Dodaj do ulubionych

Katolicy w służbie ciemnoty

15.10.10, 14:19
Przez stulecia Kościół święty był ofiarą prześladowań, z wolna pomnażających szeregi bohaterów, którzy wiarę chrześcijańską pieczętowali własną krwią; ale dzisiaj piekło wspiera straszniejszy jeszcze oręż przeciw Kościołowi, zdradliwy, banalny i szkodliwy: złowrogą maszynę drukarską. Nie było w przeszłości większego zagrożenia spoistości Kościoła i moralności, zatem święty Kościół nigdy nie zaprzestanie podtrzymywać tej świadomości wśród chrześcijan (...) Kościół ustanowiony został przez Boga, jako nieomylny przewodnik dla wiernych i z tego powodu, wyposażony w niezbędną władzę, nie może uczynić inaczej; ma obowiązek, a w konsekwencji uświęcone prawo, do zapobiegania, jakkolwiek zamaskowanym, błędom i zgorszeniu trzody Jezusa Chrystusa (...) Nie wolno również twierdzić, że zakaz dotyczący szkodliwych książek jest naruszeniem wolności, kampanią przeciwko światłu prawdy, oraz że `Lista` jest występkiem przeciw erudycji i nauce (...) Ateistyczne i niemoralne książki są często pisane w ujmującym stylu, poruszają tematy pobudzające żądze cielesne, zarozumiałość ducha i zawsze są zamierzone jako ziarno zepsucia w umysłach i sercach czytelników, przez swą ozdobność i chwytliwość; dlatego Kościół, jako troskliwa matka, strzeże wiernych przez stosowne zakazy, ażeby nie przykładali warg do czary z trucizną. Nie z lęku przed światłem Kościół zabrania czytania pewnych książek, ale z ogromnej gorliwości, rozgorzałej przez Boga, nie toleruje utraty dusz wiernych, nauczając, że człowiek upadły w pierwotnej prawości, ulega silnej skłonności do zła, a zatem znajduje się w potrzebie opieki i ochrony (...)"

Powyższy tekst nie jest przykładem średniowiecznej literatury sakralnej, lecz pochodzi z przedmowy „Indeksu książek zakazanych", którego ostatnie wydanie ukazało się w 1948 roku, z uzupełnieniem w 1959. Autorem jego był Rafael Merry del Val, ultrakonserwatywny dostojnik watykański.

Historia „Indeksu książek zakazanych" sięga roku 1542, kiedy papież Paweł IV powołał urząd Inkwizycji Papieskiej, bardziej radykalnej w dziedzinie wiary niż wcześniejsze trybunały we Włoszech. Tradycja zakazywania i publicznego palenia książek niebezpiecznych w opinii Kościoła dla wiary chrześcijańskiej nie była nowa. Przyjmuje się, że zakaz publikacji i czytania nieautoryzowanego „Życiorysu św. Pawła" uchwalony podczas zjazdu biskupów w Efezie w 150 roku, był pierwszym przypadkiem oficjalnej kontroli nad działalnością intelektualną chrześcijan.

Indeks został oficjalnie zawieszony w 1966 roku. Do tego czasu katolikom nie wolno było zaglądać w karty około 4000 dzieł i publikacji. Analiza dokonana w roku 1936 przez Giovaniego Casati ukazuje, że zakaz odnosił się do 692 autorów francuskich, 655 włoskich, 483 niemieckich, 143 angielskich, 109 hiszpańskich, oraz 552 prac anonimowych. (Casati, L`Indice dei Libri Prohibiti, str. 27-28). W chwili zawieszenia „na indeksie" znajdowały się wszystkie lub niektóre prace autorów takich jak: Bruno, Hobbes, Wolter, Zola, Kartezjusz, Kant, Spinoza, Locke, Mill, Rousseau, Darwin, Defoe, Gibbon, Stern, Stendhal, Sartre, Russell i wielu innych.

Pomimo oficjalnego anulowania zakazu swobodnego wyboru lektury, publikacje dotyczące zagadnień celibatu, rozwodów, kontroli urodzeń, zapłodnienia pozamacicznego, inżynierii genetycznej, wolnomularstwa oraz reformatorskich trendów wewnątrz Kościoła są zakazane dla katolików i członków instytucji kościoła, chociaż nie grozi już za ich czytanie kościelna klątwa.

Instytucje o charakterze totalitarnym charakteryzują się zwykle lękiem przed rozkwitem wolnej myśli u swych poddanych. Drastyczna cenzura, palenie książek, oraz represje za posiadanie „wywrotowych" opinii miały miejsce pod opresją chrześcijaństwa, faszyzmu, komunizmu, junt wojskowych w Ameryce południowej i środkowej, fundamentalistycznego islamu, oraz wszędzie tam, gdzie grupa rządząca opiera swą władzę na posiadaniu absolutnej racji. Zwykle nie jest istotne czy „prawda absolutna" ma jakikolwiek sens. Ważne natomiast jest, że jej wyłącznym posiadaczem i nauczycielem jest kasta kapłanów, członków partii lub junty. Organizacje represyjne opierające swój autorytet na „prawdzie absolutnej" (nawiedzonej) nie mogą pozwolić sobie na tolerancję, więc zwykle brutalnie likwidują oponentów na stosie, w obozie koncentracyjnym, a w najlepszym wypadku rujnują ich przyszłość przez ekskomunikę czy odebranie przywilejów.

Kościół rzymski już od IV wieku stosował metody represji dla zachowania swej pozycji posiadacza wiedzy absolutnej. Ostatnie egzekucje za herezję miały miejsce na początku XIX wieku. Upadek wielu monarchii, z politycznej wygody zwykle kolaborujących z instytucją Kościoła, spowodował sekularyzację większości państw europejskich, co powstrzymało falę zbrodni w imię chrześcijańskiego bóstwa. Kościół nie zrezygnował jednak z kontroli nad umysłami wyznawców chrześcijaństwa. Jego sukces w narzucaniu bliskowschodniego zabobonu sprzed 2000 lat zależy w ogromnym stopniu od rodziców i wychowawców. Powinniśmy zdawać sobie sprawę, że nauczając chrześcijańskich (lub innych) zabobonów wprowadzamy do światopoglądu swych dzieci kolekcję pojęć, które prawie przez 1500 lat gloryfikowały ciemnotę i zbrodniczą nietolerancję, oraz tak zwane racje wyższe (wyższe od czego!?).

Większość masowych zbrodni w historii ludzkości popełniono w imię racji nadrzędnych, dogmatyzmu religijnego, oraz prawd absolutnych. Losy ludzkości nie powinny być przesądzane na podstawie irracjonalizmu i zabobonu. Służą one tylko Kościołowi w jego misji szerzenia kulturowej choroby, jaką jest każda forma mitologii, włącznie z religią chrześcijańską.
Obserwuj wątek
    • krytykantka07 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 15.10.10, 14:23
      Ateiści w służbie jeszcze większej ciemnoty bo islamu.
      • piwi77 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 15.10.10, 14:32
        krytykantka07 napisała:

> Ateiści w służbie jeszcze większej ciemnoty bo islamu.

Islamu takiego jak ten?
        • krytykantka07 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 15.10.10, 15:30
          piwi77 napisał:

> krytykantka07 napisała:
          >
          > > Ateiści w służbie jeszcze większej ciemnoty bo islamu.

> Islamu takiego jak ten?

Nie, takiego jak ten:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8516007,Zdarla_muzulmance_zaslone_z_twarzy__Pojdzie_do_wiezienia_.html
          • Gość: steff Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: 62.22.15.* 15.10.10, 15:37
            Nie, takiego jak ten:
            link

SŁuchaj kobieta ja napadła , i racja niech za to odpowie , inną sprawą jest fakt noszenia zakryć twarzy . Staruszka załatwiła to siłą a to karalne .
            Znowu nic nie rozumiesz.
            • krytykantka07 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 15.10.10, 15:56
              Gość portalu: steff napisał(a):

> SŁuchaj kobieta ja napadła , i racja niech za to odpowie , inną sprawą jest fak> t noszenia zakryć twarzy . Staruszka załatwiła to siłą a to karalne .
              > Znowu nic nie rozumiesz.

Mylisz pojęcia.
              Przede wszystkim nie zaatakowała kobiety, tylko jej religijność.
              Nie zaatakowała jej ze względu na kolor skóry, czy aby ukraść jej pieniądze.
              Najpierw poprosiła ją o zdjęcie zasłony, bo w swoim kraju nie ma żadnego obowiązku oglądać tego, co doprowadzało ją do nerwów gdy pracowała w kraju gdzie rządzi islam.
              I ja to popieram.
              A niewolnicy o mentalności niewolnika no cóż są i tacy.
              Dlatego oni są ostoją niewolnictwa.
              Ale właśnie z tymi niewolnikami trzeba stoczyć bój.
              Nie tylko z ich właścicielami...
          • piwi77 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 15.10.10, 15:37
            A skąd wiadomo, że to muzułmanka, a nie np zakonnica?
            • krytykantka07 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 15.10.10, 15:57
              piwi77 napisał:

> A skąd wiadomo, że to muzułmanka, a nie np zakonnica?

A od kiedy zakonnice zakrywają twarze?
      • Gość: Steff Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: 62.22.15.* 15.10.10, 15:33
        Krytykantko po raz kolejny pokazujesz że twoja wiedza i podejście jest bardzo nie profesjonalne .

Każdego kto gani KK za ich postepki nazywasz islamista a w rzeczywistości nie ma nic z islamem wspólnego :)

Każdego kto jest bardziej otwarty niż proponuje zaściankowy świat kościła nawywasz żydem i muzumaninem gdy ten nie ma z tym nic wspólnego , to podejście pozwala mi ocenić twoj charakter i wiedze : dzieciak z ciebie .
        • krytykantka07 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 15.10.10, 16:03
          Gość portalu: Steff napisał(a):

> Krytykantko po raz kolejny pokazujesz że twoja wiedza i podejście jest bardzo n> ie profesjonalne .

Powiedziałabym inne niż Twoje, a sprawę profesjonalizmu na razie zostawmy...

> Każdego kto gani KK za ich postepki nazywasz islamista a w rzeczywistości nie
          > ma nic z islamem wspólnego :)

Ma i to bardzo dużo.
          Każdy kto osłabia boga katolików dodaje mocy Allahowi.
          Czym to się skończy można łatwo przewidzieć.

> Każdego kto jest bardziej otwarty niż proponuje zaściankowy świat kościła nawyw> asz żydem i muzumaninem gdy ten nie ma z tym nic wspólnego ,

Nie ma wspólnego, ale profity z tego podejścia zbierał będzie.
          Tam religia stanowi prawo i nikt nie odważy się na krytykę.

> to podejście pozwa> la mi ocenić twoj charakter i wiedze : dzieciak z ciebie .

Dzięki, wolę być dzieciakiem niż kimś tak mądrym jak Ty.
          Takich są miliony przy tej politpoprawności zmierzającej do islamu.
          A takich ludzi jak ja jest mało.
          Chociaż czy w ogóle są, skoro ja spotkać na żadnym forum nie mogę?
          • Gość: DSD Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: 109.231.56.* 16.10.10, 08:19
            > Każdy kto osłabia boga katolików dodaje mocy Allahowi.

Kiedyś nazywano to przelewaniem z pustego w próżne.
            • krytykantka07 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 16.10.10, 08:56
              Gość portalu: DSD napisał(a):

> > Każdy kto osłabia boga katolików dodaje mocy Allahowi.

> Kiedyś nazywano to przelewaniem z pustego w próżne.

I od tej pory nic się nie zmieniło.
              Ludzie, którzy stoją u władzy tego nie rozumieją.
              Cała UE ze swoimi hasłami o równości religii tego nie rozumie.

Zatem tłumaczę, że ludziom, którzy mentalnie tkwią w średniowieczu czyli wyznawcom Allaha należy wyjaśnić dlaczego nie można dodawać mocy Allahowi poprzez krytykowanie boga chrześcijan.
              Oni mają mieć świadomość dlaczego wobec nich idzie się na ustępstwa i na ile można im pozwolić.
              A robi się to z tego powodu, że ci którzy idą na ustępstwa nie zdają sobie sprawy czym grozi osłabianie własnego boga.
              Sami Żydzi i Muzułmanie muszą zmienić swoje podejście do swoich religii, jeśli chcą aby religia nie dzieliła ludzi.
              I tu nie ma mowy o antysemityzmie czy rasizmie z innego powodu niż religijny.
              Ale jeśli chodzi o religię to antysemityzm i rasizm oraz wszelkiego rodzaju ruchy faszystowskie są usprawiedliwione.
              To po prostu obrona własnego boga.
              Nie kraju czy rasy ale boga...
              Każdy kto ściga antysemityzm czy rasizm na podłożu religijnym osłabia boga chrześcijan, a do tego nie ma prawa, skoro wszystkich bogów ma traktować jednakowo.
              Bogom czyli ich wyznawcom ma dać równe szanse.
              Skoro Żydzi i wyznawcy Allaha przyznają sobie prawo do obrony własnych wartości religijnych muszą pogodzić się z tym, że druga strona ma prawo stosować wszystkie chwyty w obronie własnych wartości religijnych czyli w obronie swojego boga.
              Zatem nie może być tak, że islam i judaizm podróżuje z Arabami i Żydami, a chrześcijaństwo - nie!
              To ma na celu osłabienie boga chrześcijan i dodanie mocy innym bogom.
              Każdy, kto przybywa do innej kultury, gdzie panuje inna religia ma się dostosować.
              Wtedy nie będzie mowy o forach dawanych jednemu bogu kosztem innych bogów i nie będzie obrony praw mniejszości kosztem praw większości...
              • Gość: DSD Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: 109.231.56.* 16.10.10, 10:11
                Jeśli bóg istnieje to nie potrzebuje mojej pomocy. Swoją drogą niezła pycha, uważać że moje zachowanie może osłabić boga. No, chyba że boga nie ma a istnieje tylko moja wiara że bóg jest.
                • krytykantka07 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 16.10.10, 10:20

> Jeśli bóg istnieje to nie potrzebuje mojej pomocy.

A jeśli istnieje trzech bogów czyli bóg chrześcijan, Żydów i Muzułmanów to sprawa się komplikuje.

> Swoją drogą niezła pycha, uw> ażać że moje zachowanie może osłabić boga.

Widzisz, osłabianie boga chrześcijan przez byłych katolików to dodawanie mocy pozostałym bogom.
                  Wtedy tamci przywódcy religijni na przykładzie ateistów mogą sie chwalić tym, że ich bóg jest tak potężny, że ateistów czyli dawnych wyznawców chrześcijaństwa ogłupił.
                  A ponieważ ateistów w islamie nie ma to wyznawcy faktycznie muszą tę rację uznać.

> No, chyba że boga nie ma a istnieje > tylko moja wiara że bóg jest.

A co to ma do rzeczy?
                  Ja tłumaczę jakie są skutki mądrości ateistów...
                  • Gość: DSD Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: 109.231.56.* 16.10.10, 10:27
                    > A jeśli istnieje trzech bogów czyli bóg chrześcijan, Żydów i Muzułmanów to spra
                    > wa się komplikuje.

Bóg chrześcijan wygra bo on jest w trzech osobach i dadzą radę tamtym dwóm.

> A ponieważ ateistów w islamie nie ma

A fakt, zapomniałem że są ateiści islamscy, osobno katoliccy, prawosławni, buddyjscy, światowidowscy, zeusowscy i cała reszta.
                    • krytykantka07 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 16.10.10, 10:35

> Bóg chrześcijan wygra bo on jest w trzech osobach i dadzą radę tamtym dwóm.

Bóg chrześcijan nie wygrywa bo demokrację w chrześcijaństwie wprowadzono.
                      To był błąd.
                      Takich pomysłów islam nigdy nie miał.

> A fakt, zapomniałem że są ateiści islamscy, osobno katoliccy, prawosławni, budd> yjscy, światowidowscy, zeusowscy i cała reszta.

Zapomniałeś, że Europa chrześcijańska była, a teraz zmierza do ateizmu, czego konsekwencją będzie islam.
                      Europa musi pozostać chrześcijańska i demokracja w chrześcijańskich państwach musi zniknąć.
                      Nie ma jej w muzułmańskich krajach i nie ma potrzeby aby była w krajach chrześcijańskich.
                      Wtedy bogowie będą mieć równe szanse.
                      • Gość: ka_p_pa Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.10, 10:51
                        > Zapomniałeś, że Europa chrześcijańska była, a teraz zmierza do ateizmu, czego k
                        > onsekwencją będzie islam.

Europa zaczęła coś znaczyć gdy otrząsnęła się z religijnego amoku.

> Europa musi pozostać chrześcijańska i demokracja w chrześcijańskich państwach m
                        > usi zniknąć.
                        > Nie ma jej w muzułmańskich krajach i nie ma potrzeby aby była w krajach chrześc
                        > ijańskich.

Jest. To, że białego człowieka(wliczam USA do cywilizacji europejskiej) stać na to, by rzucać bomby po 2 mln dolców sztuka by zniszczyć namiot wart 20 dolców jest wynikiem demokracji.
                        • krytykantka07 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 16.10.10, 11:10
                          Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> Europa zaczęła coś znaczyć gdy otrząsnęła się z religijnego amoku.

Aby w przyszłości stać się niewolnikiem i zakładnikiem islamu.

> Jest. To, że białego człowieka(wliczam USA do cywilizacji europejskiej) stać na > to, by rzucać bomby po 2 mln dolców sztuka by zniszczyć namiot wart 20 dolców > jest wynikiem demokracji.

No coś Ty!
                          To, że białego człowieka stać na to, aby rzucać bomby po 2 mln dolców sztuka by zniszczyć namiot wart 20 dolców jest dowodem głupoty białego człowieka.
                          Ta głupota mogła się objawić tylko dzięki demokracji.
                          Zatem jak sam widzisz demokracja to rządy głupoty.
                          Natomiast krajów islamskich nie stać na bombardowanie domów wrogów swoimi bombami, to bombardują je bombami swoich wrogów.
                          I to właśnie wyższość braku demokracji nad demokracją.
                          Brak demokracji nigdy do rządów głupoty nie doprowadzi.
      • mjot1 w służbie 15.10.10, 19:51
        Ty to tak w ramach pokuty?
        Czy też z własnej i nieprzymuszonej woli w mozole robotą misyjną się parasz?

