kat-aya Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 26.11.10, 11:30 może sam wybuduj Odpowiedz Link
yet.i Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 26.11.10, 23:46 Można by założyć, że mabo to zdesperowany i doprowadzony przesadnie wysokimi cenami do szczytu tolerancji, mieszkaniec Serocka lub okolic, natomiast kat-aya właścicielka sklepu zdzierającego z ludzi na wszystkim co się da (ewentualnie ktoś z najbliższego otoczenia serockiego sklepikarza). Odpowiedz Link
yet.i Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 26.11.10, 23:47 Prawdę mówiąc przydałby się tu jakiś sieciowy market spożywczy. Może w końcu miejscowi sklepikarze by się opamiętali. Odpowiedz Link
psychomaszyna Dziadostwo w Serocku gwarantowane 27.11.10, 03:48 Niestety wyniki wyborów w Serocku gwarantują, że dalej będzie trwał stan dziadostwa, degrengolady, ubóstwa intelektualnego i drożyzny w serockich "sklepikach". Niestety Serock jest małym, zapyziałym miasteczkiem, gdzie pani Malinowska zna panią Kowalską, co gwarantuje utrzymanie obecnego układu samorząd - lokalny biznes. Jedyną gwiazdką nadziei w ostatnim czasie było otwarcie i utrzymanie się pizzerii "Diabolica", a poza tym lokalny biznes trwa w stanie jakim powstał - drożyzny i braku jakiejkolwiek troski o klienta z powodu nijakiej konkurencji. Żaden większy sklep sieciowy typu Lidl, Polomarket, Biedronka, czy Tesco, a nawet mniejszy tu nie powstanie bo nie jest to na rękę obecnemu układowi. A po co mieliby tu wpuścić konkurencję i więcej się wysilać... Pozostają więc zakupy w Legionowie i Pułtusku, ostatecznie w Warszawie, aby nie wydawać 20 - 30 % więcej niż przeciętne ceny w sklepach. A w Serocku się tylko nocuje, bo nie można nazwać tego mieszkaniem, skoro nie ma się czymkolwiek zająć po pracy, czy w weekendy? Referat promocji i marketingu urzędu gminy w Serocku, gdzie pracują sympatyczne dziewczyny, może się wysilać i stawać na głowie i tak to nic nie pomoże. Bo jeżeli zamiast dodatkowych kursów autobusów do pociągu do Warszawy do stacji w Michałowie Reginowie, czy do Legionowa dofinansowanych przez gminę Serock (tak jak to zrobił Wieliszew z linią L-9 - więc jak się chce to można) mamy tylko ładniejsze i uporządkowane informacje w gablotce na przystanku, czy jakąś pseudo ankietę na temat komunikacji, to ja wysiadam. Po prostu gra pozorów nadal trwa i zastępuje realne działania... Odpowiedz Link
aktywny15 Re: Dziadostwo w Serocku gwarantowane 27.11.10, 20:37 Trafne spostrzeżenia . Bez komunikacji żadna miejscowość się nie rozwinie , chyba że o to chodzi .Emeryci którzy głosują na swoich emerytów radnych nawet pewnie nie wiedzą że gdyby w Serocku była komunikacja sieciowa z Warszawą to mogli by jezdzić za darmo mając więcej jak 65 lat , młodzież i studenci mieli by zniżki ale czy to obchodzi kogoś ?????? Odpowiedz Link
annamanuela Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 11.12.10, 00:12 Z cała pewnością przydałby się w naszym mieście np. Lidl ale wątpię, że to sie stanie w najbliższym czasie i nie dlatego, że władze się nie zgodzą, tylko dlatego, że Serock to małe miasto i taka inwestycja nie będzie się opłacała właścicielom tej czy innej sieci. Dopiero jak miasto rozbudowało by się co najmniej trzykrotnie to może wtedy tak, ale kiedy to będzie? Odpowiedz Link
aktywny15 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 11.12.10, 08:24 Jesteś w błędzie na pewno by się im opłacało ale muszą mieć zgodę na taką działalność . Nasielsk jest niewiele większym miastem a jest tam kilka sklepów sieciowych i jakoś się nieżle utrzymują nie widać żeby plajtowali. W Serocku dba się o lokalny biznes a nie o mieszkańców niestety. Odpowiedz Link
scot.f Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 11.12.10, 11:59 Aktywny, może byś tak zajrzał do danych zanim zaczniesz walić farmazony. Serock ma ok. 3000 mieszkańców, i jeszcze troszkę mu brakuje, cała rozległa terytorialnie gmina ma prawie 10tys. to w porównaniu z takim Nasielskiem który sam ma 8 tys. mieszkańców nie mówiąc o kilkudziesięcio tysięcznej Gminie obszarowo niestety mniejszej od Serocka (ale tu mogę się mylić co do pow.) jest znaczącą różnicą. Sam problem jest raczej innej natury. Nie rzecz w tym że ceny w Serocku wysokie, ale ze zarobki niskie. Co do marketu powstanie jest nieuniknione, ale jak zaznaczyłem skutki tego będą duzo gorsze dla ogółu, i Ty tak samo to odczujesz.Dla tego powstanie sklepów sieciowych planowane jest wraz z rozwojem Miasta i Gminy... Miasto musi się zbliżyć do co najmniej 5 tys. Co daje perspektywę wraz z otwarciem obwodnicy. Tu natomiast powstaje następny problem. Aby Serock nie trafiło to samo co Radzymin... warto sie zastanowić zanim sie zacznie mówić przez pryzmat własnych czterech liter.Po za tym spojrzeć w przyszłość realnie a nie życzeniowo, bo można wyjść jak Zabłocki na mydle. Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 11.12.10, 12:31 Lidl realizuje inwestycje w miejscowościach od 8 tyś mieszkańców, można znaleźć u nich na stronie takie info. Takie więc marne szanse. Nie wiem co z Biedronką, ona pojawia się też w mniejszych miejscowościach. Wydaje mi się, że w Serocku bardzo by się przydała, bo sporo jest u nas biednych ludzi skazanych na miejscowe bardzo drogie sklepy. Odpowiedz Link
psychomaszyna Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 11.12.10, 12:40 1. Taki sposób myślenia utrwala "wsiowość" Serocka i pozostawia władze gminy Serock w przekonaniu, że wystarczą chodniki z kostki brukowej, aby wszyscy byli szczęśliwi. To władze gminy tworzą warunki, aby osiedlali się tu nowi mieszkańcy i aby ściągać inwestycje. W Serocku to nie wychodzi. 2. Zarobki w Serocku są nijakie, bo tu zwyczajnie nie ma miejsc pracy i inwestycji - przyczyna patrz pkt. 1 Odpowiedz Link
scot.f Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 11.12.10, 17:33 Psycho...o tym właśnie dyskutujemy. Lecz samo nie przyjdzie... Bliskość Warszawy powoduje że jest to mimo wszystko teren mało atrakcyjny dla inwestora, Gmina nie stworzy miejsc pracy ponad obsługę miasta... przemysł ale jaki?, masz propozycję... to inwestuj. Pieniądze z Unii - bądź realistą nikt niczego nie daje za darmo... trzeba spełnić ostre warunki, i jeszcze włożyć własny kapitał.. a wtedy ewentualnie zwrócą... Usługi dla niewielkiej ilości mieszkańców. Bo jak co do czego to miejscowym za bardzo się nie zleca robót jak na razie... chyba że właśnie Gmina... ale w tedy narzekacie że tylko brukarze zarabiają...Dopiero co zakończyły się wybory, więc nie należy oczekiwać nie wiadomo czego na drugi dzień... ale zapraszam do aktywności ... powoli się kluje. patrz post "z tej czy innej..."dostaję propozycje i pomysły także na maila...nie każdy ma ochotę na dyskusję na forum, niektórzy mają fajne pomysły i dzielą się nimi... wiec mam nadzieję że wkrótce będę mógł przedstawić konkretny pakiet pomysłów i propozycji. A wtedy ocenimy co warci są radni i gmina z burmistrzem na czele... Należy jednak pamiętać o takim małym drobiazgu...jakim jest finansowanie ... wraz z propozycją czy pomysłem należy również wnieść konkretne pomysły na finansowanie. A nie łudzić się że gmina na to da... budżet w zeszłym roku był na minusie i w tym też już jest zaplanowany minus i to spory jak na tak małą gminę...pozdrawiam i zapraszam do dyskusji, gdzie dwie głowy to nie jedna...jak to mówi przysłowie. Odpowiedz Link
psychomaszyna Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 11.12.10, 19:25 1. Każde miasto i rejon ma swoją specyfikę. To nieprawda, że bliskość Warszawy zniechęca inwestorów. Inwestorów zachęcają: przychylny klimat dla inwestorów, ulgi podatkowe, dostępność dobrych pracowników, dobry układ komunikacyjny i infrastruktura. Obawiam się, że w Serocku brakuje właśnie przychylności dla inwestorów, skoro od dawna tu nic nie powstało. 2. Nikt nie mówi o jakimś mega biznesie. MSP i usługi to podstawa. Dla Serocka kluczowe są dwa czynniki - droga 61 i Zalew. W Serocku nie rozwija się ani turystyka (no może ośrodek Adamedu, ale ile tam będzie miejsc pracy i jakie z tego podatki?), ani usługi dla przejeżdżających tranzytem TIR-ów. Władze gminy są nadal nastawione tylko na rolnictwo, czemu nie można się dziwić, bo ilu sołtysów dostało się z Forum Samorządowego? 3. Budżet gminy na minusie? Nie ma inwestorów, to nie ma wpływów z podatków. Jestem przekonany, że wszystko w rękach władz gminy. Odpowiedz Link
aktywny15 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 11.12.10, 20:18 Scot specjalnie dla ciebie sprawdziłem w necie liczbę mieszkańców Glinojecka który obecnie liczy 3100 mieszkańców a w lato byłem tam w ładnej Biedronce więc chyba twoje wypowiedzi mają się nijak do prawdy . Serock jako miasto liczy troszkę więcej a jak widzisz biedronka się nie wybudowała . Miasto powinno wykupić teren pod inwestycje i zacząć zachęcać przyszłych inwestorów żeby zaczęli tworzyć nowe miejsca pracy. Tylko taką drogą można kogoś ściągnąć .My sobie tutaj możemy dużo dyskutować ale klucze do sukcesu ma kto inny. Odpowiedz Link
scot.f Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 11.12.10, 20:29 Miasto z uwagi na obwodnicę wytargowało spory teren (ok. 10ha). Nie wiem czy to dużo w ramach projektu czy taki ochłap, ale to za kadencji poprzedniej rady. Teraz to jest a raczej będzie mocna kartą przetargowa... jednocześnie i niezły bój się w związku z tym szykuje. Wiadomo dla czego i tłumaczyć nie trzeba. Co do Glinojecka nie wiem nie byłem i nie sprawdzałem , ale jak to mówią wyjątki potwierdzają regółę... trzeba by sprawdzić jaki jest obrót tamtej Biedronki i czy przypadkiem nie istnieje tylko dla tego że droższe jest jej zamkniecie... Odpowiedz Link
aktywny15 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 11.12.10, 20:37 Możesz sprawdzić w necie nasza gmina liczy niecałe 12000 tyś mieszkańców a wspomniana przeze mnie wyżej gmina Glinojeck liczy ponad 7000 tyś . To znaczy z matematycznego punktu widzenia obroty były by prawie dwukrotnie większe. Odpowiedz Link
scot.f Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 11.12.10, 22:18 Jest to całkiem możliwe... ale jak już napisałem wyjątki potwierdzają regółę. Zarządy sklepów umieją rachować...naprawdę. A sprawdziłeś taką informacje jak blisko jest do następnej miejscowości z Marketem? i jakiej firmy ten drugi market jest? myślę ze warto to sprawdzić. Odpowiedz Link
yet.i Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 11.12.10, 22:42 Jakakolwiek sieciówka przydałaby się tu bardzo, ale prawdą niestety przykrą jest, że władze dbają o serockich sklepikarzy narzucających nieprawdopodobne marże, a nie o większość mieszkańców, zwłaszcza tych starszych, którzy nie wskoczą do samochodu i nie pojadą na tańsze zakupy do jakiegokolwiek supermarketu w Legionowie czy Warszawie i to jest zdecydowanie nie w porządku wobec ludzi, którzy utrzymują się ze skromnych rent i emeryur. Teraz w Radzie zasiadła pani handlująca na targu w Serocku, więc w kwestii wsparcia pomysłu na Biedronkę lub inną sieciówkę liczyć nie powinniśmy. Odpowiedz Link
alibababez Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep CARREFOUR 14.12.10, 11:54 Prawie Serock Odpowiedz Link
marzena477 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep CARREFOU 28.12.10, 11:16 Po co Carrefour - lepiej POLOmarket! Odpowiedz Link
annamanuela Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 14.12.10, 13:01 Byłam wczoraj w Legionowie i wstąpiłam między innymi do Biedronki. Okazuje się, że jednak różnica w cenach jest spora w porównaniu z naszymi sklepami. Kupiłam 20 rzeczy i zgrzewkę małej wody i zapłaciłam 64 zł. Myślę, że tutaj rachunek mógłby być sporo wyższy. Za sam majonez, szpinak mrożony i śmietanę wyszło jakieś 4-5 zł mniej. To ile można zaoszczędzić w skali miesiąca, a ile w rok !? Choć wolałabym widzieć w Serocku raczej Lidl. Odpowiedz Link
aktywny15 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 14.12.10, 13:48 Ja już dawno robię zakupy w sieciowych sklepach czy to w Biedronce czy w Lidlu dużo taniej jest nie muszę chyba nikogo przekonywać. Na zakupy w Serocku to nie wszyscy mogą sobie pozwolić. Wolałbym robić zakupy w Serocku co prawda . Współczuję tylko tym którzy nie mają takiego wyboru jak ja i robią drogie zakupy na miejscu .Znam ludzi którzy przywożą zakupy z Warszawy pełen bagażnik bo tu zapłacili by dużo drożej . Odpowiedz Link
marynianka Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 14.12.10, 17:45 może dobrym pomysłem byloby napisać emaila np. do lidl aby zainteresowali się tym terenem, im więcej osób tym większa szansa. Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 14.12.10, 18:53 Lidl szuka terenów pod sklepy, ale jest zainteresowany miejscowościami o liczbie mieszk. pow. 8 tyś. Lidl Odpowiedz Link
marynianka Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 14.12.10, 19:28 co tam 8000 dla mieszkańców serocka i okolic, damy radę Do pracy rodacy... Odpowiedz Link
izka_a Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 14.12.10, 21:30 Jestem jak najbardziej ZA. Oby tylko był. Odpowiedz Link
annamanuela Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 14.12.10, 21:54 Ja na pewno napiszę email do Lidla w tej sprawie. Odpowiedz Link
annamanuela Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 15.12.10, 12:07 Przypadkiem trafiłam dziś na taki artykuł głównie o Biedronce wyborcza.biz/biznes/1,100896,8818539,Drapiezna_Biedronka.html No przykro mi bardzo, że tyle sklepików bankrutuje i współczuję im ale to nie jest wina dyskontów tylko biedy w Polsce. Każdy by chciał mieć tyle kasy żeby nie musiał oszczędzać na wszystkim. Tego tematu na forum by w ogóle nie było gdybyśmy wszyscy mieli zasobne portfele. Każdy wolałby kupować rarytasy blisko domu, w delikatesach z dobrej jakości żywnością i nie oglądać każdej złotówki ze wszystkich stron. Wszyscy dbamy o swoje interesy, czy mamy przepłacać i robić zakupy w droższych sklepach żeby nie upadły? Odpowiedz Link
izka_a Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 15.12.10, 12:43 Dokładnie naszym kosztem wzbogacają się prywatni sklepikarze.Już wolę dorobić Biedronkę czy Lidl a przyokazji sama zaoszczędze. Odpowiedz Link
aktywny15 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 15.12.10, 12:47 Trafiłaś w samo sedno tego tematu . Zgadzam się w 100% . To bieda jest winna . Każdy dysponuje jakimś zasobem gotówki i tak musi wydawać żeby mu na na podstawowe rzeczy wystarczyło. Dlatego mile bym widział taką Biedronkę w Serocku, nie musiałbym jeżdzić i szukać tanich sklepów. Mieszkańcy Serocka mieli by kilkanaście miejsc pracy to też się liczy nie możemy patrzeć tylko przez pryzmat sklepikarzy . Odpowiedz Link
gmamuska2 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 28.12.10, 17:01 wiem, że były próby stworzenia sklepu sieciowego, ale rada z burmistrzem na czele nie była zainteresowana- na żadne sieciówki się nie zgodzę. Miejmy nadzieję że może wreszcie się obudza ze snu, ale to my mieszkańcy musimy powiedzie jakie są nasze potrzeby, bo władze miasta nie mają pojęcia i nie chcą się domyślać co mieszkańcom, uczniom potrzeba. Liczy się tylko wygląd na zewnątrz dla przejezdnych aby się zachwycali, że ładne kwiatki. Odpowiedz Link
yet.i Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 30.07.11, 17:55 Podciągam wątek z rozpaczliwym apelem do góry, ponieważ od ostatniego wpisu minął już długi czas, a apel nadal jakże aktualny!!! Odpowiedz Link
greg.black Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 31.07.11, 16:56 Parę postów wyżej było info sprzed roku: radni i burmistrz nie zgadzają się na sieciowy market w Serocku. Zatem ten apel należy podciągnąć jeszcze wyżej: do głów wyborców! Kto zna "swojego" radnego? Jaką mają dla nas odpowiedź dlaczego brak zgody burmistrza na tani, duży sklep? Może wreszcie trzeba jasno powiedzieć, że w Serocku rządzi klika, którą sami grzecznie od lat wybieramy. Odpowiedz Link
annamanuela Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 17.08.11, 10:18 A może trzeba zrobić referendum w tej sprawie? Przypuszczam, że mogą znaleźć się osoby w mieście z poza kręgu sklepikarzy, które nie chcą sieciówki w Serocku? Wczoraj na pierwszej stronie Naszego Dziennika widziałam artykuł zatytułowany "Liczcie się z wolą narodu" słowa ks. abp. Andrzeja Dzięgi wygłoszone w homilii w czasie uroczystości Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny na Jasnej Górze. A czy nasze władze liczą się z nasza wolą? Arcybiskup powiedział: "Suwerenny Naród nie może być klientem ani petentem we własnym kraju, a instytucje państwowe powinny służyć nie jakiejś formie państwa, ale państwu według woli Narodu." Uważam, że we wszystkich ważnych dla gminy sprawach powinno odbywać się referendum. Odpowiedz Link
annamanuela Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 17.08.11, 10:34 Zbliżają się wybory parlamentarne, można by chyba przy okazji załatwić kilka lokalnych spraw? Myślę, że koszty gminnego referendum nie są astronomiczne? Najlepiej gdyby była mozliwość głosowania również elektronicznego ale przypuszczam, że to mogłoby się okazać dla gminy trudniejsze do zrealizowania. Nie znam prawa wyborczego i nie wiem jakie są warunki przeprowadzenia referendum, ale pewnie i tak już byłoby za późno żeby teraz ogłaszać referendum na 9 października, lecz można wziąć pod uwagę takie rozwiązanie w przyszłości. Odpowiedz Link
greg.black Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 18.08.11, 17:52 Podsumuję informacje z kilku podobnych tematów: * burmistrz i readni Serocka nie zgadzają się na sklep typu Lidl * decyzję podejmuje starosta, czyli Legionowo i wiadomo, że podpisze to co dostanie od burmistrza Serocka * obowiązujący plan zagospodarowania terenów nie przewiduje marketu wielkopowierzchniowego * nikt nie zgłasza kontaktów z radnym, na którego głosował * nikt nie chwali się, że zgłaszał do Gminy petycję o zgodę na taki market * pada propozycja przeprowadzenia referendum w tej sprawie i to jest słuszne, bo Szwajcarzy większość swoich problemów tak rozstrzygają. Pytanie tylko: kto ma się tym zająć? Człowiek z ulicy, a nie radny po zgłoszeniu problemu do Gminy? Zauważyłem, że sporo osób tu wypowiadających się odnosi się z wielką kurtuazją do osoby pana burmistrza: "Pan Sylwester; Pan Burmistrz" itp. Treść postów to też strasznie delikatna krytyka. A przecież my tu mamy do czynienia z prowincjonalnym, gminnym bantustanem! Potrzeby zwykłych, w większości niezamożnych osób są od lat lekceważone. Poza problemem taniego sklepu jest jeszcze działalność innych urzędów, choćby MOPS'u. W biednym województwie świętokrzyskim są pieniądze na opiekę nad starymi ludźmi. Przychodzą kobiety z mopsu i pomagają we wszystkim co jest do zrobienia wokół niesprawnej osoby i też za równie małe pieniądze. W Serocku starczyło pieniędzy na opłacanie 4 opiekunek, za to w biurze mopsu siedzi 6 osób plus kierowniczka. Panie są wożone samochodami do podopiecznych, z klasą! Kłapmy dalej dziobami, ścierajmy zęby w bezsilnej złości, a potem grzecznie głosujmy na tę samą ekipę. Odpowiedz Link
serock2 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.08.11, 12:58 Nie zgadzam się! To, że ktoś używa sformułowania "Pan Burmistrz" a nie "burak" świadczy o jego kulturze i dobrym wychowaniu. Można się z kimś nie zgadzać, nie lubić go, krytykować ale trzeba umieć to robić kulturalnie. Osobiście uważam, że era burmistrza Sokolnickiego minęła i potrzebne są zmiany. Byle szybko. Nie wierze w możliwość odwołania go na drodze referendum, bo nie ma ku temu podstawy, ale liczę, że następne wybory przyniosą zmiany. A to, jak dalece odbiega sposób sprawowania władzy przez p. Sokolnickiego pokazuje lista spraw i rzeczy, jakie należało by w naszej gminie wprowadzić. forum.gazeta.pl/forum/w,28448,128058045,128058045,Co_trzeba_zmienic_Jasno_i_konkretnie_.html Odpowiedz Link
greg.black Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.08.11, 14:20 Przecież moja uwaga była aż nadto czytelna: ludzie boją się krytykować Sokolnickiego - widać to w wielu wypowiedziach. Rozumiem ich, przeciwstawić się takiemu układowi mieszkając i załatwiając swoje sprawy w Serocku może narazić na kłopoty. Dalej za tym idzie przekonanie, że i tak na ten układ nie ma silnych, więc głosujemy jak za komuny. Za kulturą wypowiedzi nic więcej tu nie idzie - widać tylko strach. Jeśli zostałem zrozumiany jako nawołujący do typowego forumowego chamstwa, to zdecydowanie błędny, bezsensowny wniosek. Odpowiedz Link
serock2 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.08.11, 14:44 Absolutnie nie oskarżam Cię o nawoływanie do używania chamstwa. Masz dużo racji, że ludzie obawiają się krytykować burmistrza, a już na pewno nikt nie zrobi tego pod nazwiskiem. Jednak osoby wypowiadające się na tym forum stanowią zaledwie mały procencik społeczności gminy. Wiele osób, w szczególności starszych, pozytywnie ocenia zmiany jakie zaszły w ostatnich dwudziestu latach w Serocku. Głosują na tą samą osobę od lat na zasadzie: lepszy stary i sprawdzony, niż nowy, który nie wiadomo co będzie robił. Osoby młode oczekują zmian. Dlatego też uważam, że źle się stało, iż skasowano ograniczenie ilości kadencji. Po 20 latach na takim stanowisku człowiek naturalnie się wypala, przyzwyczaja się do stanowiska, a przez to przestaje się liczyć z głosem mieszkańców, uważając że wie wszystko najlepiej. Dla mnie osobiście duża część decyzji burmistrza i rady w ostatnim czasie, wygląda na zupełnie oderwaną od rzeczywistości. Weźmy choćby decyzję o budowie parku, brak większych działań w kwestii poprawy komunikacji gminy z warszawa, plany budowy amfiteatru czy też basenu przy plaży w Serocku, które są dowodem totalnego braku wyczucia problemów w mieście. Pomijając jednak to co osobiście uważam o osobie Pana burmistrza (nie będę przytaczał tych wszystkim inwektyw), jego podejściu do drugiego człowieka, itd, trzeba przyznać że jest współautorem tego jak wygląda dziś miasto i gmina, a dla wielu jest to obraz wielce pozytywny. Dla mnie jednak jego czas skończył się już co najmniej kadencję temu! Odpowiedz Link
greg.black Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.08.11, 15:06 Potwierdzam, bo nie da się nie zauważyć ile dobrego dla Serocka zrobił burmistrz Sokolnicki. Tylko, że to już historia, a to co się obecnie dzieje trafnie opisałeś, teraz trzeba, żeby więcej ludzi to zrozumiało. Z zamierzchłej przeszłości brakuje mi tylko jednej rzeczy: tablicy z napisem HOTEL ZACISZE stojącej przed cmentarzem od strony Warszawy, to był numer)) Odpowiedz Link
yet.i Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 20.08.11, 13:40 Myślę, że między innymi o mnie tu chodzi, bo to ja używam sformułowania pan Burmistrz. Nie czuję się absolutnie burakiem i nie boję się wyrażać własnych opinii, również tych krytycznych, ale jestem bardzo daleki od obrażania kogokolwiek niezależnie od tego czy sympatyzuję z tym kimś czy nie. Niestety pokutuje tu na forum (i nie tylko tu) niepisana zasada, że jak kogoś nie lubisz to go wyzwij od najgorszych. Dlaczego nie można kulturalnie wymieniać się poglądami? Odpowiedz Link
zembaty66 Sklepy są! 19.01.12, 11:26 Sklepy są w wystarczającej ilości, zarówno w Serocku jak i w okolicy. Patrząc na ostatnio zamykane pokuszę się o stwierdzenie, że nawet trochę za dużo (dobry i duży z doskonałym zaopatrzeniem jest w Stasim Lesie, ze już o targu nie wspomnę). Oby tylko nikomu nie przyszło do głowy zezwolić na budowę żadnego dziadowskiego "markietu" dla ubogich, bo to byłoby rzeczywiście nieszczęście. Biedy nie powinno się promować ani wspierać w żaden sposób, wtedy bieda weźmie się za robotę. Jest dobrze jak jest, kłopot jest kiedy chce się zjeść coś w Serocku, ale to już osobny temat... Odpowiedz Link
mariannajeden Re: Sklepy są! 19.01.12, 14:32 zembaty66, to co piszesz najpierw śmieszy a potem...... niestety przeraża. Naśmiewanie się z cudzej biedy to nie jest nic dobrego, a koło fortuny kręci się ciągle, uważaj żebyś się nie znalazł na dole, bo trafisz do klubu tych, z których teraz szydzisz. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aganiok32 Biedronka na terenie dawnego GSu? 19.01.12, 11:33 Podobno jednak ma tam powstać. Ktoś coś słyszał? Odpowiedz Link
zembaty66 Re: Biedronka na terenie dawnego GSu? 19.01.12, 11:36 Mam nadzieję, że nie. Biedronka to symbol ubóstwa i dziadostwa najgorszy z możliwych. Żadnych sieciowych marketów! Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Biedronka na terenie dawnego GSu? 19.01.12, 11:42 a byłeś ostatnio w jakiejś Biedronce? Poza tym uważasz, że w Serocku nie ma ludzi ubogich i WSZYSTKICH stać na miejscowe ceny? Odpowiedz Link
saabb Re: Biedronka na terenie dawnego GSu? 19.01.12, 11:54 może Panie zembaty66 umówisz się na zakupy z Panem Kaczyńskim? W Stasim Lesie może i jest fajny market ale ceny....!!! Nie widzę powodu do tego aby przepłacać. A tak poza tym to dlaczego mieszkańcy nie mają mieć prawa wyboru gdzie zrobić zakupy? Odpowiedz Link
fischi-kella Re: Biedronka na terenie dawnego GSu? 19.01.12, 12:50 tez jestem za jakims wiekszym sklepem, ale z tego, co kojarze, to wiekszosc marketow powstaje w miastach o okreslonej liczbie mieszkancow, duzo wiekszej niz liczba mieszkancow serocka. mam racje? Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Biedronka na terenie dawnego GSu? 19.01.12, 13:42 fischi-kella napisała: > tez jestem za jakims wiekszym sklepem, ale z tego, co kojarze, to wiekszosc mar > ketow powstaje w miastach o okreslonej liczbie mieszkancow, duzo wiekszej niz l > iczba mieszkancow serocka. mam racje? mają taką strategię, też się zdziwiłam tym "newsem", po otwarciu obwodnicy teren dawnego GSu wydaje mi się zdecydowanie mniej atrakcyjny handlowo. Odpowiedz Link
zembaty66 Re: Biedronka na terenie dawnego GSu? 19.01.12, 12:52 UbodzY i ich problemy z zasady mnie nie interesują, to nie moją winą jest ich stan a ich własną. Na jedzeniu natomiast nie można oszczędzać, zresztą tak uczciwie - ile można zaoszczędzić kupując np. tanie jajka w markecie zamiast dobrych i droższych na targu? Trzeba tylko wiedzieć od kogo, ja po tylu latach wiem, to samo tyczy warzyw czy mięsa (osobiście akurat nie spożywam, ale wiem, bo rodzina jest wyznania mięsnego). Ogólnie składamy się z tego co jemy, jeśli ktoś je licho to i lichy jest... Odpowiedz Link
saabb Re: Biedronka na terenie dawnego GSu? 19.01.12, 13:00 Panie zembaty66... gratuluję powodzenia finansowego. Zaznaczę tylko, że człowiek składa się też z rozumu a na rozum najlepsze są orzechy... mogą być z Biedronki. Ma Pan ochotę wydawać swoje pieniądze na drogą żywność, proszę bardzo Pana wolna wola, ale ja chcę mieć wybór. Odpowiedz Link
zembaty66 Re: Biedronka na terenie dawnego GSu? 19.01.12, 13:11 W Biedronce orzechy to pewnie zbierane gdzieś koło autostrady, będziesz Pan miał ciężką głowę od tego ołowiu. A powstanie wielkopowierzchniowych sklepów (choćby jednego) w tak małym miasteczku to będzie koniec końców wszystkiego, całego handlu. Jeśli ktoś ma takie napięcie to chyba w drodze na Pułtusk jest jakiś taki przybytek (biedronka czy inny szajs), jak nie to Kauf w drodze do Legionowa, czy może już w samym L-wie. Odpowiedz Link
malwina142 Re: Biedronka na terenie dawnego GSu? 19.01.12, 13:23 Brak dużego sklepu i tak mniejszym nie pomoże. W nich kupuje się awaryjnie, gdy się czegoś zapomni albo jest mus. Wtedy kupujesz po jednej sztuce bo i tak większe zakupy zrobisz gdzie indziej. Chyba, że jesteś z Serocka i poza miasto nosa nie wystawiasz bo nie masz takiej potrzeby czy musu. Ale niestety wtedy przepłacasz. Oprócz jedzenia potrzbuję jeszcze środków czystości i chemii gospodarczej - a kupując w dużym sklepie na tym można sporo zaoszczędzić. Nie wspominając że we wsiowych sklepikach nie ma albo lichej jakości. Ale uwaga - kupiłam stację pogody w sklepie AGD naprzeciwko szkoły po skosie. Identyczna w MediaMarkt była ponad 100% droższa. Odpowiedz Link
verso.5 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.01.12, 13:05 Nie wierzę! Zembaty66! Jak można być takim samolubem! Odpowiedz Link
zembaty66 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.01.12, 14:52 Po pierwsze: trudno chyba siebie nie lubić, po drugie: nie wiem co by na rzekome samolubstwo miało wskazywać w moim poście... Odpowiedz Link
tomik.w Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.01.12, 15:18 czytając twoje posty mam wrażenie, że jesteś właścicielem jakiegoś sklepu i nie chcesz konkurencji. Wskazuje na to miedzy innymi to : "Oby tylko nikomu nie przyszło do głowy zezwolić na budowę żadnego dziadowskiego "markietu" dla ubogich, bo to byłoby rzeczywiście nieszczęście. Biedy nie powinno się promować ani wspierać w żaden sposób, wtedy bieda weźmie się za robotę. " Ma to sens, bo "biedni" nie wydadzą dużo, bo nie mają, a ty na nich nie zarobisz. Tylko pamietaj, że "bogaty" umie liczyć kasę i zakupy zrobi taniej po drodze w dużym markecie. Tak jak napisał mój przedmówca " Fortuna kołem się toczy". Oby to nie spotkało ciebie. Prawdą jednak jest, że człowiek jak sam nie doświadczy to nie zrozumie drugiej strony. Ci co mają mniej, również mają prawo żyć godnie. Jeśli budowa marketu w Serocku coś zmieni, jestem za. Odpowiedz Link
zembaty66 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.01.12, 18:01 Pomyłka, ani ta dziedzina ani to miasto, jestem z zupełnie innej branży, tu tylko mieszkam i uiszczam to co sobie państwo ode mnie winszuje. Ja po prostu uważam CO kupuję do jedzenia a nie ZA ILE. Nie rozumiem zresztą czemu wszyscy tak na tych ubogich się powołują i przejmują się nimi To margines, i dosłownie i w przenośni, nie ma co na nich zwracać uwagi raczej... ale to chyba jeszcze spuścizna po poprzednim ustroju, gdzie ubóstwo wynoszono na piedestały, ja ten ustrój doskonale pamiętam... i nie lubię... Odpowiedz Link
saabb Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.01.12, 18:24 Tak czytam Pana posty i myślę sobie, że albo to jest prowokacja albo jest Pan całkowicie pozbawiony empatii. Jeśli to drugie to należy współczuć rodzinie a Panu życzyć powodzenia bo jeśli kiedyś powinie się noga to będzie bieda... Odpowiedz Link
zembaty66 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.01.12, 18:50 Rozumiem, że użalanie się nad ubóstwem i nabywanie w tanich dyskontach jest trendy a nawet dżezi (jazzi)... takie lewicowe i empa(tfu)tyczne... to ja niemodny jestem w takim razie. Sam osiągnąłem to co mam, to mi wystarcza, nie biorę nic od innych, nie wyciągam brudnych łap do opieki społecznej... ale to źle, dziś trzeba inaczej chyba... wtedy wszyscy będą mnie lubić... Buehehehe... Odpowiedz Link
saabb Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.01.12, 19:08 Właśnie o to chodzi, że Pan nie rozumie i tu jest problem. Już w XVI wieku odkryto, że ziemia nie jest pępkiem wszechświata a Pan wierzy, że nim jest... Odpowiedz Link
pimpek82 Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.01.12, 19:20 Chyba od tego bogactwa poprzewracało ci się ... . Kto ci każe robić zakupy w tanich sklepach dla ubogich, jak nazywasz te miejsca? Jedź i na zakupy do Paryża, kto ci broni !!! Nie wszyscy są w tak dobrej sytuacji jak ty. Odpowiedz Link
yet.i Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.01.12, 19:18 Z serca życzę Panu, żeby do końca swoich dni mógł się Pan cieszyć tym, co sam Pan osiągnął i nigdy nie musiał wyciągać brudnych lub też czystych łap do nikogo. A co by było, gdyby los się od Pana odwrócił? W końcu wszystko jest możliwe ... Odpowiedz Link
greg.black Re: Wybudujcie tutaj w końcu jakiś sklep !!!! 19.01.12, 19:15 Za autorem "zembaty66" stoi typowa postawa nowobogackiego: pogarda dla ubogich, słabszych. To typowe dla przemian, przez które przechodzimy i, które zachodnie demokracje już mają za sobą. W takich czasach ujawniają się najbardziej prymitywne cechy po naszych przodkach i jest tylko kwestią człowieka, czy zrozumie niestosowność chwalenia się tą cechą charakteru. Przynajmniej wiadomo coś więcej o takiej osobie. Jednocześnie proszę aby zakończyć roztrząsanie takich kwestii. Tani market jest bezwględnie potrzebny w okolicy Serocka. Pamiętajmy o wsiach i działkach położonych wokół miasta - to kilka tysięcy ludzi. Odpowiedz Link