madohora Re: Mity: "Styks" 06.12.07, 15:02 "Styks" Powoli płynie nurt tej rzeki, powoli toczy swoje fale Płynie, płynie przez wieki do morza Tartaru - nie dalej. Kiedyś wsiądziesz do tej łodzi popłyniesz z prądem fal i wśród tej tajemniczej powodzi popłyniesz z wiekiem w dal. Zwiedzisz podwoje Tartaru, zobaczysz co warte były łzy Zapłaczesz "Witaj Tantalu" Uwierzysz w mityczne sny. Westchnienie Syzyfa - legenda stanie się bliska jak ja uwierzysz, że Mojra - prządka wcale nie jest tak zła. Może łut szczęścia - los pozwoli usłyszeć Orfeusza jego harfę, piekny głos, ktry wszystko zagłusza. Ale jedno, nieprzyjemne wcale będziesz czuć Cerbera - strażnika i myśleć ciągle z żalem, że ten wzrok cię przenika. Powoli płynie ta rzeka Powoli toczy swe fale Charon - przewoźnik czeka i płynie do morza Tartaru - nie dalej. Katowice, 1985 Odpowiedz Link
madohora Re: Mity: "Leda" 06.12.07, 15:21 Leda Leda tyż chopa niy miała Bez toż z łabyndziym fikała A mie się zdawało do wczora Że łona miała kaczora Odpowiedz Link
madohora Re: Mity: "Persefona" 06.12.07, 15:27 Persefona Nieszczęśliwa jest Persefona Część roku biega po błoniach Część roku z tego się cieszy I swoją myślą nieraz zgrzeszy A potem odsiaduje Zeusa wyroki I na pół roku schodzi w Tartaru mroki Staje się przykładną żoną Tylko jakby zasmuconą. Odpowiedz Link
o.krzesany Re: Mity 06.12.07, 15:46 Parysa między bajki trzeba włożyć, Helenę, już chyba nie. Coś w tym temacie trzeba założyć. Czy Troja prawdą była, któż to wie. Odpowiedz Link
madohora Re: Mity 06.12.07, 15:57 Po wiekach chyba już nie dojdziemy Czy tylko bajki i tylko rymy W Troji historia prawdziwa była Zawsze historię kobieta gubiła Odpowiedz Link
o.krzesany Re: Mity 06.12.07, 15:48 Jak myślicie? Które jabłko lepiej smakowało? To, które Ewa zerwała, czy to, co się Helenie dostało? Odpowiedz Link
madohora Re: Mity 06.12.07, 15:59 o.krzesany napisał: > Jak myślicie? Które jabłko lepiej smakowało? > To, które Ewa zerwała, czy to, co się Helenie dostało? I jedno i drugie pociągnęło jakieś konsekwencje Ale czy to dobry apel nie jeść jabłek więcej? Odpowiedz Link
madohora Re: Mity 06.12.07, 16:05 Apel wyszedł z mojej strony Jabłek mogę jeść na tony Jednak są historii zgubą gdy inni za bardzo je lubią Chyba oba dobre były że tak na nas się odbiły Odpowiedz Link
o.krzesany Re: Mity 06.12.07, 16:09 Jabłko też NY jest logo. I masz rację. Za to jabłko zapłaciliśmy zbyt drogo. Odpowiedz Link
o.krzesany Re: Mity 06.12.07, 16:04 Które jabłko Madohoro, lepiej by Ci smakowało. To, z zakazanego drzewa, czy też, gdybyś tak wyróżniona zostało? Odpowiedz Link
madohora Re: Mity 06.12.07, 16:08 Różne wątki, różne smaki Problem to nie byle jaki Zakazany wszak smakuje i nic, że potem gorycz się czuje Wyróżnienie też łaskocze Gdy Parys ma piękne oczy A mnie chyba tak zostanie pozostanę przy Jonatanie Odpowiedz Link
o.krzesany Re: Mity 07.12.07, 11:29 A o Europie i jej porwaniu, już było? Bo mi sie o białym byku przyśniło. Odpowiedz Link
madohora Re: Mity 07.12.07, 14:27 o.krzesany napisał: > A o Europie i jej porwaniu, już było? > Bo mi sie o białym byku przyśniło. Była Europa Jej brakowało chłopa Odpowiedz Link
madohora Re: Mity: Prośba do Bronka 07.12.07, 14:29 Wczoraj z o.krzesanym trochę rozmawiałam I taka propozycja się wywiązała Że w tym wątku gdzie mit sobie stoi Trzeba by dwa słowa napisać o Troi Bronek ja się nie podejmę, po prostu nie umiem Bo ja wojny Trojańskiej nie bardzo rozumiem Oczywiście znam również historię całą Ale nie napiszę tak by się sprzedało Może pomyślisz o tym tak przy piątku I dopiszesz coś jeszcze w mitów wątku? Odpowiedz Link
hiszna Re: Mity: Prośba do Bronka 07.12.07, 18:47 hehehehehe, już sprzedałaś, najlepiej, jak umiałaś. Odpowiedz Link
hiszna Re: Mity: Prośba do Bronka 07.12.07, 18:48 A lepiej, już nikt nie potrafi. Najwyżej, na tym samym pułapie. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Mity 13.11.10, 13:16 Kaj żeś Higiejo? Jako w Sopocie do cia rzykali? -Ci kierzy tukej se kurowali Jako żeś blysła alabastrowo? Kto na cia kukoł sie poczuł zdrowo Niy darmo stopy ci tu chalali Niy darmo richtig w ty szteli pszali Przecaś gyszynkym jest łod Haffnera Dyć kaj żeś dzisioj? Wołom - Higieja! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Mity 12.10.12, 10:20 "Mitologijo knurowsko" Ło kryjolyjo! www.facebook.com/photo.php?fbid=374913275916915&set=pb.195759197165658.-2207520000.1350029780&type=1&theaterMitologijo?! Odpowiedz Link