Bez ukłonów!
        acz z zaciekawieniem M.J.
        • krytykantka07 Re: w służbie 16.10.10, 09:34
          mjot1 napisał:

> Ty to tak w ramach pokuty?
          > Czy też z własnej i nieprzymuszonej woli w mozole robotą misyjną się parasz

Z obliczeń wynika, że post był adresowany do mnie, więc pozwolę sobie odpowiedzieć.
          Ani w ramach pokuty, ani w mozole, ani robotą misyjną się param.
          Choć faktycznie uczenie ludzi to misja ;).
          A czego uczę?
          Myślenia.
          Bo ateiści nie potrafią myśleć.
          A ja potrzebuję myślących ateistów, aby dać odpór wszystkim religiom...
          Ateiści, którzy uważają się za myślących, islam chcą wprowadzić tylko po to, aby w islamie nic nie mieć do gadania.
          Ani to zrozumiałe dla mnie, ani mądre, a niebezpieczne i owszem...
          • Gość: DSD Re: w służbie IP: 109.231.56.* 16.10.10, 10:12
            A może da się radę zwalczyć islam poprzez wegetarianizm? Wtedy znalazłabyś kilku sojuszników na forum.
            • krytykantka07 Re: w służbie 16.10.10, 10:35

> A może da się radę zwalczyć islam poprzez wegetarianizm? Wtedy znalazłabyś kilk> u sojuszników na forum.

Nie da się, bo to nie religia...
          • mjot1 Re: w służbie 16.10.10, 18:36
            Hm... Dawanie odporu poprzez propagowanie...
            Już chybam stracony z kretesem, bo takiego „myślenia nijak „załapać” nie jestem w stanie.
            • krytykantka07 Re: w służbie 16.10.10, 18:44
              mjot1 napisał:

> Hm... Dawanie odporu poprzez propagowanie...
              > Już chybam stracony z kretesem, bo takiego „myślenia nijak „załapać > ” nie jestem w stanie.

To tak jak ja.
              Nijak myślenia ateistów nie jestem w stanie pojąć.
              Na logikę: islamu nie powinni chcieć i dać mu odpór, aby terror nie zastąpił demokracji, której bronią.
              A walcząc z chrześcijaństwem są zwolennikami islamu i pożytecznymi idiotami dla islamu.
              I to mądrzy ateiści!
              Gdybyż się choć do głupoty przyznali to mogłabym to pojąć.
              Ale tak?
    • Gość: xiunc Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: *.stk.vectranet.pl 15.10.10, 17:02
      Historia „Indeksu książek zakazanych" sięga roku 1542,

Obawiam się że taki indeks stworzył już sobór nicejski na którym zakazano ewangelii gnostycznych.
    • Gość: brawo Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 17:04
      świetny tekst
      • krzy-czy Re: Katolicy w służbie ciemnoty 15.10.10, 19:09
        to co, w ramach wyboru MNIEJSZEGO ZŁA kochac KArTOfLI????
    • mg2005 Re: w służbie ciemnoty 15.10.10, 23:16
      To historia. Podobnie (ale gorzej) robiła Lewica ( komuniści).
      Podaj przykłady współczesne.
      • Gość: DSD Re: w służbie ciemnoty IP: 109.231.56.* 16.10.10, 08:23
        To że KK tego dzisiaj nie robi nie jest jego zasługą ale świata który zmienił się tak że KK zrozumiał że też musi się zmienić. Wielka w tym zasługa lewicy. Gdyby tylko KK dostał władzę, indeks powróciłby. Widać to choćby po tym forum.
        • krytykantka07 lewica otwarła drogę dla islamu 16.10.10, 09:04
          I nie wiem, czy to można nazwać zasługą.
          Otwarła też drogę dla zamachów terrorystycznych takich jak na World Trade Cente.
          Tak się kończy ( a raczej zaczyna ) wzmacnianie Allaha i hasła o równości religii w założeniu mające osłabić własną religię.
          Chrześcijaństwo musi mieć taką pozycję jak islam w krajach, które tę religię wyznają.
          Każda inna pozycja chrześcijaństwa prowadzi do panowania islamu.

> To że KK tego dzisiaj nie robi nie jest jego zasługą ale świata który zmienił s> ię tak że KK zrozumiał że też musi się zmienić. Wielka w tym zasługa lewicy. Gd> yby tylko KK dostał władzę, indeks powróciłby. Widać to choćby po tym forum.
          • ka_p_pa masz jakąś obsesję islamską 16.10.10, 09:15
            dziwne lęki i fobie. Czego się boisz? Islam niewiele się różni od chrześcijaństwa. Porzuć swój niebezpieczny zabobon, przejdź na islam i nic Ci wtedy nie będzie grozić.
            • krytykantka07 Re: masz jakąś obsesję islamską 16.10.10, 09:29
              ka_p_pa napisał:

> dziwne lęki i fobie. Czego się boisz? Islam niewiele się różni od chrześcijańst> wa. Porzuć swój niebezpieczny zabobon, przejdź na islam i nic Ci wtedy nie będz> ie grozić.

Porzuć swój ateizm i przejdź na chrześcijaństwo.
              To wtedy ja się zastanowię czy też mam się cofnąć w rozwoju.
              Bo cofnięcie się w rozwoju wg. Ciebie to będzie przejście na chrześcijaństwo
              Islam to religia głosząca, że bóg albo cofnął się w rozwoju, albo Mahomet jest w piekle z miłości do ludzi.
              I tylko siłą można zmusić ludzi, aby ją wyznawali.
              Człowiek logicznie myślący nie może uznać, że bóg mógł posłać Mahometa po Jezusie...
              • ka_p_pa Re: masz jakąś obsesję islamską 16.10.10, 09:31
                > Człowiek logicznie myślący nie może uznać, że bóg mógł posłać Mahometa po Jezus
                > ie...

Ani przez moment nie sugerowałem, bo i podstaw żadnych, że myślisz logicznie.
                • krytykantka07 Re: masz jakąś obsesję islamską 16.10.10, 09:48
                  ka_p_pa napisał:

> > Człowiek logicznie myślący nie może uznać, że bóg mógł posłać Mahometa po
                  > Jezus> > ie...

> Ani przez moment nie sugerowałem, bo i podstaw żadnych, że myślisz logicznie.

Ależ to o Tobie było ;).
                  Skoro jesteś człowiekiem logicznie myślącym, to musisz przyznać, że Mahomet był mniej doskonały niż Jezus.
                  A jednak islamu chcesz...
                  • Gość: ka_p_pa Re: masz jakąś obsesję islamską IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.10, 10:42

>
                    > Ależ to o Tobie było ;).

Dobre:)

> Skoro jesteś człowiekiem logicznie myślącym, to musisz przyznać, że Mahomet był
                    > mniej doskonały niż Jezus.

O, a to czemu? Jezus marnie skończył, czego nie można powiedzieć o Mahomecie

> A jednak islamu chcesz...

A po czym to poznajesz? Ja nic o ty nie wiem.
                    • krytykantka07 Re: masz jakąś obsesję islamską 16.10.10, 10:50
                      Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> O, a to czemu? Jezus marnie skończył, czego nie można powiedzieć o Mahomecie

A ten wniosek to z czego?
                      Jezus został ukrzyżowany z miłości do ludzi, ale poszedł do nieba.
                      A gdzie mógł pójść Mahomet, skoro z miłości do ludzi chciał cierpieć wieczne męki?
                      Wszak Jezusa musiał pokonać w miłości do ludzi, skoro był bardziej doskonały niż Jezus.

> A po czym to poznajesz? Ja nic o ty nie wiem.

Krytykujesz chrześcijaństwo.
                      Więc wyznawcy islamu mogą się cieszyć, że to ich bóg jest potężny, bo ogłupił ateistów.
                      • ka_p_pa Re: masz jakąś obsesję islamską 16.10.10, 11:07
                        > Jezus został ukrzyżowany z miłości do ludzi, ale poszedł do nieba.
                        > A gdzie mógł pójść Mahomet, skoro z miłości do ludzi chciał cierpieć wieczne mę
                        > ki?
                        > Wszak Jezusa musiał pokonać w miłości do ludzi, skoro był bardziej doskonały ni
                        > ż Jezus.

Każdy ma takie niebo i takie piekło, jakie sobie wymyśli. A Mahomet choć pożył sobie.

wyznawcy islamu mogą się cieszyć, że to ich bóg jest potężny, bo ogłupił a
                        > teistów.

Na kolana więc przed potęgą!
                        • krytykantka07 Re: masz jakąś obsesję islamską 16.10.10, 11:16
                          ka_p_pa napisał:

> Każdy ma takie niebo i takie piekło, jakie sobie wymyśli. A Mahomet choć pożył > sobie.

Toż tłumaczę, że Jezus nie pożył sobie dobrze na tym świecie, a teraz sobie żyje.
                          A Mahomet pożył sobie dobrze na tym świecie, a teraz cierpi wieczne męki.

> Na kolana więc przed potęgą!

Przed jaką potęgą?
                          Toż tłumaczę, że islam udowadnia, że bóg cofnął się w rozwoju.
                          Czyli ta religia to kpina z boga.
                          Brak rozumienia tego trzyma ludzi przy islamie.
                          No i terror, którego odmawiasz chrześcijaństwu.
                          Ale co skłania mądrych ateistów do popierania islamu to nie rozumiem...
                      • Gość: steff Re: masz jakąś obsesję islamską IP: 62.22.15.* 26.10.10, 15:16
                        krytykantka07 napisała: Krytykujesz chrześcijaństwo.
                        > Więc wyznawcy islamu mogą się cieszyć, że to ich bóg jest potężny, bo ogłupił a
                        > teistów.

A co ma wspólnego bycie ateistą do islamu ? nie widze powiązania

• Gość: DSD Re: lewica otwarła drogę dla islamu IP: 109.231.56.* 16.10.10, 10:15
            > Chrześcijaństwo musi mieć taką pozycję jak islam w krajach, które tę religię wy
            > znają.
            > Każda inna pozycja chrześcijaństwa prowadzi do panowania islamu.

Nie mogę nie przyznać Ci racji. Jak się powieszę to już nie można mnie zastrzelić.
            • Gość: ka_p_pa Re: lewica otwarła drogę dla islamu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.10, 10:43
              Jak się powieszę to już nie można mnie zastrzel
              > ić.

Dali by radę, nie takie rzeczy wymyślano na bezbożnych.
        • mg2005 Re: w służbie ciemnoty 16.10.10, 11:10
          > To że KK tego dzisiaj nie robi nie jest jego zasługą ale świata który zmienił s
          > ię

Zasługa KK i świata.

>Wielka w tym zasługa lewicy

Raczej odwrotnie: dzięki rozwojowi świata, Lewica stała się mniej mordercza - w tej chwili morduje "tylko" nienarodzone dzieci...
          • krytykantka07 Re: w służbie ciemnoty 16.10.10, 11:19
            mg2005 napisał:

> Zasługa KK i świata.

I to był błąd ze strony KK.

> Raczej odwrotnie: dzięki rozwojowi świata, Lewica stała się mniej mordercza - w> tej chwili morduje "tylko" nienarodzone dzieci...

Tylko nie mów, że KK zaplanował wprowadzenie islamu.
            Bo tego chce lewica.
          • kolter-xxl Re: w służbie ciemnoty 20.10.10, 08:45
            mg2005 napisał:

> > To że KK tego dzisiaj nie robi nie jest jego zasługą ale świata który zmi
            > enił s
            > > ię
            >
            > Zasługa KK i świata.
            >
            > >Wielka w tym zasługa lewicy
            >
            > Raczej odwrotnie: dzięki rozwojowi świata, Lewica stała się mniej mordercza - w
            > tej chwili morduje "tylko" nienarodzone dzieci...

No popatrz a mi od zawsze mówiono ze dzięki rewolucji francuskiej kler przestał mordować na stosach :))
    • a.giotto Re: Katolicy w służbie ciemnoty 16.10.10, 00:01
      ile z tych wspaniałych książek czytałeś? Pewnie żadnej
      • Gość: DSD Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: 109.231.56.* 16.10.10, 08:20
        A ilu katolików w Polsce przeczytało całą Biblię?
        • krzy-czy Re: Katolicy w służbie ciemnoty 16.10.10, 10:25
          2%.
          • Gość: ka_p_pa Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.10, 10:45
            krzy-czy napisał:

> 2%.

Nieweryfikowalne. I zbyt optymistyczne.
            • krzy-czy Re: Katolicy w służbie ciemnoty 16.10.10, 10:51
              wliczyłem w to katabasów którzy chyba te knypę czytali z urzędu.
              chociąz oni raczej nie polacy, no paszporty polskie mają więc ich doliczyłem.
              • krzy-czy Re: Katolicy w służbie ciemnoty 16.10.10, 10:52
                że nie wspomne o o 0,25% KArTOfLI którzy czytali "WIEKOPOMNE DZIEŁA" Nioejakiego wojtyły.
      • mg2005 Ciemnota... 16.10.10, 11:12
        a.giotto napisał:

> ile z tych wspaniałych książek czytałeś? Pewnie żadnej

:))
    • mg2005 Laura, mądra głowa... :) 16.10.10, 11:41
      Lauro, wypadało napisać skąd ściągnęłaś ten obszerny komentarz - bo raczej nie uwierzymy, że to wytwór twojej głowy... :)
      • piwi77 Re: Laura, mądra głowa... :) 16.10.10, 12:19
        mg2005 napisał:

> Lauro, wypadało napisać skąd ściągnęłaś ten obszerny komentarz - bo raczej nie
        > uwierzymy, że to wytwór twojej głowy... :)

Mów za siebie, ja nie mam takich wątpliwości.
        • mg2005 Re: Laura, mądra głowa... :) 18.10.10, 18:37
          piwi77 napisał:

> Mów za siebie, ja nie mam takich wątpliwości.

No, Ty możesz nie mieć :)
    • mg2005 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 16.10.10, 12:15
      Nie wolno również twierdzić, że zak
      > az dotyczący szkodliwych książek jest naruszeniem wolności, kampanią przeciwko
      > światłu prawdy, oraz że `Lista` jest występkiem przeciw erudycji i nauce (...)
      > Ateistyczne i niemoralne książki są często pisane w ujmującym stylu, poruszają
      > tematy pobudzające żądze cielesne, zarozumiałość ducha i zawsze są zamierzone j
      > ako ziarno zepsucia w umysłach i sercach czytelników, przez swą ozdobność i chw
      > ytliwość; dlatego Kościół, jako troskliwa matka, strzeże wiernych przez stosown
      > e zakazy, ażeby nie przykładali warg do czary z trucizną. Nie z lęku przed świa
      > tłem Kościół zabrania czytania pewnych książek, ale z ogromnej gorliwości, rozg
      > orzałej przez Boga, nie toleruje utraty dusz wiernych, nauczając, że człowiek u
      > padły w pierwotnej prawości, ulega silnej skłonności do zła,

Całkiem sensowne uzasadnienie dla zakazu religijnego

Analiza dokonana w rok
      > u 1936 przez Giovaniego Casati ukazuje, że zakaz odnosił się do 692 autorów fra
      > ncuskich, 655 włoskich, 483 niemieckich, 143 angielskich, 109 hiszpańskich, ora
      > z 552 prac anonimowych. (Casati, L`Indice dei Libri Prohibiti, str. 27-28). W c
      > hwili zawieszenia „na indeksie" znajdowały się wszystkie lub niektóre pra
      > ce autorów takich jak: Bruno, Hobbes, Wolter, Zola, Kartezjusz, Kant, Spinoza,
      > Locke, Mill, Rousseau, Darwin, Defoe, Gibbon, Stern, Stendhal, Sartre, Russell
      > i wielu innych.

I jakie zakazane "światło" znalazłaś w tych książkach ?... :)

Większość masowych zbrodni w historii ludzkości popełniono w imię racji nadrzęd
      > nych, dogmatyzmu religijnego, oraz prawd absolutnych.

1. To z powodu lewicowych ideologii (komunizm ,nazizm), a nie religii
      2. "Sprytne" zrównanie zbrodni Koscioła i Lewicy - mimo nieporównywalnej skali.
      3. Obecny holokaust dzieci nienarodzonych dokonywany jest w imię "prawdy subiektywnej" - wbrew naukowym faktom...
      • piwi77 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 16.10.10, 12:23
        mg2005 napisał:

> 3. Obecny holokaust dzieci nienarodzonych dokonywany jest w imię "prawdy
        > subiektywnej" - wbrew naukowym faktom...

Mistrzostwo, dobrać w jednym krótkim zdaniu naraz tyle przekłamań.
        Żaden holokaust, żadnych dzieci, w imię żadnej prawdy subiektywnej i wbrew żadnym naukowym faktom.
        • gadagad Re: Katolicy w służbie ciemnoty 16.10.10, 18:53
          Nienarodzeni mają już multum "swojego", czas na obronę praw niepoczętych.
        • mg2005 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 18.10.10, 18:42
          piwi77 napisał:

> Żaden holokaust,

Masowe i zorganizowane zabijanie ludzkich istot ?...

>żadnych dzieci,

Oczywiście, że zarodek jest dzieckiem, bo powstał z połączenia komórek rozrodczych swoich rodziców.

w imię żadnej prawdy subiektywnej

A jakiej "prawdy obiektywnej" ?...

i wbrew żadn
          > ym naukowym faktom.

Faktem naukowym jest ,że zarodek jest istotą ludzką.
          • Gość: laura_4 Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: *.chello.pl 18.10.10, 22:38
            Jesteś kartoflanym średniowiecznym rycerzem kościoła i każdy to juz tutaj wie panie mg 2005
            • Gość: AA Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: *.static.xdsl-line.inode.at 19.10.10, 07:20
              > Jesteś kartoflanym średniowiecznym rycerzem kościoła i każdy to juz tutaj wie p
              > anie mg 2005

To juz wyglada na twoja wlasna wypowiedz w przeciwienstwie do tekstu ktory sciagnelas.
              • laura_4 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 19.10.10, 07:25
                Moja i nie tylko moja , a jak czytam :

Faktem naukowym jest ,że zarodek jest istotą ludzką.

to sie zastanawiam skąd sie tacy ludzie biorą , gdzie zdobywali wiedze i gdzie nadal się kształcą , co czytają i jakie historie opowiadają pod sklepem .
                • Gość: AA Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: *.static.xdsl-line.inode.at 19.10.10, 07:41
                  > Faktem naukowym jest ,że zarodek jest istotą ludzką.
                  >
                  > to sie zastanawiam skąd sie tacy ludzie biorą , gdzie zdobywali wiedze i gdzie
                  > nadal się kształcą , co czytają i jakie historie opowiadają pod sklepem .

Przytocz mi jakiekolwiek JEDNOZNACZNE dane NAUKOWE (nie ideologiczne), ze NIE JEST. W najlepszym przypadku: ignoramus. Dopiero wtedy wypowiadaj sie na tematy ktore cie przerastaja. A juz zostaw sobie obelgi bo nie lubisz pieknego za nadobne.
                  • Gość: DSD Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: 109.231.56.* 19.10.10, 08:31
                    > Przytocz mi jakiekolwiek JEDNOZNACZNE dane NAUKOWE (nie ideologiczne), ze NIE J
                    > EST. W najlepszym przypadku: ignoramus.

Zgoda - nie wiemy. W takim razie nie nazywajmy zabicia zarodka zabiciem człowieka.
                    • mg2005 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 19.10.10, 22:01

> Zgoda - nie wiemy. W takim razie

W takim razie nie pozwalajmy na zabijanie go w aborcji lub inwitro ?...
                • mg2005 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 19.10.10, 21:57
                  laura_4 napisała:

> Moja i nie tylko moja , a jak czytam :
                  >
                  > Faktem naukowym jest ,że zarodek jest istotą ludzką.
                  >
                  > to sie zastanawiam skąd sie tacy ludzie biorą , gdzie zdobywali wiedze

Pytanie gdzie ty zdobywałaś...
                  Organizm z ludzkim DNA jest istotą nie-ludzką ?!?... :)

> jakie historie opowiadają pod sklepem .

Jakie historie opowiadasz na bazarze innym przekupkom ?...
              • laura_4 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 19.10.10, 07:26
                AA nie wiem jak sie do Ciebie zwracać , zaloguj sie proponuje . Dla mnie jesteś kompletnym anonimem .
                • Gość: AA Re: Katolicy w służbie ciemnoty IP: *.static.xdsl-line.inode.at 19.10.10, 07:42
                  > AA nie wiem jak sie do Ciebie zwracać , zaloguj sie proponuje . Dla mnie jesteś
                  > kompletnym anonimem .

Dla innych Echem. "A imie moje czterdziesci i cztery."
                • kolter-xxl Re: Katolicy w służbie ciemnoty 20.10.10, 08:55
                  laura_4 napisała:

> AA nie wiem jak sie do Ciebie zwracać , zaloguj sie proponuje . Dla mnie jesteś
                  > kompletnym anonimem .

Pisz do tego stwora Echo cokolwiek to znaczy :))
            • mg2005 Re: Katolicy w służbie ciemnoty 19.10.10, 21:49
              Gość portalu: laura_4 napisał(a):

> Jesteś kartoflanym średniowiecznym

Tak, intelektualnie jesteś średniowiecznym kartoflem...
          • kolter-xxl Re: Katolicy w służbie ciemnoty 20.10.10, 08:48
            mg2005 napisał:

> piwi77 napisał:
            >
            > > Żaden holokaust,
            >
            > Masowe i zorganizowane zabijanie ludzkich istot ?...

Po pierwsze słowo holokaust jest zarezerwowany dla tego co robili m.in twoi katoliccy współbracia Żydom to raz , a dwa od kiedy dla ciebie żyd to istota ludzka ?
    • Gość: AA Indeks jest informacja dla katolikow IP: *.static.xdsl-line.inode.at 19.10.10, 07:26
      Nikt ci lauro nie zakazywal czytania tych ksiazek, a jednak nie przeczytalas (czy to nie ciemnota wypowiadac sie na tematy o ktorych sie nie ma pojecia???)

Gdyby ci przypomniec te szkoly i uniwersytety zalozone przez KK w Europie to napiszesz (przewidywalnie) ze KK nie zdolal zahamowac "postepu". A jednak zdolal "zahamowac" we wszystkich niekatolickich krajach, bo tylko katolicy zbudowali uniwersytety (ja to nazywam wizja, ty ciemnota). Podejrzewam ze dla ciebie przykladem wizji jest Kuba albo Korea Polnocna ktore maja pelne geby "postepu."
      • laura_4 Re: Indeks jest informacja dla katolikow 19.10.10, 07:44
        I do tego czarujesz ? a co ty wiesz co ja czytam :)

Powtarzam określ się kim w ogóle jesteś i za czym stoisz
        • Gość: AA Re: Indeks jest informacja dla katolikow IP: *.static.xdsl-line.inode.at 19.10.10, 08:08
          > Powtarzam określ się kim w ogóle jesteś i za czym stoisz

Powtorzmy sobie trzy modne pytania dla zwolennikow "postepu" w PRL:

1. Kto za tym stoi?
          2. Komu to sluzy?
          3. I w czyim to jest interesie?

(szacunek dla pamieci Jana Kaczmarka ktory pierwszy to zauwazyl w audycji "60 minut na godzine")
          • Gość: DSD Re: Indeks jest informacja dla katolikow IP: 109.231.56.* 19.10.10, 08:29
            > 1. Kto za tym stoi?
            > 2. Komu to sluzy?
            > 3. I w czyim to jest interesie?

Wypisz-wymaluj pytania jakie zadają zwolennicy PiSu po 10 kwietnia.
      • Gość: DSD Re: Indeks jest informacja dla katolikow IP: 109.231.56.* 19.10.10, 08:37
        Zakładanie przez KK uniwersytetów (zresztą nie tylko KK je zakładał, bywały też 'państwowe' choćby Fryderyka II w Neapolu) to trochę jak pieriestrojka Gorbaczowa: miała pomagać CCCP, a doprowadziła do jego upadku.
        • Gość: AA Re: Indeks jest informacja dla katolikow IP: *.static.xdsl-line.inode.at 19.10.10, 09:03
          > 'państwowe' choćby Fryderyka II w Neapolu) to trochę jak pieriestrojka Gorbacz
          > owa: miała pomagać CCCP, a doprowadziła do jego upadku.

Kosciol od zarania prowadzil szkoly chocby w klasztorach benedyktynskich, wiec gdzie "pierestrojka" "Upadek" wg komuchowatych polega na tym ze Kosciol nadal prowadzi tysiace szkol i uniwersytetow na calym swiecie.

Albo na tym ze sily postepu uznaly Gregora Mendla za reakcyjnego ksiedza katolickiego ktory usilowal oglupic klase robotnicza. Innym silom nie przejdzie przez gardlo ze ksiadz Georges La Maitre zbudowal podstawy teorii big bang (sa gotowi to przypisac komukolwiek).

en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre
          Silom postepu nie przejdzie przez gardlo niezliczona liczba katolikow budujacych podstawy nauki. Na tym polega "czarowanie rzeczywistosci"
          • Gość: DSD Re: Indeks jest informacja dla katolikow IP: 212.33.72.* 19.10.10, 11:18
            1. Kościół prowadził szkoły gdzie uczono przede wszystkim łaciny, teologii, filozofii - ale w granicach doktryny katolickiej. Skupianie w jednym miejscu ludzi myślących spowodowało że zaczęli oni wątpić w słuszność ograniczania swych dociekań przez doktrynę KK. Nie przypuszczam że o to chodziło twórcom i dobrodziejom uniwersytetów.

2. Sam bym chciał wiedzieć jak to jest z tym upadkiem KK. Raz czytam że zalewa nas Islam a nasza cywilizacja utraciła duszę i tęsknotę za Tajemnicą, to znowu że KK dumnie panuje a lewactwo i komuchy odchodzą na śmietnik.

3. Mendel i Lemairtre i wielu innych osiągnęli to co osiągnęli bo byli inteligentni. Bycie księdzem nie ma tu nic do rzeczy. W dodatku to co zrobił Lemairtre jednoznacznie wskazuje na niemożność dosłownego czytania Biblii. A w takim razie jak uznać co traktujemy dosłownie a co jest przenośnią?

P.S. Czy nie pisywałeś kiedyś na forum Nowego Państwa pod tym samym nickiem? Nick się zgadza, a i poglądy chyba też...
            • Gość: AA Re: Indeks jest informacja dla katolikow IP: *.static.xdsl-line.inode.at 19.10.10, 11:32
              > 1. Kościół prowadził szkoły gdzie uczono przede wszystkim łaciny, teologii, fil
              > ozofii - ale w granicach doktryny katolickiej.

Pudlo!!! Benedyktyni uczyli tez uprawy roli, hodowli bydla, szczepienia drzewek, rachunkow itp.

> 2. Sam bym chciał wiedzieć jak to jest z tym upadkiem KK. Raz czytam że zalewa
              > nas Islam a nasza cywilizacja utraciła duszę i tęsknotę za Tajemnicą, to z

Islam nas zalewa z powodu lewackiego upojenia rewolucja seksualna ktora oddzielila seks od prokreacji, przyniosla postepowe choroby weneryczne (AIDS) za ktore teraz postepacy usiluja obwiniac Kosciol. Problem w tym ze najwieksza liczba zachorowan jest wsrod homoseksualistow ktorzy powinni wiedziec o postepowych kondomach.

> 3. Mendel i Lemairtre i wielu innych osiągnęli to co osiągnęli bo byli intelige
              > ntni. Bycie księdzem nie ma tu nic do rzeczy.

Dopiero co niejaka postepowa Laura wypisuje ze katolicy to ciemnota, ze KK hamowal rozwoj a tu szkoly, uniwesytety, katedry gotyckie. Tam gdzie nie "hamowal" ani sladu takiego rozkwitu. A wiec decydujcie sie: hamowal czy rozwijal? Cos tu sie nie dodaje.

>W dodatku to co zrobił Lemairtre
              > jednoznacznie wskazuje na niemożność dosłownego czytania Biblii. A w takim raz
              > ie jak uznać co traktujemy dosłownie a co jest przenośnią?

Oczywiscie, Kosciol od dawna glosil ze Biblia nie jest koranem i nie powinna byc uwazana verbatim za dyktando Boga. Poczytaj moze sw. Augustyna, Tomasza i pochyl sie nad ich madroscia.

Poza tym jest wielu innych katolickich naukowcow w tym "zacofanych jezuitow" ktorzy maja nawet kratery na Ksiezycu im dedykowane (np. Kircher).

• Gość: steff Re: Indeks jest informacja dla katolikow IP: 62.22.15.* 21.10.10, 14:14
                Gość portalu: AA napisał(a):
                Benedyktyni uczyli tez uprawy roli, hodowli bydla, szczepienia drzewek

Wracaj i czyń swoje .
          • kolter-xxl Re: Indeks jest informacja dla katolikow 20.10.10, 08:58

> Kosciol od zarania prowadzil szkoly chocby w klasztorach benedyktynskich,

Wiemy , wiemy warunkiem przyjęcia było założenie sukienki duchownej !!
      • kolter-xxl Re: Indeks jest informacja dla katolikow 20.10.10, 08:54

> Nikt ci lauro nie zakazywal czytania tych ksiazek, a jednak nie przeczytalas (c
        > zy to nie ciemnota wypowiadac sie na tematy o ktorych sie nie ma pojecia???)
        >
        > Gdyby ci przypomniec te szkoly i uniwersytety zalozone przez KK w Europie to na
        > piszesz (przewidywalnie) ze KK nie zdolal zahamowac "postepu". A jednak zdolal
        > "zahamowac" we wszystkich niekatolickich krajach, bo tylko katolicy zbudowali u
        > niwersytety (ja to nazywam wizja, ty ciemnota). Podejrzewam ze dla ciebie przyk
        > ladem wizji jest Kuba albo Korea Polnocna ktore maja pelne geby "postepu."

Oj Echo marudo!!! co za ogromna łaska ze kościół był łaskawy udostępnić wykształcenie nielicznej grupie ludzi i do tego zapewne w większości z bogatych domów !!
        Problem w tym ze w Izraelu np za czasów Jezusa edukacja była czymś normalnym . Np skromny cieśla z Nazaretu wywodzący się z wielodzietnej rodziny potrafił czytać o czego nie można powiedzieć o co najmniej 90 % populacji w katolickiej europie :)) kilka wieków później !!

Łuk 4,16
        Przyszedł również do Nazaretu, gdzie się wychował. W dzień szabatu udał się swoim zwyczajem do synagogi i powstał, aby czytać.
    • 0szolom.z.radiaa.maryja takie watki sprzyjają spirali nienawiści 21.10.10, 14:36
      jej eskalowaniu a to doprowadzi do takich tragedii jak ta we wtorek w Łodzi. Lauro bierzezsz odpowiedzialnośc za to co sie moze stać, ino się módl by żaden fanatyczny pisofob nie zaczął znów strzelac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka