowskiego byłeś? wszędzie widzisz Żydów?
                                > Michnik chciał dać łapówke Kwachowi? A UFO wylądowało w Klewkach?
                                > Ty chyba opuściłeś się ostatnio w propagandzie.
                                > Przestań podrabiać Rydzyka , Leppera i Komsomoł.
                                > Ty cos widziałeś "gołym okiem" ? lody? pornosy się ogląda?
                                • Gość: kanarek DANGER! HIGH VOLTAGE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 23:59
                                  z polityków nie lubię nikogo. są obrzydliwi .
                                  w gąszczu obrzydliwych postaci wolę już Michnika od Millera i Kwiatkowskiego.
                                  Kwestia gustu....
                                  Rydzyk jest mi obojetny - to folklor rodzimy.
                                  LPR - to kretyni... z przykrością stwierdzam.
                                  SLD : public enemy no1 : DANGER! HIGH VOLTAGE!
                                  nienawidzieć ich ? strata energii , czasu i samopoczucia dobrego.
                                  należy zaraze ignorować na dystans.
                                  a Ty ich tak bardzo lubisz?
                                  siebie troche lubię , w granicach normy...
                                  • trymand Re: DANGER! HIGH VOLTAGE! 10.12.03, 09:06
                                    no cóż fanatyczna milość do Micbnika - no cóż fanatyków nigdzie nie brakuje. No
                                    pewnie uważasz ,ze wszyscy tylko czyhają na twojego wodza i guru. Stada
                                    antysemitów knują sposki przeciwko temu uczciwemu cłżowiekowi co to lewe
                                    inetersy robiił,,,,,,

> z polityków nie lubię nikogo. są obrzydliwi .
                                    > w gąszczu obrzydliwych postaci wolę już Michnika od Millera i Kwiatkowskiego.
                                    > Kwestia gustu....
                                    > Rydzyk jest mi obojetny - to folklor rodzimy.
                                    > LPR - to kretyni... z przykrością stwierdzam.
                                    > SLD : public enemy no1 : DANGER! HIGH VOLTAGE!
                                    > nienawidzieć ich ? strata energii , czasu i samopoczucia dobrego.
                                    > należy zaraze ignorować na dystans.
                                    > a Ty ich tak bardzo lubisz?
                                    > siebie troche lubię , w granicach normy...
                                    • nowax czytałem 10.12.03, 10:46
                                      czytalem waszą wymianę zdań i widzę że narodził sie kolejny poszukiwac
                                      antysemitów.....

trymand napisał:

> no cóż fanatyczna milość do Micbnika - no cóż fanatyków nigdzie nie brakuje.
                                      No
                                      >
                                      > pewnie uważasz ,ze wszyscy tylko czyhają na twojego wodza i guru. Stada
                                      > antysemitów knują sposki przeciwko temu uczciwemu cłżowiekowi co to lewe
                                      > inetersy robiił,,,,,,
                                      >
                                      >
                                      > Gość portalu: kanarek napisał(a):
                                      >
                                      > > z polityków nie lubię nikogo. są obrzydliwi .
                                      > > w gąszczu obrzydliwych postaci wolę już Michnika od Millera i Kwiatkowskie
                                      > go.
                                      > > Kwestia gustu....
                                      > > Rydzyk jest mi obojetny - to folklor rodzimy.
                                      > > LPR - to kretyni... z przykrością stwierdzam.
                                      > > SLD : public enemy no1 : DANGER! HIGH VOLTAGE!
                                      > > nienawidzieć ich ? strata energii , czasu i samopoczucia dobrego.
                                      > > należy zaraze ignorować na dystans.
                                      > > a Ty ich tak bardzo lubisz?
                                      > > siebie troche lubię , w granicach normy...
                                      • Gość: kanarek trymand:tropiciel tropicieli antysemitów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.03, 13:56
                                        rzecz w tym, że własnie sie nie narodził.
                                        jego narodziny są dopiero poszukiwane.
                                        trymand chciałby być przy tych narodzinach ponieważ jest tropicielem
                                        tropicieli antysemitów.
                                        niestety fatalnie trafił. bardziej jestem skłonny tropić semitów niz
                                        antysemitów.
                                    • Gość: kanar Jesteś wytworem Czarzastego i Kwiatkowskiego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.03, 13:52
                                      na szczęście Michnik jest mi obojetny, natomiast Ty sie go panicznie boisz.
                                      to jakaś nowa jednostka chorobowa : michnikofobia.
                                      Jesteś wytworem Czarzastego i Kwiatkowskiego.
                                      I znowu z tymi antysemitami... psychoza... Ty musisz być Żydem. Rozumiem, że
                                      dlatego nienawidzisz Michnika , bo on jest lepszym Żydem niz Ty.
                                      Zostałeś rozpracowany wstrętny syjonisto.
      • Gość: jan Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie...... IP: *.multicon.pl 07.12.03, 21:28
        A ! Do mojej wyliczanki dołączam jeszcze:
        -portal internetowy WWW.GAZETA.PL
        -bodajże wydawnictwo ZNAK
        -w przyszlości może tygodnik jakiś
        No i wtedy spróbujcie zadrzeć z grupą trzymającą władzę w Agorze. Zmiotą
        wszystko i wszystkich.
        • etbl Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie...... 07.12.03, 21:38
          Janie, daleko Agorze do monopolu. Maja zbyt duza konkurencje.

Raczej zacznij sie martwic, by zagraniczne koncerny nie zaczely kupowac
          polskich mediow.

Wiesz, tym sprawdzonym sposobem:

najpierw 17,5 miliona $ dla SLD-owskiej Grupy Trzymajacej Wladze, a potem to
          juz gladko pojdzie...
          • longin222 Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie...... 07.12.03, 21:48
            nie strasz zachodnimi koncernami póki co kręcił lody Michnik i agora.

etbl napisała:

> Janie, daleko Agorze do monopolu. Maja zbyt duza konkurencje.
            >
            > Raczej zacznij sie martwic, by zagraniczne koncerny nie zaczely kupowac
            > polskich mediow.
            >
            > Wiesz, tym sprawdzonym sposobem:
            >
            > najpierw 17,5 miliona $ dla SLD-owskiej Grupy Trzymajacej Wladze, a potem to
            > juz gladko pojdzie...
            • etbl Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie...... 07.12.03, 22:09
              Widzisz, ja uwazam, ze zagraniczne koncerny to bardzo powazne zagrozenie,
              poniewaz maja duze pieniadze.
              I z cala pewnoscia wolalbym, by polskie media pozostaly w polskich rekach.
              Najlepiej wyjdziemy na tym my, Polacy.

A przy tak nieuczciwych, tak skorumpowanych wladzach, jakie mamy obecnie w
              Polsce, zagrozenie jest bardzo realne.
              Spojrz chociazby na role holenderskich przedsiebiorcow
              w aferze Jaskiernia/Blochowiak.
      • Gość: kanar Re: Co Agora już ma ? Pół świata. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 22:24
        poza GW, to nie mają własciwie nic dzieki czemu mogliby miec gigantyczne wpływy
        mają Michnika. to jest grożne. powinni go sprzedac do Trybuny. wtedy by się
        wyrównało i było sprawiedliwie. Polsat lepiej sprzedać Lepperowi. Albo kolegom
        z ORMO.
        A co mają ex PzPR-owcy, ex-Komsomolcy i ek-Zsmpowcy ?????
        Np. TVP. To nikogo nie oburza ? Ich monopol jest OK?
        Bo może to jest Wasz monopol?
        • Gość: MOr Re: Co Agora już ma ? Pół świata. IP: 193.0.117.* 10.12.03, 19:09
          www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=4687423
          • Gość: kanar Michnik ma cały świat.Bez Trybuny Ludu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.03, 23:10
            Faktycznie! Agora ma WSZYSTKO!
            ------------######
            z WIELKIM wyjątkiem , ostatniej nadzieji Polski :

TRYBUNY!

żadamy przywrócenia nazwy Trybuna LUdu!
            Proletariusze Wszystkich Komsomołów Łączcie Się
      • Gość: moro-wiec Malo... :)..Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 23:11
        Stacji radiowych ma 28, za chwile kupuje kolejne 3.
        • Gość: jan Malo... :)..Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie.. IP: *.multicon.pl 07.12.03, 23:36
          Wszelkie monopole , a to :
          -biznesowe
          -polityczne
          -religijne
          -medialne
          są bardzo szkodliwe dla życia społecznego.

Dlatego , mnie jako stałego czytelnika GW mierzi rola jaką zaczyna odgrywać
          Agora ,Michnik , Luczywo itp osoby w zyciu spolecznym Polski.
          A rola ta zaczyna byc podobna do funkcji koncernu RSW Prasa Książka Ruch za
          czasów PRL-u.
          Przypomniało mnie sie jeszcze że Agora posiada kilka dużych drukarń. Swego
          czasu chciała tez wejśc w kolportaz hurtowy i sprzedaż detalicną prasy , poprzez
          kupienie razem z franc.Hahette "Ruchu"-u.
          • Gość: Mingus Malo... :)..Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 23:41
            Po raz kolejny mamy identyczne skojarzenia.
          • kataryna.kataryna Malo... :)..Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie.. 07.12.03, 23:43
            Gość portalu: jan napisał(a):

> Wszelkie monopole , a to :
            > -biznesowe
            > -polityczne
            > -religijne
            > -medialne
            > są bardzo szkodliwe dla życia społecznego.
            >
            > Dlatego , mnie jako stałego czytelnika GW mierzi rola jaką zaczyna odgrywać
            > Agora ,Michnik , Luczywo itp osoby w zyciu spolecznym Polski.
            > A rola ta zaczyna byc podobna do funkcji koncernu RSW Prasa Książka Ruch za
            > czasów PRL-u.
            > Przypomniało mnie sie jeszcze że Agora posiada kilka dużych drukarń. Swego
            > czasu chciała tez wejśc w kolportaz hurtowy i sprzedaż detalicną prasy ,
            poprze
            > z
            > kupienie razem z franc.Hahette "Ruchu"-u.

Czy Agora ma monopol? Jaki i na czym on polega?
            • Gość: Mingus Gramy w tenisa - ta pilka juz byla...:)))) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 23:49
              Najpierw wtret:
              Za komunizmu tez RSW nie mialo monopolu - istnial wszak Tygodnik Demokratyczny
              i Kurier Polski (dwie gazety SD), istniala Chopska Droga, Zielony dziennik i
              Nowa Wies (PSL) - a jakze, nie bylo monopolu RSW (PZPR) na media. Zwlaszcza,
              ze Telewizja Polska byla niezalezna, istnialo Radio Wolna Europa.

A teraz - skoro po raz kolejny powtarzasz to samo smutne pytanie - odpowiadam
              ta sama wesola odpowiedzia.
              Zeby bylo 1:1

======================
              Agora ma monopol na zalatwianie swoich spraw na poziomie wladz - w tym ustaw,
              zwolnien od podatkow i innych tego typu rzeczy.

I na tym moglibysmy zakonczyc, bo to niemal kazdy ujrzal w trakcie tzw. afery
              Rywina.

============================================

Ale, juz tak na boku, jako ciekawostka, maly przyklad:
              Podczas kreowania ustawy medialnej rozmowy toczyly sie m.in. wokol sprawy
              honorariow autorskich (tantiem). Wiadomo, ze media (radio i tv) korzystaja
              niemal wylacznie z nich, to jest jakies 90 procent przekazywanego reperuaru
              (muzyka, fimy, koncerty). Media usilowaly zmusic autorow do zrezygnowania ze
              swoich honorariow, albo do ich drastycznego ograniczenia. Odmawialy publikacji
              stanowisk ZAIKSu, SPAMu, ZASPu i innych zwiazkow tworczych. Gazeta odmowila
              opubblikowania protestu ZAIKSU na przyklad.

I kiedy autorzy nie mogli sie bronic Agora agresywnie (wraz z mediami
              elektronicznymi) walczyla o odebranie im ich przywilejow i ograniczenie ich
              honorariow w drodze tejze ustawy... To tak, jakby zaistniala ustawa, ktora
              zakazuje podnoszenia ceny gazety, albo ceny ogloszen w niej, albo honorariow
              jej pracownikow.

Niemal do konca nie zaproszono do dyksuji tworcow - zareagowano dopiero na ich
              dramatyczny protest, ktorym byl rozpaczliwy list podpisany przes setki autorow
              muzyki, literatury, dramaturgow. List wywolal poruszenie w zarzadach podobnych
              organizacji i stowarzyszen na calym swiecie oraz organizacji miedzynarodowych.
              W koncu min. Dabrowski nakazal wycofanie spornego zapisu, bedzie negocjowany
              przy poprawce Prawa Autorskiego.

Niestety, Agora do dzis odmawia publikacji raportow ZAIKSu w tej sprawie...
              • kataryna.kataryna Re: Gramy w tenisa - ta pilka juz byla...:)))) 07.12.03, 23:52
                Gość portalu: Mingus napisał(a):

> Najpierw wtret:
                > Za komunizmu tez RSW nie mialo monopolu - istnial wszak Tygodnik
                Demokratyczny
                > i Kurier Polski (dwie gazety SD), istniala Chopska Droga, Zielony dziennik i
                > Nowa Wies (PSL) - a jakze, nie bylo monopolu RSW (PZPR) na media. Zwlaszcza,
                > ze Telewizja Polska byla niezalezna, istnialo Radio Wolna Europa.
                >
                > A teraz - skoro po raz kolejny powtarzasz to samo smutne pytanie - odpowiadam
                > ta sama wesola odpowiedzia.
                > Zeby bylo 1:1
                >
                > ======================
                > Agora ma monopol na zalatwianie swoich spraw na poziomie wladz - w tym ustaw,
                > zwolnien od podatkow i innych tego typu rzeczy.

Nieprawda. Agora próbowała i nic nie ugrała, za to lobbyści od hazardu mają
                swoją ustawę. Jak to więc jest z tym monopolem?
                • Gość: Mingus Mingus Re: Gramy w tenisa - ta pilka juz byla...:)))) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 01:23

> Gość portalu: Mingus napisał(a):
                  >
                  > Najpierw wtret:
                  > Za komunizmu tez RSW nie mialo monopolu - istnial wszak Tygodnik
                  > Demokratyczny i Kurier Polski (dwie gazety SD), istniala Chopska Droga,
                  > Zielony dziennik i Nowa Wies (PSL) - a jakze, nie bylo monopolu RSW (PZPR)
                  > na media. Zwlaszcza, ze Telewizja Polska byla niezalezna, istnialo Radio
                  > Wolna Europa.
                  > A teraz - skoro po raz kolejny powtarzasz to samo smutne pytanie - odpowia
                  > dam ta sama wesola odpowiedzia.
                  > > Zeby bylo 1:1
                  > >
                  > > ======================
                  > Agora ma monopol na zalatwianie swoich spraw na poziomie wladz - w tym
                  > ustaw, zwolnien od podatkow i innych tego typu rzeczy.

Napisalas:
                  > Nieprawda. Agora próbowała i nic nie ugrała, za to lobbyści od hazardu mają
                  > swoją ustawę. Jak to więc jest z tym monopolem?

Jesli to prawda, co piszesz, to sa to znakomite wiesci!
                  W takim razie pomoz mi znalezc telefon do Millera (moze znasz telefon do
                  Michnika, to on mi pomoze), zebym mogl zalatwic pewne zmiany w ustawie, ktora
                  dotyczy mnie, mojego przedsiebiorstwa i - zeby nie bylo - mojego srodowiska.
                  Wiesz, rownie zaniepokojonego swoimi losami, co dziennikarze swoimi.

Uwierzm, ze ja nie zadzwonie do Millera po to, zeby go sponiewierac, albo
                  zaprosic na piwo, skadze. Najzupelniej powaznie poprosze, zeby w ustawie,
                  ktora mnie dotyczy, zapisal dwie sprawy, ktore nazwac mozemy kompromisem.

Rozumiem, ze mam takie same prawa jak Agora (posiadam firme, ona potrzebuje
                  wsparcia ustawowego, bo jesli tak sie nie stanie, to wielu ludzi z mojej
                  branzy straci prace, naprawde) - wiec skoro Michnik ani nikt z Agory nie
                  posiada monopolu na zalatwianie bolacych go spraw w takim trybie, to bedzie
                  nas dwoch. Oczywiscie - jako ze lezy nam na sercu dobro wszystkich ludzi w
                  Polsce - potem przekazemy ten numer reszcie zatroskanych swoimi losami
                  rodakow.
                  Miller z nimi porozmawia, bedzie konsultowal wszystkie projekty i nakaze
                  szukac swoim ministrom kompromisu za kazdym razem.

Wiesz, chyba ze Miller chce wojny... No to go z Michnikiem zalatwimy.

I jeszcze tylko niech mi Michnik (albo Rapaczynska) powie jak to sie robi, ze
                  sie dostaje zwolnienie od podatku. Gdybym nie zaplacil choc raz, jak Agora
                  pare lat temu (miliard nowych zlotych zdaje sie), to naprawde bym
                  zainwestowal, dal prace wielu ludziom, no byloby wszystkim szczesliwiej,
                  zobaczylabys wielu usmiechnietych ludzi na ulicach. Oczywiscie, jesli Michnik
                  nie ma monopolu na takie zwolnienia.

Czekam na wiesci.
                  :)
                  • Gość: Ayran Monopol Agory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 08:48
                    Gazeta Wyborcza: dzienna sprzedaż na poziomie 400-500.000 egzemplarzy, co
                    oznacza czytelnictwo na poziomie 1,5 mln. a więc jakieś 5% tej części
                    populacji, która umie czytać. Następne na liście Rzeczpospolita czy
                    Superexpress mają krąg czytelniczy niespełna dwa razy mniejszy, ale ponieważ
                    docierają do różnych segmentów rynku, można powiedzieć, że w sumie mają tyle
                    samo, co Wyborcza.
                    Stacje radiowe - w sumie, słucha ich regularnie mniej niż 10% populacji, a więc
                    jakaś jedna trzecia tego, co mają RMF czy Zetka. Nie są to zresztą tzw. stacje
                    opinii, może poza TOK FM (3%?), chyba że nadając muzyke z lat 60-tych czy 70-
                    tych (jak warszawskie Radio Pogoda) urabia się publikę podprogowo.
                    Czasopisma - faktycznie, Agora wydaje ich trochę, ale suma nakładów czasopism
                    Agory to ułamek tego co mają Axel Springer Polska czy Grüner&Jahr Polska.
                    Mogłoby się przy tym wydawac, że prasa kobieca nie urabia opinii - ale skąd w
                    takim razie popularność Jolanty Kwaśniewskiej?
                    Portal Gazeta.pl jest bodajże czwartym co do popularności portalem internetowym.
                    Polsatu Agora nie kupiła i raczej nie kupi (większe szanse wydaje się mieć
                    dowolny silny inwestor zachodnioeuropejski), WSiP-u nie kupi na pewno. Coś
                    pominąłem?

Ay.
                    • Gość: Ayran PS. Kto to napisał i kiedy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 17:00
                      "Negocjacje dotyczące sprzedaży akcji Polsatu już się od pewnego czasu toczą i
                      wiadomo, że uczestniczą w nich m.in. Agora (wydawca "Gazety Wyborczej"),
                      Murdoch i Bertelsmann. Kto, kiedy, za ile i jakie udziały kupi, zależy
                      oczywiście od Zygmunta Solorza, ale projektowany przepis z góry eliminuje
                      Agorę, choć siedemnastoprocentowy udział "Gazety" w rynku dzienników trudno
                      uznać za monopol."

Jesli chodzi o mnie - to wolałbym Murdocha.

Ay.

• sfx1 Malo... :)..Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie.. 10.12.03, 12:25
              jasne że nie, ale próbuje go osiagnąc. dla twojego dość płaskiego rozumowania.
              ma rynku mediów nie trzeba mieć 100 %. bibuly i niskonakladowych gazet i tak
              nikt nie czyta

> Gość portalu: jan napisał(a):
              >
              > > Wszelkie monopole , a to :
              > > -biznesowe
              > > -polityczne
              > > -religijne
              > > -medialne
              > > są bardzo szkodliwe dla życia społecznego.
              > >
              > > Dlatego , mnie jako stałego czytelnika GW mierzi rola jaką zaczyna odgryw
              > ać
              > > Agora ,Michnik , Luczywo itp osoby w zyciu spolecznym Polski.
              > > A rola ta zaczyna byc podobna do funkcji koncernu RSW Prasa Książka Ruch z
              > a
              > > czasów PRL-u.
              > > Przypomniało mnie sie jeszcze że Agora posiada kilka dużych drukarń. Sweg
              > o
              > > czasu chciała tez wejśc w kolportaz hurtowy i sprzedaż detalicną prasy ,
              > poprze
              > > z
              > > kupienie razem z franc.Hahette "Ruchu"-u.
              >
              >
              >
              > Czy Agora ma monopol? Jaki i na czym on polega?
              • Gość: Ayran Malo... :)..Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 12:42
                sfx1 napisał:

> jasne że nie, ale próbuje go osiagnąc. dla twojego dość płaskiego
                rozumowania.
                > ma rynku mediów nie trzeba mieć 100 %.

A od ilu procent udziału w rynku dzienników ogólnopolskich rozpoczyna się,
                według Twojego wypukłego rozumowania, monopol?

Ay.
                • kataryna.kataryna Malo... :)..Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie.. 10.12.03, 12:45
                  Gość portalu: Ayran napisał(a):

> sfx1 napisał:
                  >
                  > > jasne że nie, ale próbuje go osiagnąc. dla twojego dość płaskiego
                  > rozumowania.
                  > > ma rynku mediów nie trzeba mieć 100 %.
                  >
                  > A od ilu procent udziału w rynku dzienników ogólnopolskich rozpoczyna się,
                  > według Twojego wypukłego rozumowania, monopol?

Od tylu, ile ma Agora.
                  • sfx1 Malo... :)..Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie.. 10.12.03, 13:43
                    zgadzam się z tobą!

> Gość portalu: Ayran napisał(a):
                    >
                    > > sfx1 napisał:
                    > >
                    > > > jasne że nie, ale próbuje go osiagnąc. dla twojego dość płaskiego
                    > > rozumowania.
                    > > > ma rynku mediów nie trzeba mieć 100 %.
                    > >
                    > > A od ilu procent udziału w rynku dzienników ogólnopolskich rozpoczyna się,
                    >
                    > > według Twojego wypukłego rozumowania, monopol?
                    >
                    >
                    >
                    > Od tylu, ile ma Agora.
                    • zbychooo Malo... :)..Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie.. 10.12.03, 14:02
                      sfx1 napisał:

> zgadzam się z tobą!
                      >
                      > kataryna.kataryna napisała:
                      >
                      > > Gość portalu: Ayran napisał(a):
                      > >
                      > > > sfx1 napisał:
                      > > >
                      > > > > jasne że nie, ale próbuje go osiagnąc. dla twojego dość płaskieg
                      > o
                      > > > rozumowania.
                      > > > > ma rynku mediów nie trzeba mieć 100 %.
                      > > >
                      > > > A od ilu procent udziału w rynku dzienników ogólnopolskich rozpoczyna
                      > się,
                      > >
                      > > > według Twojego wypukłego rozumowania, monopol?
                      > >
                      > >
                      > >
                      > > Od tylu, ile ma Agora.

Cha, cha, cha.... ale się ubwiłem, Katryna cię wpuściła w mailny he, he.....!!!
                • sfx1 Malo... :)..Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie.. 10.12.03, 13:40
                  a od tylu demagogu ile ma już dziś Agora. zwiększanie tego monopolu tylko
                  pogarsza spraaę. ja wiem ,ze ci źli to antysemici, LPR czy komuna- chciałbyś
                  usłyszeć że jedyni dobrzy i oni mogą wszystko to GW iAgora z Michnikiem. Ale
                  tak nie jest. MIchnik czy Agora dobrze że są. To ok. Ale ich metody
                  pozakulisowego dzałania kolesiowe ukałdy itp. no i apetyt na rynek mediów jest
                  niebezpieczny dla demokracji. Równie jak to gdyby SLD czy LPR chciało mieć taki
                  sam udział. Ale ty oczywiście wykręcasz demagogicznymi chwytami kota ogeonem.
                  Michnik nie jest odpowiedzialny za cale zło tego śwuiata. Ale nie jest święty.
                  Agora takze to samo. Krętacwa Agory - co pokzało sledztwo - są równie
                  niebezpieczne i chore jak inrtygi SLDowców

> sfx1 napisał:
                  >
                  > > jasne że nie, ale próbuje go osiagnąc. dla twojego dość płaskiego
                  > rozumowania.
                  > > ma rynku mediów nie trzeba mieć 100 %.
                  >
                  > A od ilu procent udziału w rynku dzienników ogólnopolskich rozpoczyna się,
                  > według Twojego wypukłego rozumowania, monopol?
                  >
                  >
                  > Ay.
                  • Gość: Ayran Malo... :)..Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 14:07
                    sfx1 napisał:

> a od tylu demagogu ile ma już dziś Agora.

Czyli, podsumowując, Agora jest monopolistą, bo dociera z Gazetą do 1,5 mln
                    czytelników?

> ja wiem ,ze ci źli to antysemici, LPR czy komuna- chciałbyś
                    > usłyszeć że jedyni dobrzy i oni mogą wszystko to GW iAgora z Michnikiem.

Powiem Ci w sekrecie, że w pewnym sensie Agora jest dla mojej firmy konkurencją
                    i jestem zainteresowany, by nasz udział w tym segmencie rynku wzrósł kosztem
                    Agory. Ale nie uważam, by Agora była monopolistą. Tak samo uważa, jak sądzę,
                    wydawca Rzeczpospolitej.

> ich metody
                    > pozakulisowego dzałania kolesiowe ukałdy itp. no i apetyt na rynek mediów
                    jest
                    > niebezpieczny dla demokracji.

Mnie się nie podoba, że Michnik ma taki łatwy dostęp do premiera czy
                    prezydenta, ale winni są temu ci ostatni. Jak już kiedyś pisałem, mamy taką
                    władzę jaką mamy i lepiej być członkiem zarządu Agory niż wydawcy
                    Rzeczpospolitej, tak samo jak lepiej nazywac się Ryszard Krauze niż Roman
                    Kluska.

> Agory - co pokzało sledztwo - są równie
                    > niebezpieczne i chore jak inrtygi SLDowców

Tu się zgodzić nie mogę - jeśli Rząd pogardsza prywatnej firmie warunki
                    działania, to ja się tej firmie nie dziwię, że próbuje się z tym rządem
                    dogadać, by tego nie robił. Może to i nienajelegantsze, ale taką mamy władzę.

Demagog Ayran
                    • nowax Malo... :)..Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie.. 11.12.03, 16:55

> sfx1 napisał:
                      >
                      > > a od tylu demagogu ile ma już dziś Agora.
                      >
                      >
                      > Czyli, podsumowując, Agora jest monopolistą, bo dociera z Gazetą do 1,5 mln
                      > czytelników?
                      >
                      > > ja wiem ,ze ci źli to antysemici, LPR czy komuna- chciałbyś
                      > > usłyszeć że jedyni dobrzy i oni mogą wszystko to GW iAgora z Michnikiem.
                      >
                      > Powiem Ci w sekrecie, że w pewnym sensie Agora jest dla mojej firmy
                      konkurencją
                      >
                      > i jestem zainteresowany, by nasz udział w tym segmencie rynku wzrósł kosztem
                      > Agory. Ale nie uważam, by Agora była monopolistą. Tak samo uważa, jak sądzę,
                      > wydawca Rzeczpospolitej.
                      >
                      > > ich metody
                      > > pozakulisowego dzałania kolesiowe ukałdy itp. no i apetyt na rynek mediów
                      > jest
                      > > niebezpieczny dla demokracji.
                      >
                      > Mnie się nie podoba, że Michnik ma taki łatwy dostęp do premiera czy
                      > prezydenta, ale winni są temu ci ostatni. Jak już kiedyś pisałem, mamy taką
                      > władzę jaką mamy i lepiej być członkiem zarządu Agory niż wydawcy
                      > Rzeczpospolitej, tak samo jak lepiej nazywac się Ryszard Krauze niż Roman
                      > Kluska.
                      >
                      > > Agory - co pokzało sledztwo - są równie
                      > > niebezpieczne i chore jak inrtygi SLDowców
                      >
                      > Tu się zgodzić nie mogę - jeśli Rząd pogardsza prywatnej firmie warunki
                      > działania, to ja się tej firmie nie dziwię, że próbuje się z tym rządem
                      > dogadać, by tego nie robił. Może to i nienajelegantsze, ale taką mamy władzę.
                      >
                      > Demagog Ayran
                      no jasne ,ze żły rząd, żłe państwo tylko dobra prywatna firma Agora. dobre
                      sobie. a przyszlo ci do głowy, że ta prywatna firma to nie wytwórnia makaronu?
                      że jest cos takiego jak interes nas wszystkich? czyli my drogi pseudokonukrncie
                      agory jesteśmy zainteresownai tym aby na rynku mediów panowała wielorakość. ja
                      też jak ty pracuję dla konkurencji agory. ale nie chciałbym aby mój wydawdca
                      mial monopol. czy to zbyt skomplikowane? zgadzam sie z twoim adwersarzem. ale
                      nie w całości. ty tez częściowo masz rację. on trochę wyolbrzmia Michnika i
                      Agorę. Ale nie wolno być speluym na fakty. A faktem jest że ta "prywatna firma"
                      wywróciła ustawę i może wywrócić państwo bo się coś Michnikowi znowu moze nie
                      podobać. mając w ręku taki aparat i demagogów w zanadrzu może wiele. Swoją
                      drogą Michnik jest chyba najbardziej wpływowym człowikiem ze świata mediów i
                      polityki
                      • Gość: Ayran Malo... :)..Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 17:06
                        nowax napisała:

> no jasne ,ze żły rząd, żłe państwo tylko dobra prywatna firma Agora. dobre
                        > sobie. a przyszlo ci do głowy, że ta prywatna firma to nie wytwórnia makaronu?
                        >
                        > że jest cos takiego jak interes nas wszystkich? czyli my drogi
                        pseudokonukrncie
                        >
                        > agory jesteśmy zainteresownai tym aby na rynku mediów panowała wielorakość.
                        ja
                        > też jak ty pracuję dla konkurencji agory. ale nie chciałbym aby mój wydawdca
                        > mial monopol. czy to zbyt skomplikowane? zgadzam sie z twoim adwersarzem. ale
                        > nie w całości. ty tez częściowo masz rację. on trochę wyolbrzmia Michnika i
                        > Agorę. Ale nie wolno być speluym na fakty. A faktem jest że ta "prywatna
                        firma"
                        >
                        > wywróciła ustawę i może wywrócić państwo bo się coś Michnikowi znowu moze nie
                        > podobać. mając w ręku taki aparat i demagogów w zanadrzu może wiele. Swoją
                        > drogą Michnik jest chyba najbardziej wpływowym człowikiem ze świata mediów i
                        > polityki

Dlaczego sugerujesz że piszę nieprawdę, nazywając mnie pseudokonkurentem? Masz
                        do tego jakieś podstawy, czy tak Ci wyszło bo się ze mna nie zgadzasz?
                        BTW to nie Agora wywróciła ustawę.
                        Ustawa została wywrócona, gdy brzydka komisja wykazała, w jaki sposób była
                        tworzona. Nawet co poniektórzy ludzie sld (jak choćby Borowski) byli tym
                        zawstydzeni. Przytaczane przez Ciebie argumenty o tym, jakie były cele ustawy,
                        są autorstwa Jakubowskiej i Czarzastego. A tak w ogóle to mnie niespecjalnie
                        interesuje, kto będzie właścicielem Polsatu - może to byc Agora (wiadomo, że
                        nie będzie), może to być Murdoch (coraz bardziej prawdopodobne), może być
                        Bertelsmann. Pogląd o potędze Michnika jest autorstwa Andrzeja Leppera.

Ay.
      • elojka Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie...... 08.12.03, 22:57
        to Bauer na rynku magazynow (lub czasopism) jest juz w ogole monopolista bo ma
        pewnie ze 20 tytulow, jezeli nie wiecej...

jaki monopol??? ludzie, o czym Wy mowicie???
        - na rynku czasopism istnieja jeszcze (oprocz Agory): Bauer, Axel Springer,
        G+J, Edipresse, Burda i mnowstwo mniejszych wydawnictw, prasy branzowej...
        - na rynku radiowym: RMF, Eurozet, ZPR (tak to sie nazywa?) + wiele
        mniejszych...
        - na rynku telewizyjnym: cztery kanaly TVP, TVN, Polsat, TV4 (tez w sumie
        Polsat)...
        - na rynku outdoor'owym: Stroer, Town & City, Clear Channel, Cityboard,
        Gigaboard (tego akurat nie polecam)...

na ktorym z tych rynkow Agora mialaby osiagnac status monopolisty????????
        • Gość: jarnik Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie...... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.03, 00:53
          Ale Bauer nie ma wjazdu do biur, gdzie sie rodzi ustawy, a Agora ma monopol na
          zalatwianie sobie ustaw.
          To raz.
          Dwa:
          Na swiecie liczy sie takie cos podajac tzw. liczebnosc dotarcia.
          Otoz moze miec TVP wspolczynnik 5 milionow widzow.
          Moze miec RMF 2 miliony sluchaczy.
          Moze miec Gazeta 1,5 miliona czytelnikow.

W swiecie mediow te liczby sa rownowazne - wielka liczba widzow rowna sie
          mniejszej liczbie sluchaczy i jeszcze mniejszej liczbie czytelnikow.

Ale Gazeta ma jeszcze 28 stacji radiowych o lacznej liczbie sluchaczy takiej,
          jak RFM i chce miec telewizje o liczbie widzow zblizonej do TVP.
          Do tego ma kilkanascie magazynow, tygodnikow itd.
          I ma wielka firma reklamy zewnetrznej, ktora okupuje newralgiczne punkty w
          wielu miastach Polski.

Jesli RFM zechce zmienic rzad - dowie sie o tym 2 miliony sluchaczy i
          wystarczy kontra ze strony TVP, zeby zamiar sie nie powiodl.

Ale jesli Agora zechce uwalic rzad - dowie sie o tym cala Polska i wszystkie
          pozostale media razem wziete nie zrownowaza ataku Agory.

I chyba to ma kazdy na mysli, kiedy mowi, ze Agora ma monopol.
          Ale najgorszy jest ten monopol na wladze, bo przeciez nie sadzisz, ze
          Tyczynski z RMF moze zadzwonic do premiera i zazadac takich zmian w ustawach,
          ktore go zwolnia z podatkow na przyklad. A Michnik moze.
          • kataryna.kataryna Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie...... 09.12.03, 01:07
            Gość portalu: jarnik napisał(a):

> Ale Bauer nie ma wjazdu do biur, gdzie sie rodzi ustawy, a Agora ma monopol
            na
            > zalatwianie sobie ustaw.

Hahaha, ale sobie nazałatwiała. Gdyby Rywin nie dał się Michnikowi nagrać to
            przeszłaby ustawa w wersji dla Agory bardzo niekorzystnej. Mimo wszystkich
            swoich kontaktów, to SLD musiało wcisnąć Agorze do ręki broń na ustawę. A
            ustawę wywalił do kosza nie Michnik tylko Borowski, po tym jak wyszło na jaw
            jak była przygotowywana po nocach i niezgodnie z procedurami.

> To raz.
            > Dwa:
            > Na swiecie liczy sie takie cos podajac tzw. liczebnosc dotarcia.
            > Otoz moze miec TVP wspolczynnik 5 milionow widzow.
            > Moze miec RMF 2 miliony sluchaczy.
            > Moze miec Gazeta 1,5 miliona czytelnikow.
            >
            > W swiecie mediow te liczby sa rownowazne - wielka liczba widzow rowna sie
            > mniejszej liczbie sluchaczy i jeszcze mniejszej liczbie czytelnikow.

5 milionów widzów TVP równe 1,5 miliona czytelników Gazety? Bardzo ciekawe,
            zważywszy na o wiele większą siłę rażenia medium "wielozmysłowego" jakim jest
            telewizja, od poważnego dziennika. Ciekawe jak ponad trzech widzów TVP równa
            się jednemu czytelnikowi Gazety, że to równoważysz.

> Ale Gazeta ma jeszcze 28 stacji radiowych o lacznej liczbie sluchaczy takiej,
            > jak RFM i chce miec telewizje o liczbie widzow zblizonej do TVP.
            > Do tego ma kilkanascie magazynow, tygodnikow itd.
            > I ma wielka firma reklamy zewnetrznej, ktora okupuje newralgiczne punkty w
            > wielu miastach Polski.
            >
            > Jesli RFM zechce zmienic rzad - dowie sie o tym 2 miliony sluchaczy i
            > wystarczy kontra ze strony TVP, zeby zamiar sie nie powiodl.

Przecież większosć inwestycji Agory to czysty biznes rozrywkowy a nie narzędzie
            kształtowania opinii. Oni pieniądze na tym robią a nie walczą o rząd dusz.

> Ale jesli Agora zechce uwalic rzad - dowie sie o tym cala Polska i wszystkie
            > pozostale media razem wziete nie zrownowaza ataku Agory.

Tak, zwłaszcza jak na tych swoich bilbordach powieszą "Miller musi odejść" i
            będą to puszczać w radio zamiast muzyki.

> I chyba to ma kazdy na mysli, kiedy mowi, ze Agora ma monopol.
            > Ale najgorszy jest ten monopol na wladze, bo przeciez nie sadzisz, ze
            > Tyczynski z RMF moze zadzwonic do premiera i zazadac takich zmian w ustawach,
            > ktore go zwolnia z podatkow na przyklad. A Michnik moze.

Strachy na lachy. Michnik może obalić rząd? Dobre sobie. Nie udało mu się nawet
            Czarzastego, Kwiatkowskiego i długiej listy niezatapialnych usunąć, wielkie mi
            wpływy. Pomijam juz taki drobiazg, że akurat w bardzo wielu sprawach życzyłabym
            sobie, żeby Gazeta miała moc sprawczą, jestem dziwnie spokojna, że w państwie
            tworzonym według wizji Gazety byłoby mi lepiej niż w folwarku SLD.

Jejku, jaki straszny człowiek ten Michnik, potężny, że ho, ho, wszystko może. A
            do Lesia się siłą wdarł? Ale oczywiście ty złego słowa na Millera nie powiesz,
            wszystko ten zły Michnik, grzeczny Miller po prostu nie znalazł siły, żeby się
            sprzeciwić Michnikowi. Do dupy z takim premierem.
          • elojka Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie...... 09.12.03, 15:38
            Polsat ma zblizona widownie do TVP??? ciekawe na jakich badaniach sie
            opierasz... wiadomo, ze badajac rozne grupy mozna miec rozne wyniki ale biorac
            pod uwage cala populacje to raczej odpada w przedbiegach...

pokaz jakie korzysci w ustawie zalatwila sobie Agora przed afera Rywina... cala
            ta ustawa z zalozenia byla robiona przeciwko Agorze... jezeli tak
            wygladaja 'chody' w gremiach wladzy i tak wyglada ten Wasz monopol to chyba cos
            nie tak jednak...

jezeli chodzi o radio, znowu - skad wziales dane? przy estymacji na cala
            populacje RMF ma 18 571 000 sluchaczy, laczna ilosc sluchaczy wszystkich
            rozglosni Agory to 8 137 000 (jest sredni zasieg tygodniowy)... roznica
            niewielka, prawda? jezli dodamy zsumujemy zasieg tych wszystkich stacji i
            zrobmy ranking okaze sie, ze laczne stacje Agory sa 5. miejscu (za RMF, Zetka,
            PR1, PR2)... gdzie tu monopol???

jezli chodzi o outdoor - AMS jest tak naprawde dobrzy w jednym okreslonym
            rodzaju nosnikow i to nie tym najpopularniejszym...

jezli chodzi o to przekazywanie newsow albo ich nie przekazywanie... chociazby
            z danych wyzej przytoczonych wynika, ze wiadomosc podana w RMF dotrze do
            wiekszej liczby osob... dotrze chociazby dlatego, ze radia Agory to glownie
            radia muzyczne (poza TOK FM), ktore sa radiami towarzyszacymi i nie skupionymi
            na podawaniu informacji... w RMFie znajdziesz wywiady z politykami, analizy,
            rapoty itp. czegos takiego nie uswiadczysz w Radio Pogoda...

ciagle wiec nie moge zrozumiec o jakim monopolu mowisz... to, ze Michnik i GW
            wypracowaly sobie przez lata taka pozycje a nie inna i maja wplyw na wiele
            rzeczy i swoje zdanie w wielu kwestiach to jest inna sprawa... tego raczej nie
            zlatwili sobie pieniedzmi... ale tutaj tez monopolu nie maja... do tego Agora
            jest w wiekszosci polska firma...
            • Gość: Ayran Re: Co Agora już ma ? Przypomnienie...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 16:44
              Podawanie liczb nic nie pomoże - człowiek zmieni sobie przelicznik i i tak mu
              wyjdzie, że Agora jest monopolistą. A argument o polskim kapitale Agory jest w
              ogóle do niczego - jak można być prawdziwym Polakiem i jednocześnie mieć
              udziały w Agorze, zwłaszcza duże.

Ay.
    • Gość: jarniak Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 01:05
    • Gość: opel Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.lanet.wroc.pl 08.12.03, 08:32
      na pewno moze nim sie stać. kretactwa Michnika i Rapczyńskiej raczej nie
      nastrajają optymistycznie
      • nowax Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 08.12.03, 22:37
        to raczej nie sygnał a dowod na nieczystość intencji i dzialania niekoniecznie
        zgodne z prawem

Gość portalu: opel napisał(a):

> na pewno moze nim sie stać. kretactwa Michnika i Rapczyńskiej raczej nie
        > nastrajają optymistycznie
    • johannes4 Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 09.12.03, 08:39
      to tylko u Polaków i u Ruskich jest możliwe że rządzą tymi krajami oligarchowie
      i magnaci tacy jak Michnik. W Niemczech to nie do pomyślenia. W Polsce jeszcze
      musi demokracja mieć tradycje.

nowax napisała:

> chodziło.
      • trymand Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 10.12.03, 09:12
        Polska to nie niemcy -tu taki oligarcha jak Michnik to jest wpływowy i nie do
        ruszenia gość

johannes4 napisał:

> to tylko u Polaków i u Ruskich jest możliwe że rządzą tymi krajami
        oligarchowie
        >
        > i magnaci tacy jak Michnik. W Niemczech to nie do pomyślenia. W Polsce
        jeszcze
        > musi demokracja mieć tradycje.
        >
        >
        > nowax napisała:
        >
        > > Czy Agora i GW są zagrożeniem dla demokracji w Polsce? Spotkałam sie z tak
        > ą
        > > opinią. Twierdzi się ,że chopdzi o to ,że interesy wielkiego koncernu są
        > > realizowane ponad wszelką cenę. Dzięki kolesiowym układom mozna obalić
        > > dowolną ustawę, tak aby uchwalić dla siebie korzystną.Efekt afery Rywina j
        > est
        > > taki, że GW i Agora mają otwartą drogę do zakupu Polasatu. A chyba o to
        > > chodziło.
    • Gość: Ayran Nie trzeba się więcej martwić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 08:56
      Agora nie kupi Polsat i nie będzie jeszcze bardziej zniewalac polskich umysłów.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_031208/ekonomia/ekonomia_a_4.html?k=on;t=2003120820031208

Specjalne wyrazy wdzięczności dla tandemu Czarzasty - Jakubowska, którzy
      włożyli wiele starań, by umozliwić Rupertowi Murdochowi urozmaicenie oferty
      programowej dostępnej polskim telewidzom. Szkoda że Leo Kirch tego nie widzi.

Ay.
      • sfx1 Re: Nie trzeba się więcej martwić 09.12.03, 10:39
        A SŁYSZAŁEŚ ABY mURDOCH TAK MATACZYŁ KRĘCIŁ JAK MICHNIK? NP. ROZMWIAŁ Z
        PREZYDENTEM ABY UWALIŁ DLA NIEGO NIEKORZYSTNĄ USTAWĘ? ABY TAK WŚCIEKLE ATAKOWAŁ
        JAK GW KAŻDEGO KTO CHOĆ WSPOMIAŁ O MONOPOLU AGORY?

> Agora nie kupi Polsat i nie będzie jeszcze bardziej zniewalac polskich
        umysłów.
        >
        >
        >
        > www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_031208/ekonomia/ekonomia_a_4.html?k=on;t=2003120820031208
        >
        > Specjalne wyrazy wdzięczności dla tandemu Czarzasty - Jakubowska, którzy
        > włożyli wiele starań, by umozliwić Rupertowi Murdochowi urozmaicenie oferty
        > programowej dostępnej polskim telewidzom. Szkoda że Leo Kirch tego nie widzi.
        >
        >
        > Ay.
        • Gość: Ayran Re: Nie trzeba się więcej martwić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 11:48
          sfx1 napisał:

> A SŁYSZAŁEŚ ABY mURDOCH TAK MATACZYŁ KRĘCIŁ JAK MICHNIK?

Odpowiedzenie "tak" lub "nie" na powyższe pytanie oznaczałoby potwierdzenie
          zawartej w nim tezy. Pytanie tego samego typu co "czy już przestał pan bić
          swoją żonę?"

> NP. ROZMWIAŁ Z
          > PREZYDENTEM ABY UWALIŁ DLA NIEGO NIEKORZYSTNĄ USTAWĘ?

I znowu nie wiem czy pytasz czy Ruppert rozmawiał z jakimś prezydentem czy
          tylko dajesz przykład kręcenia mataczenia Michnika? Jeśli t pierwsze, to nie
          słyszałem, ale mogę zapytać któregoś z kolegów. Może oni słyszeli.

> JAK GW KAŻDEGO KTO CHOĆ WSPOMIAŁ O MONOPOLU AGORY?

Czy zdajesz sobie sprawę, jak łatwo sfalsyfikować zdanie z kwantyfikatorem
          ogólnym?

Ay.

• sfx1 Re: Nie trzeba się więcej martwić 10.12.03, 09:41
            bardzo ładnie mówisz, dużo ale czy sam wiesz o czym tu mowa?
            W mojej opinii to dobrze że jest wybór na rynku i niech tak zostanie. nie ma
            co go ograniczać poprzez wykupowanie rynku przez Agore i Michnika. ja wiem, że
            Michnik to chyba najbardziej wpływowy polski oligarcha obecnie, i może mu się
            udać obalić ustawę. Ale nie jest to dobre dla demokracji i kraju. Jak
            ktokolwiek ( nie tylko Michnik) robił by jak on robi....

> sfx1 napisał:
            >
            > > A SŁYSZAŁEŚ ABY mURDOCH TAK MATACZYŁ KRĘCIŁ JAK MICHNIK?
            >
            > Odpowiedzenie "tak" lub "nie" na powyższe pytanie oznaczałoby potwierdzenie
            > zawartej w nim tezy. Pytanie tego samego typu co "czy już przestał pan bić
            > swoją żonę?"
            >
            > > NP. ROZMWIAŁ Z
            > > PREZYDENTEM ABY UWALIŁ DLA NIEGO NIEKORZYSTNĄ USTAWĘ?
            >
            > I znowu nie wiem czy pytasz czy Ruppert rozmawiał z jakimś prezydentem czy
            > tylko dajesz przykład kręcenia mataczenia Michnika? Jeśli t pierwsze, to nie
            > słyszałem, ale mogę zapytać któregoś z kolegów. Może oni słyszeli.
            >
            > > JAK GW KAŻDEGO KTO CHOĆ WSPOMIAŁ O MONOPOLU AGORY?
            >
            > Czy zdajesz sobie sprawę, jak łatwo sfalsyfikować zdanie z kwantyfikatorem
            > ogólnym?
            >
            > Ay.
            >
            • Gość: Ayran Re: Nie trzeba się więcej martwić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 10:06
              sfx1 napisał:

> bardzo ładnie mówisz, dużo ale czy sam wiesz o czym tu mowa?

Na ogół tak, ale Ciebie, muszę przyznać, do końca zrozumieć nie potrafię.

Ay.
    • Gość: Ayran Sprawdziłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 09:16
      Rupert Murdoch nie zna Millera i na pewno nic nie będzie u niego wydeptywał.

Ay.

• d_nutka Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 09.12.03, 10:46
      nie wiem, czy moja opinia jest odosobniona, ale dla mnie nie istnieje
      zagrożenie "dla demokracji" tak długo jak długo ma się dobrowolny wybór co się
      czyta i którą stację telewizyjną ogląda.
      zauważyłam jednak, że największy krzyk w obronie demokracji podnoszą ci,
      co "demokrację' znają tylko z hasła encyklopedycznego i dalej im się marzy, że
      w gazecie i na ekranie TV zobaxczą gotową instrukcję jak mają myśleć i ....
      byleby by samemu nie myśleć

d_nutka
      • Gość: opel Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji IP: *.lanet.wroc.pl 09.12.03, 11:36
        w znacznej części zgadzam się. ale aby wybór był zbyt wielki apetyt
        oligarchistycznego nieco pizantyjskiego magnata jakim jest michnik musi zostać
        poskoromiony....ale co do meritum i kwestii wyboru - mysle tak samo
        • d_nutka Re: Czy Agora i GW są zagrożeniem dla dmeikracji 09.12.03, 12:20
          Gość portalu: opel napisał(a):

> w znacznej części zgadzam się. ale aby wybór był zbyt wielki apetyt
          > oligarchistycznego nieco pizantyjskiego magnata jakim jest michnik musi
          zostać
          > poskoromiony....ale co do meritum i kwestii wyboru - mysle tak samo

Michnika bym się nie obawiała,bo on nie ma natury mafijnej
          to chyba nie jest tak trudno sprawdzić
          dbanie o swój "inetres" nie jest zawsze jednocześnie znaczne z układem mafijnym
          są pewne wyróżniki charakteryztyczne dla układów mafijnych

np. "nasza" LSD w dużym stopniu stosuje systemy mafijne
          widać to ostatnio wyraźnie po ich niektórych liderach

trzeba się temu przeciwstawiać, zanim będzie już za późno

i co zastanawiająxe, to to, że w mafii ten najważniejszy wczale nie jest na
          samej górze, bo ci najważniejsi, przynajmniej do pewnego czasu, wolą działać z
          ukrycia i pociągać za sznurki tylko, a wiedzą które ,kiedy i jak

d_nutka
        • Gość: ANNA wpadacie w histerie IP: *.porta-eko-cynk.pl 09.12.03, 12:21
          Mam wrazenie ze popadamy w histerie, Michnik owszem przegial ale zawsze mozna
          GW nie kupowac, mozna nie wchodzic na portal GW, mozna sluchac tylko RMF i
          oglasdac TVP1 z usmiechnietym premierem. Trzeba pogratulowac Agorze sukcesu i
          samemu cos zrobic a nie pisac ze Michnik zagraza demokracji.
          • Gość: Ayran Re: wpadacie w histerie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 12:26
            Gość portalu: ANNA napisał(a):

> Mam wrazenie ze popadamy w histerie, Michnik owszem przegial ale zawsze mozna
            > GW nie kupowac, mozna nie wchodzic na portal GW, mozna sluchac tylko RMF i
            > oglasdac TVP1 z usmiechnietym premierem.

Nie masz racji. Z faktu że Wyborcza jest w kiosku wynika obowiązek kupowania
            jej, bo Michnik uzgodnił to w telewizyjnej rozmowie z prezydentem. W
            przyszłości cała procedura zostanie uproszczona poprzez wprowadzenie
            abonamentu, tak jak za TVP.

Ay.
            • kataryna.kataryna Re: wpadacie w histerie 09.12.03, 12:29

> Gość portalu: ANNA napisał(a):
              >
              > > Mam wrazenie ze popadamy w histerie, Michnik owszem przegial ale zawsze mo
              > zna
              > > GW nie kupowac, mozna nie wchodzic na portal GW, mozna sluchac tylko RMF i
              >
              > > oglasdac TVP1 z usmiechnietym premierem.
              >
              > Nie masz racji. Z faktu że Wyborcza jest w kiosku wynika obowiązek kupowania
              > jej, bo Michnik uzgodnił to w telewizyjnej rozmowie z prezydentem. W
              > przyszłości cała procedura zostanie uproszczona poprzez wprowadzenie
              > abonamentu, tak jak za TVP.

Podobno Michnik już pisze stosowną ustawę.
            • anika31 Ay?! 09.12.03, 12:31
              Ay sie zalogowalam z wrazenia

Naprawde mam obowiazek hmmm nire dobrze pewnie dostane mandat nie kupuje
              codziennie, ale zadzownie do p. Olka może mi wybaczy.
              Wiesz mnie po prostu denrwuja takie dyskusje niczemu i nikomu ni sluzace
              nomoze tylko statystykom z Agory ktorzy uwaznie czytaja kazda wypowiedz i
              robia notatke dla głównego zainteresowanego p. Michnika.
              Gdyby mial tak wladze to ja tez moglabym go prosic a by w pewnej ustawie dodal
              dwa slowa ....moglaby siedzeic potem znogami na stole do konca zyciua:)

Anna
              • d_nutka Re: Ay?! 09.12.03, 12:50
                anika31 napisała:

> Gdyby mial tak wladze to ja tez moglabym go prosic a by w pewnej ustawie
                dodal
                > dwa slowa ....moglaby siedzeic potem znogami na stole do konca zyciua:)
                >
                > Anna

taką władzę i taką ambicję tworzenia o ile wiem, to mial tylko Pan Bóg :)
                a i tak ciągle zawracamy mu głowę , by tymi nogami ruszył :)

d_nutka
                • anika31 Zostawmy Go w spokoju 09.12.03, 13:02
                  OK' juz koncze problem mediów jako czwrtej wladzy jest, jednak mam wrazenie ze
                  wciaz egzystuja jacus "Oni" i to "ich" wina ..... mamy demokracje to my
                  wybieramy i dajemy mandat na dzialanie. Musimy sie tego nauczyc - :) t
                  oczywiscie utopia - ale dazmy do idealu zamiast marudzic. Mamy zaraz wybory do
                  PE, potem na Prezydenta.
                  Angnota
                  Ostatnio w mojej firmie jedne z kolegow powiedzial ze zlych ludzi
                  rekrutujemy "powinni miec wyksztalcenie kierunkowe i znac choc da jezylki
                  obce!" - "Ale ty tez nie masz kierunkowego i nie znasz językow - padlo
                  stwierdzenie" - "No ale ja juz tu pracuje.a ...cost tam... ktos zrobić za mnie
                  musi"
                  • d_nutka Re: Zostawmy Go w spokoju 10.12.03, 07:36
                    anika31 napisała:

> - "No ale ja juz tu pracuje.a ...cost tam... ktos zrobić za mnie
                    > musi"

Aniko

czy możesz mi objaśnić co ma znaczyć to "ktoś zrobić ZA mnie musi"?
                    czy ZA twojego kolesia z pracy ktoś zrobić musi?
                    jeśli prasa wyręcza prokuraturę i inne organy mające stać na straży prawa i
                    praworządności, to coś jest nie tak i chyba nie o ideale jest tu mowa czy nawet
                    dążeniu do niego
                    zbyt łatwo przychodzi zapłata za co raz to nowe buble ustawowe, a
                    odpowiedzialności żadnej
                    co najwyżej wysokie odprawy po 4 latach nieudolnych rządow i nieudolnego prawa
                    i wmawia się nam, że tak ma być, bo to jest objaw demokracji
                    objaw może, ale choroby społecznej

d_nutka
    • Gość: stary byk Re: Znana metoda: łapaj zlodzieja.. IP: *.imgw.pl 10.12.03, 08:19
      woła uciekający zlodziej.
      Twoja propozycja to wybielanie "grupy trzymającej wladzę", która żądała
      łapówki, a oskarżanie Agory i GW, ktore nie tylko sprawę ujawniły, ale nagrały
      propozycję - czyli zebrały dowody korupcji.
      Owszem, p. Rapaczyńska mówiła, że Agora będzie walczyć z taką wersją
      ustawy "wszelkimi prawnie dozwolonymi środkami", czyli nie "ponad wszelką
      cenę", jak Ty piszesz.
      Z Twoich wypowiedzi można by wywnioskować, że media powinny istnieć bez
      kapitalu, a więc chyba być wyłącznie państwowe (czytaj: rządowe). To byśmy
      dopiero mieli wolność słowa! Jak za PRL!
      Z przesłuchań przed KŚ widać, że była powiązana z SLD grupa, która chciała
      stworzyć swój koncern medialny tzw. "anty-Agorę". Niech sobie tworzą, nikt im
      nie zabrania, ale nie przy pomocy środków administracyjnych i pieniędzy z
      budżetu, ale tak jak powstawała GW - przez powodzenie u czytelników!
      Również Rydzyk stworzył RM bez pieniędzy z budżetu - przez poparcie swoich
      słuchaczy (ja nie cierpię RM, ale trzeba przyznać, że powstało bez kombinacji
      administracyjnych i pieniędzy budżetowych).
      Ale ich Trybuny nie czytają nawet czlonkowie SLD. A GTW chicałaby nam wciskać
      takie ideolo za nasze pieniądze.

• nowax przewrażliwiony? 10.12.03, 11:00
        jesteś chyba przewrażliwiony węszysz spisek tam gdzie go nie ma. co do metody
        to chyba się nią własnie poslugujesz. bo uskuteczniasz tu wizję spisku
        przeciwko ucziciej Gazecie i Agorze. CFo do grupy tryzmajacej władze masz
        rację. Ale druga grupa skupiona wokól oligarchy Michnika okazął sie być rownie
        silna. Kiedy prywata Michnika zostaal zagrozona wywalił cała ustawę aby teraz
        odziewać się w szatki "ofiary". Ale proces pokazal takze i jego tewarz

Gość portalu: stary byk napisał(a):

> woła uciekający zlodziej.
        > Twoja propozycja to wybielanie "grupy trzymającej wladzę", która żądała
        > łapówki, a oskarżanie Agory i GW, ktore nie tylko sprawę ujawniły, ale
        nagrały
        > propozycję - czyli zebrały dowody korupcji.
        > Owszem, p. Rapaczyńska mówiła, że Agora będzie walczyć z taką wersją
        > ustawy "wszelkimi prawnie dozwolonymi środkami", czyli nie "ponad wszelką
        > cenę", jak Ty piszesz.
        > Z Twoich wypowiedzi można by wywnioskować, że media powinny istnieć bez
        > kapitalu, a więc chyba być wyłącznie państwowe (czytaj: rządowe). To byśmy
        > dopiero mieli wolność słowa! Jak za PRL!
        > Z przesłuchań przed KŚ widać, że była powiązana z SLD grupa, która chciała
        > stworzyć swój koncern medialny tzw. "anty-Agorę". Niech sobie tworzą, nikt im
        > nie zabrania, ale nie przy pomocy środków administracyjnych i pieniędzy z
        > budżetu, ale tak jak powstawała GW - przez powodzenie u czytelników!
        > Również Rydzyk stworzył RM bez pieniędzy z budżetu - przez poparcie swoich
        > słuchaczy (ja nie cierpię RM, ale trzeba przyznać, że powstało bez kombinacji
        > administracyjnych i pieniędzy budżetowych).
        > Ale ich Trybuny nie czytają nawet czlonkowie SLD. A GTW chicałaby nam wciskać
        > takie ideolo za nasze pieniądze.
        >
        >
        • anika31 Grupa trzymajaca wladze 10.12.03, 12:30
          Bycie czlonkiem takie grupy jest kuszace i kazdy mialby na to ochote, zgadzam
          sie do tego ze "kominsci" mielieby ochote na przeci wage dla Michnika, jednak
          hmmm dla mnie GW czesto jest lewicujaca gazeta. Trudno ja oskarazac o
          wyjtakowe atakowanie obecnej wladzy, a ze wyciaga na swiatlo dzienne rozne
          szwindle no coz, skoro juz same sie pchaja do publikacji to trudno tego nie
          robic. A wladza demoralizuje bardziej niz kas
          • d_nutka Re: Grupa trzymajaca wladze 10.12.03, 12:44
            anika31 napisała:

> A wladza demoralizuje bardziej niz kas

też tak uważam
            kasą to jeszcze filantrop się podzieli
            ale we władzach to już filantropów władzy nie ma, chyba że rozdają nie swoją
            kasę

d_nutka
            • anika31 Folantropi 10.12.03, 13:40
              Otak rozdaja nie swoja - swego czasu podliczylam ile prywtna fundacja pewnej
              pary znany polityk plus gawizda dobroczynnosci malzonka wydali ze
              swojejprywatenj fundacji i nijak mi sie nie zgadzalo z deklarowanymi
              dochodami...wyszlo na to ze wlasciwie to nie mieli z czego
              zyc./...biedaczyska. Kreowanie wizerunki poprzez pryzmat biednych dzieci jest
              ohudztwem pierwszej wody. Ale chyba juz odbiegam od glownego tematu
          • sfx1 Re: Grupa trzymajaca wladze 10.12.03, 13:48
            typy władzy też są rózne, możan mieć władze polityczną, finasową. i trzecią
            władze w mediach....to chce osiągnąć Michnik i jak widać nie zawsze uczciwymi
            metodami. i dziwne taki bojownik z komuną jakim chce pokazać się Michnik rąsią
            w rąsie z Kwachem? Urbanem? gdzieś był nieszczery, albo wytedy albo teraz?
            kreowanie sie na bojownika nie przeszkadza mu w kolesiowych konszachtach z
            prominentnyi dzłaczami komuny

anika31 napisała:

> Bycie czlonkiem takie grupy jest kuszace i kazdy mialby na to ochote, zgadzam
            > sie do tego ze "kominsci" mielieby ochote na przeci wage dla Michnika, jednak
            > hmmm dla mnie GW czesto jest lewicujaca gazeta. Trudno ja oskarazac o
            > wyjtakowe atakowanie obecnej wladzy, a ze wyciaga na swiatlo dzienne rozne
            > szwindle no coz, skoro juz same sie pchaja do publikacji to trudno tego nie
            > robic. A wladza demoralizuje bardziej niz kas
            • Gość: opel Re: Grupa trzymajaca wladze IP: *.lanet.wroc.pl 10.12.03, 16:17
              zgadzam się ,że starły sie dwie grupy trzymajace władze. jedna SLD druga
              związana z największym polskim oligarchom i nietykalnym Michnikiem. Michnik do
              tej pory czuł sie jak udzieny ksiaże
              • Gość: MOr Re: Grupa trzymajaca wladze IP: 193.0.117.* 10.12.03, 19:10
                www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=4687423
                • Gość: ORMOr Grupa trzymajaca wladze zdycha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.03, 23:19
                  Lud nie czyta „Trybuny”
                  http://www.tygodnik.com.pl/numer/278850/brzeziecki.html
                  Andrzej Brzeziecki, Krzysztof Burnetko

Przez ponad 40 lat nazywała się „Trybuną Ludu” i była głównym dziennikiem
                  rządzącej PRL-em Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Komunizm upadł, PZPR
                  przekształciła się w SLD, ale „Trybuna” wciąż jest siermiężna jak za Gomułki.
                  Choć zasadnicza różnica jest inna: SLD ma się nieźle, „Trybuna” zaś dogorywa.

Kiedy w 1989 r. „Trybuna Ludu” zmieniała się w „Trybunę”, redakcja
                  deklarowała: „Zaczynamy z nowym tytułem, lecz nie chcemy udawać, że wszystko
                  budujemy od nowa. Chcemy stworzyć inną formułę lewicowej trybuny”. Mimo tej
                  deklaracji dziennik, inaczej niż matka-partia, nie zdecydował się na pozyskanie
                  nowych zwolenników: wolał trzymać więź z sierotami PRL.
                  Efekt? W ciągu ostatniego roku sprzedaż spadła o 25 proc. Tylko co dwusetny
                  wyborca SLD sięga po „Trybunę”, i jest to klientela nieperspektywiczna: młody
                  czytelnik nie znajdzie w „Trybunie” niemal nic. Co to oznacza dla wydawcy?
                  Kłopoty finansowe. Mimo że reklamy w „Trybunie” należą do najtańszych, dziennik
                  ten jest rzadko brany pod uwagę przy planowaniu kampanii promocyjnych. Nie
                  pomogła nawet decyzja ministerstwa finansów, podobno osobiście podjęta przez
                  Grzegorza Kołodkę, aby reklamy obligacji Skarbu Państwa zamawiać nie w
                  największych dziennikach, tylko w „Trybunie”. Właściciel „Trybuny”, spółka Ad
                  Novum, z racji wydawania pisma ponosi miesięcznie 300 tys. zł strat – i szuka
                  oszczędności, niczym krwiożerczy kapitalista. Ostatnio zwolniono połowę
                  dziennikarzy, pozostałym obniżono pensje.
                  Jest paradoksem polskiego życia publicznego, że scena polityczna i rynek prasy
                  to jakby dwa różne światy. Kojarzona z UW „Gazeta Wyborcza” jest największym
                  dziennikiem, podczas gdy partia ta właściwie już nie istnieje. Z kolei
                  prawicowe „Życie” kryzys przeżywało już, gdy rządziła AWS. Nie inaczej jest z
                  SLD i „Trybuną”: zwolennicy partii idą w miliony, sprzedany nakład to skromne
                  30 tys.
                  W Polsce siła sprawcza słowa drukowanego wydaje się znikoma: gazety się czyta,
                  ale ich nie słucha. Dla partii Millera to sytuacja szczęśliwa. Gdyby opinie
                  wyborców kształtowała prasa, SLD pewnie nie wszedłby do Sejmu... Z drugiej
                  strony, gdyby „Trybuna” była na lewicy wpływową gazetą, Miller byłby w SLD
                  najwyżej liderem grupki oskarżanej o „prawicowe odchylenie”. Bo choć „Trybuna”
                  określa się jako gazeta socjaldemokratyczna, a jej redaktorzy protestują
                  przeciw uznawaniu ich za sukcesorów PRL i nie marzą o powrocie cenzury, to
                  równocześnie epoka PRL wspominana jest w „Trybunie” pozytywnie. Stały wątek to
                  usprawiedliwianie komunistycznej władzy: strzelanie do robotników w 1970 r.
                  tłumaczy się troską o utrzymanie porządku, a o wprowadzeniu stanu wojennego
                  decydować miała racja stanu.
                  „Trybuna” lansuje też inną koncepcję historiozoficzną: próbuje dowieść, że w
                  obaleniu komunizmu spory udział mieli jego beneficjenci. Często stosowanym
                  chwytem jest sugerowanie, że opozycja była sterowana przez władze PRL. Janusz
                  Rolicki (naczelny „Trybuny” w l. 1997–2000) pisał wprost: „Przecież każde
                  dziecko wie, że z dawną tzw. ubecją współpracowała ogromna część
                  solidarnościowej klasy politycznej. W każdym bowiem kraju autorytarnym opozycję
                  współorganizuje policja”. Zabieg ten służy jednemu: wpojeniu tezy, że w gruncie
                  rzeczy wszyscy byli w równym stopniu „umoczeni” w stary system.
                  Podobny mechanizm „Trybuna” stosuje w bieżących polemikach. Opisy trudności
                  związanych z reformami, niekompetencji kolejnych rządów, afer i nadużyć
                  opatrzone są zwykle, wyrażoną wprost lub zawoalowaną, sugestią: Widzicie?
                  Dawniej też było marnotrawstwo, nomenklatura i partyjniactwo – ale teraz
                  patologie nabrały jeszcze większych rozmiarów i uderzają we wszystkich. PRL nie
                  był więc taki zły: jego absurdy to nic w porównaniu z obecnymi... Za rządów AWS-
                  UW „Trybuna” pisała: „W sumie ilość represji osobistych w marcu [1968 r.] była
                  znacznie mniejsza niż rozmiary czystki, jaką przeprowadza obecna koalicja
                  prawicowa wobec swoich poprzedników. Objęła ona tysiące osób i na tym nie
                  koniec”. Obecny szef „Trybuny” Marek Barański zasłynął w latach 80. jako autor
                  propagandowych programów telewizyjnych, wymierzonych w opozycję i
                  przygotowywanych w oparciu o materiały Służby Bezpieczeństwa; potem pracował
                  w „Nie” Jerzego Urbana. Inny znany autor „Trybuny” to prawa ręka Urbana w „Nie”
                  (i poseł SLD) Piotr Gadzinowski.
                  Największe tryumfy „Trybuna” święciła za Rolickiego. Opozycyjna wtedy SLD
                  chętnie witała opisy kraju niedalekie od słów Millera o dzieciach grzebiących w
                  śmietnikach. Rolicki twierdzi dziś, że w ciągu paru tygodni po jego przyjściu
                  (w 1997 r.) sprzedaż gazety wzrosła o 50 proc. Ale już wtedy pismo zaczęło
                  sprawiać kłopoty kierownictwu partii, Rolicki szedł pod prąd SLD i stale
                  przesuwał się „na lewo”. Kierownictwu SLD zarzucał konszachty z „centrum”.
                  Pisał: „Niech mi pan Kwaśniewski wierzy, że jego nieustanne wysiłki celem
                  zdobycia legitymizacji Michnika et consortes dla pełnionego urzędu prowadzą
                  donikąd”.
                  Rozdźwięk nastąpił w czasie interwencji NATO w Kosowie. „Trybuna” porównywała
                  bombardowanie Belgradu z bombardowaniem Warszawy przez hitlerowców; zdanie SLD
                  było diametralnie różne. W tym samym 1999 r. Rolicki personalnie już atakował
                  Millera: w tekście „Dlaczego żal mi SdRP” nazwał go Neo-Zeusem gromowładnym,
                  dążącym do scentralizowania partii. I wyznawał, że spodziewa się „czarnej
                  polewki z rąk Millera”. Miller nie rychliwy... ale przed następnymi wyborami
                  nie życzył sobie takiego sprzymierzeńca – i Rolicki pożegnał się ze stołkiem
                  naczelnego. Jego miejsce zajął umiarkowany i mający dobre notowania nawet wśród
                  przeciwników SLD Andrzej Urbańczyk (tragicznie zmarły w 2001 r.), który, będąc
                  posłem z Krakowa, nie mógł bezpośrednio kontrolować pisma. Ale to wystarczyło,
                  by stało się ono dla partii przewidywalne. Wobec perspektywy zwycięstwa w
                  wyborach w 2001 r. dotychczasowa taktyka „Trybuny” – rozbudzania postaw
                  roszczeniowych u czytelników – mogła okazać się samobójcza po zdobyciu władzy,
                  gdy przyszłoby rozliczać się z obietnic. Została więc wyhamowana. Dziennik
                  jednak wciąż był mniej entuzjastycznie nastawiony np. do integracji z UE niż
                  oficjalna linia partii.
                  Gdy w 2001 r. Miller stanął na czele gabinetu, dla „Trybuny” nastały,
                  paradoksalnie, trudniejsze czasy. Wcześniej jako gazeta opozycyjna mogła
                  folgować najskrajniejszym opiniom i nastrojom, czasem je kreując. Teraz wypada
                  jej bronić rządu. Publicyści „Trybuny” popierają więc każdy pomysł rządu, nawet
                  te mało popularne wśród obywateli (np. winietki na samochody). Trudne czasy
                  nastały też dla redaktorów naczelnych: nikt nie może być pewny stanowiska. W
                  ciągu dwu lat pismo prowadzi już czwarta osoba (skądinąd losy wcześniejszych
                  naczelnych są ciekawe: pierwszy szef, Marek Siwiec, kieruje Biurem
                  Bezpieczeństwa Narodowego; jego następca Dariusz Szymczycha jest ministrem w
                  Kancelarii Prezydenta; jedynie Rolicki wypadł z partyjnych łask i zbliżył się
                  do... Samoobrony).
                  „Trybuna”, jedyny dziennik w kraju deklarujący się jako lewicowy, nie potrafiła
                  przekuć tego monopolu w sukces. Jest pismem gierkowskich nostalgików, nie
                  mającym nic wspólnego choćby z prężnymi ostatnio ruchami lewackimi czy
                  antyglobalistycznymi. To między innymi spadek po Rolickim, który obudził –
                  „uśpion
                  • d_nutka Re: Grupa trzymajaca wladze zdycha 11.12.03, 09:05
                    zawsze jest jakaś grupa trzymająca władzę
                    większa lub mniejsza, ale jest i być musi, bo inaczej co?

ważne jest, a przynajmniej powinno być, czym charakteryzuje się grupa
                    trzymająca władzę, jakie są jej cele, przestrzegane zasady moralne itd.
                    oraz chęci dzielenia się posiadaną władzą tak by osiągać założone cele

d_nutka
                    • sfx1 Re: Grupa trzymajaca wladze zdycha 11.12.03, 09:17
                      w Polsce jak widać po Millerze i Michniku - dwóch innych ale bliskich sobie
                      grupach trzymajacych władzę- niestety nie ma żadnych zasad moralnych
        • Gość: stary byk Re: kto przewrażliwiony? IP: *.imgw.pl 11.12.03, 11:04
          Ja przewrażliwiony?
          Czy nie widać i to całkiem jasno, że GTW dążyła wszelkimi sposobami do
          ograniczenia mozliwości Agory? Przecież Czarzasty sam to przyznał!
          Agora owszem broniła się i swoich interesów, ale otwarcie i bez propnowania,
          czy wymuszania łspówek. Przecież każdy ma prawo walczyć o swoje prawa i
          interesy, byle uczciwie.
          Wywalił całą ustawę? No i dobrze! A dlaczego tej ustawy nie pisano uczciwie?
          Jeśli rząd uważał, że trzeba takie przepisy wprowadzić, to mógł to powiedzieć
          otwarcie i przepchać w Sejmie. A nie niby to wprowadzać autopoprawki, ale po
          cichu wracać do starej wersji (lub czasopisma).
          Czy Michnik proponował jakieś pozaprawne metody, łapówki? Nie, on ujawnił, że
          są tacy, co żądają łapówek!
          Twoja wersja to taka, że ten komu ukradziono zegarek, był zamieszany w sprawę
          kradzieży zegarka.

• Gość: opel Re: kto przewrażliwiony? IP: *.lanet.wroc.pl 11.12.03, 14:53
            coś ci się pomylilo albo nie słuchasz co mówią w procesie Lwa. Michnik tu sie
            zgadzam z nowaxem wywalił ustawę roznymi metodami. nie ujanił propzycji łapówki
            przez długi czas...a to chyba oczymś świadczy? prawda? poza tym gry poza
            kulisowe- jak widać łącznie z jakubowską i kwachem. itd i itp. michnikowi
            cchciano ukraść zegarek a on prbował fabrykę zegraków obrobić, tu nie było
            uczciwych i ofiar.......raczej splot interesów i walka grup interesów..
          • nowax Re: kto przewrażliwiony? 11.12.03, 15:22
            a czy ty waząsz wywalanie ustawy tylko dlatego że nie odpowiadał ona
            oligarchowi jakim jest Michnik jest ok? tym bardziej że byla to ustawa ktora
            zapobiegala niezepieczeństwu monopolizowania rynku medialnego. to owszem nie
            podobalo sie michnikowi.ja nie chwalę czarzadtych rywinó i drugiej bandy....ale
            ty wychwalasz tą pierwszą.

Gość portalu: stary byk napisał(a):

> Ja przewrażliwiony?
            > Czy nie widać i to całkiem jasno, że GTW dążyła wszelkimi sposobami do
            > ograniczenia mozliwości Agory? Przecież Czarzasty sam to przyznał!
            > Agora owszem broniła się i swoich interesów, ale otwarcie i bez propnowania,
            > czy wymuszania łspówek. Przecież każdy ma prawo walczyć o swoje prawa i
            > interesy, byle uczciwie.
            > Wywalił całą ustawę? No i dobrze! A dlaczego tej ustawy nie pisano uczciwie?
            > Jeśli rząd uważał, że trzeba takie przepisy wprowadzić, to mógł to powiedzieć
            > otwarcie i przepchać w Sejmie. A nie niby to wprowadzać autopoprawki, ale po
            > cichu wracać do starej wersji (lub czasopisma).
            > Czy Michnik proponował jakieś pozaprawne metody, łapówki? Nie, on ujawnił, że
            > są tacy, co żądają łapówek!
            > Twoja wersja to taka, że ten komu ukradziono zegarek, był zamieszany w sprawę
            > kradzieży zegarka.
            >
            • zbychooo Re: kto przewrażliwiony? 12.12.03, 11:13
              nowax napisała:

> a czy ty waząsz wywalanie ustawy tylko dlatego że nie odpowiadał ona
              > oligarchowi jakim jest Michnik jest ok? tym bardziej że byla to ustawa ktora
              > zapobiegala niezepieczeństwu monopolizowania rynku medialnego. to owszem nie
              > podobalo sie michnikowi.

Ty chyba chory jesteś! o jakim wywalaniu ustawy bredzisz? pomyśl przez chwilę
              (jeśli potrfisz) gdyby Rywin nie przyszedł do Agory po forsę, to co Michnik
              mółby zdziałać w sprawie ustawy??? NIC!!!
              Bo: nie ma łapówki, nie ma nagrania, nie ma komisji śledczej, nie ma
              dochodzenia w prokuraturze, a JEST USTAWA!!!
              Dlatego otwórz wreszcie oczy i popatrz gdzie jest clou tej afery, bo jak
              narazie swoje rozumowanie zaczynasz od "du.py strony" - nie ma ustawy, to winny
              jest Michnik. Pawda jest taka, że wszystko zaczęło się złożenia korupcyjnej
              propozycji Rapaczyńskiej, gdyby tego przestępstwa Rywin nie popełnił, to ustawa
              już dawno byłaby. Mielibyśmy kiepską ustawę, natomiast Agora nie miałaby
              Polsatu tak, jak i nie ma teraz.
              Ustawę uwalili ci, co przysłali Rywina do Agory, kupcząc polskim prawem,
              wyłudzając pieniądze od prywatnej spółki, wymuszając dobrą prasę dla rządu
              Millera, szantażując - jak nie dacie nam kasy, to my was up......y
              Tymi się zajmij, a nie w kółko pierdzisz o demonie-Michniku. Taki z niego
              władca i oligarcha, że nawet pionków w KRRiT i TVP nie umie sobie
              podporządkować, nie zasiada w żadnej radzie nadzorczej spółek skarbu państwa,
              przetargów państwowych też nie wygrywa, ustawy nie umiał załatwić, nawet
              Polsatu nie potrafił kupić - taki z niego oligarcha... kim w takim razie są
              Krauze, Kulczyk, Guzowaty???
              • zbychooo Re: kto przewrażliwiony? 12.12.03, 11:32
                zbychooo napisał:

> nowax napisała:
                >
                > > a czy ty waząsz wywalanie ustawy tylko dlatego że nie odpowiadał ona
                > > oligarchowi jakim jest Michnik jest ok? tym bardziej że byla to ustawa kto
                > ra
                > > zapobiegala niezepieczeństwu monopolizowania rynku medialnego. to owszem n
                > ie
                > > podobalo sie michnikowi.
                >
                > Ty chyba chory jesteś! o jakim wywalaniu ustawy bredzisz? pomyśl przez chwilę
                > (jeśli potrfisz) gdyby Rywin nie przyszedł do Agory po forsę, to co Michnik
                > mółby zdziałać w sprawie ustawy??? NIC!!!
                > Bo: nie ma łapówki, nie ma nagrania, nie ma komisji śledczej, nie ma
                > dochodzenia w prokuraturze, a JEST USTAWA!!!
                > Dlatego otwórz wreszcie oczy i popatrz gdzie jest clou tej afery, bo jak
                > narazie swoje rozumowanie zaczynasz od "du.py strony" - nie ma ustawy, to
                winny
                >
                > jest Michnik. Pawda jest taka, że wszystko zaczęło się złożenia korupcyjnej
                > propozycji Rapaczyńskiej, gdyby tego przestępstwa Rywin nie popełnił, to
                ustawa
                >
                > już dawno byłaby. Mielibyśmy kiepską ustawę, natomiast Agora nie miałaby
                > Polsatu tak, jak i nie ma teraz.
                > Ustawę uwalili ci, co przysłali Rywina do Agory, kupcząc polskim prawem,
                > wyłudzając pieniądze od prywatnej spółki, wymuszając dobrą prasę dla rządu
                > Millera, szantażując - jak nie dacie nam kasy, to my was up......y
                > Tymi się zajmij, a nie w kółko pierdzisz o demonie-Michniku. Taki z niego
                > władca i oligarcha, że nawet pionków w KRRiT i TVP nie umie sobie
                > podporządkować, nie zasiada w żadnej radzie nadzorczej spółek skarbu państwa,
                > przetargów państwowych też nie wygrywa, ustawy nie umiał załatwić, nawet
                > Polsatu nie potrafił kupić - taki z niego oligarcha... kim w takim razie są
                > Krauze, Kulczyk, Guzowaty??? miało być Gazowaty ;-)
              • Gość: Ayran Re: kto przewrażliwiony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 12:00
                Jeszcze jeden drobiazg. Gdyby Agora zgodziła się na zapłacenie łapówki, by
                uzyskać możliwość zakupu Polsatu, za rok musiałaby się zgodzić na kolejny
                szantaż - by dostać przedłużenie koncesji (dla Polsatu właśnie). Żyła złota.

Ay.
                • Gość: Yoy! Re: kto przewrażliwiony? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 01:16

> Jeszcze jeden drobiazg. Gdyby Agora zgodziła się na zapłacenie łapówki, by
                  > uzyskać możliwość zakupu Polsatu, za rok musiałaby się zgodzić na kolejny
                  > szantaż - by dostać przedłużenie koncesji (dla Polsatu właśnie). Żyła złota.
                  >
                  >
                  > Ay.

No właśnie. Kalkulacja. Gdyby łapówka była mniejsza a mozliwość pobierania
                  dalszych "opłat" znikoma, to cała operacja przebiegłaby po cichutku.
                  Przez pół roku Agora nic nie utargowała i zemsta gotowa.
                  I reklama za darmo. I "Wybiórcza" się lepiej sprzedaję...
                  • Gość: Sierżant Grisza Re: kto przewrażliwiony? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.03, 02:10
                    /.../Gdyby łapówka była mniejsza a mozliwość pobierania
                    > dalszych "opłat" znikoma, to cała operacja przebiegłaby po cichutku. /.../

jeśli Ty to wiesz, to jak tego nie mogli wiedzieć Ci, którzy żadali łapówki ?
                    wniosek : Twoje rozumowanie jest błedne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka