Dodaj do ulubionych

Harcerstwo

12.03.10, 09:38
W tym tygodniu mój syn zapisał się do zuchów, a mnie przyszło na rozważanie harcerstwa z perspektywy społeczeństwa obywatelskiego. Kiedyś byłem harcerzem, więc mam jakie-takie pojęcie o temacie.

Harcerstwo stanowi doskonały przykład organizacji opartej na pozytywnej motywacji, prostych zasadach i osobistym zaangażowaniu.

Motywacja jest prosta - dla dzieci to dobra zabawa, przygoda, poczucie przynależności. Dla rodziców to bezpieczeństwo dzieci i ekonomiczna dostępność. Bezpieczeństwo nie tyle fizyczne - bo otarcia, skaleczenia i inne wypadki się zdarzają - co wychowawcze: instruktorzy są sprawdzeni, to ludzie, którzy wzrastali w pewnych zasadach od dziecka, nikt się tam nie zatrudni z przypadku, zasady zakazują różnych szkodliwych używek i zachowań, a pasja i zaangażowanie absorbują na tyle, by dziecko nie sięgało z nudów po głupoty.
Zasady - już o tym wspomniałem przy okazji instruktorów i bezpieczeństwa. Ale to nie wszystko. Harcerstwo uczy współpracy w grupie, uczy wielu pożytecznych umiejętności turystyczno-przetrwaniowych (a przy okazji - radzenia sobie, podejścia "dam radę", a nie "niech ktoś zrobi za mnie"). System kar też jest ciekawy i skuteczny: najwyższą karą jest wykluczenie ze wspólnoty. Ale po drodze jest wiele rozmów wychowawczych (a reaguje się na różne drobiazgi, coś w stylu "zero tolerancji" - już przy przekleństwie, czy niekoleżeńskim zachowaniu). Są wreszcie - że użyję słownictwa z ośrodków odwykowych - dociążenia. Czyli jakieś karne prace, czy ćwiczenia. Nie ma kar cielesnych, nie ma przymusu - ostatecznie przynależność jest dobrowolna.
Wreszcie zaangażowanie - w harcerstwie nic nie jest dane, wszystko jest organizowane. Druh na zbiórce przygotowuje plan zabawy, ale jak dzieci czy młodzież nie zaangażują się, to z zabawy nici. Realizowane są też projekty oddolne, ludzie widzą, że mają wpływ na kształt tego, co współtworzą.

Sądzę, że to ciekawy przykład i wart wspomnienia, gdy myślimy o organizacji społeczeństwa obywatelskiego. Jak widać - da się.
Obserwuj wątek
    • wuzet21 Re: Harcerstwo 12.03.10, 19:02
      Bardzo trafny przykład społeczeństwa, a właściwie nauki przez zabawę i
      wykonywanie zadań w społeczeństwo. U młodych ludzi taka szkoła
      społeczna wyrabia wiele doświadczenia i prawidłowości zachowań, które
      później mogą owocować właściwymi postawami społecznymi. Gdyby tak...
      przedstawiciele narodu, na wszystkich szczeblach administracji, musieli
      raz do roku przechodzić taką szkołę... aż boję się pomyśleć, na których
      miejscach plasowalibyśmy się, we wszystkich możliwych rankingach...
      Do tego pomysłu dodał bym jeszcze obowiązek jeden dzień w miesiącu dla
      odpowiedzialnych za infrastrukturę do poruszania się na wózku
      inwalidzkim, dla wyznaczających wysokość rent, obowiązek raz w roku
      przez miesiąc życie za najniższą rentę itd itp.
      Zgłaszam oficjalny wniosek : - każdy kto ustanawia - jest obowiązany do
      wypróbowania swej decyzji przez wyznaczony ustawą okres... ludzie, co
      by się działo... może nic, może nie było by głupich, nieżyciowych,
      nieludzkich ustaw - może nie było by podstaw do mówienia "my - Oni" ?
    • kieprze_paczynskich Re: Harcerstwo 13.03.10, 08:59
      Nie odmówię sobie drobnej złośliwości- ciągnie Twoje dziecko w stronę krzyża.
      • wuzet21 Re: Harcerstwo 13.03.10, 10:02
        Tym razem to nie rozumiem... może coś bliżej ?
        • kieprze_paczynskich Re: Harcerstwo 13.03.10, 10:35
          Niedawno rozmawialiśmy o dzieciach i poczuciu przynależności. Jak i też o
          niemożliwości uniknięcia miazmatów religijnych w naszym państwie. Stąd
          moja(drobna) zaczepka, bo:
          Krzyż Harcerski zaprojektował w 1912 roku ks. Kazimierz Lutosławski,
          bo, tu cytat: w "wychowanie w ZHP, mające prawie 100-letnią historię, opiera
          się na normach kulturowych i etycznych wartościach chrześcijańskich", bo ...itd,
          ze "światełkiem betlejemskim" u prymasa włącznie. Żeby była jasność: nie mam nic
          przeciwko harcerstwu.
          • wuzet21 Re: Harcerstwo 13.03.10, 15:25
            Młodzi ludzie uczestniczący w obozach harcerskich nic nie wiedzą o
            projektancie krzyża harcerskiego, do prymasa z światełkami nie
            biegają, a wartości chrześcijańskie ? jeżeli chodzi o nie kradnij,
            nie zabijaj itd - to nie mam nic przeciwko. Może kiedyś idea
            harcerstwa powstała w oparciu o wartości chrześcijańskie, ale od lat
            powojennych nie ma z nimi nic wspólnego - zresztą wiele zasad
            uznawanych jako chrześcijańskie ma o wiele dłuższą tradycję...
      • lernakow Re: Harcerstwo 13.03.10, 13:56
        kieprze_paczynskich napisał:

> ciągnie Twoje dziecko w stronę krzyża.
        >
        Wiem, byłem w harcerstwie. W szczepie należącym do ZHP, ale kultywującym tradycje religijne. Gdy pojawiła się taka możliwość - przeszedł do ZHR (ja wtedy właśnie wystąpiłem, ale nie dlatego).
        Była to jednak religijność tolerancyjna, otwarta. Nikt nikogo do niczego nie zmuszał. Owszem, są w pieśniach, przyrzeczeniach i innych elementach obrzędowych odwołania do Boga. Ale są one mechaniczne. Nie zdobywa się sprawności "mały ministrant" - ateista bez problemu może robić wszystko to, co wierzący harcerze, nawet wyznawca innej, rygorystycznie zabraniającej cudzych obrzędów religii da sobie radę.
        Na szczęście co bardziej zafiksowani na religii mają swoje własne nurty w ramach harcerstwa i nie zawracają głowy tym, którzy chcieliby po prostu pobawić się w podchody.
        • bartosz010203 Re: Harcerstwo 19.03.10, 19:53
          Byłem w harcerstwie 3 lata... patrząc na moje dwudziestoletnie zycie to spory
          odsetek:) nie żałuje, wrecz przeciwnie, świetni ludzie, fajne wyjazdy, dobre
          maniery i prawie wojskowe wychowanie. Do tego ognicha, gitary, spiewanie i fajne
          ciuchy których noszenie było dumą!:) Myśle ze harcerstwo to świetny pomysł dla
          dzieciaka o ile samemu wyraża chęci uczestnictwa a nie jest do niczego zmuszane.
          Polecam Czarną 13, atmosfera prawdziwie harcerska a i dysypliny sporo, duzo
          szkoły przetrwania i zabaw typowo manewrowych.
          • lernakow Re: Harcerstwo 20.03.10, 20:44
            bartosz010203 napisał:

> Myśle ze harcerstwo to świetny pomysł dla dzieciaka
            > o ile samemu wyraża chęci uczestnictwa a nie jest
            > do niczego zmuszane.
            >
            Sam wyraził chęć, sam zrezygnował po dwóch zbiórkach. Ani w jedną ani w drugą stronę nie blokowaliśmy jego decyzji. Może za rok podejmie drugą próbę, może nie.

> Polecam Czarną 13, atmosfera prawdziwie harcerska
            > a i dysypliny sporo, duzo szkoły przetrwania i zabaw
            > typowo manewrowych.
            >
            Moja bardzo dawna drużyna nawiązywała do historycznej Czarnej 13. Rzeczywiście - świetna sprawa.
    • wuzet21 Re: Harcerstwo 19.03.10, 20:33
      Muszę się ze wstydem przyznać, że nie byłem harcerzem, ale od ósmego
      roku życia jestem turystą-kajakowcem, i prawie co roku, od wielu lat,
      spędzam lato na turystyce kajakowej. Na wielu spływach kajakowych na
      terenie całej Polski, miałem często przyjemność spotykać się z
      harcerzami, bo akurat obozowali niedaleko, albo razem z nami, i
      dlatego znana jest mi specyfika działań formacji harcerskich - to
      dobra szkoła życia, a wyrośnięci już trochę, to odpowiedzialni i
      zazwyczaj bardzo komunikatywni ludzie.
    • tytanya Re: Harcerstwo 20.03.10, 08:19
      Nic nie poradzę, że nie znoszę żadnych mundurów.
      • lernakow Re: Harcerstwo 20.03.10, 20:44
        tytanya napisała:

> Nic nie poradzę, że nie znoszę żadnych mundurów.
        >
        Nawet uniformu francuskiej pokojówki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka