Dodaj do ulubionych

być żydem to powód do dumy

IP: *.gdynia.mm.pl 27.02.04, 01:39
Zydem trzeba się urodzić.
Obserwuj wątek
    • r.richelieu Re: być żydem to powód do dumy 27.02.04, 02:35
      dlaczego? naród jak każdy inny
      • Gość: RACHELA Re: być żydem to powód do dumy IP: *.gdynia.mm.pl 27.02.04, 09:14
        oczywiście,ale nie każdy Polak np. jest dumny ,że jest Polakiem.
        • Gość: camel Re: być żydem to powód do dumy IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.04, 11:48
          a ciekawi mnie co takiego powoduje, ze mozna byc dumnym z przynaleznosci do
          jakiegos narodu.
          Sory, kiedys mowilem ,ze jestem dumny z bycia Polakiem... i ktos zapytal
          mnie "dlaczego?". No wlasnie dlaczego. Inni sa gorsi?
          Ja mysle ze stwierdzeinie powinno brzmiec tak :"Nie mam powodow do wstydu, ze
          jestem (...wstaw nazwe narodu...).
          Jak ktos mowi, ze jest dumny z bycia Polakiem czy kims tam jeszcze to klamie.

camel
          • Gość: Rachela Re: być żydem to powód do dumy IP: *.gdynia.mm.pl 27.02.04, 12:22
            Moje skromne zdanie wywodzi się sdąd , że uważa m NARÓD ŻYDOWSKI za wyjątkowo
            skonsolidowany,zjednoczony,Zydzi mają raczej wspólne cele i razem do nich
            dążą,czego nie można powiedzieć o innych narodach.I nie chodzi mi tylko o
            politykę.Pomagają sobie,poprostu czują wspólne korzenie a tradycja i
            wartości ,które wyznają mnie się podobają.
            • Gość: Bilala Re: być żydem to powód do dumy IP: *.uz.zgora.pl 27.02.04, 13:21
              Jasne, ta jedność szczególnie dawała się zauważyć podczas II wojny światowej w
              ZSRR, gdzie część Żydów siedziała sobie w okolicach koła polarnego, a część w
              KC KPZR!
              To nie znaczy, że mam coś przeciw temu narodowi - taki sam dobry (i zły) jak
              inne narody. Jedno ludzie są fajni, drudzy nie, niezależnie od tego, członkami
              jakiego narodu się urodzili.
            • Gość: camel Re: być żydem to powód do dumy IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.04, 14:27
              Takie cechy taz maja Cyganie, Hindusi, oraz Chinczycy, Turcy i Arabowie w
              Europie. Pmagaja sobie i pielegnuja tradycje rodzinnego kraju. Wiec to nic
              nadzwyczajnego.
              Coz, fakt, Polaca sobie nie pomagaja.. i jeden drugiemu by oko wydlubal,
              zamiast reke podac.
              W dlaszym ciagu nie widze powodu do bycia dumnym z przynaleznosci do byci np.
              Zydem. W Niemczech byla Afera, juz nie pamietma jak sie gosc nazywa, wystepowal
              dosc czesto w TV, moralista i "wszechwiedzacy", do tego dosc arogancki. Niby
              takie chodzace cudo, a przylapali go na jakiejs aferze z handlem prostytutkami.
              Byl Zydem. Tak wiec jego duma nie mam nic wspolnego z DUMA. Po prostu byl taki
              a nie inny. W kazdym narodzie jest stado mordercow, zlodzieji, lapowkarzy i
              innych. Coz, nie omija to tez narodu zydowskiego.
              Mysle, ze jedyny powod do bcia z czegos dumnym to duma z wlasnych osiagniec,
              niezaleznie od tego do jakiego narodu sie nalezy.

camel
              • Gość: Rachela Re: być żydem to powód do dumy IP: *.gdynia.mm.pl 28.02.04, 10:10
                NIECH RZUCI KAMIENIEM ..KTO JEST BEZ WINY.........
                Tu nie chodzi o jednostki bo można by wymieniać w nieskończoność wszystkich
                drani,,ale o pewne wartości .Wiem ,ze nie lubi się ogólnie ,inności ,i nie mogę
                się właśnie z tym pogodzić.Jakież życie byłoby piękne gdyby człowiek
                człowiekowi nie był wilkiem.A przecież ,Człowiek to brzmi dumnie,,podobno....
                • Gość: camel Re: być żydem to powód do dumy IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.04, 15:32
                  czlowiek to brzmi dumnie... hmmm.. tak podobno.
                  stokrotka:) brzmi przynajmniej mniej agresywnie:)

camel
        • Gość: Bea To czemu zmieniacie nazwiska? IP: 5.3.1R2D* / 160.83.73.* 27.02.04, 15:32
          Wspolczuje wam, z czego tu byc dumnym? Zmieniacie nazwiska na polskobrzmiace,
          ukrywacie swoje pochodzenie przed innymi, czasami nawet przechodzicie na inna
          wiare? A tak w ogole, to czemu ciagle robicie wkolo siebie tyle szumu?
          • Gość: Rachela Re: To czemu zmieniacie nazwiska? IP: *.gdynia.mm.pl 28.02.04, 10:03
            Bea
            A skąd Ty wiesz o tych rewwlacjach o zmienianiy nazwisk i ukrywaniu się.Kiedyś
            owszem , ale powody chyba znasz z minionych czasów.No cóż nie widzę powodu aby
            ludzie(żydzi)musieli umierać tylko dlatego że byli żydami.Na inną wiarę przech
            odzi każdy jak my coś nie pasuje i ma do tego prawo .No i ojaki szym ci chodzi;
            może o ten z napisów na murach ,,Zabić żyda.,Zydzi won,.którymi częstują
            ogoleni na łyso skini ,którym nie podobają się też ciemnoskórzy...
            • Gość: camel Re: To czemu zmieniacie nazwiska? IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.04, 15:36
              > może o ten z napisów na murach ,,Zabić żyda.,Zydzi won,.którymi częstują
              > ogoleni na łyso skini ,którym nie podobają się też ciemnoskórzy...

No tak, ale to nie znaczy ze wszycy sa antysemitami. Po prostu jak wspomnialem
              wczesniej w kazdym narodzie jest wielu czubkow i debili. Takze nie omija to
              Polski, przeciez normalny czlowiek nie wybisuje takich bredni na murach. Wogole
              normalny czlowiek nie wypisuje czegokolwiek na murach. Mysle ze te hasla
              typu "zydzi won" to wynik tej kretynskiej sytuacji polityczno-ekonomicznej,
              biedy i swego rodzaju "ciemnoty". Ale chyba i tak bycie Zydem w Polsce jest
              latwiejsze niz bycie murzynem..hmm...
              • Gość: camel a antypolonizm?? IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.04, 21:05
                Ostatnio na scianach w Jerozolimie pojwily sie plakaty na ktorych pokazano
                poskich nazistow w polskich obozach koncentracyjnych. Jak widzisz anty..costam
                sa nawet w Izraelu.

camel
            • Gość: markotka Re: To czemu zmieniacie nazwiska? IP: *.mcgraw-hill.com 12.03.04, 18:17
              chyba sie dolacze i wypowiem swoje zdanie. gdyby nie zydzi to Sept. 11 -2001
              nigdy by sie nie wydarzyl. po prostu was wszedzie pelno, i za wszelka cene
              staracie sie udowodnic ze jestescie lepsi. z reguly ci co znaja swoja wartosc
              nic nie mowia i nie tak jak wy. no coz a czy zydowki maja w poprzek? tak sie
              mowi tu w NY.
        • Gość: Ethlinn Re: być żydem to powód do dumy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.04, 18:53
          > oczywiście,ale nie każdy Polak np. jest dumny ,że jest Polakiem

Myślisz że każdy Żyd jest dumny ze swego pochodzenia? Mam nadzieję że w to nie
          wierzysz, bo osobiście znam kilkoro którzy jeśli nie muszą nie przyznają się do
          tego.
          • Gość: Piter Re: być żydem to powód do dumy IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 28.02.04, 20:00
            Najpewniej ze swojego żydowskiego pochodzenia dumny był i szczycił się nim
            bohater filmu Hollandówny "Europa, Europa", opartym ponoć na prawdziwym
            życiorysie.
            Kiedy był dumny? Jak stał się zapalonym komunistą, czy jak stał się
            hitlerowskim janczarem i ponad wszystko chciał się odciąć od korzeni i
            zostać "aryjczykiem"?
            Dla mnie to nędzna kreatura, dla Hollandówny, a zapewne i dla Racheli Heros
            godny naśladowania.
            Dumnie pozdrawiam
            P.
            • Gość: camel bredzisz. IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.04, 21:08
              nie przesadzaj, to sie nazywa walka o przetrwanie.
              myslisz, ze gdybym mial noz na gardle to bym sie nie wyrzekl polskiego
              obywatelstwa? a na pewno podczas wojny nie biegalbym z nalepka "polak" na
              plecach.

camel
              • Gość: Rachela Re: bredzisz. IP: *.gdynia.mm.pl 28.02.04, 21:22
                Tak dokładnie to była walka o przetrwanie,Co taki dzieciak miał
                zrobić ,krzyknąć ,jestem Zydem i żyć jeszcze 5 minut.????Wstydzić się trzeba
                za bandytów ,złodziei,oszustów,,,a tacy są w każdym narodzie.
                • Gość: Piter Re: bredzisz. IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 29.02.04, 03:22
                  WALKA O PRZETRWANIE - jasne, jasne, wtedy tzw. honor idzie precz (a w ogóle
                  woecie, co to jest honor?), ale czy to powód do dumy, takie zeszmacenie się za
                  sznsę przeżycia? A ogladaliscie ten film? Przypominacie sobie postawy polskich
                  chłopców w stalinowskim sierocińcu, którzy będąc dumni z faktu, że są Polakami,
                  byli gotowi ponieść tego konsekwencje? I nie mieli zamiaru stać sieparszywymi
                  szczurami, wyrzekającymi się swojej godności, swoich korzeni, pamiecie swoich
                  rodziców, dziadków it. Nie przystali do siepaczy, jak ów "bohater" filmu. I
                  liczyli się z tym, że to będzie ostatnie 5 minut ich życia. Salek wolał
                  wysługiwać się nowemu panu.
                  Powód do dumy z pochodzenia!
                  Później zdradził jak szczur swego mocodawcę dla innego pana, Hitlera. I służył
                  mu z gorliwością nie mniejszą niż jego nordyccy towarzysze broni! A pamiętajmy,
                  że scenariusz podobno jest oparty na faktach.
                  Dumni jesteście z takiego rodaka? I jeszcze go usprawiedliwiacie? Żyć jak
                  szmata, upodlić się, wyrzec przodków - ładny mi powód do dumy z takiego rodaka!
                  A słyszeliście o szwalniach w warszawskim getcie, które całą parą pracowały na
                  potrzeby SS i wehrmahtu, żeby chłopaki nie strzelały do "wrogów Rzeszy" w
                  dziurawych mundurach. A potem i tak wszystkie szwaczki poszły do Auschwitz. Ile
                  sobie pozyły, w pocie czoła wysługując się swym oprawcom? Tydzień? Dwa? Trzy?
                  A słyszeliście o żydowskiej policji gettowej, z okrucieństwem prześladującej
                  swych braci? A o warszawskiej komórce żydowskiego gestapo (sic!),
                  tzw. "Trzynastki"? A o policjancie z getta w Otwocku, który wsadził do pociągu
                  idącego do gazu żonę i dwóletnią córeczkę (pamiętniki wydała Karta)?
                  I co, Rachelo, jeszcze jesteś dumna z tego, że jesteś żydówką?
                  A kto witał bramami triumfalnymi wkraczające do Polskich miasteczek
                  hitlerowskie czołgi?
                  Mam wymieniać dalej? Proszę bardzo, sporo, o, sporo jeszcze mam takich
                  przykładów na podorędziu!
                  Ty raczej bądź dumna, że jesteś uczciwa, a nie dlatego, że Żydzi to taki
                  wspaniały naród, że sama przynależnośc do niego już jest wystarczającym powodem
                  do dumy! I przyznam, że już wolę złodzieja od takiego szmaciarza jak Salek, bo
                  taki gotów sprzedać na pniu rodzoną matkę, o znajomych nie wspominając! A po
                  złodzieju przynajmniej wiem, czego się spodziewać.
                  A z jeszcze innej strony: dumni jesteście z tego, co wasi rodacy wyprawiają z
                  Arabami w Palestynie? A mam wymienić miejsca masakr cywilnej ludności przez
                  izraelską armię np. z wojny 68 roku? To też powód do dumy?
                  Oj, zalatuja te wasze wypowiedzi szowinizmem, by nie powiedzieć rasizmem!
                  No, ale skoro to dla was powód do szczycenia się samą przynależnością do
                  narodu, który ma na sumieniu dzięki swym przedstawicielom trochę grzechów
                  najcięższego kalibru, to krzyżyk na drogę. Dla camela też, niech próbuje
                  przecisnąć się przez ucho igielne, mimo iż wg niego bredzę.
                  Ja jestem dumny, bo jestem uczciwy. Wy bądźcie sobie dumni z jakiego bądź
                  powodu.
                  P.
                  • Gość: Rachela Re: bredzisz. IP: *.gdynia.mm.pl 29.02.04, 11:35
                    Ja tu nie będę wymieniać grzeszków większych czy mniejszych popełnionych i
                    dalej popełnianych przez kogokolwiek ,czy Polaka czy żyda,ale powiem ci jedno
                    właśnie przez takie rozpamiętywanie i niezrozumiełe uprzedzenia jest taki stan
                    rzeczy że niemożliwością jest jakiekolwiek porozumienie między ludżmi.Czy
                    sprawi ci przyjemność jeśli będziesz miał możliwość rzucić we mnie
                    kamieniem,jeśli np.przypadkowo byśmy się spotkali??? Co do szmacenia się to
                    posłuchaj co się dzieje w polskim rządzie......
                    • Gość: Piter Re: bredzisz. IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 29.02.04, 11:52
                      1. Nie mam najmniejszego zamiaru rzucać w ciebie kamieniami!
                      2. Co do "rządu" - oczywiście zgoda - banda szmaciarzy i łobuzów, niegodnych
                      splunięcia juz to za nieudolność i głupotę, już to cyniczne sk...synstwo!
                      3. A teraz meritum: Nie chodziło mi o "rozpamietywanie i niezrozumiełe
                      uprzedzenia", jaki mi sugerujesz. Chodziło mi o to, że naród, do którego
                      przynależność jest dla ciebie powodem do dumy, ma wiele ciemnych stron w swojej
                      historii. Naród - poprzez swoich przedstawicieli, rzecz jasna. Zauważ, z laski
                      swojej, że nie oceniam, nie wartościuję, TYLKO PRZYPOMINAM. Więc nie ma sensu
                      licytacja na złe uczynki. Pytałem tylko, w kontekście tych przypomnień, czy
                      bycie rodakiem ludzi, którzy dopuszali się tego, co przytoczyłem, napełnie cię
                      dumą, którą deklarowałaś. Powtórzę raz jeszcze: ja jestem dumny z tego, że
                      jestem uczciwym, przyzwoitym człowiekiem i nie robie innym krzywdy ani świństw.
                      I wcale nie jestem dumny z tego, że jestem rodakiem takiego np. Millera,
                      Dzierżyńskiego, Zarakowskiego czy meneli spod budki z piwem. I podobne
                      podejscie do kwestii dumy pozwalam sobie sugerować. Bądźmy dumni z tego, jacy
                      jesteśmy my. I nie sprowadzaj tego, co napisałem do "rozpamietywania i
                      uprzedzeń" czy tym bardziej zamiaru rzucania w ciebie (czy kogokolwiek)
                      kamieniami.
                      P.
                    • Gość: kalina Re: bredzisz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 12:07
                      Pomińmy, to co się działo 60 lat temu. Wojna, zagrożenie własnego życia, nikt
                      nie wie jak zareagowałby w takiej sytuacji.
                      Przejdźmy do tego co dzieje się obecnie.Poczytaj sobie Rachelo jak nie jakiś
                      margines, czy ciemni chłopi z podstawowym wykształceniem, wypowiadają się.
                      www.naszawitryna.pl/jedwabne_628.html
                      Jesteś z nich dumna?
                    • wodnik07 Re: bredzisz. 13.09.04, 16:15
                      Mam wątpliwości czy te wszystkie rządy (po II wojnie) są rządami polskimi.
                      Ciężko być Polakiem i żyć w Polsce.
                  • Gość: camel Re: bredzisz. IP: *.dip.t-dialin.net 29.02.04, 13:48
                    Piter, jak bym ci powiedzial, ze ci zaraz utne tepa pila noge, albo zostaniesz
                    buddysta to bys od reki sie zgodzil. A najpozniej po pierwszym cieciu.

camel
                    • Gość: Piter Re: bredzisz. IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 29.02.04, 14:14
                      Ale tam realia były nieco inne niż wśród wołyńskich ukraińców, którzy cieli
                      bynajmniej nie w celu przeforsowania swojego zdania, tylko dla przyjemności.
                      Natomias i nazistowska, i stalinowska machina masowego terroru działała,
                      przynajmniej w fazie początkowej, mającej na celu pozyskanie posłusznych
                      pretorian, nieco finezyjniej. Choć, w dłuzszej perspoktywie, dla niepokornych
                      efekt był taki sam, jak dla tych ciętych piłą.
                      pozostaje jeszcze kwestia szczerości owego "nawrócenia". Jak pamiętamy z filmu,
                      było ono szczere, wręcz entuzjastyczne i to w przypadku obu (nazi,
                      komuna) "nawróceń".
                      A przecież np. marani chrzcili się dla pozoru, więc i Salek mógł.
                      P.
                      • Gość: camel Re: bredzisz. IP: *.dip.t-dialin.net 29.02.04, 19:20
                        pwiem, ze ten film ogladalem, ale nie juz nie pamietam np ile lat mial glowny
                        bohater. Zreszta nie czarujmy sie, sila propagandy dziala na mlodych ludzi.
                        wystarczy popatrzec na czasy wspolczesne. "oznaka" wartosci w szkole jest np
                        ciuch z odpowiednia metka, dobry sprzet czy cos tam jeszcze. Wtedy tez dziala
                        machina propagandowa. A chlopak chyba mial kolo 13-14 lat. Czy w tym wieku
                        mozna mowic o jakiejs tozsamosci? chyba to wlasnie najbardziej poddatny wiek.
                        Mysle, ze autorka watku ma duzo racji piszac o narodzie, jako o ogole a nie o
                        jednostkach. A "nawrocic" mozna kazdego, kwestia wieku i persfazji.

camel
                        • Gość: Piter Re: bredzisz. IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 29.02.04, 21:45
                          Nawrócić ze skrajności w skrajność (komunizm - nazizm) odrzucając wszystko, co
                          się wyniosło z domu?
                          Zresztą wówczas, nie tak jak dziś, to wzorce i wychowanie domowe miały
                          zasadnicze znaczenie (choćby bez dzisiejszego wpływu mediów).
                          Rachela pisała o narodzie. A cóż to jest naród, jak nie zbiorowisko jednostek?
                          To jednostki kraną, mordują, robią świństwa. JAk się jest dumnym z
                          przynalezności do jakiejś grupy, to znaczy że jest sie dumnym z tego, co robią
                          i inne jednostki do tej grupy przynależne. Nie ma przecież czegoś takiego
                          jak "uczciwość narodowa", czy "narodowa przyzwoitość". Można być dumnym np. z
                          przynależności do grupy, która strawia sobie i realizuje szczytne cele. Ale nie
                          do zbiorowości przypadkowych, nieznanych sobie ludzi, z których jedni są
                          przyzwoici, inni łajdacy i świnie. A na dodatek idealizowanie takiej
                          zbiorowości bez najmniejszych podstaw, a jedynie ze względu na więź etniczną
                          (religijną, społeczną, klasową, czy jakąkolwiek inną).
                          A idealizowanie to rozgrzeszanie. A taka postawa, w przypadku identyfikowania
                          się z narodem jest prosta drogą do szowinizmu. Dlatego wzywam do ostrożności w
                          tej kwestii. Np. Niemcy idealilzowali swój naród, byli dumni z tego, że są
                          Niemcami i doprowadziło ich to do awantury pod rozkazami niejakiego Hitlera.
                          P.
                          • Gość: camel Re: bredzisz. IP: *.dip.t-dialin.net 29.02.04, 22:30
                            o ile pamietam to ten chlopak byl sierota (ale nie jestem w 100% pewny). wiec o
                            jakich wartosiach mowimy?
                            a poza tym, w wieku 13-14 lat czlowiek ma inne wartosci niz nam sie wydaje.

camel
                            • Gość: Piter Re: bredzisz. IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 29.02.04, 23:05
                              Nie był sierotą. A mógł mieć lat i 15. Dobre domowe wychowanie daje dobry,
                              mocny kręgosłup i system wartości. Przypominam, że bar micwa - wchodzenie
                              chłopca w dorosłość, jak i początek nauki, mają miejsce w dość młodym wieku.
                              P.
                  • Gość: camel Re: bredzisz. IP: *.dip.t-dialin.net 29.02.04, 13:54
                    a Polacy to taki cud narod?
                    Wymordowanie 2 milionow Ukraincow, pomoc Niemcom w organizacji wywozki Zydow i
                    Cyganow do obozow, pomoc przy budowie getta. Polacy (i Zydzi) pracowali jako
                    kapo w obozach koncetracyjnych.
                    Mysle Piter, ze nigdy nie byles w sytuacji zagrozenia zycia. Wtedy bys
                    sie "zeszmacil" i zrobil wszystko. Gdyby cie dopadli dresiarze i kazali buty
                    wylizac, to bys to zrobil.. moze po kilku kopach ale bys zrobil.
                    Ty nie bredzisz, ty tylko teoretyzujesz.

camel
                    • Gość: Piter Re: bredzisz. IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 29.02.04, 14:34
                      1. Wymordowanie 2 mln Ukraińców przez Polaków to w istocie
                      zaskakujący "szczegół" historii, o jakim jako żywo nie słyszałem!
                      2. "Pomoc Niemcom w pomoc Niemcom w organizacji wywozki Zydow i
                      Cyganow do obozow, pomoc przy budowie getta" to też dla mnie nowość. Mury gett
                      (gett jako takich nie budowano) wykonywali nie "Polacy", ale firmy budowlane.
                      Zresztą budowa muru nie jest, jak mi sie wydaje, działaniem zbrodniczym.
                      Zresztą za budowę muru zapłaciły gminy zydowskie. Kto więc jest
                      bardziej "winien"? Przypomnę, że eksterminacja Żydów i Cyganów rozpoczęła się
                      kilka lat po zorganizowaniu gett. Pomoc w wywózce to raczej domena żydowskiej
                      policji porządkowej, podporządkowanej zarządom gmin zydowskich, które równiez
                      gorliwie wykonywały polecenia Niemców (poczytaj pamietniki Czerniakowa). Udział
                      w tym procederze Polaków to mit. Polakom natomiast groziła kara smierci za
                      pomoc Żydom.
                      3. Jako kapo pracowali więźniowie wszystkich narodowości, Polaków było
                      stosunkowo mało. Proponuję lekturę wspomnien obozowych.
                      4. Nie wiem, czy bym się zeszmacił w obliczu dresiarzy, ale parę razy tęgo
                      dostałem po ryju w podobnych sytuacjach i posostałem w zgodzie z własnym
                      poczucoem przywoitości i honoru. Nie każdy jest słaby, więc nie każdego oceniaj
                      po sobie.
                      5. Nigdzie nie napisałem, że Polacy to cud-naród. Nigdzie nie przeciwstawiałem
                      Żyów Polakom i odwrotnie. Napisałem jedynie o kilku ciemnych sprawkach
                      ciążących na sumienu Żydów jako ogółu. Ogółu, gdzyż Rachela przedstawiła ich
                      (ogół Żydów) jako zbiorowość, do której przynależność jest powodem do dumy.
                      Zapytałem, czy w świetle przywołanych przeze mnie kilku przykłądów nadal
                      obstaje przy takiej tezie. Odpowiedzią i racheli, i twoją jest zawarty między
                      wierszami zarzut, jakobym Polaków stawiał wyżej. Otóż podkreślam raz jeszcze:
                      niczego takiego ani nie napisałem, ani nawet nie zasugerowałem. Tyle, że
                      przywołane przez mnie zjawiska miały miejsce faktycznie, natomiast twoje
                      zarzuty wobec Polaków są wyssane z palca i to prezentowana przez ciebie postawa
                      moze prowadzić do wzajemnych niechęci i animozji.
                      Może lepiej podyskutować na temat, a nie traktować wszystkiego (choćby to było
                      przykre i niewygodne) jako atak.
                      P.
                      Tylko tyle.
                      P.
                      • Gość: kalina Re: bredzisz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 15:21
                        Skoro nie słyszałeś to poczytaj
                        kasstor26.webpark.pl/nie%20tylko%20jedwabne.htm
                        • Gość: Piter Re: bredzisz. IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 29.02.04, 15:44
                          No,tak poważnemu pismu historycznemu jak "TP" nie mozna nie ufać!
                          Przyznaję ze skruchą, że o tym zezwierzęceniu Polaków nie słyszałem, podobnie
                          jak o owej eksterminacji 2 milionów Ukarińców. Człowiek uczy się całe życie!
                          Dzięki za uświadomienie mej własnej porażającej niewiedzy!
                          P.
                      • Gość: camel Re: bredzisz. IP: *.dip.t-dialin.net 29.02.04, 17:25
                        bo widzisz Piter, Polacy to taki narod, ktry sie lubi wymadrzac, a jednoczesnie
                        nic na ten temat nie wiem. Polecam ksiazki o Historii Polski, szczegolnie o
                        wojnie polsko-ukrainskiej. To po pierwsze, po drugie, Polacy nie nawidzili
                        zydow przed wojna i to wykorzystali Niemcy. Od poczatku w Warszawie i na
                        pozostalych terenach byla mowa tylko o likwidacji zydow w europie. Wiec
                        Polacy "nie mieli" niec przeciwko temu. Dopiero jak zaczely sie wywozki Polakow
                        (chyba w w 1941) okazalo sie ze zostalismy "wkopani".
                        A firmy budowlane, ktore niby budowaly getta to niby co? Roboty mieli czy tez
                        czary-mary? Ktos nosil cegielki i kamienie.

> 3. Jako kapo pracowali więźniowie wszystkich narodowości, Polaków było
                        > stosunkowo mało. Proponuję lekturę wspomnien obozowych.

Kochany, w Obozach bylo najwiecej zydow, cyganow i Polskow. Nie badz naiwny i
                        nie wierz w te patriotyczne lektury dla dzieci. Poczytaj sobie Borowskiego i
                        innych - Literatura WOjny i Okupacji.

. Nie wiem, czy bym się zeszmacił w obliczu dresiarzy, ale parę razy tęgo
                        > dostałem po ryju w podobnych sytuacjach i posostałem w zgodzie z własnym
                        > poczucoem przywoitości i honoru. Nie każdy jest słaby, więc nie każdego
                        oceniaj
                        >
                        > po sobie.

To w ciekawym miejscu mieszkasz.... a swoja chcialbym to twoje mestwo zobaczyc.

> 5. Nigdzie nie napisałem, że Polacy to cud-naród. Nigdzie nie
                        przeciwstawiałem
                        > Żyów Polakom i odwrotnie. Napisałem jedynie o kilku ciemnych sprawkach
                        > ciążących na sumienu Żydów jako ogółu. Ogółu, gdzyż Rachela przedstawiła ich
                        > (ogół Żydów) jako zbiorowość, do której przynależność jest powodem do dumy.

Coz, nie da sie ukryc, ze zydzi sobie pomagaja i to jest powod do dumy. Wyjedz
                        na Zachod i zobacz czy ci Polacy pomoga. Nie mowie o jednostkach tylko
                        o "zbiorowosci".
                        Tu mam znajomego, przyjechal kilkanascie lat temu z Rosji, Niemcy "wposcili"
                        kilknascie tysiecy zydow rosyjskich. Sytuacja wygladala tak. Dostal od
                        organizacji zydowskie "bezzwrotna" pozyczke i prace, w zamian za to musial sie
                        zobowiazac do wplacania na konto gminy jakas drobna kwote miesiecznie, kiedy
                        juz stanie na nogach. Za te pieniadze gmina pomaga kolejnym itd. A Polacy,
                        coz...szkoda gadac...
                        • Gość: kalina Re: bredzisz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 18:33
                          Pora na wnioski. Mi nasuwa się jeden, każdy naród ma swoje piękne karty jak i
                          czarne. Nie widzę wyjątków, a jeśli ktoś chce być dumny ,że jest Żydem,
                          Polakiem, Francuzem, Amerykaninem.... proszę bardzo.
                          • Gość: Piter Re: bredzisz. IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 29.02.04, 22:03
                            Masz rację, ale poziom "argumentów", mających wartość okrzyku "łapaj
                            złodzieja", żeby zagłuszyć nieprzyjemne prawdy pozostawiają niesmak...
                            P.
                        • Gość: Piter Re: bredzisz. IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 29.02.04, 22:00
                          1. Co do polecanych przez ciebie lektur, to kiedyż to była wojnapolsko-
                          ukrainska, w której Polacy wymordowali 2 miliony ukraińców? Bo coś mi się
                          wydaje że bujasz w obłokach, albo odklepujesz zasłyszane gdzieś frazesy.
                          2. Polacy nie nawidzili zydow przed wojna i to wykorzystali Niemcy" - no, takie
                          zdanie dowodzi twojej głębokiej znajomości historii. Szkoda słów. A
                          ta "likwidacja" - oj, chłopie, czytaj więcej - "Od poczatku w Warszawie i na
                          > pozostalych terenach byla mowa tylko o likwidacji zydow w europie. Wiec
                          > Polacy "nie mieli" niec przeciwko temu" - to kompromitujące. Słyszałeś słowo
                          Żegota? A kto ma najwięcej drzewek w Jad Waszem?
                          Co do obozów - pierwsi trafili tam Polacy. Auschwitz był obozem "polskim",
                          Birkenau "żydowskim".
                          3. Firmy budowlane - powtarzam - bydowały mur na rozkaz Niemców i za pieniądze
                          gmin żydowskich! Ale budowanie pod przymusem to nie ludobójstwo!
                          4. Jeżeli dla ciebie cała wiedza o obozach koncentracyjnych ogranicza się do
                          informacji od Borowskiego, to nie mam nic do dodania. Fakty mówią za siebie.
                          5. "Coz, nie da sie ukryc, ze zydzi sobie pomagaja i to jest powod do dumy".
                          Dla mnie nie, bo nie wszystko, co się wiąże z forsą to powód do dumy. Są sprawy
                          ważniejsze. Ale skoro dla ciebie najważniejszy jest szmal, to bądź sobie dumny,
                          mnie nic do tego. I szmać się przed dresiarzami, skoro ci tak postawa odpowiada.
                          Pisząc swój post chciałem zainspirować do zastanowienia, cóż to takiego
                          irracjonalna duma z przynależności do jakiejś grupy.
                          Wnioski, które każdy czytający wyciągnie z twoich odpowiedzi są jednoznaczne i
                          potwierdzają i utrwalają stereotypy.
                          A byłem pełen dobrej woli...
                          P.
                          • Gość: camel Re: bredzisz. IP: *.dip.t-dialin.net 29.02.04, 23:00
                            > 1. Co do polecanych przez ciebie lektur, to kiedyż to była wojnapolsko-
                            > ukrainska, w której Polacy wymordowali 2 miliony ukraińców?

a kolega o Pilsudskim nie slyszal?

> 2. Polacy nie nawidzili zydow przed wojna i to wykorzystali Niemcy" - no,
                            takie
                            >
                            > zdanie dowodzi twojej głębokiej znajomości historii. Szkoda słów. A

Oj tak tak, widze, ze jeszcze caly czas myslisz, ze Polacy to tacy swieci byli?
                            Wiesz, jak z mojego rodzinnego miasta wywozono zydow to ludzie kwiatki rzucali.
                            opowiec mojego dziadka.
                            proponuje kilka aktualnych lektur na temat wojny i ekstremacji zydow. Polacy to
                            nie byl "wspolczujacy" narodek. Albo ci brakuje wiedzy na ten temat, albo masz
                            dosyc nieaktualna o Polskich bohaterach i o tam, jak to Polacy sie strasznie
                            poswiecali. Zrob sobie update.

W Jad Waszem najwiecej drzewek maja Polacy to wiem. Tylko ty mowisz o
                            wyjatkach. Policz sobie te drzewka, a potem policz ilu zydow wywiezli do
                            obozow. Zreszta w Polsce mieszkalo (poza Niemcami) najwiecej Zydow w Europie. W
                            Warszawie 30-40% mieszkancow to byli zydzi. Wiec teraz polcz drzewka i porownaj
                            z milionami zabitych.

> 3. Firmy budowlane - powtarzam - bydowały mur na rozkaz Niemców i za
                            pieniądze
                            > gmin żydowskich! Ale budowanie pod przymusem to nie ludobójstwo!

Budowanie pod przymusem to nie ludobojstwo. Cos tam wczesniej pisales o
                            wartosciach i takietam rzeczy. Czyzby jednak pod przymusem sie zeszmacili?

Moja wiedza o obozach nie ogranicza sie do informacji od Borowskiego, ale od
                            mojego pradziadka, ktory tez tam byl. Wiec mam informacje z pierwszej reki.

> 5. "Coz, nie da sie ukryc, ze zydzi sobie pomagaja i to jest powod do dumy".
                            > Dla mnie nie, bo nie wszystko, co się wiąże z forsą to powód do dumy.

A to wedlug ciebie jakiej pomocy oczekuje ktos kto przyjezdza do obcego kraju
                            bez pieniedzy? Wsparcia duchowego i dobrego slowa? Nie badz naiwny.

Wnioski z moich wypowiedzi? A jaki to niby? Ze w chwili walki o zycie jestesmy
                            zdolni do zeszmacenia sie na najniszym poziomie? Jestem 10000000000000000% ze
                            tez bys sie zeszmacil. Teraz w czasach pokoju mozesz sobie gdybac takie
                            dyrdymaly o dumie i wartosciach. Sa niestety chwile kiedy wartosci mozesz sobie
                            w kieszen wsadzic.

A. Uaktualnij wiedze na temat stosunkow polsko-zydowskich w Polsce przed wojna.
                            I nie tych politycznych i na wysokich sczeblach. Zauwaz, ze teraz w tych
                            czasach ludzie maja "cos" przeciwko zydom, ze niby ich za duzo. A wyobraz sobie
                            co wtedy mowili.(np "Zydzi" z serii " A to Polska wlasnie")
                            B. Polecam lektury na temat Pilsudskiego.
                            • Gość: Piter Re: bredzisz. IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 29.02.04, 23:22
                              Dalsza dyskusja nie ma sensu.
                              Uległeś atereotypom (bądź propagandowym dyrdymałom), co bez poparcia
                              merytoryczną wiedzą czyni twoje wypowiedzi pozbawionymi jakiejkolwiek wartości.
                              Cóż, twoja postawa, jast właściwa dla młodzieńców, którym się wydaje, że
                              pozjadali wszystkie rozumy (że przyczepię się do tych nieszczęsnych 2 milionów
                              Ukraińców, którzy rzekomo zostali zamordowani przez polskich siepaczy pod wodzą
                              Piłsudzkiego - no, teraz nieco przybliżyłeś - w okolicach wojny bolszewicko-
                              polskiej).
                              Tak się nieszczęśliwie skłąda, że skońcvzyłem historię ze specjalizacją
                              najnowszej historii Polski, seminarium z historii wojskowości - I wojna
                              i "okolice".
                              Dlatego miłosiernie kończę dyskusję.
                              P.
                              • Gość: camel Re: bredzisz. IP: 194.205.97.* 04.03.04, 14:45
                                az trudno uwierzyc po tym co piszesz. coz moja ja nie ma wystarczajacych
                                argumentow. a ty? tez zadnych nie przytoczyles. przerpraszam, ale w te twoje
                                studia historyczne tez ciezko uwierzyc.
                                ok. wiec konczymy, skoro na tyle naiwny jestes zeby w dalszm ciagu wierzyc w
                                gleboka "przyjazn" polsko-zydowska przed wojna.

camel
                          • Gość: camel masz tu cos na temat wojny.. IP: *.dip.t-dialin.net 29.02.04, 23:03
                            Skoro nawet nie wiesz kiedy byla wojna polsku - ukrainska.... jejku...

www.dhi.waw.pl/bulletin8/bp8_11.htm
                            • Gość: Piter Re: masz tu cos na temat wojny.. IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 29.02.04, 23:26
                              He he he!
                              To się obśmiał! Wojna polsko-ukraińska... Stary, nie kompromituj się!
                              Szkoda, że zakończyłem dyskusję...
                              P.
                  • Gość: mickey.mouse Piter IP: *.ipt.aol.com 13.03.04, 07:49
                    Jestem pod wrazeniem. Poczatkowo zachnalem sie czytajac to co napisales o
                    filmie M. Holland, ale w miare czytania zaczalem przyznawac Ci coraz wiecej
                    racji.
    • Gość: camel jasne IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.04, 11:43
      jasne, a swistak siedzi i zawija w te sreberka:)
    • bladatwarz To dumaj sie 28.02.04, 03:08
    • Gość: Kasyx Czy żydzi są narodem? IP: 213.25.168.* 28.02.04, 11:21
      Najpierw na to trzeba odpowiedzieć.
    • Gość: voytek Re: być żydem to powód do dumy IP: *.dialup.optusnet.com.au 28.02.04, 13:18
      Czy masz na mysli rosyjska DUME ? Z tym sie zgadzam w 100 procentach
      • Gość: Rachela Re: być żydem to powód do dumy IP: *.gdynia.mm.pl 28.02.04, 21:17
        Mnie interesuje człowiek a polityką niech się zajmują inni Ja się na tym nie
        znam,więc głosu nie zabieram.
        • Gość: bambulec Re: być żydem to powód do dumy IP: *.acn.pl 29.02.04, 15:22
          Narod to moja droga polityka... A ty o narodzie mowisz
    • Gość: magda010 Re: być żydem to powód do dumy IP: 80.48.238.* 04.03.04, 15:10
      Filosemityzm jest tak samo grozny jak antysemityzm i powoduje tak samo
      konflikty. Rachelo, ty nie jestes obiektywna, jestes tylko filosemitka. Mysle,
      ze Zydzi w Izraelu sa bardziej krytyczni wobec swojego narodu, panstwa,
      polityki, niz rozmaici quazi Zydzi z piatej wody po kisielu i filosemici. Kazda
      skrajnosc jest zla. Zydzi maja wady i zalety jak kazdy narod. Najwiekszym
      nieszczesciem jest, ze nie traktuje sie ich normalnie.
      • Gość: anna łojewska Re: być żydem to powód do dumy IP: *.ae.poznan.pl 04.03.04, 16:04
        Jestem filosemitka. Pochodzę z okolic Jedwabnego, etc. Czytałam Wasze posty, no
        cóż. Czy któreś z Was spotkało Żyda, Cygana, "obcego". Czy spoptykało sie z nim
        w pubie, domu, etc.Mnie na studiach dużo dobrego zrobiła matka jednego z moich
        kolegów, uciekinierka z getta łodzkiego stworzyła nie tylko swoim powojennym
        dziecionm ciepły dom, ale i nam- katolikom, innym-ikom mieszkającym w domach
        studenckim stworzyła namiastke tego domowego ciepła. Żydzi chcieli państwa- z
        własnymi prostytutkami, zlodziejami, bohaterami...Naród jak i inne.Żaden Żyd /
        o którym wiedziałam, że jest Żydem/ nie zaszkodził mi. wielu pomogło. Mają
        cudowną literaturę.
        • Gość: Rachela Re: być żydem to powód do dumy IP: *.gdynia.mm.pl 04.03.04, 19:36
          I oto właśnie chodzi ,żeby bez względu na pochodzenie móc zawsze powiedzieć że
          jest się dumnym.Dlaczego to takie nienormalne.Może jestem idealistką choć to
          takie nie modne.Ale tak mnie wychowano.Kiedyś koleżanki zwracały mi uwaę że nie
          powinnam pozwolić by mówiono do mnie Rachela i same wołały Hela.Uwazały ,że to
          głupio brzmi i wstyd takie imię nosić.Nigdy się nie zgodziłam na to.Rachela to
          piękne imię.Prawda????
          • Gość: bodo38 Re: być żydem to powód do dumy IP: 24.83.201.* 05.03.04, 05:36
            Jako Polak jestem dumnyz bycia Polakiem.Czemu?Przeczytaj sobie moj watek "Jesli
            chodzi o dume narodowa..."A moze Ty nam powiedz czemu jestes dumna
            Zydowka,oprocz tego ze sobie pomagacie.Czekam na odp.Pozdrawiam.
          • zaholec Re: być żydem to powód do dumy 29.10.04, 19:08
            Tak , Rachela to ładne imię :)

Czy być Żydem to dobrze czy źle?
            Dobrze, bo tylko ten naród na podtrzymywaniu opowieści i żali na swoją dolę
            potrafił zrobić taki dobry interes. Polacy ten potencjał zatracili, tylko Żydzi
            zarobili na nieszczęściu swego narodu.

-
    • Gość: Piter Re: być żydem to powód do dumy IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 05.03.04, 12:10
      Przepraszam, ale dopiero dostrzegłem tę wypowiedź. Przyznam, że zaskoczyła mnie
      okrytnie głębią szowinizmu i rasizmu w niej zawartej. JAk to, to dlatgo jest
      się dumnym, że się urodzikło jako członek jakiegoś narodu (w tym przypadku
      żydowskiego).
      To znaczy, że seryjny morderca - Żyd ma prawo byś dumny, że urodził się żydem?
      A rodziny ofiar owego seryjnego mrodercy- Żyda (to czysto hipotetyczne), czują
      się dumni z tego samego powodu? Że urodzili się Żydami, członkami narodu, do
      którego należy seryjny morderca, brytalny zabójca ich bliskich?
      To paranoja! Czy urodzenie daje komus prawao do bycia dumnym z rodaków?
      W pojęciu naszej kultury to SZOWINIZM!
    • Gość: Kasyx Być obrzezanym... IP: 213.25.168.* 06.03.04, 11:54
      ...to być naznaczonym jak jakiś niewolnik, poza tym prymitywne i niehigieniczne.
    • Gość: kalina Re: być żydem to powód do dumy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 18:50
      Tak, też chciałabym się dowiedzieć co powoduję Twoją dumę Rachelo po za tą
      wzajemną pomocą?
    • Gość: Rachela Re: być żydem to powód do dumy IP: *.gdynia.mm.pl 07.03.04, 21:54
      NIE ,,,nikomu i nigdy nie będę się tłumaczyć.Wystarczyło,że odważyłam się to w
      ogóle powiedzieć a wszyscy wyciągnęli na mnie ciężką artylerię..Łącznie z
      obarczaniem za wszystkie zbrodnie świata.Jesteście
      obrzydliwym ,zakłamanym,antysemickim,narodem i to się nigdy nie zmieni.Tak
      właśnie widzą Was wolne narody ,bo Wy wolni nie będziecie nigdy!!!Jestem tu
      przejazdem u rodziny i wracam do swego kraju . Tak,ja jestem dumna, bo gdy do
      nas przyjeżdżają młodzi polacy ,to nikt z nas nie pyta czemu uciekają ze swego
      kraju,a oni sami opowiadają jak Polak Polaka bardzo kocha........Kiedyś
      pomagało się Żydom żeby przeżyli następny dzień i chociaż połowa mojej rodziny
      nie przeżyła bo Polacy ich wydali,to ja i moje dzieci przygarniamy każdego
      potrzebującego.
      • Gość: kalina Re: być żydem to powód do dumy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 11:58
        Nie histeryzuj! Zastanów się dlaczego jedno proste rzeczowe pytanie wywołało
        taką reakcję u Ciebie?
        -Dlaczego jesteś dumna z tego ,że jesteś Żydówką? Czy tylko to ,że Żydzi są
        wobec siebie lojalni?
        Co w tym pytaniu jest antysemickiego?
        Reakcja typowa dla całego narodu. Gdy coś się nie podoba-krzyk- ANTYSEMICI!!!!!
      • Gość: Renata Re: być żydem to powód do dumy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.03.04, 21:17
        Rachaela nie pien sie jak to robia niektorzy Zydzi i nie atakuj, nie prowokuj.
        Gdyby nie Polacy niejeden Zyd nie przezylby wojny. Tacy jak ty wlasnie Zydzi
        pokazuja swoja niewdziecznosc i prowokuja niechec do waszego narodu, bo ty
        budujesz mury a nie mosty. Wyjedz wiec z tym swoim genetycznie z mlekiem matki
        wyssanym jadem do naszego narodu. I opowiadaj dalej jacy to my zli i jacy to wy
        szlachetni. Tylko ze to ty jestes tu prowokatorka i agresorka nie my. Polak to
        brzmi dumnie.
        • Gość: Renata POLAK TO BRZMI DUMNIE IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.03.04, 21:20
          A kto cie nauczyl polskiego?
          • Gość: Rachela Re: POLAK TO BRZMI DUMNIE IP: *.gdynia.mm.pl 10.03.04, 16:29
            Urodziłam się w Polsce i to mój kraj rodzinny,,, jeśli wolno mi tak
            powiedzieć ,to po jakiemu mam mówić.Znam też hebrajski ,angielski i bardzo mi
            miło słyszeć że jesteś dumna ze swojej polskości Renato.
            Szalom.
            • Gość: kalina Re: POLAK TO BRZMI DUMNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 18:06
              Wszystko to pięknie, ale czy już się zastanowiłaś? Możesz odpowiedzieć na
              ponawiane pytanie?
              Dlaczego jesteś dumna, że jesteś Żydówką? Czy tylko dlatego, że Żydzi są wobec
              siebie lojalni?
              ODPOWIEDZ
              • Gość: Tytus ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.04, 19:17
                I po co ta dyskusja i tak każdy umrze a robaki go zjedzą ;)

Człowiek jest tyle wart ile robaki są w stanie skonsumować...

Proponuję żyć wiecznie, olać religie, narody, podatki, prawo...

Opuścić planetę ziemia i poczuć się wolnym...

Człowiek jest pomyłką w ewolucji, efektem tego jest ciągłe narzekanie ....
            • Gość: Renata Re: POLAK TO BRZMI DUMNIE IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.03.04, 21:33
              Dlaczego wiec Rachelo stawiasz sie w roli przeciwnika Polakow? Tak jak ty
              jestes dumna z tego ze jestes Zydowka, tak ja jestem dumna ze jestem Polka.
              Nikt nie obwinia cie w zwiazku z twoim pochodzeniem o wszystkie grzechy tego
              swiata, wiec prosze przestan uzywac bardzo bolesnych stereotypow wobec Polakow.
              Stereotypy bola, sama pewnie nieraz tego doswiadczylas, po co wiec je uzywac?
              Ja rowniez znam kilka jezykow w tym angielski i slucham nieraz zydowskiej
              stacji radiowej w Toronto, bo program ten poprzedza nadanie polskiego programu.
              Pozdrawiam.
              • Gość: weteranka Re:CZŁOWIEK, TO BRZMI DUMNIE IP: *.lublin.mm.pl 13.03.04, 09:58
                Jestem powojenna (po pierwsze wojnie światowej) To czym wy tylko czytałyście,
                czy słyszałyście, albo oglądałyście w filmach ja przeżyłam, lub byłam
                świadkiem. Miałam wiele powodów do nienawiści, rozpaczy. strachu, depresji.
                Historii nie zapomnę, ale zaakceptowałam dzieci wrogów nie obarczając ich
                winami ojców. W obyczajowości narodów przetrwały i zmieszały się ślady tradycji
                pogańskich, a także różnych religii. Dziewczyny. To nie średniowiecze, ani już
                dwudziesty wiek. Dajcie sobie buzi na zgodę i wzajmnie szanujcie prawo do
                różnic światopoglądowych.
                Z serdecznumi pozdrowieniami od doswiadczonej, wiekowej babci. Życzę Wam,
                byście dalsze lata przeżyły z uśmiechem życzliwości na ustach a nie z grymasem
                nienawiści
                • Gość: kalina Re:CZŁOWIEK, TO BRZMI DUMNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 11:37
                  Co powiesz Weteranko o obecnej sytuacji politycznej na świecie?
                  Buzi na zgodę, oh gdyby to było takie proste. Ja boję się nowych wypraw
                  krzyżowych. Myślę,że gdy Europa z USA odpowiedzą agresją na ataki z 11 IX i
                  11IV może do tego doiść.
                  Co do Racheli robi dziewczyna wrażenie szukającej swej tożsamości. Brawo, ale
                  jeszcze nie zauważyła,że Świat nie jest czarno-biały. W historii żadnego narodu
                  nie ma samych pięknych kart. Musi przyjąć do swej świadomości i te piękne i te
                  o których najchętniej by zapomniała. Poczytaj Rachelo o historii Żydów,
                  zapoznaj się z różnymi punktami widzenia.
                  Nie możemy odpowiadać za czyny swych przodków, musimy jednak o nich pamiętać.
      • Gość: Krzysiek Re: być żydem to powód do dumy IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.04, 01:12
        "obrzydliwym ,zakłamanym,antysemickim,narodem"
        No moze powiesz cos o nas?
    • plesser Re: być żydem to powód do dumy 13.03.04, 15:11
      Jestem Slazakiem- na podobnej zasadzie jak Gedroyc, ktory mowil o sobie, ze
      jest Litwinem. Wypisalem sie z polskiego narodu i nie chce nalezec do zadnego
      innego. Uwazam to za jedno wielkie szalenstwo, nawet jesli jest to postawa
      zupelnie oderwana od rzeczywistosci.

Mimo zarzekania sie i pieknych deklaracji, ze liczy sie czlowiek, identyfikacja
      narodowa zawsze wiaze sie z wyznaczaniem granic miedzy ludzmi- dzieleniem na
      swoich i na obcych. Dziala to zarowno wtedy, gdy mozna wyrazic uznanie z
      czyichs osiagniec- z niektore osiganiecia powaza sie bardziej, jak i wtedy, gdy
      trzeba podjac decyzje o ekstradycji zbrodniarza.

Jesli zas stawiac juz granice- czlowiek najwyrazniej jest zbyt prostym
      stworzeniem by tego nie robic- niech beda sprawiedliwsze- oparte na tym, co
      dana osoba wnosi do lokalnej spolecznosci, bo heimat moze byc wspolny dla
      mowiacego w domu po polsku, niemiecku i turecku i wszyscy trzej przewaznie
      wspolnie musza go bronic przed macherami z wszeystkich stron barykady.

Wiesz Rachelo, czesem dziekuje Bogu, ze nie urodzilem sie Zydem- musialbym
      wypisac sie z kolejnego narodu- a zwiazek ten bylby jeszcze trudniejszy niz
      zwiazek z polskoscia.

Widze, ze masz jeszcze duzo zludzen, co do 'trzymania sie razem'. Jesli ktos w
      calym narodowym szalenstwie trzyma sie razem to oprocz normalnych ludzi, ktorzy
      czasem zdobywaja sie na ten wysilek wbrew wszystkiemu, trzymaja sie razem
      glownie, ci, ktorzy z pozoru powinni sie w pierwszej kolejnosci pozagryzac.
      Trzymaja sie razem, bo sa sobie potrzebni- wzajemnie sie napedzaja i sa racja
      swojego istnienia. Poczytaj biografie Eichmanna o sprzedawaniu przez nazistow
      Haganahg europejskich Zydow do osiedlania w Palestynie w latach 30. Poczytaj o
      pacyfikacjach wieloenicznych wiosek w Bieszczadach dokonywanych reka w reke
      przez Ludowe Wojsko Polskie i odzialy UPA.

• Gość: Krzysiek Re: być żydem to powód do dumy IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.04, 01:01
      Byc katolikiem to powód do zycia.
      Byc zydem to do dupy powód, a nie do dumy.
      • Gość: miska Re: być żydem to powód do dumy IP: *.wrzeszcz.net / *.wrzeszcz.net 04.09.04, 02:04
        A ja jestem Zydówka w linii źeńskiej do 5 pokolenia wstecz, po ojcu - wiadomo.
        Rodzice katolicy, dziadkowie teź, ale pochodzenie odpowiednie pewne..
        Dowiedziałam sie mając ok 20 lat... jak mowie, źe jestem źyrówką, to większość
        mówi że jedyną która poznali. czyżby było nas tak malo czy w ukryciu bojąc się
        sztandarowych,absurdalnych ocen?

JA jestem dumna
        • Gość: miska Re: być żydem to powód do dumy IP: *.wrzeszcz.net / *.wrzeszcz.net 04.09.04, 02:19
          Są naprawde dziwne wyobraźenia o żydach. jak chce poruszyć delikatnie temat i
          coś tam napomknąć wsród znajomych to np "Mój facet jest żydem". Ostatnia
          reakcja - no coś ty, za delikatny na żyda.... Cokolwiek by to by mialo znaczyć.
          ja oczywiscie w typie delikatnej wiotkiej brunetki z kręciołkami na głowie...
        • Gość: miska Re: być żydem to powód do dumy IP: *.wrzeszcz.net / *.wrzeszcz.net 04.09.04, 02:28
          Jeszcze co do nazwiska - to mam w sobie taką wewnętrzną sprzeczność. Po ojcu
          typowo polskie po matce - jaśnie brzmiące. z uwagi jednak na wewnętrzną
          identyfikację postanowilam zmienić. Nie chcialam ojca urazic wiec będę mieć
          dwa. Ale mały problem wychodze nie za długo za mąż.... Co z dziećmi. Nie
          chciałabym, żeby były odciete od korzeni. MOze tez podwójne im dać? Chłop
          protestuje.. No i co?
    • l_zaraza_l Re: być żydem to powód do dumy 04.09.04, 12:50

Mnie takie stwierdzenie zalatuje nationalizmem.

Czytajac Ciebie Rachelo, przed oczami mialam obrazy dziewczat. Własciwie to
      jednej dziewczyny - w roznych czasach i miejscach, w roznych strojach ale
      zawsze tej samej - DUMNEJ PRZEDSTAWICIELKI NARODU.

Wsrod pochodni, gdy defilowala dla Hitlera. W pochodzie pierwszomajowym, gdy
      byla tak blisko Stalina. Na placu w Pekinie radosnie machajaca czerwona
      ksiezeczka. Przed wejsciem do samolotu, gdy pospiesznie poprawiala wlosy i
      zakiet ,niezbyt dobrze ukladajacy sie, na opasanym materialami wybuchowymi
      cialku.

Wyprezona piers, rumieniec podniecenia oblewajacy policzki i slepe,
      wiernopoddancze uwielbienie w oczach.

Nie wiem czy znasz Rachelo powiedzenie, ze reklama jest dzwignia handlu?

Propaganda, to rowniez reklama. Dobrze zrobiona spowoduje, ze przyjaciele
      zaczna sie mordowac, zakochana kobieta strzeli ukochanemu w plecy, syn
      zadenuncjuje ojca a robotnik bedzie walczyl o kapitalizm i bezrobocie.

Niemiecom "reklamowano" faszyzm utwierdzajac ich w milosci do Rzeszy i
      nienawisci do Zydow. Uczono ich dumy z bycia Niemcem i pogardy do innych nacji.
      Mlodziez radziecka wiedziala "od zawsze", ze biali byli zli a czerwoni dobrzy.
      Mam nadzieje, ze Tobie nie wpaja sie, iz przynalezysz do narodu wybranego, ze
      wszyscy inni byli i sa zli i powinni za to wciaz placic.

We mnie takze saczono. Wierszyk o Polaku Malym, filmy o zlych Niemcach,
      bohaterskich zolnierzach radzieckich i eksterminacji narodu zydowskiego (o tym,
      ze nie tylko zydowskiego dowiedzialam sie pozniej).
      Chociaz z natury jestem "opornik" i buntownik to i tak sporo z tego wchlonelam.
      Moge ocenic to teraz, z perspektywy wielu lat - gdy widze jak zmienil sie moj
      stosunek do roznych spraw. Dzisiaj wierze w porozumienie z Niemcami. Nie
      obwiniam narodu, z ktorego juz tylko garstka mogla byc w czasach II wojny na
      tyle dorosla, by czynic zlo. Ale w tamtych czasach wielu postepowalo rownie zle
      a moze i gorzej (ze strachu, glodu, by ratowac, bliskich a czesto dla zysku).
      Bardziej obawiam sie mocarstwowych zapedow wschodniego sasiada. Niestety
      zmienia sie takze moj stosunek do Zydow.

Ciesze sie tym, co jest. Nie wspominam Polski od morza do morza. Ta jest moze
      mniejsza, ale jest moja. I nie chcialabym aby cos sie zmienilo.

Dlatego zupelnie nie umiem zrozumiec Zydow. Nie mieli swojego panstwa. Najpierw
      poniewierka na pustyni, potem Imperium Rzymskie a potem... Gdy dostali (kosztem
      innych) skrawek ziemi, by mogli byc u siebie po tysiacleciach przesladowania i
      pogromow, to tak bardzo pokazuja, ze to za malo, ze potrzebuja przestrzeni
      zyciowej, ze bedac "narodem wybranym", maja prawo zabijac
      przedstawicieli "narodow nizszych".
      Czy jakis Zyd zapytal o Kurdystan, ziemie dla Kurdow, ktorych wybija sie
      systematycznie od wielu lat?! Czy ktorys z nich pomyslal, by podzielic sie
      dobrodziejstwem "wlasnego kata" z Romami, ktorych rowniez gazowano tysiacami?!

Tak wiele krwi, lez, bolu, upodlenie i smierc milionow...
      Jakie szybkie przeobrazenie i dziwnie wybiorcza pamiec...

Tak sobie mysle Rachelo, ze lepiej bedzie, gdy dume z bycia Zydowka zastapisz
      mniejszym i skromniejszym poczuciem zadowolenia - z bycia dobrym czlowiekiem, z
      ktorego moga byc dumni kochajacy go bliscy, ktoremu ufaja przyjaciele i ktorego
      szanuja obcy.

Pozdrawiam
      • Gość: ania Re: być żydem to powód do dumy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.04, 22:00
        bardzo mądra wypowiedz, popieram w całości.
        jeszcze jedno mi sie nasuwa...Zydzi nie potrafia przyjac slow krytki, kazda
        najmniejsza uwaga prowadzi do oskarzenia o antysemityzm, to jest powazny
        problem tego narodu, poza tym zyja przeszloscia nie budujac przyszlosci no i
        cos jeszcze...w judaizmie istnieje zasada oko za oko zab za zab ....moze
        dlatego tak trudno jest nam ich zrozumiec. Bardzo zaluje,ze jest malo
        publikacji dotyczacych judaizmu.
    • mariolka99 Re: Gratulacje! ;) 04.09.04, 21:23
      Skąd łosiu masz takie rewelacje? Czyzby z jakiejs brukowej gazetki wydawanej
      przez jakiegos skretyniałego faszystę? ;) Pozdrwaiam, polecam dobrego
      psychiatrę;)
    • Gość: Naama od Tubalkain jak to zrobić IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 05.09.04, 15:24
      jak zostac Żydem ?
    • Gość: antysemita to się nazywa nacjonalizm! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 19:10
      A obserwując to co się dzieje w Izraelu można powiedzieć, że uczeń przerósł
      mistrza.
      Ale każda wypowiedź krytyczna to oczywiście antysemityzm....
    • Gość: Dori Re: być żydem to powód do dumy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 00:16
      Rachelo, żydzi tak sobie pomagali i pomagają według Ciebie i dlatego,że to taki
      wspaniały naród,ich i twoi rodacy za oceanu czyli żydzi z usa,w czasie 2 wojny
      światowej odmówili przyjęcia swoich udręczonych pobratymców mimo że Hitler
      chciał ich wszystkich spakować na statki wysłać za ocean i tym samym
      ocalić???????
    • Gość: ciszą krzyczę Re: być żydem to powód do dumy IP: *.crowley.pl 11.09.04, 11:39
      Czy powód do dumy to nie wiem, bo sama przynależność urodzeniowa o niczym nie
      świadczy.
    • Gość: Ania Re: być żydem to powód do dumy IP: *.aine.pl 11.09.04, 14:48
      Ja jestem szczęśliwa, że NIE JESTEM Żydówką.
    • kiddo5 Buahahaha przodkowie Stuhra 28.10.04, 16:26
      Buahahaha przodkowie Stuhra byli austriakami kmiocie!!!!!!!!!1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka