Dodaj do ulubionych

Odkomarzenie

07.07.10, 14:48
Jako wierny czytelnik Gazety znalazlem dzis interesujacy artykul o odkomarzaniu Opola niebezpiecznymi substancjami. Otoz "nad Opolem ma zostac rozpylona bifentryna, by wybic komary". To bardzo niebezpieczny srodek chemiczny. W Polsce zmienia sie klimat, bedzie coraz cieplej, a w zwiazku z tym bedzie wiecej komarow, ktore moga przenosic rozne wirusy. Ale przeciez na tle afrykanskich komarow te polskie sa raczej bardziej upierdliwe i jakies takie niedorobione niz niebezpieczne. Czy warto wiec stosowac szkodliwe substancje chemiczne? Nie mozna sie ich inaczej pozbyc? Jak mozna walczyc z komarami?
Obserwuj wątek
    • piwi77 Re: Odkomarzenie 07.07.10, 16:52
      Zauważyłem, że jak się porządnie nawalę, to komary mnie omijają.
    • Gość: kieprzę_paczynskic Re: Odkomarzenie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.07.10, 17:59
      Walka z komarami nie ma sensu. Poza tym komar to też stworzenie boże. Należy
      rozebrać się, nie poruszać zbyt gwałtownie, a one się najedzą i sobie pójdą.
      P.S.
      A jakież to wirusy są przenoszone przez komary?
      • rata.sofisticada Re: Odkomarzenie 07.07.10, 18:07
        A jakież to wirusy są przenoszone przez komary?

Np. West Nile. Jeszcze jakies pytania?
        • Gość: kieprzę_paczynskic Re: Odkomarzenie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.07.10, 18:18
          > Np. West Nile. Jeszcze jakies pytania?
          O boże, w opolskie?
          • rata.sofisticada Re: Odkomarzenie 07.07.10, 18:42
            A dlaczego nie? W Europie juz wielokrotnie odnotowano West Nile. I to calkiem niedaleko Opola. Na przyklad u poludniowego sasiada Polski. Mam wrazenie, ze Twoje pytania zdradzaja lekka bezstroske w kwestii komarow i wirusow. Mam nadzieje, ze udalo mi sie obalic niektore mity, ktore ukszaltowaly Twoja swiadomosc odnosnie komarow i wirusow.
            • Gość: kieprzę_paczynskic Re: Odkomarzenie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.07.10, 19:47
              Rozgryzłeś mnie, że tak powiem, połowicznie. Mój stosunek do komarów jest
              beztroski i lekceważący w aspekcie epidemiologicznym. Podobną beztroskę
              prezentuję w stosunku do ptaków i świń jako wektorów medialnych pomorów
              zagrażających ludzkiemu gatunkowi. Co nie znaczy, że lekceważę wirusy. Nie
              lekceważę nawet wirusów WNV. Bardzo współczuję temu mazowieckiemu wróblowi , u
              którego przed laty wykryto przeciwciała anty-WNV i wcale tego wstrząsającego
              odkrycia nie zaliczam do mitów.
              • rata.sofisticada Re: Odkomarzenie 07.07.10, 20:30
                Alez ja nie potraktowalem Twoich pytan jako dowodu daleko idacej ignorancji, lecz jako przejaw dobrze pojetego glodu wiedzy.
                • Gość: kieprze_paczynskic Re: Odkomarzenie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.07.10, 22:38
                  A cóż cię skłoniło do takiej interpretacji? Zaprawdę, nie rzucam się zachłannie
                  na każde doniesienie w sezonie ogórkowym. Mam już swoje lata, pamiętam nie tylko
                  ptasią i świńską grypę, ocieplenie klimatu, ale i zabójcze pszczoły afrykańskie
                  i wiele innych plag nieuchronnie gotujące ludzkości zagładę.
    • Gość: @-ka Re: Odkomarzenie IP: *.aster.pl 07.07.10, 22:45
      rata.sofisticada napisała:

> Jak mozna walczyc z komarami?

Siłą i godnością osobistą :)
    • ten_co_ma_racje poczekać 5 lat 09.07.10, 14:13
      Trzeba poczekać 5 lat do następnych wyborów i nie dać komarowi kolejnej szansy.
      Z majestatem komara nie wypada dyskutować i niezależnie od opcji należy okazywać
      mu prawo do egzystencji.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka