Gość: z niebios IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 30.12.03, 19:33 co za kino moze z lekarze zatrudnieni w <gryzipórki> NFZ zaczną pracować za takie stawki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adam Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.dsl.siol.net 30.12.03, 19:37 A kto powiedział, że prywatny lekarz przyjmuje za 15 zł i w dodatku jeszcze będzie miał ochotę starać się o te pieniądze i czekać na łaskę NFZ aby je wypacił np. za 3 miesiące. Jeśli lekarz bierze w swoim prywatnym gabinecie 50zł za poradę to pacjent i tak będzie musiał tyle zapłacić (albo 35 zł jeśli lekarz zgodzi się dochodzić 15zł od NFZ). Innymi słowy jest to kolejne kłamstwo NFZ, że porady będą bezpłatne w rejonach, gdzie lekarze nie pdpiszą umowy z NFZ. Będzie bezpłatne tylko tam, gdzie lekarz POZ prywatnie wycenia poradę po 15 zł. Czyli nigdzie. Po raz kolejny Fundusz narzuca to co chce. Pacjentom radzę płacić w takich przypadkach tyle ile lekarz każe (ważniejsze jest zdrowie niż pieniądze) i z rachunkiem w pełnej wysokości iść do NFZ. To indolencja NFZ jest przyczyną, że nie ma opieki zdrowotnej więc teraz NFZ już nie może sobie dyktować warunków. NFZecie: płacz i płać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre_ KŁAMSTWO NFZ IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 30.12.03, 20:01 W komunikacie czytamy: "W obu przypadkach koszt porady wraz z niezbędną diagnostyką, zgodnie z warunkami konkursu ofert na świadczenia zdrowotne na rok 2004, będzie wynosił 15 zł. To jest tyle, ile NFZ płaci za poradę w przypadku, gdy pacjent zgłasza się nie do swojego lekarza podstawowej opieki zdrowotnej." To jest kłamstwo. W przypadku gdy pacjent zgłasza sie nie do swojego lekarza POZ to kwotą 15 zł jest obciazany lekarz POZ pacjenta. Fundusz nie płaci za tak przyjętego pacjenta ani grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy1234 Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 22:27 fundusz to hańba dla Polski GDZIE się podziewają twoje składki zdrowotne Polaku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: 195.205.170.* 30.12.03, 23:45 Sam sobie odpowiedziales.W gmachach NFZ.Popatrz za jakie pieniadze i jakie towarzystwo tam pracuje.Kiedys w Kasach Chorych,dzis w NFZ,jutro w czyms innym. Czasy sie zmieniaja.Ludzie wciaz tam trwaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 19:42 Rzad Miller doprowadzil kraj do tragedji.Wszystko upada a kolesie z SLD bajki opowiadaja!!!Kiedy wrescie narod rozliczy ta bande z przekrestw i oszustw!!! Ta banda doprowadzila kraj do milionowych strat!!!A teraz Sluzba Zdrowia upada,bo koledzy z SLD z Lapinskim na czele rozkradli wszystko co bylo mozliwe!!!I znowu nie ma winnych!!!Tak rzadzi mafia SLD!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butelkizbenzyna Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.nowe-miasto-lubawskie.sdi.tpnet.pl 30.12.03, 19:43 Dlaczego media powtarzaja wciaz te same brednie ktore Panas powie? Skad biora sie te liczby, przeciez tak naprawde to polowa lekarzy nawet jezeli zlozyla oferte to wcale nie ma zamiaru podpisac umowy. Ludzie oprzytomniejcie od 1 stycznia opieka zdrowotna w tym kraju to fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maćkos Chory system IP: *.gdynia.mm.pl 30.12.03, 19:43 Polecam poniższą lekturę...a może po prostu na leki idzie za dużo z kasy NFZ i dla lekarzy braknie kaski?? www4.dr-rath-foundation.org/ad_archive/poland.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz specjalista Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.03, 19:49 Ja też chcę dostać 15 zł za swoją poradę specjalistyczną. Na razie moją prace wyceniono na 8 zl brutto ( 5,23 zł do ręki). Gdybym za każdego przyjętego Pacjenta otrzymywał takie honorarium, zrezygnowałbym z dorabiania dyżurami, mógłbym godziwie zarabiać pracując w jednym miejscu pracy. W ciągu miesiąca udzielam około 360 konsultacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robst Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.acn.pl 30.12.03, 20:18 Szanowny Kolego Specjalisto, fakt że koledzy komuniści przez wiele lat ciężko pracowali żeby zawód lekarza upodlić. Trzeba przyznać, że z dużym powodzeniem.Ja tez pracuję za te wyjatkowo atrakcyjne stawki, ale z czego sie cieszyć? W mojej ocenie cała działalność państwa dotyczaca problemu ochrony zdrowia jest kontynuacją tradycji PZPR i jedynie słusznej socjalistycznej drogi rozwoju... tak nawiasem 1para pończoch dla Pańskiej żony to dwie Pana specjalistyczne porady brutto plus 7 PLN Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calipso lekarzu specjalisto IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 30.12.03, 22:32 Gos´c´ portalu: Lekarz specjalista napisa?(a): > Ja tez˙ chce˛ dostac´ 15 z? za swoja˛ porade˛ specjalistyczna˛. Na razie moja˛ prace > wyceniono na 8 zl brutto ( 5,23 z? do re˛ki). > Gdybym za kaz˙dego przyje˛tego Pacjenta otrzymywa? takie honorarium, > zrezygnowa?bym z dorabiania dyz˙urami, móg?bym godziwie zarabiac´ pracuja˛c w > jednym miejscu pracy. W cia˛gu miesia˛ca udzielam oko?o 360 konsultacji. Skad przy tak niskich zarobkach biora sie pieniadze na samochod ? Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: lekarzu specjalisto 31.12.03, 01:33 A ten (ta ?) w koło Macieju to samo - (zazdrość ?) -po prostu z ciężkiej, wielogodzinnej pracy w co najmniej dwóch a częściej trzech i więcej miejscach, oszczędzania, nietrwonienia pieniędzy na byle co i właściwego ich inwestowania. Poza tym samochód to dla lekarza nie luksus czy przyjemność tylko środek pracy. Gabinety dzieli czasem kilkadziesiąt kilometrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz specjalista Re: lekarzu specjalisto IP: *.aster.pl / *.acn.pl 31.12.03, 02:18 Pieniądze na samochód biorą się, szanowna Pani, z kilku dodatkowych miejsc pracy, dokąd udaję się np. po 24 godzinnym dyżurze + 7 godzin pozostania w przychodni. Mniejsza o to. Pani Szanownej chyba wydaje się, że nie jest możliwe pracowanie przez 40 godzin bez przerwy, a może uważa Pani każde honorarium lekarskie za łapówkę, nawet to, które jest wynagrodzeniem za konsultacje w zakładach niepublicznych. Wyjaśnię teraz Pani za co lekarze pobierają honorarium: 1. Za 6 lat studiów 2. Za 1,5 roku nisko opłacanego stażu podyplomowego 3. Za pierwszy stopień specjalizacji 4. Za drugi stopień specjalizacji 5. Za specjalizację szczegółową ( np kardiologia ) 6. Za doktorat 7. Za obowiązek kształcenia ustawicznego ( za własne pieniądze) Rozumie osoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: lekarzu specjalisto IP: *.proxy.aol.com 31.12.03, 02:28 Osoba ta nie zrozumie bowiem: - nalezy do tych, ktorzy sa platnymi pismakami czerwonych u zloba, - nalezy do grupy uprzywilejowanych "mafiosow", - nalezy do tych, ktorzy celowo (wielu na tym forum jest takich typow) chca "wbic klin" miedzy lekarzy a pacjentow z powodow sobie tylko znanych. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora 31.12.03, 01:27 Gdzie tak dobrze płacą ? (cha cha cha) - 7,50 Poradni z czego dla mnie za moją pracę 3 zł (minus ZUS i podatek - na kontrakcie płacę sam). Dopisuję sie - skoro można po 15 zł to czemu nie nam, specjalistom ? Czyśmy niegodni taaakiej kasy ? :-) A tak w ogóle pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
sioban Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora 31.12.03, 16:00 Ja też pozdrawiam i życzę wszyskim urzędnikom NFZ jak najwięcej chorób w 2004 i kontaktu z sowicie opłacanym lekarzem he he he . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.toya.net.pl 30.12.03, 20:27 Czy nie odnosicie wrażenia, że NFZ osiągnął swoim dotychczasowym postępowaniem jedno - ZMĘCZYŁ wszystkich bezsensem proponowanej sytuacji. Rozmywa przy tym istotę całego problemu. To źle przygotowane warunki konkursu dla lekarzy spowodowały tę stagnację i nikt z NFZ nie chce wziąść za to odpowiedzialności. Nadmiar obowiązków i mniejsze pieniądze to mają być te atrakcyjne propozycje do których mają przystąpić lekarze i szpitale ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robst Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.acn.pl 30.12.03, 20:37 Mam wrażenie, że to wszystko co sie nam proponuje ma na celu jedno "nie puścić kasy z rak". Cała tak zwana reforma zarówno KS jak i NFZ to tylko zmiana dystrybucji środków będących w rekach struktur państwa i przez to państwo kontrolowanych. Nikt nie wprowadził zmiany zasad finansowania ochrony zdrowia i nie wprowadzono rynku. W ustawie o KS było powiedziane że po 3 latach na rynku pojawia sie prywatne kasy chorych, ale szybko sie z tego wycofano (sejm nowelizuje i prawa nie ma-ot co). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Szlachetne zdrowie, nikt sie nie dowie ile kosztujesz IP: *.telia.com 30.12.03, 20:39 aż się zepsujesz " To już chyba właściwy moment aby się zdecydować jakiego marsza żałobnego zagrać odchodzącej na zasłużone zapomnienie "Służbie Zdrowia" stworzonej przez komunizm i pracowicie pielegnowanej także w Polsce do roku 2003. 7-go stycznia orzeczenie zgodności ustawy o NFZ z Konstytucja. Niezaleznie od niego wiadomo, że jest niezgodna ani z minimum rozsądku a ni z jakakolwiek logiką. NFZ chce płacić szpitalom 40 zł. za badanie na izbie przyjęć, 15 zł lekarzom prywatnym i ok 4 zł ryczałtu za opiekę lekarzom na umowach. Prywatna wizyta za ok 50 zł powinna uzdrowić sytuację, co potem pacjent i NFZ zrobi z rachunkiem to na prawdę jest informacja niemedyczna i lekarza nie powinna interesować. W całej reszcie życiowych spraw otrzymywane rachunki sa czasem zwracane przez kogoś a czasem nie. Trzymajcie się Koledzy, Pacjenci, domagajcie się swoich praw od "obiecywaczy", bo to oni wzięli kasę i nie chcą jej publicznie rozliczyć. I wierzcie mi, nie ma większej przyjemnosci zawodowej jak zadbanie o chorego i obserwowanie poprawy. Ale tego nie da się uzyskać za darmo. "Praw fizyki Pan nie zmienisz i nie bądź Pan głąb", podkreśl Jasiu wężykiem bo to ważne ! Ta rura jest faktycznie do niczego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz specjalista Wężykiem, Jasiu, wężykiem!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.03, 20:47 Zadowolony pacjent ufający zadowolonemu lekarzowi to kasandryczny sen urzędnika NFZ. Mam nadzieję, że jednak kiedyś w tym kraju zagości normalność i nie będę musiał wychowywać dzieci sugerując, że jedyne wyjście to emigracja w imię szans rozwoju, w imię uchronienia przed koniecznością słuchania się głupszych od siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żona Re: Szlachetne zdrowie, nikt sie nie dowie ile ko IP: *.telia.com 30.12.03, 21:28 Popieram w całej rozciągłości. Mój szanowny małzonek praktykuje obecnie w Szwecji. W tym tak bardzo socjalistycznym kraju za wizytę u lekarza pacjent płaci 150 koron (coś 75PLN).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie Re: Szlachetne zdrowie, nikt sie nie dowie ile ko IP: *.du.se 31.12.03, 00:03 na dzien dzisiejszy jest to 200 koron zatem 100 pln Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: 80.51.240.* 30.12.03, 20:46 Panie Panas, znajdź pan mechanika samochodowego, który za 15 pln. naprawi twój samochód. Jest taki w Warszawie? To nie dziw sie, że za 15 pln nie "naprawi" się człowieka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Genas a premier Leszek Miller czuje się lepiej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.03, 20:46 Miał być żelazny kanclerz,a wyszedł gość który nie panuje nad swoim burdelem.Prezes Panas wraz całym towarzystwem z NFZ powinien być wywalony.Jak tak dalej będzie to NFZ będzie podpisywał umowy na opiekę medyczna ze znachorami i tylko od nich będzie refundować recepty.NFZ będzie chciał podpisać umowę z akademiami medycznymi na szybkościowe kursy nowych lekarzy rodzinnych ,którzy przedtem podpiszą dożywotnią zgodę na pracę na warunkach stawianych przez NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
sioban Re: a premier Leszek Miller czuje się lepiej !! 31.12.03, 16:05 Tu się zgodzę miał być policjant uczciwości i postrach złodzieji z Millera a co wyszło ......-"buzek reaktywacja" Lesiu tańczy jak mu zagrają i jeszcze ten bezczelny uśmieszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 20:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.03, 20:58 Mam nadzieje, ze Ci którzy głosowali na "Towarzyszy" bedą chorzy 1,2,3 lub 5 stycznia - życze im tego - Towarzysz Łapiński i Tow. Miller wraz z Tow. Polem (widzę te autostrady i Dewoo wraz z gazem z Rosjii) obiecywali gruszki na wierzbach SUPER!!! ZIELONYM DO GÓRY!!! WŁADZA DLA HOŁOTY!! WŁADZA DLA ZŁODZIEII!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.03, 21:23 Czy ktoś jest w stanie dziś powiedzieć, ile w rzeczywistości kosztuje usługa świadczona przez lekarza? Jak to wycenić? Czy za minuty badania, czy za wysłuchanie skarg od pacjenta? Ludzie nie dawajcie się tak bezmyślnie ogłupiać przez obie strony! My pacjenci i tak będziemy dojeni - albo przez lekarzy, którzy w warunkach wolnego rynku usług, lub prawie wolnego zedrą ostatnia skórę z chorego i jego rodziny - albo przez NFI, poprzez kolejne podwyższenie stawki ubezpieczenia zdrowotnego !!! Pacjenci w tym konflikcie to karpie, które głosują za przyspieszeniem Świąt Bożego Narodzenia. Tylko wolny rynek usług, prawdziwie wolny, a nie manipulowany z jednej strony przez urzędasów, a z drugiej przez zmowę silnej grupy zawodowej, pozwoliłby na doprowadzenie do normalności. Niech każdy ma swoją pulę na świadczenia zdrowotne i sam decyduje, na co dysponuje, swoje przecież pieniądze! Trudne to, na pewno, ale jedynie uczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz specjalista Ja się zadowolę honorarium fryzjerskim IP: *.aster.pl / *.acn.pl 31.12.03, 02:30 Wiem, że w tej chwili moi koledzy praktykujący w normalnych krajach orzekną, że wygaduje głupoty, ale na obecne polskie warunki, gdyby lekarz z drugim stopniem specjalizacji otrzymywał za wizytę tyle samo, co niedrogi fryzjer męski za strzyżenie maszynką za pałę, to byłby to dla większości z nas szczyt marzeń. I, jak napisałem w poprzednim poście, "wyżywałbym się zawodowo" w jednym miejscu pracy ( w Klinice AM!!!), a nie gonił za kazdym źrodłem jakiegokolwiek dochodu. PS. Swego czasu kupiłem sobie w promocji maszynkę do obcinania włosów i sam się strzygę przed lustrem, obcinam też dzieci. Oszczędność kilkadziesiąt zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
sioban Re: Ja się zadowolę honorarium fryzjerskim 31.12.03, 16:03 Ja też kupiłem maszynkę za 150 zeta, zwraca się po 3 miesiącach biorąc pod uwagę że zwykłe golenie w Wawie kosztyje 30 zeta od łba. Swoją drogą nic nie stoi na przeszkodzie żeby się przekwalifikować i zostać fryzjerem, ja zaczynam o tym mysleć :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.12.03, 21:41 Proszę powiedzieć skąd NFZ ma teraz pieniądze aby płacić za wizytę u innych lekarzy po 15zl a na cały rok na pacjenta oferuje w kontraktach POZ około 64zł- czyzby pacjent mógł w ciągu roku tylko 4 razy udać się po poradę- a co z przewlekle chorymi? coś tu nie gra........ A co z wizytami pogotowia- teraz pogotowie może jeżdzić gdziekolwiek a po podpisaniu umów już nie- to wszystko jak widać są widzimisie pana prezesa funduszu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meg Re: Ludzie to pomyłka w druku zapomniano o IP: *.elknet.pl 30.12.03, 21:46 jeszcze jednym zerze winno być 150 zł.za pacjęta.Oj Ci dziennikarze takie pomyłki winni serwować tylko w dn. 1 kwietnia.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 21:55 Banda zaczyna stare opanowane gierki z czasow komunizmu. Zaczyna sie wypierac swojej indolencji, glupoty i zrzuca wine na innych starajac sie poroznic spoleczenstwo. Lekarzy przeciwko pacjentom, UE przeciwko Polsce, klientow taksowek przeciw taksowkarzom itd. itp. A wszystkiemu jest ona winna: BANDA KOLESIOW o mafijnych powiazaniach. Nie ma kasy? wszystko rozkradzione?!: pocioty i kolesie na panstwowych molochach z pensjami z ksiezyca (jak fundusz zdrowia i inne) juz niedlugo moga stanac przed sadem? Nie mozna w nieskonczonosc kombinowc przewaly i w dupie majac swoj JOB. Predzej czy pozniej rachunek za Polske musi byc IM WYSTAWIONY. Ale tym razem mam nadzieje, banda sie nie wyslizga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TGIF Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 30.12.03, 22:02 15 zl od pacjenta plus koperta 100 zl za 15 mim, to nie jest tak zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: 195.205.170.* 30.12.03, 22:21 Jasne. A moze panowie lekarze napisza ile zarabiaja zamiast zalic sie i plakac gdzie popadnie? Przyklad idzie z gory.Reka reke myje? 3-4 lata po studiach,chaty pobudowane,nowe samochody i ciagle narzekania. Spojrzmy prawdzie w oczy.Wam nigdy zle nie bylo.Chodzi tylko o to zeby wyszarpnac jeszcze wiecej.Wiadomo jest ze ten co ma 100 baniek jest biedniejszy od tego co ma 150 baniek. Lekarze rodzinni....Jasne ciezko harujecie od dnia do nocy...Tylko czemu jak dzwoni do was pacjent macie wylaczone telefony,jestescie poza zasiegiem lub kazecie wzywac pogotowie do najdrobniejszej nawet blahostki? Latwo policzyc: 2500-3000 pacjentow.Razy 5 zl od lebka.Ile to wychodzi?Nikt nie jest glupi.Moze o tym nie wiedza zmiazdzycowane babcie lub chorujacy na Alzhaimera dziadkowie. Tymczasem pouzalajcie sie dalej.Ubaw mam z tego.Moi znajomi pracujacy w sluzbie zdrowia tez. Moze was lubia tylko Ci ktorych leczycie prywatnie.Bo szacunek do zawodu lekarza umarl.Juz dawno.Ludzcie sie dalej.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.du.se 31.12.03, 00:24 Jestes glupszy niz ustawa przewiduje no policz wypierdku.... 2500 - 3000 pacjentow * 4pln daje... od 10000 do 12000... za to kretynie musisz wynajac lokal, zakupic sprzet (poczawszy od papieru skonczywszy na wyspecjalizowanym sprzecie medycznym np. Ultrasonograf), personel (2 pielegniarki --> z tym ze jedna pracuje jako sekretarka...), wykonac badania i wiele innych dodatkowych kosztow... np. biuro obrachunkowe... lekarz nie bedzie wypelnial kwitow... chocby nie wiem jak liczyc bilans zawsze jest ujemny... nie wiem dlaczego tak bardzo nienawidzicie lekarzy... jest wielu tych ktorzy biora lapowki ale oni sa wlasnie czlonkami sld albo wspieraja sld znam to srodowisko i wiem... ale w tym roku to wlasnie te przydupasy i koniowaly z sld otrzymaja kontrakty i znowu beda leczyc w komunistyczny sposob dzisiaj miller i spolka pragna zgnoic zmieszac z blotem... tych ktorzy chca pracowac... tych ktorzy przyczynili sie do wzostu jakosci swiadczonych uslug (udowodnili w jaki sposob mozna swiadczyc uslugi zdrowotne) Viva Porozumienie Zielonogorskie jestem waszym wiernym pacjentem precz z komuna precz z millerem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: 195.205.170.* 31.12.03, 11:03 Widze ,ze pan lekarz nie grzeszy kultura.Wybaczam.Pracuj dalej w tej Szwecji i nie wracaj.Wystarczy ze takie indywidua szwendaja sie po polskich szpitalach,jednak jak juz napisalem nikt szacunkiem tego zawodu nie darzy od bardzo dawna.A kompetentnych,wyksztalconych i szanowanych lekarzy w mym miescie moge policzyc na palcach dwoch rak. Teraz moja kolej na replike. Ladnie to sobie policzyles.Moze ze skandynawii niewiele widac,albo ktos kogos robi w bambuko? 3000 pacjentow razy 5 PLN daje kwote 15 tys zl. W jednej (przykladowej) przychodni,czy jak to teraz sie zwie pracuje 4-5 lekarzy. Daje to kwote lacznie 75 tys PLN. Lekarze dziela sie kwota wynajmu lokalu na owa liczbe,Na zmianie sa po 3 pielegniarki ,ktore zapierdalaja na dwoch kondygnacjach budynku i obsluguja lekarzy. Przy okazji wykonuja sprawy myjaco-sprzatajace za pensje 1000 PLN. ... za to > kretynie musisz wynajac lokal, zakupic sprzet (poczawszy od > papieru skonczywszy na wyspecjalizowanym sprzecie medycznym np. > Ultrasonograf), personel (2 pielegniarki --> z tym ze jedna > pracuje jako sekretarka...), wykonac badania i wiele innych > dodatkowych kosztow... np. biuro obrachunkowe... lekarz nie > bedzie wypelnial kwitow... chocby nie wiem jak liczyc bilans > zawsze jest ujemny... No tak...Papier kosztuje 10 tys PLN...A ultrasonograf kupuje sie moze raz na rok? Badania? Co druga-trzecia osoba jest kierowana do szpitala gdzie na izbach przyjec zrobia to na koszt panstwa.Kosztuje jedynie papier celem wypisania skierowania do szpitala,dlugopis szt 1 oraz badanie ekg - papier do ekg nie wiem ile kosztuje - przepraszam,ale karton pewnie z 50 zl ktory starczy na pol roku. nie wiem dlaczego tak bardzo > nienawidzicie lekarzy... jest wielu tych ktorzy biora lapowki > ale oni sa wlasnie czlonkami sld albo wspieraja sld znam to > srodowisko i wiem... ale w tym roku to wlasnie te przydupasy i > koniowaly z sld otrzymaja kontrakty i znowu beda leczyc w > komunistyczny sposob dzisiaj miller i spolka pragna zgnoic > zmieszac z blotem... Taa jasne...Wszyscy nienawidza lekarzy.A wszystkiemu sa winni zydzi,masoni i cyklisci.Przerabialismy juz to nieraz. w > komunistyczny sposob dzisiaj miller i spolka pragna zgnoic > zmieszac z blotem... tych ktorzy chca pracowac... tych ktorzy > przyczynili sie do wzostu jakosci swiadczonych uslug > (udowodnili w jaki sposob mozna swiadczyc uslugi zdrowotne) Wzrost jakosci uslug? Zartujesz sobie chyba.10 lat temu bylo lepiej niz teraz.Takiego rozpasania nie bylo nigdy. Zamiast sie zalic na ciagly brak kasy,popatrzcie sobie jak maja inni. A jak sie nie podoba ,zawsze mozna podazyc do Szwecji droga utorowana przez szanownego medyka dr.nie.Ku chwale ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WETERYNARZ Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.03, 22:09 WETERYNARZ BIERZE WIĘCEJ ZA ZBADANIE ŚWINI I TO BEZ DIAGNOSTYKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek.rodz. Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.cs.bialystok.pl 30.12.03, 22:52 2500 pacjentów to górna granica, za pacjentów ponad limit fundusz nie płaci. Mam 1900 pacjentów, w tym ok.650 w wieku ponad 65 lat. W poradni przez 6 godzin przyjmuję ok.40 pacjentow, potem zalatwiam wizyty domowe. Pacjenci skarżą sie że trudno im się dostać. Większa ilość pacjentow jest nie do przerobienia. Ilość 2500 jest dobra w przypadku młodych i zdrowych pacjentow np. nowe młode osiedle mieszkaniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz specjalista Nie śmiem marzyć o takim honorarium... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 31.12.03, 02:43 Z całym szacunkiem dla moich kolegów lekarzy weterynarii Jednak przeciętny kmieć w tym kraju, a zwłaszcza ten głosujący na Leppera jest skłonny więcej zapłacić za zbadanie świnki, bo potem może ją sprzedać. No a za zbadanie człowieka, to już jest gotów zapłacić mniej. Przeciętny polski rolnik najchętniej poszedłby na rente ( ciężko jest takim wyjaśnić, że choroba nie oznacza automatycznie całkowitej niezdolności do pracy). Rolnicy też nie płacą składek w takiej wysokości, jak ludzie pracujący w innych działach gospodarki. Podatku dochodowego płacić nie chcą też, bo...i tu tego nie bardzo rozumiem, większość z nich twierdzi, że dopłaca do produkcji, więc gdzie ten dochód, od którego podatku tak bardzo się boją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekwet Re: Nie śmiem marzyć o takim honorarium... IP: 198.155.189.* 31.12.03, 10:19 No wlasnie. Zbadanie "miejskiego" psa czy kota kosztuje kilka razy wiecej. + diagnostyka, leki i zabiegi...I uwazam to za sluszne bo moja wiedza zdobyta przez 6 lat studiow, staze, specjalizacje etc po prostu kosztuje. A to i tak mniej niz place mojemu fryzjerowi. A tu niektorzy (na tym forum tez) podnosza larum, ze jakie to kokosy lekarze medycyny zarabiaja i jeszcze im zle. Zupelnie tego nie rozumiem. Mam sklonnosci do spiskowych teorii dziejow :-)) i czasem mam wrazenie, ze celowo media stymuluja taka niechec pacjentow do lekarzy i brak poparcia. A przeciez chyba kazdy zdrowo myslacy czlowiek chcialby aby leczyl go wypoczety i systematycznie doksztalcajacy sie lekarz. Za pieniadze, ktore oferuje NFZ to marzenie scietej glowy. Serdeczne pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pokemon1984 Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: *.coig.pl 30.12.03, 22:44 to jest jakiś obłęt, cały fundusz zdrowia niech idzie do diabła !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: 62.87.177.* 30.12.03, 22:47 Lekarze rodzinni i ich rodziny proszę nie wypisywać bzdur w d...ch wam się już przewróciło.Też mam dość Milera i jego spółki ale pomietam że 2 lata temu to samo wypisywano na rządy AWS a dzisiaj oni poukrywali się w PO , PISie i LPR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maz lekarki Re: do LEKARZY !!!!!!!! Obudzcie sie wreszcie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.03, 22:48 Czy sami uwazacie, ze Wasza praca jest warta te grosze ? Zrzeszajcie sie, zalozcie dzial. gosp. i swiadczcie USLUGI {za porady, zabiegi, takze zespoly oper. za operacje...i wystawiajcie rachunki) - a dalej niech sobie politycy refunduja jak chca. Dyrektorzy publicznych ZOZ-ow niech sie zajma wynajmem gabinetow dla Was (odplatnie, oczywiscie), a pacjentom wystawiajcie rach. sami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacio Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: 148.81.190.* 30.12.03, 22:53 w jednym z postów napisano: Jasne. A moze panowie lekarze napisza ile zarabiaja zamiast zalic sie i plakac gdzie popadnie? Re: lepiej zadać pytanie ile godzin miesięcznie pracują - 350 - 400 godzin miesięcznie to wcale nie rzadkość (170 godz etat + 8 dyżurów = 144 godz + praktyka prywatna 10 - 20 godz tyg)etat lekarza to mniej niż 70 - 80% średniej krajowej, jeśli tak nisko wyceniana jest przez fundusz praca lekarza to dlaczego wymagania i oczekiwania nie są proporcjonalne do tych stawek? Spojrzmy prawdzie w oczy.Wam nigdy zle nie bylo. Re: często kosztem pracy od świtu do nocy (co nie zmienia faktu że często stawka godzinowa netto to ok 5 - 7 pln na godzinę)proszę porównać ze stawkami w sferze usług - fryzjer , mech. samoch. oni maja stawki rynkowe Lekarze rodzinni....Jasne ciezko harujecie od dnia do nocy...Tylko czemu jak dzwoni do was pacjent macie wylaczone telefony,jestescie poza zasiegiem lub kazecie wzywac pogotowie do najdrobniejszej nawet blahostki? Re: czasem też muszą spać i jeść - dziwne prawda? Latwo policzyc: 2500-3000 pacjentow.Razy 5 zl od lebka.Ile to wychodzi?Nikt nie jest glupi.Moze o tym nie wiedza zmiazdzycowane babcie lub chorujacy na Alzhaimera dziadkowie. Re: minus koszt gabinetu, podatki, zus, dojazd do chorych, diagnostyka - rtg ok 20- 30 pln, bad. krwi - proste ok. 20 pln, rozszerzone nawet ok. 100 pln Tymczasem pouzalajcie sie dalej.Ubaw mam z tego.Moi znajomi pracujacy w sluzbie zdrowia tez. Re: jak jest tak super to mury akademii stoją otworem, ci Twoi znajomi są lekarzami w POZ, szpitalach czy tylko prowadzą praktykę prywatną? Moze was lubia tylko Ci ktorych leczycie prywatnie.Bo szacunek do zawodu lekarza umarl.Juz dawno.Ludzcie sie dalej.Powodzenia. szacunek należy się wszystkim którzy pracują solidnie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora IP: 195.205.170.* 30.12.03, 23:40 Szanowny Panie Wacio. Nie bede tutaj rzucal kwotami,jako ze sprawy znam od podszewki ,bo co niektorym glupio by sie zrobilo,a nie o to chodzi. Pytaniem na pytanie: dlaczego lekarze nie sa zobligowani do prowadzenia kas fiskalnych ,tylko gania sie biedne towarzystwo taksowkowe? Sa rowni i rowniejsi? Nie wspominajac o Rejestrze Uslug Medycznych i tzw "ksiazeczkach". Chyba komus to przeszkadzalo,ze czarno na bialym bylo wiadomo kto,kiedy i gdzie skorzystal z uslug lekarza. Mniej narzekan Panowie i Panie.Zeby wymagac,trzeba samemu cos dawac. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora 31.12.03, 21:26 ad kas fiskalnych: Dz. U. Nr 134 z 28.12.2002 r. za brak ewidencji typu RUM są również odpowiedzialni lekarze ? zapewne nie są tylko za świnkę koklusz i grypę a Kopernik była kobietą ? nb u nas RUM w działa - bez ewidencji i to bardzo dokładnie prowadzonej (pesel, adres z kodem pocztowym, rozpoznanie, wszystkie wykonane procedury - policz ile to czasu zajmuje) Kasa nie zapłaciłaby ani grosza, nie zapłaciłaby też za pacjenta leżącego w szpitalu jeśli otrzymałby w tym czasie usługę w jakiejś poradni i ta wykazała by to do zapłaty, tak samo ewidencja recept. Jakoś to działało. Obecnie Fundusz rozpieprza to radośnie zmieniając wszystko - począwszy na stworzenio różnych "typów" porad skończywszy na zmianie wszystkich numerow kodów badań i procedur medyczych i o ile mi wiadomo nie mając żadnego systemowego rozwiązania aby to ogarnąć. Burdel będzie że hej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mures 15 zł dla doktora i wystarczy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.12.03, 00:07 Mając w rodzinie lekarzy mogę dołożyć swoje trzy grosze: 1. Firmy panów lekarzy rodzinnych, którzy nie skorzystali i nie złożyli oferty (albo odwrotnie: nie skorzystali z oferty NFZ)- wypierdoliłbym z rejestrów i już z nimi nigdy więcej nie gadał. 2. Panów dyrektorów szpitali i klinik (PAŃSTWOWYCH), którzy nie zechcieli podpisać umów z NFZ - wypierdoliłbym z roboty z wilczym biletem na "usługi menedżerskie" w służbie zdrowia.Religa miał w tej materii klasę składając rezygnację z zajmowanego stanowiska. Jak to jest, cała Polska przemysłowa (mówię o poważnym przemyśle, w większości prywatnym a nie o górnictwie, hutnictwie i zbrojeniówce) musi pracować i nieustannnie obniżać koszty o służba zdrowia nie!! W mojej miejscowości (200 tys) jest 8 szpitali: WYKORZYSTANIE AKTYWÓW-28%, PERSONELU - 33%. Czyste jaja. Pal licho samochody tych lekarzy: najgorsze to to, że stare pierdoły utrudniają młodym dostęp do zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dreptak Re: 15 zł dla doktora i wystarczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 12:56 Jak to się dzieje, że roboczogodzina w serwisie samochodowym wyceniona jest na 60-150 PLN, a godzina pracy lekarza specjalisty na 24 PLN ( 3 porady/godzinę po 8 PLN). Widocznie samochód ma większą wartość niż życie ludzkie. Mimo twoich złosliwosci, nie życzę tobie Mures, abyś był królikiem doswiadczalnym na którym metoda prób i błędów uczą się młodzi stażyści. Ja tam wierzę w mądrośc i doświadczenie srarych pierdołów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lek.specjalista Re: 15 zł dla doktora i wystarczy IP: *.aster.pl / *.acn.pl 31.12.03, 13:43 Żyjemy w państwie robotniczo chłopskim, gdzie bardziej ceni się pracę fizyczną niż umysłową. Skutki tego widać na każdym kroku, bynajmniej nie tylko w medycynie. Tylko potem nie zazdrośćmy sasiadom, np Czechom czy Słowakom, że mają lepiej zorganizowane państwo, lepsze drogi, wspaniale funkcjonujące koleje lokalne skomunikowane z autobusami komunikacji publicznej, służbę zdrowia lepiej funkcjonującą przy niższych dochodach społeczeństwa. Roboczogodzina mechanika kosztuje 150 zł, bo to jest praca fachowca. Lekarz jest z założenia tylko funkcjonariuszem systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: 15 zł dla doktora i wystarczy IP: 195.205.170.* 31.12.03, 14:20 Panie Lekarzu Specjalisto... > Żyjemy w państwie robotniczo chłopskim, gdzie bardziej ceni się pracę fizyczną > niż umysłową. Skutki tego widać na każdym kroku, bynajmniej nie tylko w > medycynie. Raczy Pan zartowac? Biurokracja od czasow upadku komuny chyba zwiekszyla sie o 4 razy ,a Pan mowi o wiekszym cenieniu pracy fizycznej niz umyslowej? Prosze popatrzec co sie dzieje,ile nowych gmachow dla bandy biurokratow powstaje (Zusy,Urzedy Skarbowe,Fundusze etc).Strach pomyslec,po wejsciu do UE przewidywany jest dalszy wzrost tej biurokratycznej machiny. Stan majatkowy robotnikow czy chlopow jest doskonale znany.Agonia trwa. Zastanawia mnie tylko jedno.Kto bedzie rzadzil,skoro nie bedzie tych ktorymi sie rzadzi. > Roboczogodzina mechanika kosztuje 150 zł, bo to jest praca fachowca. > Lekarz jest z założenia tylko funkcjonariuszem systemu. Przeciez nikt Panu nie kaze korzystac z uslug tego mechanika.Zreszta kto z lekarzy naprawia swe samochody,skoro 90% z nich jezdzi samochodami nowymi lub kilkuletnimi? Czasy sie zmieniaja a wam ciagle malo. Pozdrawiam zapracowanego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Pensja, nie jałmużna dla lekarzy ! IP: *.telia.com 31.12.03, 15:30 No to jeszcze raz udało się zmienić poważną dyskusje na prywatne kłótnie. Jak kogos interesuje to kilka uwag. Opłata za wizytę u lekarza w Szwecji to tzw. udział własny pacjenta w kosztach leczenia i te 200 do 250 SEK to ok. 10% faktycznych kosztów wizyty. Po kilku wizytach pacjent już tej opłaty nie płaci do końca 12 mies. okresu liczonego od pierwszej. Jest to ochrona dla przewlekle chorych. Podobnie z kosztami leków. Po zapłaceniu określonego pułapu w ciagu 12 m-cy reszta leków darmowa. Na dzisiaj udział własny pacjenta w Polsce określił bym na 20 zł i pułap np. 6 wizyt. Pieniądze wpłacane naturalnie do systemu, nie bezposrednio dla lekarza. W ten sposób system mógłby sfinansować legalne rzetelne pensje. Pacjent sam określa zdolność do pracy do 5 dni roboczych. Wtedy koniec z formalnymi wizytami po L-4 i odciążenie przychodni. I jeszcze uwaga. Nie wiem dlaczego ale wszelki postęp medyczny przychodzi z krajów gdzie lekarze zarabiają więcej niż bardzo dobrze, głównie z USA. Wniosek, krowę można zagonić do jakiejkolwiek zagrody ale mleka od niej się nie wymusi jak głodna. Szwecja płaci lekarzowi około 3-4 średnich krajowych co jest "na Zachodzie" stawką umiarkowaną, w Szwecji bardzo wysoką. W tabelach zarobków publikowanych w polskich publikatorach lekarze z regóły są nieuwzględniani, są poniżej dolnej ramki. Wielu moich kolegów, którzy "dorobili się" samochodu zmarła w okolicach 50-6o roku życia, jeden nawet na wizycie pogotowiem u zaziębionej pacjentki. Sam jeździłem bardziej chory niż wzywający mnie pacjenci. Moje doświadczenie i obserwacja innych kolegów którzy wyjechali z Polski powierdza twierdzenie Sławomira Mrożka, nie wyjeżdż się dokądś, wyjeżdża się skąś. A pozatym zdrowia życzę i w Nowym Roku 2004 i na przyszłość, bo na leczenie w tych warunkach nie ma co liczyć, najwyżej na "wizytę" u zagonionego medyka. A to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Pensja, nie jałmużna dla lekarzy ! IP: 195.205.170.* 31.12.03, 19:43 Toni,nie za bardzo wiem o jakiej jalmuznie dla lekarzy piszesz. Nie napisalem ,ze wszyscy lekarze sa "ustawieni".Ale w 90% tak wlasnie jest. Drazni mnie ta dyskusja lekarzy rodzinnych.Kazdy dobrze wie ile maja i ile zarabiaja na tle innych zawodow,czy tez sredniej krajowej. Porownywanie nas do Szwecji czy innego kraju jest nie na miejscu.Gdybym zarabial tyle co tam,tez pozwolilbym sobie na prywatne wizyty w gabinetach. Kazdy wie ile ludzie zarabiaja w Polsce.Piszesz ,ze w Szewcji zarabiaja 4-5 srednich krajowych.W Polsce ta srednia krajowa na reke to 1000-1500 PLN. Tyle to u nas ma 80 % lekarzy.Niektorzy zarabiaja z dyzurami po 10 razy wiecej. Uwazasz ze to jest normalne? Tak...Slysze ciagle...To trzeba bylo zostac lekarzem.Niestety nie mialem takich mozliwosci.W moim miescie 70% nowych mlodych lekarzy to synowie lub corki lekarzy ze stazem.Oni zalatwiaja im wszysto,oni oplacaja.Nie kazdy tak moze i nie kazdy ma fundusze. Mysle,ze koncze ta dyskusje.Bo wiem ze Ty wiesz swoje i ja wiem swoje.I kazdy obstanie przy swoim zdaniu. Pozdrawiam i zycze sukcesow zawodowych w roku 2004. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni 100% braku odpowiedzialności IP: *.telia.com 31.12.03, 15:42 No to nareszcie zaczynają padać istotne pytania. Pierwszy raz nie uznaje sie automatycznie, ze to lekarze winni. O ile sie orientuje to nie lekarze są odpowiedzialni za organizację opieki medycznej. Tak więc nie muszą pracować dla NFZ lub za jego stawki. Jedyne, co lekarz musi, to pomóć w przypadku bezpośredniego zagrożenia życia do czasu przybycia kwalifikowanej pomocy. Wynika to z przepisu o obowiązku pomocy, który to przepis uniwersalnie dotyczy wszystkich ludzi, niezależnie od zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sioban Dlaczego ? 31.12.03, 15:59 Dlaczego panowie urzednicy się od nas nie odczepią !!!!??? Oddajcie mi złodzieje moje pieniądze a ja sam się ubezpieczy jak bedę chciał . A jak nie będę chciał to bedę zdychał pod płotem i mam do tego prawo !! Odpowiedz Link Zgłoś
sioban Re: Procenty zdrowia. 15 zł dla doktora 31.12.03, 15:57 Znając życie wszyscy lekarze zaczną wypełniać zgłoszenia że pacjent był i dostał poradę, będzie to oczywiście fikcyjne i w ten sposób NFZ zostanie pieknie i bez mydła wyciurlany. Następna afera w drodze. Jestem bardzo ciekawy komu tak bardzo zależy na tym burdelu . Odpowiedz Link Zgłoś