l.george.l 24.05.10, 21:29 W tym celu wszedłem na stronę www.tvn24.pl/pomoc , ale gdy zobaczyłem Walterową z czarnym z Caritasu, zrezygnowałem z udzielenia pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ferment Re: Chciałem wesprzeć powodzian IP: *.chello.pl 24.05.10, 21:44 Na pewno chciałeś komuś pomóc? Powodzianom, czy sobie? Poprawić sobie samopoczucie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch Re: Chciałem wesprzeć powodzian IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.10, 21:55 Zapewne chciał poprawić sobie samopoczucie pomagając powodzianom. Tak to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Chciałem wesprzeć powodzian IP: *.chello.pl 24.05.10, 22:05 Końca nie widać podziałom. Jedna klęska widać nie wystarczy, byśmy mogli mieć wspólne sprawy:(( Odpowiedz Link Zgłoś
kieprze_paczynskich Re: Chciałem wesprzeć powodzian 24.05.10, 22:32 Sprawy się rypły, na tyle mocno, że ilość klęsk jest bez znaczenia. Wspólnej kasy z ludźmi niegodnymi zaufania po prostu się nie prowadzi. To nieroztropne. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Chciałem wesprzeć powodzian 24.05.10, 22:51 Przypuszczam, ze nie chciał pomagać biednym, czyli hierarchii. Tak jakoś wyszło, ze wielu ludziom kojarzy się ona ze złodziejstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
a.giotto Re: Chciałem wesprzeć powodzian 24.05.10, 23:03 strikemaster napisał: > Przypuszczam, ze nie chciał pomagać biednym, czyli hierarchii. Tak jakoś wyszło > , ze wielu ludziom kojarzy się ona ze złodziejstwem. jakie są przyczyny tego, że wielu ludzi tworzy teorie spiskowe? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Chciałem wesprzeć powodzian 24.05.10, 23:06 > jakie są przyczyny tego, że wielu ludzi tworzy teorie spiskowe? W przypadku kleru? Utrzymywanie finansów i innych spraw okołobiznesowych Kościoła w tajemnicy. Utrzymywanie tajemnicy zawsze budzi demony spiskowe. Gdyby Kościół zgodził się na pełną księgowość i opodatkowanie swojego biznesu, teorie by zniknęły. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Chciałem wesprzeć powodzian 24.05.10, 22:11 l.george.l napisał: > W tym celu wszedłem na stronę www.tvn24.pl/pomoc , ale gdy zobaczyłem > Walterową z czarnym z Caritasu, zrezygnowałem z udzielenia pomocy. > Trzeba być bardzo podłym albo bardzo głupim, żeby napisać taki post. Nie wykluczam sumy cech. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Niestety 24.05.10, 22:31 Gdziebyś nie spróbował niechybnie trafisz na caritas. Jeszcze tylko PCK się trzyma. Jakoś. Ale w żadnych mediach nie uświadczysz nr konta czy innego sesemesa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Niestety IP: *.chello.pl 25.05.10, 09:12 Pierwsze otwarcie googli: PCK i Caritas pomoc dla powodzian 2010 Posted by avicena on 5/20/10 • Categorized as Aktualności Polski Czerwony Krzy� Ma�opolski Zarz�d Okr�gowy w Krakowie, w zwi�zku z kataklizmem jaki nawiedzi� po�udniowe regiony Polski, og�asza zbi�rk� dar�w rzeczowych dla os�b poszkodowanych. Zwracamy si� z pro�b� do wszystkich ludzi dobrego serca, o pomoc. Dary mo�na sk�ada� codziennie od 19 maja 2010r w godzinach od 8:00 do 18:00. w siedzibie PCK przy ul. Studenckiej 19 w Krakowie. �rodki pieni�ne mo�na wp�aca� na konto: ING BSK SA 0/Krak�w 18 1050 1445 1000 0012 0002 8916 z dopiskiem „Pomoc dla powodzian” lub w kasie Zarz�du ul. Studencka 19 Krak�w., godz. 9.00 – 12.00 Specjalny telefon PCK w Ma�opolsce, pod kt�rym mo�na zasi�gn�� dodatkowych informacji: 12 422 26 12 strona informacyjna PCK w Ma�opolsce www.pck.malopolska.pl/node/94 Szukaj dalej, albo wierz w to co piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Niestety 25.05.10, 19:18 Jak trafić na PCK ja Fermencie wiem. Jednak nie dostrzegłem by jakieś ogólnie dostępne dzienniki, rozgłośnie czy TV wskazałaby coś poza caritasem właśnie. Nazbyt często nie wymieniając monopolisty z „imienia”. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Niestety IP: *.chello.pl 25.05.10, 23:09 >mjot1 napisał: > Jak trafić na PCK ja Fermencie wiem. > Jednak nie dostrzegłem by jakieś ogólnie dostępne dzienniki, > rozgłośnie czy TV wskazałaby coś poza caritasem właśnie. > Nazbyt często nie wymieniając monopolisty z „imienia”. Dlaczego?< Nie wiem. Nie śledzę, mam swoje sposoby pomagania. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Chciałem wesprzeć powodzian 25.05.10, 09:24 Organizatorzy pomocowych smsów, obojętnie z jakiej są firmy, domagają się rezygnacji przez państwo z podatku VAT, no bo podobno to nieładnie opodatkowywać gest serca. Tymczasem, moim zdaniem, w tych smsach ujedynie VAT ma szanse być przeznaczony na pomoc dla powodzian, bo efektywną pomoc potrzebujący otrzymają jak zwykle jedynie z budżetu. Fundacje zaś się tylko same nachapią . Nie esemesy, nie zbiórki i inne pierdoły, ale jednorazowy podatek od wszystkich, byłby rozwiązaniem, z którego poszkodowani uzyskaliby najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Chciałem wesprzeć powodzian IP: *.chello.pl 25.05.10, 09:27 Nie esemesy, nie zbiórki i inne pierdoły, ale jednorazowy podatek od wszystkich, byłby rozwiązaniem, z którego poszkodowani uzyskaliby najwięcej. < Gratuluję i zazdroszczę...wiary. W sprawnie działające/uczciwe państwo. Tez chciałbym tak. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Chciałem wesprzeć powodzian 25.05.10, 10:11 a ja się nie dziwię, tez nie ufam Caritasowi i nie zaufam nigdy. Chyba ze nagle zobaczę rzetelne rozliczenie na ich stronie. A co do pomocy to można albo iśc do najbliższej placówki PCK albo wejść na stronę www.podarnik.gazeta.pl i za pośrednictwem tej strony wpłacić pieniądze. Moze to nie będzie 2,44 za sms ale np. 50 zł czy więcej. Akcja sensowna i uważam że dobra. Pod patronatem PAH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Chciałem wesprzeć powodzian IP: *.chello.pl 25.05.10, 10:18 >Chyba ze nagle zobaczę rzetelne rozliczenie na ich stronie. < Nagle? :) Poszukaj w googlach Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Chciałem wesprzeć powodzian 25.05.10, 11:10 wiesz co ferment, może ja i genialna jakas nie jestem ale trochę szukać danych w necie umiem. Na stronie Caritasu moze i jakieś rozliczenie jest ale baaaardzo głęboko ukryte żeby przypadkiem ktoś go nie znalazł. W przeciwieństiwe do np. WOŚP (to na marginesie). Znalazłam porzez google jakieś rozliczenie końcowe diecezji opolskiej z jakiegoś programu za 2009 rok. Ale to jest raczej rozliczenie magazynowe a nie skąd i ile mieli pieniędzy, co z nimi zrobili itp. Przestań więc chrzanić bo caritas nie rozlicza się publicznie z publicznych zbiórek pieniędyz na ZADEN cel. Chyba że masz takie rozliczenia to chętnie poczytam. Kiedyś trafiłam na jaieś rozliczenie już nie pamiętam za który rok, to było kilka stron ideologicznej papki bez konkretnych liczb. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Chciałem wesprzeć powodzian 25.05.10, 11:26 To, co Caritas serwuje naiwnym to nie rozliczenie, ale propagandowa deklaracja. Do tego jest to wszystko nic nie warte, dopóki żaden państwowy urzędnik nie może tego skontrolować i poprosić o faktury. Caritas o tym wie, ale na wszelki wypadek, dla zupełnego zamazania obrazu jego własnych finansów, posiada niezliczoną liczbę osobowości prawnych, między którymi stale przepływają pieniądze. Więc nawet gdyby pozwolono wejść organom kontrolnym w caritasowe dokumenty, dotrzeć do istoty rzeczy byłoby bardzo trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Chciałem wesprzeć powodzian IP: *.chello.pl 25.05.10, 11:30 Masz prawo żądać dostępu, jako obywatel. Takie mam wyobrażenie, nie weryfikowane. Gdyby mnie były te informacje potrzebne, to był do niego dotarł. Powodzenia w kontaktach, opowiedz, gdy wrócisz. Nie przepadam za urzędami, wszelkimi. Mam ograniczone, bardzo, zaufanie do rozliczeń, wszelkich. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Chciałem wesprzeć powodzian 25.05.10, 11:41 ja mam tym bardziej ograniczone zaufanie do braku rozliczeń. Jeżeli daję pieniądze to chcę mieć możiwość sprawdzenia jak te pieniądze są rzdysponowane, czy moja pomoc ma rzeczywiście sens. A jak widzę dużo pięknych słów i nic poza tym... cóż pięknie mówić to i ja potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Chciałem wesprzeć powodzian IP: *.chello.pl 25.05.10, 11:45 Wierzysz zapisom. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Chciałem wesprzeć powodzian 25.05.10, 12:12 o wiele bardziej niż deklaracjom słownym. Zwłaszcza że np. zapisy w sprawozdaniach WOŚP są potwierdzane przez liczne audyty. Caritas nie tylko zapisów nie podaje ale i żadnej kontroli nie wpuszcza. To komu ja mam wierzyć???? Ale Tobie wolno wierzyć komu chcesz, w mkońcu już jeden pan twierdizł że jak nie a dowodów to wcale nie znaczy że ich nie było, może je zniszczono? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Chciałem wesprzeć powodzian IP: *.chello.pl 25.05.10, 13:44 >Ale Tobie wo > lno wierzyć komu chcesz< O, dzięki :) , w mkońcu już jeden pan twierdizł że jak nie a dowodów > to wcale nie znaczy że ich nie było, może je zniszczono?< O czym to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch Już nie trzeba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.05.10, 15:29 Caritas został wsparty potężną donacją z Watykanu: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7932973,Benedykt_XVI_daje_50_tys__euro_dla_polskich_powodzian.html Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Już nie trzeba 25.05.10, 15:46 Ten kto podał tę wiadomość, kłamie. Żaden papież, nigdy, nie przekazałby Polakom czekogolwiek wartościowego, w tym 50 tys. euro. Chyba, że pośredniczyłby w przekazaniu Polakom 500 tys. od kogoś trzeciego. Ale tylko wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Już nie trzeba IP: *.chello.pl 25.05.10, 16:03 >iwi77 napisał: > Ten kto podał tę wiadomość, kłamie. Żaden papież, nigdy, nie > przekazałby Polakom czekogolwiek wartościowego, w tym 50 tys. euro. > Chyba, że pośredniczyłby w przekazaniu Polakom 500 tys. od kogoś > trzeciego. Ale tylko wtedy.< Takiś znawca? Udowodnij. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Już nie trzeba 25.05.10, 16:18 Gość portalu: ferment napisał(a): > Takiś znawca? Udowodnij. To niech Benedykt, Episkopat i Caritas wspólnymi siłami udowodnią, że nie robią sobie z poszkodowanych Polaków zwykłych katolickich jaj. Raz, że sama suma nie jest oszałamiająca, 50 tys. euro to znikomy ułamek setek milionów, na które rąbie nas swym każdorazowym aktem Komisja Majątkowa. Dwa, nie dość, że suma śmieszna, to wcale nie została przekazana Polakom, ale watykańskiej agendzie - episkopatowi, który ma ja przekazć innej watykańskiej agendzie - Caritasowi Polska, który z kolei ma się ją postarać (słowo z komunikatu) podzielić na wiele watykańskich agend - caritasy diecezjalne. Te 50 tys. to oczywista mistyfikacja, zresztą, w sumie niewinna, zważywszy na co stać stać watykańską bandę, ale nawet gdyby, to przy tylu posrednikach nietrudno przewidzieć output tej skomplikowanej operacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Już nie trzeba IP: *.chello.pl 25.05.10, 16:21 No, teraz już jest inaczej. Pamiętasz, że to nie oskarżony ma dowodzić swej 'niewiny', a oskarżyciel winę udowadniać ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kieprze_paczynskich Re: Już nie trzeba 25.05.10, 16:43 Piwi nie oskarża, a wyraża opinię. Radykalną ale mocno uprawnioną zważywszy na dotychczasowe doświadczenia z tą organizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Już nie trzeba 25.05.10, 16:46 Gość portalu: ferment napisał(a): > No, teraz już jest inaczej. > > Pamiętasz, że to nie oskarżony ma dowodzić swej 'niewiny', a > oskarżyciel winę udowadniać ma. Tak, tylko z forsą jest nieco inaczej. Jeżeli oświadczysz wszem i wobec, z orkiestrą i w błyskach fleszy, że przelałeś dajmy na to Urzędowi Skarbowemu należną kwotę, a on zakwestionuje prawdziwość tego faktu, to nie on będzie musiał udowodnić, że nic nie dostał, ale Ty będziesz musiał udowodnić, ża naprawdę przelałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magnus Re: Chciałem wesprzeć powodzian IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.10, 16:41 Obejdzie sie bez twoich 2 zl.Wydaj jak zwykle na jabola. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Chciałem wesprzeć powodzian 25.05.10, 16:49 Gość portalu: Magnus napisał(a): > Obejdzie sie bez twoich 2 zl.Wydaj jak zwykle na jabola. A co to takiego, jabol? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magnus Re: Chciałem wesprzeć powodzian IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.10, 16:52 Ulubiony napoj elektoratu lewicowego. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio712 Re: Chciałem wesprzeć powodzian 25.05.10, 17:05 Gość portalu: Magnus napisał(a): > Ulubiony napoj elektoratu lewicowego. co prawda to prawda, ale gdybyś miał jakieś minimalne pojęcie o ekonomii to byś wiedział że dużo lepszym efektem dla powodzian jest wypicie jabola niż wysłanie sms na cairtas uzasadniam: - państwo te dwa zł odbierze w formie akcyzy - zarobi i odprowadzi podatek rolnik który wyprodukuje jabka - zarobi i odprowadzi podatek pośrednik - zarobi i odprowadzi podatek producent butelek ( w gorszej wersji ewentualnie punkt skupu surowców wtórnych - zarobi i odprowadzi podatek Czesio-sklepikarz - dobry chłop daje na kreche nie lekceważ jaboli, nie lekceważ Odpowiedz Link Zgłoś
gucio712 Re: Chciałem wesprzeć powodzian 25.05.10, 17:08 zapomniałem dodac że połowa wałów w tym kraju za jabole będzie wybudowana na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magnus Re: Chciałem wesprzeć powodzian IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.10, 18:00 tak dlugo jak w "ZONDZIE FAHOFCUF" sa kolesie Zbycha,Mirusia i Rysia nic nie zostanie zbudowane. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Wsparcie już zbędne 25.05.10, 19:22 Sam wielki biały ojciec zwany też Benedyktusem Szesnastym udzielił nieszczęśnikom wsparcia. Czyż można (wypada) marzyć o czymkolwiek jeszcze? Toż przecie oni już tu na tym łez padole sięgnęli absolutu! Odpowiedz Link Zgłoś
a.giotto Re: Wsparcie już zbędne 25.05.10, 23:18 jak przepowiedział Ojciec narodu, woda sama spływa do Bałtyku. A ludzie u nas twardzi, obyci z żywiołem. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Wsparcie już zbędne 25.05.10, 23:40 Mjocie drogi, B16 udzielił wsparcia diecezjom, nie diecezjanom: Pieniądze na rzecz diecezji które najbardziej ucierpiały, zostaną przekazane za pośrednictwem Caritas Polska. To prawie to samo, ale jednak coś innego! ;) Taką kwotę zbierają pewnie wszystkie kościoły w nieco większym mieście w ciągu jednej zaledwie niedzieli, z samej tylko tacy, więc niespecjalnie się Benedykt wysilił... To bardziej gest (działanie marketingowe) niż rzeczywista chęć czy potrzeba pomocy... S. Odpowiedz Link Zgłoś