wierzacaaleniewcuda 11.02.10, 21:07 1.Dlaczego nie jest pychą pragnienie zycia na wieki? 2.Dlaczego na pogrzebach ludzie wierzacy w zycie wieczne placza i dlaczego nosza zalobe? 3.Dlaczego istnieja cmentarze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piwi77 Re: 3 glupie pytania 11.02.10, 21:16 Podobno pytania nie mogą być głupie, jedynie odpowiedzi, ale teraz już sam nie jestem pewien, czy tak jest w istocie. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: 3 glupie pytania 11.02.10, 21:19 wierzacaaleniewcuda napisała: > 1.Dlaczego nie jest pychą pragnienie zycia na wieki? > A co ma pycha do pragnień? > 2.Dlaczego na pogrzebach ludzie wierzacy w zycie wieczne placza > i dlaczego nosza zalobe? > A dlaczego płaczą dzieci gdy kończą się kolonie? Przecież wyjeżdżające do innych miast sypmatie nie umierają. > 3.Dlaczego istnieja cmentarze? > Bo gnijące ciała stanowią zagrożenie epidemiologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: 3 glupie pytania IP: 94.75.112.* 12.02.10, 14:41 > > 3.Dlaczego istnieja cmentarze? > > > Bo gnijące ciała stanowią zagrożenie epidemiologiczne" a skad pewnosc ze zakopane na cmentarzu w ziemi ciała takiego zagrożenia nie stanowią? Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: 3 glupie pytania 12.02.10, 16:43 Gość portalu: observer napisał(a): > a skad pewnosc ze zakopane na cmentarzu w ziemi ciała takiego > zagrożenia nie stanowią? > Trumna, ziemia i marmur stanowią niezłą izolację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: 3 glupie pytania IP: 94.75.112.* 12.02.10, 17:40 co do marmuru i trumny moge sie zgodzic, ale ziemia nie, do wod gruntowych z ziemi idzie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: 3 glupie pytania 12.02.10, 17:53 Gość portalu: observer napisał(a): > ziemia nie, do wod gruntowych z ziemi idzie wszystko. > Wydaje mi się, że po wycieczce przez wody gruntowe przynajmniej część epidemicznych substancji z martwego ciała ginie. Odpowiedz Link Zgłoś
a.giotto Re: 3 glupie pytania 11.02.10, 21:35 wierzacaaleniewcuda napisała: > 1.Dlaczego nie jest pychą pragnienie zycia na wieki? bo życie wieczne jest wpisane w naszą naturę. Jest nam dane. Pychą jest pragnienie czegoś co leży poza naszą naturą. > 2.Dlaczego na pogrzebach ludzie wierzacy w zycie wieczne placza > i dlaczego nosza zalobe? bo są (tylko) ludźmi. > 3.Dlaczego istnieja cmentarze? żeby zmarli mogli odpoczywać w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 3 glupie pytania 12.02.10, 11:21 > bo życie wieczne jest wpisane w naszą naturę. Jest nam dane. Do zobaczenia za 1000 lat na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: 3 glupie pytania 12.02.10, 11:30 a.giotto napisał: > bo są (tylko) ludźmi. Może boją si że to wszystko kit ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: 3 glupie pytania 12.02.10, 11:29 wierzacaaleniewcuda napisała: > 1.Dlaczego nie jest pychą pragnienie zycia na wieki? Nawet mucha ucieka od pacnięcia packą . 2.Dlaczego na pogrzebach ludzie wierzacy w zycie wieczne placza > i dlaczego nosza zalobe? Dlaczego płaczki śpiewają ;dobry Jezu a nasz panie daj mu wieczne spoczywanie . Po chwili klecha mamrocze o zmartwychwstaniu :)) Wiec ja pytam ma wiecznie leżeć czy zmartwychwstać ? > 3.Dlaczego istnieja cmentarze? Sanepid kazał ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grabarz Re: 3 glupie pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.10, 12:16 wierzacaaleniewcuda napisała: > 1.Dlaczego nie jest pychą pragnienie zycia na wieki? Chęć posiadania czegoś czego nie ma jest głupotą (pycha też jest głupotą). > > 2.Dlaczego na pogrzebach ludzie wierzacy w zycie wieczne placza > i dlaczego nosza zalobe? Żeby ludzie widzieli jak to niby kochali zmarłego. > > 3.Dlaczego istnieja cmentarze? padlinę należy spalić lub zakopać przesypując wapnem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: 3 glupie pytania IP: 94.75.112.* 12.02.10, 13:10 1. "zycie na wieki" ??? 2. pogrzeby? ja sie trzymam od tego z daleka, 3. a z czego by czarni ciagneli kase?? myslisz ze do roboty by poszli kase zarabiać? lol przeciez to leniwe i nic nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: 3 glupie pytania IP: 94.75.112.* 12.02.10, 13:32 Nie ma bardziej przykrej imprezy niz katolicki pogrzeb. Sama smierć w porównaniu z tą nudną dołująca bezsensowną odklepywaną na odwal imprezą przez beczącego jak baran gościa wydaje sie mniej bolesna... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: 3 glupie pytania 12.02.10, 14:54 Cóż, potwierdzam, byłem niedawno na czymś takim. O samym zmarłym praktycznie ani słowa (dobrze, że ksiądz imienia nie pomylił, bo chwilami się wahał), tylko na zmianę klepanie Zdrowasiek, Ojcze Nasz i czego tam jeszcze, jakies czarodziejskie formułki z książeczki. No i groteskowe poddańcze hołdy oddawane Bogu, co dobry, miłosierny i w ogóle wspaniały (chyba dlatego, że raczył zmarłego odebrać rodzinie i wziąć do siebie, nie wiem). Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: 3 glupie pytania 12.02.10, 15:15 1. Nie wiem, czy to pycha, ale życie wieczne jest w takich warunkach bezsensowne. Większość ludzi, jak sądzę, bardziej pragnęłaby przeżyć jeszcze raz swoje życie i zrobć rzeczy, które nie zrobiła, niż siedzieć gdzieś na chmurce i wspominać, jak to dziesięć tysięcy lat temu była tutaj fajna łączka, a teraz jest morze. 2. Nie uważam, że płacz na pogrzebie jest zawsze udawany. To są emocje wynikające ze straty. Nie płaczą ci, co nie stracili, bo nie mieli, albo nie muszą mieć. Poza tym, wiara w życie wieczne ma się absolutnie nijak do wiedzy o tym życiu. Nikt, kto tylko wierzy, nie będzie do końca szczęśliwy. 3. Jest to zwyczaj starszy niż chrześcijaństwo. Otóż w dawnych czasach zmarli byli pozostawiani tam, gdzie padli, na ziemi. Wtedy zbiegały się padlinożerne zwierzęta, m. in. psy. Psy zakopywały sobie mięso na później w ziemi. Ludzie zauważyli, że w tych miejscach po pewnym czasie bujniej rośnie trawa, zboże itp. Więc wymyślili, że człowiek po pewnym czasie, gdy przebywa w podziemnym królestwie, odradza się. Udomowili psy, które miały być strażnikami, broniącymi domostw przed upiorami, jako zwierzęta tak blisko związane z martwymi. Ludzie zaczęli chować zwłoki do ziemi oraz wyposażać trupa w różne dary, aby mu się dobrze wiodło w tym podziemnym królestwie. Jakiś szczególnie potężny przodek został uznany za króla zmarłych, sędziego i dawcę jedzenia, zboża i bogactwa. Taka jest geneza m.in. chrześcijańskiego Boga. Z drugiej strony, tam gdzie nie było psów, przylatywały ptaki: orły, kruki. Inna grupa ludzi uznała, że dusze zmarłych idą do nieba, gdzie panował Gromowładny. M. in. dlatego palono zwłoki w niektórych kulturach, gdyż ogień trawił ciało i unosił duszę do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: 3 glupie pytania 12.02.10, 19:25 Czytajac te twoje dowody pnaukowe doszedlem do wniosku, ze czlowiek faktycznie pochodzi od maly, a pies od wiewiorki Odpowiedz Link Zgłoś
drwallen Dlaczego temat nie został przeniesiony na Religia? 12.02.10, 15:28 a ja mam tylko 1 pytanie. Dlaczego temat nie został przeniesiony na Religia? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Dlaczego temat nie został przeniesiony na Rel 12.02.10, 20:59 drwallen napisał: > a ja mam tylko 1 pytanie. > Dlaczego temat nie został przeniesiony na Religia? Moze dlatego, ze ateiści też od czasu do czasu umierają. Odpowiedz Link Zgłoś